Nem egyszer bebizonyosodott már, hogy eleink számos értékes tudás birtokában voltak. Ezek egyike az afgán kangina, amely a szőlő tartósításának módja akár hat hónapra.

gyümölcs tél Afganisztán hagyományos módszer

KÉP: Pixabay

 

Áram és tartósítószer sem kell ahhoz az ősi szőlőtartósító módszerhez, amelyet több száz éve fejlesztettek ki Észak-Afganisztánban. A régióban már legalább négyezer éve termesztenek szőlőt, amelynek tápanyagokban és vitaminokban dús gyümölcsét képesek voltak akár hat hónapig megőrizni. Noha a mazsolakészítés is jelentős hagyományokkal bír ezen a tájon, a szőlő gyümölcse értékes csemege a téli hónapokban, amikor más friss gyümölcs nem nagyon elérhető.

gyümölcs tél Afganisztán hagyományos módszer

KÉP: KyleVialli

A kangina módszer gyakorlatilag ismeretlen a térségen kívül. A szőlőszemek tartósításához agyagban gazdag sárra van szükség. Ebből két tálat tapasztanak: az egyikbe teszik a megtisztított szőlőszemeket, a másik tálat ráborítják, a tálak összeérő peremét pedig sárral összetapasztják. 

gyümölcs tél Afganisztán hagyományos módszer

KÉP: AtlasObscura

Ezzel egy légmentesen záródó edényt hoznak létre, hasonlót a mai műanyag tárolóedényekhez. A szalmatörettel kevert agyagból készült kangina annyival jobb a műanyagnák, hogy a napfénytől távol, hűvös pincékben tárolt agyagedények még véletlenül sem penészednek be.

gyümölcs tél Afganisztán hagyományos módszer

KÉP: AtlasObscura

Az ősszel eltett szőlő a márciusi perzsa újévig, a noruzig eláll a kanginában. Talán nincs is más módszer a világon, amely ennyire hatékony volna. Nem véletlen, hogy az afgánok még ma is alkalmazzák. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének korábbi helyi képviselője, Rajendra Aryal kutatásokat végzett a különleges élelmiszertartósítási módszerel kapcsolatban, és megállapította, hogy leginkább egy bizonyos szőlő, a taifi tárolására alkalmas. A taifinak viszonylag vastag a héja, és egészen késő ősszel, a mezőgazdasági időszak végén szüretelik, írja az Atlas Obscura.

gyümölcs tél Afganisztán hagyományos módszer

KÉP: TasteAtlas

A nemzedékről nemzedékre hagyományozott kanginikészítési módszernek nagy a keletje Afganisztánban, ahol a jó talaj és a meleg és száraz klíma kedvez a gyümölcstermesztésnek. A tálib hatalomátvétel előtti felmérések szerint évente legalább 1,5 millió tonna gyümölcsöt gránátalma, dinnye, alma, szőlő, cseresznye és kajszi) termesztenek, ennek a harmadát exportálják. Az afgánok nagyon szeretik a gyümölcsöt, majdnem minden étkezés alkalmával fogyasztanak valamilyet.

365Zö