Bírja a strapát, különleges látványt kelt és kellemes tapintású, de ami a legfontosabb, teljesen természetes eredetű csomagolóanyag.

KÉP: Packioli

 

Amióta kitalálta az emberiség, hogy a kőolajból műanyagot is lehet készíteni, abból pedig szívós és vízhatlan csomagolóanyagot, már mindent műanyagba csomagolunk, azt is, amit nem kéne (például egyesével a banánt). Ebből viszont az lett, hogy elárasztottunk mindent műanyag csomagolással, amelynek éppen az az átka, ami az előnye: egyszerűen elpusztíthatatlan, évekig egyben marad, a napfény és más időjárási tényezők hatására pedig nem elbomlik, csak széttöredezik apró darabokra: ezt a mikroműanyag szennyezést mát kimutatták a várandós édesanyák méhlepényéből is. 

KÉP: Pixabay

Lépéseket kell tennünk, hogy visszaszorítsuk a műanyaghulladék mindent elárasztó ármádiáját. Egyúttal arra is figyelnünk kell, hogy a mezőgazdasági növénytermesztés és az élelmiszertermelés során felhalmozódó biológiai hulladék mennyiségét is csökkentsük. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint évente 1,6 milliárd tonna élelmiszerhulladékot generál az emberiség.

A műanyag visszaszorítására és a növényi eredetű hulladék mennyiségének csökkentésére egyaránt alkalmas az a 100 százalékig biológiai úton lebomló csomagolóanyag, amit a török Alara Ertenü, az Izmiri Közgazdasági Egyetem végzős ipari anyagtervező hallgatója kísérletezett ki articsókából és zöldborsóból. 

KÉP: Packioli

A Packioli fantázianévre elnevezett csomagolóanyag a Törökországban komoly hulladékproblémát jelentő articsókán alapul. Ebből a különleges zöldségből az országban évente 40 tonnányit termesztenek, de ennek a mennyiségnek a 80 százaléka végzi hulladékként: például azért is, mert a növénynek pusztán a virágzatát, annak is a leginkább csak közepét fogyasztják, a többit kidobják. 

Az articsóka virágzatának maradékából, a leveleiből és a zöldborsó héjából készült a török tervező csomagolóanyaga, amit céklaporral és kurkumával színez meg. A növényi alapanyag tökéletesen megfelel például darabonként csomagolt vegyipari termékek, így a képeken látható szappanok csomagolására.

KÉP: Packioli

Már csak azért is, mert ahhoz képest, hogy miből van, meglepően jól ellenáll a nedvességnek: vízbe merítve egy hétig szárazon megőrzi a benne csomagolt terméket. De éppen ez az időbeli behatároltság az előnye, mert 10-15 nap után elkezd a vízben lebomlani, ezért tökéletesen komposztálható.

Így lehet a fosszilis eredetű műanyagot kiváltani növényi hulladékkal, ami ráadásul teljesen mértékben visszaforgatható a természetbe. Persze, lehet még a külsején csiszogatni, de közben azon is gondolkodjunk el, hogy vajon az újfajta csomagolóanyagoknak miért is kellene küllemben hasonlítaniuk a régiekre, ha amúgy funkcióban elérik azok szintjét?

365Zö