Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
16
máj/2023

Hogyan készíts gyökereztető szert házilag?

Kertásás közben véletlenül tőből kitörtem egy rózsaágat, amin van egy-két szál gyökérkezdemény, úgyhogy megpróbálom megmenteni. De hogyan?

kert tavasz nyár gyökereztetés növény méz fahéj aloe vera fűzfa almaecet

KÉP: Pixabay


0
Tovább
29
ápr/2023

Így használd az almaecetet a kertben!

Nemcsak a tojáslevesbe jó az almaecet, hanem a kertben is többféleképpen használhatod. De a tévhitekkel le kell számolni!

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Unsplash


0
Tovább
02
júl/2020

6+7 tipp a lábizzadás megelőzésére és kezelésére

Itt a nyár, óhatatlan, hogy izzadjon a lábunk, hiszen ezen a testtájon van a legtöbb izzadságmirigyünk: lábfejenként 125 ezer! A túlságosan izzadékony lábbal már csak azért is muszáj foglalkozni, mert más probléma forrásává is válhat, mint a lábszag, a lábgomba vagy a körömgomba. Az emberek 5 százalékára jellemző a fokozott izzadás, ezt hiperhidrózisnak nevezi a szakirodalom. A lábizzadás mérséklésére számos módszer létezik, de a józan észnek nincs párja. 

Pexels

MEGELŐZÉS

1. Naplózás
Nem kell ahhoz okostelefon, elég egy papír és ceruza, hogy rögzítsd, mikor észlelsz túlzott lábizzadást. Dokumentáld, mit ettél előtte, mit viseltél, mit éreztél, milyen helyzetben voltál. Nem ritka, hogy valamilyen étel, ital vált ki extrém lábizzadást, vagy hogy a stressz mutatkozik meg ilyen módon. Ha sikerül leszűkíteni a kockázati tényezők körét, elkerülni is könnyebb őket.

2. Megfelelő zokni
Manapság valósággal vadászni kell a tiszta pamut zoknira, mert még amire a csommagolás elején azt is írják, hogy "bio", "natúr", "bambusz", annak a hátoldalán is megtalálhatod az apró betűs feliraton, hogy 15-25 százalék poliésztert tartalmaz. És sajnos, attól mert végre találsz egy tiszta pamut zoknit, még nem biztos, hogy kellemes viselet: némelyik olyan erős gumírozással készült, hogy virslit csinál a lábból. Én úgy szoktam ez ellen védekezni, hogy kisollóval minden második gumiszálat elvágok a zokni bokarészénél. Nem mondom, hogy nem macerás, de megéri.
Van, akinek pont a tapadós pamutzokni csinál vízhólyagot, és nekik jobban beválik a speciális műszálas anyagból készült sportzokni, amely képes az izzadság elvezetésére.

3. Lábgomba elleni hintőpor
Ha a zokni felvétele előtt behintőporozod a lábadat, tovább marad száraz és jószagú. Amennyiben nem szeretnél spéci lábhintőport használni, kipróbálhatod a teljesen kíméletes kukoricakeményítőt is, amely ugyanúgy szárazon tartja a lábadat, viszont a lábgomba ellen már nem hatékony. 

4. Izzadásgátló spray vagy stift
Nem a dezodorra gondolunk itt, hanem az izzadásgátlóra. Ez másképp működik, mint a dezodor: átmenetileg gátolja az izzadságmirigyek működését. Az Amerikai Dermatológusok Akadémiája azt javasolja, hogy éjszakai lábizzadás esetén este lefekvés előtt fújd vagy kend be a lábadat, aztán reggel mosd le. Ezt ismételd 3-4 éjszaka, utána térj át a heti egyszeri-kétszeri alkalmazásra. Éjszaka egyébként is kevésbé izzad a lábunk, az izzadásgátló hosszabban képes kifejteni a hatását másnap.
Személyes tapasztalat, hogy a pántos szandál kisebb valószínűséggel fogja feltörni a lábadat, ha előtte izzadásgátlóval befújtad a lábadat. Amennyiben azonban bepirosodik vagy égni kezd az izzadásgátlótól a bőröd, inkább ne használd. 

Pexels

5. Megfelelő cipő
Erről is regényt lehetne írni, mert lábizzadás ellen legjobb a vászon- vagy bőrcipő, de manapság nehéz olyat találni, amelyik legalább az orr-résznél nincs egy kis műbőrrel vagy szintetikus anyaggal kibélelve. Márpedig ha bélelt, akkor sokkal jobban beizzad a láb. Tuti megoldás a szandál+pamutzokni kombó volna, de valljuk be őszintén, az nem túl esztétikus.
Az sem mindegy, hogy mekkora a cipő: lehet, hogy a fél számmal nagyobb sokkal komfortosabb volna, több helyük lenne a lábujjaknak, nem izzadnának be. 
Érdemes kipróbálni a különféle nyári talpbetéteket, amelyik pamutból vagy cellulózból van, attól remélhető, hogy képes felszívni az extra nedvességet. Viszont hogy éppen a talpbetét miatt ne legyen túl szűk a cipő, tényleg szerencsés, ha fél számmal nagyobb a lábadnál.

6. Hidratálás
Kánikulában vagy sportolás közben azért is érdemes odafigyelni a kellő vízivásra, mert a hidratált szervezet könnyebben megbirkózik a hőmérsékletszabályozással, ennél fogva kevesebbet izzad.

KEZELÉS

1. Lábmosás
Minél gyakrabban, annál üdvösebb. Senki nem fog megróni azért, ha néhány óránként a mosdóban megmosod, vagy ha erre nincs lehetőség, legalább egy nedves törlőkendővel áttörlöd a lábadat. Ezzel letisztítod bőrödről az izzadságot és a baktériumokat, továbbá lehűtöd és felfrissíted a lábadat. A lábmosáshoz használhatsz antibakteriális vagy gombásodás elleni gyógynövényes szappant, illetve tehetsz a lábmosó vízbe 2-3 csepp antimikrobiális illóolajat, mint a teafa vagy az eukaliptusz. Lábmosás után rendkívül fontos, hogy alaposan megtöröld, teljesen megszárítsd a lábadat, mielőtt visszaveszed a zoknit és a cipőt. A száraz lábujjak közé szórhatsz egy kis lábgomba elleni hintőport vagy kukoricakeményítőt.

Unsplash

2. Lábáztatás
Főzz egy erős fekete teát két filterből, öntsd egy lavórba és hígítsd annyi vízzel, hogy kellemes hőmérsékletű legyen. Ebben áztasd a lábadat 20 percig. A teában lévő tannin kicsapja a fehérjéket, azaz képes elpusztítani a mikróbákat. Továbbá jellegzetes tulajdonsága az összehúzó képessége: összehúzza a pórusokat, kevésbé fog izzadni a lábad. A teás lábáztatást akár minden este megismételheted, ha jólesik.
Variálhatod szódabikarbónával is: egy lavór langyos vízben oldj fel 3-4 evőkanál szódabikarbónát, ebben áztasd a lábadat 20 percig. 
Sőt, egy lavór langyos vízhez adhatsz 4-5 evőkanál almaecetet is, amely ugyanúgy összehúzó hatású, mint a tea, csak még inkább gomba- és baktériumölő hatású.

3. Cserezokni
Tuti tipp a cserezokni: délben kimész a mosdóba, lecseréled tisztára a zoknidat, a használtat pedig egy garantáltan szagmentesen záródó zacskóba vagy edénybe teszed és hazaviszed. Ha nem akarsz emiatt mindennap kidobni egy műanyagzacskót, használj forró vízben fertőtleníthető műanyagdobozt vagy kis befőttesüveget.  

4. Váltócipő
A boldogult szocializmusban talán nem is volt olyan irodista, akinek az íróasztala alatt, az újságpapírkötegből összetákolt lábelemelő mellett ne lett volna egy "benti" papucsa. Ezzel az illető megelőzte, hogy a lába egész nap főjön a fényes fekete szkáj műbőr csizmában. De a lényeg: az átmelegedett cipőben fokozottan izzad a láb, még akkor is, ha a cipő felsőrésze légáteresztő anyagból van. Amikor úgy érzed, túlságosan meleg van odalent, cseréld le a lábbelidet a váltócipőre. Az is nagyon fontos, hogy egymás után két napon ne viseld ugyanazt a cipőt. Bármiből is legyen, legalább 48 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen kiszáradjon. Esetleg rásegíthetsz erre azzal, ha kiteszed az erkélyre, gangra, jól szellőző szabad téri területre száradni.

5. Alkohol
Kizárólag eseti használatra ajánlják, egyébként is az alkohol miatt a legdrágább gyógymód, ha a nagyon izzadt, bebüdösödött lábadat finoman áttörölgeted egy alkohollal benedvesített vattalabdaccsal. Ez azonnal leszárítja a bőrt és megszünteti a szagokat. Ám nem szabad mindennap használni, mert az alkohol annyira szárító hatású, hogy bőrirritációt, gyulladást okozhat.

6. Szódabikarbóna a cipőbe
Miután otthon levetted a cipődet, hints bele egy kiskanál szódabikarbónát, amely felszívja a nedvességet, ezzel elpusztítja a szagot okozó baktériumokat. Utána fejjel lefelé tartod a cipőt, és kirázod belőle.

7. Citromlé
Indulás előtt egy kiskanálnyi frissen facsart citromlevet egy vattapamaccsal oszlass el a lábadon, hagyd megszáradni, és ezután húzd fel a zoknit, harisnyát. Összehúzó hatásánál fogva lezárja a pórusokat, kevésbé fog izzadni a lábad, továbbá természetes dezodoráló hatású.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
02
jún/2020

Maszkviselés után ápold a bőröd házilag készült arctonikkal

Aki egész nap maszkot visel, annak az arcbőre nem jut elég friss levegőhöz, befülled a maszk alatt, és emiatt hajlamossá válhat a pattanásokra.

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

A problémát enyhítheted házilag készített arclemosó tonikkal, amit mindig a már megtisztított bőrre kell egy vattakoronggal felvinni. Ezeket a természetes eredetű, viszonylag semleges illatú arctonikokat férfiaknak is érdemes használniuk, hiszen a maszkviselés az ő arcbőrüket is kikezdheti.

1. Zöld tea + aloe gél

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pexels

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Merj ki belőle 2 evőkanállal, adj ahhoz 2 kiskanál aloe vera gélt, öntsd egy kis flakonba, rázd össze és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig  eláll. A kínai gyógyászat a zöld teával sokféle bőrproblémát kúrál, a benne lévő hatóanyagok védik a bőrt az UV-sugarak káros hatásai ellen is. Az antioxidáns hatású zöld tea feszesíti a bőrt és csökkenti a gyulladást. Az aloe vera nyugtató hatású, mérsékli a pirosságot, egyúttal hidratálja a bőrt.

2. Zöld tea + almaecet

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Ebből tölts 3 egységnyi mennyiséget egy permetezős flakonba, önts hozzá 1 egységnyi almaecetet, rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, feszesíti a bőrt és összehúzza a pórusokat. Az almaecet kiegyenlíti a bőr pH-értékét, tisztítja és mérsékli a zsírosságát. Zsíros bőrűek turbózhatják a keveréket még 1-2 csepp antibakteriális hatású teafaolajjal is. Száraz bőrűek 9/10 zöld teához adjanak 1/10 almaecetet, és teafa olaj helyett turbózzák 1-2 csepp gyulladáscsökkentő hatású levendula olajjal. 

3. Mentatea + citrom

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pixabay

Kb. 2 dl vízzel főzz egy erős mentateát, és hagyd kihűlni. Adj hozzá fél evőkanál frissen facsart citromlevet. Rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A mentatea a benne lévő mentolnak és antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően hűsíti és feszesíti a bőrt, csökkenti a gyulladást és a pirosságot. A citrom eltávolítja az elhalt hámsejteket, és mérsékli a faggyúmirigyek működését.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
22
jan/2019

Téli tápláló hajkúrák a fejbőr és haj regenerálására

Tél derekán járunk, ilyenkor szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárai már kezdenek kiürülni. Pláne azoknál, akik újévi fogadalmukhoz híven a januárt fogyókúrával vagy megerőltető sportolással kezdték. A sapkaviselés sem tesz jót a fejbőrnek, ráadásul a lakás és iroda száraz meleg levegője után extrém hősokk lesz a kinti mínuszos hőmérséklet -- majd fordítva onnan befelé. A hajkorona regenerálásához egy sor hasznos hozzávalót találsz a konyhában. Ezzel az "újrahasznosítással" gazdaságosabban megúszhatod a műveletet. Az alábbi természetes alapanyagok gazdagok olyan vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek táplálják a fejbőrt és a hajhagymákat, segítségükkel mérsékelheted a hajhullást is.

Pixabay

Olívaolaj
A szépségkúrák egyik legkedveltebb hozzávalója, nem véletlenül: A- és E-vitamin-, valamint antioxidánstartalmának köszönhetően hidratálja a hajszálakat, rendbe teszi a töredezett hajvégeket, eltávolítja a fejbőrről a hajnövekedést gátló faggyúréteget. Mikróban langyosíts meg pár evőkanál olívaolajat, masszírozd a hajadba, tekerj a fejed köré folpackot és csavard be az egészet egy törülközőbe. Legalább 45 percig hagyd hatni, majd vízzel hígított samponnal (kétszer) mosd ki a hajadból az olajat.

Natúrjoghurt
A benne lévő tejsav és cink remek hidratálója a száraz, viszkető fejbőrnek és az elgyengült hajszálaknak. Önmagában is használható, de egy felvert tojásfehérjével elkeverve még jobban kondicionálja a károsodott hajszálakat. Hagyd hatni 10-15 percig, aztán langyos vízzel öblítsd le (a tojásos pakolások összecsomósodhatnak a túl forró víztől).

Tea
A megfakult haj fényét helyreállítja a hajmosás utáni utolsó öblítőnek használt tea. Szőkék válasszák a kamillát, barnák és vörösek a feketeteát. 

Pixabay

Almaecet
Az élettelen hajat revitalizálhatod egy házi turmixszal, amelyet 1 kiskanál almaecetből, 2 evőkanál olívaolajból és 3 felvert tojásfehérjéből keversz. Kend fel a hajadra, tekerd folpackba vagy vegyél fel egy zuhanysapkát, és várj legalább fél órát, mielőtt leöblíted.

Jojobaolaj
Ennek az értékes olajnak az az egyik különlegessége, hogy összetétele nagyon hasonlít a bőrünk által termelt faggyúhoz, ezért kiválóan alkalmas a faggyútermelés szabályozására. Akár kevés, akár sok a faggyú, a jojoba hatására rendeződik a szintje. A károsodott, szénakazalszerű hajat könnyen átvarázsolhatod selymesen csillogó hajzuhataggá, ha 1 evőkanálnyi jojobaolajhoz cseppentesz 2-3 csepp szantálfa illóolajat, és ezt a keveréket szétoszlatod a törülközőszáraz hajadon. A jojoba hidratálja a hajszálakat, csökkenti a hajhullást, míg a szantálfa antimikrobiális hatású.

Avokádó
Ma már elérhető a legtöbb hipermarket zöldségosztályán. Közel 20 féle vitamin és ásványi anyag van benne, közte K-vitamin, amely a hajhullás egyik ellenszere. Hámozd meg, vedd ki a magját, a húsát villával törd össze, és keverj hozzá egy egész tojást. Hajhossztól függően egy vagy több részletben használd fel 20 perces pakolásnak a benedvesített hajon. A maradékot fagyaszd le második kúrához. 

Pixabay

Ápolási tippek károsodott hajra:
- Hajmosás után ne dörgöld a törülközővel a fejdet, mert azzal sokat ártasz a hajszálaknak. Ehelyett tekerd a törülközőt a fejedre, és hagyd, hogy a textil kiszívja tincseidből a vizet.
- Minél kevésbé meleg a hajmosó víz, annál kellemesebb a meggyötört fejből és a haj számára.
- Éjszakára kapcsold be a hálószobában a párásítót, ezzel is segíted, hogy hajad visszanyerje hidratáltságát.
- Még ha szereted is copfba összefogni a hajadat, most néhány hétig hordd kiengedve, hogy regenerálódjanak a hajszálak.
- Fogyassz naponta omega-3 zsírsavat tartalmazó olajkapszulát, mint a hal-, ligetszépe- vagy lenmagolaj. Ezzel belsőleg ápolod a hajad mellett a körmeidet is!
 


0
Tovább
17
jún/2018

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Amikor csupa maszat a mobil vagy a tablet kijelzője, az nemcsak csúnya látvány, hanem veszélyes is: egy átlagos mobil kijelzőjén 10-szer annyi káros baktérium van, mint a legtöbb vécéülőkén. S mivel naponta legalább 30-40 alkalommal megérintjük a kijelzőt, ezért nem árt időnként fertőtleníteni a felületet.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

MalangToday

A mikroszálas törlőkendők önmagukban viszonylag jól tisztítják, de nem fertőtlenítik a kijelzőt. Semmi vész, egy perc alatt készíthetsz házilag olyan oldatot, ami garantáltan elpusztítja a láthatatlan kórokozókat.

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ahogy látom, a mobil objektívére is ráférne egy áttörlés...

Hozzávalók:
100 ml-es zárható flakon (lehetőleg üveg)
tölcsér
50 ml desztillált víz
50 ml almaecet vagy 8%-os ecet
10 csepp teafaolaj

A flakonba/üvegbe a tölcsér segítségével töltsd bele a folyadékokat és jól rázd össze. Enyhén opálos folyadékot kapsz, amiből öntsd egy kicsit mikroszálas törlőkendőre, és töröld át a felületet. (Konyhai papírtörlő kendőt is használhatsz, de csak óvatosan, mert az karcolhatja a kijelzőt.)

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Jól látszanak az ujjlenyomatok és zsíros foltok

A törlés után enyhén homályos lesz a felület, de semmi vész: száraz kendővel (papír törlővel) is töröld át, és utána csillogóan ragyogó lesz a végeredmény. Mint újkorában!

almaecet teafaolaj házi fertőtlenítő otthon

Ez már makulátlanul tiszta és garantáltan bacimentes!

Egy jól zárható üvegcsében a munkahelyeden is tarthatsz ilyen fertőtlenítő tisztító oldatot, vagy akár nyaralásra is magaddal viheted! Én az oldatot egy kiürült gyógyszertári alkoholos üvegbe töltöttem, amit fel is címkéztem, nehogy elfelejtsem, mi van benne.

A teafaolaj az egyik leghatékonyabb természetes fertőtlenítőszer, számos baktériumot, vírust, gombát képes elpusztítani.

Ha nincs otthon almaecet, akkor 8%-os háztartási ecetet is használhatsz, esetleg kicsit erősebb hígításban.

Figyelem: Soha ne a kijelzőre öntsd direktben a folyadékot, mindig a kendőre. Érdemes tisztítás előtt kikapcsolni a mobilt és tabletet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
23
ápr/2018

Turbózd fel a sportolást egy 300 éves bio energiaitallal!

A koranyári időben sokan kezdtük meg a télen felszedett mackóháj ledolgozását. Ám a túl hirtelen túl intenzív sportolás hatására izomfájdalom, éjszakai izomgörcs, kimerültség léphet fel. Ezek enyhítésére lehet magnéziumot vagy B-vitamint szedni. Aki igazán jót akar magának, próbálja ki a switchel (ejtsd: szvicsel) nevű házi készítésű italt, amelynek értékes összetevői nemcsak az izom- és ízületi fájdalmat kúrálják, hanem gyorsan pótolják az elveszített energiát, és ráadásul segítik a zsírégetést. Hidegen és melegen is fogyasztható akár mindennap. 

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Sportoló fiatalok az 1930-as években 
Forrás: Fortepan

A switchel eredete a 17. századba nyúlik vissza, az észak-amerikai Új-Anglia telepesei fejlesztették ki a kemény fizikai munka energiaigényének pótlására, afféle roboráló frissítőnek. Az idők folyamán feledésbe merült, illetve a készen kapható olcsó szénsavas üdítők, például a kóla kiszorították a házi készítésű italokat. Pedig a switchel nagy előnye a kólákkal szemben, hogy pontosan lehet tudni, miből van. Részben ezért kezd újra népszerűvé válni az egészségtudatos emberek, de még a hipsterek körében is, bár Európában jószerével ismeretlen ez az ital. Ha minden igaz, ez a switchel-recept első magyar nyelvű közlése!

Pedig Magyarország igazi switchel nagyhatalom lehetne, hiszen rendelkezésünkre áll az egyik fő hozzávaló, a jó minőségű víz. A nádmelasz cukorrépamelasszal helyettesíthető, végső esetben mézzel is. A magyar almaecet szintén elérhető, a gyömbér hazai termesztése sem lehetetlen.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

FOOD52

Ha már az összetevőknél tartunk, a switchelben lévő almaecet kalciumban, magnéziumban, foszforban, káliumban és nátriumban gazdag, ezek fontosak a normál izomműködéshez. 
További összetevő a nádmelasz, amelynek kiemelkedő a kalcium-, vas-, magnézium-, kálium-, réz-, mangán- és szeléntartalma, továbbá megtalálható benne többféle B-vitamin.  Minél sötétebb, annál kevésbé édes, viszont annál több benne a gyógyhatású anyag. Glikémiás indexe 55 (alacsonyabb a kristálycukor 68-as, illetve a szőlőcukor 100-as értékénél), tehát nem túl gyorsan, viszont tartósabban emeli meg a vércukorszintet. Egyébként ennyi a GI-értéke a banánnak, édesburgonyának, barnarizsnek, zabkorpának, kukoricának.  Több benne az antioxidáns hatóanyag, mint a mézben, ezek a hatóanyagok védik a sejteket az olyan sejtkárosodástól, amely daganatos és más betegséghez vezethet.
Kell még bele gyömbér (friss vagy szárított), amiről azt kell tudni, hogy hatóanyagai csökkentik a kopásos ízületi gyulladást (osteoarthritis), a koleszterinszintet, a különféle okból kialakuló hányingert, illetve az idegrendszerre is hatnak, a szédülést is mérséklik. Izomláz enyhítésére nem 100 százalékosan bizonyított a gyógyhatásuk, de érdemes kipróbálni.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

American Table

TIPP1:
A melasz sok hipermarketben, bioboltban és az interneten is elérhető, de ha nem tudod beszerezni, helyettesítsd mézzel, igaz, annak kalcium- és magnéziumtartalma töredéke a melaszénak.

A switchel másik neve haymaker's punch, azaz szénacsinálók puncsa (a szénacsináló régi magyar szó!), ezzel is utalva arra, hogy megerőltető munka mellé fogyasztották serkentőnek. Olykor került bele "bélés" is, úgymint egy löttyintés rum, brandy vagy whisky, na akkor tényleg "punch" lett belőle (az angol szó bokszütést is jelenthet). Állítólag a karibi kalózok is ittak hasonló koktélokat.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Íme Elizabeth M. Hall amerikai szakácskönyvíró "Harvest Drink", azaz aratási ital receptje átfordítva SI-mértékegységekre és a kerekített mennyiségek nagyjából 20-szal elosztva, mivel az eredeti recept 5 gallonra, azaz bő 19 literre volt megadva -- régi szép idők! A recept Hall 1856-ban megjelent Practical American cookery and domestic economy című háztartástan könyvében szerepel, a mű a címére kattintva lapozhatóan olvasható, igazi csemege a kor iránt érdeklődők és anglofilok számára:  

SWITCHEL-RECEPT:

1 l víz
90 ml (kb. 6 evőkanálnyi) melasz
50 ml (kb. 3,5 evőkanálnyi) almaecet
3 g (kb. 0,5 kiskanálnyi) szárított, őrölt gyömbér (ha friss reszelt gyömbért akarsz használni, több kell bele, úgy 10-12 g, ami kb. 2-2,5 kiskanálnyi)

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

FOOD52

Érdemes kísérletezgetni a mennyiségekkel, kinek a kevesebb melasz, kinek a több gyömbér jön be. Sima víz helyett készíthető szódával is. A hozzávalókat összekevered, és beteszed a hűtőbe legalább 4 órára, de inkább egy éjszakára, hogy összeérjenek az ízek. Másnap leszűröd belőle a gyömbért, és fogyaszthatod. Hajdanán zárható cserépkorsókban vitték magukkal a földművesek, és az edényt beleeresztették egy patakba, hogy jó hideg maradjon az ital benne.

sport energiaital switchel almaecet melasz méz gyömbér

Russell Lee: Egy napszámos fia a texasi Ralls melletti farmon, 1939
Forrás: Kongresszusi Könyvtár fotóarchívum

TIPP2:
Készíts banános switchelt is: 1 liter switchelt turmixolj össze 1 banánnal, ami szintén gazdag káliumban és magnéziumban. Egy csipet sót is hozzáadhatsz, az izzadás miatti sóvesztés pótlására.

Egészségügyi információk:
Az almaecet túlzott és rendszeres fogyasztása csökkentheti a szervezet káliumszintjét, ami inzulinnal vagy vízhajtó gyógyszerrel párosulva veszélyes káliumhiányhoz vezet.  Gyomorfekély vagy szívbetegség esetén is kerülendő.   Vérhígító gyógyszer szedése esetén feltétlenül ki kell kérni a kezelőorvos jóváhagyását! Akinek érzékenyek a fogai, az almaecetes ital fogyasztása után egy korty vízzel öblítse ki a száját.
A gyömbér fogyasztása sem javallott szív- és cukorbetegeknek, illetve vérhígítót szedő pácienseknek, kizárólag szigorú orvosi ellenőrzés mellett.
Cukorbetegek kerüljék a melasz fogyasztását.

TIPP3:
Izomfájdalomra az almaecetet használhatod helyi bedörzsölőnek, illetve ülőfürdőt is készíthetsz vele (egy kád meleg vízhez adj 1 decilitert).

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
24
márc/2018

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Mindjárt itt a Húsvét és vele a látogatóba érkező rokonok, ezért az ünnep előtti nagytakarítás során a házi kedvencek vackára is sort kell kerítenünk. Így tél végén, koratavasszal a legtöbb kutyának, macskának, de még nyúlnak is lehet valamiféle szaga, hiszen az elmúlt hónapokban ritkábban fürdettük őket, nem tudtuk hetente kimosni a fekhelyüket vagy kedvenc szőnyegüket -- még az állandóan viselt nyakörv is bebüdösödhet. Egyes állatoknak a központi fűtés hatására megnőhetett a faggyútermelése, amitől szintén erősebben szaglanak. Esetleg épp tüzelnek, vagy valamilyen betegségük van, akár a bezártság miatt is. 

Milyen betegségek miatt lehet erősebb szaga az állatnak?

Fülgyulladás
Hetente egyszer érdemes belekukkantani kedvencünk fülébe, méghozzá úgy, hogy egy kis zseblámpával belevilágítunk. Tisztításhoz a fület óvatosan ki lehet törölni almaecet és víz 50-50%-os langyos keverékébe mártott vattakoronggal, de az oldatot utána egy puha textillel fel kell itatni, hogy ne maradjon nedves a fül belseje. Ha gyulladást észlelünk, az állatorvostól kérjünk fülcseppet, amelyet naponta kétszer kell becsöpögtetni az állat fülébe. 

Szemgyulladás
Amennyiben enyhén csipásodik-váladékozik az állat szeme, patikában kapható bórvízből öntsünk keveset egy vattakorongra, és azzal töröljük át a szemét naponta. Erősebb gyulladást feltétlenül mutassunk meg az állatorvosnak, mert súlyos esetben az állat elveszítheti a látását, ha nem kezeltetjük!

Nem megfelelő szájhigiénia
Amennyiben kedvencünket kölyök korában nem szoktattuk a napi fogmosáshoz, amelynek során egy tiszta vízzel megnedvesített fogkefével átsuvickoljuk a fogazatát, érdemes inkább száraz táppal etetni, mert egyes nedves tápok lepedékképző hatásúak lehetnek, és erős szájszagot okoznak. A fogínygyulladás is okozhat rossz leheletet.

Ekcéma
Ha a kutya sokat vakarózik, erősebb a szaga, akár bőrirritációra is gyanakodnunk kell, pláne, ha a bőre helyenként kipirosodik, kisebesedik vagy hullik a szőre. Ilyen esetben feltétlenül kérjük állatorvos tanácsát! Amíg nem jutunk el az orvoshoz, a kínzó viszketés enyhítéséhez a bőrt almaecet és víz 50-50 százakos keverékével áttörölgethetjük, de csak ha nincs még kisebesedve! Használhatunk zabpelyhes pakolást: a bioboltban kapható étkezési zabpehelylisztet vízzel pasztává keverjük, felkenjük az irritált bőrre, majd 20 perc múlva vízzel lemossuk. Embernek is kiváló, például rosaceás bőrre nyugtató arcpakolásnak!

Allergia
Kedvenceink is lehetnek allergiásak akár a porra, akár bizonyos ételekre, pláne, ha hetekig-hónapokig ugyanazt kapják. A műanyag etetőtál mikroszkopikus réseiben is megtelepedhetnek kórokozók, amelyeket egy sima mosogatás nem pusztít el, ezért érdemes üveg- vagy fémtálat használni, és azt ecettel mosogatni, amelyet utána alaposan le kell öblíteni! A viszkető mancsokat a fent említett almaecetes mixszel érdemes áttörölni, majd tiszta ruhával szárazra törölni. Egyes állatoknál allergiát okozhatnak a fipronil hatóanyagtartalmú bolhairtószerek is. 

Mivel takarítsunk, hogy szagtalan legyen a lakásunk?
A körültekintő gazdi tudja, hogy az átlagos tisztítószereket állatos háztartásban nem ajánlott használni. A természetes illatosító- és fertőtlenítőszerként ismert illóolajak többsége mérgező kedvenceink számára, máj- és veseelégtelenséget okoznak. A gyógynövényes készítményekkel is nagyon vigyázni kell, jobb elkerülni ezeket! 

Felmosás
A járólapos felületeket ecetes vízzel mossuk fel (4 liter langyos vízhez adjunk 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettára vagy laminált padlóra nem ajánlott az ecet, mert tönkreteheti a padló felületét.
Ezeket inkább hidrogén-peroxidos vízzel mossuk fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez annyi tablettát adjunk, hogy 2-3 százalékos oldatot kapjunk, ez elég a fertőtlenítéshez. A hidrogén-peroxid gyorsan elbomlik, tehát előre ne keverjünk be felmosáshoz vagy felülettisztításhoz szánt oldatot. A hidrogén-peroxidot tilos belsőleg használni!
Súrolószernek használjunk durva szemű sót vagy homokot, utána ecetes vízzel öblítsük le a felületeket.
Fafelületek ápolásához készítsünk spéci oldatot: 1 liter forró vízhez adjunk 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázzuk össze, és töltsük permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is lehet használni. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózzuk, és mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe, ha utána napon szárítjuk meg a textileket (citromlé + napsütés = fehérítés).

Légfrissítés
Most már lehet rendesebben szellőztetni, úgyhogy bevethető az ecetes víz forralása általános levegőtisztításhoz. Ecet és víz fele-fele arányú keverékét kis lángon forraljuk 10-20 percig, közben csináljunk enyhe huzatot a lakásban, hogy a gőz mindenhova eljusson. Figyelem: háziállat és gyerek ne tartózkodjon a lakásban ilyenkor, tehát addig őket vigye el valamelyik családtag sétálni. Az ecetszag gyorsan elillan, és utána friss illatú lesz a lakás.
Remek módja a szagtalanításnak, ha a szekrény tetejére olyan tálcákat teszünk, amelyeket asztali sóval vagy macskaalommal töltünk meg: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréljük hetente.

Textilek
Háziállatainknak vegyünk olyan fekhelyet, amely mosógépben mosható. A mosáshoz egy-két evőkanál mosószódát használjunk, az öblítést végezzünk ecettel, amelyet hígítatlanul önthetünk a folyékony öblítő adagolójába (nyugalom, nem lesz tőle ecetszagú a fekhely).
Kézi mosáshoz ugyanezeket a szereket használjuk, de vegyünk fel gumikesztyűt. Ki lehet próbálni a mosódiót a mosáshoz, de alaposan öblítsük ki a textilekből! 
Ne használjunk illatos vegyszereket: gondoljunk bele, hogy a nálunk sokkal érzékenyebb szaglású állatoknak milyen kínlódást okozhat a sok mesterséges szaganyag. 

Kárpitok, szőnyegek
Nyitott ablak mellett a kanapé vagy fotel huzatát vízzel felére hígított 8 százalékos ecettel egyenletesen de finoman permetezzük be, hagyjuk hatni 5 percig, aztán papírtörlőkkel vagy mikroszálas kendővel törüljük-itassuk fel az oldatot. Első használat előtt nem látható helyen végezzünk színpróbát! 
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására a sütőpor is kiváló: szórjuk be vele alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlassuk el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózzuk ki. A beszóráshoz vegyünk fel papír pormaszkot, és küldjük ki a szobából az állatokat.
Háziállatok mellett ne használjunk vegyszeres szőnyegtisztítókat! Állatboltokban (és interneten) lehet kapni enzimes szagtalanító és folteltávolító szereket, ezeket biztonsággal alkalmazhatjuk.


0
Tovább
18
jún/2017

12 ökotipp, hogyan tartsuk távol a muslicákat az ételeinktől

Kezdődik a muslicaszezon, és egyre több kis fekete rovar libeg a konyhá-ban: nálunk is, mint sokaknál, a mosogató alatt kapott helyet a szemetes, remélve, hogy a mosogatószekrény ajtaja, plusz a kuka fedele elég a muslicák távoltartására. Hát nem.

A helyzet egyre rosszabb lesz, hiszen a muslicák robbanásszerűen szaporodnak. Egyetlen nőstény akár 500 petét is képes lerakni, amelyek 8-14 nap alatt kifejlődnek. A muslicák nemcsak esztétikailag zavaróak, hanem veszélyes baktériumokat is terjeszthetnek, mint például az E. coli és a Coliform. Fontos tehát, hogy legyen stratégiánk ellenük, méghozzá bio-lógiai védelem, hiszen nem akarunk a háztartásunkban, pláne az ételkészí-tés helyszínén hónapokig rovarirtót (=  durva vegyszer) alkalmazni.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

A muslicák szag alapján keresik és azonosítják a számukra ideális környezetet, táplálékot, úgyhogy elsősorban ezt a képességüket kihasz-nálva védekezzünk. A muslicák azért a rothadó ételeket (vagyis a kukát) keresik, mert a petéik azokkal az élesztőgombákkal táplálkoznak, amelyek az erjedést okozzák. 

Első körben a fizikai védekezést vessük be, mint amilyen a sűrű szövésű szúnyogháló. Nézzük át alaposan, mivel a muslicák aprók, a legkisebb szakadáson keresztül képesek befurakodni a lakásba. Sőt: lehet, hogy mi magunk hoztuk haza őket pete formában a vásárolt zöldséggel, gyü-mölccsel. Viccesen hangzik, de fújhatunk hajlakkot is a szállongó muslicákra: a finom permettől elnehezülnek a szárnyaik, és könnyebb őket lecsapni. A morzsaporszívót is bevethetjük az összegyűjtésükre. A porszívót utána a lakáson kívül tisztítsuk ki.

A konyhai szemetest nyáron naponta ürítsük, egyúttal öblítsük ki, hogy ha bele is petézett egy muslica, megszabaduljunk az utódoktól. Aki külön edényben gyűjti a komposztálható hulladékot, szintén naponta ürítse azt az edényt, még jobb, ha az ételkészítés közben összegyűlő friss hulladékot (pl. zöldséghéj) nyáron azonnal kiviszi a komposztálódombra.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

Készíthetünk házi sárgacsapdát: a sárga szín sok, nappal aktív rovarféle számára ellenállhatatlan. Veszünk egy sárga papírlapot, csíkokra vágjuk, azokat bekenjük nem száradó egérragasztóval, vagy méz és papír-ragasztó keverékével, és a konyhai kuka környékén kilógatjuk, hogy rárepüljenek és fogságba essenek a muslicák. A betelt lapot kidobjuk.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

Ami a kémiai védekezést illeti, az ecetcsapda az "orruknál" fogva ejti el muslicákat. Sárga vagy fehér papírból akkora tölcsért készítünk, ami egy pohár száját beteríti. A tölcsér alján csak egy icipici lyukat hagyjunk, hogy a rovarok bejussanak, de ki ne. A pohárba töltsünk két ujjnyi (biológiai erjesztésű) almaecetet, és keverjünk hozzá egy-két csepp mosogató-szert is: utóbbi csökkenti a folyadék felületi feszültségét, azaz elmerülnek és megfulladnak benne a muslicák. A keveréket néhány naponta cseréljük frissre. Az almaecetbe tehetünk egy darabka gyümölcsöt is a szag foko-zása érdekében. Ha nincs otthon almaecet, kóla vagy más cukros és szénsavas üdítőital is megteszi, plusz a mosogatószer.

biológiai védekezés ökoháztartás muslica almaecet

KÉP

Ecet helyett használhatunk maradék gyümölcslevet vagy ami még hatásosabb: bort! Ha nincs sárga papírunk, a mosogatószerrel vegyített italt egy tálkában is kihelyezhetjük a konyhai kuka környékére. Az a lényeg, hogy a tálka tetejét fedjük be folpackkal, és abba fogpiszkálóval szúrjunk sok lyukat. A muslicák a szagot követve bemásznak, majd a mosószeres lében elmerülnek. A folpack főleg arra kell, hogy ne löttyenjen ki a keverék. A tálba tehetünk cukros vízben oldott élesztőt is a rovarok bevonzására.


0
Tovább
31
okt/2012

Ökoovitól a PET-palack kupakig - olvasóink tippjei

1. Palackos víz helyett sokkal gazdaságosabb vízszűrős kancsót venni és használni.

2. Nálunk a kertben fel van állítva egy kisebb medence. Ha megveszem hozzá a boltban kapható fertőtlenítő adalékokat, később nem tudok mit kezdeni a túlvegyszerezett vízzel. Vettünk tengeri sót a boltban, és azt öntöttük a vízbe. Az utántöltésekkor a só folyamatosan hígult, és ősszel, a kert locsolásakor a medence vizét használtuk.

3. Óvodapedagógus vagyok. Az óvodában fontos feladatunk a gyermekek környezettudatos magatartásának kialakítása, kreativitásuk fejlesztése, a környezetvédelemre való nevelés, szemléletformálás. Feladataink: 1. Vigyázunk a közvetlen és tágabb környezetünk tisztaságára. 2.Gyakoroljuk a szelektív hulladékgyűjtést. 3. A lehetőségekhez képest újrahasznosítjuk a hulladékokat: újrapapírt készítünk; konzervdobozokból ceruzatartókat, műanyagpalackokból dekorációkat, dísztárgyakat, játékokat barkácsolunk; az óvoda kertjében a szerves hulladékokból komposztálót készítünk. Télen kedvenc időtöltésünk a frissen esett hóban a hófestés, hóban rajzolás, amelyet a környezettudatos magatartás figyelembevételével, tartósítószertől mentes, házilag készített szörpös vízzel végzünk. Gyermekeink nagy örömmel végzik ezeket a tevékenységet, ezáltal felnőtt korukra természetessé válik számukra a Földünk védelme, környezettudatos magatartás.

4.  A lakásban olyan szobabicikli felállítása, amivel áramot termelhetünk, és ezáltal csökkenthetjük a villanyszámlánkat! Almaecettel nagyon jól lehet tisztítani és szagtalanítani, és ha egy por állagú tisztítószerre öntjük, akkor habossá válik a szer és minden szennyeződés eltávolítható az edényekről.

5. Víztakarékos tipp: a mosógép, mosogatás vagy mosogatógép vizét összegyűjteni egy tartályban, és WC öblítésre újrahasznosítani, újrahasználni!

6. Lehet, hogy nem tűnik bonyolultnak, de én a főzéssel szoktam környezettudatos lenni. A paprikáskrumpli maradékából krumplistészta lesz, a túróstésztához összekevert túrókrémből kőrözött...

7. Lakásfestés után kiválóan el lehet tüntetni a kellemetlen szagokat úgy, hogy a kifestett helyiségben elhelyezünk egy nagy vödör vizet, amibe beleteszünk néhány kettévágott vöröshagymát. A hagyma tökéletesen megköti a vegyszer párolgó gőzeit, szagát. 2. Nem érdemes szintetikus öblítőszereket használni a mosógépbe. Sokkal környezetbarátabb és gazdaságosabb megoldás egy kis ételecet vízzel hígítva. Tökéletesen antisztatizál, és teljesen szagtalan, nem érezni a kimosott ruhákon az ecetszagot. 3. Nagyon egészséges "öko" módszer a tisztálkodásra, és egyúttal igazi "natúr" kozmetika: fürdésnél a bőrt egy természetes durva vászonnal körkörös mozdulatokkal végigdörzsölni. Valódi bőrradírként működik. 4. Csodás hajápoló natúr pakolás száraz hajra: olívaolaj, tojássárgája, méz, pár csepp citrom, összepépesített banán. Az összetevőket össze kell keverni, amíg egynemű massza nem lesz. A száraz hajra kell felkenni, majd 30 percig rajtahagyni - lehetőleg dunsztban, azaz nejlonba majd törülközőbe csavarva.

8. Jártam hulladékválogatóban, és azt láttam, hogy nagyon sok PET-palackon rajta van a kupak. Sok gyűjtőjárat kimaradhatna, ha mindenki letekerné a kupakot, és összelapítaná a palackot. Kevesebb szállítási költség lenne ugyanakkora mennyiségnél.

9. Energiatakarékos izzót használunk, mert hosszú élettartamú, kevesebbet fogyaszt. Minden hónap utolsó csütörtökén viszik a műanyagot, ilyenkor kapunk egy sárga zsákot, abba gyűjtjük a műanyag hulladékot, és csak hónap végén tesszük ki. Nem mosogatunk folyó vízben, és lekapcsoljuk a villanyt, ha kimegyünk a helyiségből.

10.  Ökojátszótér: a játszótéren minden újrahasznosított anyagból készülne. Használt biciklibelső installációk, autógumi mászóka, napernyővászonból (gyártás során képződött hulladékból) hintaágyak, napvitorlából készült bunkerek. A gyerekek láthatnák, hogy mennyi szemetet termelünk, ami csak akkor válik azzá, ha valóban hulladékként tekintünk rá. Itt megkapná minden anyag a második esélyt.

 


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum