Cserébe mesébe illő a környezet, és a helyiek nagyon összetartanak.

KÉP: Archív

 

A Koppenhága melletti Naerum közösség alaprajzát 1948-ban tervezte meg a számos díjjal elismert dán építész, Søren Carl Theodor Marius Sørensen. A többhektáros földterületen eredetileg 40 telket alakított ki, ma 50 van belőlük. Különlegességük az alaprajzuk: nagyjából 25 méter hosszú, 15 méter széles ovális alakú kertekről van szó.

Eredetileg veteményes célra szolgáltak, tehát az érdeklődők hosszú távra kibérelhették, majd meg is vásárolhatták az ovális kertek valamelyikét, hogy megtermeljék azon a maguk igényei szerinti zöldségeket, gyümölcsöket. 

Dániában az 1800-as évek óta ilyen kertek kialakításával igyekeztek a vidékről városba költöző munkásokat minőségi élelmiszerhez juttatni. Egy-egy telek éppen akkora volt, amennyin meg lehetett termelni egy család alapvető zöldségszükségletének jelentős részét. A családi telkek mellett közösségi konyhakertek is létesültek, amelyeket több család gondozott.

Naerumban a kerttulajdonosok számára Sørensen csak laza szabályokat írt elő: kerítést nem lehetett építeni, csak sövényt telepíteni, de annak fajátját maguk választhatták ki, és nem volt feltétel a gyakori nyírása. 

Az ovális telken belül a hétvégi házat tetszőlegesen pozícionálhatták, és annyi fát ültethettek, amennyit jónak láttak. Az ovális kerteken belül a szilárd burkolatot kerülni kell (tilos a térkövezés), mint ahogy a kertek közötti területet is csak gyep boríthatja. 

Autóval szigorúan tilos behajtani, mert Sørensennek az volt az elképzelése, hogy a telkükre igyekvő tulajdonosok gyaloglás közben szóba elegyednek a szomszédokkal, ami csak haszonnal járhat az egészségüket és az emberi kapcsolatokat illetően - nem is tévedett. Az autókat a területen kívül lehet leparkolni. 

Naerum télen is csodásan fest a magasból, de igazi szépségét tavasztól őszig mutatja. Jó hetven évvel később a terület Koppenhága egyik legszebb környékévé vált, ahová örömmel kirándulnak azok is, akik nem olyan szerencsések, hogy itt kertjük lehessen. Aki idén nyáron Dánia felé jár, ki ne hagyja!

365Zö