Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
27
dec/2023

Ezek lesznek a legmenőbb kerti trendek 2024-ben

Most már tényleg túl kell lépnünk azon, hogy elsősorban a kert szépsége fontos. Más is számít.

kert ehető virág vadvirág díszfű aszály nyár tavasz levendula

KÉP: Pexels


0
Tovább
16
júl/2023

Házi módszerek méh- és darázscsípés enyhítésére

Ha megtörtént a baj, de nincs allergiás reakció, a csípés fájdalmát tudjuk enyhíteni egyszerű módszerekkel.

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Unsplash


0
Tovább
29
jún/2023

6 igazán jó ötlet a levendula felhasználására

Itt a levendulaszüret ideje, remek ötleteket adunk a felhasználására!

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: Pixabay


0
Tovább
02
jún/2020

Maszkviselés után ápold a bőröd házilag készült arctonikkal

Aki egész nap maszkot visel, annak az arcbőre nem jut elég friss levegőhöz, befülled a maszk alatt, és emiatt hajlamossá válhat a pattanásokra.

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

A problémát enyhítheted házilag készített arclemosó tonikkal, amit mindig a már megtisztított bőrre kell egy vattakoronggal felvinni. Ezeket a természetes eredetű, viszonylag semleges illatú arctonikokat férfiaknak is érdemes használniuk, hiszen a maszkviselés az ő arcbőrüket is kikezdheti.

1. Zöld tea + aloe gél

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pexels

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Merj ki belőle 2 evőkanállal, adj ahhoz 2 kiskanál aloe vera gélt, öntsd egy kis flakonba, rázd össze és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig  eláll. A kínai gyógyászat a zöld teával sokféle bőrproblémát kúrál, a benne lévő hatóanyagok védik a bőrt az UV-sugarak káros hatásai ellen is. Az antioxidáns hatású zöld tea feszesíti a bőrt és csökkenti a gyulladást. Az aloe vera nyugtató hatású, mérsékli a pirosságot, egyúttal hidratálja a bőrt.

2. Zöld tea + almaecet

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Ebből tölts 3 egységnyi mennyiséget egy permetezős flakonba, önts hozzá 1 egységnyi almaecetet, rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, feszesíti a bőrt és összehúzza a pórusokat. Az almaecet kiegyenlíti a bőr pH-értékét, tisztítja és mérsékli a zsírosságát. Zsíros bőrűek turbózhatják a keveréket még 1-2 csepp antibakteriális hatású teafaolajjal is. Száraz bőrűek 9/10 zöld teához adjanak 1/10 almaecetet, és teafa olaj helyett turbózzák 1-2 csepp gyulladáscsökkentő hatású levendula olajjal. 

3. Mentatea + citrom

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pixabay

Kb. 2 dl vízzel főzz egy erős mentateát, és hagyd kihűlni. Adj hozzá fél evőkanál frissen facsart citromlevet. Rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A mentatea a benne lévő mentolnak és antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően hűsíti és feszesíti a bőrt, csökkenti a gyulladást és a pirosságot. A citrom eltávolítja az elhalt hámsejteket, és mérsékli a faggyúmirigyek működését.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
31
máj/2017

tele a kerted ehető virágokkal

A világ számos pontján a konyhaművészet fontos elemei az ehető virágok. Elsősorban díszítésre használják őket, ízük édeskés vagy fanyar. Gyakran alkoholos italok alkotóelemei, például koktélok, likőrök vagy borok eseté-ben. Egyedi fűszervajat keverhetünk velük, de ízesíthetnek ecetet, pácokat vagy önteteket. 

Shakespeare korának angol háziasszonyai számára mindennapos volt a marinált bársonyvirág elkészítése, a sült borjúszeletet szegfűvel körítet-ték. A holland gazdák a sajt színezésése vetették be a büdöskét, Kínában a háborús győzelmeket ünnepelték krizantémlevessel. 

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

Sambocade - a 14. századi Angliában volt népszerű ez a szárított és friss bodzával, továbbá rózsavízzel készült sajttorta KÉP

A párizsi bundában sült bodza- és tökvirág ma is pompás sörkorcsolya. A kardvirágot hajdanán tojássalátával töltötték, a pirított pitypangot Franciaország-szerte kedvelték. Ínyencek szerint a fürj ízét legjobban a vörös rózsasziromból, kaktuszgyümölcsből és gesztenyéből párolt mé-zes szósz emeli ki. A sásliliom bimbóját párolva fogyasztották.

A fűszervirágok nem küllemükkel, hanem határozott ízükkel adnak új di-menziót a hagyományos ételeknek. A retek és a mustár apró szirma kife-jezetten pikáns, utóbbit az ókori görögök vágykeltőnek tartották.

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

 Ilyen szép a retekvirág KÉP

Az Amerikából származó ánizsillatú izsópból zsírosabb halakhoz készülhet friss pác, a borágó pedig nemcsak a limonádé savanykásságát hangsú-lyozza, hanem a ceviche (ejtsd: szevicse) nevű, citromlében marinált dél-amerikai halspecialitáshoz is passzol. Az édeskés borsóvirág jól harmo-nizál a borsmustár (rukkola) csípősségével vagy a zsenge galambbegy-salátával.

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

Borsóvirág galambbegysalátával KÉP

Tanács: A virágbolti virágokat nem szabad megenni, mert vegyszerekkel kezelik őket. A kerti virágokat, szirmokat kora reggel szedjük, amikor épp leszáradt róluk a harmat. A bimbók olykor keserűek lehetnek. 

Az ehető virágokat nem szabad sokáig és nagy hőmérsékleten főzni vagy sütni, mert elveszítik az ízüket. Javasolt az ételkészítés utolsó szakaszában használni őket, például tálalás előtt hozzákeverni a salátához.

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

KÉP

Leggyakoribb ehető virágok

Árvácska: Enyhén édeskésen mentás az íze. Gyümölcssalátába kiváló, al-maecetet is különlegessé tehetünk vele. Kandírozva sütemények dísze.

Büdöske (bársonyvirág): A szirmok összetörve engedik ki aranysárga színüket, karfiol főzővizébe vagy krumplipüréhez adhatjuk.

Ibolya: Mind sós, mind édes ételekhez alkalmas. Tökéletes meglepetés, ha a félbehajtott omlettbe az apróra vágott újhagymát ibolyával keveri. A kandírozott ibolya mehet a torta tetejére, de cukorszirupot vagy mézet is ízesíthetünk vele. A nyers szirmokat leforrázva üdítő teát kapunk.

Körömvirág: A drága sáfrány helyettesítésére használták a kissé csípős ízű szirmokat, amelyekkel húslevest, rizses vagy túrós ételt is színezhetünk. A szirmok forrázata tisztító hatású tea.

Levendula: Ízesíthetünk vele mézet, ecetet, vegyíthetjük salátához, de vaníliafagylalthoz is. Míg a virágnak nyugtató hatása van, tehát esti teának ideális, a levendula zöldjét a parázsra vetve különleges zamatot ad a grillezett ételeknek.

Rózsa: A szirmok leforrázva finom teát adnak, kandírozva szép tortadekorációk. Hozzákeverhető mézhez vagy cukorsziruphoz. A szárított bimbó a francia narancslikőrös palacsinta (Crepe Suzette) ünnepi kiegészítője, akárcsak a currys bárányé. Minél illatosabb és sötétebb színű a rózsa, annál erősebb az íze. 

ehető virágok büdöske ibolya árvácska körömvirág sarkantyúvirág levendula mustárvirág retekvirág szegfű krizantém

 Currys-rózsás sült KÉP

Sarkantyúvirág: Nemcsak a virágja, hanem az egész növény ehető, leginkább salátához szokták keverni az édeskés, de tormára emlékeztető ízű növényt.


0
Tovább
30
máj/2011

Zsálya és sütőpor: környezetbarát tippek hangyainvázió esetén

Számos vegyszermentes megoldás létezik a hangyák távoltartására, sőt irtásuk is megoldható hétköznapi anyagokkal. Növényeken való felbukkanásuk felhívja a figyelmet a levéltetvek jelenlétére, így betolakodóból akár hasznos segítővé is válhatnak.

A legegyszerűbb védekezési mód a lakás, a ház tisztán tartása – egyszerűen ne hagyjunk elöl olyan ételeket, amelyek vonzzák a rovarokat. Ha viszont a kertben, esetleg a szobanövényeken találunk hangyát, akkor ezt figyelmeztető jelnek vehetjük: levéltetvek támadták meg az adott növényt. (A hangyák táplálékként fogyasztják az utóbbiak által termelt cukros váladékot.)

A hangyák elriasztására számos vegyszermentes módszer ismeretes, ezeket kisgyermekesek és háziállatot tartók is bátran kipróbálhatják. Olyan anyagok szükségesek hozzá, amelyek az egészégre ártalmatlanok és könnyen beszerezhetők.

Tegyünk a hangyakaravánok útvonalába fokhagymát, levendulát, paradicsomszárat vagy zsályát, mert a hangyák nem szeretik ezeknek a növényeknek a jellegzetes illatát, ezért távol maradnak. A zsálya egyébként kimondottan vöröshangyák ellen hatásos. Mások a citromkarikákra esküsznek, de állítólag a sütőpor-fahéj keverék is sikerrel alkalmazható. A fokhagyma leginkább a hangyák járatainak nyílásába elhelyezve hatásos – hátránya a megtakarított hagymagerezd erős szaga.

Fontos tudni azonban, hogy ezek a praktikák csak időlegesen tartják távol az apró rovarokat. Ha végleg szeretnénk megszabadulni a hívatlan vendégektől, akkor az irtás a tartós megoldás: öntözzük meg a hangyabolyt forró víz és ecet elegyével. Ha bórax és cukor 1:1 arányú keverékét helyezzük ki, akkor a hangyák beviszik a bolyba, és ezzel táplálják utódaikat, amelyek elpusztulnak. A sütőpor nem csak riasztásra, irtásra is jó: kis porcukorral keverve biztosak lehetünk abban, hogy a rovarok behordják a fészekbe, így valószínűleg a királynő is elpusztul.

Amíg tehát lehet, nem használjunk rovarirtó szereket; ha mégis rákényszerülünk a kemikáliákra, akkor is tartsunk mértéket, a rovarirtókban ugyanis rengeteg az egészségre káros anyag.

Az inszekticidek (rovarirtók) a biocid, vagyis a bizonyos élőlénycsoportokat szelektíven károsító anyagok közé tartoznak. Ha az emlősök – köztük az emberek – nem is pusztulnak el miattuk, hosszabb távon károsítják az egészséget. A rovarirtók használata azért is kockázatos, mert a csomagoláson a forgalmazók-gyártók nem tüntetik fel az ajánlott mennyiséget, így az is előfordul, hogy valaki fél doboz irtósprayt permetez ki pár tucat hangyára. Rovarirtó beltéri használata esetén vigyázzunk arra is, hogy az anyag lassabban oszlik el, mint a szabad levegőn.


5
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum