Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
nov/2018

Milyenek lennének a városok, ha anyukák terveznék őket?

Az Egyesült Királyságban az építészeknek csupán a harmada nő, és az építészként alkalmazott nők száma is 10 százalékkal csökkent az elmúlt években, olvasható a brit The Guardian napilap nemrég megjelent cikkében. Az építészek világszerte zömmel férfiak, továbbá fehérek és a fiatalabb korosztályhoz tartoznak, ami óhatatlanul befolyásolja a világlátásukat, szakmai szemléletüket. Olyan épületeket és köztereket terveznek, amilyenek nekik tetszenének, amilyeneket ők használnának szívesen.

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Christine Murray, a Guardian-cikk írója eljátszik azzal a gondolattal, hogy milyen lenne a világ, ha tervezői épp olyan sokfélék lennének, mint a megvalósult létesítmények használói, a hétköznapi emberek. Nem úgy érti ezt, hogy a férfiak és a nők szükségszerűen másképp terveznének, hanem hogy a megélt élmények, tapasztalatok igenis befolyásolják az alkotó folyamatot. Tehát lehet, hogy több ivókutat, kisboltot, akadálymentes buszmegállót, nyilvános vécét terveznének egy új lakónegyedbe kávézók és borbárok helyett. Murray egy felmérésre hivatkozva hozzáteszi, hogy Angliában az aktív építésznők 75 százaléka gyermektelen. 

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Válaszoljuk meg a címben feltett kérdést: ha anyukák terveznék a városokat, akkor először is mindenütt rámpák és liftek lennének, nem lépcsők. Akár babakocsit kell tolni, akár kerekesszéket, botrány, hogy a mai városokban nem lehet velük kulturáltan és szabadon közlekedni. A rámpás-liftes lehetőségnek a 3 év alatti totyogó kisgyerekek is örülnének, akiknek a lépcsőn való közlekedés nehézkes és veszélyes.

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Vagy itt van a tömegközlekedés: ha egy buszon már utazik egy kerekesszékes, akkor ő elfoglalja az 1 darab kijelölt férőhelyet, tehát nem fér fel még egy babakocsi is, vagy csak úgy, hogy a babakocsit betolja az utasok közé a szülő. Ne szépítsük, őt és a kerekesszékest is utálni fogja a többi utas. De ugyanígy, azt is utálják a tömegközlekedők, ha felszáll a villamosra vagy buszra három idős ember kerekes bevásárlókocsival. Ha ezt eleve figyelembe vették volna a járművek tervezői, nem érezné kényelmetlenségnek a többség. Ide tartozik egyébként az, amikor a városvezetők olyan buszokat vagy villamosokat rendelnek, amelyeknek nem nyitható az ablakuk, vagy "csak egy csivava feje fér ki rajtuk", hogy Murray szemléletes megfogalmazását idézzem. 

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Tényleg, milyenek lennének a városok, ha nyugdíjasok terveznék őket? Hiszen az időskorú városlakók egyre többen vannak! Na akkor például biztos több pad és szék lenne az utcákon, tereken, busz- és villamosmegállókban, nem pedig azok a bizarr fenéktámasztó korlátok. A zebrán a zöld jelzés tovább tartana. Mindenhol lennének nyilvános vécék, ráadásul ingyenesek, mert az embereknek "nincs acélból a hólyagjuk", írja Murray. 

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

Egy rosszul megtervezett rámpa KÉP

Ha kamaszok terveznék a városokat, akkor az ingyenes telefontöltést és a gördeszkázást alkotmányos joggá minősítenék, és mindenütt lehetőség volna erre. Jó, ők biztos olcsó gyorséttermeket kérnének minden sarokra, de lenne bennük annyi empátia, hogy dupla kerékpársávot alakítanának ki: egy gyorsabbat  bringásoknak és egy lassabbat a rollerezőknek, gördeszkásoknak, triciklis kisgyerekeknek. És minden parkban szabad lenne a fűre lépni, minden téren volna kosárpalánk.

[Itt szabadjon arról álmodnom egy percet, hogy milyenek lennének a városok, ha zöld szemlélettel terveznék őket. Például a parkokban ehető gyümölcsöt termő fák és bogyós bokrok lennének. Az utcai lámpák nem jelentenének zavaró fényszennyezést az élővilágra (de segítenék az emberek sötétedés utáni közlekedését). Sokkal több növény volna a városokban, még a tűzfalakon is élőnövénnyel beültetett panelek, vertikális kertek, hogy csökkentsék a légszennyezés mértékét. Tele lenne a város biztonságos kerékpártárolókkal, stb.]

építészet városi építészet várostervezés akadálymentes

KÉP

Murray, aki egyébként alapítója a Nők az Építészetben elnevezésű brit díjnak, és korábbi főszerkesztője az Architectural Review és az Architects Journal szakmai folyóiratoknak, elismeri, hogy vannak olyan részek Londonban is, amelyek megfelelnek a fenti kívánalmaknak. Ilyen például az a szakasz, amely a Temze fölött átívelő Millennium-hidat is érintve egyetlen lépcső nélkül köti össze a Szent Pál székesegyházat a Tate Modern Múzeummal, és még utcai játékok és sok-sok ülőhely is található rajta. Ha itt sikerült, hátha máshol is menne ez.

Megkérdeztem egy hazai szakembert, mi a véleménye a fentiekről:

Régóta téma a női-férfi építészet. Szerintem jó és rossz építészek vannak”, mondja Z. Halmágyi Judit, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense, Pro Architectura-díjas építész. Úgy látja, az igazán kreatív emberek mindkét agyféltekéjüket egyformán használják az alkotás során, vagyis egyszerre érvényesül a ráció és emóció. “Ez nem nemi kérdés. Ugyanakkor a szeretteikről való gondoskodás fejleszti a nők azon képességét, hogy egyszerre több dologra is tudnak figyelni, emellett mélyül az empátiájuk, és jobban előrevetítik a pozitív és negatív tényezőket.”

A tervezőknek, szakembereknek a szakmai és fejlesztői döntéseket az ott élőkkel partnerségben kell meghozniuk. A folyamatos konzultáció mellett átfogó elemzés és nagyfokú empátia szükséges, egyszerre kell nézni a hely szellemét, a genius locit és az emocionális oldalt. “A jó építész a befektető irányába egyszerre képviseli a szakmai szempontokat és a helyi közösség igényeit”, teszi hozzá. 

Massimiliano Fuksas írta a 7. Velencei Építészeti Biennálé kurátoraként 2000-ben: „Less aesthetics, more ethics”, azaz legyen kevesebb esztétika és több etika: a hangsúly az élhető környezeten van, ahol mindenkit megillet az emberi méltósághoz, a humánus, szociális designhoz való jog. 
Azóta a térpszichológia vagy spirituálisabb megközelítés révén ez a gondolat tovább fejlődött odáig, hogy az építészetnek hét érzékszervre kell hatnia. Az öt alap érzékszerv mellett az egyén aurájára, saját szellemi kivetülésére is, hogy ezzel pozitív, jó közérzetet váltson ki. A hetedik érzékszerv egy tágabb értelmű, világot átható és a pozitív kommunikáció erejével ható közösségi tudat”, fejtegeti a szakember.

Meglátása szerint ma már az építészet, városépítészet és design az embereket szolgálja, a műszaki tényezőket emberi léptékre, kulturális és használati értékre bontja le. Ehhez elengedhetetlen a szakmai tudás. Minden helynek van egy tágabb értékű közérdeke és az ott élő egyének érdeke. Az elérhetőség és akadálymentesség a városlakók emberi joga, amely a gyerekektől az idősekig mindenkire vonatkozik. “Sajnos itthon még nem hiszik el az emberek, hogy beleszólásuk lehet ebbe. Ha meg is hallgatják őket, nem értik, hogy mit mondhatnának vagy mire kérdeznek rá. A partnerségnek kétoldalúnak kell lennie. Azon múlik, hogy például egy téren hány pad lesz, hogy a tervező jó-e. Vannak jó építészek és rossz építészek”, összegzi Z. Halmágyi Judit.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
28
nov/2018

A régi kábeleket művészet újrahasznosítani

Minden irodában és háztartásban számoltalanul felgyűlik a kábel: RF koax, kompozit, SCART, RGB, HDMI, Display Port, ezekből mindenféle verzió, mellé a SPDIF, az RCA, aztán a USB, Thunderbolt, Lightning, Ethernet, IDE, SATA, RS232, paralel, töltőkábel. A nem használtakat jó esetben felcsévéljük és egy fiókban gyűjtögetjük -- persze teljesen fölöslegesen. Vannak azonban olyan művészek, akik pont erre specializálódtak. És lenyűgöző alkotásokat készítenek akár pár méter kidobott telefonzsinórból is. Az alkotók nevére kattintva a honlapjukon további zseniális kábelműveket láthatsz.

Jeanluc Cornec: TribuT

kábel újrahasznosítás művészet

Federico Uribe: Conectado a tierra

kábel újrahasznosítás művészet

Celia Smith: Vörösbegy

kábel újrahasznosítás művészet

Kiei Takano

kábel újrahasznosítás művészet

Kasey McMahon: Connected

kábel újrahasznosítás művészet

Charis Tsevis

kábel újrahasznosítás művészet

Michelle Stitzlein

kábel újrahasznosítás művészet

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
22
nov/2018

Otthonról dolgozva is érhet munkahelyi stressz, sőt!

Most, hogy tényleg beütött a cudar időjárás, sokan elgondolkodnak azon, hogy jó lenne otthonról bedolgozni a céghez, legalább alkalmanként.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pixabay

A terv mellett szól a Természet: ha otthonról dolgozunk, nem lesz szükség járműves közlekedésre, márpedig annak légszennyező hatása a lombhullás utáni időszakban fölerősödik. Télen a nem örökzöld növények nyugalmi állapotban vannak, és elfagyott-elszáradt-lehullott levelek híján fotoszintézist sem végeznek, azaz nem vesznek fel a levegőből szén-dioxidot.

Tehát zöld szempontból ilyenkor hasznos lehet az otthoni munkavégzés, ám ha ezt választod, nagyon tudatosan kell hozzáállnod. Gyorsan elmúlik ugyanis az első néhány nap varázsa, és utána komolyan megnőhet a stressz-szinted, mert egy sor szokatlan helyzettel/elvárással kell megbirkóznod. 

Ilyen az emberi és tárgyi struktúra hiánya (kiesel a benti rendszerből), a temérdek zavaró tényező (otthon egy fenékkel öt lovat akarsz megülni, és két munkafeladat között kitakarítani, főzni, gyerekért menni stb.), túlvállalod magad, elszigetelődsz, nem vagy képes összpontosítani és így tovább.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

A stressznövelő tényezők közé tartozik a mobileszközök fokozottabb használata, ami az otthoni elszigeteltségben dolgozóknál gyakori: a munkahellyel való kapcsolattartás csak így oldható meg. Ám az állandó telefon- és emailcsekkolás ("Mikor válaszol már a főnök, addig nem tudok haladni a melóval!") nemcsak a stressz mértékét növeli, hanem a kékfény-hatás miatt álmatlanságot is okozhat, ami az elszigetelséggel és a stresszel együtt növelheti a mentális problémák (például a szorongás) vagy a túlsúly kialakulásának kockázatát. Ma, november 23-án, a munkahelyi stressz világnapján nézzük, hogy miképpen enyhítheted a stresszt.

Legyen napirended
Az otthoni feladatok elvégzését sorold a munkafeladatok elvégzése után. Ha a munkát folyton halogatod, mondván, először "gyorsan" megfőzöd az ebédet és összeporszívózol, a vége az lesz, hogy este 10-kor is még a számítógép előtt fogsz ülni. És utána nem fogsz aludni. Már megint.
A napirend kialakítása függ attól is, hogy a benti kollégákkal hogyan és mikor kell tartanod a kapcsolatot. Érdemes alkalmazkodni hozzájuk, mert azzal sok telefon- és emailcsekkolást előzhetsz meg (ld. fentebb).
Kezdd a munkát a legnehezebb feladatokkal. Így a nap előre haladtával csökken a stresszfaktorok száma, és délután elégedetten állhatsz fel az otthoni munkapadtól. Az elvégzett munka öröme feltölt energiával, és estig sikeresen megbirkózol a háztartási-családi feladatokkal is.
Használd ki a technológia előnyeit: a mobilodra és a számítógépedre tölts le olyan alkalmazásokat  (pl. StayFocusd), amelyek segítenek kordában tartani a közösségi médiában vagy híroldalak kommentszekcióiban elpazarolt perceidet. Más alkalmazásokkal a napi feladatokat harmonizálhatod optimális sorrendben. 
Rendkívül fontos, hogy tudd, mi mennyi időbe telik. Sokan azért úsznak el a nap folyamán, mert képtelenek felmérni, hogy egy feladatot valójában hány perc alatt végeznek el, legyen az irodai munka vagy akár a lakás összeporszívózása. Kezdő otthoni munkavállalóként tarts "időmérő edzéseket", hogy kiderüljön a valóságos igény.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

Teremts saját közösséget
Az elszigetelődés leszívja az ember energiáit, és ezzel aláaknázza a munkavégző képességet, a hatékonyságot, produktivitást. Ez ellen tudatosan és mindennap kell egy kis időt szánnod a barátokra és rokonokra, hogy megőrizd velük a kapcsolatot. Illeszd be őket a napirendedbe!

Jutalmazd magad
Otthon te vagy a főnök és a beosztott is, tehát magadat kell motiválnod. Ehhez a nagyobb munkafeladatokat bontsd kisebbekre, és amikor befejezel egyet-egyet, jutalmazd meg magad. Akár egy kávéval, akár negyedóra kutyasétáltatással, akár egy rövid Facebookozással.

Tanulj meg nemet mondani
"Ezt úgyis meg tudod csinálni, hiszen egész nap otthon vagy", mondják a benti kollégák vagy a családtagok, aztán rád lőcsölnek egy csomó olyan feladatot, amelyek miatt elúszol a saját valódi munkáddal. Mondj nemet az ilyen felkérésekre: otthonról dolgozva is jogod van eldönteni, hogy mit vállalsz be, és mit nem. 

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

Óvd az álmodat
Ezt most átvitt értelemben is értheted, lásd az előző pontot, illetve valóságosan is: ha az éjszakába csúszik a telefon-számítógép előtti munka, akkor a belőlük áradó kék fény megzavarhatja az éjszakai nyugalmadat. Márpedig a hatékony munkavégzés alapja a pihentető alvás. Ezért először is mindennap próbálj meg ugyanabban az időben nyugovóra térni, és az ágyban már ne mobilozz. 

Az otthoni munkavégzés rugalmassabbá és szabadabbá teheti az életedet, de csak akkor, ha odafigyelsz a stresszfaktorokra, és megpróbálod mérsékelni a zavaró hatásukat. Ha nem a stresszre, hanem a stresszoldásra fókuszálsz, sokkal jobban sikerül kialakítani a harmonikus egyensúlyt a munka és a magánélet között.

S hogy mennyire zöld az otthoni munkavégzés, arról ide kattintva olvashatod el korábbi cikkemet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
19
nov/2018

Egy kis barkácsolással fűteni fog az ablak

Amíg nem tudod hőszigeteltre cseréltetni a nyílászárókat, érdemes egy kis barkácsolással fűtőpanellé változtatni a régi ablakot, teraszajtót. Az alábbiakban többféle egyszerű verziót is bemutatok, a forrásokra kattintva az eredeti videókat nézheted meg.

Kell pár alumínium üdítős- vagy sörösdoboz, aminek kilyuggatod az alját és a tetejét:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Annyit összeragasztasz, amekkora az adott ablak magassága:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Kartonpapírból vagy fából készítesz egy befoglaló eszközt, a levegőkeringetésre pedig rásegítesz egy laptopventillátorral. A képen látható youtuber kint reggel mínusz 4 Celsius-fokot mért, bekapcsolta a hőpanelt, és délután 4-re bent 24 fok lett. Hozzá kell tennem, hogy több részlet nem derül ki sem az időjárásról, sem a ház hőszigetelési tulajdonságairól, sem a szoba méretéről, de kiindulásnak ez is érdekes.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Teraszajtó esetén az egyik szárny alsó felét érdemes télre parapetes szolárfűtésűvé alakítani, a másik szárny marad nyitható.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Itt a "doboz a dobozban" megoldást alakították ki, tehát a sörösdobozokban felfelé áramló meleg levegőt fent összegyűjtik, és a kisventilátor azt vezeti be a szobába.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

A harmadik verzió műszakilag a legfejlettebb, mert itt nemcsak betesz egy panelt az egyik ablakszárnyba:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

hanem a ventilátort egy kis napelem hajtja, tehát ingyen van az áram is:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

A dobozból kiáramló levegő hőmérséklete folyamatosan látható, a 135,7 Fahrenheit-fok átszámolva 57,6 Celsius-fok, de a külső hőmérséklet nem ismert.

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Sokan mondják, hogy napos időben elég csak széthúzni a függönyöket, hogy minél több napfény áradjon be a szobába, mert télen az is melegít. Nos egy szaki megmérte, hogy a téli napsütés hatására a kárpitos bútor felülete 80,6 Fahrenheit-fokra, azaz 27 Celsius-fokra melegszik fel:

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Neki ez nem volt elég, ezért fekete alumíniumrolókat tett az ablakokba, és megmérte mögöttük is a hőmérsékletet, ami már 103,6 Fahrenheit-fok volt, azaz 39,7 Celsius-fok. 

ablak hőszigetelés napkollektor szolárfűtés fenntarthatóság

Forrás

Tény, hogy mind a dobozos, mind a rolós módszer miatt sötétebb lesz a szoba, de ez nem probléma azoknak, akik például egész nap számítógépen dolgoznak, és jobb nekik a félhomály.

365Zö


0
Tovább
14
nov/2018

Ha ezt elolvasod, mostantól nem dobod ki az almahéjat és a csutkát

Egy alma tömegének 30 százalékát képezi a héja és a csutkája, amelyet kidobni pazarlás, hiszen többféle módon is felhasználhatod. Az első lépés, hogy ha nincs is lehetőséged biotermesztésű almát vásárolni, a felszínén lévő esetleges növényvédőszer-maradékokat egyszerű módon lemoshatod: ehhez áztasd be az almát 12-15 percre szódabikarbónás vízbe (1 liter vízben 2 kiskanál szódabikarbónát oldj fel). Erről bővebben ide kattintva olvashatsz.

A megmosott almát sokan héj nélkül szeretik enni, illetve sok almás sütemény, almaszósz készítéséhez is meghámozzák a gyümölcsöt, eltávolítják a magházat. Ezt azzal is indokolják, hogy az alma magja mérgező. Nos, akárcsak a sárgabarack- és a keserűmadula, az almamag is tartalmaz amigdalint. Ez a természetes vegyület szervezetünkben cianiddá alakul. Az almamag csekély mennyiséget tartalmaz, nem veszélyezteti azokat, akik normál mennyiségű almát esznek meg csutkástól. Mindenesetre, ha nem is eszed meg a csutkát, attól még a héjjal együtt egy sor finomság elkészítéséhez használhatod.

Almapektin
Ez a természetes sűrítőanyag elengedhetetlen a zselés állagú dzsemekhez és lekvárokhoz. Az üzletekben kapható szárított, zacskós kiszerelésű pektinnél sokkal finomabb, selymesebb lesz a dzsemed a házi almapektinnel. Ehhez fél fazéknyi almahéjat és csutkát önts fel vízzel, és gyöngyözve forrald 40 percig. Utána tegyél egy gézlapot egy nagy szűrőbe, és szűrd le a megfőtt héjat és csutkát, de ne préseld össze, nehogy megtörjenek a magok (a fent említett amigdalin ne jusson ki belőlük). Az almás levet főzd tovább 20 percig, aztán töltsd forró vízzel átmosott befőttesüvegekbe. Ugyanúgy ellesz a spájz polcán felhasználásig, mint egy befőtt. Télen előveheted, és a legkülönfélébb idénygyümölcsökből készíthetsz vele gyors zselét, pillanatdzsemet, például csettintősen pikáns kiviszószt egy jó marhaszelethez.

Csutkaital
Az almacsutkákat tiszta vízben főzd addig, amíg a víz kellemes ízű lesz. Ekkor szűrd le az italt, de ne nyomkodd ki a csutkákat, nehogy megtörjenek a magok. Fogyaszthatod még melegen, de lehűtve is.

Roston sült almahéj
Melegítsd elő a sütőt 120 fokra. Teríts sütőpapírt egy tepsibe. Két maréknyi almahéjat egy tálban forgass össze 1-2 kiskanál semleges ízű étolajjal, 1-2 evőkanál kristálycukorral és csipet fahéjjal. Kipróbálhatod pici gyömbérrel vagy kurkumával, esetleg szerecsendióval, netán chilivel, de még kardamommal is. A fűszeres héjcsíkokat fektesd a sütőpapírra, és 2,5 órán át süsd, amíg szépen megbarnulnak és ropogósak lesznek. Kihűlve tálalhatod, és ha marad belőle, jól záródó dobozban egy hétig is eláll, egészséges rágcsálnivaló.

Almás csillámpor
A fenti fűszeres almahéjcsíkokat kávédarálóban vagy robotgépben finom porrá is őrölheted, amit aztán bármilyen süti, pohárkrém, édesburgonya-püré, smoothie, reggeli zabpehely, de még vajas kenyér tetejére is szórhatsz. 

Almahéjtea
Az almahéjra önts annyi vizet, hogy jócskán ellepje, forrald fel egy kislábosban, hagyd benne, amíg iható hőmérsékletűre nem hűl, és kész a koffeinmentes tea. De ha erősebbre vágysz, tehetsz hozzá filteres feketeteát is.

Almaízű víz
Az almahéjakat a vizespalackodba is dobhatod, hogy megízesítsék a frissítődet. Ez különösen jól fog esni például edzés közben!

Almahéjszirup
Mit szólnál egy finom palacsintához aranyló almasziruppal? Pár maréknyi almahéjat önts fel vízzel, csendes tűzön főzd addig, amíg kiereszti az ízét, szűrd le, tedd félre komposztáláshoz a héjat, az almás lébe pedig szórj néhány evőkanálnyi barnacukrot. További főzéssel sűrítsd be szirupnak, és már csurgathatod is a közben kisütött forró palacsintákra. Ha véletlenül maradna belőle, lezárt üvegben egy hónapig eláll a hűtőszekrényben.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

KÉPEK: Pexels, Pixabay

További almás cikkeink:
A legjobb prebiotikumok egyike az alma

Így készíts házi aszalódobozt a gyümölcsökhöz

Posztmenopauzában a gyümölcslé hízlal, de a gyümölcs fogyaszt


0
Tovább
10
nov/2018

Jó a környezetnek, ha az Y-generáció szingliből társas kapcsolatra vált

November 11-e a Szinglik Világnapja: a kutatások szerint, aki közülük végül tartós kapcsolatra lép, az kisebb arányban válik el, mint szüleik. A szingliélet pozitív és negatív tapasztalataival is fel van vértezve az 1980-95 között született Y-generáció, amelynek tagjai közül számosan mostanában kezdenek házasodni vagy élettársi kapcsolatot kötni. Bár jóval később, mint az előző generáció, de talán az érettség is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a kapcsolatok tartósabbak legyenek.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

Magyarországon 1990-ben az először házasodó férfiak átlagéletkora 24,7 év, a nőké 22 év volt. Ma az ilyen életkorú fiatalok még zömmel otthon laknak, felsőfokú tanulmányokat folytatnak. Családalapítás helyett a pályaválasztáson gondolkodnak. Így jön ki az, hogy 2015-ben az először házasodó férfiak átlagéletkora már 32,5 év volt, míg a nőké 29,7 év, de ez az országos átlag, mert Budapesten 31,7 év a menyasszonyok átlagos életkora. A 20-39 éves korosztály kb. 11 százalékának nincs házastársa, se gyereke.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

Kifejezetten környezetvédelmi szempontból nézve a tartós kapcsolat rendkívül kedvező: ha két ember összeköltözik, akkor csak egy lakást kell fenntartaniuk, ami a fűtéstől a főzésig minden téren csökkenti a háztartás energiaigényét és károsanyag-kibocsátását. Illetve a két embernek a tartós fogyasztási cikkekből, mint például a legnagyobb háztartási energiafogyasztónak minősíthető hűtőszekrényből is elég egy darab. Tehát e zöld okból még a mamahotel (huszonéves-harmincas gyerekek otthon élnek a szüleikkel) is sokkal kedvezőbb választás, mint a különköltözés.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

Akár (a túl korai) házasságból történő válás, akár a szülőktől való leválás miatt költözik önálló lakásba valaki, megugrik a fogyasztása. A Michigan Állami Egyetem 2007-ben készített egy különleges tanulmányt arról, hogy a válás milyen hatással van a környezetre. Az derült ki felméréseikből, hogy a szétköltözés után a felek 27-41 százalékkal kisebb lakásban éltek, mint korábban együtt, viszont fejenként 46 százalékkal többet költöttek áramra és 56 százalékkal többet vízfogyasztásukra. Összességében a különválás után az egyéneknek 42-61 százalékkal ugrottak meg a kiadásaik (rezsi, tartós fogyasztási cikkek, élelmiszer stb.).
Mindenkinek a saját döntése, hogy miképpen él. Az amerikai szakértők pusztán arra próbáltak rámutatni, hogy aki kényszerűségből vált szinglivé, annak érdemes lehet egy lakótárs befogadásán elgondolkodnia.

Y-generáció Szinglik napja fenntarthatóság

A Szinglik Ünnepe a kínai Nanjung Egyetem "Agglegény Napjában" gyökerezik: 1993-ban négy kollégista srác összeállt, hogy együtt találjanak ki valamit arra, hogyan csajozhatnának be. A hajdani kollégista buli 25 év alatt a világ legnagyobb online és offline vásárlónapjává nőtte ki magát. Talán azért is, mert a februári kínai újév még távol van, és a kereskedőknek kapóra jött egy olyan őszi alkalom, amikor az embereket rá lehet venni a pénzköltésre. Elvégre Kínában nincsenek olyan bevásárlásra összpontosító év végi napok, mint az amerikai eredetű, de Európában is taroló Black Friday vagy a keresztény országokban ajándékozással (is) megünnepelt karácsony. A 2017-es kínai Szinglinapon 25,3 milliárd dollár volt a kiskereskedelmi forgalom, ez kétszer több, mint az amerikai Black Friday és Cyber Monday összesen.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
07
nov/2018

5 bizarr tény az élelmiszermolyokról, és hogy miképp szállj szembe velük

Ősszel nemcsak te szeretnél bevackolódni egy jó meleg kuckóba, hanem a molyok is. Aztán néhány hét múlva gyanútlanul előveszel egy kiló lisztet a spájzból, kinyitod a zacskót, és azt látod, hogy odabent pókhálós göbökké állt össze a liszt – megy a kukába. Az élelmiszermolyok berepülését lehetetlen megakadályozni, ráadásul sokszor mi magunk visszük haza a petéket például a zabpehelyben, szemes mákban, csak erről akkor még nem tudunk. Talán kevésnek tűnik a háztartásonkénti pár ezer forint veszteség évente, de ha felszorozzuk ezt országos vagy globális szintre, akkor már milliárdos veszteségről beszélhetünk, amit jó lenne csökkenteni.

Wikipedia

Az élelmiszermolyok 3 fajtája ismert: az aszalványmoly (Plodia interpunctella), a készletmoly (Ephestia elutella) és a lisztmoly (Anagasta kuehniella). Repülni az imágónak nevezett kifejlett lepkét látod, ez fog akár 200-400 petét lerakni az élelmiszerekre, utána elpusztul. A petékből kikelő hernyó alakú lárva erős rágókkal rendelkezik, kikelés után azonnal enni kezd. Túlélésüket további elképesztő tulajdonságaiknak köszönhetik.

1. Az egész világon elterjedtek
Minden kontinensen megtalálhatók az Antarktika kivételével. A trópusi klíma az ideális számukra, de remekül alkalmazkodnak minden éghajlathoz. Nálunk is áttelelnek akár imágó, akár pete, lárva vagy báb alakban. Szabad ég alatt évente két nemzedékük fejlődik ki, lakásban akár négy is.
2. Alkonyat után repülnek
A természetben a Hold fénye alapján tájékozódnak, ahhoz mérve képesek egyenes irányban, fejjel fölfelé repülni. Épp ezért tévesztik meg őket a mesterséges fényforrások. Amikor azt látod, hogy egy moly köröz a lámpa körül, akkor tulajdonképpen eltévedt, és próbál tájékozódni.
3. A szülők nem táplálkoznak
A lepke csupán lerakja petéit az élelmiszerekre, azokból nem táplákozik. A károkat kizárólag a lárvák okozzák. Tehát ha molylepkét látsz a spájzban, akkor az vagy peterakásra készül, vagy éppen most kelt ki.
4. A lárva még a műanyagot is elrágja
Hiába tekerted a papírzacskós lisztet nejlonzacskóba, az élelmiszermoly lárvája röhögve átrágja magát nemhogy a papíron, de a vékonyabb műanyagon, sőt az alufólián is. Képes beleenni magát a kartonpapír-dobozba csomagolt száraztésztától kezdve a sütéshez félretett bevonócsokiig mindenbe. 
5. Evolúciója megállíthatatlan
Mivel élelmiszerraktárakban pusztít, ott nem lehet hagyományos rovarirtókat bevetni ellene. Ipari szinten próbálkoznak olyan engedélyezett biomódszerrel, hogy vírussal fertőzik meg a molyokat, amelyek így 1-2 napon belül elpusztulnak, és a belőlük kiszabaduló vírusok a maradék lárvákat is elpusztítják. Bármely horrorfilmnek lehetnének főszereplői az élelmiszermolyok, amelyekről a vizsgálatok kimutatták, hogy elkezdtek szelektálódni e granulovírussal szemben: ha egy lepkének sikerül túlélnie a fertőzést, tovább fog élni az átlagnál és több petét is rak le. Utódai pedig már eleve ellenállóak lesznek a vírussal szemben.

Az élelmiszermolyok kedvencei:
zabpehely, hajdina, bulgur, köles, dió, mogyoró, rizs, liszt, instant kávé, tejpor, étkezési keményítő, puffasztott gabonatermékek, tea, mák, csokoládé, cinkegolyó, gabona alapú kutya jutalomfalat, nyúl- és rágcsálótáp, kisállatalom, szemes madáreleség stb. 

Hogyan érdemes védekezni ellene?
1. Gyakori és alapos takarítással
A spájznak vagy más élelmiszertárolónak teljesen tisztának kell lennie: ha csak pár morzsa vagy mákszem lehullt a padlóra és becsúszott a polcok alá, azt már peterakáshoz alkalmasnak véli a lepke. Ne csak a padlót porszívózd fel, hanem a falakat és a mennyezetet is, különös tekintettel az ajtó- és ablaktok melletti résekre. Utána a mosható felületeket ecetes vízzel töröld át. Régen azért pakolták ki és meszelték ki évente a spájzot, mert a híg mész elpusztítja a kártevőket. Ha molyrágta dolgot találsz, azt azonnal vidd ki az utcai kukához, ne tárold a konyhai szemetesben napokig. A porszívó porzsákját is azonnal dobd a kukába.
2. Feromoncsapdával
Nem olcsó, de hatékony módszer a szexferomoncsapda: egy csali van a közepén, amely nemi hormonokat áraszt, az érkező hímek pedig odatapadnak a ragasztópapírhoz és elpusztulnak. Ezzel jelentős mértékben akadályozzuk a nőstény lepkék megtermékenyítését.

3. Fagyasztással
A frissen vásárolt szemesterményt, lisztet 7-10 napra fagyaszd le, ez elpusztítja a petéket. A fagyasztáshoz tekerd a papírzacskóba csomagolt élelmiszert műanyagzacskóba, hogy ne szívjon magába nedvességet.
4. Régi befőttesüvegek újrahasznosításával
Érdemes mindent jól zárható befőttesüvegekbe áttölteni, amint hazaérsz velük. Sőt, az üveg fedele alá még egy négyrét hajtott folpack lapot is tegyél, hogy egy mákszemnyi rés se maradjon. A befőttesmódszerrel nemcsak a bejutást akadályozod meg: ha a hazavitt élelmiszer fertőzött volt, akkor a zárt üvegből kijutni sem tudnak a molyok, tehát mást nem tesznek tönkre.

Egyetlen szépség van az élelmiszermolyokkal kapcsolatban, mégpedig a rendszertani családnevük: a fényiloncafélékhez tartoznak...

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
02
nov/2018

A katakomba lehet a jövő temetkezési módja

A túlnépesedő városokban mind kevesebb a tér nemcsak az élők, hanem a halottak számára is. A meglévő temetőkben a régi sírokat értelemszerűen nem szabad bolygatni, amíg le nem jár a sírhely foglalása. Az urbánus környezetben található sírkertek területe viszont legtöbbször nem bővíthető tovább. Akinek nincs lehetősége koporsós temetésre, az gyakran csak két szélsőség közül választhat: vagy vidéken (például a szülőfalujában) temetteti el hozzátartozóját, vagy elhamvasztatja és szétszóratja a hamvakat. Vannak, akik még holtukban sem szeretnék szeretteiket távol tudni maguktól, illetve hitük nem engedi a hamvasztást. Ráadásul a nagyvárosi sírkertek gondozott zöld területei hozzájárulnak a környékükön a levegőminőség javításához.

Sydney-ben és Jeruzsálemben a fenti gondra válaszul olyan temetőfejlesztési tervek születtek (egymástól függetlenül), amelyek egy több ezer éves temetkezési módot elevenítenek fel: a katakombát. Ennek lényege, hogy a halottat először hagyományos módon földbe temetik, majd a maradványokat 2-3 év múlva exhumálják, a csontokat megtisztítják, fertőtlenítik, és a koporsónál sokkal kisebb dobozban föld alatti barlangokban, emberi erővel vájt járatokban helyezik immár végső nyugalomra. A temetőben lévő sírhely az exhumálás után üressé válik, ismét igénybe vehető.

Az ókori módszerre nagy volna az igény a modern városokban. Sydney-ben az Eastern Suburbs Memorial Park temetőben akár már 15 év múlva elfogyhatnak a megvásárolható sírhelyek, és Jeruzsálemben is több okból lehetetlen vízszintes irányban bővíteni a temető területét. Csakis a függőleges irány jöhet szóba, jelesül a meglévő temető alatt egy alagútrendszer kialakítása. 

temetés katakomba

FindAGrave

Ez Jeruzsálemben már el is kezdődött, a Har Hamenuchot temető 200 ezer sírhelye gyakorlatilag megtelt, a föld alatti járatokban viszont 22 ezer új kriptát tudnak létesíteni a padlótól a mennyezetig három sorba rendezve. A következő négy év során a föld alatti rendszer építése mintegy 50 millió dolláros költséggel jár, amit a sírhelyek előre értékesítésével szándékoznak előteremteni. 

Sydney-ben több emelet mélyen akarnak járatokat kialakítani, körülbelül 7 ezer új nyughelyet teremtve. Ezek között kripták és urnafülkék is helyet kapnának. A létesítmény felszíne füvesített park lenne.

temetés katakomba

SMH

A közel 8 millió dolláros beruházás az antik katakombás temetkezési módot alkalmazná, azaz először a temetőben földbe temetnék a halottakat, majd idővel a csontokat átköltöztetik a katakombába. (Ezt a lehetőséget a már meglévő sírokhoz is felajánlották.) Így ugyanaz a sírhely több generáció számára is szolgálna. Az építkezéshez beleegyezését adta a helyi görögkatolikus egyház, amelynek hamvasztást elutasító hívei nyugszanak a temető területének 70 százalékán. A közegészségügyi hatóságok még vizsgálják az újratemetés engedélyezési feltételeit.

Az első katakombákat Rómában építették. A hajdani szabályok szerint a városfalon belül tilos is volt a halottak elhantolása. Ezért eleinte a hamvasztásos temetkezés volt elterjedt, amely után a hamvakat egy urnában, s azt otthon vagy egy kolumbáriumban őrizték. Az időszámításunk szerinti 2. századtól a gazdag családok elhunyt tagjait földbe kezdték temetni, a parcellavásárlás azonban túl drága volt társadalom alsó osztályaihoz tartozó korai keresztények és zsidók számára.

temetés katakomba

Wikipedia

Így ők azokon a területeken kezdtek olcsó sírhelyek, katakombák kialakításába, ahol a talajt könnyen vájható tufa, e vulkanikus kőzet képezi. A 4. században a kereszténység államvallássá vált, az 5. századtól a felszíni temetkezés lett az általános. Napjainkban 40 római katakombát ismerünk, de valószínűleg van még feltáratlan.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum