Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
ápr/2017

16 ötlet arra, hogy mit csináljunk a Kindertojás sárga belsejével

Húsvét után minden gyerekes háztartásban maradt pár sárga műanyag tojás, ami – egyéb hasznosítás híján – általában valamelyik fiókban vagy a kukában köt ki. Pedig számtalan módon újrahasznosítható, és ezzel a gyerekek is napi szinten érzékelik, hogy egy kis gondolkodással, tervezéssel milyen könnyen csökkenthetjük a hulladék mennyiségét.

1. Jutalomfalat-tartó
Gyereknek aszalt gyümölcsöket, mazsolát, sózatlan mogyorót, puffasztott bármit tehetünk a kimosott tojásba, amit az ő kicsi kezük sokkal ügyesebben nyit és csuk, mint a miénk. Kutyasétáltatáshoz is kiváló, ebben vihetjük a jutalomfalatokat, nem lesz maszatos a zsebünk, és a kezünket sem akarja egész úton hazafelé nyalogatni a kutya.

újrahasznosítás

KÉP

2. Értékőrző
Uszodába, edzésre megyünk? Tegyük a gyűrűnket, nyakláncunkat a műanyagtojásba, és úgy a táskánkba. A  sárga gömbben garantáltan nem vész el.

3. Gyógyszertartó
Napközben be kell vennünk 1-2 szem gyógyszert? Ne az egész csomagot hurcoljuk magunkkal, csak a kiadagolt mennyiséget.

4. Éjszakai őrfény manó
Tegyünk bele egy LED-mécsest, ragasszunk csápokat és szemeket a külsejére, és máris kész a gyerekszobába az éjszakai őrfény. A sárga derengés ráadásul nem zavarja meg az alvást. 

újrahasznosítás

KÉP

5. Túrafűszer
Kempingezéskor pont megfelelő a műanyagtojás a só, cukor és más ízesítők tárolásához. Alig foglal helyet, és pillekönnyű. Mehet bele ketchup vagy mustár, de akár a papírgyufatömb is félbehajtva.

6. Higikészlet kocsiba
Útközben jó lenne néha kezet mosni. Az ülés alatt prímán elfér egy palack víz, a kesztyűtartóban meg egy tojás egy darabka szappannal a belsejében. Sőt, orvosi gumikesztyűt is tehetünk egy másikba, hogy ne legyen olajos  kezünk, ha valamiért  bele kell nyúlnunk a motortérbe.

7. Kapásjelző
A horgászok örök kedvence, hiszen a víz felszínén táncoló sárga gömböt könnyű észrevenni, ha végre ráharap a horogra az áhított óriáshal.

8. Kalendárium
Nemcsak Adventkor, hanem például az iskolai szünet vagy a nagyinál tervezett nyaralás előtt is használhatjuk a finomságokkal és kedves üzenetekkel megtöltött kalendáriumot.

újrahasznosítás

KÉP

9. Varrókészlet
Hátizsákban, női táskában elfér egy mini varrókészlet, pár méter cérnával, gombbal, tűvel, biztosítótűvel.

10. Csavartartó
Minden szerszámosládában van egy csomó apró holmi, amit jobb lenne szortírozva tárolni: alátétek, csavarok, képszögek, anyák. A műanyag tojás külsejére alkoholos filccel ráírjuk, hogy mi van benne, és többé nem fogunk órákig keresgélni.

11. Maggyűjtő
A kerti virágmagok tárolásához is ideális a sárga gömb. Szintén érdemes feliratozni, mert nem biztos, hogy egy év elteltével is felismerünk minden virágmagot.

12. Minyonok
Kell hozzá pár felragasztható szem, fekete alkoholos filc, kék akrilfesték vagy szigszalag, és egy esős hétvégére máris megvan az elfoglaltság a gyerekeknek.

újrahasznosítás

KÉP

13. Szatyortartó
Mivel ma már nincs ingyenes nejlonszatyor a boltokban, érdemes egyet beletűrködni egy tojásba, hogy mindig legyen a táskánkban.

14. Egyéjszakás tisztasági csomag
Ahány tojás, annyiféle tölteléke lehet: sampon, testápoló, fogkrém, arckrém... És nem kell azonnal rosszra gondolni. :)

15. Macskajáték amigurumi
Tegyünk egy kis kavicsot egy műanyagtojásba, ragasztószalaggal vagy szilikonnal ragasszuk össze a két felét, és máris kész a zörgő macskajáték. Ha ügyesek vagyunk, horgolhatunk rá borítást (amigurumi), akkor még élvezetesebb a karmokat beleereszteni. Fellógathatjuk egy madzagra is, és pofozhatja Mirci napestig.

újrahasznosítás

KÉP



16. Steampunk búvárharcos
Ilyet csinálni a műanyag tojásból talán két esős hétvégébe is beletelik, továbbá jó pár szívószálba, drótba, (hajlítható) vasgombostűbe és fes-tékbe, de a végeredmény egészen elképesztő. Ajándéknak is nagyszerű!


0
Tovább
28
ápr/2017

Termessz házi szájvizet a kertben vagy az erkélyen!

A szomszéd gyerekfogász szerint, ha csak annyit megtennénk, hogy étke-zések (főleg édesség fogyasztása) után vízzel vagy szájvízzel kiöblítenénk a szájunkat, sok-sok fájdalmas fogfúrást megelőzhetnénk nála, és renge-teg pénzt megspórolhatnánk. A szájvizek többsége azonban egyrészt drá-ga, másrészt tele van olyan összetevőkkel, amelyekkel nem mindenki akar naponta többször is öblögetni.

Érdemes megnézni, mi van egy átlagos alkoholos szájvízben:

gyógynövény kert

Aqua - víz
Alcohol - alkohol
Sorbitol - szorbitol / édesítőszer
Poloxamer 407 - emulgeálószer / stabilan tartja a vizes és olajos össze-tevőkből álló keveréket
Benzoic Acid - benzoesav / tartósítószer
Sodium Saccharin - szacharin / édesítőszer
Eucalyptol - eukaliptuszolaj / ízesítő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő
Methyl Salicylate - metil-szalicilát / ízesítő, fertőtlenítő
Aroma - aroma (ismeretlen anyag)
Thymol - timol (illóolaj összetevő) / fertőtlenítő
Sodium Fluoride - nátrium-fluorid / erősíti a fogzománcot
Menthol - mentol / illat- és ízanyag
Sodium Benzoate - nátrium-benzoát / tartósítószer
Cl 15985 - színezék
Cl 42090 - színezék
A fenti felsorolásból 4 tétel tekinthető igazi hatóanyagnak (dőlttel jelöl-ve), a többi (a víz és az alkohol mellett) ízesítő-, színező- vagy tartó-sítószer.

A gyári készítmények kiváltására otthon is simán készíthetünk szájvizet, pontosabban olyan sűrítményt, amit öblögetéshez hígíthatunk. A kivá-lasztott néhány gyógynövény prímán termeszthető akár erkélyen is cserépben, de ha van kertünk, akkor még több lehetőségünk van. Az illó-olajat termelő növények szeretik a napfényt, de némelyikük elviseli a félár-nyékot és a szárazságot is. Addig pedig, amíg az első szüretig eljutunk, vehetünk a patikában vagy illatszerboltban szárított gyógynövényeket. 

gyógynövény kert

KÉP

A házi szájvíz előnye, amellett, hogy tudjuk, miből van, például az is, hogy menet közben folyamatosan kísérletezhetünk az ízekkel, illetve egyénre is szabhatjuk az összetételt: felnőttnek lehet alkoholos tinktúrát készíteni (ld. lent a leírását), míg a gyerekeknek alkoholmentes kivonatot vagy tea-sűrítményt, amely jégkockatartóban lefagyasztható, és öblögetés előtt forró vízzel gyorsan felolvasztjuk.

Milyen gyógynövényeket használhatunk és termeszthetünk a házi szájvízhez?

Menta (nyáltermelő, antiszeptikus)  
Melegigényes, télálló évelő, elviseli, ha csak fél napig süti a Nap. Egyszerűen termeszthető, vagyis különösebb gondozás nélkül akár egy cserépben a konyhaablakban is megél. Előnevelt példányt találunk a szupermarket zöldségrészlegén. A mentát érdemes homokkal és tőzeggel kevert, laza szerkezetű virágföldbe ültetni, mert a felszín alatt vízszintesen terjeszkedik a gyökereivel. Épp ezért érdemes inkább cserépben tartani a kertben is, mert hajlamos a burjánzásra. Hetente egyszer legalább locsoljuk meg, ha sok szép friss levelet szeretnénk. Télálló, azaz nem muszáj a cserepet ősszel bevinni a lakásba. Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozzuk. Teához a szárított levelét használjuk.

Kamilla (görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus)
Fény- és melegkedvelő, de elviseli a félárnyékot, szárazságtűrő, van egyéves és áttelelő fajta is. Tápozás nélkül is szépen terem. Csak a virág tartalmaz illóolajat, bimbózástól kinyílásig egyre többet. A lecsípett virágok után másodvirágzás is lehetséges. A virágok egy rétegben szétterítve 4-5 nap alatt száradnak ki a napon. Teához a szárított virágot használjuk.

Kasvirág (echinacea) (immunerősítő, nyálkahártya gyógyító, gyulladás-csökkentő)
Április közepe után vethető szabadföldbe, igénytelen, szárazságtűrő növény, de nyáron hetente egyszer érdemes belocsolni. Kedveli a napsü-tötte helyet, a kissé meszes, középlaza talajt. A hatóanyagot legnagyobb mennyiségben a gyökere tartalmazza. A kasvirágot nem szabad 2 éven aluli gyerekeknek és kismamáknak fogyasztaniuk. Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, érdemes rákérdezni a kezelőorvosnál. Teához a szárított szirmait használjuk.

Zsálya (gyulladáscsökkentő, baktériumölő, antioxidáns)
Melegigényes, szárazságtűrő évelő félcserje. Minél több fény éri, annál jelentősebb az illóolaj-tartalma. Ültetés előtt trágyával érdemes feljavítani a talajt. Magvetés április-májusban. Ha palántát ültettünk, már az első évben arathatunk: a fás részek feletti zöld hajtásokat levágjuk, kiszárítjuk és lemorzsoljuk róluk a leveleket. Teához a szárított leveleket használjuk. 

Rozmaring (gyulladáscsökkentő, görcsoldó)
Melegigényes évelő félcserje, elviseli a félárnyékot is. Szárazságtűrő, kedveli az enyhén meszes talajt és a szélvédett helyet. Érdemes palántát vásárolni, és azt kiültetni. Virágzáskor vagy közvetlenül utána gyűjtött levelében a legtöbb az illóolaj. Teához a szárított leveleket használjuk.

Citromfű (nyugtató és vírusölő)
Meleg- és fénykedvelő, szárazságtűrő, de aszály idején hetente érdemes meglocsolni, különben leáll a fejlődése. Évelő, de fagyérzékeny, télre a cserepet tegyük be a fűtetlen lépcsőházba. Palántát érdemes venni, má-jus közepén-végén kiültethető a kertbe (vagy kitehetjük az erkélyre). Augusztusban aratjuk, ehhez felére visszavágjuk a növényt. A leveleket azonnal kezdjük gyorsan szárítani (aszalóban, sütőben alacsony hőfokon), nehogy megbarnuljanak. Teához a szárított levelét használjuk.

Kakukkfű (gyógyítja a szájüregi gyulladást, fertőtlenítő, immunerősítő)
Meszes, sziklás talajt kedvelő, alacsony, örökzöld félcserje. Melegkedvelő, fényigényes. Magvetés márciusban (idén lehet áprilisban is, tekintettel az időjárásra), vagy palántát is kiültethetünk. Leveles hajtásait virágzás előtt gyűjtjük. Az illóolaj növényeket lehetőleg déli napsütésben gyűjtsük-szedjük, mert ez is fokozza az illóolaj-tartalmat.

Körömvirág (hámképző, immunerősítő, antibiotikus, baktérium- és vírusölő)
Napfény- és melegigényes, szárazságtűrő, egyéves lágyszárú növény (saját magát újraveti). Szereti a homokos, laza szerkezetű talajt. Március-áprilisban vethető. A virágokat csípjük le a növényről, hogy újakat hozzon. Ha túl kicsik az új virágok, vágjuk vissza a növényt. A virágokat azonnal kezdjük kiszárítani. Teához a szirmokat használjuk.

Ánizs (nyákoldó, görcsoldó, fertőtlenítő)
Mediterrán származású, ezért sok napfényt és meleget igényel, egy déli fekvésű erkély kiváló a számára. Márciustól május első hetéig vethető egyéves növény. Teához a magokat használjuk.

gyógynövény kert

KÉP

A fentiekből tetszés szerinti keveréket készítünk, nem is kell mindet felhasználni, de 3-4 legyen benne. Az első főzethez készítsünk egy olyan keveréket, amelyben mondjuk van 3 egység menta, 2 egység kamilla, 1 egység kasvirág vagy zsálya és 1/2 egység rozmaring (utóbbi nagyon karakteres ízű). 

Ha szeretnénk cukor nélkül kicsit édesíteni a házi szájvizet, tegyünk a keverékbe 1-2 egység rooibost, amellyel koffeinmentes, ízesítés nélkül is enyhén édeskés ízű tea főzhető. Érdemes a szájvízbe egy csipet sót is tenni, ezzel harmonizáljuk az ízeket, és természetes tartósítószerként is funkcionál. Használhatunk ízesítésre (és egyúttal hatóanyagként) karda-momot, fahéjat, koriandert, gyömbért, kurkumát is. A házi szájvíz készítés-ben az a szép, hogy kikísérletezhetjük azt a keveréket, amelyiket tényleg szívesen használ a család.

Alkoholos tinktúra készítése: 
Egy kis befőttesüveget félig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel, és először 0,5 dl forró vizet öntsünk rá, majd annyi vodkát, hogy legalább ellepje a keveréket, de inkább tele legyen a befőttesüveg. Zárjuk le, rázzuk össze, és tegyük hűvös, sötét helyre 4-6 hétre. Ezen idő alatt mindennap néhányszor rázzuk fel, hogy elősegítsük a hatóanyagok kioldó-dását. Az áztatási idő leteltével szűrjük le, és öntsük vissza a kimosott befőttesüvegbe. Csak annyit töltsünk ki belőle, amennyit éppen hasz-nálunk, öntsük egy gyógyszertári vagy más cseppentős flakonba. A befőt-tesüveget és a flakont is tartsuk hűtőszekrényben. A tinktúrából 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez, ezzel öblögessünk.

Alkoholmentes kivonat készítése:
Egy kis befőttesüveget harmadáig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel. Öntsünk rá 1 rész forró vizet, hogy elindítsuk a hatóanyagok kioldódását. Töltsük fel az üveget 3 rész növényi glicerinnel. Mivel sűrű, egy kanállal alaposan keverjük el a gyógyfűvel. Jó erősen csavarjuk rá a fedelet a befőttesüvegre. Tegyük a lezárt befőttesüveget egy vízzel teli lábosba, és 72 órát kis lángon (85-90 Celsius-fok) melegítjük, de a gyógyfű-keverék ne forrjon föl! A vízzel teli lábast tehetjük villanysütőbe is, annak precízebben be lehet állítani a hőmérsékletét.
A glicerines áztatás melegítés nélkül is működik, de akkor szintén 4-6 hétig tart. A növényi glicerin nemcsak alkoholmentes, hanem édes is, ezt vegyük figyelembe a kivonat készítésekor. A kész oldat sötétbarna színű. Leszűrés után töltsük vissza a kimosott befőttesüvegbe, és csak annyit vegyünk ki belőle egy cseppentős flakonba, amennyit pár nap alatt elhasználunk. Tartsuk hűtőben. A kivonatból 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez.

Fagyasztott sűrítmény készítése:
Egy kis befőttesüveget negyedéig töltsünk meg a gyógynövény-keverékkel. Töltsük fel az üveget forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Utána szűrjük le, töltsük jégkockatartóba, és kihűlés után tegyük a fagyasztóba. Szájöblítéshez 1 teakockát adjunk 1 pohár meleg vízhez.


0
Tovább
23
ápr/2017

Ez a kéziturbina minden túrázó álma lesz

Vontathatjuk kenu után, beleengedhetjük a hegyi patakba, felszerelhetjük a kerékpár kormányára vagy rögzíthetjük egy faágra: a Waterlily (Vízi-liliom) fantázianevű hordozható turbina víz- és szélhajtással egyaránt képes áramot fejleszteni. Éppen annyit, amennyire az okostelefon, fej-kamera vagy viharlámpa töltésére szükségünk van.

vízenergia szélenergia Waterlily Seaformatics szabadidősport

Jóllehet a piacon számos zöldenergiával működő hordozható áramfejlesztő kapható, a kanadai Seaformatics startup újdonsága annyiban veri mindegyiket, hogy két közegben is használható, pehelysúlyú (80 dkg), ráadásul az ígéretek szerint elérhető áron rendelhető lesz. A fejlesztők összesen 1400 napot tesztelték a prototípust, nyílt tengeren is. A kéziturbina legnagyobb előnye például a napenergiával működő töltőkkel szemben, hogy felhős napokon és éjjel is tölt. 

A kéziturbina átmérője 180 milliméter, vastagsága 75 milliméter. Az áramfejlesztő merítési mélysége 18 centiméter (vagyis amennyi a készülék mérete) és 10 994 méter között van a tesztek szerint, méghozzá időbeli korlátozás nélkül, azaz nem kell éjszaka felkelni és kihalászni a turbinát a vízből.

Vízbe merítve óránként 1-11 kilométeres folyási sebesség esetén működőképes, a 25 wattos csúcsteljesítményhez óránként 7,2 kilométeres sebesség kell. A Duna és a Tisza magyarországi szakaszán jó eset-ben ennyi a sodrás, viszont a Rába, Körös, felső-Tisza és Dráva folyási sebessége meghaladja a 7 km/órát, úgyhogy azokon tényleg ideális lenne a Waterlily használata.

vízenergia szélenergia Waterlily Seaformatics szabadidősport

Szélerőből ennél értelemszerűen több kell: a hordozható áramfejlesztő egység minimum 10,8 km/órás szélsebességnél használható, de gyorstöltéshez legalább óránként 72 kilométeres szél kell. Mivel ilyen szeles időben pont túrázni nem túl kellemes, a fejlesztők úgy oldanák meg a szélcsendes, folyótól távoli használatot, hogy egy kis rápattintható karral kurblizhatóvá tennék a kéziturbinát. Ettől óriási töltést nem szabad remélni, viszont vészhelyzetben minden watt számít.

A Vízililiommal 2,5-8 óra alatt lehet egy okostelefont feltölteni, egy GoPro kamerát pedig 1-4,5 óra alatt. A  Seaformatics weboldalán már javában zajlik az előrendelések felvétele 99 dolláros kedvezményes áron az augusztusi szállításra.

Április után az ár már 149 dollárra van beállítva, de ha tényleg tudni fogja a Waterlily azt, amit ígér, akkor a rendszeresen túrázók bizonyára fontolóra veszik az ajánlatot. A készülékre 2 éves jótállást vállal a gyártó.


0
Tovább
21
ápr/2017

Kidobott ajtóból és deszkából is lehet köztéri művészet

Stefan De Crook (azaz Strook) belga festő- és szobrászművész négy évvel ezelőtt kezdett hulladék faanyag újrahasznosításával geometrikus formák-ból álló mozaikképeket alkotni. Először csak faliképeket konstruált, majd 70 éves édesapja segítségével nagyméretű mozaikokat is megvalósított. 

újrahasznosítás street art Strook The Crystal Ship köztéri művészet

Ezek a képek kicsit hasonlítanak a kínai puzzle-nak nevezett tangramra, amely sokszögekből különféle alakzatokat összehozni, olykor a puszta időmúlatáson túl komoly matematikai problémákra is megoldást keresve.

újrahasznosítás street art Strook The Crystal Ship köztéri művészet

A művész a város építkezéseit járja, és begyűjti a kidobott faanyagot. Ezt azután válogatja, de a védőlazúrozáson túl más módon nem változtatja meg a felszínét: éppen a kopottság, elhasználtság, az "idő vasfogának rágása" teszi különlegessé az alapanyagot.

újrahasznosítás street art Strook The Crystal Ship köztéri művészet

Strook legújabb munkája a The Crystal Ship művészeti fesztiválra készült, és egy épületet díszít a belgiumi Ostendben.

újrahasznosítás street art Strook The Crystal Ship köztéri művészet

A város tavaly húsvét előtt rendezte meg először a köztéri művészeti fesztivált, és mivel 50 ezer látogató érkezett az egyhetes rendezvényre, a polgármester úgy döntött, hogy ezentúl évente helyet adnak a program-nak, mert eredetileg biennáléban gondolkodtak. Ennek keretében a világ számos országából érkeztek április első hetében neves kortárs street art (utcai falfestő) művészek. 2018-ra már 60 modern alkotást szeretnének Ostend közterein látni. 

újrahasznosítás street art Strook The Crystal Ship köztéri művészet

Noha Strook faportréi nélkülözik a pontos arcvonásokat, a gondosan válogatott (eredeti festésű) színkompozíció és mintázat így is egyedi hatást kelt, és teret nyit a fantáziánknak: vajon hogyan nézhet ki az élő modell, mennyire ismernénk fel, ha odaállna a kép mellé? 

újrahasznosítás street art Strook The Crystal Ship köztéri művészet

További gondolatébresztő alkotásokat találni Strook Instagram oldalán.


0
Tovább
18
ápr/2017

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani + 12 tipp

A kukoricakeményítő remek segítség a konyhában:  felhasználható mártá-sok, krémek, puding készítéséhez, ételek besűrítésére. A lisztérzékenyek ét-rendjének egyik alapanyaga, de aki tökéletes piskótát akar sütni, az is egy evőkanálnyi lisztet kukoricakeményítőre cserél a receptben, hogy levegő-sebb legyen a kész tészta. Ez a remek anyag számos más téren is hasz-nunkra lesz. Takarításra, felülettisztításra kisgyerek és háziállat mellett inkább természetes szereket érdemes használni, nem "bolti" vegyszereket. Íme 12 tipp arra, mi mindenre használhatjuk a természetes és olcsó kuko-ricakeményítőt a konyhán kívül.

biotakarítás kukoricakeményítő vegyszermentes otthon

KÉP

1. Folteltávolító
Pacás lett a szőnyeg? Ha műszálas a szőnyeg, amíg friss a folt, eltávo-líthatod hideg tejből és keményítőből kevert pasztával, amelyet beledörzsölsz a foltba, hagyod teljesen megszáradni, majd jó alaposan kiporszívózod. Gyapjúszőnyeg és bőr, akár velúr esetén (dzseki, táska, öv, fotel) is használható a keményítő, ez esetben szárazon hintsd be vele a maszatot, legalább 12 órát hagyd rajta, hogy a por magába szívja a zsiradékot. Vérfoltra is próbálhatod, akkor hideg vízzel készítsd a pasztát, és a bekent textilt tedd ki a napra egy-két órára.

2. Szárazsampon
Nincs időd reggel hajat mosni? Hintsd be finoman keményítővel, és alaposan keféld ki. Amennyiben rendszeresen alkalmazod ezt a módszert, érdemes egy igazi sörtéből készült kefét beszerezned hozzá. Jó pont: a keményítő a kutyád szőrét is tisztává varázsolja!

3. Kárpittisztító
A kukoricakeményítő magába zárja a szagokat, tehát remek a kissé áporodott vagy más szagú bútorkárpit és szőnyeg felfrissítésére. Hintsd be finoman a szövetet (ehhez használj egy kis szűrőt vagy porcukor-szitálót), hagyd hatni legalább fél óráig. Alaposan kiporszívózás után a szőnyeg tapintását is selymesebbnek fogod érezni. Ugyanígy autókárpit frissítéséhez is remekül használható, sőt, plüssállatok tisztításához és szagtalanításához is: hintsd be a jószágot keményítőporral, tedd egy zacskóba, jó alaposan rázzad össze, aztán porszívózd ki.

4. Zajcsökkentő
Nyikorog a parketta a szoba egyik részén? Szórd meg keményítővel, és egy kis seprűvel vagy késsel irányítsd be a port a parkettalécek közötti résekbe. Azonnal hallani fogjod a különbséget.

5. Ezüsttisztító
Egy nyakláncot lehet fogkrémmel tisztítani, de nagyobb tárgyat, például egy medált, szelencét vagy ezüstözött sütistálat már nem szerencsés. Keverj keményítőből és vízből pasztát, és dörzsöld át vele a tisztítandó felületet. Utána leöblíted, és kész!

6. Bőrnyugtató
Legyen szó pelenkakiütésről vagy napozástól/szoláriumozástól megpirult bőrről, a kukoricakeményítő hűsítő enyhülést nyújt. Teheted a fürdővízbe, szórhatod a pelus által fedett bőrfelületre, vagy vízzel pasztává keverve kenheted a megégett válladra.

7. Kártyatisztító
Pizzát ettek a gyerekek társasozás közben és zsírosak lettek a kártyalapok? Tedd őket egy sűrű szövésű textilzsákba (vagy kispárnahuzatba), amelybe szórj egy-két evőkanálnyi kukoricakeményítőt. Fogd össze a zsák száját, és rázogasd néhány percig, amíg a keményítő fel nem veszi a koszt a kártya-lapokról.

8.  Ablaküveg tisztító
Egy evőkanálnyi kukoricakeményítőt keverj össze egy-egy deciliter ecettel és vízzel. Beleöntöd egy pumpás vagy spay flakonba, felrázod, és már fújhatod is az üvegre: a keményítő mikroszemcséi bámulatosan leszedik a koszt. Érdemes összegyűrt újságpapírt használni az ablakok leszárításához, mert az nem hagy apró szálakat az üvegen, mint a rongy vagy papírtörlő – most veheted hasznát a postaládába tömködött reklámújságoknak! 

9. Csomólazító
Egy túlságosan meghúzott csomó kész agyrém tud lenni. A kukorica-keményítő egyfajta száraz síkosító, jól alkalmazható megcsomózott cipőfűző, szalag, spárga és zsinós kibogozásához: szórj keményítőt a csomóra, és morzsolgasd egy ideig a bogot. A végén szinte magától ki fog oldódni.

10. Szagtalanító
Lehet drága pénzért cipőszagtalanítót venni, vagy a spájzból keményítőt... Hints a cipő belsejébe egy fél evőkanálnyi kukoricakeményítőt, hagyd benne egy éjszakára, és reggel rázd ki belőle. Nemcsak csizmákban és edzőcipőkben, hanem műbőr bélelésű balerinákban és félcipőkben is jó szolgálatot tesz. 

11. Doksimentő
Bepenészedett, dohos iratok, könyvek megtisztítására szórj a lapok közé keményítőt, hagyd rajtuk egy éjszakára, majd másnap egy tiszta ecsettel távolítsd el a port a lapokról.

12. Faltisztító
Ahol gyerek van, ott nagy valószínűséggel maszatosak lesznek a falak, de főzés közben is kifröccsenhet a zsiradék a falra vagy a falicsempe fugá-jára. Egy vattacsomóval dörzsölj száraz keményítőt a foltra addig, amíg a folt el nem tűnik, majd ecsettel seperd le a maradék keményítőt. Óvatlanul lecsapott molylepkék eltakarítására vizes vattakorongra szórd a kemé-nyítőt, és azzal dörzsöld tisztára a falat.


0
Tovább
16
ápr/2017

Az új szupermolekula levadássza a vízben lévő gyógyszermaradványokat

"Ki a Duna vizét issza, saját vizét issza vissza", Karinthynak tulajdonítják a régi bökverset, amely 1946-ban született, és eredetileg az egyik híres bu-dapesti fürdő neve szerepelt benne. Bizonyos szempontból ma már sokkal jobb a helyzet, hiszen a víztisztító technológia rengeteget fejlődött az el-múlt évtizedekben. Máig nem tud azonban teljes körűen elbánni egyes molekuláris szennyezőkkel, mint például a vizelettel a vízbe jutó fogam-zásgátló-, gyógyszer- és kábítószermaradványok, illetve a talajból bemosódott mezőgazdasági vegyszerek, ásványi eredetű anyagok vagy toxikus fémek (pl. arzén). 

A világméretű problémára az angliai Surrey Egyetem kutatói ajánlanak hatékony és környezetbarát megoldást: kimutatták, hogy az új típusú kalix[4]arén szupermolekula azonosítja és megköti a vízben lévő szennyezőanyagokat. (A kalixarének olyan kehely alakú molekulák, amelyek gazdaként képesek vendégmolekulákat elfogadni.)

ivóvíz környezetszennyezés

KÉP

A kutatást vezető Danil de Namor professzor szerint az újfajta receptormolekula működésének azonosításával megnyílt az út, hogy szelektíven eltávolítsák az ivóvízből a szennyezőanyagokat. "Végre megtudhatjuk, pontosan mi is van a vízben, és mindenki számára elérhetővé válik a tiszta ivóvíz", mondta de Namor az egyetem közleményében.

A kutatás azt is lehetővé teszi, hogy a molekulára alapozva kifejlesszenek egy hordozható készüléket, amellyel a helyszínen lehet elemezni a vízmintát, nem kell azt laboratóriumba szállítani. Az eredmény iránt máris akkora az érdeklődés, hogy az egyetemi tanulmány április 10-i megjelenése után azonnal két nemzetközi gyógyszervegyészeti konferenciára is meghívták a kutatókat előadni.

ivóvíz környezetszennyezés

KÉP: University of Surrey

Ami a magyarországi, pontosabban a budapesti helyzetet illeti, a Fővárosi Vízművek (szerző és dátum nélküli) közleménye szerint megnyugtató, hogy nem találtak kimutatható mennyiségű gyógyszermaradványt az ivóvízben. A publikáció ugyanakkor számos kérdéssel nem foglalkozik (új típusú molekulák azonosításának és semlegesítésének lehetősége, többféle molekula hatásának összeadódása, hosszú távú kockázatok stb.)

Az Élet és Tudomány folyóirat weboldalán megjelent, Gyógyszer-maradványok a Dunában című, Záray Gyulával készült interjúban az olvasható, hogy a mai szennyvíztisztítási technológia nem képes teljes mértékben kiszűrni az ivóvízből a veszélyes molekulákat.

2004-es és 2005-ös európai vizsgálatok szerint egyébként a fogamzás-gátló-maradványoknál sokkal több fájdalomcsillapító és gyulladásgátló, illetve antiepileptikum komponens és zsíranyagcsere-szabályzó-, illetve kontrasztanyag van a vízben.

Itt olvasható a Magyar Hidrológiai Társaság 2015-ös vándorgyűlésének egyik előadása Várszegi Csaba tollából, amelynek fontos gondolata, hogy a gyógyszergyártóknak már a fejlesztés során figyelembe kéne venniük, hogy a termékük hulladékként ne okozzon később problémát, illetve hogy a lakosság ne a csatornába öntse a feleslegessé váló gyógyszert – évente 20 tonna gyógyszer kerül a Dunába.


0
Tovább
10
ápr/2017

Konyhai hulladékkal is lehet bio a tojásfestés

Rááldoztam egy hétvégét, hogy neked már ne kelljen, és húsvétkor ne a konyhában bosszankodva pazarold az idődet. A bio tojásfestésről szá-mos internetes oldalon lehet olvasni, most már a tapasztalataim birtoká-ban nyugodtan állíthatom, hogy a szerzők sok esetben valószínűleg nem próbálták ki maguk a módszereket.

A bio tojásfestés elvileg azt jelenti, hogy mesterséges úton előállított (zacskós, bolti) festékek helyett természetes anyagokkal színezzük meg a tojáshéjat. Ezzel azt próbáljuk elkerülni, hogy bármiféle mesterséges ere-detű vegyület beszivárogjon a tojás belsejébe. 

A bio módszerek alkalmazásával környezettudatosak próbálunk lenni, ez azonban nem egyenlő a sötétzöld elvakultsággal. Sokkal inkább arról szól, hogy mérlegeljük az előnyöket és hátrányokat, valamint nem kerülhet többe a leves, mint a hús. Vagyis aki a "vegyszermentesség" jegyében literenként 3000 forintba kerülő gránátalmalével fest tojást, az az én véle-ményem szerint nem zöld, hanem idióta. Sokkal jobbat tesz a gyerekével, ha megitatja vele a gyümölcslevet, ahelyett, hogy azt tojásfestésre hasz-nálná, majd kiöntené a lefolyóba.

Na most, hogy jól kipuffogtam magam, lássuk a tényeket. A legfőbb négy tapasztalatom az aprítással, kutyulással, áztatással és többszöri
(= végtelen) mosogatással töltött hétvége után:

1. Próbálj meg fehér héjú tojást szerezni. A mi környékünkön ilyet olyan régóta nem lehet kapni, hogy nem is tudom, mikor láttam utoljára. Ha csak barnát kapsz, válaszd ki a legvilágosabbakat, és ne ígérj be olyan színeket a gyereknek, amiket nem fogsz tudni előállítani.
2. A bio tojásfestéshez idő kell, a legszebb színeket akkor érheted el, ha legalább 4-5 órát, de akár egy éjszakát is ázik a lében (hűtőszekrényben) a tojás. Időnként ellenőrizd az árnyalatot. 
3. Az erős és direkt mesterséges színekhez szokott szemünknek furcsa lehet a természetes anyagokkal színezett tojások "földszíne", és vissza-fogottabb árnyalatai, de ebben is megtalálhatjuk a szépséget.
4. A tojásokat nagyon alaposan meg kell mosni mosogatószerrel, hogy a felületüket tökéletesen zsírtalanítsuk. Ennek köszönhetően egyenletesebb lesz a színük.

bio tojásfestés újrahasznosítás húsvét

A fotón látható, hogy milyen színű volt a natúr tojás. A hiányzó helyen a spenótban egy órán át főzött barnahéjú tojás volt, amelyen semmilyen elszíneződés nem volt tapasztalható, ezért bosszúból egy kis mustárral, tejföllel, sóval és borssal tojáskrémnek elkészítve "elfogyasztásra került".

Forró módszer:
Ekkor együtt főzzük a tojásokat a festéklével, és utána abban is hagyjuk ázni és kihűlni őket a megfelelő árnyalat érdekében. A megszárított tojásokra alkoholos filccel rajzolhatunk mintákat, majd egy csepp étolajjal bedözsöljük őket, hogy selymesen csillogjanak. 

Hideg módszer:
A festéklét felfőzzük, hagyjuk kihűlni, majd hidegen tesszük bele a korábban megfőzött és lehűtött tojásokat. Ezt a módszert akkor érdemes alkalmazni, ha viaszos írókázással vagy gyertyacsepegtetéssel akarunk mintát felvinni a tojáshéjra, amit a forró festék leoldana.

Festékkészítés:
1 pohár aprított zöldséget (illetve annak héját) 2 pohár vízzel forrástól számított 20 percig összefőzünk, a szín fixálásához teszünk bele 1/4 kiskanál sót és 1/4 kiskanál 20 százalékos ecetet. (Ne többet, mert az ecet felpuhítja a tojáshéjat.) A kurkumaporból vagy instant kávéból 1 evő-kanállal teszünk 2 pohár vízhez, a hagymahéj lehet 1/2 pohár is, mert meglepően erős színező. Kamillából 2 filtert használtam 2 pohár vízhez. A vörösbort hígítás nélkül használtam.

Barna héjú tojások színezőanyagai:
Kamilla: okkersárga
Kávé: karamell
Kurkumapor: sárga
Vöröshagyma száraz héja: lilásbordó
Vörösbor: barna
Céklahéj: vörösesbarna
Lilahagyma száraz héja: őzbarna
Lilakáposzta: zöldeskék (nálam pöttyös lett, de így is tetszik)

Fehér héjú tojások további színezőanyagai:
Sárgarépahéj: sárga
Lilakáposzta: kék 
Fehér káposzta: sárgászöld
Céklahéj: rózsaszín
Spenót: zöld
Vörösbor: kékesbordó

bio tojásfestés újrahasznosítás húsvét

A fotót egy amerikai oldalról linkeltem be, a szerző fehér héjú tojásokat használt a festéshez, látszik is a különbség. Egyébként a tojáshéj színe nincs összefüggésben a beltartalom minőségével, pusztán a tyúk színétől (fajtájától) függ.

Az áztatást üvegedényben (pohárban, befőttesüvegben) végezzük, hogy a festék a tojást fogja be, ne az edényt. A főzőedényről és a kezünkről legegyszerűbben ecettel távolíthatjuk el az elszíneződést. 


0
Tovább
05
ápr/2017

Óriásdrónokkal feleznék meg az áruszállítás költségét Amerika és Kína között

Már idén nyáron tesztelhetik, hogy sikerül-e forradalmasítani a teherfuvarozást, ha a kaliforniai San Pablo öböl vízéről felszáll San Francisco irányába az első Natilus-drón. A 10 méteres szénszálas proto-típus méreteit tekintve csupán kisöccse lesz a tervezett távirányítású két-éltű repülőnek, amellyel a richmondi fejlesztőcég belépne a globális áruszállítás piacára. (Összehasonlításul: az amerikai hadsereg Predator drónjai 8 méter hosszúak, 1100 kilométer a hatótávolságuk, 7620 méteres magasságba képesek emelkedni, legnagyobb sebességük 217 km/óra.)

teherszállítás drón Natilus környezetvédelem

Amennyiben ugyanis minden rendben megy a teszteléssel, a következő fázis (2019-ben) a 24 méter hosszú működő modell megépítése lesz, amelynek 20 tonna árut lesz képes  San Franciscóból Hawaiira szállítani. A fejlesztés végső elemeként 2020-ban a Natilus-drónok mérete eléri majd 42 métert. Szárnyfesztávja 61 méter lesz, a teherbírása 100 tonna, a neve pedig: Nemo. A meghajtásról elektromos jet hibrid motorok gondoskod-nának, fel- és leszállás közben hagyományos üzemanyaggal, repülési magasságban elektromos energiával, tehát az óriásdrón környezet-terhelése kisebb mértékű volna, mint a jelenlegi szállítóeszközöké.

teherszállítás drón Natilus környezetvédelem

A fejlesztők szerint a 42 méteres, szénszálas kompozit anyagú óriásdrón 20 millió dollárból megépíthető, ami kevesebb mint a tizede egy Boeing 747-400ER teherszállító repülőgép 238 millió dolláros árának, és nem kell az irányításához 3 fős személyzet. Los Angelesből Sanghajba 30 óra alatt tenné meg az utat, ennek költsége 130 ezer dollár lenne. Jelenleg egy Boeing 747-es áruszállító gép ugyanezt a távolságot 11 óra alatt teszi meg, viszont kétszeres költséggel. Teherhajóval csupán feleannyiba kerül az út, mint a drónnal, viszont három hétig tart. Ma számos olyan ügyfél van, akinek ez túl lassú, ilyenek például a fast fashion cégek. A Szilícium-völgy egyik ismert kockázati tőke befektetője, Tim Draper már 750 ezer dollárt fektetett a fejlesztésbe. 

teherszállítás drón Natilus környezetvédelem

A jogi szabályozás korlátait és a reptérhasználati díjakat kikerülendő, a Natilus-drónok olyan óceáni területek fölött és olyan magasságban (6 kilométer) repülnének, amelyre nem vonatkozik az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) ellenőrzése, illetve a tengeri kökötőktől 12 mérföld (19,3 km) távolságra landolnának a nyílt vízen, majd révkalauz irányításával haladnának be a dokkig.

teherszállítás drón Natilus környezetvédelem


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum