Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
dec/2015

Mr. Forgó Kuka - a vízi szemétgyűjtő 

Vajon mennyi szemetet gyűjthetne össze a Felső-Tiszán az a baltimore-i vízimalom, amely a folyóba dobott szemetet halássza ki.

vízihulladék szemétgyűjtés napelem kuka vizimalom

A 30 napelemmel felszerelt, napenergiával működő tutajszerűség kerekét egy vízi pumpa forgatja. Az üzembe, vagyis vízre állítása óta két év alatt több mint 350 tonnányi (1600 köbméter) szeméttől mentesítette a baltimore-i öblöt, többek között több mint 200 000 műanyag palacktól, 116 000 nejlonzacskótól, 176 000 csomagolóanyagtól, 250 000 hungarocell-származéktól, 6 500 000 cigarettacsikktől, 4000 üvegpalacktól és 1300 sportlabdától.

vízihulladék szemétgyűjtés napelem kuka vizimalom

vízihulladék szemétgyűjtés napelem kuka vizimalom

A kerék 22 500 kg szemetet gyűjt össze, és 2500 watt áramot termel naponta, ami egy amerikai családi ház napi energiaszükségletének elegendő mennyiség is lehetne.

vízihulladék szemétgyűjtés napelem kuka vizimalom

A vízimalom működése viszonylag egyszerű. A  tutajra szerelt két tölcsérszerű kar segíti a vízfelszínén úszó szemetet a kerék felé irányítani, amit egy rugós gereblye kap el és tol rá egy mozgó szállítószalagra, ahonnan egy kukába sodródik a hulladék. Amikor a kuka megtelik, egy úszódokkra helyezik át a hulladékot, ahonnan pedig egy RESCO hulladékból energiát termelő üzembe viszik át feldolgozásra, itt választják le az újrahasznosítás szempontjából értékes szerves hulladékot is a többitől.

vízihulladék szemétgyűjtés napelem kuka vizimalom

vízihulladék szemétgyűjtés napelem kuka vizimalom

A folyamatosan forgó kerék a folyamatos mozgással oxigént juttat a vízbe, így javítja a halrajok élőhely- és a vízminőségét is. A vízimalom népszerűsége töretlen, a két év alatt a vízimalom lett az Egészséges öböl program egyik legfőbb turisztikai látványossága. 

vízihulladék szemétgyűjtés napelem kuka vizimalom

Az Egészséges öböl programnak az öböl megtisztítása csak az egyik állomása, a végső cél az, hogy 2020-ra az öböl halászhatóvá és fürdőzésre alkalmassá váljon. 

Fotók: http://baltimorewaterfront.com/


0
Tovább
29
dec/2015

Melyik sajt termel több energiát, a brie vagy a beaufort?

A francia sajtkészítők sokoldalúságának újabb példája, hogy a sajtok melléktermékéből alternatív energiát állítanak elő. Így most már nemcsak azon versenghetnek a francia sajtmesterek, hogy melyik sajt a jobb, hanem, hogy melyikből lehet több villamos energiát előállítani. 

biogáz alternatív energia sajt

A francia Alpokban található albertville-i erőműben sajtkészítésből visszamaradó tejsavót használnak – anaerob környezetben – biogáz előállítására, amely a fosszilis tüzelőanyagok egyik formája.

biogáz alternatív energia sajt

Amikor a tejből sajt lesz, az átalakulásból származó tejsavót vagy tejsavó porrá alakítják sajtkészítéshez, vagy az állatok számára étrend-kiegészítőként alkalmazzák, vagy a termőföldek tápanyagellátásához használják fel. A tejsavó ára ingadozik, és egyre több pénzbe kerül a szállítása. 

Az anaerob környezetbe helyezett tejsavó, biológiai folyamat eredményeként, természetes úton alakul át élelmiszer-hulladék biogázzá, a metán, a szén-dioxid és egyéb gázok elegyeként. 

Az anaerob emésztés során gyakorlatilag ugyanaz történik, mint a szarvasmarhák gyomrában. A tejsavót baktériumokkal és Franciaországban termesztett növényekkel egy tartályba helyezik, ahol a fermentációs folyamat során metán és egyéb gázok szabadulnak fel. A keletkezett gázt 90 Celsius-fokra melegítik, és villamos energiát állítanak elő belőle.

biogáz alternatív energia sajt

Az 1992-es téli olimpia helyszínén található erőmű 2,8 millió kilowattóra villamos energiát termel évente, ami körülbelül 1500 lakos számára elegendő mennyiség.

 


0
Tovább
28
dec/2015

Bajban van Európa egyik legrégebbi tava 

Nagy bajban van az Európa Galápagosának is nevezett Ohridi-tó a tó történetével foglalkozó nemzetközi kutatócsoport szerint. A biológiai diverzitás szempontjából jelentős tóban több mint 350 máshol a világon nem létező faj él. A több mint egymillió éves tó Európa egyik legidősebb tava. 

ohrid ohridi-tó UNESCO világörökség Wizz Air turizmus

A kutatók félelmét a számtalan más természeti és kulturális örökséget is hátrányosan érintő tömegturizmus okozza. 2016 áprilisától ugyanis a Wizz Air nyári repülőjáratokat indít London-Lutonból Ohridba. A macedón Ohrid város és a Macedónia–Albánia határán elterülő tó természeti és kulturális öröksége együttesen alkotja az UNESCO világörökségi listájára felvett Ohrid-régiót. 

ohrid ohridi-tó UNESCO világörökség Wizz Air turizmus

A város és a tó szinte tengerparti hangulatot idéző környéke ez idáig kellemes, nem túl zsúfolt nyaralóhelynek számított.

ohrid ohridi-tó UNESCO világörökség Wizz Air turizmus

A kutatók leginkább attól tartanak, hogy az angol turisták fogadására egyenesen arányban érkező fejlesztések, apartmanépítések, strandok és betonozott partok kialakítása teljesen tönkreteszik a tó ökológiai rendszerét. 

Christian Albrecht német kutató szerint a legnagyobb veszély a Sztudencsista mocsarat és pufferzónáját érinti. A tó partján ez az egyetlen megmaradt összefüggő mocsaras felszín, amely erősen hozzájárul a tó vizének tisztításához, sőt az Ohridból érkező szennyeződések felfogásához is. A mocsár több ritka állatfaj, például a macedón gőte (Triturus macedonicus) és négy veszélyeztetett lepkefaj élőhelye is. 

ohrid ohridi-tó UNESCO világörökség Wizz Air turizmus

A város polgármestere által bemutatott tervek szerint a turisták számára építendő luxusapartmanok és a kikötő megépítéséhez a mocsarat le kell csapolni. 

ohrid ohridi-tó UNESCO világörökség Wizz Air turizmus

A tó és a régió megmentése érdekében az S.O.S Ohrid csoport egyre figyelemreméltóbb promóciókat tesz közzé a tó és környéke negatív irányú, fenyegető fejlesztéseinek megakadályozására. 

Fotók: Szerkesztő


0
Tovább
15
dec/2015

A falu, ahol nem akarnak hulladékot termelni

A kis japán falu, Kamikacu 2003-ban vált híressé, amikor elhatározta, hogy az első olyan települések közé fog tartozni, amelyek a gyakorlatban is megvalósítják a nulla hulladék tervét. A kis falu lakossága japán szokások szerint a keletkezett hulladékot vagy elégette, vagy a földbe temette. A hulladékmennyiség növekedése és az állami szabályozások következtében Kamikacu is hulladékégetőt építtetett, de az oly mértékben szennyezte a település levegőjét, hogy leálltak a használatával, és jobb ötlet híján egy másik település hulladékégetőjét használva szabadultak meg a települési hulladéktól. Ez viszont olyan drága megoldás volt, hogy a település vezetői a hulladékkezelési problémák új irányait keresték. 

Japán újrahasznosítás hulladék nulla hulladék levegőszennyezés

Így jutottak el addig a megfogalmazásig, hogy ne a település hulladéktól való megszabadítása legyen a cél, hanem a hulladéktermelés elkerülése. A cél elérése végett 2003-ban megfogalmazták „nulla hulladék” tervüket, aminek a fő célja az volt, hogy a település 2020-ra Japán első olyan lakóközösségévé váljon, amely nem termel hulladékot. 

Első lépésben létrehozták a település hulladékkezelési politikáját irányító és felügyelő nonprofit Nulla Hulladék Akadémiát.

Japán újrahasznosítás hulladék nulla hulladék levegőszennyezés

A településen mára 34 kategóriában szortírozzák a hulladékot. Külön gyűjtőbe kerülnek az újságok, a színes magazinok, papírdobozok, szórólapok, más és más gyűjtőbe kerülnek az alumíniumdobozok, spray-k és acéldobozok vagy a műanyag palackok és külön a műanyag kupakok.

Japán újrahasznosítás hulladék nulla hulladék levegőszennyezés

Mindeközben Magyarországon számos ember fejében még az sem tudatosult, hogy a szelektív kukába helyezhető PET palackot össze lehetne taposni.

Márpedig a szelektív hulladékgyűjtést először a lakosok fejében kellett ott is helyre tenni, hisz 34-féle hulladékféleség esetén több munkával jár a válogatás. Külön kell választani többek között a papírféléket, színek szerint gyűjteni a kupakokat, és külön kell gyűjteni a csomagolóféleségeket, illetve nem egy csomagolóanyagot el is kell mosni. 

Japán újrahasznosítás hulladék nulla hulladék levegőszennyezés

Ez a folyamat nem volt könnyű a lakosság számára sem, a tudatos, aprólékos szelektív hulladékgyűjtés többletmunkával, szabadidővesztéssel és számos kényelmetlenséggel is járt, mégis a lakosság mindennapjaiba szépen lassan beépültek az új tevékenységek, a folyamatok, dolgok újragondolása, és mára jól érzékelhető a ráfordított munka eredménye és környezetre gyakorolt hatása.

Japán újrahasznosítás hulladék nulla hulladék levegőszennyezés

A településen keletkezett szerves hulladékot majdnem 100 százalékban helyben, a ház körül használják fel. A nem komposztálható hulladékot a lakosság beviszi a Nulla Hulladék Központba. 

Az újrafeldolgozó központban minden bekerült szemetet önkéntesek válogatnak széjjel felhasználhatóság szerint. A jó állapotban lévő dolgok a "Kuru Kuru Recycling" vagy "Circular" boltba kerülnek, a feldolgozásra alkalmas hulladék pedig, a Kuru Kuru táska- és ruhakészítő műhelybe. 

Japán újrahasznosítás hulladék nulla hulladék levegőszennyezés

A település 2015-re 80 százalékos újrafelhasználási mutatóval büszkélkedhet, pontosabban Kamikacu újrafelhasználási rátája 2005. évi 55 százalékos újrafelhasználási mutatója 2015-re 80 százalékot mutat.

Fotók:  Robert Gilhooly/freelance  - The Guardian


0
Tovább
12
dec/2015

A természet én vagyok

Tökéletes alakú meztelen emberpárral indítja új, "A természet én vagyok" című motivációs filmjét a WWF. Nem egy komment szerint azonban pont a tökéletes testek miatt válik hiteltelenné az üzenete.

A filmmel a természet és környezetünk védelmén túl a szabad választás, a telefonoktól, elektronikától mentesített élet irányába lökdösne bennünket a szervezet. 


0
Tovább
11
dec/2015

Itt az Adidas óceáni hulladékból készített új cipője

Az Adidas újabb óceáni hulladékból készített cipővel jelent meg a piacon. Még egy korábbi posztunkban írtunk a óceáni műanyag szemétből, hátrahagyott hátrahagyott mélytengeri eresztőhálókból készült "ökotudatos" cipőről, amit a Parley For The Oceans platformmal közösen fejlesztettek ki.

adidas cipő újrahasznosítás óceáni hulladék Adidas Futurecraft 3D

A Parley For The Oceans mindenféle fejlesztőkkel, tervezőkkel, designerekkel és ismert cégekkel az óceáni ökoszisztéma védelméért kampányol. 

adidas cipő újrahasznosítás óceáni hulladék Adidas Futurecraft 3D

adidas cipő újrahasznosítás óceáni hulladék Adidas Futurecraft 3D

Az új kampány, új cipőjéből sem marad ki a tengerfenékre süllyedt szemét, ugyanakkor a cipő talpa, most 3D nyomtatással újrahasznosított poliészterből és halászhálókból lett összemixelve. 

adidas cipő újrahasznosítás óceáni hulladék Adidas Futurecraft 3D

A minőségibb intimbetétekre és finom, légáteresztő, fehér homokos tenger színére emlékeztető talp nagyon légiesre és dekoratívra sikeredett.  

Többek között a cég környezettudatos újításai közé tartozik az is, hogy fokozatosan kivonják a műanyag zacskókat a boltokból és a Herzogenaurach-i központban a tárgyalásokról kivonják a  műanyagpalackos ásványvizet.

Fotók: http://www.adidas-group.com/


0
Tovább
07
dec/2015

Az 1400 éves Gingko biloba bearanyozta a templom udvarát

A kínai Sanhszi tartományban, Zhongnan  hegyei közt, Gu Guanyin buddhista templom udvarában él az az 1400 éves ginkófa, amely elsárgult levelei lehullatásával bearanyozta a templom kertjét. A buddhista templom még a Tang-dinasztia idején épült, és valószínűleg a ginkófával egyidős.

gingko gingko biloba Kína páfrányfenyő

gingko gingko biloba Kína páfrányfenyő

gingko gingko biloba Kína páfrányfenyő

gingko gingko biloba Kína páfrányfenyő

A Gingko biloba, más néven páfrányfenyő az egyik legősibb növényfajunk, valódi élő kövület. Legközelebbi rokonai, amelynek a levelei majdnem teljesen úgy néznek ki, mint a mostani ginkófa levelei, mintegy 270 millió éve fejlődtek ki. A Gingko biloba betegségeknek, kártevőknek jól ellenáll, jól tűri az időjárás viszontagságait és a városi szmogot.

Budapesten, Erzsébetvárosban pár évvel ezelőtt földlabdás Gingko biloba fákat telepítettek nagy fa tartóedényekbe, az utcákra. Épp azért választották ezt a növényt, mert nagyon jól bírja a városi körülményeket. Egy dologgal nem számoltak, az emberi brutalitással. Az akkor kiültetett, fiatal, vékony fácskákat, szinte egytől egyig keresztbetörték a randalírozók.

Fotók: YICAI


0
Tovább
02
dec/2015

Áramellátásra, energiaköltség csökkentésre és elhízás ellen is jó a hibrid kerékpár

Manoj Bhargava, az öt órán át ható energiaital kitalálója bemutatta új találmányukat, a szabad elektromossággal működő hibrid kerékpárt. 

hibrid kerékpár környezetbarát energia

A milliárdos és csapata által kifejlesztett, környezetbarát energiával működő biciklit elsősorban a szegénynegyedek energiaellátásának biztosítására fejlesztették ki, ahol egy edzéssel meg lehetne termelni a napi áramot, ami még a lakosság egészségi állapotára is jól hatna.

hibrid kerékpár környezetbarát energia

A kerékpár másik típusát a fejlett országokban élő emberek életmódjához igazította, így kerékpározás közben csökkenteni lehet az energiaköltségeket, és mozgásra bírni az elhízott társadalmat. 

A hibrid kerékpár működése nagyon egyszerűnek tűnik: a lendkerék hajtásával egy generátort lehet működtetni, ami pedig egy akkumulátort tölt fel. 

A tervezők szerint 1 órai pedálozással egy lakás 24 órás energiaellátását lehet biztosítani. Manoj 10 000 kerékpárt szeretne kiosztani Indiában. 


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum