Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
04
jan/2023

Kezdd az új évet digitális lomtalanítással!

Sokkal szerencsésebb lesz az új éved, ha nem terheli egy halom digitális hulladék az eszközeidet - és az életedet.

lomtalanítás mobiltelefon számítógép okostelefon

KÉP: Pixabay


0
Tovább
15
dec/2020

Kihímzed, használod, utána komposztálhatod a bio telefontokot

Becslések szerint évente egymilliárd telefontok kel el az üzletekben, webshopokban. A kidobott műanyag tokok milliós tételben kerülnek a hulladéklerakókba, szennyezik a környezetet. 

mobiltelefon komposzt

Ebben a konténerben 60 ezer műanyag telefontok van,
amelyeket pusztán azért dobtak a szemétbe, mert már nem passzolnak az új telefonokra. KÉP: Pela

A kanadai Pela bio telefontokokat gyárt lenrost, biopolimer és egyéb újrahasznosított anyagok keverékéből, amely nem tartalmaz ólom-, kadmium-, BPA- vagy ftalát-összetevőt. A cég alapítója, Jeremy Lang 2010-ben Hawaiin nyaralt a családjával, ahol a strandon a kisfia műanyagszemetet ásott ki a homokból. Az apa ekkor döbbent rá, milyen hatással van bolygónkra a hagyományos, kőolaj alapú műanyag. Ezután határozta el, hogy olyan, bio minőségű termékeket fog gyártani, amelyekkel csökkenthető a mindent elárasztó műanyag mennyisége.

mobiltelefon komposzt

KÉP: Pela

A sokféle színben kapható puha tokok után megjelent a fekete színű, hátoldalán apró lyukkal ellátott tok, amelyet tetszés szerint lehet hímzéssel díszíteni. Így mindenki egyedivé teheti a telefontokját. 

mobiltelefon komposzt

GIF: Pela

Amikor pedig tönkremegy a tok, nagyjából két év elteltével, akkor mehet a komposztba, és hat hónap alatt teljes mértékben lebomlik.

mobiltelefon komposzt

GIF: Pela

Jelenleg ez az egyetlen bio telefontok termék a piacon, amely 100 százalékban komposztálható, és nem szennyezi a környezetet semmilyen káros maradványanyaggal. De vissza is lehet küldeni a gyártónak, amely ezután 20 százalék kedvezményt ad a következő tokra. 

mobiltelefon komposzt

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
16
dec/2018

6 tipp, hogy mit csinálj a régi mobiltelefonoddal, ha karácsonyra újat kapsz

Egy mobiltelefonnak 4-6 évet ki kellene bírnia, de a túlpörgetett reklámok hatására már a kétéves készüléket is elavultnak érezzük. Az évvégi akciók sok karácsonyfa alá juttatnak új telefont. Egy kis környezettudatossággal a régit is újra tudod hasznosítani, akár úgy, hogy megtartod, akár úgy, hogy keresel neki másik gazdát. 

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Newatlas

Lehet játékgép
A kisebb gyerekek egyfolytában megpróbálják elkunyerálni szüleik vagy nagyobb testvéreik mobilját, hogy játszhassanak rajta vagy üzeneteket küldjenek a barátoknak. Erre a sim-kártya nélküli készülék is alkalmas, le kell rá tölteni egy csomó játékot, nyelvtanuló appot, wifis üzenetküldőt, aztán már matathatják is. Ne felejtsd el lezárni az alkalmazásboltokat (Google Play, Apple App Store stb.), hogy ne rendelhessenek fizetős dolgokat. Tölts rá olyan játékokat/alkalmazásokat is, amelyekhez nem kell wifi, ha házon kívül is akarjátok használni a telefont.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

CNET

Lehet dedikált videókonferencia-eszköz
Ha otthonról dolgozol, és sok videóhívásod van, egy töltős dokkolóba állított telefonnal is intézheted ezeket a hívásokat, és a kártyás telefonod szabad marad.

Lehet wifi-mentes övezet
Törölj le minden wifis appot a készülékről, és töltsd le rá a kedvenc zenéidet, e-könyveidet, képeidet. Plusz hozzájuk egy klassz rajzprogramot és képszerkesztőt vagy akár egy kifestő-appot. Jól jön majd, amikor például a háziorvos rendelőjében kell sorban ülnöd, mert megfáztál a karácsonyi ajándékvásárlás közben.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Popsci

Lehet távirányító
Számos app letölthető erre a célra, irányíthatod velük a tévédet, az okostermosztátot, a szobavilágítást (megfelelő LED-fényforrással), a médiaboxot, a házimozit, és még műsorújság is van benne.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

Techpiration

Lehet ajándék
Kérdezd körbe a családtagokat, rokonokat, szomszéd nénit, ki örülne egy működőképes telefonnak. Meg fogsz lepődni, milyen sokan.

újrahasznosítás okostelefon mobiltelefon adomány

USCCU

Lehet adomány
A szeretetszolgálatok sokrétűen tudják hasznosítani a számítástechnikai adományokat is, így a működőképes használt mobiltelefonokat (töltővel együtt). ABC-sorrendben az ismertebb szolgálatok: 

Baptista Szeretetszolgálat
Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata
Katolikus Szeretetszolgálat
Magyar Máltai Szeretetszolgálat
Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége
Magyar Református Szeretetszolgálat
Mazsihisz Szeretetszolgálat
Oltalom Adománygyűjtés
Ökumenikus Segélyszervezet
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Kellemes Ünnepet!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
24
feb/2018

Botrány lett a törvényből, ami zebrán átkelve megtiltja a gyalogosoknak a mobilozást

Egyre több nagyváros fontolgatja, hogy jogszabállyal állja útját a "zebra-zombiknak". Így nevezik azokat, akik fejhallgatót viselve és/vagy mobilt bámulva kelnek át a zebrán, és nem ügyelnek a forgalomra.

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

ILLUSZTRÁCIÓ

A sort az amerikai Honolulu kezdte, ahol 2017 októbere óta első alkalommal 35 dolláros bírsággal sújtják az óvatlan elkövetőket, a visszaesőket pedig 99 dollárra büntetik. A kanadai Montrealban, Vancouverben és Torontóban hasonló szigorítást kérelmeztek a városatyák, az utolsó esetében nem jártak sikerrel, de az első két városban még nem dőlt el a törvényjavaslat sorsa. Egy montreali felmérés szerint azok a gyalogosok, akik menet közben mobiloznak, az esetek 30 százalékában rossz döntéseket hoznak, mert nem figyelnek.

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

ILLUSZTRÁCIÓ

2017 decemberében a kaliforniai Montclairben emelkedett jogerőre a tiltás, és 2018 januárja óta minden átkelőnél feliratokkal figyelmeztetik is a gyalogosokat, akik az átmeneti időszak letelte után, augusztustól 100 dolláros büntetésre számíthatnak, ha elkapják őket mobilozva a zebrán. Fotózni sem szabad, és fejhallgatót viselni sem, de a fülbe dugható kis hangszóró megengedett. Egyetlen kivétel van: ha valaki a 911-et, azaz a központi segélyhívó számot hívja éppen. 

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

Figyelmeztető felirat egy montclairi átkelőben ILLUSZTRÁCIÓ

Hogy mi a baj ezzel a törvénnyel? Legfőképp az, hogy bár rájuk hivatkozik, a szigorítás mégsem a gyalogosokat védi, hanem az autósokat, érvelnek a tiltakozók. Márpedig a gyalogos eleve sérülékenyebb az autó "burkában" ülő járművezetőnél.

Az is problémás szerintük, hogy a mobilozást tiltó jogszabály az autósokra nem vonatkozik. Például a honolului törvény első változatában a járművezetőknek sem engedélyezte, hogy mobil elektronikus eszközt használjanak vezetés közben. Aztán ez a kitétel valahogy eltűnt a szövegből. Holott sokkal több balesetet okoznak a mobilozó autósok, mint a mobilozó gyalosok: a lenti grafikonon kékkel jelölik az autósokat, és pirossal a gyalogosokat.

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

A figyelmetlen vezetés, illetve figyelmetlen gyaloglás miatt
bekövetkezett balesetek és halálozások száma az Egyesült Államokban (100 ezer lakosra vetítve) FORRÁS

Ellenzői szerint a törvény szellemében hasonlít azokra a múlt századi jogszabályokra, amelyek az úttesten szabálytalanul átkelő gyalogosokra vonatkoztak. "Baleset esetén ezzel hárították vissza rájuk a felelősséget, és erősítették az autósokban az úthasználathoz való elsődleges jog érzetét", olvasható az amerikai Streetsblogon

Szerintük a törvényhozóknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy mi okozhat egyáltalán halálos gyalogosgázolást (például, ha nincs megfelelő járda kiépítve számukra). "Ez a törvény kriminalizálja a gyaloglást, és a társadalom legsérülékenyebb tagjait kiteszi az elfogult jogalkalmazás büntető hatásának", írták.


0
Tovább
10
okt/2017

Lehet, hogy a telefontoktól merül le folyton a mobilod?

Olyan korban élünk, hogy a fejlett világ országaiban már több a mobiltelefonok száma a lakosokénál. A rengeteg készülék folyamatos töltése egyre komolyabb energiatényezővé válik, a sok kicsi sokra megy alapján. De mi van akkor, ha magunk is hozzájárulunk a telefon gyakori lemerüléséhez, még ha nem is ez a szándékunk?

A telefonok energiaigényét világszerte vizsgálják laboratóriumokban, ám a tesztelések során a készülék "pucér", hiszen objektív méréseket csak így lehet elvégezni. Miután azonban a fogyasztó megvásárolja a drága telefont, a megóvása érdekében előbb-utóbb vesz hozzá egy védőtokot is – anélkül, hogy tudna bármit is annak műszaki paramétereiről. 

energiatakarékosság mobiltelefon SAR-érték BER-érték villamos energia

Ron Bennetts / Flickr

Kíváncsiságból bementem az egyik telefontokos üzletbe, és megkérdeztem, mennyi az egyes tokok BER- és SAR-értéke. Nem gonoszságból csináltam, hanem tényleg érdekelt, hogy szerepel-e rajtuk bármilyen besorolás. Sejthető, mi volt a válasz: öööööö. Semmi baj, nem várom el egy eladótól, hogy képben legyen az elektromágneses sugárzás árnyékolásával. A telefontok-gyártóktól viszont igazán elvárható volna.

Fogalmunk sincs arról, hogy a jellemzően kínai műanyag tokok mennyire árnyékolják le a telefont. Gyanakodni kell viszont erre, ha minimális használat mellett is állandóan lemerül a készülék. Ennek oka az, hogy az antenna közelterében (near field) lévő bármely tárgy, így a telefontok vagy az emberi kéz is befolyásolja az antenna hatásfokát és leadott teljesítményét. (Szakértők szerint nem is ajánlott úgy fogni a készüléket, hogy tenyerünk beterítse a hátlapot.)

A telefon és a bázisállomás összeköttetésben van egymással az állandó kapcsolat fenntartásához, és mindkét oldalon szükséges a vett jel megfelelő szintű bithibaarányának (BER) elérése. A digitális kommunikációban a bithiba vagy hibás bit jelenti azokat a biteket, amelyek megváltoztak az eredeti állapotukhoz képest az átviteli csatornán előforduló zaj, interferencia, szinkronizációs zavar vagy torzítás miatt. A BER a jel erősítésével javítható.

Ha az adót, azaz a  telefon antennáját leárnyékoljuk egy tokkal, akkor nagyobb teljesítmény kisugárzására sarkalljuk a vételi oldalon (a bázisállomáson) megkövetelt BER-érték elérése érdekében. Az "erőlködés" azonban egyrészt telefonálás közben növeli a SAR-értéket (Specific Absorption Rate, fajlagos energiaelnyelési érték a testszövetekben) akár 20-70 százalékkal egy 2012-es amerikai vizsgálat szerint. Másrészt pedig csökkenti a telefon akkumulátorának üzemidejét, élettartamát. Hogy mennyivel, azt nem lehet tudni, tekintve, hogy a telefontokokat nem vizsgálják a laboratóriumok. 

Visszatérve a kiinduló gondolathoz: érthető, hogy mindenki a legjobbat szeretné magának és a készülékének is a védőtokkal, de lehet, hogy épp emiatt kell naponta tölteni a telefont. Egy 3-5 fős háztartás költség-vetésében ez már komoly kiadást jelenthet éves szinten.

(A technikai tanácsért köszönet B.K-nak.)


0
Tovább
06
júl/2017

A legismertebb mobilkütyük a legkevésbé zöldek

Egy termék valódi árába az is beleszámít, amennyit a következőért fizetünk – vagyis minél tovább tudunk használni egy okostelefont, laptopot vagy tabletet, annál gazdaságosabbnak tekinthető. És nemcsak gazdaságos, hanem környezetkímélő is, hiszen a hosszú használat azt is jelenti, hogy a termék könnyen javítható. 

Éppen ez volt a fő szempont az iFixit* és a Greenpeace** közös felmérése esetében. A világon első alkalommal került sor arra, hogy 17 gyártótól 44 népszerű mobileszközt választva azokat javíthatósági szempontból rang-sorolják. Megvizsgálták, hogy ezeket a 2015 és 2017 között gyártott termé-keket mennyire egyszerű szétszerelni, van-e hozzájuk pótalkatrész és netes javítási útmutató.

környezetvédelem energiatakarékosság iFixit Greenpeace mobiltelefon tablet laptop

KÉP: Greenpeace

Hogy ez miért fontos? Ha a kétéves telefonunknak bekrepál az akksija vagy megreped a kijelzője, akkor ideális esetben csak azt cseréltetjük ki, és nem veszünk új telefont. De ennek egyik feltétele, hogy az akkumulátor és a kijelző cserélhető legyen, nem pedig egybeépített a készülékkel. A javíthatóság tehát jó nekünk, és jó a Természetnek. 

De azért is fontos, mert bár a készülékek egyre könnyebbek és vékonyab-bak, mégis rengeteg különleges, drága, nehezen hozzáférhető alapanyag szükséges a gyártásukhoz. A javíthatóságnak köszönhetően viszont a ter-mészeti erőforrásokat is kíméljük. Egy átlagos mobiltelefonban 1700-1800 alkatrész van, a periódusos rendszerben felsorolt fémek közül 62 félét használnak fel a gyártáshoz, a 17 ismert ritkaföldfém közül 16-ot. Utóbbi-akhoz tartoznak például a neodímium, terbium és diszprózium nevű ásvá-nyok, amelyek a  rezgő üzemmód létrehozásához kellenek. A javíthatatlan készülékekből gyakrabban lesz e-hulladék, ami szennyezi a környezetet és pazarlás a drága nyersanyagokkal.

Visszatérve a javíthatósági rangsorhoz, az iFixit a javíthatóságokat 1-10-ig osztályozta, a legjobb (legnagyobb) pontszámot olyan termékek kaphat-ták, amelyeket viszonylag olcsó megjavítani, mert könnyen szétszerelhetők és a neten elérhető a javítási útmutatójuk. Ugyancsak növelte a pont-számot, ha egy termék upgrade-elhető, ha hétköznapi műszerész szer-számokkal is javítható, illetve az alkatrészeik csereszabatosak. A Green-peace külön nézte, hogy az adott kütyüből mennyire egyszerűen lehet kivenni az akkumulátort és a kijelzőt (ezeket és más alkatrészeket is sok gyártó ragasztóval rögzíti a tokhoz).

környezetvédelem energiatakarékosság iFixit Greenpeace mobiltelefon tablet laptop

FORRÁS: Greenpeace, iFixit

Általában a legkönnyebben javítható mobileszközök a laptopok, de az iFixit szerint úgy fest, a Microsoft és az Apple még nem hallott erről. Az Apple, a Google és a Samsung egyes termékei javíthatók, mások nem, tehát még a maguk alkalmankénti jó példáját sem követik. A vizsgált készülékek 70 százalékában bonyolult az akkumulátor cseréje, és csak 7 százalékot ter-veztek meg úgy, hogy ezt a cserét a felhasználó maga is elvégezhesse. A cserélhetetlen akksi azt is jelenti, hogy idővel a készüléket állandóan tölte-ni kell, ami drága és környezetterhelő.

Az iFixit elemzése szerint elenyésző azon elektronikai gyártók száma, akik részletes információkkal látják el vásárlóikat arról, hogyan javítsák meg a készüléküket. Vizsgálatuk úgy találta, hogy mindössze három márka, a Fairphone, a Dell és a HP biztosít folyamatosan frissített kézikönyvet és cserealkatrészt.

* Az iFixit.com egy olyan internetes közösség, amelynek tagjai mindenkinek segítenek javítási tanácsokkal, útmutatókkal. Küldetésük, hogy az eldobhatósággal szemben a tartósságot népszerűsítsék. Nevüket "kütyü-bontós" projektjeik tették híressé. A közösség blogja az ifixit.org címen elérhető, ők adták a szakmai hátteret a Greenpeace felméréséhez.
** A Greenpeace a világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete.


0
Tovább
08
ápr/2015

Fűből készült ökomobil

Az O2 Recycle mobiltelefonokat gyártó cég és Sean Miles dizájner közös munkájával bemutatták az Egyesült Királyság első fűből és újrahasznosított mobiltelefon-alkatrészekből készült mobiltelefonját. 

Fotó: O2 Recycle

Az első ökotelefon a világ legnagyobb rögbistadionja, a Twickenham-stadion gyepfüvéből készült. A teljesen használható prototípus kifejlesztését a Rögbiszövetség (RFU) támogatta, akik a "Try for Change" című társadalmi felelősségvállalási programjukkal arra szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy próbáljanak minél nagyobb figyelmet fordítani az általuk kidobásra ítélt tárgyak újrahasznosítási lehetőségeire.

Fotó: O2 Recycle

A telefont mindössze 10 nap, összesen 240 óra alatt, több tízezer frissen vágott fűszálból készítették. A fagyasztással frissen tartott, aprított füvet környezetbarát gyantából és egyéb újrahasznosított anyagokból összeállított átlátszó tokba helyezték, az átláthatósággal is növelve a jó érzést kifejtő hatást. A telefon működtetéséhez szükséges nyomógombokat helyi fahulladékból állították elő.

Fotó: inhabitat.com

O2 Recycle „fűmobilja” a „Digitális pillangók” című régi mobilok újrahasznosításából előállított új telefonok programjának következő sorozata.

Forrás: O2 Recycle


1
Tovább
23
dec/2010

Ökotudatos ajándék a napelemes nadrág

 

Ökotudatos ajándék a napelemes nadrág
Egyre több a napelemmel működő kütyü, sőt már intelligens ruházati eszközöket is piacra dobtak, azonban a napelemes nadrág még így is különlegességnek számít - számol be az Inhabitat zöld dizájnnal foglalkozó blog.
A két fotovoltaikus panelt tartalmazó nadrágot a dél-kaliforniai öko-divatcég, a Silvr Lining dobta piacra, a Go nevű kollekciója részeként. A napelemek a nadrág zsebén találhatók, és elegendő áramot fejlesztenek a zene- és médialejátszók vagy a mobiltelefonok feltöltésére. A gyártó szerint a nadrág könnyű, vízálló és strapabíró. Egyetlen hátránya az ára: 920 dollár, ami 190 ezer forintnak felel meg - ez jóval több, mint amennyiért például egy energiatakarékos, apró netbookot be lehet szerezni.


Egyre több a napelemmel működő kütyü, sőt már intelligens ruházati eszközöket is piacra dobtak, azonban a napelemes nadrág még így is különlegességnek számít - számol be az Inhabitat zöld dizájnnal foglalkozó blog.

A két fotovoltaikus panelt tartalmazó nadrágot a dél-kaliforniai öko-divatcég, a Silvr Lining dobta piacra, a Go nevű kollekciója részeként. A napelemek a nadrág zsebén találhatók, és elegendő áramot fejlesztenek a zene- és médialejátszók vagy a mobiltelefonok feltöltésére. A gyártó szerint a nadrág könnyű, vízálló és strapabíró. Egyetlen hátránya az ára: 920 dollár, ami 190 ezer forintnak felel meg - ez jóval több, mint amennyiért például egy energiatakarékos, apró netbookot be lehet szerezni. További képeket és a napelemes kollekció többi modelljét itt lehet megnézni.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum