A műanyag a legkülönfélébb tárgyak alapanyaga, ám egyre több kutatás támasztja alá, hogy sok esetben káros az egészségre. Csökkentsd a környezetedben lévő műanyagok mennyiségét és hatását az alábbi tippekkel!

KÉP: Pexels

 

Manapság mindenben van valamennyi műanyag, a műszaki eszközöktől a gépjárműveken át a konyhai tárolódobozokig. Magyarországon évente átlag 80 kilogramm csomagolóanyagot dobunk a szemétbe, ennek túlnyomó része műanyag: flakonok, dobozok, fóliák. Csakhogy a műanyagok egy része olyan kémiai anyagokat tartalmaz, amelyek felborítják szervezetünkben a hormonok kényes egyensúlyát. A tudományos kutatások során kiderült, hogy még az ártalmatlannak minősített műanyagokból is kijuthatnak különféle molekulák. A vegyi szennyeződés szívbetegséget, túlsúlyt, daganatos megbetegedést és terméketlenséget okozhat. A műanyag darabok további aprózódásával keletkezik a mikroműanyag, különös veszélye, hogy képesek megtapadni rajta bizonyos molekulák és baktériumok, amelyek a mikroszkopikus méretű műanyagdarabkákkal bejutnak a szervezetünkbe. A műanyag ráadásul nem-megújuló kőolajszármazékból készül, több száz évbe telik, amíg lebomlik, vagyis súlyosan környezetszennyező. Mindenképpen ajánlatos tehát mérsékelni a háztartásunkban használt műanyag mennyiségét.

KÉP: Unsplash

Fürdőszoba
- Számos műanyag zuhanyfüggöny készül vinylből, amelyből különféle vegyületek szabadulhatnak fel a forró víz hatására, és a kis alapterületű fürdőszoba levegőjében felhalmozódnak. Érdemes függöny helyett inkább üveg kádparavánt vagy zuhanyfalat felszereltetni, amelyet enyhe tisztítószerrel (például ecettel, citromsavval) rendben tarthatsz.
- A PVC-padlóburkolat esetlegesen rákkeltő vegyületek alkalmazásával készült, és oldószeres ragasztóval rögzítik, amelyből formaldehid párologhat. Pláne, ha meleg és párás környezetben van, mint a fürdőszoba. Csináltass járólapos burkolást helyette, de jó még a parafa, a keményfa, illetve a természetes eredetű linóleum is, amely padlófűtéshez is alkalmas.
- A tisztálkodás és mosás során rengeteg műanyaghulladék képződik. Tusfürdő helyett próbáld ki a kézműves szappanokat, tartósabbak és kevésbé okoznak irritációt. Vásárolj utántöltőt vagy nagyobb kiszerelést, amiből csak lehetséges (borotva, fogkefe is), hogy csökkentsd a hazavitt csomagolások mennyiségét.

KÉP: Pixabay

Konyha
- Erős fényben nézd meg a konyhai keverőtáljaidat: ha a felületük tele van karcolással, kérdezd meg magadtól, hová tűnhettek azok a pici darabok? Csak nem lenyelted őket az étellel együtt?
- Hiába tűnik kényelmesnek, hogy könnyű és masszív műanyag tárolóeszközöket használj, azokból káros kemikáliák szivároghatnak át az ételekbe. Használj üveg és kerámia tárolóedényeket, a hordozható ételekhez és italokhoz pedig rozsdamentes acélt.
- Palackozott ásványvíz helyett igyál szűrt csapvizet, ami olcsóbb és jobb megoldás, hiszen egy átlagember évente 167 műanyagpalackot vásárol, ám abból csak 38-at tesz a szelektív hulladékgyűjtőbe. Ha termoszt vásárolsz, rozsdamentes acélt vegyél, ne pedig alumíniumot, mert azt általában epoxigyantás bevonattal kezelik, erre utal, ha belül aranysárga színt látsz.
- A folpackot nehéz újrahasznosítani, és PVC-t (polivinilkloridot) tartalmazhat, amely rákkeltő lehet. A legtöbb zsírpapírt olyan paraffinviasszal tesznek vízhatlanná, amely petróleumszármazék vagy pedig formaldehid-alapú műgyanta. Az ételeket tartsd inkább üveg, porcelán vagy rozsdamentes acél edényekben. Akár régi befőttesüvegekben is (például sajtot, felvágottat is). Ezekre tehetsz műanyagfedelet, de csak akkor, ha nem ér az ételhez. Használható még a befőttesüveg vagy az alutálca is, illetve a drogériákban lehet kapni bevonatmentes öko frissentartó (zsír)papírt. 

KÉP: Pexels

Bevásárláskor
- Ne vegyél olyan zöldséget és gyümölcsöt, amit darabonként csomagoltak műanyagba. Ez óriási pazarlás! Az előre kimért termékek (bab, tészta) helyett keresd meg a lédig (ömlesztett) termékeket, és mérd ki magadnak. Az ehhez használt vékony műanyag zacskó kevésbé környezetszennyező megoldás, mert utólag még legalább egyszer felhasználható (ha másra nem, hát a fürdőszobai szemetesben). Kérdezd meg az üzletben, hogy bevihetsz-e saját tárolóedényt a vásárláshoz.
- A sajtokat és felvágottakat kérd a pultnál, ne előre csomagoltan vedd meg őket. Itt is próbálkozhatsz saját tárolóedénnyel, hogy abba mérjék az árut. 
- Ha mindenképpen műanyag csomagolású terméket kell venned, nézd meg a doboz alját, ahol egy háromszög alakú jelet találsz, benne egy számmal, amely a műanyag típusát jelzi. Kerüld a 3-as (PVC), 6-os (polisztirol) és 7-es (egyéb) jelölést, ezek egészségre ártalmasak lehetnek. Megesik, hogy a csomagoláson nem találsz jelzést, ekkor hallgass a józan eszedre, és ne vedd meg. Az 1-es (PET), 2-es (HDPE), 4-es (LDPE) és 5-ös (PP) műanyagok használhatók étel és ital tárolására, de melegítésre ezek sem! 
- A gyümölcsleves és tejes dobozokat polietilénnel bélelik, és akár 5 évbe is telik, amíg a többrétegű italkarton lebomlik a hulladéklerakóban. Ha lehet, vegyél inkább palackos kiszerelésűt.

365Zö