Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
28
feb/2010

Bemutatkozik a Zöld Kör, a Föld Barátai Magyarország tagja

18 éves egyesületünk 2006-ban ugyan nevet váltott, de fő profilunk, miszerint az élő, élhető és fenntartható jövő jegyében dolgozunk, nem változott.



Több civil szervezettel is partnerségi viszonyt ápolunk, így lettünk a BaKCsó Egyesülettel a "Legyen klímatörvényünk 2010-re" kampány megyei koordinátorai. A klímavédelem és a megújuló energiaforrások használatát tekintve felmérést végeztünk Hajdú-Bihar megyében az önkormányzatok körében, hogy hatékonyabban tudjuk segíteni az intézményi energiafogyasztás szabályozását és a megújulók minél nagyobb arányú felhasználását.

Egyesületünk tagja a KÖTHÁLÓ-nak, melynek keretein belül ingyenes, környezetvédelemmel kapcsolatos lakossági tanácsadással is foglalkozunk. A lakosság, az önkormányzatok, gazdálkodók tárgyilagos tájékoztatásán túl elérhetőek nálunk környezetvédelmi és szakértői adatbázisok, környezet- és természetvédelmi kiadványok, ingyenes szórólapok, más szakmai szervezetek elérhetőségei. Az érdeklődők támogatást kaphatnak helyi akciók szervezésében, ezen túl környezetvédelmi jogsegélyszolgálatunk segítségére is számíthatnak.

Sikeresnek mondható és egyre nagyobb igény jelentkezik papírgyűjtő kampányunk iránt. A sűrűn lakott háztömbökbe egy-egy kartonból készült papírgyűjtőt helyeztünk el közvetlenül a közös postaládák alá, hogy a beszórt reklámanyagok egyből elfoglalják kiérdemelt helyüket az újrafeldolgozás körforgásában. Jelenleg Debrecenben 55-60, Hajdúböszörményben pedig 95-100 ilyen kuka funkcionál.

Forrás: [origo]

Egyesületünk tagja a HUMUSZ - hálózatnak, így helyi szinten aktívan részt veszünk a "Teljes élet, nulla hulladék" című programban.
Természetvédelmi és madárvédelmi tevékenységekkel, illetve a védett területek felügyeletével is foglalkozunk, továbbá, környezeti nevelési programjaink országos színvonalon sikert sikerre halmoznak.

A gazdák körében közkedvelt lehetőség a Natura2000 és AKG tanácsadással kapcsolatos fórumainkon való részvétel. Minden adandó alkalmat megragadunk ahhoz, hogy rendezvényeken, programokon megjelenhessünk standunkkal. Így az idei Hajdúhéten szeretettel várunk minden érdeklődőt a nagy zöld sátorba, Hajdúböszörménybe. Egyesületünkkel kapcsolatban bővebben honlapunkon olvashatnak, illetve a fent megadott elérhetőségeken minden hétköznap munkaidőben készséggel állunk rendelkezésre.

Forrás: [origo]

Tájbejárás

Székhely: 4220 Hajdúböszörmény Bocskai tér 2. II./22., Tel.: 06 (52) 280-038
Környezeti Tanácsadó Iroda: 4025 Debrecen Piac u. 9/b., Tel.: 06 (52) 532-478
Mail: info@zoldkor.net
Honlap: www.zoldkor.net


0
Tovább
27
feb/2010

Zöld Kommandó 2010

2010-ben is folytatódik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Kommandó akciósorozata, amely a zöldbűnözés visszaszorítását tűzte ki céljául. Tavaly a roncsautók és az illegális autóbontók ellen lépett fel a tárca, a hatóságok május elejétől november végéig 421 helyszínt ellenőriztek, közel 12 ezer tonna hulladékra több mint 316 millió forint bírságot szabtak ki. Az idei akciósorozat az építési és bontási hulladék engedély nélküli kezelésének visszaszorítása érdekében lép fel.

Forrás: szelektiv.hu




0
Tovább
26
feb/2010

Hulladékból készültek az idei olimpiai érmek

Az elektronikai hulladék aránya évente 3-5%-kal nő Európában, az ebből kinyerhető nemesfémek újrahasznosítása viszont messze elmarad a kívánalmaktól. A reciklált nemesfémből készült idei olimpiai érmek üdítő példát jelentenek. Az olimpia történetében először fordul elő, hogy a medálok részben hulladékból származó aranyból, ezüstből és rézből készülnek. Az olimpiai érmeket készítő Teck nevű kanadai vállalat más forrásból származó fémek mellett elektronikai hulladékból származó anyagokat is használt az érmek előállításához.

Az e-hulladékok újrahasznosítása azért fontos, mert csökkenti a keresletet az olyan ritka fémek iránt, mint az arany és a réz. Továbbá a fémbányászat okozta széleskörű társadalmi és környezeti kockázatot is mérsékli - írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

További információk az alábbi oldalon érhetőek el. Nastasia Noens amerikai síző az ezüstéremmel.Forrás: AFP




0
Tovább
25
feb/2010

Terjednek a vitorlás teherhajók

Egyszerű tény, hogy a szél olcsóbb, mint az olaj, és jóval környezetbarátabb energiaforrás az tengeri hajózás során is. Mostanáig a hajózási vállalatok mégsem használták ki a benne rejlő lehetőségeket. Szélviszonyoktól függően egy teherhajó éves üzemanyag-költsége 10-35%-kal csökkenthető.



A rendszer megalkotói lényegében a sportból merítik az ötletet. A kite-szörf vitorlájához hasonlító, paplanernyő jellegű felület hivatott a légmozgásban rejlő energia közvetlen hasznosítására. A hajó orrához rögzített, vontató sárkányvitorlára épülő hajtóműrendszer váltotta fel a régmúlt idők árbocra szerelt vitorláit.

Az eszköz nemcsak újonnan épített hajók esetében használható, hanem már meglévő modellekre is felszerelhető. Csak kiegészítő erőforrásként használható, a szokványos dízelüzemű motor kisegítésére.

Forrás: AFP

A 10 000 tonnás MV Beluga SkySails teherszállító hajó

Néhány adat:

felület: kb. 160 négyzetméternyi sárkányvitorla
magasság: kb. 300 méter a vízszint felett
teljestímény (elméleti): kb. 6800 lóerő
megtakarítás: kb. 35%-kal, vagyis közel napi 1000 euróval tudják csökkenteni a folyékony üzemanyag felhasználását

A megoldás egyelőre a kisebb teherhordó képességű hajók esetén alkalmazható hatékonyan, de a soron következő fejlesztések már a nagyobb méretek irányába mutatnak.

A világ tengereit járó közel százezer teherhajó évente több mint 2 milliárd hordó olajat használ fel, ami a globális szén-dioxid-kibocsátás kb. 4,5%-áért, a kén-dioxid-kibocsátásnak pedig mintegy 20%-áért tehető felelőssé.

Forrás: muszakiak.hu, SkySails.info


0
Tovább
24
feb/2010

Eurolevél az új uniós ökologó

Az elmúlt két hónap során csaknem 130 000 ember vett részt egy internetes szavazáson, amelynek során a három döntős közül választhatták ki az új EU-s ökológiai logót. A győztes pályaművet, az "eurolevelet", amely a szavazatok több mint 63%-át kapta, egy német diák, Dusan Milenkovic készítette.

Forrás: [origo]

További információk az alábbi oldalon olvashatóak.




0
Tovább
23
feb/2010

Diákok a XXI. század környezetkultúrájáért

Az Óbudai Egyetem jogelődje, a Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara 2009-ben ismét pályázatot hirdetett középiskolás diákok számára. A kiírásban kollázs-, illetve plakát-tervek látványos megfogalmazásai szerepeltek olyan újrahasznosítható anyagok segítségével, melyek az eredeti rendeltetésükre már nem alkalmasak. Felhasználható volt bármilyen textil, bőr, műanyag, fém, vagy papír.

A beérkezett pályaműveket és a nyerteseket az alábbi oldalon találhatja meg.

Forrás: muszakiak.hu

Forrás: www.muszakiak.hu




0
Tovább
22
feb/2010

Jól halad az elemeket leváltó anyag fejlesztése

A londoni Imperial College mérnökeinek egyik célja: végleg megszabadítani az emberiséget az akkumulátoroktól. A 4,5 millió dolláros program, amelyen a csoport dolgozik, az elektromosság tárolására és visszaadására képes anyagok fejlesztésére irányul.



A kutatócsoport szénszál-alapú polimergyantája már túl van a szabadalmaztatási eljáráson, és elég könnyű ahhoz, hogy az MP3 lejátszóktól az autókig bárminek a burkolata és egyben áramforrása lehessen. Ráadásul az akkumulátoroktól eltérően az új anyag elektromos teljesítménye nem gyengül az idővel, mert benne az elektromosság tárolása és kisütése nem kémiai reakción alapul.

A kutatók szerint 15%-kal lesz csökkenthető az elekromos autók tömege, ha a kocsik elekromosságot szolgáltató burkolata majd kiváltja a nagytömegű akkumulátort. A könnyebb kocsi üzemeltetése gazdaságosabb lenne, a feltöltés után messzebre juthatna el, és maga a feltöltés is gyorsabbá válna.

A mobiltelefonokat is átalakítaná az új technológia. Elég kivennünk az akkumulátort a készülékből, hogy felmérhessük a súly- és a méretnyereséget. A könnyű áramforrás, ami esetleg maga a burkolat lenne, a hordozható elektronikus eszközöket is forradalmasítaná.

A jövő áramforrását valószínűleg azokon a területeken is alkalmazni fogják, ahol ma nem is használnak energiaforrást. Vegyük például a ruházkodást. Először bizonyára a szkafendereket és az egyéb speciális védőruhákat látják majd el az újfajta áramforrással, mely a céltól függően a fűtés vagy a hűtés számára szolgáltatna elekromosságot.

Ha egy anyag ennyire elterjed, akkor hulladékba is sok kerül belőle. A szénszálas műgyanta sikere esetén a fejlesztők következő feladata a termék-recirkuláltatás megoldása, a technológia zölddé tétele lesz. Jó arra gondolni azonban, hogy az újfajta hulladék feldolgozásához szükséges energiát esetleg már ezek a könnyű áramforrások fogják biztosítani.


0
Tovább
21
feb/2010

Fair Trade bolt nyílik a budapesti Merlin Színházban

Fair Trade bolt nyílik a budapesti Merlin Színház aulájában, ahol méltányosan forgalmazott és Fair Trade védjegyes áruk, valamint a magyar társadalmi változások termékei vásárolhatók meg.

A méltányos kereskedelem (fair trade) az a kereskedelmi kapcsolat, amely párbeszéden, tiszteleten alapul, átlátható és nagyobb egyenlőségre törekszik a nemzetközi kereskedelemben. Hozzájárul a fenntarthatósághoz azzal, hogy a hátrányos helyzetű, különösen a "Dél" termelői számára, jobb kereskedelmi feltételeket kínál és biztosítja alapvető jogaikat.

A méltányos kereskedelemről további információ olvasható a Fair Világ Méltányos Kereskedelem Szövetség honlapján, a www.fairvilag.hu-n.




0
Tovább
20
feb/2010

Design hulladéküvegből

Fényüveg, üvegtégla és horgolt üvegből készült térelválasztó: az ÖKO-Pannon és a WAMP vasárnapi kiállításán újrahasznosított üveghulladékból készült alkotásokat mutattak be, és kiosztották a legötletesebb pályaműveknek járó díjakat is. Az eseménnyel az üveghasznosítás fontosságára igyekeztek felhívni a figyelmet, melyben hazánk jelentősen elmarad az uniós átlagtól. A tervezők már teljesítették a kvótát, most a lakosságon a sor.



Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP Re-Üveg címmel tavaly ősszel hirdetett pályázatot designerek számára. A kiírók olyan alkotásokat vártak, melyek ötletesen, kreatívan mutatják be a hulladéküveg felhasználásának lehetőségeit. A különösen egyedi designmegoldások mellett az újszerűséget, a friss művészi látásmódot értékelték.

70% üveg, 100% kreativitás

A kétfordulós pályázat első körében csak látványterveket véleményezett a szakmai zsűri, majd a második körbe továbbjutott művészek másfél hónapot kaptak, hogy elkészítsék műveiket. A pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a tárgyak legalább hetven százalékban hulladéküvegből készüljenek. Egyéb műfaji korlátot nem támasztottak a kiírók, így a döntős pályaművek között volt CD tartó, csillár,, "La'bor pohár" és virágtartó is.

Forrás: Noguchi/Öko-Pannon

Lehoczki Erzsébet - Üveg-re fonal

Üvegcsomagolás újracsomagolva

Az Erzsébet téri Gödör Klubban tartott február 21-i eredményhirdetésen három egészen különleges alkotást jutalmazott a zsűri. A fődíjat Lehoczki Erzsébet munkája az Üveg-re fonal nyerte. A "horgolt üveg" nagyszerűsége sokoldalúságában rejlik: térelválasztónak, függönynek vagy éppen terítőnek is használható. A második helyezett Jagadics Barbara lett Glass brick, azaz üvegtégla című alkotásával, a harmadik díjat pedig Bihari Gabriella és Csák Tibor kapta az egyedi hangulatvilágítást adó Fényüvegért. Az ÖKO-Pannon pénzjutalommal díjazta az alkotókat.

Forrás: Noguchi/Öko-Pannon

Glass Brick

Egyedül nem megy

A kilenc döntős alkotást a nagyközönség is megtekinthette a WAMP-on, a Gödörben, hiszen a tárgyak éppen azért készültek, hogy felhívják a figyelmet az üveg újrahasznosítás fontosságára. Míg az Európai Unió országaiban a háztartási üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban 64 százalék volt, addig itthon tavaly az üvegcsomagolásnak csupán 28 százaléka került szelektív gyűjtőkbe. Ahhoz, hogy megkezdjük az unióhoz való felzárkózást, idén 32, 2012-ben már 60 százalékra kell feltornásznunk ezt az arányt, amihez a lakosság aktív részvételére lesz szükség.

A WAMP-ról

A WAMP 2006-ban azért jött létre, hogy a mindennapokban használható művészet jegyében az alkotó és a közönség minél közelebb kerüljön egymáshoz, ugyanakkor fórumot teremtsen az elérhető árú, egyedi, aktuális és színvonalas iparművészeti tárgyaknak. A havonta rendezett WAMP design piac mára az egyik legfontosabb kulturális és design fórummá nőtte ki magát. Nyáron az  Erzsébet tér (volt buszpályaudvar), télen pedig a Gödör Klub ad otthont az eseménynek.



Forrás: Noguchi/Öko-Pannon

Fényüveg lámpakollekció

Re-Üveg pályázat zsűritagok:
Huszanyik Éva -Modern Design Studio, iparművész
Mester Borbála - WAMP, művészettörténész - építész
Mészáros Mihály - Ipari formatervező
Mosshammer Kinga - WAMP, kreatív igazgató
Pribelszki Edina - ÖKO-Pannon, kommunikációs csoportvezető
Püspök Balázs - MOME, Formatervező Tanszék, tanársegéd

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft.-ról

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. feladata a szelektív hulladékgyűjtés országos szintű koordinációja. A szervezet összehangolja a rendszerébe bekapcsolt városok, helyi közszolgáltatók, valamint más hulladékgyűjtők és -hasznosítók tevékenységeit, és koordinálja az anyagok áramlását a kibocsátástól a gyűjtésen át egészen a hasznosításig. Az ÖKO-Pannon a szelektív hulladékgyűjtésben résztvevő városok felnőtt és gyermek lakosságának rendszeres tájékoztatásával és folyamatos oktatásával segíti a már kiépített szelektív gyűjtő rendszerek hatékony használatát. Célja, hogy a visszagyűjtött hasznosítható anyagok mennyisége növekedjék, a hulladéklerakók - és vele a környezet - terhelése pedig jelentősen csökkenjen.


 

 


0
Tovább
19
feb/2010

A tejipari gyártók és márkák etikai rangsora

A Tudatos Vásárlók Egyesülete Cégmérce adatbázisában 14 tejipari áruféleséget és 31 tejipari vállalatot vizsgált környezeti, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontból. A tejtermékek táplálkozásunk alapvető elemei, vásárlásukkal nem csak egészségünket, hanem a gyártó cégeket is támogatjuk. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) megvizsgálta, hogy a tejtermékek gyártóinak milyen a környezeti és társadalmi teljesítménye.



A vizsgálatot a tejipari termékek széles körében végezték el: az adatbázisban szerepelnek a gyümölcsjoghurt, joghurt, kefir, krémtúró, puding, rudi, sajt, sajtkrém, tejföl, tejszín, túró, vaj, vajkém márkák és gyártók rangsorai.

A cégmérce szempontjai alapján legmagasabb pontszámmal a túró, sajt és tej cégmércékben szereplő Galgafarm nyerte az első helyezést. Második helyezett a Naszálytej, harmadik pedig a Virágoskút Kft. lett. Az tejipari cégmérce sereghajtói a Pannontej, a Friesland, a Veszprémtej lettek, a legalacsonyabb pontszámot a Danone kapta.

A tejipari ágazatról készült cégmérce rangsora a http://cegmerce.tudatosvasarlo.hu/ oldalon, összefoglaló elemzés pedig a www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1504 oldalon érhető el.

A vállalatok környezetvédelmi teljesítményének vizsgálatából kiderült, hogy

- A 31 vizsgált tejipari cég közül egyik sem tett közzé honlapján környezeti jelentést.
- Több cég kapott környezetkárosításért bírságot: a Friesland Hungária Zrt. és a Jásztej Zrt. 2007-ben többször is, mivel több tejüzeme is káros anyagokat bocsátott a szennyvízhálózatba (utóbbi céget 2002-2007 között minden évben megbírságolták emiatt).
- A Sole-Mizo Zrt.-t zajvédelmi határérték túllépése, hulladék-nyilvántartás vezetésének elmulasztása, és a Frieslandhoz hasonlóan csatornaszennyezés miatt marasztalták el.
- A bio alapanyagokkal dolgozó Galgafarm, Andechser, Virágoskút, Naszálytej, Milchwerke Bechtesgadener Land, Sole-Mizo és a Kärntnermilch plusz pontot kapott.

A Cégmércéről

A Cégmérce a cégek környezeti és társadalmi teljesítményéről elérhető publikus adatokat összesíti, és eszerint rangsorolja a vállalatokat.

A Cégmérce célja, hogy
• segítsen a tudatos vásárlóknak a környezetbarát és etikus márkák azonosításában, megtalálásában; hogy gyorsan és egyszerűen megtalálhatóak legyenek a támogatandó, etikus és az elkerülendő, kritizált márkák, vállalatok,
• gyorsan és egyszerűen megtalálhatóak legyenek a támogatandó, etikus, vagy épp az elkerülendő és kritizált márkák, vállalatok;
• tájékoztassa a médiát és a közvéleményt a vállalatok társadalmi és környezeti teljesítményéről,
• hozzájáruljon a vállalatok fenntarthatóbb, felelősebb működéséhez (felkapottabb nevén a vállalatok társadalmi felelősségvállalásához, amit a CSR betűk jelölnek) és a környezetkímélő, etikus termékek piacának növekedéséhez;
• információhoz juttassa azokat a befektetőket, akik a társadalmi felelősségvállalásban és a környezetvédelemben élen járó vállalatokba szeretnék pénzüket fektetni.

Az adatgyűjtés során a TVE tájékozódik az érintett hatóságok adatbázisaiból, a hazai és a nemzetközi sajtóból gyűjt információkat, valamint megkeresi az érintett vállalatokat is. A Cégmérce az utóbbi öt évben nyújtott teljesítményre vonatkozó adatokat értékeli, de az adatbázisban ennél régebbi ügyekre vonatkozó információk is szerepelnek.



A cégek társadalmi teljesítménye vegyes eredményeket hozott

- A legtöbb probléma a Danone céggel kapcsolatban volt. Hazai és nemzetközi viszonylatban is kirívóan sok kritikát kapott a sajtótól és a hatóságoktól egyaránt.
- A Zott hazai forgalmazóját fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartás miatt a Gazdasági Versenyhivatal többször megbírságolta.
- A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság pedig az Egertejre, illetve az Alföldire szabott ki bírságot.
- A Friesland a nemzetközi porondon került szembe a hatóságokkal, mivel több esetben is megsértette az anyatej-pótlékok marketingjét szabályozó nemzetközi egyezményt.
- A munkavállalókkal kapcsolatos magatartást vizsgálva a munkaügyi felügyelőségek adatai alapján megállapítható, hogy a cégek nagyjából felét az évek során kisebb bírsággal sújtották. Nagyobb és többszöri bírságot a Dráva Tej, a Sole-Mizo és a Friesland kapott.

Az értékelésben fontos szempont volt, hogy a gyártó palettáján mennyi magyar termék található, illetve a cég mekkora százalékban van hazai tulajdonban.
- Maximális pontszámot a Tolnatej, a Minna, a Naszálytej, a Fuchs Tej, a Fino-Food, a Galgafarm, a Jásztej és a Dráva Tej ért el. E cégek többsége minden termékét Magyarországon állítja elő, és több mint 90%-ban magyar tulajdonúak.
- A legnagyobb pontlevonásban a Zott és a Mona Hungary részesült, mivel gyártási tevékenységet Magyarországon nem folytatnak, termékeiket importálják.

Az értékelés és pontozás rendszeréről bővebben itt.

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. A TVE missziója a fenntartható fogyasztás elősegítése Magyarországon. A TVE célja egyrészt a környezettudatos, etikus és felelős vásárlói magatartás népszerűsítése és támogatása a fogyasztók felé, másrészt - az előbbi célkitűzésen keresztül, közvetetten - a vállalatok felelős, jogkövető és etikus működésének ösztönzése.

A TVE egyaránt foglalkozik információs tevékenységgel (saját médiumok, kiadványok, kampányok, rendezvények), szaktanácsadással, jogi háttérmunkával és érdekérvényesítéssel, valamint oktatási kiadványok, segédanyagok készítésével és terjesztésével.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót. 2004 óta működteti TudatosVásárló.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen, etikus vásárlással foglalkozó, napi frissítésű híroldalát. Kiemelt projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi és társadalmi szempontú rangsora.

Az egyesület 2009 októberében megjelentette Budapest zöld térképét (zoldbudapest.hu), amely a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás helyeit gyűjti össze a fővárosban (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) A Tudatos Utazó weboldalon turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások, jogszabályok gyűjteménye található meg. Az egyesületnek jelenleg 8 alkalmazottja és számos önkéntese, állandó partnere van.

 



 


0
Tovább
18
feb/2010

A Nap felé fordultak a magyar települések

Egy éve indult el a Megújuló Erőforrások Európai Ligájának magyar változata, a Napkorona Bajnokság. A legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig eddig 82 magyar település gondolta úgy, hogy érdemes beszállnia a hazánk kedvező napos adottságait és a napenergia felhasználását népszerűsítő versenybe.



Andreas Wagner, az idén 10 éves SolarBundesliga megálmodója szerint ma Németországban nem indulhat úgy egy komoly jelölt a polgármesteri címért, hogy ne lenne otthonán napelem, vagy napkollektor. Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy a Megújuló Erőforrások Európai Ligájának német változata néhány év alatt az ország legnagyobb megújulós eseményévé nőtte ki magát. Az idei rangadóban 45 nagyváros és több mint 200 közepes méretű település mellett közel félezer kistelepülés is verseng az elismerésért.

A magyar versenyben eddig Miskolc, Orosháza és több budapesti kerület mellett olyan apróbb falvak is indultak, mint Nagypáli vagy a 23 lakosú Dötk. Ez utóbbiak az Ökorégió Alapítvány oktatóközpontjában alkalmazott bioszolár rendszerrel neveztek a Napkorona Díjra. Nekik, illetve a további benevezett 24 kistelepülésnek is érdemes versengeni, hiszen a bajnokság 3 kategóriájának egyikében, a lakosságszámhoz viszonyított felhasználási aránnyal ők is esélyesek lehetnek.

Bár hazánk rendkívül kedvező napos adottságai messze nincsenek a megfelelő módon kiaknázva, országszerte egyre több intézmény és magánlakás profitál a nap energiájából. A versenyben induló települések napenergiát hasznosító intézményei között a szociális otthon, kórház, tüdőszanatórium éppen úgy megtalálható, mint az erdei iskola, az idősek otthona, hotel, társasház, vagy a szabadidőpark.

A Napkorona Bajnokság első éve a tapasztalatszerzésről szólt - foglalja össze az eddigi eredményeket Tóth Nelli, a hazai szervező, az Energia Klub projektvezetője. A Napkorona Bajnokság nem pusztán egy játék. Sok rossz hatékonyságú, nem mért, vagy rosszul tervezett napos rendszer valósul meg Magyarországon. Ráadásul még most sincsenek hivatalos adatok arról, milyen mértékű hazánkban a napenergia felhasználás. Az, hogy egyes elemzők 2010-re 150.000 m2-nyi napkollektorfelületet prognosztizálnak azt bizonyítja, hogy a rossz támogatási környezet ellenére évről évre egyre többen látnak a napenergia hasznosításában perspektívát. Ezeken a területeken is változást hozhat az eddigi hasznosításokat feltérképező verseny, főleg a pozitív, követhető projektek bemutatásával.

Az európai ünnepélyes díjátadó a franciaországi Dunkerque-ben, a Fenntartható Városok Konferenciáján lesz. A magyar díjazottak május 27-én, a Renexpon, az egyik legnagyobb regionális megújulós szakkiállításon és konferencián vehetik át a Napkorona Díjat. A rendezvényen a napenergia hasznosításban élenjáró hazai és német önkormányzatok mellett bemutatkoznak majd komoly referenciával rendelkező napos cégek, illetve szakmai szervezetek is.


0
Tovább
17
feb/2010

Hol adhatom le az azbeszttartalmú hulladékot?

Az azbeszt az egészségre veszélyes anyag. Még a tetőfedésre használt azbesztpala gyártását is betiltották, s világszerte programok indultak el ezen anyagok kiváltására, az épületek azbesztmentesítésére. Érdemes tudni, hogy a cementben megkötött azbesztet tartalmazó termékekből (a hullámpala is ilyen) a veszélyt jelentő szálak csak az anyag szétmorzsolásakor, azaz a tetőfedő anyag megbontásakor kerülnek ki a levegőbe.

Az ép azbesztpala ezért nem jelent számottevő kockázatot, cseréje a jelenlegi törvények és tudás szerint nem szükséges. Bontás esetén a táblákat épen (vágás, fúrás nélkül) kell duplafalú polietilén zsákokba, vagy zárt konténerekbe elhelyezni, majd veszélyeshulladék-larakóba szállítani. Ezeket a feladatokat mindenképp érdemes szakemberre bízni.

Forrás: Szelektív.hu, ahol a további információk között a hulladéklerakókat is megtalálják.




0
Tovább
16
feb/2010

Ne pakold körül!

A sok kicsi sokra megy tanácsok sorába illeszkednek az alábbi intelmek is: a radiátort ne pakoljuk körül bútorokkal, mert az akadályozza a hő szabad áramlását. Az sem szerencsés, ha egy földig érő nehéz szövetből készült függöny lóg a fűtőtest előtt, de fontos a rendszeres és alapos portörlés is. A takarításnak ez a fázisa elég gyakran a "feledés homályába vész", pedig a radiátoron vastagon álló por is csökkentik a hő hatékonyságát.

Az alapos portörlésnél is fontosabb a rendszeres karbantartás, hiszen egy levegős fűtőtest akár 15 százalékkal is nagyobb energiafogyasztást, ebből kifolyólag vaskosabb fűtésszámlát eredményezhet. A szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy ezen nem szabad spórolni! Ha már a számlánál tartunk érdekes megjegyezni, hogy a tapasztalatok szerint jobban megéri a fogyasztásunk után fizetni, hiszen amennyiben átalányt (azaz mindig ugyanazt az összeget) fizetjük a szolgáltatónak, semmi nem ösztönöz minket arra, hogy spóroljunk, nem beszélve az elszámoláskor érkező horribilis összegről.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
15
feb/2010

A pára a lényeg

Az sem szerencsés, ha az előszoba és a fürdő hőmérséklete megegyezik. (Utóbbiban érdemes valamivel jobban befűteni, hiszen itt a legkönnyebb megfázni.) Ha tehetjük, és nap közben nem tartózkodik senki a lakásban, akkor mindig tekerjük le a fűtést, de azokat a helyiségeket sem érdemes "túlmelegíteni", amelyeket csak ritkán használunk (például vendégszoba).

Érdemes odafigyelni arra, hogy mindig párologtassunk, hiszen amellett, hogy egészséges, a hőérzetünket is megemeli. Éjszaka 2-3 fokkal is lejjebb csavarhatjuk a hőmennyiség-szabályozót, és ilyenkor érdemes lehúzni a redőnyt is a hő megtartása miatt. Nyugodtan lejjebb vehetjük a fűtést a verőfényes téli napokon is, hiszen a beáramló nap sugarai pótolhatják a "hiányzó fokokat". Ha ezt az intézkedést rendszeresítjük, akkor akár 6 százalékkal is csökkenthetjük éves energiafogyasztásunkat.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
14
feb/2010

Szellőztetés mesterfokon

Télen nagyon fontos, hogy rendszeresen szellőztessünk, hiszen a lakásban megrekedő és elhasználódott levegő is növeli az ilyenkor egyébként sem ritka megbetegedések számát.

A fűtésszámlánkat viszont csökkenthetjük, ha mindezt az alábbi instrukciók szerint tesszük: "a nagyra kitárt ablakkal történő 5-10 percig tartó szellőztetés sokkal költségkímélőbb, mintha huzamosabb ideig, résnyire nyitva hagynánk azt. Ennyi idő alatt kicserélődik a levegő a helyiségben, viszont a falak és a bútorok nem hűlnek át, megőrzik a lakás melegét. Ilyenkor csavarjuk lejjebb a fűtést, hiszen a radiátorra áramló hideg anélkül fokozza annak teljesítményét, hogy több energiát használna."

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
13
feb/2010

Öltözz fel!

A takarékoskodás egyik leghatékonyabb módja, ha lejjebb tekerjük a radiátor szabályozóját. A természetesen csak ésszerű keretek között javallott megoldással akár 30 százalékkal is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát, és így jelentékeny összeget spórolhatunk meg.

A magyar háztartásokra általában jellemző a túlfűtés, szeretünk kis trikóban szaladgálni otthon. Viszont ha 1 fokkal lejjebb csavarjuk a fűtést, körülbelül 5-6 százalék energiát spórolunk. Bár ez így kevésnek tűnhet, gondoljunk bele, hogy ha 26 fokról - ami nem ritka - 22-re csökkentjük a lakás hőmérsékletét, akkor máris kb. 20 százaléknyi fűtési energiát takarítottunk meg.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
12
feb/2010

Azonnal WC-papírt készít egy japán gép az irodai hulladékból

A gép 40 használt irodai A4-es papírból 1 tekercs WC-papírt készít nem több mint 30 perc alatt. Hogyan működik? Mik az előnyei és hátrányai? Mennyi idő alatt térül meg? Részletes cikk és film a gép működéséről a Szelektív.hu honlapján

 




0
Tovább
11
feb/2010

Hőtervezés otthon

A fűtésszabályozó készülék beállításával az összes helyiség hőmérsékletét az az egy helyiség határozza meg, amelyben a fűtésszabályozó készülék felszerelésre került. Ez azt jelenti, hogy abban a helyiségben, amelyikben a vezérlőegység elhelyezése történt és termosztáttal felszerelt fűtőtestek vannak beépítve, azokat állandó jelleggel nyitva kell tartani. Nem célszerű abban a helyiségben elhelyezni a szabályozó egységet, ahol egyéb fűtési lehetőséget is igénybe veszünk, vagy a nap passzív energiája által nyert hő jobban felmelegíti ezt a helyiséget.

Amennyiben a többi helyiségben alacsonyabb hőmérsékletre van szükség, mint a vezérlőhelyiségben, vagy ha az egyes nem használt helyiségekben a fűtőtesteket egészen ki szeretnénk kapcsolni, akkor ott a termosztátos fűtőtestszelepeket ennek megfelelően kell beállítani. A helyiségek nappali vagy éjszakai hőmérsékletének csökkentésével, szabályozásával sok energiát lehet megtakarítani.

Forrás: Műszakiak.hu




0
Tovább
10
feb/2010

Megújul a Kámoni Arborétum növényzete

Mintegy 171 millió forint uniós támogatásból 2011 őszére felfrissül a közel 150 éves szombathelyi Kámoni Arborétum növényvilága. 34 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a nemkívánatos, elburjánzott cserjéktől, inváziós fajokat és beteg, erősen sérült fákat távolítanak el. Ezen kívül hétszáz faegyedet telepítenek és 3600 négyzetméter területen cserjéket ültetnek, amellyel a különösen nagy értékű speciális növényanyag pótlása, kiegészítése, rehabilitációja valósul meg.

További információk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján olvashatók.




0
Tovább
09
feb/2010

Veszélyesek együtt az új nyílászárók és a régi kazánok

Szénmoxid-mérgezést okozhat, amikor új, hőszigetelő nyílászárót utólag építenek be olyan lakásba a tulajdonosok, melynek fűtésére továbbra is nyílt égésterű gázkazánt használnak.



Emellett persze a gázkazán meghibásodása, valamint a nem megfelelő kémény is tragédiához vezethet. A legjellemzőbb hibák, hogy a kémény alulméretezett, alacsony vagy rossz a keresztmetszete. Emellett természetesen a kéménynek is tisztának kell lennie a megfelelő füstelvezetés érdekében.

Ugyanakkor figyelni kell a kazánra is, melyből kétféle létezik: az egyik a zárt égésterű, a másik a nyílt. Előbbi a korszerűbb, s elnevezése arra utal, hogy az égés zárt térben történik, a készülék az oxigént egy szellőzőcsövön keresztül a külső térből kapja, a keletkező égéstermék pedig egy másik elvezetőn keresztül szintén a szabadba távozik. További előnye, hogy az elvezető csőhöz érzékelő rendszer kapcsolódik: ha valamilyen oknál fogva az égéstermék nem tud megfelelően távozni, a kazán automatikusan kikapcsol.

Ilyen zárt égésterű kazánokat már a kilencvenes évektől lehetett kapni, de csak 2006-ban indultak be az eladások, mivel ebben az évben megváltozott a háztartások gázfűtésére vonatkozó műszaki-biztonsági szabályzat. Míg a 2004 előtt érvényes szabályozás megtiltotta az erősen szigetelő nyílászárók használatát a gázfűtéses lakásokban, addig a 2006-ban bevezetett nem tiltja a hőszigetelő ablakok beépítését, de száműzi a nyílt égésterű kazánokat a lakóhelyiségekből.

Mindamellett a nyílt égésterű kazánok is évekig működtethetők szabályosan, csak karban kell tartani őket. Problémát az okoz, ha a tulajdonos kicserélteti régi ablakait modern, erősen szigetelő típusúakra. A kazán a helyiség levegőjét használja, s már néhány százalékos oxigéncsökkenés elég ahhoz, hogy az égés tökéletlenné váljon, és szén-monoxid keletkezzen. Egy konferencián egyenesen "államilag támogatott öngyilkosságnak" nevezték a szigetelő ablakok beszerelését a gázfűtéses lakásokba.

A szénmonoxid-mérgezés elleni védekezés egyik formája a gáz jelenlétét érzékelő és a veszélyt jelző berendezés alkalmazása. Az ilyen érzékelő a megfelelő helyre beépítve folyamatosan méri a helyiség szénmonoxid koncentrációját, és jelzést ad, amennyiben veszélyesen magas értéket észlel. A legteljesebb védelem érdekében háztartásonként két szénmonoxid-jelző berendezés beépítése ajánlott. Egyet a kazán közelében, egyet pedig a hálószobában javasolt elhelyezni.

Forrás: Műszakiak.hu


0
Tovább
08
feb/2010

Az Alkotmánybíróság elé kerül a dunakeszi Auchan ügye?

A Greenfo.hu részletes összeállítása a dunakeszi tőzegláp ügyéről. A Zöld Ombudsman is vizsgálódik a témában - közben folytatódik a tiltakozás. Összefoglaló cikk az eddigi fejleményekről.




0
Tovább
07
feb/2010

A repülés ára

Egy 1500 kilométeres londoni repülőút alatt egy utas a saját testsúlyának megfelelő (56 kg, 73 liter) kerozint "éget el". Már amennyiben teljes a repülőgép kihasználtsága: ha ötből egy szék üres, máris 20%-kal romlanak az arányok (70 kg, 92 liter utasonként). A kondenzcsíkok lényegében üvegház-gázokból - szén-dioxidból, nitrogén-oxidokból és vízpárából - állnak: egy 1500 km-es repülőút során utasonként 518 kg szén-dioxidnak megfelelő káros anyag kerül a levegőbe.

Energiafelhasználás szempontjából minden utas szállításához 736 KWh energia szükséges, ami egy 60 wattos villanykörte éves fogyasztása. További érdekes adat, hogy ha a jelenleg adómentes kerozint is olyan ökoadók terhelnék, mint a "földi benzint", a londoni út ára közel húszezer forinttal nőne utasonként.
 
Részletes összeállítás a Tudatos Vásárlók honlapján.




0
Tovább
06
feb/2010

Mit kell tudnunk a műanyag szatyrokról?

Mit kell tudnunk a műanyag szatyrokról? Milyen gazdasági szabályozás létezik, mik az uniós elvek? Megannyi kérdés, válasz. Törvénymódosítás január 1-től. Jó-e ez nekünk?



Ismert az, hogy a tárca támogatja a lebomló, a természetes körfolyamatokba visszatérő polimerek terjedését. Kevésbé köztudott azonban az, hogy a lebomló polimereknek több családja is van, amelyek megítélése környezetvédelmi szempontból nem azonos.

Egyértelműen támogatásra érdemesnek tartjuk a tisztán megújuló forrásokból (pl. cukor vagy tejsavszármazékok, hidroxivalerátok stb.) előállítható típusokat, amíg bizonyos felhasználási területeken hasznosnak ítéljük a lényegében kőolajbázisú másik családot is, de ezek terjedését bizonyos fokig korlátoznánk.

A kőolaj és földgáz bázisú családot ugyanis "nem megújuló" forrásokból szintetizálják, és vagy kémiai szerkezetük alapján biodegradálhatóak (pl. bizonyos polivinilalkohol származékok, illetve alifás poliészterek), vagy adalékok segítségével tehetők lebomlóvá. Ez utóbbiak lényegében speciális szenzibilizátorokkal (oxigén, fény, nedvesség) ellátott normál polimerek (polietilén, polipropilén stb.) Az adalékok szerepe az, hogy segítenek az eredetileg többtízezres moltömegű polimer láncot 400-500-s moltömegű fragmentumokra letörni, amelyeket a mikroorganizmusok már tápanyagként képesek felhasználni. (Nálunk ez utóbbi típusok kezdenek terjedni.)

További részletek az alábbi oldalon olvashatóak.


0
Tovább
05
feb/2010

Még egy hétig lehet pályázni energiatakarékos fénycsövekre

A nagy érdeklődésre való tekintettel még egy hétig lehet pályázni az energiatakarékos izzók cseréjére: a zöldtárca 2010. február 12-ig meghosszabbította az Izzócsere Program pályázatának végső beadási határidejét.

Az Izzócsere Program keretében a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium európai uniós forrásból pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket nagycsaládosokat, időseket és óvodákat segítő szervezeteknek. A zöldtárca számításai szerint ezzel a légkört 23 900 tonnával kevesebb szén-dioxid szennyezi, és az erőműveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell előállítaniuk.

A hagyományos égőknél a felhasznált energia mindössze 2 százaléka hasznosul világításként, a többiből a villanykörtét forrósító hő lesz. Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égőt cserél energiatakarékos fénycsőre, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán.

A pályázati felhívás és adatlap letölthető innen.

További információ: KvVM Sajtóiroda,  tel: (1) 457 3415.




0
Tovább
04
feb/2010

Mit és hogyan szelektál a főváros?

Az ünnepek után 1-2 hónap leforgása alatt 5-600 000 karácsonyfa kerül az utcára hulladékként. Innen a hulladékégetőbe kerülnek a fák, ahol az égetés során távhő és elektromos áram lesz belőle. Komposztálása problémás lenne, mert sok a rajtahagyott dísz és szaloncukor, illetve gyantás növényként több időt igényelne a komposztálási folyamat.

További részleteket itt olvashat.

 




0
Tovább
03
feb/2010

Tizenegy milliárd dolláros óriásgát

Környezetvédők, egyházi méltóságok és az őslakos indiánok is tiltakoznak egy hatalmas brazíliai vízerőmű megépítése ellen, a kormány azonban sokévnyi huzavona után  zöld utat engedett a beruházásnak.

Az erőművet az Amazonasba ömlő Xingú folyón építenék meg Észak-Brazíliában, a Pará állambeli Belo Monte közelében. A 11 ezer megawatt kapacitású komplexum megépülése esetén a világ harmadik legnagyobb vízierőműve lenne a Jangce folyón található kínai Három-Szoros Gát és a Paraná folyó brazil-paraguayi határszakaszán épült Itaipu vízerőmű után.
 
A már közel 40 éve napirenden lévő beruházás ellenzői szerint elfogadhatatlan, hogy az erőmű megépítése következtében el kell árasztani egy 500 négyzetkilométeres területet, valamint ki kell telepíteni a Xingú folyó mintegy 100 kilométeres szakasza mentén élő több tízezer őslakost.

További részletek a Greenfo.hu oldalán




0
Tovább
02
feb/2010

Sikerült megmérni, hogy mennyivel nőnek gyorsabban a fák

Az erdők mérhető módon válaszolnak a klímaváltozásra: a megnövekedett szén-dioxid-mennyiség miatt felgyorsult a tömegük gyarapodása az Egyesült Államok egyes területein. A kutatók szerint érdemes volna más erdőket is megvizsgálni, hogy kiderüljön, mennyire általános ez a jelenség.



Az utóbbi években gyorsabban nőnek az erdők az Egyesült Államok keleti részén, mint az elmúlt 225 év ezt megelőző időszakában, jelent meg az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában, a PNAS-ben. A cikk szerzői szerint ezért elsősorban a klímaváltozás, azon belül is a légköri szén-dioxid megnövekedett mennyisége, a magasabb hőmérséklet és a hosszabb tenyészidőszak a felelős.

Geoffrey G. Parker, a Smithsonian Environmental Research Center (SERC) kutatója több mint 20 éve tanulmányozza az erdőket az amerikai Maryland államban. Felmérései azt mutatják, hogy a fák tömege sokkal gyorsabban gyarapszik, mint korábban. Megállapította, hogy az erdők hektáronként átlagosan két tonnával többet növekednek évente.

Parker 1987-ben kezdte az erdővizsgálatait, és egy adott területen minden 2 centiméternél vastagabb fa adatait begyűjti. A kezdetek óta már negyedmillió mérést végzett a fákon. Kollégájával, Sean MacMahonnal a mostani vizsgálatok során azonos összetételű, de különböző korú erdőket tanulmányozott, ezek közül a legfiatalabb 5, a legidősebb 225 éves volt.

A klímaváltozás hatásaival foglalkozó előrejelzések egy kényes pontja, hogy vajon miként reagálnak erre az ökoszisztémák. Az elmúlt 22 évben a SERC vizsgálati területén a szén-dioxid mennyisége 12 százalékkal, az átlaghőmérséklet pedig 0,3 Celsius-fokkal nőtt, és a fák tenyészidőszaka közel 8 nappal lett hosszabb. A fák tehát több szén-dioxidot tudnak megkötni, és 1 héttel hosszabb idő áll rendelkezésükre, hogy gyarapodjanak.

A növények fotoszintézisük során szén-dioxidot kötnek meg, amiből saját szerves anyagokat állítanak elő, így aztán az erdők Földünk legnagyobb felszíni szárazföldi szénraktárait jelentik. A bennük bekövetkező változások nagy hatással lehetnek a táplálékláncokra, a klímaváltozásra és a biológiai sokféleségre (biodiverzitásra) is. Parker abban bízik, hogy a cikk hatására más ökológusok is felmérik az erdeiket, hogy megnézzék, másutt is előfordul-e ez a jelenség.

Forrás: PNAS


0
Tovább
01
feb/2010

Harmadával mérsékelhetik a fehér tetők a felmelegedést

Egy új számítógépes modell szerint úgy is védekezhetnénk a globális felmelegedés ellen, ha a városokban fehérre festenénk a tetőket.



Ismert, hogy a városokat a vidéki területeknél fokozottabban érinti a globális felmelegedés, az úgynevezett "városi hősziget" jelenség miatt. Ez elsősorban az aszfaltutaknak, a lapos tetőknek és más mesterséges tárgyaknak köszönhető, amelyek fokozottan szívják magukba a hőt. Ez a hatás akár 1-3 Celsius fokos különbséget is eredményezhet a vidéken fekvő területek hőmérsékletéhez képest.

Egy új ötlet szerint ezt a hatást lehetne némileg mérsékelni azzal, ha a városokban fehérre festenénk a tetőket: a fehér szín - ahhoz hasonlóan, mint amikor a nyári napsütésben fehér pólót veszünk fel - visszaverné a hő egy részét, hűtve ezzel a városok hőmérsékletét. Az amerikai nemzeti légkörkutató központ munkatársai egy újonnan kifejlesztett számítógépes modellel vizsgálták, hogy mindez mennyire lenne hatékony.

A modell alapján, ha az összes városi tetőt fehérre festenénk, akkor a városi hőszigethatásból eredő hőmérséklet-emelkedést körülbelül 33%-kal lehetne mérsékelni - olvasható a National Science Foundation közelményében. A világ városaiban ezzel átlagosan 0,38 Celsius-fokos csökkenést lehetne elérni, ami különösen nyáron, a nappali órákban jelentkezne. A kutatók hangsúlyozták, hogy megközelítésük egy tisztán elméleti felvetés, hiszen modelljükben nem konkrét városokat, hanem egy általánosnak tekinthető városképet vizsgáltak.

Forrás: [origo]

A hűtő hatás a valóságban kissé alacsonyabb lenne a városi por miatt, hiszen ettől némileg sötétebbé válnának a fehérre festett tetők. A másik ok, hogy a tetők teljes felületét nem is lehetne minden esetben lefesteni. A fehér szín hatásai egyébként az épületek belsejében is érvényesülnének: nyáron például kevesebbet kellene működtetni a légkondicionáló berendezéseket, ami szintén csökkentené a külső hőmérsékletet, sőt kismértékben az áramtermelésre használt fosszilis tüzelőanyagok felhasználását is.
 


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum