Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
márc/2010

Konferencia lesz a hazai környezettudatos építésről

Az építőipar az elmúlt néhány évben jelentős fejlődésen esett át, s egyre több környezettudatos technológia jelenik meg. A klímaváltozás és az emelkedő gázárak mellett például növekvő szerepe van a megfelelő szigetelésnek a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiaveszteség csökkentésében. Magyarországon 2009-ben alakult meg a környezettudatos építők egyesülete, s a közeljövőben egyre több ezzel kapcsolatos szakmai és népszerűsítő konferenciára, rendezvényre is sor kerül Budapesten.



A környezettudatos építkezés egyik kulcsfontosságú tényezője a szigetelés, mellyel csökkenthetjük az energiaveszteséget, és hosszú távon jelentős összegeket spórolhatunk meg. A hőszigetelés célja kettős, egyrészt csökkenti a téli hőveszteséget, másrészt a nyári felmelegedést, ezáltal a szükséges hűtés mértékét. Egy épület hőveszteségét jelentősen fokozhatja a gyakran előforduló hőhíd, mely a rosszul kivitelezett vagy hiányzó szigetelés miatt alakul ki, s lényege, hogy az erősebben hűlő szerkezeti elem elvezeti az épület belső hőjét.

Az Európai Unióban az épületek szigetelésének javításával a klímaváltozásáért részben felelősnek tartott szén-dioxid éves kibocsátását 460 millió tonnával lehetne csökkenteni. Hazánk közel 85 millió tonnás éves CO2 kibocsátásának 30 százaléka a lakóházak fűtése és hűtése miatt kerül a levegőbe, a szigeteléssel azonban ez jelentősen mérsékelhető lenne, s kisebb lenne a szmogveszély is. Az EU tavaly márciusban elfogadott klímapolitikája szerint 2020-ra a tagállamok energiafelhasználását 20 százalékkal kell csökkenteni, s ennek az elérésében kulcsfontosságú az épületek megfelelő szigetelése.

Az energiahatékonyság, a megújuló energiák használata, és általánosságban a környezettudatosság egyre fontosabb lesz az építőiparban, s nagyon sok újítás, fejlesztés történik a területen. Hazánkban 2009-ben alakult meg a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (Hungary Green Building Council), mely a nemzetközi World Green Building Council tagja, s célja a környezettudatos építési formák elterjesztése Magyarországon. Ezzel a szándékkal rendezik meg Budapesten 2010. április 14-16. között a Közép- és Kelet-Európára koncentráló nemzetközi Build Green konferenciát, valamint ennek kísérőrendezvényét, a Zöld Építés Konferenciát, mely kizárólag a hazai környezettudatos építésre fókuszál. Szintén ezen a héten, április 14-től 18-ig rendezik meg immáron 29. alkalommal a Construma építőipari kiállítást a Hungexpon, amelynek középpontjában idén az energiahatékony, környezetbarát építkezés áll. A rendezvény keretein belül nemcsak szakmai, hanem civil érdeklődőknek szóló programok is lesznek, április 17-18-án például a passzívházakról tartanak tájékoztató előadásokat.

A világ legnagyobb környezettudatos építkezésről szóló kiállítását, a londoni Ecobuildet 2010-ben március 2-4. között tartották. Az immáron ötödször megrendezett eseményen több tucat szakmai rendezvényre került sor, több száz kiállító vett részt, és rengeteg újdonságot mutattak be a szakemberek. Ezek közé tartozik egy új szigetelőanyag, az ECOSE, egy formaldehid-mentes ásványgyapot a Knauf Insulationtől. A tűzálló, puha tapintású, barna színű szigetelőanyag könnyen megújuló alapanyagokból áll a kőolaj alapú vegyipari anyagok helyett, amelyeket más szigetelőanyagokban használni szoktak. A sok építőipari cég mellett a rendezvényen ott voltak a brit denevér- és madárvédők is, akik azokra az állatokra hívták fel a figyelmet, amelyek előszeretettel húzódnak be a lakóházakba, padlásokra, ám a házakon, tetőkön lévő rések megszüntetésével erre már nincsen lehetőségük. A természetvédők ezért különféle, fajokra szabott mesterséges odúk kihelyezését javasolták, ahogy teszi ezt a Magyar Madártani Egyesület is a panelfelújítások miatt szorult helyzetbe került sarlósfecskék esetében.


0
Tovább
30
márc/2010

Húsvéti tojásteszt

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) tojástesztjében 20 különféle dobozos tojást vizsgált meg. A vizsgálatba a nagyobb élelmiszerüzletekben kapható 6, illetve 10 darabos kiszerelésű tojásokat vonták be. 

A termékeket fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontok alapján rangsorolták. A pontozásnál azt vették figyelembe, hogy a csomagoláson és a tojásokon feltüntetett információk megfelelnek-e az előírásoknak, valamint előfordul-e olyan név vagy kép a csomagoláson, amely a ténylegestől eltérő (állatvédelmi szempontból jobb) tartásmódra utal, vagyis megtévesztő. 

A TVE szerint a teszt legfőbb tanulsága, hogy a gyártók és csomagolók megtévesztő képekkel és nevekkel igyekeznek elfelejtetni velünk, hogy a többségében ketreces tartásból származó tojások milyen körülmények között készülnek.

A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés a http://www.tudatosvasarlo.hu/cikkek/1566 oldalon található.

A TVE kisfilmje a húsvéti tojásról megtekinthető itt!

Forrás: sxc.hu

 




0
Tovább
29
márc/2010

Már a gyáli lerakón sem vész el az energia

Az .A.S.A. Magyarország Kft. gyáli hulladékkezelő központjában üzembe helyezték a lerakón keletkező gázokat hasznosító kiserőművet. A berendezés a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban termel hőt és villamos energiát.



Biogáz akkor keletkezik, ha szerves anyagok oxigénmentes környezetben bomlanak le. A hulladéklerakó belsejében keletkező gázt depóniagáznak nevezzük, melynek kontrollált elégetésével értékes energiát nyerhetnek. Az .A.S.A. Magyarország Kft. hasonló hódmezővásárhelyi és debreceni beruházásai nyomán gyáli hulladékkezelő központjában is elindította a depóniagáz hasznosítását.

A több ütemben kiépülő gyáli lerakó első 6 hektárján egy évtizede gyűlik a hulladék. Elsősorban Pest megyei déli és keleti agglomerációjának településeiről, mintegy 300 ezer lakos kommunális hulladéka, valamint a főváros mintegy 3000 gazdálkodó szervezetétől begyűjtött hulladék kerül ide.

A jelentős méretű depónián harminc gázkutat létesítettek az óránként keletkező mintegy 300 m3-nyi értékes biogáz kitermelésére. A kutakat összekötő csőrendszer összegyűjti és egy kiserőműhöz vezeti a gázt, amely azt két, összesen 500 kW-os teljesítményű gázmotorban égeti el. A gázmotoros kiserőmű a hagyományos gázkazánoknál jóval hatékonyabban, akár 90%-os hatásfokkal termel hőt és villamos energiát.

Forrás: A.S.A.

Gázmotor a gyáli depóniagáz hasznosításához

A depóniagázból nyert hőenergia az irodaépület fűtése és melegvíz-ellátása során hasznosul: teljes mértékben kiváltja az eddig használt földgázt. A termelt áramot pedig zöldáramként táplálják be a villamos energia hálózatba. A beruházás környezetvédelmi hozadéka - a fosszilis energiahordozók kiváltása mellett - abban áll, hogy a hasznosított, erőteljesen üvegházhatású metánt tartalmazó depóniagázt nem engedi a légkörbe távozni.


0
Tovább
28
márc/2010

Képek a Föld Órájáról

2010. március 27-én este fél 9-kor 125 országban kapcsolták le a világítást a Föld Órája alkalmából. A WWF természetvédelmi szervezet ezzel az akcióval szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy apró cselekedettel és összefogással tehetünk a klímaváltozás hatásainak enyhítéséért.

Sötétbe borult a világ - képek a Föld ÓrájárólForrás: AFP

 




0
Tovább
27
márc/2010

Szombaton este jön a Föld órája

Jelképes villanylekapcsolással figyelmeztet az energiatakarékosságra és a környezetszennyezésre a Sydney-ből indult Föld órája akció, mely mára világmozgalommá nőtte ki magát. Március 27-én este elsötétül az [origo] címoldala és adásszünetet tart az OzoneNetwork. Egy óra takarékoskodás viszont nem váltja ki, ha valaki az év többi, nyolcezer-egynéhányszáz órájában nem törődik a környezettel.

A minden időzónában március 27-én, szombaton este fél 9-kor kezdődő, egyórás elsötétítéssel az esemény szervezője, a WWF (Természetvédelmi Világalap) az éghajlatváltozás veszélyeire hívja fel a világ figyelmét.

A teljes cikk

A Föld órája - WWF Magyarország

A 2009-es eseményForrás: WWF




0
Tovább
26
márc/2010

Hogyan komposztáljunk? Nézze meg filmen!

Kezdődik a komposztszezon. A tennivalókról nézze meg a Hulladék Munkaszövetség kisfilmjét!



 


0
Tovább
25
márc/2010

Évente 180 millió számítógép mérgezi a környezetet

Ugrásszerűen megnőhet a kidobott számítógépek száma az elkövetkezendő két évtizedben Kínában és Indiában, ami a helytelen újrafelhasználási módszerek miatt súlyos veszélyt jelent a vizekre és talajra.



Becslések szerint 6-8 éven belül a fejlődő országokban több számítógépet fognak kiselejtezni, mint a fejlett országokban, s 2030-ra ez a szám kétszeres vagy háromszoros is lehet. Egy ilyen ütemű növekedés azt eredményezné, hogy a jelenleg éves szinten kidobott számítógépek száma 180 millióról 1 milliárdra nőhet.

A problémát a gépekben lévő fémek visszanyerése okozza, amelyeket a fejlődő országokban nagyon egyszerű módszerekkel próbálnak megoldani. Ebből a célból rengeteg fejlett országban kiselejtezett számítógépet visznek Ázsiába. A réz kinyeréséhez a fekete "újrahasznosítók" csak leégetik a szigetelést a vezetékről, számtalan mérgező anyagot engedve így a levegőbe. Más fémek esetében salétromsavval és cianidokkal kezelik az áramköröket, s a hulladék a helyi vizekben és a talajban köt ki.

Az Environmental Science & Technology folyóiratban megjelent tanulmány szerzői a számítógépeladási adatok alapján próbálták megbecsülni a várható változásokat, s figyelembe vették a számítógépek átlagos élettartamát is. Eric Williams, a cikk egyik szerzője szerint a fejlett országokból történő számítógép-export jelenleg tervezett korlátozásával nem fognak nagy változásokat elérni, mert helyi szinten is nagyon sok hulladék fog keletkezni. Williams is hangsúlyozta, hogy nem önmagában a számítógépek jelentik a veszélyt, hanem az újrahasznosítás során keletkező hulladékok.

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.


0
Tovább
24
márc/2010

Programajánló: képes előadás Grönlandról

Monos János többször is járt a Dániához tartozó óriási "jégszigeten". A sziget felszíne, klímája és élővilága egyaránt különleges. Technikai civilizációnk által feldúlt bolygónk egyik utolsó érintetlen pontja Grönland. Az őslakosság (inuitok - vagy eszkimók, ahogy jobban ismerjük őket) életkörülményei nagymértékben megváltoztak az elmúlt 20 év folyamán - a néhány hónapja elnyert autonómia akár hagyományos életmódjuk megszűnéséhez is vezethet.

A képes előadás témái:

- Grönland autonómiája
- Az autonómiában rejlő előnyök
- A globális felmelegedés jelenségei és hatása a szigeten
- Grönland egyedi turisztikai szépségei

Időpont:
2010. április 14. (szerda) 18:00
Helyszín:
Makadám Mérnök Klub, 1024 Budapest, Lövőház u. 37. (Millenáris)

Belépődíj: Ingyenes
Információ: norbert@telekisfelfedezok.hu




0
Tovább
23
márc/2010

Fényesebb a jövő: napelem-kutatóbázis és oktatólabor létesül az MTA MFA-ban

A legkorszerűbb napelemes technológiák kutatására is alkalmas az a megújult infrastruktúra, amelyet Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke adott át március 23-án a MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) félvezető technológiai épületében. A kutatási technológiai fejlesztés az MTA MFA és a BudaSolar Kft. együttműködésével az ipar számára közvetlenül hasznosítható eredményt hoz, aminek jelentőségét jól mutatja, hogy az elmúlt öt évben átlagosan 39%-kal nőtt a napelemek alkalmazása világszerte. A fejlesztés segítségével hazánk több eséllyel veheti fel a versenyt a nemzetközi szereplőkkel. 



Ma Magyarországon az évente a Napból érkező 1,16 milliárd kWh sugárzási energiát alig hasznosítjuk: egy friss európai felmérés szerint az újonnan csatlakozott tagállamok között a sor végén kullogunk. Pedig gyorsan fejlődő ágazatról van szó: az elmúlt 3 évben épült ki a ma működő összes kapacitás közel fele, aminek több mint 80%-át Európában állították elő. Az előrejelzések szerint 2020-ra a napelemek az energiapiac szereplőinek túlnyomó többségével szemben már támogatás nélkül is versenyképes lesznek, de mai technológiákkal is akár a teljes energiaigény tizenkét százaléka kielégíthető lenne fotovillamos rendszerekkel.

Ebből a fejlődésből profitálhat Magyarország is, ha időben elindítja a kapcsolódó kutatásokat, fejlesztéseket. Ennek érdekében az MTA MFA az Integrált Mikro Nanorendszerek Nemzeti Technológia Platformjával (IMNTP) együttműködve olyan stratégiai lépéseket tesz, amelyek együttesen megalapozhatják a magyar ágazat nemzetközi sikerét. A folyamat részeként az MTA MFA a vékonyréteg napelemek előállítására alkalmas gyártósorokat szállító BudaSolar Kft-vel az NKTH támogatásával technológiai kutatási infrastruktúra-fejlesztést hajt végre, ami egyrészt a meglévő kutatási körülményeket javítja, másrészt pedig létrehoz egy új napelem technológiai kutatási bázist is.

A BudaSolar Kft-vel elnyert NKFP pályázati támogatáson túl az MFA saját forrásokat is bevon, hogy a legmagasabb színvonalú infrastruktúra álljon a kutatók rendelkezésére. A teljes értékben mintegy 85 millió forintos befektetésből közel 250 m2 alapterületű bázist alakítanak ki, amelynek legnagyobb része, 100 m2 az úgynevezett CVD labor lesz, amely a vékonyréteg szilícium napelemekkel kapcsolatos technológiai fejlesztésekre biztosít lehetőséget, de további öt kisebb eszközfejlesztő labor is helyet kap a létesítményben.

A jövő tudósainak nevelésére is nagy hangsúlyt helyez az intézet, a bázison helyet kap a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel (PPKE) közösen működtetett MEMS/NEMS oktatólabor is. Az együttműködési szerződés aláírására - amivel alkalmat teremtenek diákoknak a magas szintű tudományos munkára- az eseményen kerül sor.

"Magyarország hosszú távú versenyképessége a kutatás-fejlesztés, az innováció sikerességétől függ, ezért különösen nagy jelentőségű egy ilyen világszínvonalú labor létrejötte. Minél jobb hatásfokkal tudjuk átalakítani a napenergiát, annál kevésbé terheljük a környezetet. A napfényből közvetlenül kinyert elektromos energia a legtisztább elektromos energia" - fogalmazott Pálinkás József, az MTA elnöke.

"A válság egyértelműen megmutatta, hogy a tudásalapú, nagy hozzáadott értéket előállító ágazatok kevésbé sínylették meg ezt az időszakot. Érdemes lenne tehát Magyarországnak is ezeket a területeket fejlesztenie. Kiemelten fontos e létesítmény működtetése és tovább fejlesztése, hiszen ez az egyetlen magyarországi un. tisztalaboratóriumi kultúra. A bázison a kutatásfejlesztés mellett oktatásra is lehetőség nyílik" - mutatott rá Bársony István, az MTA MFA igazgatója, aki szerint a jelenlegi alacsony bérek mellett a kutatói pálya egyetlen vonzerejét a színvonalas infrastruktúrán folytatott izgalmas kutatás jelentheti. 

Az új kutatóbázis nem csupán a felsőoktatási intézményekkel, hazai vállalkozásokkal való együttműködést segíti elő, de támogatja a fejlett nemzetközi kooperációt is a kutatás-fejlesztési eredmények hasznosításában. A beruházás az iparral való szoros kapcsolat miatt kiválóan illeszkedik az IMNTP mikro- és nanoelektronikai kutatás-fejlesztési stratégiájába.

Az MTA MFA-ról bővebben: www.mfa.kfki.hu.

Az IMNTP kutatási tervéről bővebben itt olvashat.

Forrás: MTA

 


0
Tovább
22
márc/2010

Új klímavédelmi program háztartási gépek cseréjére

A Zöld Beruházási Rendszer részeként, a Klímabarát Otthon és az Izzócsere Program után a zöldtárca újabb klímavédelmi programot indít: a Klímabarát Háztartás Program keretében a rászorulók energiafaló hűtő- és mosógépeket cserélhetnek energiatakarékosra - jelentette be Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter kedden. A környezetvédelmi minisztérium az egymilliárd forintos keretösszegű csereakcióval közel 15 ezer korszerű és energiahatékony háztartási gép beszerzéséhez nyújt gépenként 60-70 ezer forintos támogatást. Ezzel mintegy 2 ezer tonnával csökken a háztartások éves szén-dioxid-kibocsátását, ami egy 200 hektáros tölgyerdő éves szén-dioxid-megkötésének felel meg, illetve 2600 megawattos csökkenést jelent a lakossági energiaigényben.

Pályázati felhívás: http://www.kvvm.hu/index.php?pid=9&sid=9&tid=415

 




0
Tovább
21
márc/2010

Energiakalkulátor: számolja ki, mennyit fogyaszt!

Mennyi áramot fogyaszt a hűtőszekrénye? Mennyi pénzt költ világításra? Meglepő, mennyit spórolhat, ha hagyományos izzók helyett energiatakarékos égőket használ. Számolja ki!

http://www.energiakalkulator.hu/

 




0
Tovább
20
márc/2010

17 000 hektárnyi fenyőerdőt mentettek meg az EU polgárai

Az Unióban már az italos kartondobozok 33%-át visszagyűjtik és anyagában újrahasznosítják. Az elmúlt évben az Európai Unió tagországaiban 350 000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italoskarton doboz került szelektíven visszagyűjtésre. A környezettudatos európaiaknak köszönhetően minden 100 tejes és üdítős italos kartondobozból 33 darab kerülhetett újrahasznosításra. E csomagolóanyag típust a régebbi EU tagállamokban 1992 óta, hazánkban pedig 2004 óta gyűjtik szelektíven, mivel kiváló másodnyersanyagnak számít. Minden italos kartondoboz legalább 75%-ban jó minőségű papírt tartalmaz, amit világszerte közel 100 papírgyárban lehet újrahasznosítani. Az Unió tagországaiban tavaly szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok révén 17 000 hektárnyi, azaz mintegy 7 Velencei-tó nagyságú erdő terület fáit nem kellett kivágni.



Az Európai Italos Karton Szövetség (ACE) adatai szerint, Európában (a 27 EU tagország valamint Svájc és Norvégia) tavaly, összesen 350 000 tonna, azaz több mint 13 milliárd darab italos kartondobozt gyűjtöttek össze szelektíven a lakosok. Ilyen mennyiségű italos kartondoboz anyagának papír részéből 1,7 milliárd A5 méretű iskolai füzet, 560 millió darab mesekönyv, vagy akár 1 milliárd tekercs konyhai papírtörlő is gyártható. Habár a fa megújuló erőforrás, az abból készült papír életciklusának megnövelésével, másodnyersanyagként való használatával kiemelkedő mértékben csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.
 
Napjainkban a világ több, mint 200 - köztük az összes európai - országában használják az italos karton csomagolást. E korszerű csomagolóanyag típus több kedvező előnyös tulajdonságának köszönheti közkedveltségét. Az italos karton 75%-a papír, ezért e csomagolás újrahasznosítható, így szelektíven gyűjtve nem terheli a környezetet. E csomagolóanyag és az aszeptikus technológia következtében az így csomagolt folyékony élelmiszerek hűtés és tartósítószerek nélkül is legalább 3- 6 hónapig biztonságosak, frissek, ízletesek maradnak.

Forrás: premiercom.hu


 
"Iparágunk elkötelezett azon törekvés mellett, hogy a lehető legkisebb mértékre csökkentsük az italos kartondobozok ökológiai lábnyomát, azaz minimalizáljuk a káros anyag kibocsátást a csomagolóanyag megszületésétől kezdve egészen annak az újrahasznosításáig." - nyilatkozta Baka Éva, az Európai Italos Karton Szövetség hazai tagszervezetének, az Italos Karton Egyesülésnek ügyvezető igazgatója. - "Ezt a csomagolóanyagot könnyű újrahasznosíthatósága teszi fenntarthatóvá. Ezért célunk az, hogy Magyarországon is ösztönözzük az italos kartondobozok szelektív gyűjtését és az hasznosítási arányának növelését." - tette hozzá a szakember.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) a hatóságok, a koordináló szervezetek, a helyi kommunális szolgáltatók és a civil szervezetek bevonásával ösztönzi a lakosságot a hazánkban forgalomba kerülő 10-12 ezer tonna italos kartondoboz szelektív gyűjtésére.
 
"Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, az öt évvel ezelőtti 200 tonna / év mennyiségről 2009-re 1550 tonna / év mennyiségre, azaz a kezdeti érték hétszeresére növelte a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos kartondobozok mennyiségét. Ma Magyarországon 6 millió lakos élhet a szelektív hulladékgyűjtés valamely formájával, közülük 3,5 milliónak pedig az üres italos kartondobozok gyűjtésére is van lehetősége." - mondta Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

Forrás: premiercom.hu

A 14%-os magyarországi italos kartondoboz hasznosítási arány a 35%-os százalékos hasznosítási aránnyal büszkélkedő Ausztriához képest csekélynek tűnhet, a valóságban, időarányosan azonban megelőzi az nyugat-európai begyűjtés fejlődésének gyorsaságát, mivel hazánkban csak 2004-óta gyűjtik az italos kartont, míg pl. Ausztriába 1999-óta.

Hosszú távú célkitűzéseivel összhangban, az IKSZ a nagyvárosokon kívül, a kis- és közepes nagyságú településeket is be kívánja vonni az italos karton szelektív gyűjtési és hasznosítási rendszerbe a helyi szolgáltatók segítségével. A cél, hogy 2012-re 20%-ra növekedjen az italos kartondobozok visszagyűjtési és hasznosítási aránya.
 
Több információ: www.italoskarton.hu


0
Tovább
19
márc/2010

Mulatságcseppek két napon át az Állatkertben

Mindennapjaink egyik legtermészetesebb mozdulata, hogy kinyitjuk a csapot, megtöltjük poharunkat és egy jót kortyolunk az egészséges ivóvízből. De közben gondolunk-e arra, hogy vajon hány és hány embernek nem adatik meg ez a lehetőség; hogy embertársaink közül hányan nélkülözik a tiszta ivóvizet, amely életünk és egészségünk legfontosabb eleme?  



Az ivóvíz értékes és sérülékeny természeti kincs, ezért megóvása érdekében egyéni és nemzetközi szinten egyaránt odafigyelésre és összefogásra van szükség. A Víz Világnapján, március 22-én világszerte a víz védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet - ehhez a kezdeményezéshez a Fővárosi Vízművek is évről évre csatlakozik.

Idén két napon át lesz a vízé a főszerep a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Mekkora vízlábnyomot hagyunk magunk után? Vajon elegendő-e a testünkben lévő víz mennyisége egy kávé előállításához? Egy négytagú család havonta mennyit takaríthat meg, ha folyadék-szükségletét csapvízzel elégíti ki? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kaphatnak választ az érdeklődők ezen a két napon a Fővárosi Vízművektől. Sőt, ennél több is megtudható a vízről, a Fővárosi Vízművekről - a Fővárosi Vízművektől.

Március harmadik hétvégéjén vízzel kapcsolatos játékok, vetélkedők, kézműves kuckó, mini laboratórium, vízkóstoló várja a családokat reggel 9 órától 17 óráig. A Csodák palotája Öveges termének kísérleteit naponta négyszer nézhetik végig az érdeklődők, a Duna Múzeum makettjei interaktív módon szemléltetik a víz hasznosításának lehetőségeit, míg az ÖKO-Pannon szórakoztató játékainak segítségével a szelektív hulladékgyűjtéssel ismerkedhetnek a látogatók. Az állatkert zoopedagógusai pedig mindent elmondanak, amit a vizes állatokról tudni érdemes. Március 22-én, a Víz Világnapján az iskolás, óvodás csoportok számára nyújtanak lehetőséget programjaink egy rendhagyó környezetismeret órára.

A belépés ezen a két napon minden 14 év alatti gyerek számára ingyenes!


0
Tovább
18
márc/2010

Egyre népszerűbb a vendéglátósok között a budapesti üvegfutár

Eddig 222 étterem csatlakozott az ÖKO-Pannon kezdeményezésére elindított fővárosi üvegfutár programhoz, melynek célja, hogy a vendéglőkben keletkező nagy mennyiségű üveghulladékot a lehető legnagyobb arányban újrahasznosítsák. Az étteremtulajdonosok többsége örömmel élt az új lehetőséggel, a szállítást végző cég az elmúlt fél évben 90 tonna üveghulladékot gyűjtött be partnereitől. Az ingyenes szolgáltatás egyre népszerűbb Budapesten.



Rosszul állunk az üveghulladék szelektív gyűjtésében, legalábbis ami az Európai Unió elvárásait illeti. Míg az üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban átlagosan 64 százalék volt a közösségben, addig itthon tavaly az üvegcsomagolásnak csupán 28 százaléka került szelektív gyűjtőkbe. Ahhoz, hogy megkezdjük az unióhoz való felzárkózást, idén 32, 2012-ben már 60 százalékra kell feltornásznunk ezt az arányt.  Az ÖKO-Pannon ezért a lakosságot célzó számos szelektív hulladékgyűjtési kampánnyal párhuzamosan a HORECA (vendéglátóipari) iparágak szereplőit is mozgósítja a kvóta teljesítése érdekében. A március 18-án, a Raiker Kft. italnagykereskedéssel közösen tartott sajtótájékoztatón egy ilyen program tapasztalatairól és további lehetőségeiről volt szó.

Egyről a háromra

Az ÖKO-Pannon és a budapesti Raiker 2009. augusztus 1-jén indította útjára az Üvegfutárt, kezdetben csak kísérleti jelleggel, 30 étterem részvételével. A vendéglátóhelyek vezetőit hírlevélben tájékoztatták a programról és a begyűjtés lebonyolításáról. A 30 étteremből visszagyűjtött havi 120 kg-os mennyiség hamarosan a háromszorosára nőtt. Egyre több üzlet csatlakozott az Üvegfutár hálózatához, miközben a begyűjtés eszközei és módszerei is folyamatosan tökéletesedtek. Végül sikerült kialakítani egy olyan logisztikai rendszert, mely a vendéglősök számára a legkényelmesebb és legegyszerűbb megoldást kínálja. A HORECA szektorban keletkező egyutas üvegek  ma még túlnyomórészt a szemétbe, ezáltal a hulladéklerakóra kerülnek, mivel a vendéglátósok számára körülményes a gyűjtőszigetek használata, a házhoz menő szelektív gyűjtés pedig nem jellemző.

Futár telefonhívásra

Az éttermekbe kihelyezett 110 vagy 240 literes gyűjtőedényeket emelőhátfalas kisteherautóval szállítják el, és helyettük minden alkalommal új, üres edényeket hagynak ott. Az éttermek telefonon jelzik, ha megtelt a gyűjtő - van aki naponta, van aki havonta hívja az üvegfutárt, mely 24 órán belül a helyszínre érkezik. A gyűjtőedényben elhelyezhető mindenféle nem betétdíjas üvegpalack és tiszta konzerves üveg. A programban jelenleg 222 budapesti vendéglátóhely vesz részt; ők együttesen havonta több mint 20 köbméter nagy tisztaságú üveghulladékot termelnek. A Raiker által begyűjtött üveghulladékot az ÖKO-Pannon partnere, az Avermann-Holvex Kft. veszi át, és csömöri telephelyén készíti elő hasznosításra.

Kényelmes, egyszerű

Hogy felmérjék a kezdeményezés sikerét, a program gazdái kérdőívet juttattak el az üvegfutár rendszerébe kapcsolt vendéglátó egységekhez. Negyvenkilenc étteremvezető és tulajdonos osztotta meg tapasztalatait, véleményét az eddigiekkel kapcsolatban. Tízből kilenc válaszadó úgy nyilatkozott, hogy szimpatikusnak és hasznosnak találják a kezdeményezést; szerintük az üvegfutár kényelmes megoldás, mely megkönnyíti munkájukat. Tíz százalékuk hasznosnak és követendőnek tartja a programot, de a helyhiány miatt kissé körülményes számukra az üveggyűjtés.

Jöhet a palackfutár? 

Az üvegfutár szolgáltatása ingyenes, és a Raiker nem is szándékozik fizetőssé tenni. Ugyanakkor a program sikerét jól jelzi, hogy a válaszadók negyven százaléka egyéb ellenszolgáltatás fejében akár fizetni is hajlandó lenne érte, majdnem háromnegyedük pedig étlapon, papíralátéten vagy ajtón elhelyezett logóval is szívesen demonstrálná, hogy tagja a hálózatnak. Budapesten az elmúlt fél évben összesen 90 tonna üveghulladék került vissza a körforgásba az üvegfutár jóvoltából, és a vendéglátósok szerint lenne igény az italos kartondobozok és PET palackok hasonló módon szervezett szelektív gyűjtésére is. 


0
Tovább
17
márc/2010

Öntsünk tiszta vizet a lápba! Sajtótájékoztató március 18-án

Végveszélyben a Dunakeszi-tőzegtavak - a http://www.tozegto.freeweb.hu/ felhívását változtatás nélkül közöljük.

1. Mit nem tehet az Auchan abból, amit nem akar tenni?

A tervezett építkezés igazi színtere
Az építkezés valós következményei
Miért olyan magabiztos az eminens jogkövető?
Új államigazgatási döntések: más vermébe esik az Auchan?

2. Miniszteri felülvizsgálat - sok hűhó semmiért...

A vizsgálat tárgya nem az, ami
Miért nem vizsgáljuk azt, amit kellene?
Bűnbak kerestetik?

3. Önkormányzati lápcsapás

Egy, kettő, három, senki többet! (Mi egy láp ára?)
Csapdában a Város?
Kérem a következőt! (Van még természeti értékünk?)
Miből kell kilábalni? (A lápból vagy az adósságokból?)

Ha kíváncsi arra, mi folyik a lápban (nemsokára), jöjjön el, és ismerje meg a valóságot! Elmondjuk, hogy kinek miért áll érdekében az, ami történik.

Sajtótájékoztató 2010. március 18-án 11 órától az Állatszigeten.

Cím: Budapest, 4. kerület, Óceán-árok u.

tozeglap@yahoo.com, www.tozegto.freeweb.hu




0
Tovább
16
márc/2010

Tudományos napok a fenntarthatóságról a Pécsi Tudományegyetemen - kitörési irányok az ökológiai válságból

A virágzó mandulafa Janus Pannonius óta a műveltség pécsi szimbóluma. A mandulafa virágzásával egyidőben a Pécsi Tudományegyetem immár negyedszer rendezte meg magyar és külföldi tudósok részvételével a Mandulavirágzási Tudományos Napok konferenciasorozatát, az eseménnyel elindítva Európa Kulturális Fővárosának tudományos évadát.



A minikonferencia első két napján a dél-dunántúli régióhoz kapcsolódó régészeti, irodalmi, művészettörténeti kutatások eredményeivel ismerkedhettek meg az előadásokon ingyenesen részt vehető érdeklődők. Megismerkedhettek az ókeresztény sírkamrák falfestéseinek védelmével, török kori emlékekkel, a pécsi Világörökség építészeti kérdéseivel és a Régészeti Múzeum rekonstrukciójával. Osgyányi Vilmos Munkácsy-díjas szobrászművész előadásával betekintést engedett a pécsi Dómmúzeumban bemutatott középkori rekonstrukcióknál alkalmazott installációs megoldásokba.

Forrás:

Előadás a Cella Septichora ókeresztény sírépítményben

A harmadik nap előadásai már a fenntarthatóság jegyében zajlottak, délelőtt a tudati változás szükségességeiről és lehetséges irányairól zajlottak az előadások, délután a lehetséges stratégiai elképzeléseket vázolták és elemezték az előadók. A fenntartható fejlődés kérdése már régen túllépett azon a ponton, hogy a létjogosultságát bárki megkérdőjelezhetné. A konferencia egyik fő célkitűzése a rendszerszemléletű megközelítés, konkrét megoldási lehetőségek felvázolása. Dr. Vida Gábor kutatóprofesszor (MTA-ELTE Evolúció-genetikai és Molekuláris Genetikai Kutatócsoport) előadásában összegezte azokat a problémákat, amellyel az emberiségnek szembe kell néznie, legfőképp, hogy túl sok fosszilis energiát használunk.

A második fenntarthatósági nap fő témája a fejlődés gazdasági és természeti feltételei és a fenntarthatóság Európája volt. A rendszergondolkodás két világhírű szakértője László Ervin (a konferencia fővédnöke) és Günter Pauli a Római Klub legújabb jelentésének készítője tartott előadást a fenntartható fejlődés témakörében, és próbált megoldási lehetőségeket feltárni.

László Ervin elmondta: "paradigma váltás előtt állunk, az a típusú működés, ami a világot vezeti az összeomláshoz vezet". A Kaliforniából hazatért professzor hozzátette: "más gondolkodásmód szükséges, fel kell ébredni, mert ha nem változtatunk, akkor rá leszünk szorulva a változtatásra".

Forrás: [origo]

László Ervin, Gábriel Róbert és Günter Pauli

Günter Pauli a kék gazdaság: hogyan hozhat létre 100 innováció 100 millió munkahelyet egy évtized alatt című, angol nyelvű előadásában megoldási lehetőségeket vázolt fel, hogyan lehetne kedvező irányba terelni a társadalmat, és cselekvésre szólított fel.

Mindenkinek segítenie kell

Az ökológiai válság mindenkit érint, ezért mindenkinek tennie kell valamit a megoldás érdekében. Günter Pauli szerint azzal is, hogy: "biciklivel megy munkába, vagy az amúgy kidobott kávézaccon shiitake gombát termel". Ilyen és ehhez hasonló ötleteket, lehetséges megoldási javaslatokat tesz közzé Günter Pauli és a Zero Emission Research Initiative Foundation 2010. február 22-étől 2 éven keresztül a honlapjukon, hetente egyet (forrás: PTE.hu).



Gábriel Róbert az egyetem rektora a sajtótájékoztatón kifejtette: "a természeti környezet eltűnése, kizsákmányolása nem tarthat sokáig". Szerinte a jövőben nagyobb szerepet kap az oktatás, kutatás, társadalmi kohézió: "sok apró megoldási lehetőség és párbeszéd segíthet csak".

A nap második felében az előadások témái a mindennapi problémákat és a legsűrgősebb feladatokat elemezték: a klímaváltozás társadalmi-gazdasági összefüggéseit, a fenntartható élet alapjait, hazai közösségi kezdeményezések az ökológiai fenntarthatóság érdekében és hazánk fenntartható gazdasági modelljét mutatták be.

Az előadások után az előadók és az érdeklődők kerekasztal-beszélgetés keretében cserélhették ki gondolataikat, kérdéseket tehettek fel egymásnak, vitathatták meg elképzeléseiket a lehetséges jövöről, a tennivalókról és az együttműködési lehetőségekről.

További érdekességek a Mandulavirágzási Tudományos Napokról a Pécsi Tudományegyetem honlapján olvashatóak.


0
Tovább
14
márc/2010

Légfrissítés környezetbarát módon

A légtisztító, légfertőtlenítő készítmények szagelnyelő anyagot, alkoholt és illóolajat (vagy mesterséges illatanyagot) tartalmaznak, amelyek megkötik a dohányfüstöt, ételszagot, stb. Erős illatuk elnyomja, de valójában nem szünteti meg a kellemetlen szag forrását. Adalékanyaguk lehet fertőtlenítő, csíraölő, sőt kifejezetten egészségkárosító hatású para-diklór-benzol vagy acetaldehid is.



Krajcáros tippek

Alapvető megoldás a rendszeres szellőztetés. Energiát és ezáltal pénzt takaríthatunk meg, ha napjában többször, rövid ideig, de intenzíven szellőztetünk, azaz, ez idő alatt teljesen kitárjuk az ajtót-ablakot.

Kellemes illatot érhetünk el, ha illóolajat párologtatunk vagy ha potpourrit helyezünk el a lakás több pontján. Konyhában jó szolgálatot tehet a szagelszívó. A kellemetlen szagokat (pl. a WC-ben) egy gyufa elégetésével is megszüntethetjük.

Ha a szekrény belseje kellemetlen szagú, tegyünk bele egy tálkában frissen őrölt kávét.

A cigarettafüst hatásos ellenszere, ha a szekrények vagy magasabb polcok tetején egy kis edénybe ecetes szivacsot teszünk. Ott különösen ajánlható, ahol csak a vendégek dohányoznak, a család nem.

A dohszagot a szobák különböző sarkaiban elhelyezett fenyőolajjal átitatott kendővel nyomhatjuk el. Ez a módszer feleslegessé teszi a légfrissítő spray használatát, ugyanakkor a hatása hetekig tart.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár


0
Tovább
13
márc/2010

Hogyan készíthetünk potpourrit?

A potpourri szó jelentése: illat-tál. Könnyen, gyorsan készíthetünk a lakás illatosítására ízlésünknek megfelelőt az alábbi módon: válasszuk ki a kívánt növényi összetevőket (virágszirmok, gyógynövény-levelek, teafüvek stb.), rétegezzük egy szép üvegedénybe tengeri sóval és/vagy szárított gyümölcshéjakkal (narancs, citrom, mandarin stb.). Ez utóbbiak azért szükségesek, hogy illat-tálunk sokáig megőrizze aromáját. Ha néhány csepp illóolajat is csepegtetünk a keverékre, hosszabban, intenzívebben illatozik majd.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
12
márc/2010

A világhódító műanyag szatyor

Könnyű, vékony, ártalmatlan, szinte észre sem vesszük. Csakhogy nagy mennyiségben pusztító hatással van a környezetre. Mit is tudhatunk a műanyag szatyrokról?



Nehéz pontosan megmondani, hogy a műanyag táskákhoz milyen nagyságrendű környezetszennyezés kötődik, ugyanis csak hozzávetőleges számok állnak rendelkezésünkre. Magyarországon naponta 1,3 millió műanyag bevásárlótáska kerül forgalomba. Becslések szerint ennek 16%-a lebomló, 25%-a újrahasznosított. A szelektív gyűjtőkbe alig jut ebből a csomagolóanyagból, hiszen a csomagolóipar által működtetett rendszerek elsősorban az italos hulladék visszagyűjtésével foglalkoznak.

A műanyag táskák kérdését ritkán kezelik önállóan, általában a túl nagy műanyagfogyasztás részeként kerül szóba. A környező országokkal összehasonlítva nem túl jó a helyzet nálunk. Közép-Európában a lakosság száma alapján a harmadik legnagyobb műanyagpiaccal "büszkélkedhetünk".

Az európai gyártók érdekvédelmi szervezete ugyanakkor megjegyzi, hogy Közép-Európában várhatóan tovább nő majd a műanyag felhasználási aránya. 2005-ben még 25 kg/fő volt a műanyagfogyasztás a térségben, 2015-re ez az érték 48 kg/fő lesz.

Tágabbra állítva az optikát, még riasztóbb számokat láthatunk. A Föld lakossága napi 500 millió műanyag szatyrot használ el. Az egy főre jutó mennyiség Németországban évente 65 darab, Ausztráliában 161, Nagy-Britanniában 200, az USA-ban 330 darab.

Hogy kerül a szatyor az asztalra?

Anélkül, hogy részletesen ismertetnénk a műanyag szatyrok gyártásának eljárását, érdemes elmondani, hogy a folyamathoz elsősorban nyersolaj, földgáz vagy egyéb petrolkémiai anyagok felhasználására van szükség, és komoly széndioxid-kibocsátással jár. Jól szemlélteti a helyzetet, hogy az USA-ban például az évi 100 milliárd szatyor előállításához 12 millió hordó kőolaj szükséges.

Egy így készült táska elsősorban nem is a felhasznált nyersanyag miatt jelent gondot. Az átlagos műanyag szatyor 300-400 év alatt bomlik le - ami persze megint csak becslés, hiszen csupán az ötvenes évek óta használjuk ezt a csomagolóeszközt. A problémára egyes vélemények szerint a biológiai úton lebomló zacskók jelenthetik a megoldást, ám a helyzet nem ennyire egyszerű.

A lebomló zacskóknak ugyanis két fajtája létezik. Az egyik csoportba a kukoricakeményítőből vagy például tejsavból előállított úgynevezett polilaktid tartozik, amely komposztálás során valóban lebomlik. A piacon azonban nem ez, hanem az "oxo-biodegradációs" műanyagok vannak túlsúlyban.

Utóbbiak is megkapták a környezetbarát minősítést, pedig a bomlás ezeknél nem természetes, hanem a bomlást megindító adalékanyag segítségével történik, amelyet már gyártás során az anyaghoz adnak. Hátrányuk, hogy fény vagy oxigén hiányában nem bomlanak le, vagyis szemétlerakóba vagy kerti komposztálóba nem tehetőek. Amikor egy műanyag táskán azt a feliratot látjuk, hogy biológiai úton lebomló, az esetek 90%-ában ez utóbbit jelenti.

Csekély mértékű a hazai újrahasznosítás

A műanyag táskák újrahasznosításának viszonylag szűk keretet szab a hazai feldolgozóipar, amely elsősorban a PET palackok feldolgozására épült ki. Létezik ugyan néhány cég, amelyik másodlagos nyersanyagból csomagolóanyagot készít, például szemetes zsákokat, építési és üvegház-fóliákat, de ezek meglehetősen kis százalékban használják a rendszerbe visszakerülő műanyaghulladékot.

A másodnyersanyag jelentős része exportra megy, pedig Magyarországon is elég munkaerő és nyersanyag állna rendelkezésre, nem is beszélve a szállítás okozta környezetszennyezés kiküszöböléséről. A tavalyi kőolajár-zuhanás és a válság amúgy sem tett jót ennek az ágazatnak, hiszen most ismét az elsődleges nyersanyagok váltak vonzóvá a műanyaggyártók számára.

A kérdést természetesen nem a folyamat végéről érdemes megfogni. Nem azon kell gondolkodni, hogyan tüntethetnénk el a felhalmozott hulladékot, inkább az a kérdés, hogyan lehetne minél kisebb mennyiségű és lehetőség szerint környezetbarát táska gyártására és felhasználására bírni az érintetteket. Nos, a törvényi szabályozás nálunk ezen a téren is félmegoldásokat hozott.

A termelés visszaszorítására a világban többféle modellel kísérleteznek: Írországban komoly adóztatással több mint 90%-kal sikerült visszaszorítani ezeket a csomagolóanyagokat, Ausztráliában az ultravékony táskák teljes betiltásán gondolkodnak.

 A cikk további része az alábbi oldalon olvasható.

 


0
Tovább
11
márc/2010

Nem kérnek a madárkás áruházból

Országos bojkottra szólítanak fel civil szervezetek, mert az Auchan Magyarország Kft. kérésükkel ellentétben nem állt el természetromboló áruház-bővítési szándékától.

 



A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) kezdeményezésére február közepén 19 környezetvédő, fogyasztóvédő és helyi civil szervezet kérte nyilvános levélben a magyarországi Auchan vezetését, álljon el dunakeszi áruházának bővítésétől, amellyel természeti értékeket veszélyeztet.

Az Auchan a civileknek írt válaszában csupán felelős vállalati magatartásáról biztosította a levélírókat, a beruházástól azonban nem lépett vissza - jóllehet, a szervezetek erre kérték.

A vállalat a sajtóban és a válaszként megküldött sajtóanyagban igyekezett eloszlatni az építkezéssel kapcsolatos kételyeket, a bojkott felhívást közzé tevő társadalmi szervezetek azonban továbbra is aggályosnak találják a terveket. Az érintett terület természetvédelmi besorolásával kapcsolatos értelmezési problémák ellenére is úgy vélik: a tervezett áruház- és parkoló bővítés komoly természetvédelmi károkat okozna, még akkor is, ha esetleg nem pontosan a lápos területen, hanem annak közvetlen közelében valósulna meg.

Még a legkisebb beavatkozás is súlyos következményekkel járhat az érzékeny természeti élőhelyen. A parkoló kapacitásfejlesztése minden valószínűséggel nagyarányú "lebetonozással" jár majd, ami megbolygathatja a terület felszín alatti vizeinek minőségét. A település ingatlanjainak - köztük az áruház - szennyvizét levezető Óceán-árok lápon való átvezetése (amire azért van szükség, hogy minél nagyobb hasznos területhez jusson a cég) szintén kiszámíthatatlan kockázattal bír.

Nem kétséges, hogy ezek a problémák fokozottan érintenék az érzékeny természetes élőhelyet. Ráadásul az áruháztól keletre fekvő - a vállalat birtokában lévő - teljes terület a Nemzeti Ökológiai Hálózat része, ezért törvényesen nem is beépíthető.

Bár az áruházlánc korábban, és azóta is arra hivatkozott, hogy tervei nem sértik a törvényes rendet, a bojkottot hirdető szervezetek hangsúlyozzák, hogy a felelős vállalati működés túlmutat a jogszabályok betartásán. Amennyiben az Auchan valóban olyan felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem épít új áruházat sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével.

Az alábbi társadalmi szervezetek ezúton hívnak bojkottra mindenkit, aki fontosnak tartja a természeti értékek megőrzését. A bojkotthoz csatlakozók nem vásárolnak az Auchan áruházakban, ameddig a cég le nem mond természetromboló tervéről!

A felhívással egyetértők a www.tudatosvasarlo.hu/auchan oldalon kapcsolódhatnak a bojkotthoz aláírásukkal. Ugyanitt olvasható a kapcsolódó levelezés, valamint minden eddigi és jövőbeni fontos dokumentum.

A dunakeszi tőzegláp értékeiről, az eddigi civil ellenállás eseményeiről a www.tozegto.freeweb.hu oldalon találhatók információk.


0
Tovább
10
márc/2010

Kincs, ami van: egészség

A Tudatos Vásárló magazin az eddiginél nagyobb formátumban és új arculattal foglalja össze a fogyasztók számára legfontosabb információkat az egészségmegőrzéssel és az egészségügyi fogyasztóvédelemmel kapcsolatban, valamint bemutatja a környezettudatos életmód legújabb trendjeit, tippjeit és sikertörténeteit.



Egészségünk a legnagyobb kincsünk, egész életünkön át vigyáznunk kell rá. Óvakodni a káros hatásoktól, körültekintően dönteni, hogy milyen ételeket fogyasztunk és milyen vizet, vagy italokat iszunk. Nem mindegy, milyen formában jutunk elegendő vitaminhoz, s hogy ismerjük-e az esetleges túlfogyasztás mellékhatásait. Vajon hányan rendelkeznek elég információval a nanotechnológiával készült élelmiszerekről és hányan nincsenek tudatában, hogy az elfogyasztott gyógyszerek majdnem felét feleslegesen, sőt, maguk kárára szedik?
A Tudatos Vásárló magazin 18. száma az egészség témakörét járta körül, olyan fontos kérdéseket is boncolgatva, mint a kórházi ellátáshoz kapcsolódó betegjogok.

Rövid ismertető a tartalomból:

Zöld mama - húsmentes várandósság
Egészségünket a fogantatás pillanatától őriznünk kell. Gondosan kialakított táplálkozással a vegetáriánus kismamák is biztosíthatják a megfelelő tápanyagokat a várandósság és a szoptatás alatt. A cikkben szakértők mellett vegetáriánus életmódot választó kismamák is megszólalnak, saját tapasztalataikat megosztva a fehérjék és más fontos összetevők pótlásáról.

Multivitamin teszt - melyiket válasszam?
Kényelmessé vált táplálkozási szokásunk miatt a vitaminok pótlására egész iparág épült. A piac friss C-vitamin kínálata helyett az előre gyártottat, csomagoltat keressük. A magazin 31 multivitamin italt vizsgált meg: valóban egészséges, ha vitamintartalmuktól megfosztott gyümölcsökből készült, majd mesterségesen felturbózott italokat fogyasztunk?

Forrás: [origo]

Vény nélkül - feleslegesen szedett gyógyszerek
Betegségeinkre a gyógyszerek csaknem 40 százalékát feleslegesen szedjük. Különösen a vény nélkül kapható készítményeket, melyeket reklámok hatására vásárolunk például náthánk, vagy kínzó fejfájásunk csillapítására. A cikk szakértője felhívja a figyelmet: érdemes csínján bánni a gyógyhatásúnak reklámozott gyógynövénykészítményekkel és táplálék-kiegészítőkkel is, mert ezek a legtöbbször nem esnek át a gyógyszerfejlesztések során kötelező szigorú klinikai vizsgálatokon.

Kórházteszt a betegjogokról
A kórházi tartózkodás során nem csak az ellátás, hanem az is fontos, hogy tájékoztassanak minket a kezelési kockázatokról és lehetőségekről, hogy helye legyen panaszunknak, vagy hogy szülőként beteg gyermekünk mellett lehessünk. Az összehasonlítás értékeli azokat a kiemelt kórházakat, melyek kötelesek fogadni a sürgős eseteket. A vizsgált 13 kórházban egyaránt szegényes a helyzet a személyre szabott, különszobás, szakemberekkel és kiadványokkal támogatott konzultációk terén.


0
Tovább
09
márc/2010

Karbon Kerekasztal a Grundon - fiatal döntéshozók klímavédelmi találkozója

Ha nem megy felülről, próbáljuk alulról. Ez a gondolat vezérelte a British Council fiatal klímanagyköveteit, amikor szervezni kezdték Karbon Kerekasztal című klímavédelmi rendezvényüket. Az eseményen olyan fiatal vezetőket ültetnek le közös asztalhoz az üzleti, a köz- és a civil szférából, akiknek döntéseiben már klímavédelmi szempontok is szerepet játszanak. A helyszín a 8. kerületi Grund, ahol a lebontásra ítélt romos épületek közösségi terekként kaptak új funkciót.



A British Council fiatal klímanagykövetei kint jártak a koppenhágai klímacsúcson, folyamatosan követik a hazai és nemzetközi klímavédelmi történéseket, és aggasztja őket a világ vezetőinek késlekedése a hatékony döntések meghozatalában. Saját és a jövő generációinak életkörülményeit érzik veszélyben. Úgy gondolják, egyre nagyobb a jelentősége, hogy a jó döntéseket ne csak felülről, kormányzati szintről várjuk, hanem magunk hozzuk meg.

A klímanagykövetek Magyarországon egyedülálló kezdeményezésként március 11-én olyan eseményt szerveznek, amelyen egy asztal mellett beszélgetnek, érvelnek és vitatkoznak a civilszervezetek, kisvállalkozások, multinacionális cégek, és minisztériumok fiatal, de már döntési jogkörrel rendelkező vezetői. A Karbon Kerekasztal egyfajta kísérlet. Alternatívát kínál az egy területre koncentráló, komoly, szigorúan szakmai és az általános, klímaváltozással foglalkozó tömegrendezvények mellett.

A résztvevők mindegyike számára fontos a klímavédelem, azonban mindannyian más oldalról közelítik meg a témát. A rendezvény célja, hogy a különböző területek képviselői a valódi eredményesség érdekében a másik oldallal is tapasztalatot cseréljenek, együttműködjenek. 

Egyszerre négy asztalnál folyik majd a véleménycsere a következő témákban: Fenntartható fogyasztás, Fenntartható mobilitás, Energia: napfényes Magyarország, és Épített környezet. Olyan kérdéseket feszegetnek, mint például: Milyen trendek jellemzik a környezettudatos terméktervezést, és mekkora ebben a jelentősége a hulladékgazdálkodásnak? Jó megoldás-e a terméken elhelyezett, a karbonlábnyom nagyságát megmutató karboncímke? Milyen lehetőségei vannak hazánknak arra, hogy közlekedési rendszereit fenntarthatóbb irányba fejlessze? Mi áll a napenergia jobb magyarországi kihasználásának útjában? A meglévő épületek átalakítása vagy újak építése a jó irány az építészetben?

A délután folyamán, egy szekció erejéig, bővül a résztvevők köre, ekkor néhány jelenlegi egyetemista, főiskolás csatlakozik nézőként és aktív vitapartnerként.

Az eseménynek a Molnár Ferenc regényéből jól ismert józsefvárosi grund környéke ad otthont, amely jó példa a környezettudatos tervezésre és az épület-újrahasznosításra. A lebontásra ítélt romos épületek közösségi terekként kaptak új funkciót; a mai Grund egyike azoknak a helyeknek, ahol a fák a kivágás helyett a tetőszerkezetben számukra kialakított résben élhetnek tovább.
A szervezők hisznek abban, hogy valódi dialógus alakulhat ki a résztvevők között klímakérdésekben, hogy egymás álláspontjának, véleményének megismerése érték, és csak erre alapozva lehet egy irányba haladni, valódi eredményeket elérni.


0
Tovább
08
márc/2010

Milyen tisztítószert használjunk?

Manapság a tévében, rádióban egymást érik a hangzatosabbnál hangzatosabb tisztítószer-reklámok, amelyek azonnali, "egy mozdulattal" történő tisztítást, makulátlan fehérséget vagy éppen teljes fertőtlenítést, steril környezetet ígérnek. Jó ha tudjuk azonban, hogy ezek a vegyszerek nagymértékben terhelik környezetünket a bennük lévő vegyi anyagok miatt.

Nemcsak a természet vagy a pénztárcánk kímélete, hanem saját és családunk egészsége miatt is fontos, hogy minél enyhébb hatóanyagú, semleges kémhatású tisztítószert használjunk, a lehető legkisebb töménységben és mennyiségben. Számos erősebb vegyszer bőrünkkel érintkezve, vagy akár belélegezve allergiás reakciókat is kiválthat, ezért - ha használatukat elkerülhetetlennek érezzük - húzzunk gumikesztyűt és szellőztessünk munka közben. Ne vásároljunk olyan tisztítószert, amelyen nincs könnyen követhető útmutató, adagolási tanács, mérce.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
07
márc/2010

Takarítás: géppel vagy kézzel?

Napjainkban megfigyelhető, hogy egyre nagyobb teret hódít a vegyszeres és a vegyszeres gépi tisztítás. Ez oda vezet, hogy a kelleténél sokkal több villamos energiát és kemikáliát használunk.



A gépi tisztítás előnye

Abban az esetben érdemes a gépi tisztítást választanunk, ha ezzel vegyszert tudunk kiváltani. Vannak gépek, amelyek vegyszer nélkül, mechanikusan tisztítanak, pl. a forgókefés szőnyegtisztító vagy a gőzborotva. Ide tartozik még a minden háztartásban megtalálható porszívó, vagy az egyre nagyobb tért hódító takarítógép is.

Bizonyos munkáknál, ahol elkerülhetetlen a vegyszerek alkalmazása, szintén célszerűbb lehet gépekkel dolgozni, mivel így elkerülhetjük a vegyi anyagokkal való közvetlen érintkezést. Ilyen például a szőnyeg-, vagy kárpittisztító gép, amely kifújja a vegyszert, megköti a szennyeződést majd visszaszívja azt a berendezésbe. Nagyobb felületek takarításánál is lehet létjogosultsága a gépek alkalmazásának. Egy kis lakásban azonban géppel nehezebb hozzáférni a dolgokhoz.

A gépek ésszerű használata

Csak akkor használjuk, amikor valóban szükséges. Csak az előírt szereket használjuk hozzá és csak az előírt mennyiségben, mivel a takarítás hatékonysága a túladagolástól nem javul, a berendezést vagy a tisztított felületet viszont károsíthatja a felesleg.

Krajcáros tipp

Ha porszívót vásárolunk, válasszunk olyan típust, amely textilporzsákkal is használható; ezt időnként ki kell mosni, viszont nem keletkezik hulladék, nem kell tartanunk a kiszakadástól. A kereskedelmi forgalomban ma már porzsák nélküli változatok is kaphatók, ezeknél azonban a porszívóban lévő szűrőbetéteket rendszeresen ellenőriznünk és cserélnünk kell, ami szintén hulladékot termel.

A kézi tisztításról

A kézi tisztítás legnagyobb előnye, hogy mind a mai napig kézzel, illetve kézi eszközökkel lehet a legalaposabb és leghatékonyabb takarítást elvégezni. Mindemellett nem fogyaszt elektromos áramot és rendszerint kevesebb vegyszerre van szükség.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár


0
Tovább
06
márc/2010

Hogyan tartsuk tisztán a lakást?

Ha könnyen, olcsón és környezetbarát módon szeretnénk tisztán tartani otthonunkat - ha csak lehetőségünk adódik rá - vegyük figyelembe ezeket a szempontokat már a kialakításnál is. Egy jól megválasztott szőnyeg, padlóburkolat, néhány apró ötlettel kiegészítve komfortosabbá és zöldebbé teheti lakókörnyezetünket.

 



Könnyen tisztán tarthatóak például a természetes kőburkolatok, a hajópadló, parketta. A padlószőnyeg nem ajánlott, mivel nehezen tisztítható, szálai között megmarad a por, így jó búvóhelye a poratkáknak. A hagyományos szőnyegek könnyebben kezelhetőek; ezek közül is érdemes a természetes anyagúakat, elsősorban a gyapjút választani, mivel a gyapjúszőnyeg nem köti meg a port, szemben a műszálas változattal. Praktikusak a rongyszőnyegek, amelyek már nagyon esztétikus kivitelben is kaphatók és gépben is moshatók. Célszerű a függönyökből és más lakástextíliákból is természetes anyagúakat beszerezni - ezek tovább megőrzik minőségüket és lassabban koszolódnak el.

Ha szúnyoghálóval szereljük fel az ablakokat és ajtókat, megkímélhetjük magunkat a legyektől és a légypiszoktól. A lakás tisztán tartásának alapelve: "a megelőzés jobb, mint a "gyógyítás". A tisztaság előfeltétele a rend. Kevesebb holmit könnyebb rendben tartani; ne őrizgessünk felesleges kacatokat.

Családtagjainkat és barátainkat kérjük meg arra, hogy vegyék le a cipőjüket, ha belépnek a lakásba. Kisgyermekeinkről már az előszobában vegyük le a játszóruhát. Ezzel elérhetjük, hogy a padló, a szőnyegek tovább maradnak tisztán.

Ha gyakrabban csinálunk "kis" takarítást, megelőzhetjük a drasztikus vegyszerek használatát. Ha pl. mindennap kitöröljük a mosdót, kádat, WC-t, akkor nem lesz szükség agresszív vízkőoldószerek használatára.

Kertes házban a kerti utak, járda, a kert kialakítása is nagyban befolyásolja, hogy mennyi koszt hordunk be magunkkal a lakásba. Az ügyesen kialakított növényzet jelentős mértékben csökkenti a ház körüli sarat, port. Fontos, hogy a bejáratnál megfelelő lábtörlőt, sárkaparót helyezzünk el.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár


0
Tovább
05
márc/2010

Tízezer forintos hóvirág

Hóvirág helyett nárcisszal, jácinttal, tulipánnal, vagy más, virágüzletekben, kertészetekben kapható, nem védett növénnyel lepjük meg a hölgyeket nőnap alkalmából!. A hóvirág 2005 szeptembere óta az Európai Unióban veszélyeztetett növények közé tartozik, s mint ilyen, védett. 

A védetté nyilvánítást megelőzően Magyarországon évente több millió tő hóvirágot szakítottak le - javarészt a nemzeti parkok védett területeiről -, és adtak el nőnap környékén. A növényfaj leszedése vagy tövestől való kiásása természetvédelmi bírságot von maga után. Természetvédelmi értéke szálanként 10 ezer forint, tövestől való kiásás esetén azonban már fennáll az elpusztítás ténye, ekkor háromszoros a büntetés.




0
Tovább
04
márc/2010

Otthonaink felcímkézve

Lassan, de biztosan beindul az épületek energetikai tanúsításának gyakorlata Magyarországon is. A lakosság és az önkormányzatok körében egyre többen ismerik fel, hogy a tanúsítvány nem egy újabb felesleges adminisztrációs teher, hanem az épületállomány energiahatékonyságának javítását szolgáló, hasznos információs dokumentum.



Igaz, a hazai szabályozás szerint egyenlőre csak új építésű ingatlanoknál kötelező tanúsítás (a használt lakások piacán csak 2012-től kell majd bemutatni a tanúsítványt eladáskor vagy bérbeadáskor), de bizonyos pályázatoknál az állam már megköveteli a tanúsítványt az energetikai korszerűsítés előtt. A tanúsítványban található független szakértői javaslatok segítenek eldönteni, hogy milyen korszerűsítési lépések hozzák a legmagasabb energiamegtakarítást, azaz mire érdemes költeni, ezzel a dokumentum hozzájárulhat épület energiahatékonyságának tényleges javításához.

A szakértői piac is szélesedik, a kamarai névjegyzékekben egyre több tanúsításra jogosult mérnök közül válogathatnak a megrendelők, illetve erre szakosodott cégek is megjelentek. Ahogy már említettük, a jó szakértők nagy segítséget nyújtanak a beruházás előtti döntésben, ezért nem mindegy, milyen minőségű és tartalmú munkára adunk megrendelést.

Lakcímke a lakosság szolgálatában - 2010-ben is

Az Energia Klub megújult Lakcímke programjával 2010-ben is mindent megtesz azért, hogy a tanúsítvány, vagy ahogy mi hívjuk a lakcímke, ismert és elismert dokumentum legyen. Célunk, hogy a lakosság minél többet tudjon meg az épületek energiatanúsításáról, meglássa a tanúsításban rejlő lehetőségeket, a tanúsítvány hasznát, és persze minél többen igényeljék a tanúsítványt lakás vásárlásakor, vagy éppen akkor, mikor korszerűsítésen törik a fejüket. Emellett továbbra is praktikus tanácsokat nyújtunk ahhoz, hogyan lehet otthonunk értékét és komfortját növelni úgy, hogy energiaszámlánk és a környezet terhelése egyszerre csökkenjen. A 2010-re kidolgozott koncepciónkban a megerősített szakmaiság mellett továbbra is a közérthető kommunikáció és a hasznos megoldási javaslatok kapnak főszerepet.

A Lakcímke program az alábbi szolgáltatásokkal jelentkezik 2010-ben

Konferenciák társasházi közös képviselőknek, lakásszövetkezeti elnököknek
2010-ben 15 alkalommal, non-profit partnerek és önkormányzatok bevonásával szervezünk energetikai korszerűsítésről szóló konferenciákat, melyben a tanúsítás, mint az ésszerű beruházások első lépése, valamint a korszerűsítéshez igényelhető állami támogatások kiemelt hangsúlyt kapnak.

Megújult kiadvány
Lakcímke füzetünket bővítve és aktualizálva újra kiadjuk, és ingyenesen terjesztjük a lakosság körében. A Lakcímke füzet továbbra is hiánypótló hazánkban, hiszen az egyetlen, lakosságnak szóló, egyszerre szakmai, ugyanakkor közérthető, átfogó ismereteket tartalmazó kiadvány az otthoni energiagazdálkodás területén.

Mintatanúsítványok
A www.lakcimke.hu honlapon és a médián keresztül bemutatunk 10 konkrét, példaértékű tanúsítványt a leggyakoribb hazai alaptípus családi házakra vagy lakásokra, részletesen kidolgozott, költséghatékony energetikai korszerűsítési javaslatokkal. A tanúsítványok a személyes adatok védelmével, de bárki számára elérhetők lesznek a www.lakcimke.hu honlapon.

Forrás: [origo]

Lakcímke-kalkulátor
Színes, játékos kalkulátorral bővítjük a lakcímke weboldal elektronikus felületét. A kalkulátor célja, hogy felkeltse a használók érdeklődését a tanúsítás iránt, kedvet kapjanak igazi, személyre szabott tanúsítványt kérni. A hivatalos tanúsítványt nem helyettesítő, de arról szemléletes képet adó szoftver kidolgozásában nagy múltú, hazai mérnöki cégek vannak segítségünkre.


Tanúsítói adatbázis
A tanúsítvány nem pusztán egy papír, hanem minőségi szolgáltatás, színvonalas energetikai tanácsadás is egyben. Ehhez keressük azokat a szakmai munkájukra igényes, független tanúsítókat, akik a lakosság szolgálatában állnak, és segítik őket az ésszerű döntésekben, ha energetikáról van szó. Hogy összehozzuk az igény oldalt a kínálati oldallal, felépítünk egy tanúsítói szakértői adatbázist, amely könnyen kereshető, felhasználóbarát formában áll majd a lakosság rendelkezésére.

A projektről illetve az energiatanúsításról további információ: www.lakcimke.hu

Forrás: Energiaklub


0
Tovább
03
márc/2010

Újabb fajokkal bővült a Vadonleső program

Újabb fajokkal bővült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium tavaly ősszel elindult Vadonleső programja. A tavasz közeledtével - a természethez hasonlóan - a program is felfrissült: újabb három növény- és két állatfaj előfordulási helyének rögzítését, valamint még színesebb, még játékosabb felületet kínál az oldal. Március elejétől már a hóvirág, a tavaszi hérics, a leánykökörcsin, a mocsári teknős és az imádkozó sáska adatai is rögzíthetők a programban. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel és hazai természetfotósok által készített képanyaggal teszi még vonzóbbá a magyarországi természeti kincsek megismerését.



A 2009-ben elindult Vadonleső program számos állat- és növényfaj adatainak gyűjtését és a megfigyelések műholdfelvételek segítségével történő helymeghatározását és rögzítését teszi lehetővé. A program célja, hogy a társadalom széles rétegeit bevonja a természetvédelem izgalmas és felelősségteljes munkájába, mely az ismeret átadása mellett a szemléletformálás és a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb eszköze.

Tavaly szeptember óta több mint 2300 előfordulási adatot regisztráltak lelkes önkéntesek a programban az eddigi kilenc állatfaj elterjedésével kapcsolatban. Emellett számos ötlettel rukkoltak elő a megfigyelők; új fajokat ajánlottak, fényképeket, kisfilmeket küldtek és építő jellegű továbbfejlesztési irányokat javasoltak.

A javaslatok és ötletek figyelembevételével 2010. március elejétől további öt védett faj megfigyelésére és rögzítésére van lehetőség a www.vadonleso.hu oldalon. A három újonnan felkerült védett növényfaj (hóvirág, tavaszi hérics, leánykökörcsin) tavasszal virágzik. Az állatok közül - a tavaszi időjárástól függően március végén, április elején- a téli álomból ébredő mocsári teknőst könnyű felismerni, hiszen más őshonos teknősfaj nem él Magyarországon. Nem jelenthet problémát az imádkozó sáska azonosítása sem, hiszen ez a nagytestű ragadozó rovar jellegzetesen maga előtt meghajlítva tartja tüskés fogólábait, mely minden más rovartól könnyen elkülöníthetővé teszi.

Ezek után is bárki rögzítheti a honlapon szereplő, már 14 védett fajra vonatkozó megfigyeléseit, megoszthatja azokat másokkal, s egyben gyarapíthatja Magyarország természetvédelmi adatbázisát. A megújult honlap rendszeresen frissülő hírek rovattal, a korábbi megfigyeléseket bemutató összesített térképpel, illetve újabb természetfotókkal teszi még vonzóbbá a hazai természeti kincsek megismerését.

Az Európában úttörő jellegű Vadonleső programot a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium hozta létre és tartja fent. A program bekerült a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszerbe (NBmR), mely Magyarország természeti állapotát követi nyomon már több mint tíz éve. Az adatgyűjtésben bárki részt vehet, aki rendelkezik internet kapcsolattal és számítógéppel. A programban további bővítések is várhatók még ebben az évben, a zöldtárca újabb növény- és állatfajok bevezetését tervezi.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium


0
Tovább
02
márc/2010

A zöldtárca nemzeti parkjai is bemutatkoznak az idei Utazás Kiállításon

Interaktív bemutatósarok, ember nagyságú fotóalak és természetismereti játék várja a látogatókat március 4-7 között a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium standjánál az idei Utazás Kiállításon. A zöldtárca kiállítása a tíz hazai nemzeti park ökoturisztikai kínálatát mutatja be. A hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma 2009-ben az előző évhez képest 10%-kal növekedett, tavaly több mint 1 millió 390 ezren keresték fel a nemzeti parkokat.

A standon a hazai nemzeti parkok szakemberei mutatják be az érdeklődőknek a nemzeti parkokat, látogatóközpontokat, bemutatóhelyeket, tanösvényeket és más védett természeti területeket, valamint az ott található ökoturisztikai látnivalókat. A gyermekek számára interaktív bemutatósarok épült, ahol játékos formában ismerkedhetnek meg a természettel. Ember nagyságú fotó mögé állhatnak be azok, akik szeretnének egy természetvédő vagy egy barlangász "bőrébe bújni". Az elkészült fotó mellé "tiszteletbeli természetvédő" vagy "tiszteletbeli barlangász" igazolást kaphatnak. A vállalkozó kedvűek természetismereti játékban vehetnek részt és ajándékokat nyerhetnek.

További információk a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján




0
Tovább
01
márc/2010

Zöld kórházak: újrahasznosítanának orvosi eszközöket

A Johns Hopkins Egyetem legújabb felmérése szerint biztonságos az orvosi eszközök egy részének többszöri használata, amivel rengeteg pénzt megspórolhatnának a kórházak.



Martin Makary és munkatársai az Academic Medicine nevű folyóirat márciusi számában közlik az orvosi eszközök újrafelhasználásáról írt elemzésüket. Eszerint semmilyen biztonsági kockázattal nem jár, ha egyes eszközöket a megfelelő fertőtlenítést követően többször is alkalmaznak. A betegek egy része ugyan nem nézi jó szemmel, ha egy eszközzel előtte már másokat is kezeltek, ez azonban a páciensek egészségére nem jelent veszélyt - írják a szerzők.

A gyakorlat elterjedését a szerzők szerint az tenné indokolttá, hogy az USA-ban az élelmiszeripar után az egészségügyi centrumok és kórházak állítják elő a legtöbb hulladékot. Előfordul, hogy azokat az eszközöket is kidobják, amelyeket végül egyáltalán nem is használtak, a csomagolását azonban már felbontották. A lehetséges szennyeződések miatt ezeket az eszközöket már nem használják újra, holott a hatékony fertőtlenítés és az újratesztelés elkerülhetővé tenné a betegek esetleges fertőződését - írja az elemzés.

A tanulmány szerzői szerint az újrahasznosítható eszközök közé tartoznak a hasüreg tükrözésére használt műszerek bizonyos részei, illetve azok a vágóeszközök, amelyek tartós használatra is alkalmasak lennének, de az egyszeri alkalmazást követően kidobják őket. A műtétek során viselt sebészköpenyeket vagy kórházi törölközőket a legtöbb kórház szintén a szemétbe dobja, így nemcsak a hulladék mennyisége nő, de folyamatosan költeni kell az új holmik beszerzésére is. Ha elterjedne az újrahasznosítási gyakorlat, a kórházak évente összesen akár százmillió dolláros nagyságrendű összegeket is megtakaríthatnának.

Az orvosi eszközök újrahasznosításának természetesen nélkülözhetetlen feltétele, hogy a fertőtlenítési és a tesztelési eljárások a kellően szigorú szabványok szerint történjenek. Az USA-ban részben már működő gyakorlat során az újrahasznosított eszközök címkéin minden esetben feltüntetik, hogy nem új műszerről van szó. "Nem biztonsági, hanem PR-kérdésről van inkább szó: a vonakodó betegek meggyőzése nehezebb lehet, mint rendesen fertőtleníteni az eszközöket" - mondta Makary.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum