Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
21
okt/2014

Beyond 2015: új ezredfordulós fejlesztési célok egy jobb világért

A mozgalom célja, hogy minél több ember éljen jól és méltó körülmények között, de úgy, hogy a Földnek is jó legyen.

Az elmúlt tizenöt évben a világnak volt egy úgynevezett „teendők listája” a szegénység leküzdésére. Az ezredforduló beköszöntével a világ egy sor célt fogalmazott meg és fogadott el annak érdekében, hogy 2015-re csökkenjen a szegénység és az egyenlőtlenség – emlékeztet a Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség (HAND) nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó magyar civil szervezeteket tömörítő nemzeti platform.

Az ENSZ 2015-ig szóló millenniumi fejlesztési céljai (MDG) nagyra törőek és komplexek voltak, emellett sokszor kritizálták is őket, továbbá az Egyesült Államok az első évtizedben nem karolta fel a célokat.

Annak ellenére, hogy nem sikerült minden célt elérni – írja a HAND – mégis fel lehet mutatni néhány sikert:

  • kevesebb ember él mélyszegénységben,
  • többen jutnak tiszta ivóvízhez,
  • több lány és fiú részesül oktatásban,
  • kevesebb nő hal meg szülés közben;
  • további előrelépést mutat a malária, a HIV és AIDS, illetve az egyéb betegségek elleni küzdelem is.


Egyensúly a jólét és az erőforrások között

Az elért eredmények mellett az is világossá vált, hogy a világ sokat változott azon századforduló óta, melyben az MDG-ket megalkották. A klímaváltozás hatásai világszerte érezhetővé váltak, az egyenlőtlenségek növekszenek, a gazdasági válságok még mindig sokakat érintenek hátrányosan.

Mi kerül a 2015 után érvényes új fejlesztési célok közé? Az erről szóló kormányközi tárgyalások a szeptemberi New York-i ENSZ Közgyűlés 69. ülésszakának elején kezdődtek. Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára végleges jelentését 2014 decemberében mutatja majd be.

Az új céloknak tükrözniük kell a mai világ valóságát és arra kell törekedniük, hogy 2030-ra egy tisztább, biztonságosabb és igazságosabb világban élhessünk. Ezen új célok eléréséhez nem csak egy új keretrendszer megalkotására van szükség, hanem a kormányok és döntéshozók részéről valós elköteleződésre is – számukra újabb lehetőség nyílik, hogy a célkitűzések megvalósulását biztosítsák. Reméljük, nem fognak ezen törekvésükben kudarcot vallani – áll a HAND közleményében.

Globális kampány

A Beyond 2015 egy több mint százharminc országban működő, több mint ezer civil szervezetet tömörítő globális civil kampány. Célja radikálisan megváltoztatni, ahogy az emberek a Föld, a gazdaság és az önmaguk közti kapcsolatokról gondolkodnak. A kampányhoz csatlakozóknak pontosan az a célja, hogy együtt válaszokat találjanak. Az emberek világszerte egyetértenek abban, hogy egy olyan erős és legitim keretrendszert szeretnének, amely képes arra, hogy erőteljesen befolyásoljon olyan ügyeket, mint az egyenlőtlenség, szegénység, környezeti rombolás, klímaváltozás, és amely figyelembe veszi azt, hogy a béke, a stabilitás és az emberi jogok nélkülözhetetlenek a méltányosság és a méltóság megteremtéséhez. Olyan célokra vágynak, amelyek mindenkit érintenek, amelyek nem követelik meg a legszegényebbektől és a legsebezhetőbbektől azt, hogy lehetetlen döntéseket hozzanak, olyan célokat, melyek reményt adnak, és amelyek erősítik és felismerik azon hálózatok fontosságát, amelyek összetartják az embereket.

Minden ember képes szeretne lenni arra, hogy befolyásolni tudja azokat a döntéseket, amelyek hatással vannak az életükre.

A kormányoknak és döntéshozóknak meg kell hallgatniuk ezeket az embereket és támogatniuk kell a részvételüket azon célok megalkotásában, végrehajtásában és ellenőrzésében, amelyek az előttünk álló több mint egy évtized fenntartható fejlesztéseit fogják meghatározni. A kihívás most kezdődik – zárul a HAND közleménye.


0
Tovább
09
okt/2014

Csikket szed és parkot takarít 8000 önkéntes

Lefestik a Feneketlen-tó padjait, Szolnok főterén nárciszültetés lesz.

Hetedszerre rendezik meg a 72 óra kompromisszum nélkül nevű országos önkéntes ifjúsági akciót október 9-12. között. Számos településen középiskolások és egyetemisták végeznek önkéntes közhasznú munkát hetvenkét órán át, többek között környezetvédő projektek keretében. Az akció a katolikus, a református és az evangélikus egyház közös kezdeményezése; részletes program itt.

Budapesten például lecsiszolják és lefestik a Feneketlen-tó körüli padokat, ugyanerre kerül sok a IV. kerületi Elem utcában, a Szent István parkban, a Bem rakparton, a Vérmezőn, Margitszigeten és a Városligetben. A III., az IX., a XIII. és XXI. kerületben parkolókat tisztítanak meg.

Kecskeméten az egymilliomodik hektár erdő parkban szedik fel a szemetet, söprik a leveleket, festik a kerítést. Sopronban parkrendezés is lesz a templom- és plébániatakarítás mellett. A pécsi Tettye parkban lombot gyűjtenek, gyomlálnak, felássák és takarítják a játszótereket. Szolnok főterén nárciszhagymákat ültetnek.

Az önkéntesek számára kiemelt feladat felszedni cigarettacsikkeket a kisgyermekesek látogatta parkokban, játszótereken. „Ezt a munkát a közmunkások és az úttakarítók nem végzik el. A feladatnak preventív célja is van. Két éve vettük be a projektek közé, mondván, hogy nincs méltó, vagy méltatlan munka” – írják erről a szervezők.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum