Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
08
ápr/2023

Miért és hogyan készíts házilag magszalagot?

A veteményeskertben úgy szemre is elszórhatjuk a magokat, de sokkal jobban járunk, ha rászánunk egy délutánt a házi magszalag készítésre. Sok előnye van!

kert tavasz növény ültetés zöldség barkácsolás

KÉP: Seed-Developments


0
Tovább
30
jan/2023

Érdemes volna a szóját algára cserélni?

A feldolgozott élelmiszerek gyártásakor nagy mennyiségben használnak szóját, amit érdemesebb volna a fenntartható módon termeszthető, fehérjében gazdag algára cserélni. Mondjuk is, miért.

élelmiszer fenntarthatóság alga

KÉP: Pexels


0
Tovább
30
szept/2022

Ez a növényi alapú csomagolóanyag valóban 100 százalékban komposztálható

Bírja a strapát, különleges látványt kelt és kellemes tapintású, de ami a legfontosabb, teljesen természetes eredetű csomagolóanyag.

KÉP: Packioli


0
Tovább
28
aug/2022

Hat hónapig hűtő nélkül tárolható a szőlő egy ősi módszerrel

Nem egyszer bebizonyosodott már, hogy eleink számos értékes tudás birtokában voltak. Ezek egyike az afgán kangina, amely a szőlő tartósításának módja akár hat hónapra.

gyümölcs tél Afganisztán hagyományos módszer

KÉP: Pixabay


0
Tovább
17
feb/2022

Nehogy kidobd a cékla levelét!

A magyarországi élelmiszerboltokban általában zöldje nélkül kapható a cékla. Megvásároljuk a gumókat, hazavisszük, aztán pár nap után azt vesszük észre, hogy már 3-4 centire kihajtottak. Ezeket a leveleket le szoktuk vágni és kidobjuk -- óriási hiba, ugyanis a cékla levele rendkívül értékes "zöldség". Tél végén szervezetünknek szüksége van minden friss tápanyagra, a cékla levele gazdag vasban, ráadásul finom is. Én azt csináltam, hogy a gumókról levágott levélkezdeményeket egy tál vízben továbbhajtatom, amíg megfelelő méretűek lesznek a fogyasztáshoz.


0
Tovább
05
feb/2022

Van ám jobb módszer is, mint lejárati dátumot írni a tejre

A brit Morrison's szupermarketlánc úgy akarja csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét, hogy megszünteti a boltjaiban kapható tej csomagolásán a lejárati idő jelölését. Cikkünk a kép alatt folytatódik!

KÉP: Pixabay


0
Tovább
17
jan/2022

Melyik növényi ital a leginkább környezetbarát?

Javában tart a Veganuár (erről itt írtam korábban), és ennek kapcsán biztosan sokan fogják kipróbálni tehéntej helyett a növényi italokat. Ezek a legváltozatosabb alapanyagokból készülnek: mandula, mogyoró, szója, rizs, zab, kókusz, kesudió, quinoa, kender, továbbá lehetnek ezek kombinációi, illetve speciális ízesítésűek is (kakaós, kávés, vaníliás, karamellás stb.)

növényi ital szója mandula szén-dioxid-kibocsátás CO2 víz légszennyezés globális felmelegedés élelmiszer mezőgazdaság

KÉP: Pexels


0
Tovább
08
dec/2021

Egy egyszerű trükkel kivédheted, hogy többet vásárolj a kelleténél

Decemberben minden reklám- és marketingeszköz arra ösztönöz, hogy minél több pénzt szórjunk el a különféle akciókban és vissza nem térő kedvezményes lehetőségekben. A vásárlásösztönzés szakmai gurui most azt is kitalálták, hogy meg kellene változtatni a bevásárlókocsik fogórúdját, és helyette inkább két oldalra egy-egy fogantyút érdemes felszerelni: ezekkel ugyanis másképp toljuk a kocsit (ld. a képet lejjebb).

KÉP: Pixabay

Az áruházak most már egészen komoly pszichológiai hadviselést folytatnak a gyanútlan vásárlók ellen, kiváltképp az ünnepi időszakban. Egy friss vizsgálat szerint nem eléggé ösztönzi a vásárlást a tolórúddal felszerelt bevásárlókocsi, azzal ugyanis a tricepsz-izmokat mozgatjuk, amitől tudat alatt bekapcsol az "eltolás" érzet az agyukban, és ennek hatására képesek vagyunk nemet mondani a ránk tukmált árura is, pláne, ha már tele a kocsi. Alul a kép baloldalán a hagyományos bevásárló kocsi látható, jobb oldalon pedig  a vásárlásösztönző.

Amennyiben viszont a kocsi szélére teszik a fogantyúkat, azokat úgy fogjuk meg, mintha egy talicskát akarnánk megtolni, közben a bicepsz-karizmaink dolgoznak. Ennek hatására viszont akár 25 százalékkal többet pakolunk a bevásárlókocsiba a City University of London kutatói szerint. Érdekes belegondolni, hogy valóban ilyen egyszerűen működünk-e. Most már viszont, hogy ezt is tudjuk, úrrá tudunk lenni a fölösleges vásárláson. Legalábbis reméljük...

365Zö


0
Tovább
15
okt/2021

Hogyan különböztesd meg a hamisított mézet az igazitól?

Jön a köhögős-torokfájós évszak, amit mézzel is próbálunk gyógyítani. Ám ránézésre nehéz eldönteni, hogy az aranyszínű folyadékot valóban a szorgos méhek hordták-e össze, avagy nem kevésbé szorgos emberek próbálják felszaporítani cukorsziruppal vagy vízzel az eladni szándékozott méz mennyiségét. Az elmúlt év szélsőséges időjárása miatt valóban elképzelhető, hogy egyes termelők kisebb mézkészlettel indulnak neki a télnek, mint korábban, de ettől még cselekedetük nem menthető.

KÉP: Unsplash

Nekünk, fogyasztóknak azonban több otthoni tesztelési lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy megkülönböztessük az igazit a hamisítványtól. Ehhez persze elsőre mindenképpen muszáj megvennünk legalább egy kis üveggel az adott márkától, de ha kétségeink vannak, legalább nem bukunk sokat. Az igazi méz 17-20 százalék vizet, 76-80 százalék fruktózt (gyümölcscukor) és glükózt, valamint virágport, viaszt és ásványi sókat tartalmaz. Összetétele és színe attól függ, milyen virág nektárját gyűjtötték a méhek.
A 2020-ban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által megfelelőnek minősített méztermelők listája is segít tájékozódni, a lista ide kattintva olvasható. 

Otthoni tesztek
1. Vízben oldhatóság
Egy kanál mézet csurgassunk bele egy pohár vízbe. Amennyiben a méz a pohár alján összeáll, akkor igazi - a cukorsziruppal vagy vízzel hígított méz ugyanis gyorsan feloldódik a vízben.

2. Struktúra teszt
Egy mély tálba tegyünk egy kanál mézet, és öntsünk hozzá pár evőkanál vizet. Kezdjük körkörösen lögybölni a vizet, és figyeljük, mi történik a mézzel. Ha feloldódik, akkor az nem igazi, ám ha amolyan méhsejtes szerkezetet látunk kirajzolódni benne, akkor igazi méz. Lásd az alábbi videóban:

3. Csurgási sebesség
Csurgassunk egy tányérra egy kanál mézet: ha lassan csurog, "szálat húzva", akkor nagy valószínűséggel igazi, tömény méz. A vízzel hígított méz ugyanis gyorsan lecsöpög a kanálról.

4. Gyúlékonyság
Egy összetekert konyhai papírtörlőt mártsunk mézbe, és próbáljuk meggyújtani: ha igazi, ez sikerül. Ám ha a mézet vízzel hígították (az alábbi videóban "Adulterated honey"-ként mutatják), akkor nem fog meggyulladni. (A tiszta méz a videóban "Pure honey".)

5. Jódos vizsgálat
Egy pohár vízben oldjunk fel egy kanál mézet. Adjunk hozzá néhány csepp jódot, és ha az oldat kékre színeződik, akkor az azt jelenti, hogy a mézet valamilyen keményítővel vagy liszttel felszaporították.

6. Kenyérteszt
Egy száraz kenyérkockát tegyünk egy kanál mézbe. Tíz perc múlva vegyünk ki: ha még kemény a kenyér, akkor a méznek alacsony a víztartalma, tehát igazi. Ám ha a kenyérkocka megpuhul, akkor az a magába szívott víztől van, vagyis a mézet hígították.

7. Savas hatás
Egy pohár vízben oldjunk fel egy kanál mézet, majd az oldathoz keverjünk 4-5 csepp ecetet. Ha az oldat habzani kezd, az arra utal, hogy valamilyen lúgos hatású vegyület lehet a mézben.

8. Hevítési teszt
Egy kis lábosban melegítsünk egy kanál mézet: ha igazi, akkor karamellizálódni kezd és nem lesz habos. Ám ha bugyborékolni kezd, akkor magas lehet a víztartalma. 

9. Víztartalom
Egy konyhai papírtörlőre öntsünk egy kanál mézet, majd hajtsuk félbe a papírtörlőt és nyomkodjuk meg: ha vízfolt jelenik meg a másik oldalán, akkor a méz hígítva volt. Ám ha a papírtörlő másik oldala száraz marad, akkor a mézünk töménysége megfelelő.

10. Árszint
Több helyen is nézzük meg, mennyi a méz átlagára, és ha ennél olcsóbban kínálnak nekünk mézet, kezdjünk gyanakodni.

Az alábbi videóban a "pure honey" az igazi méz, a "fake honey" a hamisított méz.

365Zö


0
Tovább
22
aug/2021

Ellentmondanak a biológia törvényének a városi patkányok

80 év alatt begyűjtött és preparált patkánytetemek vizsgálata során arra jutottak a Floridai Természettudományi Múzeum kutatói, hogy a városi patkányok egyre nagyobbak és kövérebbek lettek.  

patkány urbánus élet város urbanizáció városi élet városi hősziget élelmiszerpazarlás

KÉP: Natalie van Hoose/Florida Museum of Natural History

Csakhogy a patkányok méretnövekedése ellentmond a biológia egyik törvényszerűségének, a Bergmann-szabálynak, amely kimondja, hogy a különböző éghajlati viszonyok között élő rokon fajok (pl. pingvinek) testnagysága a hidegebb viszonyok felé haladva növekszik. 

Márpedig a kutatók a városi hőszigetnek nevezett jelenség miatt feltételezték, hogy a városokban élő patkányok kisebbek lesznek, mint vidéki rokonaik. A városi hősziget elnevezés arra utal, hogy az épületek és a burkolt útfelületek több hőt nyelnek el, mitn a természetes környezet, és ezt a hőt éjjel sugározzák ki a környezetükbe: vagyis ezért nem tudnak éjjel lehűlni az épületek a városban, ezért van ott éjjel is melegebb nyáron.

patkány urbánus élet város urbanizáció városi élet városi hősziget élelmiszerpazarlás

KÉP: Unsplash

Ez önmagában valóban predesztinálná a patkányokat a kisebb méretre, csakhogy az emberszomszédok gondoskodnak a jóltápláltságukról. Az élelmiszerpazarlás is az oka, hogy temérdek ételmaradékot találnak a patkányok mindenütt. A városokban a ragadozóktól sem kell félniük, és mindenhol remek búvóhelyek várják őket. 

HKZs


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum