Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
11
nov/2023

Ezért ajánlott ősszel mulcsozni a kertben és a ház körül

Noha minden évszakban el lehet végezni ezt a munkát, mégis az ősz talán a legalkalmasabb erre, mondjuk az okokat, meg azt, hogy mire kell figyelni.

kert ősz mulcs kutya macska fa növény talaj

KÉP: Pixabay


0
Tovább
26
dec/2022

Nehogy eltedd a sütikiszúró formákat karácsony után!

A mézeskalács-készítésnek már vége, de a sütikiszúró formákat még számtalan módon használhatod, pláne a téli szünetben, ha a gyerekeket foglalkoztatni kellene.

újrahasznosítás karácsony tél autó kert madár otthon gyerek kutya étel

KÉP: Mommalew


0
Tovább
13
szept/2022

Környezettudatos gazdi vagy? Akkor Válassz ökotermékeket a kedvencednek!

Ha életed minden területén törekedsz a környezettudatos életre, a házi kedvenceid sem maradhatnak ki belőle. Szerencsére egész jó a választék.

kutya macska otthon műanyag

KÉP: Pexels


0
Tovább
04
szept/2022

Egyszerűen és hatékonyan tisztíthatsz sok mindent sóval

Igen, a konyhasó nemcsak az ételeket ízesíti, hanem számtalan takarítási-tisztítási feladatra használhatod a háztartásban. Ha állattartó vagy, feltétlenül figyelj!

otthon takarítás só kutya konyhaKÉP: Pixabay


0
Tovább
27
márc/2022

öt javaslat kutyabarát kert kialakításához

A kert szerepe felértékelődött a koronavírus-járvány óta, akárcsak a lelki problémák ellen hathatós segítséget nyújtó kutyatartásé. A kettőt összeegyeztetni azonban némi odafigyelést igényel, hogy a végén a kert is, a kutya is, de te is boldog és elégedett lehess.

kert kutya otthon

KÉP: Pexels


0
Tovább
18
dec/2021

Így segíts a kutyádnak, macskádnak, ha stresszel a karácsony miatt

A december nagyon stresszes hónap lehet házikedvenceink számára. Az ünnepi készülődés miatt sok háztartásban felborul a szokásos menetrend, márpedig egyes kutatók szerint a kutyánk például onnan (is) tudja, hogy szeretjük, ha megbízható napirend szerint élünk: mindig ugyanakkor van a séta, játék, étkezés. Kivéve decemberben.

KÉP: Pexels

Ráadásul elkezdünk hazahordani egy csomó új holmit, furcsa zajok jönnek mindenhonnan, ismeretlen szagok töltik be a levegőt, többet vannak egyedül. És valljuk be őszintén, nekünk sincs mindig türelmünk vagy kapacitásunk a szokott módon foglalkozni a házi kedvencekkel. Egy karácsonyfa érkezése a lakásba, aztán pedig a sok csillogó, mozgó dísszel való feldíszítése a cicákat is kizökkenti a nyugalmukból. Nem csoda, ha december közepére már a házikedvencek 40 százaléka stresszes tüneteket mutat. Pedig még hol van a karácsonyi vendégjárás és a szilveszteri durrogtatás!

Stressz jele lehet kutyáknál:
ha a máskülönben jól viselkedő eb szófogadatlanná válik, felugrik az ágyra, ételt lop, széttépi a papírokat, folyton ugat vagy nyüszít, esetleg emésztési probléma jelentkezik. 

Stressz jele lehet macskáknál:
egyebek mellett az ismeretlen okból hirtelen megjelenő alsó húgyúti betegség (cystitis), a túlzásba vitt mosakodás vagy ha szokatlan helyre bújik el hosszú időre (például a szekrény tetejére menekül). 

Így enyhítsük a kutyánk stresszét:
- találjunk ki olyan napirendet az ünnepi időszakra, amit be is tudunk tartani, és tartsuk is be;
- a hideg dacára menjünk vele többet sétálni;
- rendszeresen ismételjük át a már megtanult parancsokat (ül, fekszik, marad, játék stb.);
- alakítsunk ki neki biztonságos zónát, ahová elvonulhat pihenni, pédául hozhat neki a Jézuska egy ketrecet, amelyre egy lepedőt ráborítva stresszoldó kuckóvá varázsolunk;
- az ünnepi készülődéshez szükséges változtatásokat ne egyszerre, hanem 2-3 naponta kis részletekben végezzük;
- figyeljünk oda a hőmérsékletekre: a szobában ne legyen túl meleg, séta közben ne fázzon;
- a vendégek érkezésekor ne legyen jelen a kutya, mert a sok idegentől "kiborulhat", csak később csatlakozzon a már helyet foglalt vendégekhez - de lehet, hogy érdemes végig a másik szobában maradnia.

KÉP: Unsplash

Így enyhítsük a cicánk stresszét:
- költöztessük át a kaparófáját a lakás egy nyugodt zugába, vigyünk oda egy alomtálcát és legyen egy tál friss víz is mindig;
- ha a szekrény tetejére vagy más magaslati helyre menekül, alakítsunk ki neki ott egy biztonságos megfigyelőhelyet;
- ha már a csengőtől is frászt kap, érdemes azt a vendégjárás idejére kikapcsolni, és inkább kopogással vagy mobiltelefonon jelezzenek az érkezők;
- ha hosszabb időre elutazik a gazdi, érdemes lehet egy cicaszittert felbérelni, aki addig elszöszmötöl a lakásba, amíg mindenki haza nem ér;
- a karácsonyfa díszítésekor figyeljük a cica reakcióját: ha megijed a sok mozgó dísztől vagy a villogó fényfüzértől, azt az elemet hagyjuk ki a dekorációból;
- ajánlott egy nyugtató hatású feromon-sprayt vagy párologtatót beszerezni, és a macska számára menedéknek kialakított területet rendszeresen befújni vele.

Feltétlenül nézzünk utána, hogy az ünnepek alatt hol van ügyeletes állatorvos!

365Zö


0
Tovább
07
feb/2021

Hasznos tipp a kutyapiszok mennyiségének csökkentésére

A koronavírus-járvány alatt megnőtt a kutyatartók száma, ezzel pedig helyenként a kutyapiszok mennyisége is. Mint egy kutatásból kiderült, ezen lehet változtatni, abszolút öko módon.

Az elmúlt évtizedekben a gyári előállítású száraztáp a legnépszerűbb kutyakaják közé tartozott, nyilvánvaló előnyeinek köszönhetően: hűtés nélkül is eláll a bontott csomagolásban, könnyű adagolni, gyorsan elintézhető vele az etetés. Ám aki minőségi terméket keres, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. A száraztáp mellett az utóbbi időben keresetté vált a gabonamentes táp, a rovarfehérje, a friss táp, az adalékmentes táp, a nyersetetést favorizáló farkaskonyha és így tovább. Valóban széles a választék. De milyen végeredményre számíthatunk?

kutyatáp kutya élelmiszer otthon

KÉP: Unsplash

Az Illinois Egyetem kutatói vették a fáradságot, és tudományos módszerekkel elemezték az egyes eledelek emészthetőségét. Ez ugyanis nagyban befolyásolja a széklet mennyiségét. Kiderült, hogy a humán étrend alapelemeit (hús, gabona, gumósok, zöldségek, zsiradékok) tartalmazó étrenden élő kutyák akár 66 százalékkal kevesebbet ürítenek. 

A kutatók (majdnem kutyatókat írtam) a kísérletben közreműködő beagle fajtájú ebeket négy különféle étrenden tartották négy hétig: hagyományos száraztáp, hűtötten forgalmazott készeledel és kétféle frissen főtt étrend, amelyet humán fogyasztásra is alkalmas hozzávalókból állítottak össze: rövid ideig főzött marha- és csirkehús, rizs, répák, brokkoli stb. vegyesen. 

kutyatáp kutya élelmiszer otthon

KÉP: Unsplash

A kísérleti beagle-nek a száraztápból többet kellett enniük a korábbi testsúlyuk fenntartásához, és 1,5-2,9-szer több ürüléket produkáltak, mint bármelyik, helyben készült étrenden élő társuk. Ez egybevág annak a 2019-es felmérésnek az eredményével, amelyet az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet végzett: eszerint azok az emberek, akik változatos és egészséges alapanyagokból frissen főtt-sült ételeket esznek a feldolgozott élelmiszerek helyett, napi átlagban 500-zal kevesebb kalóriát fogyasztanak, és jóllakottabbnak érezték magukat, mint a készételek fogyasztói.

A kutyaeledeles kísérlet vezetői úgy találták, hogy a házikoszt jó hatással van a kutyák bélflórájára. Korábbi kutatások is kimutatták, hogy a főtt ételtől kedvezően változik a bélflóra összetétele. A bélben élő baktériumokra hatással van, hogy a táplálék milyen mértékben feldolgozott, mennyire változatos és rostdús, honnan származnak az alapanyagok, milyen fehérjéket és zsiradékot tartalmaz. Felmérések szerint a humán fogyasztásra is alkalmas hozzávalókból, akár házilag készült eledelek akár 40 százalékkal is emészthetőbbek a száraztápoknál. 

A home office-ba kényszerült gazdik talán könnyebben tudnak időt szakítani kedvencük eledelének megfőzésére, most, hogy tudják, milyen extra előnyökkel járhat. A netet böngészve remek recepteket lehet találni, általában azt javasolják, hogy a házi kutyaeledel 25-50%-a legyen fehérje (főtt darálthús, keménytojás, túró stb.), 25-50%-a legyen főtt szénhidrát (pl. barnarizs, zab, burgonya stb.), 10-15%-a egészséges zsiradék, 10-25%-a zöldség és gyümölcs, amit ki lehet egészíteni valamilyen multivitaminnal. Az emberételek közül csokoládét, sót, cukrot, mesterséges édesítőt, szőlőt és mazsolát, csonthéjasokat, hagymaféléket, csontot, nyers burgonyát és még egy sor ételt (ld. net) tilos a kutyának adni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
03
okt/2020

Beigazolódott, amit eddig is sejtettünk az elektromos kutyanyakörvekről

Egy ideje furcsa hangokat lehet hallani a környékünkön: mintha időnként egy IFA-teherautó légféke engedné ki a fölösleges nyomást, egymás után többször is. Manapság ilyen teherautót nemigen látni, de aztán gyorsan ki is derült a hang forrása: egy beagle költözött a szomszéd utcába, és ő képes ilyen muzeális jellegű hang kiadására. Bár nem zavar senkit, a gazdái igyekeznek minél többet foglalkozni a kutyával, hogy kevesebbet ugasson. A foglalkozást jutalomfalatokkal szokták nyomatékosítani, és mint egy friss kutatásból kiderül, igazuk is van.

kutya állatkínzás elektromos nyakörv

KÉP: Unsplash

A brit Lincoln Egyetem állatviselkedéstani kutatói 63 kutya bevonásával tesztelték az elektromos nyakörvet, amely gyenge elektromos impulzus kibocsátásával próbálja elriasztani a kutyát a helytelen viselkedéstől, mint például a vezényszavak figyelmen kívül hagyása. A kutatók olyan videókat elemeztek olyan kiképzésekről, amelyeken a "hozzám" és az "ül" vezényszavakat kellett elsajátítaniuk a kutyáknak. A legalább 9 hónapos vagy annál idősebb tesztkutyák korábban nem viseltek elektromos nyakörvet, tehát nem volt vele tapasztalatuk.

Az elektromos nyakörvvel történő kiképzés semmivel nem volt hatékonyabb, mint amikor nem használtak ilyen eszközt. A leginkább hatékony kiképzési módszernek a pozitív megerősítés bizonyult. Azok a kutyák tanulták meg leggyorsabban a vezényszavakat, amelyek következetes jelzéseket kaptak a kiképzőjüktől, illetve a helyes viselkedés után jutalmazást. 

kutya állatkínzás elektromos nyakörv

KÉP: Unsplash

A brit kutatás eredményei nem igazolják azt a sokak által hangoztatott vélekedést, miszerint az elektromos nyakörvek jó helyettesítői a jutalmazáson alapuló módszernek például a vadászkutyák kiképzésekor, ellenben potenciálisan veszélyeztetik a kutya jóllétét, és szükségtelen szenvedést okozhatnak a kiképzés során. A kutatás beszámolója a Frontiers in Veterinary Science folyóiratban jelent meg, angolul elolvasható ide kattintva.

Az Egyesült Királyságban egyelőre Wales és Skócia területén tiltja törvény az elektromos nyakörv használatát, de jelen kutatás alátámasztja azokat a véleményeket, amelyek szerint az egész országban meg kellene tiltani ezen eszközök árusítását, birtoklását és használatát. Magyarországon kaphatók ilyen eszközök. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
08
júl/2020

Egyszerűen megtudhatod, hány éves a kutyád emberévekben

Az UC San Diego egyetem 104 labrador genetikai elemzése alapján előállt egy egyenlettel, amellyel megmondható, milyen korú volna az adott kutya emberévekben. Ehhez 0-16 éves kutyákat vizsgáltak. 

kutya otthon

Pexels

A képlet:

emberi kor = 16 x ln (kutya életkora években) + 31
Vagyis vesszük a kutya életkorának logaritmusát, megszorozzuk 16-tal, és az így kapott részeredményhez hozzáadunk még 31-et. 

Szerencsére készítettek egy diagramot is, amellyel egyszerűbben megtudható az eredmény.

kutya otthon

Az eredeti tanulmány ide kattintva elolvasható.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
14
szept/2018

4 mód a Takarítási Világnap megünneplésére

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. 

A nemes gondolat jegyében ma már több mint 80 országban 35 millióan látnak neki környezetük rendbe tételéhez – szemetet szednek, hulladékot szelektálnak, patakpartot takarítanak, fát ültetnek, gardróbot, garázst selejteznek és adományozzák feleslegüket jótékony célra, komposztálókört szerveznek és így tovább. Vagyis tevékenyen ünneplik a világnapot, mindenki a maga környezetében, helyben. Köszönjük nekik!

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

De ezen a napon el kellene gondolkodnunk azon is, hogy mivel takarítunk: a közismert, gyakran reklámozott tisztítószerek rendkívül veszélyes vegyületek, amelyeknek az a közös nevezője, hogy erős kémiai reakciókkal próbálják kiváltani a hagyományos (régi) tisztítószerekhez szükséges fizikai igényt, azaz a súrolást, a várakozási időt, a művelet ismétlését stb. 

A modern szerekkel azonban nemcsak az a baj, hogy irritálják a szemünket, allergiát okoznak, gyengítik az immunrendszerünket, felborítják a hormontermelésünket, marják a bőrünket, vagy belélegezve köhögőrohamot okoznak, hanem hogy rajtunk túl annak is ártanak, amit meg akarnánk tisztítani velük: a környezetünknek. Legtöbbjük ugyanis nem vagy csak nehezen bomlik le, hullanak tőle a rovarok és méhek, elpusztulnak a vízi élőlények, a növények. 

A Takarítási Világnap megünneplésére 4 módot ajánlok.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

1. Ha természetjárás közben végzett hulladékgyűjtéssel, szemétszedéssel járulnál hozzá a világnap sikeréhez, a lakókörnyezeted internetes közösségi csoportjaiban vagy az önkormányzat weboldalán keress olyan helyi programot, amelyhez egy-két órára tudsz csatlakozni. Minden segítségre szükség van! Csinálhatod akár egy kocogással is egybekötve, ez a ma nagyon trendi plogging.

2. Ha egy kiadós otthoni takarítást tervezel a mai napra, válaszd a környezetbarát tisztítószereket, mint az ecet, só, citrom, szódabikarbóna, mosószóda, illetve az oxigénre és vízre lebomló hidrogén-peroxid.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

FELMOSÁS: 
A járólapos felületeket ecetes vízzel mosd fel (4 liter langyos vízhez adj 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettát vagy laminált padlót hidrogén-peroxidos vízzel moss fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez decinként 1 tablettát adj. 
ZSÍROLDÁS, SÚROLÁS:
Erre kiválóan alkalmas a mosószóda, a durva szemű só vagy homok, amelyek után ecetes vízzel öblítsd le a felületet.
FAFELÜLETEK ÁPOLÁSA:
1 liter forró vízhez adj 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázd össze, és töltsd permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is jó. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózva mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe.
SZAGTALANÍTÁS:
A szekrény tetejére tegyél asztali sóval vagy macskaalommal megtöltött tálcákat: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréld hetente.
ABLAKMOSÁS:
Először langyos vízzel mosd le a koszt az ablaktáblákról, aztán 1 rész ecet és 3 rész víz keverékével fújd be, majd töröld csillogóan szárazra.
KÁRPITTISZTÍTÁS:
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására kiváló a sütőpor vagy a kukoricakeményítő: szórdbe valamelyikkel alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlasd el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózd ki. 

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

3. Ha olvasással mélyednél el az ökotakarítás praktikáiban, ajánlom korábbi posztjaimat:

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Nem baj, ha nem csinálsz rendet a kertben

Ökomosással tisztább lehet a büdös tornacucc is

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Terjed a svéd halállomtalanítás

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

4. Elég jó szülő, elég tiszta lakás
Nem muszáj a Takarítás Világnapját takarítással ünnepelni, sőt. Hiszen lehet, hogy a takarítás napi szinten problémát okoz neked, és már éppen eleged van belőle. Ezen érdemes viszont elgondolkodnod.

Egyrészt lehet, hogy szimplán túl sok cuccod, holmid, ruhád, cipőd, bármid van. Ha a rendelkezésre álló helyre több van bezsúfolva a kelleténél, folyton a rendezésükkel és tisztántartásukkal leszel elfoglalva. Ez felemésztheti azokat a szabad energiáidat, amiket a szeretteidre kéne fordítanod. A megoldás: a cuccok felét el kell adni vagy ajándékozni.

Másrészt lehet, hogy ugyan nincs sok cuccod, de a lakás vagy a családtagok adottságai miatt mégis sokat takarítasz. Például fehér járólapot rakattál le az előszobában, mert az milyen szép, csak a gyerekeket nem vetted számításba, és azóta naponta legalább egyszer mosod fel az előszobát. Ugyanezt igényli a padlófűtés is (szuper dolog, csak az öntisztuló padlót nem találták még fel hozzá). Mérlegelned kell: tudsz-e valakitől, valahogyan segítséget kérni? Vagy át tudod-e szervezni a napirendet ahhoz, hogy beleférjen a takarítás?

Harmadrészt az is elképzelhető, hogy túl sokat követelsz magadtól. Biztos ismered az "elég jó anya (apa)" fogalmát, ami arra utal, hogy egy bizonyos szintű törődés, aggódás, igyekezet stb. felett már nem leszel jobb szülő, csak sokkal stresszesebb, ami visszaüt, s rontja a gyerekedhez és magadhoz fűződő viszonyodat.
Ugyanezt a lakásra is kivetítheted: egy bizonyos erőfeszítésnél többet nem érdemes a tisztántartására fordítani, mert így is "elég tiszta". Vágyakozhatsz azután, hogy olyan legyen a lakásod, mint amilyeneket a magazinokban látsz, csak azt is számításba kéne venned, hogy az a fotó pillanatfelvétel egy steril lakásról, amit előtte legalább egy tucat ember rendezett makulátlanra.
Szóval semmi köze ahhoz a valódi élethez, amelyben a gyerekek összemaszatolják a konyhaszekrényt, mert segíteni szeretnének a főzésben, vagy a kutya boldogan berohan a séta után, és bizony sáros lesz a szőnyeg a mancsától, vagy éppen látogatóba érkezett a vidéki nagymama, és a nappali emiatt kész csatatérré változott. Igen, a valódi élet ilyen: zűrös, rendetlen, koszos, ételszagú. Lehet, hogy egyszer majd rendezettebbé válnak a körülmények, de momentán nem olyanok. Na bumm. Úgyhogy Takarítás Világnapja ide vagy oda, ma csináld azt, amire a szíved/párod/gyereked igazán vágyik.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum