Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
08
máj/2023

tippek stressz ellen a természetes ellazuláshoz

A napi stressz oldására Természet anyánknak van pár fortélya, amelyeket évszázados gyakorlat igazol.

természetes gyógymód stressz gyógyítás

KÉP: Pexels


0
Tovább
15
feb/2023

8 hangulatjavító gyógynövény tél végére

Akármennyire is egészséges életmódot követünk, február környékén azért már sokunk alacsonyabb fordulatszámon pörög, esetleg stresszesebb is. Ez ellen segítenek bizonyos gyógynövények.

gyógynövény természetes gyógymód stressz depresszió

KÉP: Pixabay


0
Tovább
03
aug/2022

Ezért volna hasznos hangtérképet készítened a kertedről

A hangtérképezés segítségével szorosabb kapcsolatba kerülhetsz a környező élővilággal, ráadásul segít kikapcsolódni a napi stresszből is.

kert nyár természetvédelem otthon stressz

KÉP: Pixabay


0
Tovább
07
máj/2022

Így alakíts ki lélekgyógyító holdkertet

Ha szeretsz esténként kiülni a kertbe, hogy kifújd magadból az egész napos stresszt, akkor alakíts ki holdkertet: így nevezik azt a kertet, amely naplemente után mutatja a legszebb arcát.

holdkert kert otthon virág stresszoldás

KÉP: Guiadejardineria


0
Tovább
18
dec/2021

Így segíts a kutyádnak, macskádnak, ha stresszel a karácsony miatt

A december nagyon stresszes hónap lehet házikedvenceink számára. Az ünnepi készülődés miatt sok háztartásban felborul a szokásos menetrend, márpedig egyes kutatók szerint a kutyánk például onnan (is) tudja, hogy szeretjük, ha megbízható napirend szerint élünk: mindig ugyanakkor van a séta, játék, étkezés. Kivéve decemberben.

KÉP: Pexels

Ráadásul elkezdünk hazahordani egy csomó új holmit, furcsa zajok jönnek mindenhonnan, ismeretlen szagok töltik be a levegőt, többet vannak egyedül. És valljuk be őszintén, nekünk sincs mindig türelmünk vagy kapacitásunk a szokott módon foglalkozni a házi kedvencekkel. Egy karácsonyfa érkezése a lakásba, aztán pedig a sok csillogó, mozgó dísszel való feldíszítése a cicákat is kizökkenti a nyugalmukból. Nem csoda, ha december közepére már a házikedvencek 40 százaléka stresszes tüneteket mutat. Pedig még hol van a karácsonyi vendégjárás és a szilveszteri durrogtatás!

Stressz jele lehet kutyáknál:
ha a máskülönben jól viselkedő eb szófogadatlanná válik, felugrik az ágyra, ételt lop, széttépi a papírokat, folyton ugat vagy nyüszít, esetleg emésztési probléma jelentkezik. 

Stressz jele lehet macskáknál:
egyebek mellett az ismeretlen okból hirtelen megjelenő alsó húgyúti betegség (cystitis), a túlzásba vitt mosakodás vagy ha szokatlan helyre bújik el hosszú időre (például a szekrény tetejére menekül). 

Így enyhítsük a kutyánk stresszét:
- találjunk ki olyan napirendet az ünnepi időszakra, amit be is tudunk tartani, és tartsuk is be;
- a hideg dacára menjünk vele többet sétálni;
- rendszeresen ismételjük át a már megtanult parancsokat (ül, fekszik, marad, játék stb.);
- alakítsunk ki neki biztonságos zónát, ahová elvonulhat pihenni, pédául hozhat neki a Jézuska egy ketrecet, amelyre egy lepedőt ráborítva stresszoldó kuckóvá varázsolunk;
- az ünnepi készülődéshez szükséges változtatásokat ne egyszerre, hanem 2-3 naponta kis részletekben végezzük;
- figyeljünk oda a hőmérsékletekre: a szobában ne legyen túl meleg, séta közben ne fázzon;
- a vendégek érkezésekor ne legyen jelen a kutya, mert a sok idegentől "kiborulhat", csak később csatlakozzon a már helyet foglalt vendégekhez - de lehet, hogy érdemes végig a másik szobában maradnia.

KÉP: Unsplash

Így enyhítsük a cicánk stresszét:
- költöztessük át a kaparófáját a lakás egy nyugodt zugába, vigyünk oda egy alomtálcát és legyen egy tál friss víz is mindig;
- ha a szekrény tetejére vagy más magaslati helyre menekül, alakítsunk ki neki ott egy biztonságos megfigyelőhelyet;
- ha már a csengőtől is frászt kap, érdemes azt a vendégjárás idejére kikapcsolni, és inkább kopogással vagy mobiltelefonon jelezzenek az érkezők;
- ha hosszabb időre elutazik a gazdi, érdemes lehet egy cicaszittert felbérelni, aki addig elszöszmötöl a lakásba, amíg mindenki haza nem ér;
- a karácsonyfa díszítésekor figyeljük a cica reakcióját: ha megijed a sok mozgó dísztől vagy a villogó fényfüzértől, azt az elemet hagyjuk ki a dekorációból;
- ajánlott egy nyugtató hatású feromon-sprayt vagy párologtatót beszerezni, és a macska számára menedéknek kialakított területet rendszeresen befújni vele.

Feltétlenül nézzünk utána, hogy az ünnepek alatt hol van ügyeletes állatorvos!

365Zö


0
Tovább
11
dec/2021

Ezek az illatok enyhítik legjobban a téli depressziót

A sötét és hideg tél sokakban előhozza a szezonális kedélybetegséget (angol nevén Seasonal Affective Disorder, SAD), de néhány trükkel sikeresen úrrá lehetünk rajta: ilyen például az illóolajokkal végzett aromaterápia.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

A szaglás olyan érzékelés, amely sokkal erősebben képes hatni ránk, mint ahogy hinnénk. Amikor az illatmolekulák elérik az orrunkban lévő szaglóhámot, annak érzékelői (receptorai), amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az agy limbikus rendszerével, üzenetet küldenek az agyba, befolyásolva az érzelmi reakciókat. Ezért hisznek abban az aromaterápiás gyógyítók, hogy a helyesen megválasztott illóolajokkal meg lehetváltoztatni egy személy érzelmi állapotát. A lehangoltságot, szomorúságot, veszteségérzetet a megfelelő illatok segítségével át lehet alakítani kellemesebb érzelmekké. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Az aromaterápia egyszerűen, olcsón és széles körben alkalmazható segítő eszköz. Az illóolajokat csepegtetjük mécsessel hevített vízfürdős aromalámpába, de 2-3 cseppet keverhetünk a testápolóba, masszázsolajba, akár egy kád vízhez is. Fontos, hogy hígítás nélkül nem szabad a bőrre felvinni a tömény illóolajat, mert bőrérzékenységi reakciót, allergiát válthat ki. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Szezonális kedélybetegség ellen ajánlott a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascene) illóolaja, amely enyhíti a szorongást, harmonizáló, kiegyensúlyozó hatású, amely fokozza a boldogságérzetet. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Aki nem akar virágillatot, annak ajánlható a hasonlóan kedvező hatású citromfű (Melissa officinalis): nyugtató, szorongásoldó, belélegzése csökkenti a belső feszültséget - emellett álmatlanság ellen is hatásos.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Harmadiknak egy gyümölcsös illat is szóba jöhet, a grapefruit (Citrus x paradisi), amely nyugtató és kedélyjavító hatású, mérsékli a feszültséget és a depressziós jellegű panaszokat.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Antropocene

+1 tipp: Érdemes kipróbálni a babérfélék közé tartozó, távol-keleti örökzöld faggyúfa, azaz a kubeba édeskés és citrusos jellegű illóolaját (Litsea cubeba), amely enyhíti a stressz negatív hatásait, a lehangoltságot és a fáradtságot, belélegezve nyugtat, frissít és harmonizál. Használható napközben, de lefekvés előtt is.

365Zö


0
Tovább
23
márc/2021

A természet hangjai fokozzák az egészségünket

Békabrekegés, madárcsicsergés, vízcsobogás – a természet hangjai nemcsak megihletnek, megnyugtatnak bennünket, hanem jót tesznek az egészségünknek is, mutatta ki egy új kutatás. Mérséklődik a fájdalom, enyhül a stressz, jobb lesz a kedélyállapot és élesednek a szellemi képességek, összegzik az amerikai Carleton Egyetem, Michigan Állami Egyetem, Colorado Állami Egyetem és a National Park Service (NPS, Nemzeti Park Szolgálat) bioakusztikus kutatói. 

természet bioakusztika természetvédelem stressz koronavírus

KÉP: Unsplash

A pozitív érzelmeket leginkább a vízcsobogás hangja váltotta ki, míg a madárcsicsergés segít a stressz és a bosszúság enyhítésében. A kutatók az USA 66 nemzeti parkjában, 251 helyszínen rögzítettek természeti hangokat. "A Covid-járvány több módon is ráébresztett minket arra, milyen fontossággal bír a természet az egészségünk terén", mondta Rachel Buxton, a tanulmány egyik szerzője. Ahogy a lezárások alatt mérséklődött a járműforgalom zaja, sokan relaxáló hatásúként élték meg például az olyan élményeket, mint amikor egy madár csivitelt az ablakuk előtt, tette hozzá.

Az NPS törekszik arra, hogy egy-egy terület természetes hangjait is dokumentálják és lehetőség szerint megőrizzék: minden nemzeti parknak egyedi zenei panorámája, akusztikus környezete (soundscape) van. A ParkTracks oldalon bele lehet hallgatni ezekbe.

Egyre több nemzeti parkba szerveznek az akusztikus környezet megismertetésére újszerű programokat, amelyek fő célja a figyelés, hallgatás (hallgatózás). Sok esetben külön zajfelügyelő vigyáz arra, hogy a természetes hangokat megőrizzék. Sajnos a városokhoz közeli természetvédelmi területeken esetenként annyi lehet a látogató, hogy a csörtetésük miatt elnémulnak az ott élő állatok. Vagyis éppen azt a hatást nem kapja meg az ember, amiért a természetbe ment. 

Addig is, amíg lehetőségünk nyílik egy erdei sétára, az internet segítségével belehallgathatunk a világ számos tájegységének zenei panorámájába. Ilyen például a Nature Sound Map interaktív térkép vagy a hasonló, magyarországi felvételeket is bemutató Sounds of the Forest, illetve az Ecoacoustics Archive gyűjtemény. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
22
nov/2018

Otthonról dolgozva is érhet munkahelyi stressz, sőt!

Most, hogy tényleg beütött a cudar időjárás, sokan elgondolkodnak azon, hogy jó lenne otthonról bedolgozni a céghez, legalább alkalmanként.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pixabay

A terv mellett szól a Természet: ha otthonról dolgozunk, nem lesz szükség járműves közlekedésre, márpedig annak légszennyező hatása a lombhullás utáni időszakban fölerősödik. Télen a nem örökzöld növények nyugalmi állapotban vannak, és elfagyott-elszáradt-lehullott levelek híján fotoszintézist sem végeznek, azaz nem vesznek fel a levegőből szén-dioxidot.

Tehát zöld szempontból ilyenkor hasznos lehet az otthoni munkavégzés, ám ha ezt választod, nagyon tudatosan kell hozzáállnod. Gyorsan elmúlik ugyanis az első néhány nap varázsa, és utána komolyan megnőhet a stressz-szinted, mert egy sor szokatlan helyzettel/elvárással kell megbirkóznod. 

Ilyen az emberi és tárgyi struktúra hiánya (kiesel a benti rendszerből), a temérdek zavaró tényező (otthon egy fenékkel öt lovat akarsz megülni, és két munkafeladat között kitakarítani, főzni, gyerekért menni stb.), túlvállalod magad, elszigetelődsz, nem vagy képes összpontosítani és így tovább.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

A stressznövelő tényezők közé tartozik a mobileszközök fokozottabb használata, ami az otthoni elszigeteltségben dolgozóknál gyakori: a munkahellyel való kapcsolattartás csak így oldható meg. Ám az állandó telefon- és emailcsekkolás ("Mikor válaszol már a főnök, addig nem tudok haladni a melóval!") nemcsak a stressz mértékét növeli, hanem a kékfény-hatás miatt álmatlanságot is okozhat, ami az elszigetelséggel és a stresszel együtt növelheti a mentális problémák (például a szorongás) vagy a túlsúly kialakulásának kockázatát. Ma, november 23-án, a munkahelyi stressz világnapján nézzük, hogy miképpen enyhítheted a stresszt.

Legyen napirended
Az otthoni feladatok elvégzését sorold a munkafeladatok elvégzése után. Ha a munkát folyton halogatod, mondván, először "gyorsan" megfőzöd az ebédet és összeporszívózol, a vége az lesz, hogy este 10-kor is még a számítógép előtt fogsz ülni. És utána nem fogsz aludni. Már megint.
A napirend kialakítása függ attól is, hogy a benti kollégákkal hogyan és mikor kell tartanod a kapcsolatot. Érdemes alkalmazkodni hozzájuk, mert azzal sok telefon- és emailcsekkolást előzhetsz meg (ld. fentebb).
Kezdd a munkát a legnehezebb feladatokkal. Így a nap előre haladtával csökken a stresszfaktorok száma, és délután elégedetten állhatsz fel az otthoni munkapadtól. Az elvégzett munka öröme feltölt energiával, és estig sikeresen megbirkózol a háztartási-családi feladatokkal is.
Használd ki a technológia előnyeit: a mobilodra és a számítógépedre tölts le olyan alkalmazásokat  (pl. StayFocusd), amelyek segítenek kordában tartani a közösségi médiában vagy híroldalak kommentszekcióiban elpazarolt perceidet. Más alkalmazásokkal a napi feladatokat harmonizálhatod optimális sorrendben. 
Rendkívül fontos, hogy tudd, mi mennyi időbe telik. Sokan azért úsznak el a nap folyamán, mert képtelenek felmérni, hogy egy feladatot valójában hány perc alatt végeznek el, legyen az irodai munka vagy akár a lakás összeporszívózása. Kezdő otthoni munkavállalóként tarts "időmérő edzéseket", hogy kiderüljön a valóságos igény.

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

Teremts saját közösséget
Az elszigetelődés leszívja az ember energiáit, és ezzel aláaknázza a munkavégző képességet, a hatékonyságot, produktivitást. Ez ellen tudatosan és mindennap kell egy kis időt szánnod a barátokra és rokonokra, hogy megőrizd velük a kapcsolatot. Illeszd be őket a napirendedbe!

Jutalmazd magad
Otthon te vagy a főnök és a beosztott is, tehát magadat kell motiválnod. Ehhez a nagyobb munkafeladatokat bontsd kisebbekre, és amikor befejezel egyet-egyet, jutalmazd meg magad. Akár egy kávéval, akár negyedóra kutyasétáltatással, akár egy rövid Facebookozással.

Tanulj meg nemet mondani
"Ezt úgyis meg tudod csinálni, hiszen egész nap otthon vagy", mondják a benti kollégák vagy a családtagok, aztán rád lőcsölnek egy csomó olyan feladatot, amelyek miatt elúszol a saját valódi munkáddal. Mondj nemet az ilyen felkérésekre: otthonról dolgozva is jogod van eldönteni, hogy mit vállalsz be, és mit nem. 

távmunka stressz stresszoldás munkahelyi stressz

Pexels

Óvd az álmodat
Ezt most átvitt értelemben is értheted, lásd az előző pontot, illetve valóságosan is: ha az éjszakába csúszik a telefon-számítógép előtti munka, akkor a belőlük áradó kék fény megzavarhatja az éjszakai nyugalmadat. Márpedig a hatékony munkavégzés alapja a pihentető alvás. Ezért először is mindennap próbálj meg ugyanabban az időben nyugovóra térni, és az ágyban már ne mobilozz. 

Az otthoni munkavégzés rugalmassabbá és szabadabbá teheti az életedet, de csak akkor, ha odafigyelsz a stresszfaktorokra, és megpróbálod mérsékelni a zavaró hatásukat. Ha nem a stresszre, hanem a stresszoldásra fókuszálsz, sokkal jobban sikerül kialakítani a harmonikus egyensúlyt a munka és a magánélet között.

S hogy mennyire zöld az otthoni munkavégzés, arról ide kattintva olvashatod el korábbi cikkemet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
12
okt/2018

Városban is lehet erdőfürdőzni – és érdemes is!

290 millió ember nem tévedhet: 20 országban végzett 140 kutatásban ennyien válaszoltak arra a kérdésre, hogy miként hat rájuk a Természet. A felmérésben vizsgált emberek egészségi állapota jelentősen javult azzal, ha akár csak heti fél órát töltöttek zöld környezetben. Csökkent a II-es típusú cukorbetegség, a krónikus keringési betegségek, az idő előtti halálozás, a koraszülés, a stressz és a magasvérnyomás-betegség aránya körükben, állapították meg a kutatási adatokat összesítő Kelet-Angliai Egyetem szakemberei.

erdőfürdő sinrin-joku fitoncid stressz természet

Pixabay

Mindez pedig az erdőfürdőnek köszönhető. A szabadidős tevékenység Japánból ered, ott sinrin-jokunak nevezik. Az erdőfürdő során a túrázók úgymond "megmerítkeznek" a fák által kibocsátott esszenciális illóolajok, a fitoncidok párájában. Japán orvoskutatók eredményei szerint a fertőtlenítő fitoncidok, amelyek eredetileg a növényt védik a rothadást beindító baktériumoktól és más kórokozóktól, hasonló hatást váltanak ki az emberi szervezetben is. 

A vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy egy kiadós erdei séta után akár még 7 napig 50 százalékkal is megnőhet szervezetünkben az úgynevezett természetes ölősejtek (Natural Killer, azaz NK-limfociták) aránya. E fehérvérsejtek felismerik az idegen, illetve valamely betegség vagy sérülés miatt elváltozott sejteket, és vagy a sejtfaluk megfúrásával pusztítják el ezeket, vagy pedig természetes sejthalált (apoptózist) váltanak ki náluk. Tehát a fitoncidok megnövelik a szervezetünk immunválaszát a vírusok és a daganatos megbetegedések ellen.

Kiderült, hogy ugyanezt a kedvező hatást nemcsak az erdők, hanem a városi parkok is képesek nyújtani. Mérések szerint a parkban töltött idő hatására ugyanúgy csökkent a nyálból kimutatható kortizol nevű stresszhormon mértéke, mintha az illető vidékre utazott volna. "A természetben olyan baktériumokkal is kapcsolatba kerülünk, amelyek erősítik az immunrendszerünket és mérséklik a gyulladásokat a szervezetünkben", mondta Caoimhe Twohig-Bennett kutatásvezető.

erdőfürdő sinrin-joku fitoncid stressz természet

Pixabay

Így végezd a sinrin-jokut városi parkban:
1. Keress egy hívogató helyet a parkban, ahol jólesne leülni akár a fűben, akár egy padon. Nem kell eldugott helynek lennie, az is jó, ha nyüzsgés van körülötted. Vagy ha rálátsz ilyen helyre.
2. Kapcsold ki a mobilodat, nem lesz szükséged háttérzenére és fotózni sem kell közben. Jó lenne, ha tényleg kikapcsolnád a mobilt, nem csak lenémítanád.
3. Összpontosíts arra, amit magad körül látsz és hallasz. Hallod-e még az autókat, vagy már csak a madarak csicsergését, a fák lombjának susogását, a szalagdáló gyerekeket és csaholó kutyákat? Utoljára mikor számoltad meg, hogy hány vadkacsa repül egy V-alakú költöző alakzatban?
4. Tudatosítsd magadban a jelen pillanatot, azokat az érzelmeket, érzéseket, amelyek átfutnak rajtad. Lesznek köztük jók, például hogy milyen finoman melegíti a napsütés a bőrödet, illetve még benned dolgozó stressz által kiváltottak, mint hogy sürgősen vissza kéne kapcsolni a mobilt – ne tedd.
5. Próbálj lelassítani, ne gondolj a hétköznapok elvárásaira, a feletted tornyosuló feladatokra. A körülötted zajló eseményeket figyeld, azokra koncentrálj.
6. Ha lehet, tölts ott legalább két órát – de már 20 perc után érezni fogod az erdőfürdő jótékony hatását. Nem is kell elmondanod senkinek, hogy hol voltál, ez a taposómalomból elcsent két óra legyen csak a tiéd.

erdőfürdő sinrin-joku fitoncid stressz természet

Pixabay

A növényi illóolajok antibakteriális, gombaölő, rovarriasztó hatását elsőként Borisz Tokin orosz biokémikus írta le 1928-ban. Ezek a vegyületek a növénylégzéssel vagy a sejtek sérülése folytán kerülnek a növény felszínére és a levegőbe. Fajtól, évszaktól, napszaktól és meteorológiai viszonyoktól is függ a fitoncid képesség, amely legnagyobb mértékben a vöröshagymára jellemző, majd utána sorrendben következik a fokhagyma, az atlaszcédrus, a jegenyefenyő, a tiszafa, az erdei fenyő és a boróka.

Laboratóriumi kísérletekben a vöröshagyma-fokhagyma-cédrus illóolaj három perc alatt elpusztította a kórokozókat, a lucfenyő illóolaja hatvan perc alatt. Az egykori Szovjetunió kórházainak és szanatóriumainak parkjában tudatosan alakítottak ki gyógyhatású sarkokat erős fitoncid hatású fákból és cserjékből. Magyarországon főleg a néhai Cebe Zoltán erdőmérnök kezdeményezésére születtek ilyen védőfásítások, például a körmendi kórház parkjában.

A városi erdőfürdőt egészen lombhullás utánig végezheted, amíg még langyos az idő: az enyhe hőmérséklet elősegíti az immunerősítő hatású fitoncidok párologtatását. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
14
szept/2018

4 mód a Takarítási Világnap megünneplésére

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot azzal a céllal, hogy a kezdeményezéshez csatlakozók minden szeptember harmadik szombatján tisztítsák meg, tegyék rendbe környezetüket, életterüket. 

A nemes gondolat jegyében ma már több mint 80 országban 35 millióan látnak neki környezetük rendbe tételéhez – szemetet szednek, hulladékot szelektálnak, patakpartot takarítanak, fát ültetnek, gardróbot, garázst selejteznek és adományozzák feleslegüket jótékony célra, komposztálókört szerveznek és így tovább. Vagyis tevékenyen ünneplik a világnapot, mindenki a maga környezetében, helyben. Köszönjük nekik!

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

De ezen a napon el kellene gondolkodnunk azon is, hogy mivel takarítunk: a közismert, gyakran reklámozott tisztítószerek rendkívül veszélyes vegyületek, amelyeknek az a közös nevezője, hogy erős kémiai reakciókkal próbálják kiváltani a hagyományos (régi) tisztítószerekhez szükséges fizikai igényt, azaz a súrolást, a várakozási időt, a művelet ismétlését stb. 

A modern szerekkel azonban nemcsak az a baj, hogy irritálják a szemünket, allergiát okoznak, gyengítik az immunrendszerünket, felborítják a hormontermelésünket, marják a bőrünket, vagy belélegezve köhögőrohamot okoznak, hanem hogy rajtunk túl annak is ártanak, amit meg akarnánk tisztítani velük: a környezetünknek. Legtöbbjük ugyanis nem vagy csak nehezen bomlik le, hullanak tőle a rovarok és méhek, elpusztulnak a vízi élőlények, a növények. 

A Takarítási Világnap megünneplésére 4 módot ajánlok.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

1. Ha természetjárás közben végzett hulladékgyűjtéssel, szemétszedéssel járulnál hozzá a világnap sikeréhez, a lakókörnyezeted internetes közösségi csoportjaiban vagy az önkormányzat weboldalán keress olyan helyi programot, amelyhez egy-két órára tudsz csatlakozni. Minden segítségre szükség van! Csinálhatod akár egy kocogással is egybekötve, ez a ma nagyon trendi plogging.

2. Ha egy kiadós otthoni takarítást tervezel a mai napra, válaszd a környezetbarát tisztítószereket, mint az ecet, só, citrom, szódabikarbóna, mosószóda, illetve az oxigénre és vízre lebomló hidrogén-peroxid.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

FELMOSÁS: 
A járólapos felületeket ecetes vízzel mosd fel (4 liter langyos vízhez adj 0,5 deciliter 15 százalékos ecetet). Az ecet fertőtlenít és elveszi a szagokat. Lakkozott parkettát vagy laminált padlót hidrogén-peroxidos vízzel moss fel: ez tabletta formában kapható a patikában, kiváló fertőtlenítőszer (gyógyászati használatra is), de nem árt a fa vagy műanyag felületeknek. Langyos vízhez decinként 1 tablettát adj. 
ZSÍROLDÁS, SÚROLÁS:
Erre kiválóan alkalmas a mosószóda, a durva szemű só vagy homok, amelyek után ecetes vízzel öblítsd le a felületet.
FAFELÜLETEK ÁPOLÁSA:
1 liter forró vízhez adj 40 ml olívaolajat és 30 ml citromlevet, jól rázd össze, és töltsd permetezőflakonba a használathoz. Felmosáshoz is jó. A kifacsart citromhéjakat vékony cérnazokniba csomózva mehetnek a legközelebbi fehérmosás öblítővizébe.
SZAGTALANÍTÁS:
A szekrény tetejére tegyél asztali sóval vagy macskaalommal megtöltött tálcákat: mindkét anyag megköti a levegőből a párát és vele a nemkívánatos illatmolekulákat. A sót és a macskaalmot cseréld hetente.
ABLAKMOSÁS:
Először langyos vízzel mosd le a koszt az ablaktáblákról, aztán 1 rész ecet és 3 rész víz keverékével fújd be, majd töröld csillogóan szárazra.
KÁRPITTISZTÍTÁS:
Az ülőgarnitúra, ágymatrac vagy szőnyeg szagtalanítására kiváló a sütőpor vagy a kukoricakeményítő: szórdbe valamelyikkel alaposan a kárpitokat, egy kis kefével finoman oszlasd el a felületen, majd fél óra hatóidő után alaposan porszívózd ki. 

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

3. Ha olvasással mélyednél el az ökotakarítás praktikáiban, ajánlom korábbi posztjaimat:

Kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani

Hogyan tüntessük el az állatszagot a lakásból?

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Nem baj, ha nem csinálsz rendet a kertben

Ökomosással tisztább lehet a büdös tornacucc is

Fertőtlenítő tisztító oldat mobilhoz, tablethez házilag

Terjed a svéd halállomtalanítás

Így tisztítsd meg az almát a növényvédőszer-maradéktól

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

4. Elég jó szülő, elég tiszta lakás
Nem muszáj a Takarítás Világnapját takarítással ünnepelni, sőt. Hiszen lehet, hogy a takarítás napi szinten problémát okoz neked, és már éppen eleged van belőle. Ezen érdemes viszont elgondolkodnod.

Egyrészt lehet, hogy szimplán túl sok cuccod, holmid, ruhád, cipőd, bármid van. Ha a rendelkezésre álló helyre több van bezsúfolva a kelleténél, folyton a rendezésükkel és tisztántartásukkal leszel elfoglalva. Ez felemésztheti azokat a szabad energiáidat, amiket a szeretteidre kéne fordítanod. A megoldás: a cuccok felét el kell adni vagy ajándékozni.

Másrészt lehet, hogy ugyan nincs sok cuccod, de a lakás vagy a családtagok adottságai miatt mégis sokat takarítasz. Például fehér járólapot rakattál le az előszobában, mert az milyen szép, csak a gyerekeket nem vetted számításba, és azóta naponta legalább egyszer mosod fel az előszobát. Ugyanezt igényli a padlófűtés is (szuper dolog, csak az öntisztuló padlót nem találták még fel hozzá). Mérlegelned kell: tudsz-e valakitől, valahogyan segítséget kérni? Vagy át tudod-e szervezni a napirendet ahhoz, hogy beleférjen a takarítás?

Harmadrészt az is elképzelhető, hogy túl sokat követelsz magadtól. Biztos ismered az "elég jó anya (apa)" fogalmát, ami arra utal, hogy egy bizonyos szintű törődés, aggódás, igyekezet stb. felett már nem leszel jobb szülő, csak sokkal stresszesebb, ami visszaüt, s rontja a gyerekedhez és magadhoz fűződő viszonyodat.
Ugyanezt a lakásra is kivetítheted: egy bizonyos erőfeszítésnél többet nem érdemes a tisztántartására fordítani, mert így is "elég tiszta". Vágyakozhatsz azután, hogy olyan legyen a lakásod, mint amilyeneket a magazinokban látsz, csak azt is számításba kéne venned, hogy az a fotó pillanatfelvétel egy steril lakásról, amit előtte legalább egy tucat ember rendezett makulátlanra.
Szóval semmi köze ahhoz a valódi élethez, amelyben a gyerekek összemaszatolják a konyhaszekrényt, mert segíteni szeretnének a főzésben, vagy a kutya boldogan berohan a séta után, és bizony sáros lesz a szőnyeg a mancsától, vagy éppen látogatóba érkezett a vidéki nagymama, és a nappali emiatt kész csatatérré változott. Igen, a valódi élet ilyen: zűrös, rendetlen, koszos, ételszagú. Lehet, hogy egyszer majd rendezettebbé válnak a körülmények, de momentán nem olyanok. Na bumm. Úgyhogy Takarítás Világnapja ide vagy oda, ma csináld azt, amire a szíved/párod/gyereked igazán vágyik.

takarítás Takarítási Világnap ökotakarítás stressz otthon gyerek kutya

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum