Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
márc/2018

Izzócserekor ne a wattot, hanem a lument, a sugárzási szöget és a CRI-t nézd!

A téli sötétség miatt jó sokat világítottunk az elmúlt hónapokban, ami meglátszik a villanyszámlánkon. Elhatároztuk, hogy ahol és amint lehet, LED-re cseréljük a meglévő izzóarzenálunkat, amely hagyományos (volfrám izzószálas), illetve halogén körtékből és kompakt fénycsövekből áll. Arra is gondoltunk, hogy ha megint olyan rekkenő nyár lesz, mint tavaly, már előre csökkentsük a lakásban a hőforrások számát, hiszen egy 60 vagy 100 wattos hagyományos izzó teljesítményének 95-98 százaléka hővé alakul. A megfelelő új LED-es fényforrások kiválasztásakor azonban sokkal több szempontot kell figyelembe venni, mint pusztán az árat. A legfontosabbak között van a lumen, ami a kibocsátott fény mennyiségét jelöli, a fényáram mértékegysége. 

FÉNYÁRAM (LUMEN)

LED energiatakarékosság otthon lumen

Ami az átváltást illeti, az izzószál 1 Wattból 12,5-17,5 lument állít elő, a halogén 1 Wattból 16-24 lument, a kompakt fénycső 1 Wattból 45-75 lument, míg a LED 1 Wattból 80-100 lument.

FÉNYSZÜKSÉGLET

Előszobába ajánlott 500-600 lument tenni, hogy kora reggel félálomban is meg tudd különböztetni a fekete és sötétbarna cipőket. Ugyanígy a fürdőszobatükör fölé is kell a 600 lumen borotválkozáshoz, sminkeléshez (Utóbbihoz legalább 80-as CRI, lásd lejjebb). A fürdőszoba mennyezeti lámpája legyen minimum 1000-1200 lumen fényerejű, hogy jól láss takarításkor. A konyha mennyezeti lámpába is kell az 1000 lumen (nagy konyhába 1500 is), a konyhapult 600-800 lumenes megvilágítása állhat több 200 vagy 400 lumenes LED-pogácsából (GX53 foglalat) vagy fényfüzérből. Mosogatáshoz minimum 600 lumen kell, akárcsak az íróasztal megvilágításához. A nappali mennyezeti lámpájába kerülhet fényerőszabályzós (lásd lejjebb) LED-körte, amit 400 és 1800 lumen között változtathatsz (típustól függően). Ha a régi csillárban cserélnéd a körtéket, minimum 400-asokban gondolkodj. Egy szokványos állólámpába érdemes 400-600 lumenes körtét tenni, a hálószobában az ágy melletti kislámpába is elkel a 400 lumen. A hangulatvilágítást szolgáltató lámpákba mehetnek a 200 lumenes körték. 

TIPP: Mielőtt megvásárolnál egy szerinted szép fényes LED-fényforrást valamelyik lakberendezési vagy barkácsáruházban, nézz fel az álmennyezetre: ha tele van neon fénycsövekkel és spotlámpákkal, nehéz lesz megállapítanod, hogy a kiszemelt fényforrás odahaza egymagában mennyire fog világítani. Épp ezért mindenképpen kérdezz rá a termékcsere lehetőségére az eladónál!

SUGÁRZÁSI SZÖG

Kaphatók olyan retró design, úgynevezett filament LED-körték, amelyek úgy néznek ki, mintha volfrám-szál lenne bennük, ezek képesek átlag 300 fokos sugárzási szögre, azaz a teret körös-körül és alul-felül bevilágítják. A kukoricacsőre hasonlító LED-fényforrások sugárzási szöge 180 fokos. A csak előrefelé világító spotlámpáknak 120 fokos, míg a körte formájú LED-fényforrásoknak gyártónként és körteformánként változó, 110-260 fokos a sugárzási szöge.

LED energiatakarékosság otthon lumen

KLUS Design

Az E14-es foglalatú gyertyaalakúaké átlag 200 fok, a GX-foglalatos reflektorpogácsáké 36 fok. Érdemes ezért például a könyvesszekrény tetejére egy felfelé világító, rejtett LED-füzért tenni, hogy közelíts ahhoz a térélményhez, amit a hagyományos, zömmel 300 fokban sugárzó izzóknál megszoktál. 

CR-INDEX

Ez azt mutatja meg, hogy az adott LED-fényforrás megvilágításában mennyire élethűen látod a tárgyakat.

LED energiatakarékosság otthon lumen

VILLANYLAP

Szakemberek azt tanácsolják, hogy hétköznapi tevékenységhez elegendő a 80-as CRI, de abba a lámpába, amelyet a konyhai munkapult (húsok!!!) vagy a hobbitevékenység (barkácsolás, rajzolás, kézimunka) felett használsz, legyen 90-es CRI-jű fényforrás. Lakótérbe semmi esetre se vegyél 70 alatti CRI-jű fényforrást, legfeljebb garázsba, pincébe.

SZÍNHŐMÉRSÉKLET

Ezt a gyártók Kelvinben adják meg, minél alacsonyabb a szám, annál inkább vörösbe hajló, "melegebb" a LED-es fényforrás fénye. (A meleget azért tettem idézőjelbe, mert a LED nem melegít, hiszen nincs benne izzószál.) A gyártók melegfehérnek nevezik a 2700 Kelvines fényforrásokat, míg 3000 Kelvintől felfelé már hidegfehér a fény színe. Az extra melegfehér termékek 2000-2200 Kelvint tudnak.

LED energiatakarékosság otthon lumen

HOMETRONICS

Lehet kapni olyan LED-körtéket és spotokat, amelyek színhőmérséklete egyedileg állítható egy infravörös távirányító segítségével, ezek drágább termékek.

FÉNYERŐSZABÁLYOZÁS

Nem mindegyik LED-fényforrás fényerejét lehet szabályozni, és akkor is ügyelni kell arra, hogy egy hagyományos, 100 wattos izzóhoz készült fényerőszabályzó kapcsoló esetleg nem érzékeli a sokkal kisebb feszültségen dolgozó LED-fényforrást. "A fali szabályzók nagy része még izzólámpához, halogén lámpához készült és egy minimum teljesítmény (megszólalási küszöb) alatt nem működik. Ez a teljesítményhatár 20-40 W körül van, pont a jelenleg kapható retrofit LED-ek egységteljesítménye felett. Egy hatágú csillárban már ezek a teljesítmények összeadódnak, nagyobb az esély a sikerre. (...) A tapasztalat azt mutatja, hogy leginkább RC jelű fali szabályzókkal működnek a retrofit LED-ek, de akadnak renitens típusok. Sajnos, erre sem szabvány, sem iparági megegyezés nincs, mondhatni, hogy ezen a téren teljes a káosz", olvasható a Villanyszerelők Lapjának korábbi cikkében. Tehát vagy olyan LED-es fényforrást vegyél, amihez van távirányító, vagy villanyszerelővel cseréltesd le a meglévő fényerőszabályzót megfelelőre. Az ilyen szempontok miatt is érdemes szaküzletben megvásárolni a LED-es fényforrásokat.

FOGLALAT
A LED-körték becsavarhatók a hagyományos E27-es és E14-es foglalatokba. A LED-pogácsákhoz (GX53 sorozat) villanyszerelési szaküzletben menetes foglalatot kell venni (és felszerelni), ennek ára 700-1000 Ft, de a kettő együtt még így is gazdaságos opció lehet, például fürdőszobatükör fölé.

LED energiatakarékosság otthon lumen

IKEA

A LED-spotlámpák többsége GU10-es foglalatot igényel. A LED-fényfüzérekhez lehet kapni C alakú rögzítőket. 

ÁR / JÓTÁLLÁS / PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA

Azoknál a gyártóknál/forgalmazóknál, amelyek 1 vagy 2 év jótállást vállalnak (például az Ikea, barkácsáruházak saját márkás termékei), mostanában 1 lumen ára nagyjából 1 Ft-tól indul. Azoknál, amelyek akár 3-8 éves önkéntes jótállást vállalnak (például Osram, Philips), ott drágább lehet. A gyártók éves szinten 5000 órás használatot tételeznek fel. Az eladót feltétlenül meg kell kérdezni a visszavásárlási garanciáról, mert egyesek 6 hónapot, míg mások 1 évet adnak, amely idő alatt gond nélkül visszaveszik a legfeljebb kicsomagolt és egyszer kipróbált, de hosszú távon nem használt terméket. (A használattól apránként fokozatosan csökken a fényerő, így érthető ez a kitétel.) Akárhol is veszed a LED-es fényforrásokat, az esetleges csere miatt érdemes külön számlára blokkoltatni őket, és megőrizni a számlákat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

A táblázat grafikai koncepciójáért köszönet a Glendaleca.gov oldalnak.

Ez is érdekelhet:

Bio tojásfestés konyhai hulladékkal

LED energiatakarékosság otthon lumen


0
Tovább
29
márc/2018

Lenyomja-e a közbiciklit a bérelhető elektromos roller?

Ötven városban tervezik az e-roller bérlés indítását a hat hónapos tesztüzem után az Egyesült Államokban. Egyre több közbicikli-szolgáltató fontolgatja, hogy legalább részben lecseréli kerékpárflottáját elektromos rollerre. Pedig ezek a kerékpárok már dokkolómentesen elérhetők, tehát nem egy fix állomáson kell kikölcsönözni-leadni őket, hanem bárhol a városban lecsaphatunk egy szabad kétkerekűre: elég a letöltött mobiltelefonos alkalmazással feloldani az okoslakatot benne. Vagyis igazán kényelmes a használatuk. De az e-roller még jobb lehet, ígérik.

FORRÁS

Amerikában Los Angeles, Seattle és San Diego után a minap Washingtonban indult el a dokkolómentes e-roller kölcsönzés. Ezek a rollerek praktikusan használhatók bármely nagyvárosban, ám elég húzós az áruk (forinntban 50 és 200 ezer között), tehát kevesen vesznek ilyet maguknak -- de sokan szívesen bérelnének! Pláne, hogy például az amerikai LimeBike e-scooterjének induló díja 1 dollár, utána percenként 15 centet kell fizetni. Ez egy kicsit drágább a közbiciklibérlésnél, amelynek díja az Egyesült Államokban 1 dollár félóránként.


 

FORRÁS

A villanyroller pont úgy néz ki, mint a lábbal hajtós, ám a kormány markolatának tekergetésével változtathatjuk a sebességet, mint egy robogón. A kisebb teljesítményű elektromotoros rollerek végsebessége óránként 16 kilométer, a nagyobbaké akár 32 km/h, azaz remekül használhatók a városi kerékpárutakon is. Budapesten akár 30 kilométeres sebességgel is haladhatunk ezeken.

FORRÁS

Mivel dokkolómentesek, az okostelefonos alkalmazással először meghatározzuk, hol találunk egy szabad rollert a közelben, a beépített GPS-ük segít ebben. Ha ráleltünk, a telefonnal elindítjuk a bérlési időt, ami által feloldjuk a lakatot az eszközben. Használat után szintén a telefonos alkalmazással fejezzük be a bérlési időszakot. A kb. 60 kilométeres hatótávolságú villanyrollerek akkujának töltöttségét a központból figyelik, és odaküldik a szervizes embert, ahol cserélni kell. Ugyanő esténként körbejárja a várost, és begyűjti a rollereket.

FORRÁS

Sokan örülnek az új eszköznek, amely új célcsoportot vonhat be a megosztott városi járművek használóinak körébe: azokat, akik nem akarnak vagy mernek kerékpározni (például mert öltönyben járnak dolgozni), de a rollert megfelelőnek érzik. Washingtonban például egy közbiciklit naponta 5,3 alkalommal kölcsönöznek ki, míg becslések szerint egy dokkolómentes e-rollert legalább napi 2,7 alkalommal fognak bérelni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
26
márc/2018

Egy natúrmandala lehet a legjobb projekt a tavaszi szünetre a gyerekeknek

Az alábbiakban olyan mandalákat mutatunk, amelyeket a természet alapanyagai ihlettek. Alkotóik (akik között magyar is van) egyhangúan vallják, hogy a mandalakészítés olyan spirituális munka, amely megtisztítja a lelket a napi stressz nyűgétől, és utat mutat a belső béke megtalálása felé. Nem kell hozzá más, mint néhány ágacska, színes termések, virágszirmok, tobozok, kavicsok, kagylóhéjak, és pár óra "analóg" idő. Remélhetőleg ezek a lenyűgöző fotók elegendő motivációt adnak ahhoz, hogy belevágj a mandalakészítésbe. Egy ilyen alkotás a húsvéti ünnepi asztal közepén is csodálatosan mutat! Érdemes alá tálcát vagy színes kartonlapból kivágott korongot tenni, hogy egyszerűbben kezelhető legyen. Az ünnep (és az álmélkodó vendégek kitessékelése) után pedig szét lehet szedni, és az elszáradt hozzávalókat frissre cserélve újat alkotni. Egy menő Instagram-projekt is összejöhet belőle!

Kathy Klein arizonai művész abból alkot, amit természetjárás közben talál. Mandaláit gyakran a helyszínen hagyja, hogy az arra járók véletlenszerűen megtalálják, és gyönyörködhessenek bennük.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Shona Wilson ausztrál szobrász ágacskákból, különféle termésekből, és akár hópihékre hasonlító horgolt csipkéből illeszti össze az ismétlődő motívumokat, amelyek számára kapcsolatot teremtenek kultúra és természet között, és közelebb viszik a világ megértéséhez. 

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Matt W. Moore amerikai festőművész graffitisként kezdte a pályáját, aztán pár éve Utahban részt vett egy művésztáborban, ahol szó szerint kilépett a műteremből: a folyóparton gyűjtött kavicsokból, levelekből és apróra vágott fadarabokból mandalákat állított össze.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Louise Gale biztos jövedelmet, de ablaktalan New York-i céges irodát hagyott ott azért, hogy egy napfényes gibraltári műterembe költözzön. A brit születésű mixed media művész a szabadságot, a fényt és szépséget keresi munkája során. Virágmandaláiból most fog könyve megjelenni.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Kánya Tamás ötvös nevét sokan ismerik a Római-parton felállított kavicsszobrairól, a Kőkertről. A barangolásai során talált természetes hozzávalókból különleges színösszeállítású kompozíciókat készít Land Art Mandala néven.

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

mandala stresszoldás gyerek természet

Az alkotók további műveibe a weboldalukra (itt a szövegben a nevükre) kattintva lehet betekinteni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
24
márc/2018

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Mindjárt itt a Húsvét és vele a látogatóba érkező rokonok, ezért az ünnep előtti nagytakarítás során a házi kedvencek vackára is sort kell kerítenünk. Így tél végén, koratavasszal a legtöbb kutyának, macskának, de még nyúlnak is lehet valamiféle szaga, hiszen az elmúlt hónapokban ritkábban fürdettük őket, nem tudtuk hetente kimosni a fekhelyüket vagy kedvenc szőnyegüket -- még az állandóan viselt nyakörv is bebüdösödhet. Egyes állatoknak a központi fűtés hatására megnőhetett a faggyútermelése, amitől szintén erősebben szaglanak. Esetleg épp tüzelnek, vagy valamilyen betegségük van, akár a bezártság miatt is. 

Milyen betegségek miatt lehet erősebb szaga az állatnak?

Fülgyulladás
Hetente egyszer érdemes belekukkantani kedvencünk fülébe, méghozzá úgy, hogy egy kis zseblámpával belevilágítunk. Tisztításhoz a fület óvatosan ki lehet törölni almaecet és víz 50-50%-os langyos keverékébe mártott vattakoronggal, de az oldatot utána egy puha textillel fel kell itatni, hogy ne maradjon nedves a fül belseje. Ha gyulladást észlelünk, az állatorvostól kérjünk fülcseppet, amelyet naponta kétszer kell becsöpögtetni az állat fülébe. 

Szemgyulladás
Amennyiben enyhén csipásodik-váladékozik az állat szeme, patikában kapható bórvízből öntsünk keveset egy vattakorongra, és azzal töröljük át a szemét naponta. Erősebb gyulladást feltétlenül mutassunk meg az állatorvosnak, mert súlyos esetben az állat elveszítheti a látását, ha nem kezeltetjük!

Nem megfelelő szájhigiénia
Amennyiben kedvencünket kölyök korában nem szoktattuk a napi fogmosáshoz, amelynek során egy tiszta vízzel megnedvesített fogkefével átsuvickoljuk a fogazatát, érdemes inkább száraz táppal etetni, mert egyes nedves tápok lepedékképző hatásúak lehetnek, és erős szájszagot okoznak. A fogínygyulladás is okozhat rossz leheletet.

Ekcéma
Ha a kutya sokat vakarózik, erősebb a szaga, akár bőrirritációra is gyanakodnunk kell, pláne, ha a bőre helyenként kipirosodik, kisebesedik vagy hullik a szőre. Ilyen esetben feltétlenül kérjük állatorvos tanácsát! Amíg nem jutunk el az orvoshoz, a kínzó viszketés enyhítéséhez a bőrt almaecet és víz 50-50 százakos keverékével áttörölgethetjük, de csak ha nincs még kisebesedve! Használhatunk zabpelyhes pakolást: a bioboltban kapható étkezési zabpehelylisztet vízzel pasztává keverjük, felkenjük az irritált bőrre, majd 20 perc múlva vízzel lemossuk. Embernek is kiváló, például rosaceás bőrre nyugtató arcpakolásnak!

Allergia
Kedvenceink is lehetnek allergiásak akár a porra, akár bizonyos ételekre, pláne, ha hetekig-hónapokig ugyanazt kapják. A műanyag etetőtál mikroszkopikus réseiben is megtelepedhetnek kórokozók, amelyeket egy sima mosogatás nem pusztít el, ezért érdemes üveg- vagy fémtálat használni, és azt ecettel mosogatni, amelyet utána alaposan le kell öblíteni! A viszkető mancsokat a fent említett almaecetes mixszel érdemes áttörölni, majd tiszta ruhával szárazra törölni. Egyes állatoknál allergiát okozhatnak a fipronil hatóanyagtartalmú bolhairtószerek is. 

Mivel takarítsunk, hogy szagtalan legyen a lakásunk?
A körültekintő gazdi tudja, hogy az átlagos tisztítószereket állatos háztartásban nem ajánlott használni. A természetes illatosító- és fertőtlenítőszerként ismert illóolajak többsége mérgező kedvenceink számára, máj- és veseelégtelenséget okoznak. A gyógynövényes készítményekkel is nagyon vigyázni kell, jobb elkerülni ezeket! 

Felmosás
A járólapos felületeket ecetes vízzel mossuk fel (4 liter langyos vízhez adjunk 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettára vagy laminált padlóra nem ajánlott az ecet, mert tönkreteheti a padló felületét.
Ezeket inkább hidrogén-peroxidos vízzel mossuk fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez annyi tablettát adjunk, hogy 2-3 százalékos oldatot kapjunk, ez elég a fertőtlenítéshez. A hidrogén-peroxid gyorsan elbomlik, tehát előre ne keverjünk be felmosáshoz vagy felülettisztításhoz szánt oldatot. A hidrogén-peroxidot tilos belsőleg használni!
Súrolószernek használjunk durva szemű sót vagy homokot, utána ecetes vízzel öblítsük le a felületeket.
Fafelületek ápolásához készítsünk spéci oldatot: 1 liter forró vízhez adjunk 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázzuk össze, és töltsük permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is lehet használni. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózzuk, és mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe, ha utána napon szárítjuk meg a textileket (citromlé + napsütés = fehérítés).

Légfrissítés
Most már lehet rendesebben szellőztetni, úgyhogy bevethető az ecetes víz forralása általános levegőtisztításhoz. Ecet és víz fele-fele arányú keverékét kis lángon forraljuk 10-20 percig, közben csináljunk enyhe huzatot a lakásban, hogy a gőz mindenhova eljusson. Figyelem: háziállat és gyerek ne tartózkodjon a lakásban ilyenkor, tehát addig őket vigye el valamelyik családtag sétálni. Az ecetszag gyorsan elillan, és utána friss illatú lesz a lakás.
Remek módja a szagtalanításnak, ha a szekrény tetejére olyan tálcákat teszünk, amelyeket asztali sóval vagy macskaalommal töltünk meg: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréljük hetente.

Textilek
Háziállatainknak vegyünk olyan fekhelyet, amely mosógépben mosható. A mosáshoz egy-két evőkanál mosószódát használjunk, az öblítést végezzünk ecettel, amelyet hígítatlanul önthetünk a folyékony öblítő adagolójába (nyugalom, nem lesz tőle ecetszagú a fekhely).
Kézi mosáshoz ugyanezeket a szereket használjuk, de vegyünk fel gumikesztyűt. Ki lehet próbálni a mosódiót a mosáshoz, de alaposan öblítsük ki a textilekből! 
Ne használjunk illatos vegyszereket: gondoljunk bele, hogy a nálunk sokkal érzékenyebb szaglású állatoknak milyen kínlódást okozhat a sok mesterséges szaganyag. 

Kárpitok, szőnyegek
Nyitott ablak mellett a kanapé vagy fotel huzatát vízzel felére hígított 8 százalékos ecettel egyenletesen de finoman permetezzük be, hagyjuk hatni 5 percig, aztán papírtörlőkkel vagy mikroszálas kendővel törüljük-itassuk fel az oldatot. Első használat előtt nem látható helyen végezzünk színpróbát! 
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására a sütőpor is kiváló: szórjuk be vele alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlassuk el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózzuk ki. A beszóráshoz vegyünk fel papír pormaszkot, és küldjük ki a szobából az állatokat.
Háziállatok mellett ne használjunk vegyszeres szőnyegtisztítókat! Állatboltokban (és interneten) lehet kapni enzimes szagtalanító és folteltávolító szereket, ezeket biztonsággal alkalmazhatjuk.


0
Tovább
21
márc/2018

Több százezer új lakás épülhet régi házak tetejére

Angliában is elfogadhatja a parlament azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az "upfilling" nevű térkitöltést: amennyiben két magasabb ház között egy alacsonyabb áll, annak tetejét legfeljebb további két emelet ráépítésével egy szintbe lehet hozni a szomszédokkal, írja a brit The Micro Life blog. Ezzel a lehetőséggel becslések szerint csak Londonban 200 ezer új lakás épülhetne, harmaduk önkormányzati tulajdonban álló épületek tetején. Ezekkel az olcsóbb kialakítású lakásokkal pont azt a réteget céloznák meg, amely jelenleg nem képes önerőből saját otthonhoz jutni: az első önálló lakásukat tervezőket. A meglévő épületek vertikális bővítése igazán környezetbarát megoldás lehet, nézzük, szerte a világban milyen ötletek születtek a tetők hasznosítására!

Londonban a Clere Streeten tervezte a Tonkin Liu építészstúdió ezt az épületmagasítást (Growing House), amely télikertre emlékeztet. 

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

A finneket régi panelházak felső bővítése is foglalkoztatja, az alábbi tervek egy angol nyelvű tanulmányból származnak, amely ide kattintva olvasható.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

New York-ban egy régi bérház tetejére álmodtak szokatlan kiegészítést. A WORKac stúdió weboldalán látható, hogy a szomszédos tetők is be vannak már építve, vagy lakóegységgel, vagy úszómedencés kerttel.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Szintén New York-ban a meglévő hatszintes ház tetejére úgy építenének még 9 emeletet, hogy azok alja nem érinti a meglévő tetőt. A 711 West End Avenue-re tervezett komplexumot ugyanis acéllábak tartanák, amelyek a meglévő épület falai mentén emelkednek a magasba, és burkolva lesznek. A két épület közötti "rést" körben lezárják, hogy ne keltsen süvítő légáramlatokat. Az építkezés 18-24 hónapig fog tartani. Mármint ha megvalósul a merész terv, ugyanis a lakók egyelőre tiltakoznak ellene.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Az észtországi Tallinnban egy régi papírgyár tetejére került ötemeletes lakáskomplexum (Fahle House), míg a lenti szinteken irodák és szolgáltatóhelyiségek (pl. fodrász) kaptak helyet. A KOKO építészstúdió rekonstrukciós terve több nemzetközi díjat nyert.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Bécsben a Josef Weichenberger Architects építészstúdió tervezett a Margaretenstraße és Operngasse sarkán álló, 19. századi épületre egy jópofa háromszintes magasítást, amelyben 1290 négyzetméteren négy lakás található.  

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Ezen a klasszikus milánói épületen a De Amicis Architetti építészei egy stíluselemeiben rokon, mégis újszerű bővítményt alakítottak ki plusz lakásoknak. Érdemes megnézni a honlapjukat, mert még arra is ügyeltek, hogy a falakat a jellegében harmonizáló majolikacsempével borítsák.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Barcelonában az LCT (La casa por el tejado, Ház a tetőn) nevű vállalkozás előre gyártott (prefab) minilakásokat helyez fel daruval lapostetős épületek tetejére. Ezek a minilakások az LCT-n keresztül bérelhetők vagy megvásárolhatók, a díjakból a cég szép summát fizet az épülettulajdonosnak, amely az extra bevételből felújíthatja az épületet.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon



Leedsben az Indigo Planning ingatlanfejlesztő cég a pangó forgalmú Zicon House nevű irodaházat (vörös alsó épület) alakítja 65 lakásos komplexummá úgy, hogy a tetejére még ráhúz két emeletet (sötétszürke bővítmény) további 14 lakásnak.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Az új-zélandi Wellingtonban egy régi raktár tetejére épültek luxusminőségű lakások. Az országban még több ilyet terveznek, mert költséghatékony megoldásnak tartják: az eredeti épület elbontása és új építése 6,8 millió új-zélandi dollárba, a felújítatlan épület tetejére épített kiegészítés 3 millióba került volna, míg az egész épületet felújítani és a tetejére építeni 4,1 millióba került. (Building Urban Resilience through Change of Use, Sarah J. Wilkinson, Hilde Remøy szerk.)

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Párizs a manzárdokról, azaz tetőtéri lakásokról ismert, amelyek nevüket egy francia építész, a 17. századi François Mansart után kapták, aki előszeretettel tervezett ilyeneket. Mostanság a "parazita építészet" kifejezés kezd meghonosodni a francia fővárosban, ahol még vannak apróbb épületek a nagy házak között. Az ilyeneket érintetlenül hagyva jogszerűen lehet előre gyártott elemekből építkezni a fölöttük lévő üres térbe: az ALUR jogszabály 70 ezer lakás építését teszi lehetővé a meglévő épületek renoválása közben, és megszabja a bérlés törvényes kereteit is. 

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Kisebb magánházak tetejére is épülhet bővítmény, mint Rotterdamban az MVRDV tervezésében:

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Kakukktojás, de szuperül néz ki ez a kulipintyó Manhattan közepén, amely toldás, nem önálló lakás. Az 1906-ban épület hatemeletes épület régen raktár volt, David Puchkoff ingatlanfejlesztő 14 lakásos lakóházzá alakíttatta, és beköltözött a legfelső emeleti lakások egyikébe. Egy ihletadó vidéki kirándulás hatására Puchkoff 2006-ban áttörette a mennyezetet, hogy ezt a kis hétvégi házat kialakíthassa a családjának. A vityilló körül zöld tetőt alakított ki saját kezűleg, amivel hűti az alatta lévő lakását.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

A jellemzően lapostetős épületekben működő hipermarketek is beszálltak a versenybe. Berlinben az Aldi összesen 2000 bérlakást tervez kialakítani áruházai tetején, míg Írországban egy másik cég is hasonlóra készül: a sokkoló albérletárakról hírhedt Dublin Blackrock negyedében a Frascati bevásárlóközpont tetejére 45 lakást terveznek.

urbánus életmód fenntartható építészet városi élet otthon

Szerkesztette: Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
15
márc/2018

Így teszteld a kerti talaj vagy virágföld kémhatását konyhai eszközökkel!

Jó két éve ültettem a kert közepére egy liliomfát, de úgy látom, azon a helyen csak kínlódik. Valószínűleg túl meszes ott a talaj. A liliomfa az enyhén savanyú talajban fejlődik jól, úgyhogy keresnem kell a kertben másik helyet a számára. Kinéztem két lehetséges helyet is, de előtte tesztelni akartam az adott területen, hogy milyen a talaj kémhatása. Nem kell pontos érték, csak nagyjából kéne tudnom a pH-t a döntéshez. Ehhez nem kell drága tesztcsík, elég egy félórás kutyulás a konyhában.

A háromszintű teszteléshez a következő hozzávalók szükségesek:

Szódabikarbóna
20%-os ecet
Desztillált víz (nem ioncserélt, hanem desztillált!)
Pár levél vöröskáposzta

Az ecet pH-értéke 2,2 (savas), a szódabikarbónáé 8,3 (lúgos), a víz pedig 7, azaz semleges kémhatású.

1. teszt: Vizsgáljuk a talajminták savanyúságát
A kétféle talajmintából desztillált vízzel híg sarat keverünk, és rászórunk két-két kiskanálnyi szódabikarbónát. Ha a hígított talajminta savanyú kémhatású, akkor pezsegni fog a szódabikarbónától.

Nálam ez nem nagyon következett be, azaz mindkét talajmintám inkább meszes vagy semleges kémhatású.

2. teszt: Vizsgáljuk meg a talajminták meszességét!
A kétféle talajmintából desztillált vízzel híg sarat keverünk, amelyhez hozzáöntünk egy kis ecetet. Ha a talajminta elkezd pezsegni, akkor meszes, vagyis lúgos kémhatású.

Nálam a "B" mintából kevert sár egyértelműen erősebben pezsgett, ez azt jelzi, hogy azon a területen meszesebb a talaj, mint ott, ahonnan az "A" talajmintát vettem.

3. teszt: Vizsgáljuk meg a talajmintákat káposztalével!
Ez a legmacerásabb, de legszebb tesztelési mód. Előszőr 5-6 dekagramm vörös káposztát felaprítunk, és 2 deciliter desztillált vízben kb. 10 percig forraljuk. Utána leszűrjük, és a levet hagyjuk kihűlni.

Ekkor elfelezzük az antocián nevű természetes színezőanyagtól lila színű levet, és kezdhetjük a tesztelést.

Bekeverés után kell várni 6-8 percig, de aztán kezd elszíneződni a káposztalé. A savas kémhatású savanyú talaj pink színűvé változtatja, míg a lúgos kémhatású meszes talajtól bekékül.

Nálam a jobb oldali, "B" minta már másodszor bizonyult túl meszesnek, úgyhogy oda biztosan nem fogom ültetni a liliomfát. De a másik hely is inkább semleges kémhatású, tehát azt elő kell készítenem ültetés előtt egy kis hígított marhatrágyával, hogy savanyúbb legyen.

Akinek túl meszes, vagy túl savanyú a kerti vagy virágföldje, első körben egy kis komposzttal próbálkozzon: az ugyanis képes a túlzott pH-értékeket mindkét irányból a semleges felé finomítani. Ráadásul serkenti a talaj élővilágát, és javítja a talaj szerkezetét is. A növényeknek erősebb lesz tőle a gyökerük, és így a nem optimális kémhatású talajból is megfelelő mennyiségű tápanyaghoz juthatnak.

A kémhatás-próbát a szobai cserepes növényekkel is elvégezheted, biztos lesz meglepetés! Gyerekekkel is jó móka, végre büntetlenül lehet sarazni.

A talaj kémhatását érdemes évente ellenőrizni, mert ha sokat locsolsz vezetékes ("kemény") vízzel, akkor a talaj megint gyorsan ellúgosodik.

Növények, amelyek a savas kémhatású talajt ("A" típusú virágföldet) szeretik:
Szamóca, áfonya, gesztenye, paradicsom, paprika, burgonya, padlizsán, uborka, tök, zeller, petrezselyem, nőszirom, begónia, erika, örökzöldek.

Növények, amelyek a lúgos kémhatású talajt ("C" típusú virágföldet) szeretik:
Levélzöldségek (spenót, saláta), brokkoli, karfiol, káposzta, bab, cukkini, muskátli, rózsa, levendula, szőlő, mandula, füge, leander, szegfű.

A hortenzia meszes talajban rózsaszín, savanyú talajban kék lesz.


0
Tovább
09
márc/2018

Március 10-én ünnepeljük együtt a beporzókat!

Ételeink háromnegyede nem kerülhetne az asztalunkra, ha a termő növény virágát nem porozná be egy méh, pillangó, darázs vagy gerinces állat. Munkájuk ünneplésére és segítésére hív egy új természetvédelmi kezdeményezés, amelynek keretében március 10-én több helyszínen várják az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket országszerte és Erdélyben.

A budapesti Természettudományi Múzeum programja itt

Nemzetközi felmérések szerint a beporzó állatok tevékenysége kulcsfontosságú a gyümölcsök, gabona- és mogyorófélék, a kávé és a kakaó, de még a pamutot adó gyapot megtermelése szempontjából is. Az elmúlt években olyan mennyiségű méh pusztult vagy tűnt el a termőterületekről, hogy például Kínában egyes helyeken már kézzel porozzák be a gyümölcsfákat, de az Egyesült Államokban is dollármilliárdokat költenek a termesztett növények beporzására. Ha forintosítani akarnánk azt a munkát, amelyet a beporzó állatok végeznek el, évente nagyjából 46 ezer milliárd forintra lenne szükség hozzá.

A beporzókat három tényező fenyegeti (külön-külön, illetve együttesen): a mezőgazdaságban használt tengernyi vegyszer, a monokultúrás ültetvényrendszer (amikor egyféle növényt termesztenek óriási területeken), illetve a globális felmelegedés. Az ELTE természettudományi karáról indult új kezdeményezés, a Beporzók napjának az a célja, hogy minél több emberben tudatosodjon, mennyire változatosak – és sérülékenyek – az evolúció során állatok és növények közt kialakult beporzó kapcsolatok. A beporzó rovarok tömeges pusztulása az egész emberiséget érintő probléma. 

A beporzás legfontosabb résztvevői a méhalkatúak csoportjának fajai, melyeknek csupán egyike a közismert háziméh. Ez a rendszertani csoport közel húszezer méhfajt tartalmaz. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy lényegesen kisebb ott a terméshozam, ahol a vadon élő beporzó rovarok is megfogyatkoztak. A háziméh nem pótolja őket.

A program arra hívja fel a figyelmet, hogy bármennyire is kicsinek érzi magát az egyes ember a globális problémákkal szemben, ám lokálisan tud segíteni a helyzeten. Például ha a saját kertjét rovarbaráttá alakítja rovarhotel ("darázsgarázs"), méhecskebölcső építésével.

Az első Beporzók Napjának megünneplésére számos magyarországi és határontúli felsőoktatási intézmény, kollégium, iskola, óvoda jelentette be, hogy saját intézményén belül szervez a mozgalomhoz kapcsolódó programot. A szélesebb közönséget vendégül látó rendezvényeken minden érdeklődőt, kicsit, nagyot, fiatalt, időset szívesen látnak a szervezők. Az eseménynaptár folyamatosan bővül, ide kattintva látható.

Néhány ízelítő:
- Budapest: Tavaszköszöntő beporzó ünnep a Magyar Természettudományi múzeumban, március 10-én 10-14 óráig
- Kolozsvár: Beporzók napja – Ziua polenizatorilor, Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Biológia és Geológia Kar, Magyar Biológiai és Ökológiai Intézet, Az ezerarcú természet csodái – interaktív játszóház közös rendezvénye: március 10; 10:00-15:00, Mikó kert, BBTE Biológia és Geológia kar
- Pécs: „Környezeti Nevelési Módszerek a Terepen és Teremben”, műhelymunka pedagógusok számára a Beporzók Napja keretén belül. Magyar Környezeti Nevelési Egyesület rendezvénye, március 10-én 9:00-10:00 között.
- Őriszentpéter: Őri Alapítvány rendezvénye
- Verőce: a Civil Verőce mozgalom kerek programja

A projekt kezdeményezői magánemberek: Györfy Borbála – az ELTE TTK Tudománykommunikáció mesterszakos hallgatója. Ökológus diplomáját a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szerezte. Olyan kommunikációs csatorna megteremtését tűzte ki céljául, mely a természetvédelmi szakemberek és a mindennapi emberek közti szakadék áthidalására szolgál, egy közös cél elérésének reményében.
Dr. Vásárhelyi Tamás – biológus, a Magyar Természettudományi Múzeum muzeológusa, az ELTE TTK címzetes docense. Évtizedek óta környezeti nevelő, tudományos ismeretterjesztő. Januárban közreadott kezdeményezésüket az államigazgatás, a tudományos élet és a civil szervezetek, valamint közoktatási intérmények és magánszemélyek részéről sokan támogatják.


0
Tovább
05
márc/2018

Betilthatják Kaliforniában az 50%-nál több poliésztert tartalmazó ruhákat

Ismert, hogy az amerikai állam progresszíven áll a környezetvédelmi témákhoz, és nagyon valószínű, hogy a címben jelzett javaslatot is elfogadja a helyi törvényhozás március 17-i ülésén. Az élővizek műanyagszennyezése nemcsak Kalifornia problémája: egy 2014-ben megjelent német tudományos kutatás a Duna Bécs és Pozsony közötti szakaszát vizsgálta, és kiderült, hogy 15 százalékkal több a vízben a műanyaghulladék, mint a halivadék.

ILLUSZTRÁCIÓ

Visszatérve a poliészterre, ezzel az a baj, hogy minden egyes poliészteres ruhaneműből minden gépi mosás alkalmával akár 1900 darab mikroszálacska (microfiber) válhat ki. A keletkező szennyvíz literenként 100 szálat tartalmazhat. Minél régebbi az adott holmi, annál többet. Mivel ezek a szálacskák 5 milliméternél rövidebbek, a szennyvíztisztító telepek nem képesek kiszűrni őket, tehát végül a természetes élővizekbe kerülnek.

A mikroszálacskák 20-szor nagyobb környezetszennyezést jelentenek, mint a mikrogyöngyök, amelyek például a dörzshatású fogkrémekben, testradírokban és folyékony súrolókrémekben vannak. Régebben természetesen lebomló anyagokból, például őrölt sárgabarackmaghéjból készültek a dörzshatású gyöngyök, ma már ilyen terméket elvétve találni, mindent ural a műanyag.

A mikroszálacskákkal az a fő probléma, hogy a természetes vízbe jutva megtapadnak rajtuk a vízben oldott méreganyagok, és így koncentrált formában jutnak a vízi élőlények szervezetébe, amikor megeszik ezeket a tápláléknak látszó műanyagdarabkákat. Másrészt a műanyagban lévő különféle veszélyes vegyületek is kiszabadulnak az egyre apróbbra töredező darabokból, tehát a mikroszálacskák önmaguk is szennyezik a környezetet. A mikroműanyagokkal teli halak és más élőlények végül a mi tányérunkra kerülnek, és onnan a szervezetünkbe.

Dunai halivadék mikroműanyaggal a gyomrában FORRÁS

Az új kaliforniai törvényjavaslat célja felhívni arra a figyelmet, milyen mértékű veszélyt jelentenek a mikroszálacskák. Ezért azt szeretnék elérni a törvénnyel, hogy külön címke figyelmeztessen minden olyan ruhadarabon, amelynek poliésztertartalma meghaladja az 50 százalékot. Az ilyen ruhaneműt ajánlott kézzel mosni, mert úgy kevesebb szálacska válik ki az anyagból. Továbbá 2020. január 1-étől  tilos lesz olyan ruhaneműt árusítani Kaliforniában, amelyben a poliésztertartalom meghaladja az 50 százalékot, hacsak erre nem figyelmeztet külön felirat.

Magyarországon Gubek István (ELTE Humánökológia MA) készített 2016-ban egy tanulmányt, A tengerek és óceánok műanyagszennyezésének komplex hatása címmel (első része itt, második része itt olvasható). Megkérdezte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-t, hogy a lakossági eredetű műanyag makro- és mikroszennyezés milyen módszerrel és hatásfokkal távolítható el a szennyvízből. "Azt a választ kaptam, hogy a 10 mm-nél nagyobb szennyeződések eltávolítása gépi rácsokkal történik. Az ennél kisebb műanyag-szennyeződések eltávolítására flotációs technológiát alkalmaznak, mely során a kombinált homokfogó műtárgyba, levegőztető turbinával nagyméretű buborékokat vezetnek. A felszínére került szennyeződést gépi kotrókkal távolítják el. A rácsszűrés és a flotációs technológia után megmaradó kisebb méretű műanyag mikroszennyezők feltehetően beépülnek az eleveniszapba, így a fölösiszappal vagy az utóülepítőkön alkalmazott uszadék eltávolító berendezéssel eltávolításra kerülnek a szennyvízből, bár erre vonatkozó méréseket nem végeznek. Ezzel szemben egy amerikai tanulmány is kijelenti, hogy a mikroplasztikumokat minden bizonnyal nem távolítja el a hagyományos szennyvízkezelési eljárás, nagyrészt változatlan formában kerülnek ki a tisztítási folyamatból (Engler 2012)." (A vastagított kiemelés a 365 Zöld ötlet blogtól származik.)


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum