Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
28
júl/2010

Hogyan hűtsünk? Árnyékolási tippek

Sokat fűtünk! Magyarországon közel másfélszer annyit költünk lakásunk vagy irodánk egy négyzetméterének fűtésére, mint az Európai Unió más országai, ugyanakkor nyári energiafogyasztásunk is egyre nő, lassan eléri a téli időszakra jellemző értéket. A nyári melegrekordok idején nagyvárosainkban az egyre elviselhetetlenebb forróság miatt egyre többen vásárolnak akciós, rossz hatásfokú légkondicionálókat, amelyek hosszú távon erőteljesen hozzájárulhatnak az éghajlatváltozáshoz. A nyári kánikulában jól jöhetnek az alábbi ötletek, hogyan tehetjük kellemesen hűvössé lakásunkat.



A klímaberendezés nem csak a belső levegőminőségre van rossz hatással, hiszen szervezetünknek mesterségesen előállított hideghez kell alkalmazkodnia, de működtetése rengeteg energiát fogyaszt, és zajszennyezést is okoz. Ezzel szemben létezik számos energia- és pénztárcakímélő lehetőség a kellemes hőmérséklet és a friss levegő optimalizálására.

A jól megválasztott külső és belső árnyékolókkal egyszerűen szabályozhatjuk lakásunk klímáját a forró nyári és a hideg téli napokon egyaránt. A leghatékonyabbak a mozgatható külső árnyékolók (redőny, zsaluzat, napárnyékoló), amelyekkel a nagy nyári melegben tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a belső árnyékolókkal (például szalag- vagy pliszéfüggöny, roló). A külső árnyékolók nyaranta hatékonyan óvják belső tereinket a túlmelegedéstől, hiszen megakadályozzák, hogy az ablaküvegen át túl sok napenergia jusson be az épületbe. Nem árt tudni, hogy a ház déli oldalára telepített lombhullató fák télen átengedik a napsugarakat, nyáron viszont árnyékot biztosítanak.

Forrás: Műszakiak.hu


0
Tovább
27
júl/2010

Kanapészörf - környezetbarát szállásfoglalás

Utazni jó, de sajnos ez a legtöbb esetben együtt jár azzal, hogy a szükségesnél nagyobb mértékben terheljük a környezetet.... amivel gyakran éppen azt a helyet romboljuk, aminek szépsége olyannyira vonzott minket.



Bárhol is járjunk a világban, szállásra mindenhol szükségünk lesz, ebből a célból leggyakrabban egy szállodát keresünk fel. Ezekben lakva mindenki megtapasztalhatja mit jelent az igazi "luxuspazarlás". A szobák telis-tele vannak gondosan, a lehető legkisebb kiszerelésűre csomagolt szappanokkal, samponokkal. Ha enni támad kedvünk, apró műanyag tégelyekből fogyaszthatjuk tucatszámra a vajat, lekvárt, mézet. Természetesen a vendég nem ihat csapvizet, ezért sok tonna PET palack kerül szemétre. Ezeket a nagy épületeket a hűtés, fűtés, aeroszolok, légkondicionálás sem teszik egészségesebb, fenntarthatóbb hellyé.

Ez igen szomorú - mondhatnánk - de hát aludni mégiscsak kell valahol. Mit tehetnénk?

Szerencsére van egy környezetbarát alternatíva, amely révén csökkenhet ökológiai lábnyomunk és a helyi embereket is jobban megismerhetjük: ez az úgynevezett CouchSurfing, azaz a kanapészörf.

A Hospitality Club és a CouchSurfing olyan közösségi portálok, amelyek felületet biztosítanak ahhoz, hogy szálláskereső, illetve szállásadó magánszemélyek a világ minden részéről kapcsolatba léphessenek egymással. A vállalkozó kedvű "szörfös" egy egyszerű regisztráció során megadhatja, van-e lehetőség nála megszállni, vagy csupán mások kanapéját venné igénybe a jövőben. Természetesen az első eset sem jár semmiféle kötelezettséggel, ha valakitől emailt kapunk, de nincs időnk, kedvünk fogadni, akkor ezt ugyanúgy közölhetjük vele, mint azt, hogy csak egy szabad helyet tudunk felajánlani a padlón, ahol a hálózsákjában elalhat.

Általánosságban elmondható, hogy mindenki könnyedén megtalálja azt, amit keres, hiszen csaknem kétmillió kanapészörfös regisztrált már a világ minden részéről, mindenki teljesen ingyen adja és kapja a szállást, legyen szó akár egy kanapéról a nappaliban vagy egy teljesen külön szobáról.

"Azért alapítottuk, mert hiszünk benne, hogy az emberek összehozása, és a nemzetközi barátságok elősegítése javítja a kultúrák közti megértést és erősíti a békét" - hangzik a Hospitality Club missziója. Talán az alapítók nem is gondoltak rá, hogy mekkora szolgálatot tesznek a környezetünknek is azzal, hogy az utazókat a hotelek világa helyett mások kanapéja felé irányítják.

Forrás: Hulladék Munkaszövetség


0
Tovább
27
júl/2010

Ne kérjük a fagyit műanyag dobozkába!

A Hulladék Munkaszövetség honlapján olvashatjuk: az ostya helyett elkezdett terjedni a "kombinált dobozka" (fólia és papír kombó) kis műanyag kanálkával, mert az olyan cuki és modoros. Ha ebbe kérjük a gombócokat, nem kell attól tartani, hogy az ostya átázik, nem fogjuk magunkat összemaszatolni sem. Biztos én vagyok túl természetes, de nekem a fagyievés élményéhez kiskorom óta hozzátartozik, hogy itt-ott összekenem magam vele. Vannak persze nálam sokkal profibbak, akik az ostyás változatot is kultúráltan megeszik.

A fagyiügyi gondolatok után megírom én kerek perec, mi a bajom: miért kell még a fagyievés során is hulladékot termelni???? Együnk ostyás gombócos fagyit, ahogy azt kell. A világ legjobb példája a környezetbarát csomagolásra: használat után elfogyasztható. Ha valaki meg utálja az ostyát, mert ilyen is lehet, üljön be a cukrászdába és kérjen fagyit üvegkehelybe - írja a Hulladék Munkaszövetség.




0
Tovább
27
júl/2010

Vannak már környezetbarát óvszerek is

Évente körülbelül 15 milliárd csomag óvszer készül. Az óvszerek egyre keresettebbek, ahogy a fejlődő világban az egyre növekvő létszámú fiatal generáció tagjai elérik a szexuális érettséget. Az ENSZ becslése szerint 2015-ben csak az alacsony és közepes bevételű országoknak 18 milliárd kondomra lesz szüksége.



Az 1870-es évek óta a világ gumigyártásának nagy részét az ázsiai gumifaültetvények látták el. Jelenleg Ázsiában állítják elő a világ kondomjainak 85%-át. A gyárban a gumit vulkanizálják, hogy tartósabb terméket kapjanak. Az óvszergyártók általában mechanikus rendszereket használnak, amelyek üvegformákat mártanak gyakran gázolajat vagy benzint tartalmazó kémiai keverékekbe.

Az előállítók általában helyben szerzik be a gumit, de olyan ültetvényekről, amelyek nagy mennyiségű növényvédő és gyomirtó szerre szorulnak. A kondomok tipikusan olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nagyobb rugalmasságot és szakítószilárdságot tesznek lehetővé. Ennek eredményeképpen lebomlásukhoz sok évre van szükség, így az eldobott óvszerek hozzájárulnak a hulladékkezelési problémákhoz, a szemétlerakók feltöltéséhez és vízi utak eltömítéséhez. Az Ocean Conservancy által szervezett Nemzetközi Part-tisztítás program során 2009 szeptemberében önkéntesek több mint 10 millió darab szemetet távolítottak el az óceán és tengerpartokról világszerte, többek között 26617 óvszert (ami az összes szemét kevesebb mint 0,3 százaléka).

Egyes óvszergyártók kezdik megcélozni a "zöld" piacokat. Azoknak az óvszerhasználóknak, akik a biológiailag lebontható opciót keresik, a tradicionális báránybőr változatok még mindig széles körben elérhetőek, noha ezekkel nagyobb az esély a fertőzésekre, tekintve hogy a baktériumok képesek áthatolni a báránybőr pórusain. Azok számára, akik öko-gyártású óvszert keresnek: Brazília 2008-ban nyitott első kondomgyára a latexet közvetlenül az acrei Chico Mendes Kitermelő Természetvédelmi Területen található gumifákról szerzi be.

Részletek a Greenfo honlapján.


0
Tovább
27
júl/2010

Uniós öko-innovációs pályázat kis- és középvállalkozásoknak

A kis- és középvállalkozások (kkv) szeptember 9-ig adhatják be pályázatukat az Európai Unió öko-innovációs kiírására - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményben.

Az Európai Bizottság 35 millió eurós összértékű (10 milliárd forint) öko-innovációs pályázatot indított el, amelynek célja üzleti lehetőségekké változtatni a környezetvédelmi kihívásokat. A kiválasztott programok költségvetésük 50 százalékáig támogathatók.

Részletek a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.




0
Tovább
21
júl/2010

Mire figyeljünk a hűtő mindennapos használatkor és a leolvasztásnál?

A hűtőkészülékek összességében sok energiát fogyasztanak, mivel folyamatosan működnek. Kellő odafigyeléssel jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthatunk meg. Krajcáros tippek a vásárláshoz és az üzemeltetéshez az Ökoszolgálattól.



Vásárlásnál vegyük figyelembe a klímaosztály betűjelzését, amely megmutatja, hogy a készülék hány fokon üzemeltethető. Gyakori probléma, hogy pl. egy "N" jelzésű, azaz +16...+32 Celsius-fokon üzemeltethető hűtőszekrényt hideg helyiségben helyeznek el. Ha a normál téri hőfokszabályozó érzékelője hidegebb környezeti hőmérsékletet észlel, akkor nem kapcsol be, így a fagyasztórész leolvad.

Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni, mivel egy nagyobb berendezés üzemeltetése gazdaságosabb.

A kellemetlen zajhatások elkerülése érdekében fontos a készülékek vízszintes elhelyezése. A nem megfelelően felfekvő készülékekben rendellenes zörejek keletkeznek, ráadásul az ajtó sem záródik rendesen.

Hagyjunk üres helyet a hűtő háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen.

Ne helyezzük a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert ez növeli az energiafogyasztást.

Ha a kondenzátor és a kompresszor nagyon poros, gátolja a hűtőszekrény szellőzését, ami így több energiát vesz fel. Portalanítsunk gyakran ezeken a helyeken.

Tartsuk karban a hűtőkészülékeket, olvasszuk le rendszeresen azokat. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha az szükséges. Ne rántsuk ki vagy fel hirtelen az ajtaját, mivel azzal mintegy kirántjuk a hideg levegőt is.

Rendszeresen olvasszuk le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár


0
Tovább
20
júl/2010

Bejött a vásárlóknak a Tanyasi Áruk Boltja

Mintegy három hónapja üzemel a Tanyasi Áruk Boltja Budapesten, a Havanna utca 50. szám alatt. A bolt nemcsak a lakótelepen élők között népszerű. A törzsvásárlók körében egyaránt megtaláljuk a minőségi, valamint az olcsó terméket keresőket is - írja a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Minden termék mellett megtalálható az azt előállító gazda fotója. Így a vásárlók tudják, kinek az áruját vették meg, és pontosan honnan származik az adott termék. A bolt létrehozásával alapvetően két célt kívántak elérni: egyrészt, hogy elősegítsék a tanyasi élelmiszerek piacra jutását, másrészt pedig, hogy kedvező árfekvéssel hozzanak forgalomba jó minőségű hazai termékeket.

Chladek Tibor vállalkozó, a bolt megálmodója a Tudatos Vásárlók Egyesületének elmondta, hogy a multik polcai roskadoznak a túlnyomórészt külföldi, a hazainál rosszabb minőségű áruktól, amelyek érdekes módon az importköltségek dacára is olcsóbbak a magyar termékeknél.

Vannak termékek, amelyek a megszokott bolti árakhoz képest féláron kaphatóak, és olyanok is, amelyek a multik árfekvésével nagyjából megegyező árszínvonalon kerülnek forgalomba. A tanyasi tojás ára például 30 forint alatt van - máshol eléri a 35 forintot is. Azzal nem tudnak versenyezni, amikor egy multi a termelői ár alatt hoz forgalomba egy-egy terméket, mondván, hogy a többi nála vásárolt terméken úgy is megtérül a vesztesége. Állandó árszínvonal megtartása a cél, ez kiszámíthatóságot eredményez - mondta a Chladek Tibor.

A boltról bővebben a Tudatos Vásárló honlapján.




0
Tovább
19
júl/2010

Teltház mellett ünnepelték Jane Goodallt Budapesten is

Csányi Vilmos előadásával ünnepelte Jane Goodall, a világhírű etológus 50 éves munkásságát a róla elnevezett magyarországi intézet. Goodall volt az első, aki feljegyezte, hogy a csimpánzok eszközt készítenek. A kutatónő ma az év jelentős részét utazással tölti, hogy előadásaival ösztönözze a fiatalokat, hogy van remény egy szebb jövőre.



A Jane Goodall Intézet 2010. július 14.-én ünnepelte alapítója, Jane Goodall munkásságának 50. évfordulóját. A világhírű csimpánzkutató fél évszázaddal ezelőtt pontosan ezen a napon kezdte meg azt a kutatást, amely nemcsak alapjaiban rengette meg az etológia tudományát, de amely az ő világnézetét is megváltoztatta. 26 évig tartó csimpánzkutatás után Goodall ma az ENSZ békenagykövete, az Egyesült Királyság dámája, és évi 300 napban járja a világot, hogy élettörténetét elmesélve cselekvésre buzdítsa a fiatalokat, mert hiszi, hogy van remény egy szebb jövőre.

Jane Goodall az évfordulót Gombe-ben, Tanzániában töltötte, hogy azt az 1977-ben elsőként ott megalakult Jane Goodall Intézet munkatársaival ünnepelje. A Jane Goodall Intézet a világ közel 30 országában van jelen, és tesz a természet védelméért, az állatokért és az emberi közösségekért. Környezeti nevelési hálózata, a Jane Goodall's Roots & Shoots már több mint 120 országban van jelen. A magyarországi szervezet 2006-ban alapult, és Rügyek és Gyökerek Egyesület néven vált ismertté. Céljuk, hogy Jane Goodall világnézetét terjesztve minél több gyermek és fiatal tapasztalhassa meg, képes arra, hogy mindennapi cselekedeteivel és döntéseivel megváltoztassa a világot. A szervezet az ünnepélyes alkalom kapcsán felvette a Jane Goodall Intézet nevet, és ehhez méltóan, figyelmét a környezeti nevelés, az afrikai természetvédelem és a csimpánzok védelme között osztja meg.

Forrás: Jane Goodall Institute/Chase Pickering

Korszakalkotó csimpánzkutatásának 50. évfordulója alkalmából Jane Goodall visszatért a tanzániai Gombe Nemzeti Parkba

A jeles alkalmat méltóképpen ünnepelendő Magyarország legelismertebb etológusát, Csányi Vilmos professzort kérték fel egy ünnepi előadás megtartására. Az ELTE Etológia Tanszék alapítójának állati elmékről, csimpánzokról és kutyákról szóló előadása szó szerint teltházas volt, hiszen nem csak a székeken, de a lépcsőkön is emberek ültek, a későn érkezők pedig csak az ajtóban állhattak. A professzor előadását vastaps kísérte, a magyarországi Jane Goodall Intézet vezetőinek záróbeszéde után következő, Jane Goodall életéről szóló videót pedig könnyes szemek. Méltóképpen zárult az ünneplés, újabb ihletet, inspirációt és reményt adva fiatalnak, idősnek egyaránt.

 


 

Jane Goodall és Gombe


0
Tovább
16
júl/2010

WC-papír teszt: nem túl rózsás eredmények

A Tudatos Vásárlók Egyesülete legújabb tesztjében a WC-papírokat vizsgálta meg környezet- és fogyasztóvédelmi szempontból. A helyzet nem túl rózsás: sok a hiányzó információ és kevés az újrapapír.



A terméktesztben 32 WC-papírt vizsgáltak fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontokból, a csomagoláson feltüntetett információk alapján. A termékeket 12 áruházláncból szerezték be: a Kaiser's, Spar, CBA, Match, Tesco, Lidl, DM, Rossman, Schlecker, Reál, One Euro Market és Profi üzleteinek kínálatát szondázták.

A legmagasabb pontszámot a Profi Takarékos Profi terméke kapta (13 pont), amely Magyarországon, újrahasznosított papírból, színezés és felületkezelés nélkül készült, mellesleg az egyik legkedvezőbb áru terméknek is bizonyult.

A legrosszabb értékelést a Kleenex Premium és a Tesco termékei kapták (6 pont) a rendkívül hiányos tájékoztatás, valamint gyenge környezetvédelmi jellemzőik miatt.

Várakozáson alul és nagyon kis számban szerepelnek a kínálatban újrahasznosított papírból készült termékek. A néhány kapható környezettudatos papíráru némelyikén nem is szerepel az újrahasznosított terméket jelölő embléma, csupán a csomagoláson szereplő apró betűs szöveg utal a másodlagos alapanyagra (szekunder rostanyag/újrahasznosított papírból készült).

A vásárlói döntést segítő független környezetvédelmi minősítő logót, címkét (pl. FSC) egyetlen terméken sem találtak. Emellett sok esetben - elsősorban a sajátmárkás termékeknél - előfordul, hogy nincs feltüntetve a gyártó neve és a gyártás helye, ami (bár legális) a fogyasztók informálása szempontjából nem előremutató.

A teszt részletes eredménye és az összehasonlító táblázat a http://www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-wc-papir oldalon olvasható.


0
Tovább
14
júl/2010

Környezetvédelmi médiadíj

Az IUCN - World Conservation Union (Természetvédelmi Világszövetség) médiadíjat hirdet. A jelentkezési határidő: 2010. július 31. A fődíj 5000 amerikai dollár. A nevezési feltételek itt: http://www.iucn.org/media/media_awards/enter/




0
Tovább
13
júl/2010

Rohamosan terjednek a zöld térképek

Budapesten ünnepelte születésnapját a nemzetközi zöld térképész mozgalom. Wendy Brawer, a zöld térképek kitalálója és a mozgalom koordinátora a magyar főváros zöld térképének elkészítésében oroszlánrészt vállaló Tudatos Vásárlók Egyesületének vendége volt. A születésnapi workshop keretén belül nálunk mutatták be először az zöld térképek egy technikai újdonságát, a widgetet.



"A zöld térképek a környezeti és társadalmi erőforrásokat tárják fel a települések lakói és látogatói számára, alapvetően tájékoztatási, döntés támogatási céllal"- tudhatjuk meg a zoldbudapest.hu honlapról. Zöld térkép készülhet egy irodaépületről, egy városi parkról, egy településről, de akár egy egész országról is. A lényeg, hogy segítséget nyújtson a felelős és környezettudatos életmód kialakításában és szervezésében.

A zöld térkép, ahogy Wendy Brawer fogalmaz, egy új perspektívája lakóhelyünknek vagy annak a helynek, ahol éppen tartózkodunk. A térkép nemcsak a tanösvényeket, a kirándulásra, pihenésre alkalmasa zöldfelületeket és természeti értékeket foglalja magában, hanem rajta vannak olyan piacok és étkezdék, amelyek a helyi termelők termékeit, illetve az abból készített ételeket árusítják. A fair trade boltok, kávézók, teázók, valamint használtcikk kereskedések szintén rajta lehetnek. Egyes zöld térképeken javítóműhelyeket, ökotermékeket forgalmazó üzleteket, valamint megújuló energiával foglalkozó szakboltokat is feltüntetnek. A térképek egy 170 ikont tartalmazó szimbólumkészlettel dolgoznak.

A környezettudatos szemlélet jegyében összeállított térképek története még 1992-ben kezdődött, ekkor alkotta meg Brawer New York zöld térképét. Ezidáig 55 országban 650 nyomtatott térkép készült el, az elektronikusan elérhető térképek száma pedig már az tízezret is meghaladja. A Brawer által 1995-ben megalapított Green Map Systems és a zöld térképeket bemutató opengreenmap.org számos rangos elismerést tudhat magáénak, egyebek mellett elnyerte a "Best of Green" díjat, amelyet a világ egyik vezető, fenntarthatósággal foglalkozó blogja adományoz.

A zöld térképeknek már mobilos és iPhone-os alkalmazásai is vannak. Budapesten mutatták be az úgynevezett widget-es alkalmazást. (A widget olyan HTML-oldalba illeszthető kódrészlet, ami további fordítás nélkül futtatható. További információk a wikipédián). A widget segítségével számos környezetvédelemmel, térképészettel és technológiai újdonságokkal foglalkozó weboldalra eljuthatnak a zöld térképek, tovább bővítve ezzel a felhasználók és térkép készítésében részt vevők sorát.

Forrás: TVE

Zöld térképek a világ minden tájáról

Wendy Brawert a Zöld Térkép Mozgalom indulásáról és az öko-dizájn mibenlétéről kérdeztük.

[origo]: Honnan ered a környezetbarát, környezettudatos életmód iránti elkötelezettsége?
Wendy Brawer: Az embereknek tudniuk kell vagy kellene, hogy egy csodálatos környezet az, amiben élnek. Én mint tervező, városlakó polgár és mint természetet kedvelő ember úgy éreztem: meg kell mutatnom, hogy léteznek olyan helyek, amelyek hozzájárulnak egy környezettudatosabb életstílus kialakításához. Azonban nemcsak én szeretnék felelősebb módon élni és jól érezni magam ebben a világban, szeretném, ha mindezt a jövő generációi is megismerhetnék. Úgy éreztem, el kell indítanom valamit.

Az Ön foglalkozása öko-dizájner. Mit jelent ez a kifejezés?
Minden olyan dizájnnal kapcsolatos dolgot magában foglal, ami segíthet az embereknek környezetvédelmi törekvéseikben. Ebbe többféle szolgáltatás tartozik, többek között a zöld térkép. Az öko-dizájner segít az emberek közötti személyes kapcsolatteremtésben. Az öko-dizájnra jó példa egy kerékpár, amely energiát takarít meg, csendes, és még az egészségünknek is jót tesz, sőt szórakoztató is lehet. Ide tartoznak az újrahasznosított anyagokból készített termékek is. Nagyon jó kezdeményesnek tartom, hogy fiatal tervezők olyan anyagokból készítenek mindennapi használati tárgyakat, amelyekből egyébként hulladék lenne, és az embereknek is jó érzés olyasmit használni vagy viselni, ami különleges.

Művésznek vagy társadalmi újítónak tartja elsősorban önmagát?
Inkább az utóbbinak. A művészet elsősorban az önkifejezésről szól, én azonban mindenki kifejezésére törekszem, vagyis olyan eszközöket szeretnék készíteni, amelyek az emberek közötti jobb kommunikációt szolgálják. Apró, pici ötletekből lehet nagy és különleges dolgokat felépíteni.

Forrás: TVE

GreenMap képeslap

Honnan jöhetnek ezek az apró ötletek?
Ha van egy probléma, amire megoldást kell keresnünk, arra nem feltétlenül egy új termék jelenti a megoldást. Lehet, hogy szolgáltatás is elég, az emberek hozzáállásán, viselkedésén kell változtatni. Vegyünk egy példát: van egy épület egy kerttel, amivel senki nem törődik.  Mit tehetünk, ha szeretnék a többieket bevonni a kert gondozásába? Gondoljunk bele, milyen jó dolog például, ha egy lakóközösség közösen ápolja a kertet, virágokat gondoznak, zöldségeket-gyümölcsöket termesztenek vagy éppen partyt rendeznek, esetleg komposztálnak, az ilyesmi mindenkitől csak két órát vesz el hétvégén. Nálunk New Yorkban közösségi kertek vannak, ezek mind önkéntes alapon működnek, mivel sok különböző kultúrából érkeztünk, egy ilyen kert a különböző kultúrák közötti tapasztalatcserére is kiváló lehetőséget nyújt. Mindenkinek más a fontos, más a nézőpontja, az ilyen találkozóhely összehozza az embereket, segít a hagyományok átörökítésében is az újabb generációk felé, újra fel kell fedeznünk olyan értékeket, amelyek kezdenek feledésbe merülni.

Több ezer zöld térkép van már a világon. Mit gondol, melyek a legnépszerűbbek és leghasznosabbak? Melyek tudták legjobban beteljesíteni a küldetésüket?
Számos gyönyörű történet van zöld térképek születéséről, erről egy könyv is készült már. A greenmap.org honlapon is olvashatnak 20 történetet 20 zöld térképről, aminek óriási hatása volt arra a közösségre, amely megalkotta és használta. Némelyik egészen nagy területet fed le, például az, amely Tokió bicikliútjait mutatja be. Mások egészen kis részeket dolgoznak fel. Remélem Budapesten is minél több ember keresi majd fel a zöldtérkép weboldalát. Remélem, hogy kiterjeszthető lesz majd az egész országra, a kisebb városok is készítenek majd maguknak zöld térképet. Remélem minél több ember fog zölden gondolkodni és cselekedni. És végül remélem, hogy a térképek eljutnak a döntéshozókhoz is.

Jurecska Laura


0
Tovább
12
júl/2010

Gombe 50 - nyilvános ünnepi előadás Budapesten Jane Goodall tiszteletére

Csatlakozzon Ön is Jane Goodall csimpánzkutatásának és mindannyiunk számára utat mutató jövőképének ünnepléséhez! Csányi Vilmos előadása Jane Goodall munkásságának 50. évfordulója tiszteletére.



A 2010-es év mérföldkövet jelent Jane Goodall számára. Goodall, aki napjaink egyik világszerte elismert főemlőskutatója, természetvédője és ENSZ-békenagykövete, ötven évvel ezelőtt lépett a Tanganyika-tó partjára azon a helyen, melyet ma Tanzánia Gombe Nemzeti Parkjanként ismerünk.

Az általa itt folytatott úttörő munka, melyet a csimpánzok viselkedéskutatásának területén végzett, számos értékes eredményt adott a tudományos kutatásnak, jövőképe pedig küldetéssé fejlődött, melynek célja, hogy az emberek képesek legyenek megváltoztatni a világot minden élőlény jobb sorsa érdekében.

Csányi Vilmos professzor, Magyarország egyik legelismertebb etológusa nyilvános előadást tart a Jane Goodall Intézet magyarországi szervezete, a Rügyek és Gyökerek Egyesület és az ELTE Etológia Tanszék szervezésében az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

Helyszín: ELTE TTK Déli Tömb - 1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/c. - D-0-821 terem

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az előadásra a belépés ingyenes. Időpont: 2010. július 14. 18:00.

További információ a http://www.janegoodall.hu és a http://etologia.aitia.hu oldalakon.


0
Tovább
09
júl/2010

Áttörés történt a környezetbarát repülésben

Repüléstörténelmi jelentőségű esemény történt a napokban: először repülte át egy kizárólag napenergiával hajtott gép a napfénytől mentes éjszakát, ráadásul minden eddiginél nagyobb magasságba emelkedett.



Kizárólag a napsugarakból nyert energiával hajtva repülte át a koromsötét éjszakát a Solar Impulse elnevezésű napelemes repülőgép Svájcban. A különleges kialakítású, leginkább óriási vitorlázógépre emlékeztető futurisztikus szerkezet a svájci Payernből szállt fel 2010. július 7-én hajnalban, majd 26 órányi repülés után - melybe értelemszerűen beletartozott egy teljes éjszaka is - landolt a repülőtéren.

A hatalmas szárnyfesztávolságú karcsú gép szárnyait szinte elborítják a napelem cellák, melyekből 12 000 darabot helyeztek el, ezek látják el ugyanis energiával a négy darab motort. Az éjszakai repüléshez szükséges energiát nagy tárolókapacitású, mégis könnyű akkumulátorokban gyűjtik össze, majd a számítógépek által vezérelt energiaellátó és -optimalizáló rendszer az éjszaka sötétjében ezek segítségével táplálja meg a viszonylag gyenge, mindössze 40 lóerős apró motorokat.

Az egyszemélyes, könnyű (alig több mint másfél tonnás) gépet a szerkezet egyik megalkotója, Andre Borschberg vezette a tesztrepülés során. A Solar Impulse program másik nagy mozgatórugója az a Bertrand Piccard, akinek a nevéhez számos rekord fűződik, többek között ő kerülte meg először hőlégballonnal a Földet.

Forrás: solarimpulse.com

A hajnali órákra időzített felszállás után napközben a gép 8500 méteres magasságban körözött a Svájc felett, hogy a napelemek kellő mennyiségű energiát tudjanak összegyűjteni, ezt követően pedig 7000 métert süllyedve alacsonyabb magasságban vágott neki az éjszakai rekordkísérletnek. A hétórányi éjszakai repülés során egyébként a gép mindössze 70 km/h maximális sebességet ért el. A földön tartózkodó Piccard újságíróknak kijelentette: a Solar Impulse program végső célja az, hogy bemutassa a világnak, a gyorsan fogyó és környezetszennyező fosszilis tüzelőanyagok nélkül is üzemelhetnek a repülőeszközök. A mostani, sikeres tesztrepülést újabbak követik majd, néhány év múlva pedig a Földet is körbe szeretnék repülni leszállás nélkül a napelemes géppel.

Forrás: solarimpulse.com

André Borschberg elmondta: nem volt teljesen biztos benne, hogy sikeres lesz az éjszakai repülés a napelemes géppel, azonban az idő múlásával egyre bizakodóbbá vált. Végül napfelkelte után nem sokkal sikeresen landolt, és bár nagyon fáradtan, de boldogan szállhatott ki az eredményes repülés után a gép pilótafülkéjéből.


0
Tovább
07
júl/2010

Lélegzetelállító a NASA új repülőgépterve

Zöldes fehér nyíl, amely a hangnál gyorsabban száguld a felsőlégkörben. A NASA futurisztikus tervet mutatott be egy olyan repülőgépről, amely gyorsabb a jelenlegi szuperszonikus gépeknél, mégis kevesebbet fogyaszt, és kevésbé terheli a környezetet, mint társai.

 



A NASA által bemutatott szuperszonikusrepülőgép-tervek között látható az alábbi fantáziarajz, amelyet a Lockheed Martin cég készített. A tervezett gép sebessége meghaladná a jelenlegi, illetve a közelmúltban használt repülőgépekét, azonban a fogyasztása és az általa kibocsátott, a környezetre káros anyagok aránya sokkal kisebb lenne - állítja a cég.

Szerkezete nemcsak látványos és futurisztikus, de jelentősen csökkenti a haladás közben fellépő zaj nagyságát. Utóbbi nemcsak zavaró tényező, de a gép hatékonyságát is csökkenti. Egy ehhez hasonló utasszállító gép 2030 körül állhat üzembe. További információk a NASA honlapján olvashatók.

Forrás: NASA/ Lockheed Martin Co.

Az áramvonalas gép terve. A kép nagyméretű változatának  (NASA, Lockheed Martin)


0
Tovább
07
júl/2010

Nem érdemes UFO-t venni szélgenerátor helyett

A hazai szélenergia piacon is sokféle cég van, de érdemes alaposan tájékozódnunk, mielőtt döntünk egy 8 év alatt megtérülő beruházásról. Nem normális ugyanis, ha a szélkerék hangja 100 decibel feletti, mint ahogyan az sem, ha a generátor már működésének másnapján kiég, az oszlopa összedől, a lapátszárnyak pedig több száz méterre repülnek.



Számos technológia létezik a szélenergia területén is, és sokaknak vonzóak lehetnek a "három az egyben" megoldások, a nem minősített gyártóktól származó olcsó vagy felújított szerkezetek. "Itt is sok a kókler. Nemrég például Csurgó külterületén egy panziónál a szélgenerátor nem megfelelő oszlopra került, amely már 8 m/s-os  (nem egészen 30 km/h-s) szélerősségénél elhajlott, a generátor pedig óriási robajjal leszakadt. Én ilyen UFO-kal nem foglalkozom" - mondja Zavaczki Andrea megújulóenergia szakiparos. A tulajdonos most futhat a pénze után, pedig ha körültekintően, megfelelő referenciákkal rendelkező céghez fordul - több tucat is van Magyarországon -, akkor már meglehetne az a jó érzése, hogy hálózati szolgáltatótól függetlenül képes fedezni energiaszükségletének egy részét.

Teljesen elszakadni a szolgáltatóktól, a hálózatoktól (víz, gáz, villany, csatorna): ez már az úgynevezett autonóm ház célja. Ez egy olyan önellátó épület, amely rendkívül takarékosan működik, és igényeit a természet megújuló forrásaiból nyeri. Az egyik Magyarországon is kézenfekvő lehetőség a szélenergia hasznosítása, ennek szakértője Zavaczki Andrea, a Windenergy 1111 Kft. vezetője abban a csapatban, amely autonóm házakat tervez és épít.

Legutóbb Egerben mutatták be az autonóm házat és az ezzel kapcsolatos technológiákat a nagyközönségnek, a TermészetTudás Főiskolája rendezvénysorozat keretében az Eszterházy Károly Főiskolán. Dr. Szilágyi Ibolya adjunktus elmondta: bár a labdarúgó vébé miatt egy kicsit Egerben is megállt az élet, még Miskolcról, sőt Erdélyből is érkeztek látogatók. Az érdeklődők a tervezési és kivitelezési műhelytitkokba is betekinthettek.

A szélenergia iránt nagy volt az érdeklődés, ehhez talán az elmúlt hónapok szeles időjárása is hozzájárult. Zavaczki Andrea elmondta: egy háztartási méretű szélgenerátor (hálózatra tápláló szélkerék) beruházási költsége 1,8-2,5 millió Ft, oszloppal telepítve 3-4 millió Ft. Ez 200-800 kilowattóra (kWh) áramot termel havonta, attól függően, milyen magasra helyezik a generátort (egy kisebb háztartás energiaigénye 150-200 kWh/hó). Az áramot tárolhatjuk akkumulátorban, a felesleget eladhatjuk a hálózatnak. Az így kapott árbevétel segítségével a szélgenerátor megtérülése mintegy 8 évre tehető. A villanyóra a vásárolt és az eladott áram egyenlegét méri.

Érdemes megbízható cégeket, illetve szerkezeteket választani. Ezekre 5 év termékgarancia van (ez a lapátszárnyakra nem vonatkozik, ha például valaki lecsúzlizza őket). A jelenlegi rendszerek ígért élettartama 20 év, efelett bizonyos alkatrészeket kell cserélni: ez a beruházási költségnek kb. 16-18%-a, után újabb 20 évig jól működhet a berendezés.
 
A generátor zaja 10 méterre már csak 35 decibel lehet, ami még éjjel is elfogadható - mondja Zavaczki. A szomszédoktól azonban mindig engedélyt kell kérni, ha szélerőművet szeretnénk a kertünkbe. Ezután jön az önkormányzat - az engedély kiadása hol könnyebben, hol nehezebben megy az országban, jó lenne egy egységes szabályozás.

A szél mellett főleg a napenergia az, ami biztosíthatja egy autonóm ház energiaellátását. Az autonóm ház a teljes függetlenséget kínálja az energiaáraktól, a monopóliumok uralmától, az áramszünettől, miközben hozzájárul a Föld gyógyításához. "Talán meglepő, de karnyújtásnyira vannak a lehetőségek, át kell gondolnunk közös életünket. Pályázhatunk klímabarát otthon megvalósítására, van esélyünk az új energiaforrások használatára, csak nyitott szemmel és jövőt féltő lélekkel kell gondolkodnunk. Persze segítség az kell, mert sok technológia még drága, még szokatlanok a lépések, de tudjuk, hogy jó úton járunk" - mondja dr. Liptai Kálmán, az egri Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karának dékánja, a szakkiállítás házigazdája. Bővebben a www.autonomhaz.eu honlapon olvashat a témáról.

Erős szélben nem kaszálnak az erőművek

Sokakban felmerülhet a kérdés, "kaszáltak-e" a szélerőművek tulajdonosai az elmúlt szeles időszakban. A válasz nem: ezek a hatalmas szerkezetek 26-28 m/s-os (körülbelül 100 km/h-ás) szélsebességnél kifordulnak a szélirányból, és szép lassan leállnak. Ráadásul az erőmű üzemeltetőjének három napra előre le kell adnia egy áramtermelési ütemtervet, 15 perces bontásban - ha ettől bármilyen irányban eltér, büntetést fizet.


Jelenleg nincs pályázati lehetőség

Az Energia Központ Nonprofit Kft. Hazai Pályázatok Osztályán kérdésünkre elmondták: jelenleg nincsen semmilyen pályázati lehetőség energiahatékonyságot elősegítő témakörben. A lakossági pályázatokat (NEP) 2010-ben még nem írták ki. A 2009. december 15-én meghirdetett Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Energiahatékonysági Alprogramra beérkezett pályázatok támogatási igénye lefedi a jelenleg rendelkezésre álló 2 milliárd forintos keretösszeget. Ezért ezt lezárták, június 17-től újabb pályázat nem nyújtható be.

Forrás: MTI

Szélturbina Cseténynél (Veszprém megye)

Az új, várható kiírásig a kormány már jelezte: 2011. januárban elindítja komplex épület-energetikai programját, amelyben még az önerőhöz is hitelt lehet majd kapni. Bencsik János otthonteremtési és energetikai államtitkár az MTI-nek elmondta: olyan finanszírozási konstrukción dolgozik a kormány, amelynél a támogatás és az önrész aránya az elért energiamegtakarítástól függene. Egy létrehozandó zöld bank hitelezné önrészt, amelyet az elért megtakarításból lehetne törleszteni, míg a beruházás efölötti része vissza nem térítendő állami támogatás lenne.


0
Tovább
06
júl/2010

Túrórudi-hasonmásokat vizsgáltak - a legmeglepőbb a túró nélküli változat volt

A klasszikus túrórudi számos reinkarnációjával találkozhatunk a boltokban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete kilenc terméket vizsgált az összetevők szempontjából. A legnagyobb meglepetést a túró nélküli változat okozta. Részletes információk a Tudatos Vásárló honlapján olvashatók.




0
Tovább
06
júl/2010

Ökolábnyomprogram indult Győrben

Ökolábnyomblogot indítottak győri egyetemisták, akik annak kiszámítására vállalkoztak, mekkora környezetterhelést okoz a város.



Közleményük szerint akik kíváncsiak erre a különleges vállalkozásra, végigkísérhetik annak lépéseit a szervezők által nemrég elindított gyorlabnyom.blogspot.com címen elérhető blogon. A látogatók a blogban már most megtippelhetik a végeredményt, azt, hogy szerintük mekkora Győr ökolábnyoma.

Győr ökológiai lábnyoma a legtöbb ember számára nem fog ennél többet jelenteni. Azonban ez az egyszerűnek tűnő szám várhatóan nagyon is lényeges dolgokra hívja fel a lakosság figyelmét - megmutatja, hogy milyen mértékben vesszük igénybe bolygónk és közvetlen lakóhelyünk természeti erőforrásait.

A munkát a győri Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Közgazdász Szakkollégiumának tagjai vállalták magukra. Ők idén februárjában már kiszámították a város egyetemén megrendezett Országos Pénzügyi Esettanulmányi Verseny ökolábnyomát, így megfelelő tapasztalatot szereztek az adatok feldolgozásában.


0
Tovább
02
júl/2010

Pénteken délután ivókút-teszten vehet részt Budapesten

A Tudatos Vásárlók Egyesülete ivókút-vizitre invitálja a melegben felfrissülni vágyókat Budapesten, 2010. július 2-án, pénteken 16.45-kor.



A Városfoglalás nevű programsorozat újabb állomásán a Tudatos Vásárlók Egyesülete és az ImagineBudapest a nyári forróságban arra hívja fel a figyelmet, hogy csomagolt víz helyett válasszuk az ivókutakat.

Fővárosunk számos pontján lehetőség van arra, hogy - akár a hajdani utazók - kiürült palackjainkat tiszta, jó minőségű vízzel töltsük újra. Ezzel a környezetet és pénztárcánkat is kíméljük. Nem kell más: vigyünk magunkkal egy újratölthető palackot.

A vezetékes víz, vagy hétköznapi nevén csapvíz nem számít különösebb gasztronómiai kuriózumnak, mégis nagy sikere van immár bő egy évszázada. Naponta isszuk, használjuk mindannyian. Budapesten pedig a jó minőségű csapvíz mellett számos értékes ásványvízforrás, ásványvizes ivókút is rendelkezésünkre áll.

A szervezők vízi-várostörténeti sétára hívják az érdeklődőket. A séta ideje alatt a budai oldalon fellelhető néhány ivókútból merítve frissítjük fel magunkat. Eközben tudásszomj-oltásként hallhatunk a várostörténeti szempontból is izgalmas víz-közműhálózat létrejöttéről, a budai oldal alatt húzódó titokzatos tavakról és forrásokról, a hajdani kutakról, vízellátásról, vagy éppen arról, hogy szokás volt-e a múlt század fordulóján vizet inni az ebédhez a főúri asztaloknál.

 A vízi-várostörténeti séta időpontja: 2010. július 2. 16.45

Találkozóhely: Gellért téri díszkút

A program időtartama körülbelül 1,5 óra.

A séta ingyenes, de jelentkezéshez kötött. Regisztrálni a noemi@tve.hu email címen lehet.
 
Az ivókutak listája elérhető itt.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete


0
Tovább
02
júl/2010

Zöld tippek a hűtőszekrény vásárlásához és üzemeltetéséhez

A hűtőkészülékek összességében sok energiát fogyasztanak, mivel folyamatosan működnek. Kellő odafigyeléssel jelentős mennyiségű energiát és pénzt takaríthatunk meg.



Krajcáros tippek a vásárláshoz és az üzemeltetéshez az Ökoszolgálattól:

Vásárlásnál vegyük figyelembe a klímaosztály betűjelzését, amely megmutatja, hogy a készülék hány fokon üzemeltethető. Gyakori probléma, hogy pl. egy "N" jelzésű, azaz +16...+32 Celsius-fokon üzemeltethető hűtőszekrényt hideg helyiségben helyeznek el. Ha a normál téri hőfokszabályozó érzékelője hidegebb környezeti hőmérsékletet észlel, akkor nem kapcsol be, így a fagyasztórész leolvad.

Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni, mivel egy nagyobb berendezés üzemeltetése gazdaságosabb.

A kellemetlen zajhatások elkerülése érdekében fontos a készülékek vízszintes elhelyezése. A nem megfelelően felfekvő készülékekben rendellenes zörejek keletkeznek, ráadásul az ajtó sem záródik rendesen.

Hagyjunk üres helyet a hűtő háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen.

Ne helyezzük a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert ez növeli az energiafogyasztást.

Ha a kondenzátor és a kompresszor nagyon poros, gátolja a hűtőszekrény szellőzését, ami így több energiát vesz fel. Portalanítsunk gyakran ezeken a helyeken.

Tartsuk karban a hűtőkészülékeket, olvasszuk le rendszeresen azokat. Az idő előtti jéglerakódás és a hőveszteség elkerülésére csak akkor nyissuk ki a hűtő ajtaját, ha az szükséges. Ne rántsuk ki vagy fel hirtelen az ajtaját, mivel azzal mintegy kirántjuk a hideg levegőt is.

Rendszeresen olvasszuk le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum