Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
21
feb/2024

A kurkuma gyógyhatású szer is, nem csak fűszer

Az aranysárga fűszer a gyömbér rokona, Indiától Délkelet-Ázsiáig hétezer éve használják, mára az egész világon elterjedt. Csodás hatásai vannak!

kurkuma élelmiszer egészség sport

KÉP: Pexels


0
Tovább
21
dec/2023

5 tipp, hogy ne hízz az ünnepek alatt

Szuper dolog a vendégjárás, de senki nem akarja pluszsúllyal kezdeni az újévet. Segítünk néhány tippel, hogy felturbózd az anyagcserédet.

karácsony tél egészség élelmiszer ételpazarlás

KÉP: Pexels


0
Tovább
09
okt/2023

Az őszi fáradtságot három módon is leküzdheted

Míg mások az őszi túrákat és tökbulikat szervezik, te csak vonszolod magad? Semmi vész, mindjárt jobban leszel!

KÉP: Unsplash


0
Tovább
05
nov/2022

ötletek barkácsoláshoz: kerékpártároló télre a kertbe vagy a ház mellé

Ha az időjárás engedi, télen is lehet kerékpározni, de a drótszamár megfelelő tárolásáról ajánlott gondoskodnunk.

kerékpár tél sport újrahasznosítás barkácsolás

KÉP: Unsplash


0
Tovább
04
júl/2022

Két nap alatt elkészül a vesszőből font retró SUP

Itt a kánikula, amit vízen a legjobb elviselni. Ehhez nem kell százezerért felfújható SUP-ot venni, ha akad odahaza pár vessző meg egy darab erős vászon. Így készül 100 százalékban műanyagmentes és fenntartható alapanyagokból a cwrwgl!

csónak nyár saját készítés sport

KÉP: MotherEarthNews


0
Tovább
29
ápr/2022

Néhány tippel az egyszerű sétából erőnléti edzés lesz

Most, hogy itt a tavasz, süt a nap és virágoktól illatos a levegő, érdemes minél többet kint lenni a szabadban, legalább naponta félórát sétálni. Ehhez nem kell semmlyen drága felszerelés, csak egy kényelmes és a lábat stabilan fogó cipő. Mehetsz a gyerekkel, kutyával, szomszéddal, esetleg egyszerre mindhárommal. Az egészség megőrzéséhez heti 150 perc közepesen megerőltető fizikai aktivitásra, például sétára van szükség. Az alábbi tippekkel a csúcsra járathatod a sétát, ugyanis néhány plusz gyakorlat beiktatásával fokozhatod a testmozgás intenzitását vagy az elmélyültségét.

sport séta gyaloglás

KÉP: Unsplash


0
Tovább
26
márc/2021

Túraetikett 10 rövid pontban

Itt az igazi tavasz, a karanténidőszak után valósággal rohannánk ki a természetbe. Várhatóan sokan leszünk a túraútvonalakon, de néhány apróbb szabály (inkább figyelmesség) betartásával mindenkinek pozitív élmény lehet a kirándulás.

természet sport túra erdő természetvédelem hulladék

KÉP: Pexels

1. Haladj a jobb oldalon, előzz balról!
Akárcsak az autópályán, az erdei ösvényen is ajánlott követni a "jobbra tarts"-szabályt. Aki viszont előzni szeretne, vegye tudomásul, hogy az előtte haladónak nincs szeme a hátán, tehát érdemes az előzési szándékot kulturáltan jelezni, pláne, ha kerékpárral vagy futva előzné lassan haladó gyalogost vagy kutyást. 

2. A környezetet hallgasd, ne a mobilt!
Hiába csenget egy biciklis az előzéshez, ha az előtte haladó gyalogos túrázónak fülhallgató van a fülében, és ettől nem hallja a figyelmeztetést. Ha viszont kihangosítva használja a mobilját az erdőben, akkor azzal a természetet és a többi túrázót is zavarja. Vagyis mindenkinek jobb, ha a mobilt lenémítod túrázás közben. 

3. Köszönni nem muszáj, megköszönni ajánlott!
Elég egy intés is, nem kell mindenkinek köszönni túrázás közben, visszhangozna is az erdő a sok hellótól. Nyilván egy futó sem fogja erre pazarolni a levegőjét. Ugyanakkor ha a gyalogos félreállva utat ad a futónak vagy a kerékpárosnak, illik azt legalább egy integetéssel megköszönni. 

4. Kutyát csak pórázon vigyél!
Akármilyen jólnevelt egy kutya, lehet olyan szituáció, amikor megijed vagy felkelti az érdelődését valami, és póráz nélkül beszalad a sűrűbe. Ez veszélyes lehet a kutyára, a gazdájára és a környező természet számára is, a többi túrázót pedig nagyon zavarja a Buksi után kiabáló gazdi. Még valami: a kutyakakát szedd föl és a zacskót vidd magaddal, ne hagyd az ösvény mellett, és az erdő sűrűjébe se hajítsd el, mert nem odavaló.

5. Tartsd tiszteletben a természetet!
Ne nyúlj semmihez a túraútvonalon kívüli területen. Ne törj le ágat, ne taposs le és ne tépj ki növényt az élőhelyéről, ne veszélyeztess vagy ne ölj meg semmilyen állatot sem.

6. Emelkedőn lefelé adj elsőbbséget!
Kimerítőbb felfelé haladni egy emelkedőn, és korlátozottabb is az illető látómezeje, mert a lába előtti részre figyel, nehogy orra bukjon. Ezért szűk ösvényen illik neki elsőbbséget adnod, ha te éppen kényelmesen lefelé sétálsz már, hazafelé menet. Ez gyalogosra, futóra és kerékpárosra is érvényes.

7. Maradj az ösvényen!
Akkor is, ha szelfizésre csábító célpontot látsz, ne hagyd el az ösvényt. Az állatok életterében épp elég terhelés az emberszagú túraútvonal, ne hagyj az állatok számára ijesztő szagnyomokat az érintetlen részeken.

8. Ne az erdőben végezd a dolgodat!
Ha már szagnyomoknál tartunk, képzeld el, mennyire fintorogni fognak az erdei állatok, ha odatócsázol egy fa tövébe. Nyilván vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen, pláne gyerekkel. A kupacodat viszont tényleg ne hagyd az erdőben, hanem – akárcsak a kutyakakát – szedd össze és vidd magaddal az első kukáig. Esetleg, ha van nálad kislapát, akkor áss egy arasznyi mély gödröt, abba végezd a dolgod, és utána takard be földdel. A művelethez használt papírzsebkendőt vagy vécépapírt is zacskózd be vagy ásd el.

9. Ne szemetelj!
A túrázás közben keletkező hulladékodat (ásványvizes palack, élelmiszercsomagolás) soha ne dobáld el, hanem vidd magaddal.

10. Legyen mindig kéznél a maszkod!
Sport közben nem kötelező a maszk, de ha nagy a kiránduló tömeg, érdemes megfontolni a használatát. Ha viszont nem futsz, csak sétálsz, és az adott körzetben érvényben van a "közterületen kötelező a maszk" szabály, akkor bizony ajánlott viselned.

+1 TIPP: Legyél látható!
Mindenképpen legyen a hátizsákodban egy sárga mellény. Hasznos, ha sötétedés utánra érnél csak vissza lakott településre, de akkor is, ha eltévednél, mert a keresés során messziről ki lehet szúrni. Ne feledd, hogy akárkivel történhet baleset (pl. kimegy a bokája), amikor feltétlenül szükséges, hogy mielőbb megtalálják az illetőt

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
23
ápr/2018

Turbózd fel a sportolást egy 300 éves bio energiaitallal!

A koranyári időben sokan kezdtük meg a télen felszedett mackóháj ledolgozását. Ám a túl hirtelen túl intenzív sportolás hatására izomfájdalom, éjszakai izomgörcs, kimerültség léphet fel. Ezek enyhítésére lehet magnéziumot vagy B-vitamint szedni. Aki igazán jót akar magának, próbálja ki a switchel (ejtsd: szvicsel) nevű házi készítésű italt, amelynek értékes összetevői nemcsak az izom- és ízületi fájdalmat kúrálják, hanem gyorsan pótolják az elveszített energiát, és ráadásul segítik a zsírégetést. Hidegen és melegen is fogyasztható akár mindennap. 

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Sportoló fiatalok az 1930-as években 
Forrás: Fortepan

A switchel eredete a 17. századba nyúlik vissza, az észak-amerikai Új-Anglia telepesei fejlesztették ki a kemény fizikai munka energiaigényének pótlására, afféle roboráló frissítőnek. Az idők folyamán feledésbe merült, illetve a készen kapható olcsó szénsavas üdítők, például a kóla kiszorították a házi készítésű italokat. Pedig a switchel nagy előnye a kólákkal szemben, hogy pontosan lehet tudni, miből van. Részben ezért kezd újra népszerűvé válni az egészségtudatos emberek, de még a hipsterek körében is, bár Európában jószerével ismeretlen ez az ital. Ha minden igaz, ez a switchel-recept első magyar nyelvű közlése!

Pedig Magyarország igazi switchel nagyhatalom lehetne, hiszen rendelkezésünkre áll az egyik fő hozzávaló, a jó minőségű víz. A nádmelasz cukorrépamelasszal helyettesíthető, végső esetben mézzel is. A magyar almaecet szintén elérhető, a gyömbér hazai termesztése sem lehetetlen.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

FOOD52

Ha már az összetevőknél tartunk, a switchelben lévő almaecet kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban és nátriumban gazdag, ezek fontosak a normál izomműködéshez. 
További összetevő a nádmelasz, amelynek kiemelkedő a kalcium-, vas-, magnézium-, kálium-, réz-, mangán- és szeléntartalma, továbbá megtalálható benne többféle B-vitamin.  Minél sötétebb, annál kevésbé édes, viszont annál több benne a gyógyhatású anyag. Glikémiás indexe 55 (alacsonyabb a kristálycukor 68-as, illetve a szőlőcukor 100-as értékénél), tehát nem túl gyorsan, viszont tartósabban emeli meg a vércukorszintet. Egyébként ennyi a GI-értéke a banánnak, édesburgonyának, barnarizsnek, zabkorpának, kukoricának.  Több benne az antioxidáns hatóanyag, mint a mézben, ezek a hatóanyagok védik a sejteket az olyan sejtkárosodástól, amely daganatos és más betegséghez vezethet.
Kell még bele gyömbér (friss vagy szárított), amiről azt kell tudni, hogy hatóanyagai csökkentik a kopásos ízületi gyulladást (osteoarthritis), a koleszterinszintet, a különféle okból kialakuló hányingert, illetve az idegrendszerre is hatnak, a szédülést is mérséklik. Izomláz enyhítésére nem 100 százalékosan bizonyított a gyógyhatásuk, de érdemes kipróbálni.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

American Table

TIPP1:
A melasz sok hipermarketben, bioboltban és az interneten is elérhető, de ha nem tudod beszerezni, helyettesítsd mézzel, igaz, annak kalcium- és magnéziumtartalma töredéke a melaszénak.

A switchel másik neve haymaker's punch, azaz szénacsinálók puncsa (a szénacsináló régi magyar szó!), ezzel is utalva arra, hogy megerőltető munka mellé fogyasztották serkentőnek. Olykor került bele "bélés" is, úgymint egy löttyintés rum, brandy vagy whisky, na akkor tényleg "punch" lett belőle (az angol szó bokszütést is jelenthet). Állítólag a karibi kalózok is ittak hasonló koktélokat.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Íme Elizabeth M. Hall amerikai szakácskönyvíró "Harvest Drink", azaz aratási ital receptje átfordítva SI-mértékegységekre és a kerekített mennyiségek nagyjából 20-szal elosztva, mivel az eredeti recept 5 gallonra, azaz bő 19 literre volt megadva -- régi szép idők! A recept Hall 1856-ban megjelent Practical American cookery and domestic economy című háztartástan könyvében szerepel, a mű a címére kattintva lapozhatóan olvasható, igazi csemege a kor iránt érdeklődők és anglofilok számára:  

SWITCHEL-RECEPT:

1 l víz
90 ml (kb. 6 evőkanálnyi) melasz
50 ml (kb. 3,5 evőkanálnyi) almaecet
3 g (kb. 0,5 kiskanálnyi) szárított, őrölt gyömbér (ha friss reszelt gyömbért akarsz használni, több kell bele, úgy 10-12 g, ami kb. 2-2,5 kiskanálnyi)

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

FOOD52

Érdemes kísérletezgetni a mennyiségekkel, kinek a kevesebb melasz, kinek a több gyömbér jön be. Sima víz helyett készíthető szódával is. A hozzávalókat összekevered, és beteszed a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. Másnap leszűröd belőle a gyömbért, és fogyaszthatod. Hajdanán zárható cserépkorsókban vitték magukkal a földművesek, és az edényt beleeresztették egy patakba, hogy jó hideg maradjon az ital benne.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Russell Lee: Egy napszámos fia a texasi Ralls melletti farmon, 1939
Forrás: Kongresszusi Könyvtár fotóarchívum

TIPP2:
Készíts banános switchelt is: 1 liter switchelt turmixolj össze 1 banánnal, ami szintén gazdag káliumban és magnéziumban. Egy csipet sót is hozzáadhatsz, az izzadás miatti sóvesztés pótlására.

Egészségügyi információk:
Az almaecet túlzott és rendszeres fogyasztása csökkentheti a szervezet káliumszintjét, ami inzulinnal vagy vízhajtó gyógyszerrel párosulva veszélyes káliumhiányhoz vezet.  Gyomorfekély vagy szívbetegség esetén is kerülendő.   Vérhígító gyógyszer szedése esetén feltétlenül ki kell kérni a kezelőorvos jóváhagyását! Akinek érzékenyek a fogai, az almaecetes ital fogyasztása után egy korty vízzel öblítse ki a száját.
A gyömbér fogyasztása sem javallott szív- és cukorbetegeknek, illetve vérhígítót szedő pácienseknek, kizárólag szigorú orvosi ellenőrzés mellett.
Cukorbetegek kerüljék a melasz fogyasztását.

TIPP3:
Izomfájdalomra az almaecetet használhatod helyi bedörzsölőnek, illetve ülőfürdőt is készíthetsz vele (egy kád meleg vízhez adj 1 decilitert).

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
27
jún/2017

Dögös és zöld is az új moduláris edzőbocskor

Minden embernek eltérő hosszúságú és erősségű a két lábfeje, fokozot-tabban is terheli egyiket a másiknál. Nem meglepő, ha emiatt az egyik edzőcipője mondjuk a nagylábujjnál kilyukad vagy az egyik cipő sarka jobban kopik. Ez viszont azt vonja maga után, hogy ha javíthatatlan a hiba, ki kell dobni (rászorulónak ajándékozni) mindkét cipőt.

Ilyesmi nem fordulhat elő a KI ecobe edzőcipővel, amelynek alkotórészei igény és elhasználódás szerint cserélhetők. De ez csak az egyik előnye a lábbelinek, amely újszerű koncepciójával együtt is viccesen pont Ötzi, az Alpokban megtalált kőkori ember bocskorára emlékeztet.

Pusztán 5 elemből áll: talp, sokpántos felsőrész, belsőrész, talpbetét, fűző.

környezetvédelem sport

A cipő további előnyei: összeállításához nem kell környezetszennyező ra-gasztó; mivel a vásárló végzi az összeállítást, ezért kevesebb munkás elég a cipőgyártáshoz; a funkciótól függően elhagyhatunk vagy hozzáadhatunk elemeket; mi magunk dönthetünk az elemek színéről; szuperül néz ki.

környezetvédelem sport

Ami a szín- és mintaválasztékot illeti, nem lehet panaszunk, az egységes vagy eltérő elemekből 10 ezer különféle variáció lehetséges. Ha más nem, hátha ez segít abban, hogy az 5 perc alatt összeállítható moduláris edző-cipő széles körben elterjedjen.

környezetvédelem sport

A KI ecobe fejlesztőinek agyában először csak az járt, hogy megalkos-sanak egy mérgező ragasztó nélkül, fenntartható módon gyártható terméket, hiszen az edzőcipők jelentős része a harmadik világban készül, nem ritkán gyerekmunkások dolgoznak a gépsorok mellett. 

környezetvédelem sport

A mosható belsőrész-zokni házipapucsként is használható, tehetünk bele kényelmi talpbetétet is. A talp a sokpántos felsőrésszel önállóan saruként viselhető. A variálható KI ecobe elnyert már egy sor formatervezési díjat.

A Kickstarter közösségi adománygyűjtő oldalon összejött a gyártás bein-dításához szükséges pénzalap, az edzőbocskor bevezető ára 69 dollár.

környezetvédelem sport


 


0
Tovább
23
ápr/2017

Ez a kéziturbina minden túrázó álma lesz

Vontathatjuk kenu után, beleengedhetjük a hegyi patakba, felszerelhetjük a kerékpár kormányára vagy rögzíthetjük egy faágra: a Waterlily (Vízi-liliom) fantázianevű hordozható turbina víz- és szélhajtással egyaránt képes áramot fejleszteni. Éppen annyit, amennyire az okostelefon, fej-kamera vagy viharlámpa töltésére szükségünk van.

vízenergia szélenergia Waterlily Seaformatics szabadidősport

Jóllehet a piacon számos zöldenergiával működő hordozható áramfejlesztő kapható, a kanadai Seaformatics startup újdonsága annyiban veri mindegyiket, hogy két közegben is használható, pehelysúlyú (80 dkg), ráadásul az ígéretek szerint elérhető áron rendelhető lesz. A fejlesztők összesen 1400 napot tesztelték a prototípust, nyílt tengeren is. A kéziturbina legnagyobb előnye például a napenergiával működő töltőkkel szemben, hogy felhős napokon és éjjel is tölt. 

A kéziturbina átmérője 180 milliméter, vastagsága 75 milliméter. Az áramfejlesztő merítési mélysége 18 centiméter (vagyis amennyi a készülék mérete) és 10 994 méter között van a tesztek szerint, méghozzá időbeli korlátozás nélkül, azaz nem kell éjszaka felkelni és kihalászni a turbinát a vízből.

Vízbe merítve óránként 1-11 kilométeres folyási sebesség esetén működőképes, a 25 wattos csúcsteljesítményhez óránként 7,2 kilométeres sebesség kell. A Duna és a Tisza magyarországi szakaszán jó eset-ben ennyi a sodrás, viszont a Rába, Körös, felső-Tisza és Dráva folyási sebessége meghaladja a 7 km/órát, úgyhogy azokon tényleg ideális lenne a Waterlily használata.

vízenergia szélenergia Waterlily Seaformatics szabadidősport

Szélerőből ennél értelemszerűen több kell: a hordozható áramfejlesztő egység minimum 10,8 km/órás szélsebességnél használható, de gyorstöltéshez legalább óránként 72 kilométeres szél kell. Mivel ilyen szeles időben pont túrázni nem túl kellemes, a fejlesztők úgy oldanák meg a szélcsendes, folyótól távoli használatot, hogy egy kis rápattintható karral kurblizhatóvá tennék a kéziturbinát. Ettől óriási töltést nem szabad remélni, viszont vészhelyzetben minden watt számít.

A Vízililiommal 2,5-8 óra alatt lehet egy okostelefont feltölteni, egy GoPro kamerát pedig 1-4,5 óra alatt. A  Seaformatics weboldalán már javában zajlik az előrendelések felvétele 99 dolláros kedvezményes áron az augusztusi szállításra.

Április után az ár már 149 dollárra van beállítva, de ha tényleg tudni fogja a Waterlily azt, amit ígér, akkor a rendszeresen túrázók bizonyára fontolóra veszik az ajánlatot. A készülékre 2 éves jótállást vállal a gyártó.


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum