Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
16
júl/2023

Házi módszerek méh- és darázscsípés enyhítésére

Ha megtörtént a baj, de nincs allergiás reakció, a csípés fájdalmát tudjuk enyhíteni egyszerű módszerekkel.

méh méhcsípés allergia kert nyár

KÉP: Unsplash


0
Tovább
29
jún/2023

6 igazán jó ötlet a levendula felhasználására

Itt a levendulaszüret ideje, remek ötleteket adunk a felhasználására!

levendula aromaterápia fürdősó illóolaj zabpehely

KÉP: Pixabay


0
Tovább
06
jún/2023

Ezek a legjobb illóolajok szúnyog és kullancs ellen

Nem kell durva rovarirtót használnod, ha vannak szelídebb módszerek is a vérszívók távoltartására.

KÉP: Pixabay


0
Tovább
22
jan/2023

Szuper módszer sok minden gyógyítására a tél közepén: aromaterápia

Az illóolajokat több ezer éve használjuk sokféle célra: fejfájás és köhögés csillapításától kezdve az izomlazításig. A sötétszürke tél közepén ez a módszer a hangulatunkat is rózsásabbá varázsolja.

illóolaj tél gyógyítás természetes módszer

KÉP: Pexels


0
Tovább
24
máj/2022

Hajnövekedést serkentő illóolajak nyárra

A téli vitaminhiányos időszakban mindannyiunknak elgyengült a haja: veszített a tartásából, ritkulni kezdett, a hajszálak egyre vékonyabbak. Ha most egész nyáron friss gyümölcsöt és zöldséget eszünk, őszre talán jobb állapotba kerül a hajkoronánk. Vagy attól is, ha illóolajos bedörzsöléssel serkentjük a hajhagymák működését.

kert illóolaj haj egészség természetgyógyászat

KÉP: Pexels


0
Tovább
11
dec/2021

Ezek az illatok enyhítik legjobban a téli depressziót

A sötét és hideg tél sokakban előhozza a szezonális kedélybetegséget (angol nevén Seasonal Affective Disorder, SAD), de néhány trükkel sikeresen úrrá lehetünk rajta: ilyen például az illóolajokkal végzett aromaterápia.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

A szaglás olyan érzékelés, amely sokkal erősebben képes hatni ránk, mint ahogy hinnénk. Amikor az illatmolekulák elérik az orrunkban lévő szaglóhámot, annak érzékelői (receptorai), amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az agy limbikus rendszerével, üzenetet küldenek az agyba, befolyásolva az érzelmi reakciókat. Ezért hisznek abban az aromaterápiás gyógyítók, hogy a helyesen megválasztott illóolajokkal meg lehetváltoztatni egy személy érzelmi állapotát. A lehangoltságot, szomorúságot, veszteségérzetet a megfelelő illatok segítségével át lehet alakítani kellemesebb érzelmekké. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Az aromaterápia egyszerűen, olcsón és széles körben alkalmazható segítő eszköz. Az illóolajokat csepegtetjük mécsessel hevített vízfürdős aromalámpába, de 2-3 cseppet keverhetünk a testápolóba, masszázsolajba, akár egy kád vízhez is. Fontos, hogy hígítás nélkül nem szabad a bőrre felvinni a tömény illóolajat, mert bőrérzékenységi reakciót, allergiát válthat ki. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Szezonális kedélybetegség ellen ajánlott a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascene) illóolaja, amely enyhíti a szorongást, harmonizáló, kiegyensúlyozó hatású, amely fokozza a boldogságérzetet. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Aki nem akar virágillatot, annak ajánlható a hasonlóan kedvező hatású citromfű (Melissa officinalis): nyugtató, szorongásoldó, belélegzése csökkenti a belső feszültséget - emellett álmatlanság ellen is hatásos.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Harmadiknak egy gyümölcsös illat is szóba jöhet, a grapefruit (Citrus x paradisi), amely nyugtató és kedélyjavító hatású, mérsékli a feszültséget és a depressziós jellegű panaszokat.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Antropocene

+1 tipp: Érdemes kipróbálni a babérfélék közé tartozó, távol-keleti örökzöld faggyúfa, azaz a kubeba édeskés és citrusos jellegű illóolaját (Litsea cubeba), amely enyhíti a stressz negatív hatásait, a lehangoltságot és a fáradtságot, belélegezve nyugtat, frissít és harmonizál. Használható napközben, de lefekvés előtt is.

365Zö


0
Tovább
17
jún/2019

Így készíts hatékony szúnyogcsapdát pár perc alatt!

Mifelénk napok óta ígérgeti a hatóság, hogy jönnek permetezőkocsival "szúnyogot gyéríteni", de mintha valahogy nem találnák a címet, a kocsikulcsot vagy a biológiai úton néhány óra alatt lebomló vegyszert, mert eddig nem kerültek elő. Úgyhogy tennünk kell valamit, mert most már aludni sem lehet az idegesítő zümmögéstől, és az idei szúnyogok akkorákat csípnek, hogy napokig viszket a helye utána.

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Pexels

Az üzletekben kapható szúnyogirtó vegyszerekkel az a baj, hogy ezeket a kémiai anyagokat általában lenyelés ellen vizsgálják, márpedig nem nyalogatni szoktuk a sprayt/elektromos párologtatót/stb, hanem belélegezni. Annak egészségügyi hatását viszont csak sejteni lehet: a mikroszkopikus méretű vegyszercseppek a belélegzett levegővel együtt mélyen lejuthatnak a tüdőbe. Hmmm. Köszi, inkább nem.

Vannak az ultraibolya fényt kibocsátó vagy ultrahangos vagy más módon a szúnyogokat riasztó/csalogató elektromos készülékek, ezek azonban jellemzően több ezer forintot kóstálnak. És megint nem lehet tudni, hogy a házunkban, kertünkben élő kutyák, macskák, madarak, denevérek, sünök mennyire hallják például azt az ultrahang frekvenciát, és az mennyire zavarja őket.

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Pexels

Marad a barkácsmódszer, persze némi tudományos kutatómunkával alátámasztva. A legolcsóbb szúnyogcsapdához (amit más töltelékkel darázshoz és légyhez is lehet használni) csak egy üres PET-palack kell. Ezt félbevágod, a tetejét fejjel lefelé beleteszed az aljába, és egy ragasztószalaggal rögzíted. 

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Insectcop

Utána jön a töltelék. Az interneten számos varázsszerről lehet olvasni, nincs is annál viccesebb, mint amikor a legnépszerűbbet szakértők véleményezik. Az Amerikai Tudományos és Egészségügyi Tanács szerint a szájvíz-keserűsó-sör kombó pont olyan marhaság, mint amilyennek hallatszik, és én hajlamos vagyok hinni nekik.

Van ugyanakkor egy másik turmix, ami hatásos lehet: ez pedig a cukros vízben oldott élesztő. Az élesztőgombák ugyanis a cukros vízben szaporodni kezdenek, közben szén-dioxidot bocsátanak ki, márpedig azt hívogatónak érzik a szúnyogok. Bennünket is részben amiatt találnak meg, mert kilélegzés közben folyton CO2-őt eregetünk.

A csapdához 1 dl vízben oldj fel 1 evőkanál barnacukrot (ennek erősebb illata van), langyosítsd meg kézmelegre, és szórj bele 1-2 deka friss élesztőt. Ha csak instant élesztő van otthon, azzal is lehet próbálkozni, de a friss hatásosabbnak tűnik. Ezt a keveréket öntsd a PET-palackból készített csapdába, és tedd az ágyad mellé vagy az ablakpárkányra, hogy éjszaka magához vonzza a vérszívókat. 

Ha nincs otthon élesztő és barnacukor, a csapdába önthetsz sört is, annak a habja is bocsát ki szén-dioxidot egy ideig, továbbá a benne lévő élesztő és komló is vonzza a szúnyogokat. A korábban említett darazsak és legyek ellen az erősen cukrozott víz vált be nálunk évtizedek óta. 

A rovaroknak álló vízre van szükségük a peterakáshoz, ezért azt is csinálhatod, hogy egy kis mosogatószeres vizet öntesz a csapdába: a mosogatószertől a víz felületi feszültsége csökken, ezért a szúnyog nem képes megállni a felszínén, hanem elsüllyed és megfullad. Érdemes egy kis LED-es zseblámpát a csapda mellé tenni, mert a fény is vonzza a rovarokat.

PET-palack szúnyog illóolaj citromos eukaliptusz olaj

Ha nem vonzani, hanem riasztani szeretnéd a vérszívókat, méghozzá bio módon, akkor a legjobb természetes riasztószer a citromos eukaliptusz illóolaj, amelyről több tudományos vizsgálat is bebizonyította, hogy hasonlóan hatékony, mint a dietil-toluamid (DEET) rovarirtó szer. A 30 százalékos citromos eukaliptusz illóolaj-kivonatot tartalmazó szer legalább 7 órán át hatékonyan tartotta távol a szúnyogokat és kullancsokat. Az üzletekben kapható természetes eredetű készítmények közül az ilyet érdemes keresni, illetve olyat, amely a citromos eukalitusz olaj (OLE) szintetikus változatát, a para-mentán-3,8-diolt, azaz PMD-t (más néven citriodiolt) tartalmaz.

A fogyasztóvédelemmel foglalkozó amerikai Consumer Reports összehasonlította a citromos eukaliptusz hatását más illóolajokéval, így a cédrussal, fahéjjal, citronellával, szegfűszeggel, gerániummal, citromfűvel, rozmaringgal és mentával, amelyek sokkal kisebb védelmet nyújtanak, többségük kifújt fél óra után.

A citromos eukaliptusz illóolajat teheted mécseses párologtatóba is, bár elég jellegzetes szaga van. Nem szabad töményen a bőrre kenni, mert komoly irritációt okozhat. Viszont egy evőkanálnyi testápolóhoz 3-4 cseppet keverve már kellő hígítást érsz el, azzal bekrémezheted magad a szúnyogok elleni hatékony védekezéshez.

Ha mégis megcsípett volna egy vérszívó, egy vattagolyóra vagy papírzsebkendőre önts egy kis almaecetet, és azzal nyomogasd meg a csípés helyét, hogy enyhítsd a duzzanatot és viszketést.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
27
aug/2018

Természetes immunerősítés gyerekeknek szeptemberre

Pár nap, és kezdődik a verkli: reggel iskolába, onnan edzésre, különórára megy a gyerek, utána nyargal haza tanulni, majd beesik az ágyba. Hétvégén programok, versenyek, gépezés. Aztán már az iskolakezdés után 2-3 héttel kezdődnek az őszi betegségek. Vagy mégsem kell ennek így lennie? Néhány természetes módszerrel felturbózhatod a gyerek immunrendszerét olyan szintre, hogy ne kapja el az első szembejövő bacit vagy vírust. 

immunerősítés kézmosás c-vitamin d-vitamin probiotikum illóolaj

GAchildrens

Vitaminokkal és probiotikummal
A C- és D-vitamin erősíti az immunrendszert, ha mást nem is, ezeket feltétlenül szedje a gyerek ősszel. C-vitaminból testsúlykilogrammonként 9 mg ajánlott naponta kétszer.
D-vitaminból napi 600-1000 NE mennyiséget szedjen. Ez a vitamin erősíti a csontokat is, valamint az allergia és az asztma ellen is véd. 
A cink a sejtmembrán erősítésével fokozza a sejtek ellenállóképességét, szabályozza a hormonok működését, véd a nehézfémek hatása ellen. Gyerekeknek napi 3-10 milligramm szükséges.
A probiotikumok támogatják a kedvező hatású bélbaktériumok funkcióját, így áttételesen serkentik az immunrendszer működését. Érdemes a kapszulásan kapható probiotikumokat váltogatva szedni, mert eltérő baktériumtörzsek vannak a különféle gyártmányokban. Tehát ha elfogyott az egyik márka, akkor következő hónapban lehet egy másikat szedni. A kapszulás probiotikum cukormentes, ellentétben az ízesített ivójoghurtokkal, amelyekben 1 dl-es poharanként 12 gramm, azaz 4 kockacukornyi cukor van. Tehát pár korttyal máris elfogyasztotta a gyerek az egész napra maximálisan ajánlott cukorfogyasztás (16 kockacukor) negyedét! 

Elegendő alvással
A kimerültség nemcsak a megbetegedésre hajlamosít, hanem a gyógyulás idejét is meghosszabbítja. A Harvard Egyetem kutatása rávilágított arra, hogy a gyerekeknél az alváshiány miatt csökken a természetes ölősejtek (NK-sejtek) száma, márpedig ezek veszik fel a harcot a kórokozókkal. Az erős immunrendszerhez a 12-18 éveseknek naponta 8-9 órát ajánlott aludniuk, a 7-12 éveseknek 10-11 órát, a 3-6 éveseknek 10-12 órát, a 3 éven aluliaknak napi 12-14 órát. Az iskolaidőben szokásos alvásrendet már ezen a héten érdemes elkezdeni, hogy hozzászokjatok a korán keléshez. Az alvás a növekedéshez és a megfelelő anyagcseréhez is létfontosságú.

Rendszeres testmozgással
Egy jó izzadós-lihegős focizással vagy biciklizéssel nemcsak az extrém sok ülve töltött órát kompenzálhatja a gyerek, és mozgathatja át az elgémberedett tagjait, hanem a nyirokrendszer aktivizálásával a kórokozókat is "kimossa" a szervezetéből.

immunerősítés kézmosás c-vitamin d-vitamin probiotikum illóolaj

Safbaby

Kevesebb cukorral
Egészen biztos, hogy nyáron a gyerek a szokásosnál több cukrot fogyasztott: a nagyi palacsintájával, a rengeteg fagyival, a sok-sok ottalvós buli során. A cukor azonban táptalaja a negatív hatású bélbaktériumoknak, amelyek így kiszorítják a kedvező, immunerősítő bélbaktériumokat. Az iskolakezdéssel apránként növeld a gyümölcs mennyiségét a csokik és nassok rovására. A gyümölcsök rosttartalma is kedvező hatású a gyerek bélműködésére.

Gyakori kézmosással
A kórokozók terjedésének akadályozása kulcsfontosságú az egészség megőrzésében. Noha a kézmosás önmagában technikailag nem serkenti az immunrendszert, áttételesen mégis segít: csökkenti a védekezőképességünket gyengítő káros faktorok számát. Mivel mosson kezet a gyerek? A sima babaszappan tökéletesen megfelel a célra, annak sűrű habja mossa le a kórokozókat a bőr felszínéről. Inkább a kézmosás időtartama számít: legalább 20 másodperc legyen (ennyi a Boci, boci tarka első két strófája). Antibakteriális (triklozán tartalmú) szappant vagy alkoholos kézfertőtlenítőt ne használjon a gyerek, mert abból veszélyes anyagok szívódhatnak fel a szervezetébe!  Akkor már inkább a folyékony szappan decijéhez cseppents 5-6 csepp teafa illóolajat, így lesz a normál (olcsó) kézmosóból fertőtlenítő hatású termék.

Illóolajokkal
A gyerekszoba levegőjét fertőtlenítsd napi 2-3 csepp eukaliptusz, teafa vagy oregánó illóolaj párologtatásával, amelyek élénkítik a kedélyt, antibakteriális hatásúak és erősítik az immunrendszert. 

immunerősítés kézmosás c-vitamin d-vitamin probiotikum illóolaj

Saloona

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
17
jan/2018

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Tél közepén kezd már minden kicsit áporodott szagú lenni, pláne a ruhásszekrény. Változtass ezen az alábbi tippekkel!

illóolaj otthon

KÉP

Saját kezűleg varrt textilzsákból, de akár párját vesztett zokniból is készíthetsz illatgömböt, elég kitömni egy marék vattával, a nyakára szalagot kötni, amelynek segítségével belógathatod a vállfák közé, és hetente 1-2 csepp illóolajjal frissíteni. Figyelem: a gömb ne érjen a ruhákhoz, nehogy olajfoltosak legyenek.

illóolaj otthon

KÉP

A korábban megvásárolt, ruhatartó rúdra akasztható műanyag dobozos illatosítót újrahasználhatod, ha a benne lévő itatóspapírra néhány csepp illóolajat cseppentesz. 

A fiókok aljának külső (az alatta lévő fiók feletti) oldalára ragaszthatsz textiles leukoplasztot, amelyre szintén csöppentesz egy kis illóolajat. A csík jól beszívja és megtartja az illóolajat, de mivel nem ér a fiókban lévő holmikhoz, nem kell aggódnod a foltok miatt sem. (Frissítéshez persze ki kell venni a fiókot, vagy a használt leukoplasztot leszedni.)

Ne csak illatosíts, hanem kösd is meg a kellemetlen szagokat. A kréta remek szagelszívó: egy kis tüllzsákba (nejlonharisnyába) tegyél egy-két rúd krétát, és akaszd a gardróbba. Hasonló célokra használható a szilikonos macskaalom is. Zokniba töltve a csizmákat is szagtalaníthatod vele.

illóolaj otthon

KÉP

Az illóolaj választásakor vedd figyelembe, hogy az adott szekrény vagy fiók melyik helyiségben van. Hálószobában nem ajánlott olyan illatokat használni, amelyek túlságosan frissítőek, aktivizálóak. A közismert levendulán túl vannak még érdekes illatok. Arra érdemes ügyelni, hogy a gardróbot olyan illóolajjal illatosítsd, ami harmonizál a parfümöddel, hiszen a ruháid bizonyos mértékig átveszik az illóolaj illatát.

Kubeba: a babérfélék családjába tartozó örökzöld kubeba vagy faggyúfa Délkelet-Ázsiában honos 5-12 méter magas fa. Illata édes, gyümölcsös, citrusos jellegű, amelyet kedélybetegség gyógyítására is használnak.

illóolaj otthon

KÉP

Geránium: rózsára emlékeztető nőies illat, arcápoló olajba csepegtetve is remek hatású, állítólag az immunrendszert is erősíti.

illóolaj otthon

KÉP

Citronella: édeskés-citrusos illat, amely elveszi a kellemetlen szagokat, párologtatóba is ajánlott. 

illóolaj otthon

KÉP

Ilang-ilang: édes, nehéz virágillat, aromafürdőnek is jó egy stresszes nap után. Állítólag csökkenti a magas vérnyomást, emellett vágykeltő hatású.

illóolaj otthon

KÉP

Szantálfa: keleties jellegű, csendesítő, érzéki illat, a párna csücskére is cseppenthetsz egyet belőle.

illóolaj otthon

KÉP

Mielőtt gyerekszobában használnál illóolajat, kérd ki gyerekorvos vagy bőrgyógyász tanácsát, mert bizonyos illóolajokat 6 éves kor alatt tilos alkalmazni.

Ez is érdekelhet:

illóolaj otthon

25 szuper tipp fél pár zokni hasznosítására
 


0
Tovább
18
okt/2017

Ültess gyógyító fát a kertedbe!

Itt az őszi faültetés ideje, de sokan tanácstalanul nézik az óriási választékot. Érdemes volna egy egészen különleges szempontot is figyelembe venned: válassz olyan fát a lakókörnyezetedbe, amely képes erősíteni az immunrendszeredet!

A Földön körülbelül 300 ezer növényfaj él, ami csekély szám a 7,77 milliónyi állatfajhoz képest, mégsem tudunk eleget róluk. Ilyen például a védekezésük módja: a növények nem rendelkeznek gyors helyváltoztató képességgel, tehát ha megtámadják őket, más módon kell megvédeniük magukat. Például különféle vegyületeket kezdenek termelni és kibocsátani: ezeknek a kémiai anyagoknak többféle szerepük van, például elriasztják vagy elpusztítják a kórokozót/kártevőt, figyelmeztetik a fajtársakat, gyógyítják a növény sérüléseit, betegségeit.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Mindig öröm, ha egy népi gyógyászati eljárásról a modern tudomány kideríti, hogy valós alapja van. Ilyen a japán sinrin-joku, azaz erdőfürdő: a szigetországbeliek szerint gyógyító hatással van a testre és a lélekre, ha időnként "megmerítkezünk" az erdei levegőben. És így igaz: az elmúlt években végzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az erdei levegőben lévő természetes vegyületek, a fent említett kémiai anyagok képesek fokozni az emberi immunrendszer működését, egyebek közt növelik vérünkben a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számát -- akár 7 nappal a kirándulás után is. Az NK-sejtek olyan nyiroksejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a daganatos és vírusosan fertőzött sejtek elpusztításában. 

1937-ben Borisz Tokin szovjet biokémikus alkotta meg a fitoncid szót, amelynek jelentése: a növény által kibocsátott. Tokin több ezer olyan molekulát azonosított különféle növények körül a levegőben és a talajban, és feltétezte, hogy az adott növények ezekkel védik meg magukat a támadások ellen. S mivel egy erdőben egy adott pillanatban mindig van egy vagy több sérült növény, ezért az erdei levegőben sok a fitoncid, mondta Tokin.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Jóllehet elmélete nagy népszerűségnek örvendett a Szovjetunióban, Koreában és Japánban, könyvét nem fordították le angolra, ezért Európa és Amerika nemigen szerzett róla tudomást. Persze Nyugaton is foglalkoztak a témával, ott allelopátiának nevezve a jelenséget. Az 1960-as években volt egy felfutása a témának, sokan vélték, hogy a modern orvoslásban is szerepet kaphat, de a lelkesedés lelohadt.

A növények kémiai kommunikációja, védekezése évtizedekre homályba merült. Voltak ugyan próbálkozások, például Magyarországon a néhai Cebe Zoltán erdőmérnök a körmendi kórház parkjában ültetett "gyógyító" fákat akárcsak Tokin hajdanán Szocsi szanatóriumai körül.  Mint írta: "Tokin, majd Brüncev megállapították, hogy a magasabb rendű növények: több fafaj, valamint fokhagyma, retek, torma, vöröshagyma olyan anyagokat termel — természetesen eltérő mértékben — melyek erős fertőtlenítő hatásúak. Főképp az alábbi kórokozók voltak érzékenyek: TBC, kolera, dysenteria, hastifusz, difteria. Ezen anyagok a természetben védekezésre szolgálnak, de az ember is igénybe veheti jó szolgáltatásukat. (...) A növények illata, aromája gyakran esik össze erős fitoncid hatással. Azonban az is gyakori, hogy erős fitoncid hatás nem párosul semmiféle illattal, szaggal." (Cebe másik írása a kórházak biológiai védelméről fitoncidokkal az Erdészeti Lapok 1993. évi 6. füzetének 181. oldalán olvasható ide kattintva.)

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

További egészségügyi kutatások azt állítják, hogy már egy 30 perces erdei séta csökkenti a vérben a kortizol stresszhormon szintjét, valamit a pulzust és a vérnyomást. Emellett serkenti a paraszimpatikus (vegetatív) idegrendszeri aktivitást, ezzel az emésztést és a kiválasztást, illetve mérsékli a szimpatikus idegi aktivitást, vagyis a stresszválaszokat. Néhány napja angol kutatók javasolták, hogy az erdőfürdő legyen a háziorvos által felírható gyógymód.

Az interneten található kutatások szerint a Magyarország éghajlatán is életképes fafajok közül az alábbiak rendelkeznek fokozott fitoncid-hatással: kínai papíreperfa, duglászfenyő, erdeifenyő, japánakác (pagodafa), lucfenyő, csavarttűjű fenyő, európai ciprus, nyír, juhar, atlaszcédrus, jegenyefenyő, tiszafa, nehézszagú boróka, ginkgo biloba (páfrányfenyő),  tölgy, gyertyán, dió. Ezek közül biztosan találsz a kerted méretéhez passzoló fajtát.

Amíg nem jutsz el a faültetésig, érdemes minél többször túrázni az őszi erdőben.

Ha pedig gyorsan növő törpefát akarsz az ablak elé ültetni, ide kattintva olvashatod korábbi posztunkat. 


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum