Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
04
nov/2012

Beérkeztek a pályázatok, hamarosan eredményt hirdetünk!

Minden olvasónknak köszönjük az Ozone Zöld-díj nonprofit kategóriájában beérkezett pályázatokat! Az Ozone Zöld-díj zsűrije gondosan mérlegeli a rengeteg környezettudatos tippet, hogy kiválassza közülük a legjobbakat. A nyertesek nevét a Piac&Profit Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2012 rendezvényen hirdeti ki a zsűri, és akkor adja át nyereményüket. Szeretettel várjuk a rendezvényre!

Időpont: 2012. november 21. 9:00-19:00

Helyszín: Larus Étterem és Rendezvényközpont (1124 Budapest, Csörsz u. 18/b.)


0
Tovább
26
okt/2012

Papír-újrahasznosítási tippek olvasóinktól

1. Hónapok óta mosószappanból készítem el a mosógélemet, és ecettel öblítek. Sőt mosószappan-szódabikarbónás keverékkel a fehérnek nem mondható tornazokni is nagyon szépen kifehéredik.

2. A használt parafadugókat összefűzve érdemes kádkilépőt készíteni.

3. Már egy éve átálltam a mosószódára, és semmi különbséget nem tapasztalok a hagyományos, különböző árfekvésű mosóporokkal- és gélekkel összehasonlítva. Semmilyen fehérítő granulátumot nem használok, és a ruhák tiszták, finomak, nem szürkül be a fehér anyag sem. Plusz egy jótétemény: a papírzacskós változat csomagolása gyújtósként is hasznosítható - nálunk a fatüzelésű fűtéshez, de bárhol máshol akár szalonnasütéshez is.

4. Az elégetett papír hamuja télen sózás helyett is jó, nem marja a betont.

5. Így készül párna a reklámújságból. Az újságokat lapjaira bontom, majd gombócókká gyűröm. A huzat sűrű szövésű, színes vászonból készül. Ebbe tömöm be jó szorosan a galacsinokat.


0
Tovább
23
okt/2012

Padlófűtés komposzttal – olvasóink tippjei Ozone zöld díj

Még nyáron a szomszédommal beszélgetve alakult ki egy elképzelésünk, amihez azonban időhiány miatt idén  nem fogtunk hozzá. A kettőnk közti kerítésnél megnőtt sövényt ritkítottuk meg. A sövény vastagabb és vékonyabb részei is hozzánk dőltek át. Ezt próbáltam aprítógéppel is feldarabolni, de esélyem sem volt. Településünkön a nyesedék (gallyak , ágak, fű...) elszállítása vagy hasznosítása nem megoldott.

Az ötlet a következő. Szerezzünk be 10 köbméter levágott gallyat, ágat és daraboljuk fel fejszével. (Akiknek ezt elmeséltem, örömmel hozták volna utánfutószámra, mert nem tudtak megszabadulni a nyesedékektől.) Ezt rakjuk egy 10 x 1 x 1 méteres halomba, takarjuk le valamilyen takaróanyaggal a szél ellen. A halom alá tekerjünk padlófűtés-csövet, és kössük rá mindkettőnk családi házának a fűtésrendszerére, illetve melegvíz-ellátására. A bomlási hő várhatóan egy éven át 60 Celsius-fokos vizet produkált volna mindkettőnk számára, azaz a csövezés költségeitől eltekintve a téli fűtés és az egész éves melegvíz ellátás megoldódott volna ingyen.

A bomlás teljes lejátszódása után a megmaradt anyagot humuszként el lehetett volna ajándékozni. Ami aggályunk volt még, hogy megfelelő takarást kellett volna találnunk a bomlási" illatok" elkerülése véget. Azaz komplett komposztálási technológiát kellett volna megvalósítanunk, bár az energiaárak ismeretében ez az utánjárás megérte volna.

Társasházban is van lehetőség komposztálni, akár az erkélyen, vagy a konyhaasztal alatt is! Végy két nagyobb festékesvödröt, rakd egymásba úgy, hogy a felső vödör aljára nagyobb lukakat vágsz, s a két vödör közé valamilyen távtartó eszközt ékelsz, például néhány joghurtos dobozt. A felső vödörbe lehet gyűjteni a komposztot. Érdemes néhány tucat trágyagilisztát is beszerezni hozzá, hogy gyorsítsák a lebontás folyamatát.

Ha már megtelt a komposztáló, a tetejére helyezhetünk még egy kilyukasztott vödröt, míg az alsó réteg pihen. Fél év alatt szép, érett komposztot kapunk, melyet meghálálnak szobanövényeink. Az alsó vödörbe lecsöpögő folyadékot "gilisztateának" hívják, mely szintén táplálhatja szobanövényeinket.


11
Tovább
22
okt/2012

Így fűt télen a terasz – olvasóink barkácsötletei

A házam déli oldalán lévő teraszom tetejére víztiszta polikarbonátot tettem. Októbertől májusig mindhárom oldalát is körberakom egyszerű fakeretben lévő üvegtáblákkal, vitrinszerűen, szorosan egymás mellé csúsztatva. Napsütéskor annyira felmelegszik benne a levegő, hogy beengedve az ide nyíló ajtókon át a lakásba, 4 fokkal is megemeli a hőmésékletet.

Naplementekor gyorsan bezárom a házba a meleget, mert ilyenkor pillanatok alatt le tud hűlni a veranda. A fűtési szezon elejét és végét ezzel a módszerrel teljesen helyettesíteni tudom. Nyár elején pedig tízperces munkával a garázsba viszem az oldallapokat. Ha nem süt a nap, akkor is védi a házat és nem engedi a falat áthűlni, ezért a mediterrán növények gyönyörűen áttelelnek a fagymentes verandán.

Így készül kiégett villanykörtéből karácsonyfadísz: az égőt befestjük arany vagy ezüst színű festékkel, mintákkal díszítjük. Majd a fémfoglalatra színes masnit kötünk és madzagot erősítünk, amivel felakaszthatjuk.

Vitaminos dobozokból adventi naptár készülhet gyerekeknek. Le kell tépni róluk a címkét, és egymás mellé (ahogy beférnek) egy cipősdobozba helyezni őket. (Oké, elismerem, a méretet el kell találni.) A dobozt vagy festeni kell, vagy beborítani csomagolópapír-maradékokkal. Magukat a vitaminos dobozokat szintén be lehet borítani, festeni. A csokik a dobozokba kerülnek, a sorszám meg a dobozok tetejére. Kibontani persze sorban kell őket. Ha van otthon szalag, azzal is átköthet. Ha valaki ügyes, jól fog kinézni az egész, és nem szokványos egyáltalán!

A vitaminos dobozok jók még társasjátékok apró kiegészítőinek tárolására, vagy gyerekeknek vártorony készítésére. Kicsiknek csörgő készíthető belőlük, vagy babaágy fölé is jók, főleg, amíg a csecsemő elvan azzal, hogy csak nézegeti a színes, lógó dobozokat. (Akár a plafonról is lelógathatók madzaggal.)


0
Tovább
20
okt/2012

Fokhagymával a csigák ellen – olvasóink kertészkedős ötletei

Bazsalikom mellé uborkát érdemes ültetni, mert úgy nem támadja meg a lisztharmat. A levendula nemcsak szép a rózsa alatt, hanem elűzi a levéltetveket. A póréhagyma és sárgarépa elzavarja egymásról a legyeket és molyokat. Nem megy a csiga a földieper közé, ha fokhagymát ültetünk mellé. A módszerről szakemberek által készített szórólapokat kéne kiadni, megjelölve a konkrét növénypárosításokat és a hatásokat.

Ahol a fokhagymás módszer nem vált be, és mégis rátelepedtek a tetvek a paprikára, paradicsomra, káliszappanos esővizet spricceltem szét. Két-három napon keresztül csináltam. Garantáltan eltűnnek a kártevők. Az összes csatornához esővízgyűjtő hordót tettem, abból öntöztem egész nyáron a kertem. A szomszédban galambok vannak, az óltakarítással kikerülő ürüléket mindig elkérem a komposztomba talajjavítónak.


1
Tovább
19
okt/2012

Ehető rizspapír-csomagolás – olvasóink tippjei

Már sokat morfondíroztam, hogy az ember mennyire vízpazarló. Kertes házaknál és nagyobb méretekben is meg lehetne oldani, hogy a fürdővizet és más kevésbé mocskos vizeket a WC lehúzására használjunk. Egy kiegészítő puffertartályt kellene csak a csatornarendszerre rákötni, és azzal egy elektromos szivattyú segítségével megtölteni a WC-tartályt. A gyerek fürdővizével szerintem lehet locsolni.

Kiürült kenyereszacskóba gyűjtöm a papírfecniket, blokkokat stb. Ha megtelt eltüzelem a cserépkályhában. Ez bevált otthon, és a munkahelyen is. A papírzsepit is lehet ide gyűjteni.

Cukorkapapírokat le lehetne cserélni rizspapír csomagolásra, amit szintén el lehetne fogyasztani. így nem kellene feleslegesen gyártani papírt, illetve hulladék se keletkezne utánuk.

Papírbrikettet lehetne gyártani a háztartásból kikerülő újságokból, papírokból (felaprítva, beáztatva, formába nyomva, kiszárítva).


4
Tovább
16
okt/2012

Egy nap tippjei

Tarts otthon vizes ballont, amelyet újratölthetsz, ebből szürcsöld a reggeli kávéd, így a vízforralással járó energiát és a palackokat máris megspóroltad. Még indulás előtt tedd rá töltőre a telefonod, de mikor már tele az akksid, a töltőt ne hagyd a konnektorban, ezzel is óvod a környezeted.

A reggeli sminkhez használj természetes anyagokból készült termékeket.

ne a kocsiba pattanj, inkább tekerj be a munkahelyedre biciklivel - ez neked is nagyon jót tesz. A munkahelyeden ne nyomtass ki minden vackot, a gépeden tárold a dokumentumaidat, ott oszd meg kollégáiddal webes felületen: "Save the Trees!".

Ha már besötétedett, energiatakarékos izzóval világíts, és mikor elindulsz, mindenképp kapcsold le a lámpád! Amikor hazaértél, ne nyomd be a tévét, beszélgessetek ökogyertya hangulatvilágításban, és a vacsorakészítés hulladékát gyűjtsd szelektíven.

Ozone zöld díj gyertya kerékpár


4
Tovább
15
okt/2012

Így zöldebb a kiskert - olvasóink tippjei

Olvasóink tippjei

1. Könnyű vegyszermentesen gazdálkodni kevés permakultúra-tudással (netről sok mindent lehet erről találni), és növénytársítással k Ha például sok fűszernövényt termesztünk a paradicsom, paprika, uborka között, nagy valószínűséggel egyáltalán nem kell vegyszert használnunk a növényekre.

2. Rezsicsökkentő berendezés egy kisebb lavór vagy tál a mosogatóba, így pl. a gyümölcs megmosására használt víz nem vész kárba, hanem meglocsolhatjuk vele a virágokat. (Az a víz is alkalmas, amiben megfőtt a tészta, a tojás vagy a krumpli, persze miután kihűl.) Így kevesebb víz megy kárba.

3. Sörrel vegyszer nélkül lehet a levéltetveket lemosni. Ugyan munkaigényes, de hatékony (nem szeretik a sört…). A vízben áztatott csalán leve hatásos a levéltetvek ellen, és jó a jéghidegre hűtött víz is.

4. Az 5 literes PET-palackokat (desztilált vizes) a kertben fémrudakra (építkezési maradék) teszem, kupak nélkül szájával lefelé. A szél állandóan mozgatja őket. A pockok elköltöznek az adott területről, mert a vasrúd levezeti a földbe az állandó zörgést, és ezt nem bírják.

5. Az összes szerves hulladékot a konyhában külön szemetesbe gyűjtöm, majd a kert sarkában lévő komposztálóban két-három évig érlelem. Ebből újítottam meg idén a sziklakertem talaját. Forralt víz segítségével irtom ki a gazt a térkő elemei közül.

6. A kávézacc és az apróra tört tojáshéj jó a cserepes virágoknak.


1
Tovább
13
okt/2012

Üdítős flakonokból építkezik a PET-puff csoport

Műanyag palacknak nem jó születni. Rövid élet, hosszú enyészet vár a legtöbbükre. Néhány ezer szerencsésnek azonban a PET-puff Team előzőnél talán hasznosabb életet adhat. Az építési módszer lényege, hogy újabb nagy energia (mosás, aprítás, újrafeldolgozás) bevetése nélkül hasznosítunk újra üdítős flakonokat helyi közösségek bevonásával. Az eredmény egy egészen egyedi, színes, vidám, funkcionális építmény lesz.

A PET-projekt csökkenti a pillepalack hulladékot és az építkezés során minimalizálja a cement, a vas és fa alapanyagok használatát, ezáltal enyhíti a szén-dioxid-kibocsátást. Egyúttal felhívja a figyelmet az újrahasznosításra, amely Magyarországon európai szinten is gyerekcipőben jár. Az évi 5 millió PET-palacknak csak 15 százaléka kerül szelektív gyűjtőbe és annak is csak 7-8 százalékát dolgozzák fel újra, vagyis milliószámra jutnak a szemétlerakóba a számos egyéb célra is felhasználható nyersanyagok.

A PET-puff alkotások megszületésének lépései egyszerűek. PET-palackokat homokkal, földdel keményre töltjük, így kapjuk meg épületünk alapanyagát, a „téglát”. Ez a munkafolyamat a közösség aktív részvételét igényli. Mivel különösebb képességet, képzettséget nem igényel ez a feladat, kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül bevonható bárki. A palackok nem kerülnek pénzbe, a környéken összegyűjthetők, akár kisebb helyi csoportok révén, akár a helyi nagy cégektől, intézményektől (boltok, hivatalok, iskolák...).

Egy nagyon egyszerű betonalappal kezdődik az építkezés. Kötőanyagként vízzel kevert földet használunk. A sárrétegre kerül egy sor palack, majd újra sár- és palack-réteg következik. Legfelső szintként újabb beton-, majd a vakolóréteg következik. Ez utóbbi is a hagyományosnál kevesebb cementet igényel. Ekkor bukkannak elő a fal fő díszítőelemei a palackok virágformájú aljzata és a színes kupakok.


2
Tovább
12
okt/2012

Puffként éled újra a műanyag

A szelektíven gyűjtött hulladék többféleképpen is felhasználható. A PET-palackokból például szuper puffokat lehet készíteni: csak össze kell őket ragasztani, beborítani egy réteg kartonnal, majd egy réteg tetszőleges puha valamivel, és rászerkeszteni egy huzatot.

Én tavaly a kupakokból gyártottam karácsonyi díszeket. Tetszőleges mennyiségű kupakot összeragasztottam, töltöttem bele cukrot, hogy súlya is legyen. és csomagolópapírral borítottam. Azt még nem próbáltam, de azt gondolom, a papírból is lehet bútort gyártani. Sok papírhulladékot összegyűrve vagy összevagdosva, jó sűrűn, ugyanúgy huzattal borítva jó kis babzsákhoz jutunk.

Ne kérj szatyrot vásárlásnál! Vásárolni persze csak vászonszatyrot viszek, és nem teszem zacskóba például a zöldségeket, de azért így is csak akad mindig új. Ezeket pedig újrahasználat alapján szelektálom: a tiszták az "ételes" csoportba mennek, akikbe később tudok szendvicset vagy almákat rakni.

Az átlagos állapotúak mennek a „vegyes“-be, az enyhén koszosakra ráírom, hogy „cipő“, és kiránduláskor abba mehet a bakancs. A megmásíthatatlanul koszosaktól pedig elbúcsúzom és mennek a szelektív gyűjtőbe. A feldolgozás helyén úgyis át fogják őket mosni, nem pazarlok rájuk vizet. Még sosem kellett szemeteszsákot vagy uzsonnás-zacskót vennem, és mindig van kéznél megfelelő méretű és rendeltetésű nejlonzacskó. Ha nem tudtad elkerülni, használd egészséggel!


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum