Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
05
márc/2024

A só univerzális tisztítószer a ház körül

Gyári vegyszerek nélkül, szelíd módszerekkel is makulátlanul kitakaríthatsz. De jó faljavításhoz és tűzoltáshoz is!

takarítás otthon konyha kert só grill

KÉP: Pixabay


0
Tovább
24
márc/2023

Tavasszal ezért hasznosak a gyomok a kertben

Kicsit döcögve, de azért kezd tavasz lenni, aminek legszembetűnőbb jele, hogy hirtelen tele lett a kert gyomokkal. Utáljuk vagy szeressük őket?

kert gyom otthon tavasz

KÉP: Pexels


0
Tovább
18
feb/2023

Kezdő kertészek leggyakoribb hibái

Lehet udvariaskodni, de attól nem lesz szép a kertje annak, aki most vág bele a nagy feladatba. Szezon előtti tippek minden kezdő kertésznek!

KÉP: Pixabay


0
Tovább
28
aug/2022

Hat hónapig hűtő nélkül tárolható a szőlő egy ősi módszerrel

Nem egyszer bebizonyosodott már, hogy eleink számos értékes tudás birtokában voltak. Ezek egyike az afgán kangina, amely a szőlő tartósításának módja akár hat hónapra.

gyümölcs tél Afganisztán hagyományos módszer

KÉP: Pixabay


0
Tovább
10
júl/2022

Minden növényünk hálás lesz a gyomokból erjesztett folyékony trágyáért

Gyomokból készül, egyszerűen megvan, és a kertünk még szebb lesz tőle: ez a folyékony trágya, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni.

kert gyom trágya növényvédelem

KÉP: Pixabay


0
Tovább
17
jún/2022

Ezt a hat dolgot kerüld, ha fenntartható kertet szeretnél

Nagyon sokan törekednek arra, hogy ökológiai szemlélettel gondozzák a kertjüket. Ám van öt dolog, amit érdemes kerülniük, ha igazán komolyan gondolják a zöld gazdálkodást az erkélyükön, a kiskertjükben.

kert gyom műanyag fenntarthatóság öntözés

KÉP: Pixabay


0
Tovább
30
máj/2022

Így szabadulhatsz meg a gyomoktól öko módon

Az aszályos évkezdet után az utóbbi hetekben egyre több a csapadék, és ezzel párhuzamosan a gyomok is szaporodnak. Az öko gyomirtás nemcsak a zölden gondolkodóknak ajánlott, hanem olyanoknak is, akik a gyereküket vagy házi kedvencüket nem engednék ki a gyomirtó vegyszerekkel megszórt kertbe.

gyom kert otthon gyomirtás ecet gőz

KÉP: Unsplash


0
Tovább
11
júl/2021

Két gyomnövény, amitől nem viszket a szúnyogcsípés

Ma már minden ismeretlen növényt gyomnak hiszünk, de pár generációval ezelőtt egy átlagember akár száznál több növényt ismert, tudta, mire valók. Ilyen például a nagy útifű és a tyúkhúr. Előbbiből nyers pakolást, utóbbiból főzött balzsamot készíthetünk nagyon egyszerűen.

gyomnövény szúnyog szúnyogcsípés rovarcsípés tyúkhúr nagy útifű

KÉP: Mother Earth News

1. A nagy útifű (Plantago major) Európában, illetve Ázsia egyes részein őshonos.

gyomnövény szúnyog szúnyogcsípés rovarcsípés tyúkhúr nagy útifű

Nagy ovális levelei nyersen és megfőzve is ehetők. Külsőleg alkalmazva a levelekben lévő flavonoid, terpenoid, glikozid és tannin vegyületek gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és fájdalomcsillapító hatásúak.  

Viszkető, bepirosodott rovarcsípésre úgy lehet alkalmazni, hogy az alaposan megmosott leveleket késes mixerrel ledaráljuk (mint egy pestót), és rákenjük a csípés helyére. Az útifű-pestó hűtőszekrényben néhány napig eláll. Jégkockatartóba téve le is fagyaszthatjuk, és szükség esetén kiveszünk belőle egy-egy kockát, amit eldörzsölünk a viszkető, bepirosodott bőrön.

2. A tyúkhúr (Stellaria media) szintén őshonos Európában, tényleg minden kertben ott virít kora tavasztól.

gyomnövény szúnyog szúnyogcsípés rovarcsípés tyúkhúr nagy útifű

Szintén ehető növény, friss hajtásait nyersen salátaként fogyaszthatjuk, de készülhet belőle krumplis leves is. Teája csökkenti a koleszterinszintet, javítja az epeműködést, a népgyógyászatban a légúti betegségekre is ajánlják. Külsőleg sebgyógyító hatása okán alkalmazható.

A balzsam elkészítése a következő: két nagy marék tyúkhúrt összetépkedünk, egy tálcán elterítünk, és hagyjuk másnapig megfonnyadni. Ugyanannyi mennyiségű (kb. 2 dl) jó minőségű étolajjal simára turmixoljuk. A keveréket hőálló tálba öntjük, és forróvizes fürdő felett óvatosan felforrósítjuk (nehogy füstöljön!). Utána hagyjuk kihűlni. Ismét felforrósítjuk, ismét hagyjuk kihűlni. Ezt legalább 24 órán át ismételjük, hogy a tyúkhúrban lévő hatóanyagok teljes mértékben kioldódjanak az olajba. Ezután a még meleg keveréket leszűrjük, hogy megkapjuk a zöld színűvé vált olajat. Ekkor szintén forró vízfürdő felett felolvasztunk 25-30 g méhviaszt, és hozzákeverjük a meleg olajhoz. MInél több méhviaszt teszünk az olajhoz, annál szilárdabb lesz a balzsam. Az így elkészített balzsamot áttöltjük zárható fém- vagy üvegtégelybe, és hagyjuk kihűlni, megdermedni (ez a kép látható fent). Hűvös, fénytől védett helyen tárolva a kész balzsam akár egy évig megőrzi minőségét. 

Forrás: Healthline, Mother Earth News

HKZs


0
Tovább
11
máj/2020

gerillabotanikusok kerestetnek!

El tudod képzelni, hogy egy városi fa fotója 127 ezer lájkot kapjon? Pontosan ez történt egy hónapja, amikor egy londoni twitterfiókban megjelent egy különös fotósorozat arról, hogy egy titokzatos személy krétával odaírja az útmenti fák és gyomok mellé a nevüket. Az azonosításon túl pedig személyes megjegyzéseket is tesz, például hogy a szikomorfa valódi túlélő minden környezetben, vagy hogy a közönséges platán a kedvence, mert kiváló légtisztító.

Mint kiderült, a rejtélyes üzengető Rachel Simmons erdei iskolai tanár, ötgyerekes anyuka, aki ilyen módon is próbálja felkelteni az érdeklődést a nagyvárosi környezetben található (olykor senyvedő, mindenképpen jobb sorsot érdemlő) növények iránt.

És nincs egyedül.

gerillabotanikus városi növény gyomnövény

VigieNature

Franciaországban 2011 körül indult a Sauvages de ma rue (Vadak az utcámban) mozgalom azzal a céllal, hogy megváltoztassa az átlagemberek vélekedését az utcanövényekről. A kezdeményezés annyira sikeres volt, hogy a francia hatóságok 2017-ben még a városi gyomirtást is beszüntették. Született egy növényhatározó könyvecske, sőt, okostelefonos alkalmazás, amellyel kutyasétáltatás közben is könnyen megállapíthatjuk, milyen növényt tisztelt meg az ebünk.

gerillabotanikus városi növény gyomnövény

Minden növénynek lehet valamilyen értéke: oxigént termel, megköti a szennyező anyagokat, díszíti a sivár betondzsungelt, táplálékot nyújt a rovaroknak stb. Közbevetett megjegyzés: állítólag a 19. században egy átlagos magyar parasztasszony 150-160 féle növényt ismert, és amit ma tudatlanul gyomnak vélünk és kiirtunk, arról pontosan tudta, hogy esetleg milyen gyógyhatása van, vagy hogy ehető-e és miképpen.

Visszatérve Londonra, az ottani gerillabotanikus mozgalomhoz csatlakozott a francia születésű Sophie Leguil is, aki az utcákat járva titokban feliratokat hagy maga után. Azért kell titokban krétagraffitiznie, mert Londonban tilos bármilyen feliratot engedély nélkül a járdákra vagy utakra írni, még akkor is, ha az egy botanikai név, vagy éppen egy kisgyerek ugróiskolája. A francia példa nyomán elindította a More Than Weeds (Több mint gyom) weboldalt is.

Szerinte most különösen nagy jelentősége lehet ennek: a koronavírus-járvány miatt korlátozotsn lehet kirándulni vagy vidékre menni, ezért felértékelődhetnek a környezetünkben lévő természeti elemek, mint a kis egynyári vadvirágok, madarak, fák. Talán most nagyobb figyelmet kaphatnak, mint máskor. Leguil, akivel a Mother Nature Network készített interjút, zömmel pozitív visszajelzéseket kap a honlapján, sokan beszámolnak arról, hogy küzdeni fognak a gyomirtás ellen (értelemszerűen nem a járda közepén, hanem a falak tövében). Hiszen ezek a növények részei a helyi flórának, és ezért fontosak a természet sokfélesége, a biodiverzitás fennmaradásához a nagyvárosi környezetben. 

gerillabotanikus városi növény gyomnövény

Sophie Leguil

Európa szerte egyre több tagja van a gerillabotanikus mozgalomnak, amely szeretné felhívni a figyelmet a környezetünkben élő növényekre, a természet jelentőségére. 2019 novemberében Boris Presseq, a Toulouse-i Természettudományos Múzeum botanikusa dokumentálta egy akcióját. A videót eddig 7,3 millióan nézték meg! Presseq célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az elhanyagolt városi növényekre, mert ha az emberek megismerik ezeket, talán elkezdik tisztelni is. Presseq arról számolt be a Guardian lapnak, hogy több iskola is megkereste, vezessen utcai növényhatározó túrákat a diákoknak.

Budapest annyival előrébb jár, hogy múlt hét óta ingyenesen letölthető mobilos alkalmazás segíti egyes növények azonosítását: ez a BP Fatár, ami a Főkert nyilvános fa- és parkkataszterét mutatja. Ám jó lenne a hivatalos regiszterben nem szereplő növényeket is megismerni. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
jún/2019

Mit árulnak el a gyomok a kerted talajáról?

A gyomokat szeretni is lehet, ha a kertedben vannak: egyrészt némelyikük kifejezetten mutatós növény, ezen kívül csökkentik a porosodást, továbbá árnyékolásukkal akár 4 Celsius-fokkal is képesek csökkenteni a talaj hőmérsékletét. Némelyik gyom egyúttal vadvirág is (például a katáng) vagy gyógynövény (csalán). Szóval csak nézőpont kérdése, hogy most gyomos-e a kerted, avagy éppen vadvirágos, illetve terápiás...

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Pexels

Gyakorlatilag lehetetlen megszabadulni tőlük, hiszen ehhez totális gyomirtózás, talajcsere kell, ráadásul következő szezonban a szél vagy a madarak úgyis újravetik a gyomokat. Vegyszereket kisgyerek és háziállatok közelében nem ajánlatos használni. Gyérítsd a gyomokat mulcsozással, kapálással, árnyékoló hasznonnövények ültetésével, és fogadd el a jelenlétüket. A sokat virágzó gyomok, pontosabban a virágporuk ugyanis a rovarok fő táplálékát jelenthetik egy-egy területen. Tavasszal a gyermekláncfű a méhek első táplálékforrása, de például egy 2016-os angliai vizsgálat szerint a mezei aszat a legjobb mézelők egyike. 

Próbáld meglátni a gyomok más kedvező tulajdonságait is, jelesül azt, hogy jelenlétüknek köszönhetően ránézésre meg tudod mondani, milyen talaj van a kertedben.

Magyarországon jellemzően az alábbi talajtípusok fordulnak elő: 
1. mezőségi (csernozjom) talaj: hazánk termőterületének 22%-án található, felső sötét rétege humuszban gazdag, jó termőképességű, gyengén lúgos kémhatású, középkötött, jó vízgazdálkodású, jó tápanyag-szolgáltató, könnyen művelhető szerkezetű.
2. barna erdőtalajok: több típusuk létezik, hazánk termőterületének 34%-át képezik, legfelső rétegük humuszban gazdag, gyakran savanyú a pH-juk, általában jó vízgazdálkodásúak, de agyagosodásra és tömörödésre hajlamosak lehetnek, ami rontja a művelhetőségüket és a növények életképességét (megfullad a gyökerük).
3. öntés- és lejtőhordalék talajok: kialakulásukban a víz játszik szerepet, hazánk területének 11%-át adják. Humusztartalmuk csekély, gyakran savanyú kémhatásúak, vízgazdálkodásuk jó, tápanyag-szolgáltató képességük szegényes vagy közepes. 

Pangó vizes talajban gyakori a

lórom (lósóska)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Sten Porse

mezei zsurló

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

MPF

martilapu

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Szabi237

mezei menta

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Michael Becker

nagy útifű

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Lorsh / Technion

kúszó boglárka

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Karelj

réti kakukktorma

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

H. Zell

fehér here

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Emőke Dénes

kerek repkény

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

TGyM

Száraz talajra enged következtetni a

tarlóhere

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség


Tagzen

mezei katáng

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Mussklprozz

vadmurok

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

H. Zell

kamilla (orvosi székfű)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

H. Zell

Talajelsavanyodás jelzője a 

nagy útifű

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Lorsh / Technion

mezei zsurló

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

MPF

tarlóhere

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Tagzen

juhsóska

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

K.Metodiev

százszorszép

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

David Monniaux

háromszínű árvácska

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Kjetil Lenes

máriatövis

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Fir0002

lórom (lósóska)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Sten Porse

Mészjelző gyomnövény a

martilapu

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség


Szabi237

tyúkhúr

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

SB_Johnny

fehér libatop (libaparéj)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

6th Happiness

árvacsalán

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Sannse

pásztortáska

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

SeasonsFlow

aggófű

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Carol Spears

mezei szarkaláb

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Hectonichus

mezei katáng (vadcikória)

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Mussklprozz

mezei zsálya

gyom talaj vizes talaj száraz talaj savanyú talaj meszes talaj gyomnövények talajminőség

Oswald Engelhardt

Irány a kert!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),ősz (19),ecet (18),építészet (18),természet (18),takarítás (18),komposzt (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),víz (12),élelmiszerpazarlás (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum