Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
27
feb/2019

Könyvet kapnak az olasz gyerekek hulladékért cserébe

Egy dél-olasz könyvesboltos azzal az ötlettel állt elő, hogy minden gyereknek ingyen könyvet ad cserébe egy PET-palackért és egy üdítős aludobozért. A hulladék utána megy a szelektív gyűjtőbe. Michele Gentile a pollai Ex Libris Café vezetője így szeretné ösztönözni a gyerekeket arra, hogy tegyenek valamit a környezetért.

PET-palack alumínium doboz hulladék

"Az a célom, hogy terjesszem a könyvek iránti szeretetet és szenvedélyt olyanok körében is, akik egyre kevesebbet olvasnak, egyúttal pedig segítsem a környezetvédelem ügyét", mondta a CNN-nek adott interjúban. Reméli, hogy példája ragadós lesz, és az ötlet elterjed egész Olaszországban. Szerinte nemcsak a bolygónak tesz jót a kezdeményezés, hanem a gyerekek is profitálhatnak belőle, hiszen hozzájárul a fejlesztésükhöz, eképpen a jövőbeli életútjukhoz, pályaválasztásukhoz, munkalehetőségeikhez.

A könyveket adományként kapja, méghozzá ugyanolyan szisztéma szerint, mint ahogy rászorulóknak lehet kávét ajándékozni: egyet rendel az ember magának, és plusz egyet kifizet a kasszánál, hogy ha kéri valaki, akkor megkaphassa, ez a caffè sospeso, a függőben lévő kávé. A modell bő száz éve született a nápolyi munkásemberek körében: ha az egyiknek jó napja volt, két kávét fizetett, de csak egyet ivott meg. Gentile könyvesboltja országszerte híressé vált arról, hogy a vásárlói a maguknak vett könyv mellé vásárolnak még egyet adományként. Jelen esetben a gyerekeknek. Ez a libro sospeso, a függő könyv.

A könyvesboltosnak egy nagy fémhulladék kupac adta az ötletet. "Legalább 300-400 eurónyi fémhulladék volt, ami fedezi egy iskolás gyerek egy évi tankönyveinek árát". Beszélt a helyi iskolával, és szerveztek egy alumíniumhulladék-gyűjtést, amellyel két nap alatt két mázsányit gyűjtöttek. A befolyó pénzből Gentile könyveket vett az egész osztálynak. Aztán arra gondolt: miért ne adhatna könyvet olyan gyerekeknek, akik a boltban üres műanyag palackokat és aludobozokat adnak le?

PET-palack alumínium doboz hulladék

Kezdeményezése egyre több településen válik ismertté Olaszország-szerte, volt olyan nap, hogy 60 adománykönyvet is elajándékozott. "Képzeljük el, hogy a világon minden gyerek becserélhet egy műanyag palackot és egy aludobozt egy könyvre. Tudom, hogy egyelőre csak álom, de miért ne lehetne megcsinálni?"
 


0
Tovább
25
feb/2019

Kis lakásban nagy segítség a függő tároló

Nincs spájzod, de van konyhaajtód? Akkor van spájzod. Ha a lakásod alapterülete kicsi, használd az ajtókat és üres falfelületeket tárolásra. Eredetileg cipőrendszerezőnek tervezték, de világszerte számos más célra használják a felfüggeszthető tárolót, amelyet minden helyiségben okosan kihasználhatsz. Bónusz: még az erkélyen (vagy napos lépcsőházban) is, és nagyon zöld leszel!

Legószortírozó
Nincs kifogás a rendcsinálás elblicceléséhez, de a következő építés is könnyebb lesz az átláthatóságnak köszönhetően.

KidsActivities

Sportcuccok
Aki minden reggel edzéssel kezdi a napot, nem ér rá keresgélni a tiszta felsőket, sortokat, zoknikat. Nem is kell, ha így rendszerezed őket a ruhásszekrényben.

ABowlFullOfLemons

Varrófelszerelés
Ennél egyszerűbben nem lehet a sok kis spulnit, ollót, tűkészletet tárolni.

SewLux

Minispájz
Ha van legalább egy iratszerkrény méretű spájzod, bővítsd egy ajtóra akasztható tárolóval. Ha nincs spájzod, használd a konyhaajtó hátulját erre.

HouseBeautiful

Tisztítószerek
Nincsenek szem előtt a flakonok, ügyesen el lehet rejteni őket a kisebb gyerekek elől.

Chatelaine

Kábelek
Mindenféle műszaki mütyür rendszerezéséhez.

Pinterest

Babaruhák
Amikor fél kézzel a babát kell a pelenkázón tartanod, nincs lehetőséged fiókokat húzogatni, szekrényajtókat nyitogatni. Nem is kell, ha a szobaajtóra vagy falra felszerelsz egy ilyen tárolót.

SusanHarris

Játékok
Minden akcióhős és Barbie-baba kényelmesen elfér a zsákjában.

OrganizedChaos

Sál, sapka, kesztyű
Ha egész télen vesződtél azzal, hogy hova tedd a kiegészítőket, most már tudni fogod. Tavasszal is használhatod kendőkhöz, övekhez.

TheDIYVillage

Fürdőszoba
Nincs kupi, eltűnnek a tekergő kábelek, csak arra kell vigyázni, hogy hűljön ki a hajvasaló, mielőtt a műanyag zsebbe visszateszed.

Cosmo

Íróasztal mellett
Minden átlátható, és egyből észreveszed, ha kifogyóban van valami.

ABowlFullOfLemons

Autóban
Ha nincs hátsó zseb az ülésen, vagy van, de tele, pótold a pakolási lehetőséget egy függő tárolóval, amit méretre vághatsz.

Kerti holmik
Gumikesztyűtől a metszőollóig minden kisebb holmi elfér a zsebekben. Ha túl koszos lenne, egy lavór hideg vízben átlötykölöd.

TheCouponProject

Fűszerkert
Az erkély vagy napos lépcsőház dísze lesz a zsákos fűszerkert. A zsebeket alul 2-3 helyen kilyuggatod, hogy a felesleges locsolóvíz elfolyhasson lefelé, ne pangjon, mert akkor megfullad a palánta. Utána megtöltöd fűszernövényekhez való földdel, beülteted a palántát, és már kész is. Az alul kicsöpögő vizet fogd fel egy műanyag balkonládában.

PrettyPlainJanes
 


0
Tovább
23
feb/2019

Tíz éve ugyanazt eszi egy házaspár, és köszönik, jól vannak

Minden hétköznap reggelire és ebédre ugyanolyan jellegű ételt eszik a kanadai Ontarióban élő Tim és Megan. A házaspár annak idején azért akart egyszerűsíteni a napi rutinon, hogy spóroljanak az idejükkel, mert hétköznap esténként vagy másodállásban dolgoznak, vagy a hobbijaikkal foglalkoznak (zenetanulás, sport). Ahhoz viszont, hogy napi fél órában maximalizálhassák az ételkészítést, saját módszert dolgoztak ki. Nekik ez bevált, jól elvannak vele. Mint kiderült az évek során, módszerükkel nemcsak időt és energiát takarítanak meg, hanem közel nullára csökkentették az élelmiszerpazarlásukat is. (Az energia alatt nemcsak az ételkészítéshez szükséges fitikai munka, tehát a vásárlás és főzés, hanem a rendszer működtetéséhez szükséges szellemi erőfeszítés is értendő.)

élelmiszerpazarlás otthon takarékoskodás étkezés

Sorakoznak a kiporciózott adagok a hűtőben

"Hozzá kellett szoknunk a rendszerhez, de megszerettük, mert egyszerű, megbízható, továbbá biztosítja a kellő tápanyagokat és kalóriát számunkra", mondta a 32 éves Megan a Treehugger online zöld magazinnak. (Teljes nevüket és arcukat nem szerették volna vállalni.) Férjével, a 37 éves Timmel hetente egyszer, vasárnap délután mennek bevásárolni lehetőleg egész hétre. Amikor megérkeznek a hipermarketbe, szétválnak útjaik, egyikőjük megy a tejtermékek, másikuk a zöldségek felé, megpakolják saját bevásárlókocsijaikat, majd a húspultnál találkoznak. Ezzel is időt spórolnak.

Bizonyos tartós élelmiszereket (magok, gabonák) havonta egyszer vásárolnak, a kedvenc kávéjukat online rendelik. A vasárnap délután még arról is szól, hogy pár napra előre kiporciózzák és előkészítsék az ételeket. Bizonyos részletek idénytől függően változhatnak, így nem válik nagyon unalmassá az élet. De alapvetően Megan és Tim azért váltott a rutinétkezésre, mert nekik fontosabb az egyszerűség és a megbízhatóság, mint hogy állandóan hajszolják az új ízeket. Nincs erre igényük.

élelmiszerpazarlás otthon takarékoskodás étkezés

Könnyű úgy vásárolni, hogy mindig hasonlók vannak a listán

Hétfőtől péntekig a rutinnak megfelelően étkeznek: reggel megcsinálják a kávéjukat, és főznek napközbenre is, amit termoszban visznek a munkába. Emellett napi kb. 2 liter vizet isznak, de gyümölcslevet, szénsavas és alkoholos italokat csak társasági eseményen (hétvégén).

Tim adagolja ki a reggelik hozzávalóit vasárnap délután, Megan pedig a tízórait és uzsonnát. A reggeli mindennap joghurt mirelit gyümölcsökkel és magokkal. A gyümölcsöket és a magokat idény szerint variálják. A tízórai és az uzsonna főleg párolt és nyers zöldségekből, gyümölcsökből, egészséges rágcsálnivalókból áll. Az ebédeket közösen készítik. 

Tim mindennap eszik húst ebédre, Megan hetente legalább kétszer vega napot tart. Ezért Tim szokta a húst készíteni, Megan a köreteket és salátát. A húst mindig önállóan készítik és tárolják, nem keverik össze a köretekkel, hogy ha véletlenül megmaradna, akkor más ételben fel lehessen használni. (Kivéve például a darált húsos rakott tészta jellegű ételeket.) Igyekeznek 2-3 óránként étkezni, mértékkel.

Az esti otthoni étkezések közül hetente legalább két alkalommal Tim a felelős, míg máskor Megan főz, avagy az előző napi maradékot eszik. Este bármi az asztalra kerülhet, tésztaételek, levesek, sertés vagy csirke rántott hús, hal, marhasteak, kolbász különféle gabonaköretekket, házi kenyérrel, mint bármely más háztartásban. Az persze eltérés az átlagtól, hogy Megan és Tim hét közben tartózkodik az édességektől, a készételektől, a bő zsiradékban sült ételektől.

élelmiszerpazarlás otthon takarékoskodás étkezés

Megtanulták értékelni a rutinétkezés előnyeit

Hétvégén lazítanak, nincs tervezett étrend: ha Megan reggeli helyett visszadől még szunyálni, és az ebéd az első étkezése, hát akkor az. Hétvégén üresre eszik a hűtőszekrényt, illetve a zöldségmaradékokból csinálnak egy nagy vegyes levest, hogy semmi ne menjen kárba. Törekednek arra, hogy egyszerű és egészséges ételeket fogyasszanak, de nem megszállottak: ha elmennek a barátaikkal vagy rokonaikkal programokra, akkor szinte bármi a tányérjukra kerülhet, még olyan is, amit hét közben kerülnek, mint például a hamburger sörrel. Elvégre hét közben keményen dolgoznak, és ezt az elhivatottságot érdemes hétvégén megünnepelni.

A rutinszerű étrend egyszerűsített bevásárlást jelent. A bevásárlólistájuk hétről-hétre hasonló, szinte csukott szemmel végig tudnának menni a hipermarketen. A napközbeni étkezésekhez gyorsan megvannak a hozzávalók, az esti étkezések pedig attól is függnek, hogy van-e házon kívüli programjuk a hét valamelyik estéjén. Ha tudják előre, hogy csak későn érnek haza másnap, akkor előre megfőznek, vagy lefagyasztott maradékokból készítenek gyors vacsorát. 

Mivel a gyors és szervezett ételkészítésben nagy gyakorlatot szereztek, jelenleg a környezettudatosság következő szintjeként a háztartási hulladékuk mennyiségét szeretnék csökkenteni. Az élelmiszermaradékokat próbálják mindig felhasználni, a műanyag ételdobozokról szeretnének üvegre váltani, illetve minimalizálnák a műanyag zacskók mennyiségét.


0
Tovább
20
feb/2019

Így mosd a farmerodat, hogy sokáig szép maradjon

A legtöbbünknek több farmerja is csücsül a szekrényben, ezzel szemben ha végre sikerül szereznünk egyet, ami igazán passzol és jó a színe is, akkor hetekig csak azt egyet hordjuk. A mindennapos viselés viszont koszolódással jár, pláne, hogy jön a tavasz, lekerül a nagykabát, amely bizonyos védelmet nyújtott eddig. Akár plázában vetted sok pénzért, akár turkálóban bukkantál rá fillérekért, megéri vigyázni a kedvenc farmerodra. Majd a végén leírom, hogy miért.

1. Ha újonnan vetted és sötét színű
Az új holmikat első viselés előtt ki kell mosni, mert ki tudja, hányan próbálták fel előtted a boltban, meg különben is, esetleg a csomagolást a gyártás helyén égésgátló vegyszerekkel kezelték. Viszont nem szeretnéd, ha a vadiúj sötét farmered már az első mosástól megkopna. Tehát először fixáld a színét: egy farmerre számítva kell egy vödörnyi langyos víz, abban oldj fel 3-4 evőkanálnyi konyhasót, és óvatosan nyomkodd bele a kifordított farmert. Hagyd a sós vízben ázni egy órát, utána hideg vízzel alaposan öblítsd ki kézi mossásal, és mindenféle kicsavarás nélkül csiptesd fel, hogy kicsöpögjön és megszáradjon. Macerásnak tűnik, de egy jó farmer megéri a gondoskodást.

2. Válaszd a megfelelő mosószert
Ha sötét a farmer, vegyél hozzá fekete és sötét színű ruhákhoz való mosószert, méghozzá folyékonyat. Abban ugyanis nem zeolitos vízlágyító adalék van: a zeolit hajlamos kiülepedni a szálak között, fehéres-szürkés foltosodást okozva. A folyékony mosószerrel moshatsz hideg vízben is. Világos színű farmert se moss fehér mosószerrel, hanem inkább színes mosószerrel, hogy ne fakuljon ki a nadrág idő előtt.

3. Válaszd a megfelelő programot
Ha van a mosógépeden farmermosó program, akkor használd azt: ez a program bővebb vízzel mos, mint a normál, pont a fenti kiülepedés megelőzésére. Ha nincs ilyen a gépeden, akkor válaszd a finommosást (delicate) vagy a kézimosás (hand wash) programot. Ezek inkább áztatnak, és csak néhányszor forgatják meg a ruhát a dobban, így nem veszít a színéből. Maximum 30 fokon mosd a farmert, a legtöbb színes mosószer 20 foktól fejti ki a hatását. A hideg vizes mosással akár 90 százalék energiát megtakarítasz.

4. Ne tegyél be túl sok cuccot a dobba
Egyszerre legfeljebb két farmert moss, mert ha nincs helyük mozogni a mosógép forgó dobjában, akkor a a kelmének nekinyomódó gombok és szegecsek kidörzsölik az anyagot. 

5. Mosás előtt mindig fordítsd ki a nadrágot
Valamint húzd fel a cipzárt, fordítsd lefelé a cipzárkocsi nyelvét stop állásba, és gombold össze a nadrág derékpántját. Egyúttal ellenőrizd, hogy nem maradt-e papírzsebkendő vagy más a zsebekben. 

6. Bevonatos farmert ne tegyél a gépbe
A kicsit csillogós felületű, speciális bevonattal kezelt farmerokat nem ajánlott gépben mosni, mert 2-3 mosás után csúnya kopottasak lesznek. A bevonatos farmert kifordítva és kézzel kell átlötykölni hideg vízben, amibe legfeljebb egy kiskanálnyi folyékony mosószert tettél. Öblítés után tilos kicsavarni, mert attól megtörhet a bevonat. A bevonatos farmerra a gyártók a vegytisztítást szokták ajánlani. Ha ezt választod, kérj a tisztítóban zöld mosást, azaz ne használjanak magas hőmérsékletet!

7. Strasszos vagy hímzett farmert csak kézzel moss
A bevonatos farmerra vonatkozó rész passzol ezekre is. Az ilyen különleges darab megérdemli a kézi mosást, mert a gépi leszedné a felragasztott strasszokat és szőrösre koptatná a hímzést. Kézzel is csak kifordítva mosd, enyhe és alacsony hőfokú hideg vízben. A ragasztott díszek nem bírják se az áztatást, se a centrifugázást, lepotyognak tőlük.

8. Ne mosd túl gyakran a farmert
Egy kis divattörténelem: a múlt századi hippik és csövesek körében az volt a mondás, hogy egy farmer akkor jó, ha megáll a saját lábán. Mármint a kosztól. Vagyis félévente elég kimosni. A 21. század antibaci őrületében elképzelhetetlen ez a gondolkodás, ma mindent túl gyakran mosunk. A farmernak viszont ez árt. A normál viselésű farmert elég 2-3 hetente mosni, de van aki szerint havi egy mosás kell csak.
Egy kísérletben 15 hónapig nem mostak ki egy majdnem mindennap viselt farmert, majd mikroszkóp alatt megnézték, mennyi baktérium van a felületén. Nos, ugyanannyi volt, mint egy 13 napig viselt farmeron.

9. Öblítsd ecettel a farmert
Az ecet segít fixálni az indigót, azaz tovább megőrzi a színét a nadrág. Nem, nem lesz ecetszagú száradás után. 

10. Ne használd a szokásos öblítőt
Az öblítő károsíthatja a farmer rugalmasságát adó Lycra-szálakat, illetve a nadrág színét is, mert némelyik öblítőben is van optikai fehérítő adalék. Ha mindenáron akarsz öblítőt használni, keress az illatszerboltokban olyat, ami növényi alapanyagokból, természetes illóolaj hozzáadásával készül, és nem tartalmaz színezékanyagot, optikai fehérítőt és mesterséges illatanyagot.

Flickr

11. Ne várd meg a mosási program végét
Amint meghallod a centrifugázás elindulását, azonnal állítsd le a mosógépet, és vedd ki a farmert. (A többi holmi maradhat, azoknak visszakapcsolhatod a centrit.) Láttál már olyan farmert, amin olyan fura halvány csíkok, ráncok voltak, és biztos, hogy nem így lett koptatva? Na azt a centrifugázás csinálja. Ha vigyázni akarsz a farmerodra, akkor ne centrifugázd, hanem hagy kicsöpögve megszáradni. Ha gyorsítani szeretnéd a folyamatot, egy sötét színű frottír fürdőlepedőre fektesd a kifordított nadrágot, óvatosan tekerd fel az egészet, és finoman nyomkodd meg, hogy a törülköző kiszívja a nadrágból a víz nagyját. Utána kirázod a nadrágot, és az övbújtatóknál fogva felakasztod lógatva száradni.

12. Passzold a szárítógépet
A szárítóban ugyanúgy csíkosra fakulhat a nadrág, ráadásul a hőtől tönkremennek benne a rugalmasságát adó elasztikus szálak. Akkor viszont számíthatsz arra, hogy már egy felvétel után is a buggyossá válik a nadrág térde és ülepe. Ha nagyon gyorsan kéne megszárítani a farmert, akkor egy nagy párnahuzatba betéve tedd a szárítóba, csak alacsony hőfokra, aztán még nyirkosan vedd ki a nadrágot és hagyd szobahőmérsékleten megszáradni.

13. Mindig a lakásban szárítsd a farmert
Csábító lenne kitenni a napra a csöpögő farmert, hogy minél gyorsabban megszáradjon, de az UV-sugarak erős fehérítő hatással bírnak. Még a kifordítva kiakasztott nadrág is fakulni fog a napfényben.

14. Ne dobd ki, fesd újra
A kifakult farmert könnyen újrafestheted mosógépben, viszont mivel ezt forró hőmérsékletű vízben kell végezni, elasztikus nadrággal ne próbáld. Ha elég sót és ecetet használsz, akkor az újrafestett nadrág nem fogja ereszteni a színét. Az ilyen művelethez hasznos a felültöltős mosógép, mert abba menet közben is lehet adagolni a hozzávalókat. Viszont a feloldott festéket még azelőtt öntsd bele a dobba, hogy teljesen felforrósodna a víz, mert az újabb mosógépeket ilyenkor már nem lehet kinyitni biztonsági okból. 

15. Ne dobd ki, szaggasd tovább vagy varrd meg
Ha elszakadt a farmered, tedd divatossá pár további vágással: ollóval vagdosd meg, és egy hajkefével vagy szemöldölcsipesszel rojtozd ki a vágásokat. Ha ez nem a stílusod, akkor varrd meg a nadrágot, jó lesz az még otthonra!

Na és hogy a blog nevéhez méltóan a végén zöldek is legyünk, a farmert azért nem szabad kidobni, mert a alapanyagának rendkívül nagy az ökolábnyoma. A pamut alapanyagául szolgáló gyapot termesztése sok növényvédőszert igényel. Egy nadrág előállításához mintegy 20 ezer liter víz kell, kezdve a gyapottermesztéstől, a pamutszál előállításán át a kész nadrág gyári beavatásáig. S mindezért a gyártást végző emberek általában csak filléreket kapnak. Az általában távol-keleti országokban gyártott nadrágokhoz az alapanyagot és maguk a késztermékeket is rendkívül nagy távolságokra szállítják, több távon is környezetszennyező dízelmotoros teherautókkal. Nemzetközi viszonylatban az olajipar után a divatipar a második legszennyezőbb ágazat. 

Ide kattintva találsz 25 remek tippet a régi pólóid újrahasznosítására is!


0
Tovább
17
feb/2019

Nagy a bizonytalanság a vegán kozmetikumok terén

Egyre gyakrabban halljuk a reklámokban, hogy ez vagy az a tusfürdő, sampon vagy más kozmetikum vegán. Elkezdünk örülni, hogy akkor biztos etikus módon készült, azaz nem tesztelték állatokon. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Sokan használják az állatkísérlet-mentes (angol szóval Cruelty Free, CF) és a vegán jelzőket szinonimaként, holott egyáltalán nem felcserélhetők. Azért mert valami vegán, még nem biztos, hogy CF is: leggyakrabban inkább csak azt jelenti a vegán kozmetikum, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőt. 

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

EthicalElephant

Ilyen például a méhektől származó adalék (viasz, propolisz, méz), a lanolin (tisztított gyapjúzsír), a tej (kecske, tehén) és annak származékai, a kármin színezőanyag (bíbortetűből vonják ki), pézsma (pézsmaszarvas vagy pézsmapocok mirigyváladékából kivont illatanyag), cápamájolaj, szarvasfaggyú, keratin (szaru), hialuronsav (kakastaréjból vonják ki vagy baktériumokkal állítják elő), sztearinsav (állati eredetű zsírsav) stb.

Az egyenlet fordítva is működik: azért, mert vegán egy termék, azaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, még lehet, hogy állatokon tesztelték, tehát nem CF. Ilyen minden márka, amelyet Kínában is forgalmaznak, ugyanis ott törvény írja elő, hogy a kozmetikumokat állatkísérletekben kell vizsgálni. 

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

Danielle Nelson / Flickr

De az is lehet, hogy a termék tényleg vegán, azaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, ráadásul CF is, azaz nem tesztelték állatokon, viszont a gyártó cég más termékeit igen, illetve a gyártó cég tulajdonosa egy olyan nemzetközi óriásvállalat, amelyik alkalmaz állatkísérletet más márkáinál. Ekkor a vásárló lelkiismeretén múlik, hogy túllép-e ezen, és megveszi a terméket, avagy tovább keresgél vegán és CF termékek után. 

Érdemes a kozmetikumokon keresgélni olyan szervezetek logóit, amelyek azt hivatottak tanúsítani, hogy a termék vegán vagy vegetariánus vagy CF vagy valami hasonló. Sajnos a legtöbb minősítés önkéntes bevalláson alapul, de remélhetően igazat állítanak.

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

A keresgélést nagyban megkönnyítik a nemzetközi adatbázisok is. Épp pár napja frissítették a CF-márkák listáját, amit a kattintásra itt kinyíló weboldalon böngészhetsz. A PETA állatvédő szervezet oldalán is böngészheted a különféle adatbázisokat név szerint ide kattintva.

Ha nem találod rajta a kedvenc drogériád nevét, nem kell félni: a Magyarországon működő hálózatok saját márkás termékei általában CF-ek. Sőt, a hazai gyártású kozmetikumok is azok, mivel a magyar (és uniós) törvények szerint 2013 óta nem lehet állatokon kísérletezni kozmetikai céllal. Hogy ez a késztermékre vagy csak valamelyik összetevőre vonatkozik-e, az már más kérdés. Keress rá kozmetikumaidra és a gyártójukra az interneten!
 


0
Tovább
13
feb/2019

Milyen egy zölddel járni?

Valentin-nap alkalmából nézzük meg, milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat, ha a párod egy környezettudatos személy lesz. Gyorsan végigszaladunk egy átlagos nap teendőin, mert hiszen akkor fogsz tudni együttélni valakivel, ha a hétköznapokban sikerül összecsiszolódnotok. Az biztos, hogy kicsit vagy nagyon, de meg fog változni az életed!

Valentin-nap szerelem környezettudatosság

Pixabay

Kezdjük azzal, hogy pszichológiai kutatások szerint a vagyonra utaló látványelemek (nagy autó, divatos ruházat, extra ápolt külső) fokozzák egy személy kívánatosságát, de inkább a rövid távú kapcsolatok terén. Náluk csak az számít, hogy mennyit költenek, s az nem, hogy miképpen. Ezzel szemben a környezettudatos ember olyan döntéseket hoz, amelyeknek köszönhetően másokban azt a benyomást keltheti, hogy ő a fenti hedonistánál elkötelezettebb, nagylelkűbb, kitartóbb, hűségesebb .s felelősségteljesebb, valamint képzettebb és kompetensebb is. Ezeket a tulajdonságokat azok értékelik nagyra, akik hosszú távú kapcsolatot keresnek.

Legyen akár pacsirta, akár bagoly típusú a szerelmed, ha igazán ökomentalitású, akkor reggelire nem tejeskávét, hanem teát, méghozzá zöld teát fogyaszt, hiszen a szarvasmarhatartásnak (= tej) rendkívül nagy a környezetterhelése. Egy csésze tea vagy fekete kávé 21 gramm CO2e-kibocsátással jár, míg egy nagy cappuccino 235 gramm, egy nagy latte pedig akár 340 gramm CO2e-kibocsátással. Tehát ha a teát szereted, akkor már harmóniában kezdődik a napotok.

Valentin-nap szerelem környezettudatosság

Pixabay

Ébredés után azonnal ugrasz a zuhany alá? Valószínűleg egyedül leszel ott: zöld partnered beéri egy mosakodással, inkább este tusol, az is amolyan koleszos típusú, azaz szappanozás közben elzárja a vizet, mert takarékoskodik az erőforrásokkal. (És igen, tömbszappant használ, amelynek előnyeiről ide kattintva olvashatsz részletesen.) Ha férfi, valószínűleg szakállas vagy borostás, ha nő, akkor a natúrsmink híve.

Ami a reggelit illeti, egy igazán zöld ember gyakran etikai megfontolásból vegán is, tehát nem fogyaszt állati fehérjét. Szóval a romantikus filmekben látott omlettel nem fogsz nála sikert elérni, annál inkább egy fahéjas-almás hajdinapalacsintával vagy egy fűszeres lencseburgerrel. Meghódíthatod a szívét, ha csomagolsz neki ebédet, és különlegességgel várod vacsorára. Ehhez persze az is kell, hogy legyen otthon megfelelő alapanyag, amivel mindjárt át is ugrottunk a vásárlásra.

Egy ökolélek időmérlegében a vásárlás jelentős tétel, de nem azért, mert a kirakatokat bámulja vágyakozva. Hanem mert a zöld bevásárlás gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindennek, ami a kosárba kerül, megnézi az apróbetűs összetevőit és a származási helyét. Passzolja veszélyesnek ítélt adalékokat, a túl sok műanyagot, a messzi országokból, más földrészekről ideszállított árukat, hiszen az áruszállítás rendkívül sok károsanyag-kibocsátással jár.

Valentin-nap szerelem környezettudatosság

Pixabay

A zöld ember nem impulzusvásárló, azaz nem fordul elő nála, hogy beugrik valahová egy kiló kenyérért, és teli bevásárlókpcsival jön ki. Tartós fogyasztási cikkek esetében törekszik a hosszú használatra és a javíthatóságra, ezért a "cseréld újra a megunt akármidet" reklámok leperegnek róla. Te se nyaggasd ilyesmivel. Viszont szokj hozzá, hogy vásárlás előtt órákig ül a számítógép előtt, egészen lehetetlen szempontokat mérlegelve. Azért, mert öko, még nem feltétlenül csóró, viszont megfontolja, hogy mire ad ki pénzt. S nem igénytelen, csak más dolgok fontosak neki. Ha már holmik, ugorjunk az ajándékozásra, mert ezzel Valentin-napon sem lesz könnyű dolgod.

Igazság szerint bármilyen ajándékba bele lehet kötni, hogy valamilyen okból nem zöld. Eleve a tárgyajándékozás nem zöld. Tehát ne fölösleges tárgyat, tejtartalmú és hízlaló csokit, messziről repülővel ideszállított virágot ajándékozz, hanem közös élményt! Süss-főzz neki valami finomat,  kísérd el a kedvenc önkéntes munkájára vagy a piacra, segíts a kertjét rendbe hozni tavasz előtt, szerezz (ingyenes) jegyet valamilyen koncertre, moziba, művészeti eseményre. 

Valentin-nap szerelem környezettudatosság

Pixabay

Randira, programra lehet, hogy kicsit késve és ziláltan érkezik, mert kerékpárral vagy tömegközlekedéssel jár-kel a városban. Ettől még lehet autója, amit hétvégente használ, pláne, ha többen utaztok valahová, tehát megoszlik a benzinköltség és a környezetterhelés. Az autója választásakor a takarékos üzemeltetés és fenntartás vezérelte.

Ha már eljutottunk a hétvégéig, Valentin-napon se számíts fapados útra, mert a légiközlekedés akkora károsanyag-kibocsátással jár, hogy egy igazán zöld ember kerüli. Tehát külföldre is olyan helyre fogtok menni, ami vonattal megközelíthető, így barcelonai koktélozás helyett maximum prágai sörözésre készülj. De inkább itthoni borkóstolásra...

A célok megbeszélésekor számíthatsz arra, hogy neked is lehet igazad, de csak ha vannak valós érvek a tarsolyodban. A környezettudatos ember megfontolt, alapos, mérlegelő fajta, előre megtervezi nemcsak a jövő hetet, hanem a jövő évet is. Ígéreteit másoknál többnyire jobban megtartja, számíthatsz rá. Mivel kevésbé akar megfelelni a társadalmi elvárásoknak, lehet egyfajta kalózmentalitása, kilóg a sorból, de ez neki jó és értékes. Együttérző, óriási szíve van, kiáll a fontos ügyekért.

A sok jó tulajdonsága mellett azért van árnyoldala is: mivel mindent komolyan vesz, amit mondasz neki, ezért nem tűnik humorosnak, bár ő olykor egészen váratlanul felkacag a számára vicces helyzetekben. Ezeket idővel felismered, és megtanulod elviselni. A zöld ember néha lehet egészen idegesítő is, a tökéletességre törekvése és a folytonos agyalása kiboríthatja a spontánabb viselkedésre vágyó partnert.

Valentin-nap szerelem környezettudatosság

Pixabay

Egy amerikai társkereső oldal megkérdezte a tagjait, mennyire tartják vonzónak a zöld embereket. Nos, az ottani egyedülállók 78 százaléka szeretne olyannal randizni, aki törődik a környezettel. A következő jellemzők voltak a legszimpatikusabbak: nem szemetel, újrahasznosít, piacon vásárol, kertészkedik, otthon takarékoskodik az energiával, fát ültet, újrahasznosítható szatyorral vásárol, többször használható vizeskulacsot használ, másodkézből való ruhát vagy egyéb holmit visel, komposztál, elektromos autót vezet, vegetariánus.

Ezzel szemben a magukat zöldnek valló megkérdezettek bizonyos százalékában ok a szakításra, ha valaki szemetel (74%), pazarolja az élelmiszert (32%), égve hagyja a lámpát (17%), nem hasznosít újra (17%), autóval megy oda, ami gyalog is közel van (10%), nagy fogyasztású autót vezet (8,2%), minden étkezéskor eszik húst (7,6%), túl hosszasan zuhanyozik (6,5%), mindig palackozott vizet iszik (6,2%), fogmosás közben nem zárja el a csapot (6%).


0
Tovább
10
feb/2019

Ezért kellene minden háztartásban legalább A++ hűtőszekrény

Az élelmiszerek 40 százaléka hűtést igényel, és 9 százalékuk tönkremegy a nem megfelelő hűtés miatt a nyugati országokban, összesítette egy új kutatás. Ám ilyen mértékű hűtésnek jelentős az ökolábnyoma: a világ áramfogyasztásának 15 százalékát a hűtés teszi ki, az élelmiszergyártóktól a fogyasztókig vezető hűtési lánc pedig a globális szén-dioxid-kibocsátás 1 százalékát. 

hűtőszekrény élelmiszerpazarlás ökolábnyom

Pixabay

A hűtés és fagyasztás kritikus fontosságú az élelmiszerellátásban, mert egyrészt meghosszabbítja a romlandó ételek eltarthatóságát, másrészt a fogyasztók biztonságos, jó minőségű ételt vásárolhatnak, amely nem jelent kockázatot az egészségükre, olvasható a Society of Risk Analysis folyóiratban megjelent tanulmányban. Az említett hűtési lánc elemei az áruszállító repülők, kamionok, hajók, illetve az üzletek hűtött raktárai, az eladótér hűtőpultjai, bezárólag a vásárló otthoni hűtőszekrényéig.

Mind a cégek, mind a fogyasztók egyre inkább tudatában vannak az árammal történő hűtés környezeti terhének. A kutatók 8 kockázati tényezőt vizsgáltak, és azoknak az egészségre, illetve a környezetre gyakorolt hatását. Ez utóbbiak megállapításához a baktériumfertőzés miatt fogyaszthatatlanná vált ételek mennyiségét és a folytonos hűtési lánc fenntartásának áramfogyasztását mérték meg. Két fontos területen, az üzletek hűtőpultjai és a háztartási hűtőszekrények esetében ajánlásokat tettek arra, miképpen tartható fenn az élelmiszerbiztonság úgy, hogy közben csökkenteni lehessen az áramfogyasztást és az élelmiszerpazarlást.

hűtőszekrény élelmiszerpazarlás ökolábnyom

Pixabay

Steven Duret, Hoang Hong-Minh, Derens-Bertheau, Anthony Delahaye, Onrawee Laguerre és Laurent Guillier a főtt sonka hűtési láncát vizsgálta Franciaországban, a hűtőkamionos szállítástól kezdve a szupermarket hűtőkamráján és eladótéri hűtőpultján át a vásárló általi hazaszállításig és otthoni tárolásig. A kockázati tényezők között szerepelt az egészségre veszélyes Listeria-baktérium, valamint a termék állagát megváltoztató tejsavbaktérium elszaporodása a nem megfelelően hűtött ételben, továbbá a hűtőszekrény energiafogyasztása.

Legkevesebb megbetegedést és élelmiszerpazarlást akkor értek el, ha a hűtőszekrény termosztátját 6-ról 4 Celsius-fokra állították: évi 0,8 Listeriosis-esetet és 3,92 százalék megromlott sonkát. Ezzel azonban egy csomag sonka hűtési igénye 0,044-ről 0,048 kilowattórára emelkedett Ám ha a háztartási hűtőszekrény termosztátját 6-ról 7 Celsius-fokra állították, épp az ellenkezője következett be: évi 4,25 Listeriosis-megbetegedés a vizsgált népesség körében, illetve 10,29% romlott sonka, valamint 0,038 kWh áramfogyasztás. Tehát csekély energiacsökkenés ugrásszerű megbetegedést és pazarlást okozott.
A kutatók szerint igazán nagy megtakarítást az élelmiszerboltok hűtőpultjainál lehetne elérni, mert kiderült: ha a hűtőpult hideglevegő áramlását 25 százalékkal csökketnik, az csak 1 százalékkal növeli az egészségügyi kockázatot és a sonka megromlását, viszont 14 százalékkal csokkenti az energiaigényt. Amennyiben 25 százalékkal növelik a hűtőpultban a hideglevegő keringetést, az 16 százalékkal növelte az áramfelhasználást, viszont az egészségügyi kockázatot csak 1 százalékkal csökkentette, illetve nem volt változás a sonkák megromlásának mértékében.
A vizsgálatok kimutatták, hogy a háztartási hűtőszekrények beállítása kulcsfontosságú az élelmiszerek megromlásának, s ezzel a baktériális fertőzések megelőzésében, és ennek köszönhetően kevesebb ételt kell kidobni a kukába. Ám az is kiderült, hogy még ha a fogyasztók tisztában is vannak az ajánlott hűtési értékekkel, a valóságban gyakran melegebb a hűtőjük a kelleténél. E sorok írója is kíváncsi volt, hogy most februárban, az átlag 21 fokos konyhában mit mutat a közepes, 3-as fokozaton működő hűtőszekrény, ezért vett egy háromszáz forintos kültéri hőmérőt, amely bizony 8 fokot mért a hűtő középső polcának hátuljában (a fotózáshoz vettem ki). 

hűtőszekrény élelmiszerpazarlás ökolábnyom

Egy régebbi, 150 literes (négypolcos, fagyasztó nélküli) hűtőszekrény fogyasztása éves szinten 180-300 kWh, míg egy legalább A+-os energiaosztályú, ugyanekkora új hűtőszekrény évente csak 110-130 kilowattórát fogaszt. A fagyasztós kombinált hűtőszekrények esetében még fontosabb, hogy energiatakarékos készülékek, legalább A++ osztályúak legyenek, mert azok – bár a fagyasztóval kétszer akkorák, mint az említett öreg hűtő –, mégis csak 210-240 kilowattórát fogyasztanak évente. Az A+++-osok pedig csak 160-180 kilowattórát...


0
Tovább
06
feb/2019

400 méterről is látható a kerékpár a spéci matricától

A tavasz közeledtével egyre több a kerékpáros az utakon, akik számára jó hír, hogy újabb eszköz áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy biztonságosan biciklizhessenek. A statisztikák szerint ugyanis a kerékpáros balesetek 50 százaléka oldalirányból és elölről következik be, mert arrafelé nem világít lámpa.

kerékpár Wheel Flash fényvisszavető matrica

A Wheel Flash matrica üveg mikrogyöngy alapú festékanyaga azonnali láthatóságot biztosít rossz fényviszonyok mellett is elem vagy elektronika nélkül. A fokozott fényvisszavető-képességű matrica akár 400 méter távolságból is láthatóvá teszi a kerékpárt. Különösen fontos ez sötétedés után, üres utcákon.

kerékpár Wheel Flash fényvisszavető matrica

Azért jobb a szelvényekből álló matrica a folytonos öntapadós szalagnál, mert a kerekek forgása révén mozgó fényminta sokkal feltűnőbb lehet a járművezetők számára.

kerékpár Wheel Flash fényvisszavető matrica

A különleges üveg mikrogyöngy alapú matrica 360 fokban képes visszavetni a fényt, vagyis haladás közben minden irányból látható, ellentétben a jelenleg használatos kerékpáros prizmákkal.

kerékpár Wheel Flash fényvisszavető matrica

A magyar KRESZ szerint a kerékpárt kötelező felszerelni elöl egy fehér, hátul egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel, és legalább az első keréken, legalább 2 db, egy átmérő mentén elhelyezett borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával). A küllőprizmák helyett vagy mellett alkalmazható két oldalon fehér fényvisszaverő körgyűrű felület is a kerékpántok közvetlen közelében vagy az ENSZ–EGB 88. sz. előírásának megfelelő gumiabroncsokon.

kerékpár Wheel Flash fényvisszavető matrica

Tudományos vizsgálatok szerint egy hagyományos fényvisszavető matrica utcai világításbál 229,74 méterről, esőben 146,47 méterről teszi láthatóvá a kerékpárost.

kerékpár Wheel Flash fényvisszavető matrica

A Wheel Flash matrica fejlettebb megoldás a hagyományos prizmás matricáknál, és nemcsak messzebbről, minden irányból láthatóvá teszi a kerékpárost, hanem a mikroszkopikus méretű üveggyöngyöknek köszönhetően nappali fénynél is fehéren világít a matrica. A francia tervezésű, Dél-Koreában gyártani tervezett jelzőmatrica a Kickstarter közösségi adománygyűjtő oldalon pár nap alatt elérte a kívánt indulóösszeget, lehet reménykedni, hogy hamarosan rendelhető lesz.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum