Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
jan/2018

Nemsokára drónok vigyázzák az olasz autópályákat

2017 decemberében hirdette meg az olasz autópályaügynökség (ANAS) azt a 30 millió eurós pályázatot, amelynek célja az olasz autópályák "felokosítása", részben a közeljövőben érkező önvezető autók miatt. Az ANAS a világhírű építész, Carlo Ratti elképzeléseit követi, a Smart Road rendszer középpontjában egy drónhálózat kiépítése áll.

drón önvezető járművek okos közlekedés Carlo Ratti Olaszország

Első körben 2500 kilométeren alakítanák ki a rendszert, amelyben Flying Poles nevű okososzlopokat telepítenének az utak mentén: ezek nemcsak világítanak majd, hanem wifi-adókként és a drónok töltőállomásaként is funkcionálnak, valamint figyelik az időjárási körülményeket és az előttük elhaladó forgalmat. Az oszlopok folyamatos wifi-vételt biztosítanak az elhaladó autóknak, de persze a kapott információkat is átsugározzák a járművezetőknek, illetve a törzsükön elhelyezett panelen kijelzik.

drón önvezető járművek okos közlekedés Carlo Ratti Olaszország

Ahol az okososzlopok balesetet vagy természeti katasztrófát (áradás, sziklaomlás) észlelnek, kiküldik a drónt, amely elsősegély-csomagot vihet a sérülteknek, a többi autóst pedig felettük elrepülve wifin értesíti a torlódásról. Ezzel további balesetek előzhetők meg, illetve a kerülőutakra terelt forgalommal csökkenhet a környezetterhelés.

"Napjainkban óriási horderejű változások tapasztalhatók a mobilitás terén. Az internet gyökeresen megváltoztatta mind a közlekedést, mind az úttervezést -- mondta Ratti. -- Projektünkkel a meglévő autópályahálózat fölé szeretnénk egy digitális ernyőt kiterjeszteni, amellyel egyszersmind jobb adatokat nyerünk az utakról."

drón önvezető járművek okos közlekedés Carlo Ratti Olaszország

A drónok emellett az úthálózat és kiegészítő pályaelemek állapotát is folyamatosan monitorozhatják, például a keletkező kátyúkat detektálják. Következő lépésként a begyűjtött információkat összesítik egy amolyan "autópálya-internet" információhalmazzá, amely előkészíti az utakat az önvezető járműveknek. A tervezett 2500 kilométer bő 10 százaléka Olaszország 26 ezer kilométeres autópálya-hálózatának, amelyet az ANAS felügyel.

Ez is érdekelhet:

drón önvezető járművek okos közlekedés Carlo Ratti Olaszország

Még 30 szuper ötlet PET-palack újrahasznosítására


0
Tovább
22
jan/2018

Betiltják Skóciában a műanyag fültisztító pálcikákat

2017 legszomorúbb természetfotója egy tengeri csikóhalról készült, amely egy fültisztító pálcikába kapaszkodik. Ez lehetett az utolsó lökés ahhoz a rendelethez, amellyel az Egyesült Királyságban első országként Skócia betiltja a műanyag pálcikás fültisztítókat. Becslések szerint ezzel az egy döntéssel 50 százalékkal csökkenhet a skót háztartásokból tengerbe jutó hulladék mennyisége.

műanyag környezetszennyezés fültisztító pálcika betiltás Skócia

Fotó: Justin Hofman

Az intézkedésre azért került sor, mert a számtalan figyelemfelhívó kampány dacára a skótok többsége még mindig a vécébe dobja, majd lehúzza a használt pálcikákat. A skóciai szennyvíztisztító létesítmények naponta 945 millió liter szennyvizet kezelnek. Ám a rendszert nem arra tervezték, hogy kiszűrje a pálcikákat, amelyek így kijutnak a természetbe, és apró méretükhöz képest óriási környezetszennyezést okoznak. A műanyag pálcika rendkívül veszélyes az élővilágra, hiszen ha lenyeli egy madár vagy tengeri állat, el is pusztulhat tőle.

Dr. Richard Dixon, a Föld barátai szervezet skóciai csoportjának igazgatója a műanyaghulladék ellen vívott harc fontos döntésének tartja a fültisztító pálcikák betiltását. "A műanyagszatyrokra kivetett díj, illetve az italosüvegek és -dobozok visszaváltási rendszere után ez újabb helyes lépés ahhoz, hogy a társadalom környezettudatosabban használja a forrásait. Várjuk a kormányzat által beígért hasonló rendeletet az egyszer használatos műanyagok esetében is, mint például a kávéspoharak."

A fültisztítópálcika-gyártók bizonyos országokban már csak olyan pálcikákat forgalmaznak, amelyek szára préselt papírból, tehát lebomló anyagból van. Ám ugyanezek a cégek sok helyütt még mindig a műanyagpálcikás fültisztítókat forgalmazzák.

Egyébként a szakorvosok nem is ajánlják a pálcika használatát, mert egyrészt felsértheti a fül belsejét, másrészt csak összetömöríti a fülzsírt. Annak fellazításához sokkal jobb a patikákban is kapható fülolaj-spray vagy a zuhanyozás közbeni meleg vizes átöblítés.

Mint arról blogunk beszámolt, 2017-ben az amerikai Seattle városában hirdettek kampányt a műanyag szívószálak betiltása érdekében.  Csak az Egyesült Államokban naponta 500 millió szívószál kerül egyetlen használat után a kukába, rosszabb esetben a környezetet szennyezi. Előrejelzések szerint 2050-re több műanyag lesz a világtengerekben, mint hal. És 30 év múlva a tengeri madarak emésztőrendszerében is 90 százalék műanyag lesz, és csak 10 százalék táplálék.


0
Tovább
20
jan/2018

Végre bűntudat nélkül cserélhetjük le a ruháinkat, akár havonta!

Egy új üzleti modellnek köszönhetően zöldebb lehet a divatipar. A környezettudatosság és a ruhavásárlás eddig nemigen fért meg együtt, hiszen a nemzetközi fast fashion ruhamárkák hírhedtek arról, hogy tevékenységük milyen negatív hatással van a természetre. Egyrészt az óriási alapanyag- és energiaigény, másrészt a több ezer kilométeres szállítás (Kínából, Bangladesből stb.), harmadrészt a gyakran vacak minőség miatt, mert ezek a ruhák pár viselés után legtöbbször a szemétben végzik. Ha meg nem, akkor jó esetben mennek a jótékonysági szervezeteknek, mert a divatcégek folyamatosan azt sulykolják a vásárlókba, hogy kövessék az állandóan változó trendeket. Vagyis amit két hónapja megvett az ember, mert szuperdivatos volt, azt nemsokára ciki lesz felvenni.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

FOTÓ: KLEIDEREI

Pár cég előállt egy újfajta működési modellel, ami forradalmasíthatja a divatipart: ne vásárolj, hanem kölcsönözz jó minőségű ruhákat, méghozzá előfizetéses rendszerben. 

KLEIDEREI
Ezt a hamburgi céget két barátnő, Pola Fendel és Thekla Wilkening alapította 2012-ben. A ruhakölcsönzés tagsági rendszerben működik, ennek díja havonta 34 euró. Cserébe a tagok minden hónapban házhoz szállítással kapnak egy dobozt, benne 4 darab designer ruhaneművel vagy kiegészítővel.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Ezeket négy hétig viselhetik (vagy tovább, ha szeretnék), és utána visszaküldik, hogy újabb dobozt kaphassanak. A Kleiderei nagyjából 4500 ruhadarabbal rendelkezik, a gyűjteményt folyamatosan frissítik, tehát nem valószínű, hogy valaki kétszer kapja meg ugyanazt a holmit. Mivel a tagok részletesen beszámolnak ruházati stílusukról, elvárásaikról, ezért minél tovább maradnak tagok, annál valószínűbb, hogy az egyéniségükhöz passzoló holmikat kapnak.

LENA THE FASHION LIBRARY 
Az amszterdami "ruhakönyvtár" havi tagdíja 25 euró, ezért a tagok pontokat kapnak, amelyeket a boltban válthatnak be ruhákra. Az alap tagdíj 100 ponttal egyenértékű, ebből már ki lehet kölcsönözni egy kabátot. Egy póló 25 euróért kölcsönözhető. Prémium díjért több pontot kap a tag.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

A Lena az olyan divatmárkákra szeretne specializálódni, amelyek környezetbarát, fenntartható módon működnek, de termékeik emiatt drágábbak, mint a fast fashion márkák. A kölcsönzéses rendszerrel mindenki számára elérhető ez a divat is.

LE TOTE
Az Egyesült Államokban működő cég minden hónapban kiküld tagjainak egy dobozt tele ruhákkal és kiegészítőkkel. Szállítás előtt a kínálatot online ellenőrizzük és visszaigazoljuk, hogy ne küldjenek olyasmit, ami nem tetszik. A holmikat tetszés szerinti ideig használhatjuk, utána ingyen visszaküldhetjük.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Sőt, egy hónapban több dobozt is kérhetnek a tagok, semmi nincs korlátozva. Ha nagyon megtetszik valami, 50 százalékos kedvezménnyel meg is vehetjük. A havi előfizetési díj 69 dollártól kezdődik, és az igények szerint módosítható. 

Hogy ez miért jó?

A ruhakölcsönzéssel rengeteg pénzt lehet megtakarítani, és úgy frissítheti az ember a ruhatárát, hogy lényegében mindig ugyanannyi ruha van a szekrényében, nem halmozódik fel ezernyi felesleg. Az is komoly tényező, hogy a kiszállításos rendszerrel az üzletjárásra fordított időt is megtakaríthatjuk. Iparági statisztikák szerint a fast fashion üzletekben vásárolt cuccok 50 százalékától 12 hónapon belül megszabadul a tulajdonosuk. Ezzel körülbelül 500 milliárd dollár megy a kukába évente. A kidobott ruhák alig 1 százalékát hasznosítják újra, a túlnyomó többség szemétégetőben végzi.

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

A fenti grafikon az Ellen MacArthur Alapítvány 150 oldalas tanulmányából származik, amelyben azt részletezik, miként kéne megreformálni a ruhaipart, hogy elérhetővé váljon a körkörös gazdaság. Hiszen a ruhaipar milliók számára biztosít rendszeres kereseti lehetőséget, tehát nem "betiltani", hanem átalakítani kéne.

Ez is érdekelhet:

környezetterhelés fast fashion divat újrahasznosítás

Most jött el az ideje, hogy etikus ruhatárad legyen!


0
Tovább
17
jan/2018

Így lesz csodásan illatos a gardróbod

Tél közepén kezd már minden kicsit áporodott szagú lenni, pláne a ruhásszekrény. Változtass ezen az alábbi tippekkel!

illóolaj otthon

KÉP

Saját kezűleg varrt textilzsákból, de akár párját vesztett zokniból is készíthetsz illatgömböt, elég kitömni egy marék vattával, a nyakára szalagot kötni, amelynek segítségével belógathatod a vállfák közé, és hetente 1-2 csepp illóolajjal frissíteni. Figyelem: a gömb ne érjen a ruhákhoz, nehogy olajfoltosak legyenek.

illóolaj otthon

KÉP

A korábban megvásárolt, ruhatartó rúdra akasztható műanyag dobozos illatosítót újrahasználhatod, ha a benne lévő itatóspapírra néhány csepp illóolajat cseppentesz. 

A fiókok aljának külső (az alatta lévő fiók feletti) oldalára ragaszthatsz textiles leukoplasztot, amelyre szintén csöppentesz egy kis illóolajat. A csík jól beszívja és megtartja az illóolajat, de mivel nem ér a fiókban lévő holmikhoz, nem kell aggódnod a foltok miatt sem. (Frissítéshez persze ki kell venni a fiókot, vagy a használt leukoplasztot leszedni.)

Ne csak illatosíts, hanem kösd is meg a kellemetlen szagokat. A kréta remek szagelszívó: egy kis tüllzsákba (nejlonharisnyába) tegyél egy-két rúd krétát, és akaszd a gardróbba. Hasonló célokra használható a szilikonos macskaalom is. Zokniba töltve a csizmákat is szagtalaníthatod vele.

illóolaj otthon

KÉP

Az illóolaj választásakor vedd figyelembe, hogy az adott szekrény vagy fiók melyik helyiségben van. Hálószobában nem ajánlott olyan illatokat használni, amelyek túlságosan frissítőek, aktivizálóak. A közismert levendulán túl vannak még érdekes illatok. Arra érdemes ügyelni, hogy a gardróbot olyan illóolajjal illatosítsd, ami harmonizál a parfümöddel, hiszen a ruháid bizonyos mértékig átveszik az illóolaj illatát.

Kubeba: a babérfélék családjába tartozó örökzöld kubeba vagy faggyúfa Délkelet-Ázsiában honos 5-12 méter magas fa. Illata édes, gyümölcsös, citrusos jellegű, amelyet kedélybetegség gyógyítására is használnak.

illóolaj otthon

KÉP

Geránium: rózsára emlékeztető nőies illat, arcápoló olajba csepegtetve is remek hatású, állítólag az immunrendszert is erősíti.

illóolaj otthon

KÉP

Citronella: édeskés-citrusos illat, amely elveszi a kellemetlen szagokat, párologtatóba is ajánlott. 

illóolaj otthon

KÉP

Ilang-ilang: édes, nehéz virágillat, aromafürdőnek is jó egy stresszes nap után. Állítólag csökkenti a magas vérnyomást, emellett vágykeltő hatású.

illóolaj otthon

KÉP

Szantálfa: keleties jellegű, csendesítő, érzéki illat, a párna csücskére is cseppenthetsz egyet belőle.

illóolaj otthon

KÉP

Mielőtt gyerekszobában használnál illóolajat, kérd ki gyerekorvos vagy bőrgyógyász tanácsát, mert bizonyos illóolajokat 6 éves kor alatt tilos alkalmazni.

Ez is érdekelhet:

illóolaj otthon

25 szuper tipp fél pár zokni hasznosítására
 


0
Tovább
16
jan/2018

A csatornacsőlakás lehet az új trend Hong Kongban

Mivel Budapestnél alig kétszer nagyobb alapterületen 7,3 millióan élnek (a magyar fővárosban 1,7 millióan), Hong Kongban állandóan agyalnak a lakhatási lehetőségek bővítésén. Volt már olyan terv, hogy a felüljárók alatt kiszuperált áruszállító konténerekből halmozzanak egymásra lakó-egységeket, hiszen felüljáróból közel kétezer van a több mint 200 szigetből álló városállamban, és alattuk sokhelyütt most is hajléktalanok húzzák meg magukat. A rászorulók száma kormányzati statisztikák szerint 9 százalékkal nőtt 2017-ben. 

Jelenleg körülbelül 200 ezer ember él a függőleges nyomornegyedekben: a 35-100 méter magas toronyházakban az átlagosan 6 négyzetméter alapterületű  "koporsólakásokat" horribilis áron (átszámítva akár 8 ezer forintos négyzetméteráron) adják ki  a bérlőknek. Ehhez képest minőségi ugrás volna a legújabb ötlet, az átalakított betonelem. A csődarabok vadonatújak, nem építési bontásból származnak, tehát "áthasznosított" (repurposed) jellegűek: a meglévő tárgyat új módon hasznosítják.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Lényeg a lényeg, a csatornaszelvényeket otthonos módon berendeznék olcsó átmeneti otthonoknak. James Law helyi építész 2 darab 2,5 méter átmérőjű betonelemből 10 négyzetméteres mikrolakást alakított ki, az első a lakótér ággyá kinyitható kanapéval,

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

a hátsó a teakonyha és fürdőszoba.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Az O-Pod kísérleti lakóelemeket olyan foghíjtelkeken helyeznék el, ahol hagyományos építkezés nem kivitelezhető.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Mivel a betonelemek 22 tonnát nyomnak, a mikrolakásokat nem is kell összerögzíteni, elég egymásra rakni és egy külső fémlépcsővel összekötni.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

A betonelemeket már most is tömegesen gyártják, tehát viszonylag olcsón hozzáférhetők, mondta Law. Gyártási technológiájuk kiforrott, anyaguk kivételesen erős, hiszen föld alatti használatra tervezték őket. A szubtrópusi klímájú városállamban a betonelemek jó védelmet nyújtanának a gyakori esőzések és tájfunok ellen. Law szerint körülbelül 15 ezer dollárból megvásárolható és kialakítható egy O-Pod lakóelem, ami mind alapterületre, mind árban fele az átalakított konténerlakásoknak. A túlzsúfolt Hong Kongban mindn ötletet megfontolnak.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Egyébként aki kipróbálna egy betonelemlakást, májustól októberig megteheti az ausztriai Linzhez közeli Ottensheimben álló Das Parkhotel létesítményben.

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Fotó: Dietmar Tollerian

Ez is érdekelhet:

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

Ezekre ügyelj a madáretetés során!

újrahasznosítás otthon építészet O-Pod James Law Hong Kong

A légtisztító szobanövényektől okosabb és nyugisabb is leszel


0
Tovább
13
jan/2018

Azt várják ettől a kerékpártól, hogy forradalmasítja a városi közlekedést

Kicsi, könnyű, bárki képes összeszerelni, csavarok rögzítik az alkatrészeket, nem hegesztés, és moduláris, azaz funkciótól függően variálható a szerkezete.

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

A Bellcycle már azzal is felkelti a figyelmet, hogy elsőkerék-meghajtású, mint a velocipédek vagy a gyerekbiciklik. 

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

A kormány az ülés alatt van rögzítve, és ebből adódóan egyenes testtartással lehet kerékpározni. Néhány óra gyakorlással elsajátítható a hajtás módja.

A Bellcycle plusz alkatrészekkel átalakítható háromkerekűvé, elekromos kerékpárrá vagy teherszállító cargobike-ká. 

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

Tervezője Alex Bell, aki New York-i kerékpárosként teljesen újszerű közlekedési eszközt akart alkotni. Mind a kivitelében, mind a méreteiben, mind a hajtási módban sikerült is megvalósítania elképzelését.

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

Nemcsak a kerékpár felépítése újszerű, hanem a mögötte lévő gondolat is. A Bellcycle lapra csomagolt állapotban érkezik a megrendelőhöz, és a kb. 100 alkatrészből néhány szerszám segítségével gyorsan összeszerelhető "akár otthon, akár a Déli-sarkon".

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

Lent az elektromotoros változat látható:

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

Mindenki ugyanazt kérdezi Belltől: Miért? "Mert más, mert szórakoztató, mert fura", válaszolta Bell. A kerékpár terve open source, azaz szabadon hozzáférhető és letölthető. Akinek van ezermester ismerőse, akár maga is megcsinálhatja.

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

A Bellcycle áráról egyelőre nincs információ, és Bell nem indított pénzgyűjtést sem, viszont állítólag valamilyen bevezető reklámkampányra készül. 

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

Nekünk azért tetszik ez a bringa, mert a hossza 100 centiméternél kisebb, azaz nem kellene külön jegyet érvényesíteni, ha fel akarnánk vele szállni villamosra vagy buszra (akár egy rollerrel). Mert az volna a legkényelmesebb megoldás, ha ezt is, azt is használhatnánk. 

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

Bellcycles a Twitteren
Bell weboldalán fel lehet iratkozni hírlevélre
Bellcycles a Facebookon

Ez is érdekelhet:

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

A legtutibb guruló sporteszközök városi közlekedéshez

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem


Csökkenti a baleseteket és a környezetterhelést a sávcserélő kereszteződés

városi közlekedés kerékpár Bellcycle környezetvédelem

Télen fűt, nyáron hűt, évente elég egyszer gondozni: ez a zöldtető


0
Tovább
08
jan/2018

Pályát módosítanál az új évben? Mit szólsz az upcyclinghoz?

A nyolcvanas években óriási divat volt az Ecseri piacról szerzett ezüst, esetleg alpakka kanálból vagy villából hajlított karperec. Akkoriban még senki nem hívta az ilyesmit upcyclingnak (ejtsd: apszájkling), pedig pont ez volt: így nevezik, ha nemcsak újrahasznosítunk (azaz recycling), hanem magasabb (up), művészi szintre emelünk egy használt, kidobott tárgyat, alapanyagot.

Az alábbi összeállításban régi eszcájgtól kezdve a számítógépdarabokon át motorkerékpár- és biciklialkatrészekig számtalan kacatot találunk, amelyekből a kreativitás lenyűgöző műalkotásokat varázsolt. Aki kedvet kapna hasonló kalapálgatáshoz-forrasztgatáshoz, ne habozzon: a mai világban már viszonylag egyszerű az értékesítés az interneten keresztül például az Etsy, az Ötletek boltja, a Magyar kézműves ajándékok vagy a Meska kézműves-webshopokban. A lényeg a fantázia és az elhivatottság. Ha belevágsz hasonló upcyclingba, feltétlenül küldj blogunknak néhány fotót az alkotásaidról! 

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Az amerikai Matt Wilson ezüst evőeszközökből formált madaraival vált híressé, de tud ő tengeri állatokat is.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

A különféle daraboknak a tenger által partra mosott uszadékfából készít talapzatot.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Bevallása szerint annyira meglódult az értékesítés, hogy február közepéig teljesen be van táblázva. Instagram-oldalának 40 ezer követője van. 

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Az angol Julie Alice Chappel számítógép-alkatrészekből, nyomtatott áramkörökből, ellenállásokból készíti leheletfinom rovarjait.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Van köztük pillangó, szitakötő,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

de még csótány is.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Minden darab egyedi design, és ennek megfelelő az ára is: a 8-13 centiméter szárnyfesztávolságú rovarkákat bekeretezve átszámítva 40-50 ezer forintért lehet megrendelni a webáruházból.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

S itt van a francia Edouard Martinet, akit bármelyik roncstelepen megszállott guberálónak néznének, egészen addig, amíg meg nem látják elképesztő alkotásait.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Például a szitakötő elnyújtott potroha egy biciklipumpa,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

a légy lába autós ablaktörlő kar és kerékpárlánc,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

a fecske karma fogorvosi kampó,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

az imádkozó sáska szemei egy robogó indexbúrái,

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

a szardínia pikkelyei kerékpáremblémák.

újrahasznosítás művészet upcycling természet hulladék

Martinet pár szerszámmal dolgozik, nem forraszt vagy hegeszt, kizárólag csavarokkal vagy szegecsekkel rögzíti össze az alkatrészeket. Ezeket direkt úgy válogatja, hogy passzoljanak egymáshoz. És nemcsak passzolnak: rajongói méltányolják, hogy az állatfigurák élethűek, anatómiailag pontosak. Weboldalán részletesen leírja (francia és angol nyelven), hogy milyen darabokból állnak a szobrok. Árakról nincs infónk, de 2016 májusában egy kiállításon 40 alkotásából 19 egy hét alatt elkelt.
 


0
Tovább
06
jan/2018

Ha ezeket a tippeket követed 2018-ban, teljes joggal zöldnek nevezheted magad

Most jött ki a tavalyi év elemzése, ezek szerint 2017 volt a második legmelegebb év a rekorder 2016 után. És elég megnézni az eheti időjárást, ha valaki kételkedne a klímaváltozásban. Márpedig csakis a mi generációnk odafigyelésén, hozzáállásán múlik, hogy mi lesz itt pár évtized múlva. Távolinak tűnik? Mihez képest? A gyerekeinkért, unokáinkért tesszük, érdemes belevágni.

Nem kell ahhoz napelemet meg passzív házat vagy elektromos autót venni, hogy valaki környezettudatos életet éljen. Hétköznapjainkban ezerféle módon tudjuk csökkenteni a környezetterhelést, a Földet elborító hulladék mennyiségét, a pazarlást. Minél többen viselkedünk így, annál hamarább lesz ez a norma. 

Az alábbi tippekből egyet-egyet havonta vagy kéthavonta érdemes beemelni a napi gyakorlatba, nem kell mindent egyszerre, csak apránként, úgy sokkal könnyebb meghonosítani a csaláádban. Az se baj, ha eleinte párszor elfelejtjük őket. Lényeg, hogy törekedjünk a jó ügyért való változásra, változtatásra.

1. Mindig írj bevásárlólistát

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Nálunk egész héten kint van egy cetli a konyhapulton, és amikor kifogy vagy eszünkbe jut valami, felírjuk rá. Ezzel a bevásárlólistával megyünk vásárolni, és odafigyelünk arra, hogy tényleg csak a listán szereplő tételek kerüljenek be a bevásárlókocsiba. Az impulzív (vagyis hirtelen elhatározásból elkövetett) vásárlással ugyanis általában olyan dolgokat szoktunk venni, amikre valószínűleg nincs szükségünk -- hiszen ha már lett volna, akkor szerepelnének a bevásárlólistán. A szigorúságot enyhítendő lehet azt játszani, hogy előre meghatározott időre kell bevásárlolni, és akkor tutira nem lesz lehetőség andalogni a sorok között és "véletlenül" beejteni ezt-azt a bevásárlókocsiba.

2. Mellőzd az autót

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Ha tömegközlekedéssel 2 (3) megállónál közelebb van valami, és nem kell onnan nehéz dolgot hazahozni, tényleg nem volna szabad kocsival menni. Sík vidéken megteszi a kerékpár vagy a roller, hegyen pedig a lábbusz. Ha esik, lehet tömegközlekedést használni :)

3. Ne dobj ki ételt

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Nagymamáinknak még az volt a szavajárásuk, hogy "kenyeret kidobni vétek", és nem feltétlenül csak azért, mert vallásos lévén a kenyér Krisztus testét jelképezte számukra. Az ételpazarlás mára óriási méreteket öltött: az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint az emberi fogyasztása szánt ételek 30 százaléka a kukában végzi, ez évente 1,3 milliárd tonna ételt jelent, nagyjából 990 milliárd dollár értékben. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni.
Amennyiben megtervezed, hogy mit fogsz főzni és enni a következő héten, és tartod magad a bevásárlólistához, akkor valószínűleg nem készül felesleg, nem romlik rád semmi, nem kell kidobni. A különféle maradékokat kiválóan újra lehet hasznosítani szendvicsekben, de ha mégsem akarod megenni, akkor becsomagolva tedd ki a rászorulóknak vagy vidd el egy Ételadomány-dobozba (ezek elérhetőségét a neten városonként megtalálod).

4. Minden papírt kétszer használj fel

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Elképesztő mennyiségben dobunk a szemétbe olyan papírt, amit még egyszer újra lehetne hasznosítani: egy gyereknek mindegy, hogy arra az üres borítékra firkál-e, amiben a gázszámla volt. A díjbeszedő levelének előlapja, nem betelt iskolai füzetek lapjai is kiválóan alkalmasak például bevásárlólistának. Statisztikák szerint egy átlagos irodista évente 10 ezer lap papírt használ el. A FAO szerint 2016-ban 180 millió tonna fapép készült a papíripar számára, ez 40 százalékkal több, mint 1980-ban. Az évente világszerte kivágott fa kétharmadából papír és fapép készül.  

5. Hús helyett egyél minél több növényi fehérjét

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

2018 egyik nagy trendje lesz (a Pinterest szerint, erről ide kattintva olvashatsz bővebben), hogy fokozódik a növényi fehérjék fogyasztása hús helyett. Ilyen például a hüvelyesek (bab, lencse, borsó, csicseriborsó), olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, szezám-, tök- és napraforgómag), gabonák (tönkölybúza, barnarizs, zab, rozs, árpa, quinoa, chia), zöldségek (spenót, burgonya, kukorica, kelfélék, brokkoli, karfiol, paradicsom), gyümölcsök (banán, alma, körte, narancs).
Az élelmiszeripar évtizedek óta eltúlozza a húsfogyasztás jelentőségét. Számítások szerint ha az egész világ felhagyna a húsevéssel 2050-re, akkor az élelmiszer- (benne a vöröshús-)termeléssel kapcsolatos légszennyező gázok kibocsátása 70 százalékkal csökkenne. Ezek a gázok hozzájárulnak az üvegházhatás erődödéséhez, ami a Föld felmelegedését okozza. Ennek egyik tünete a mostani szélsőséges időjárás.  
Múltkor beszélgettem valakivel a húsevésről, és közölte, neki muszáj mindennap húst tennie az asztalra, mert "a fiaim vércsék". Nagy kérdés, hogy ha a gyerekek nem hallanák azt mindennap, hogy ők annyira odavannak a húsért, mint a ragadozó madarak, akkor is ragaszkodnának-e a napi húsfogyasztáshoz?... 

6. Áramtalanítsd a felesleges készülékeket

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Energiavámpír készülékeink nem lesznek hálásak ezért, de a pénztárcánk igen: 10 százalékkal csökkenhet az áramszámla, ha használaton kívül áramtalanítjuk a stand-by üzemmódban is energiafaló készülékeket. Egy kapcsolható elosztó könnyen használható, és a túláram ellen is véd.

7. Ne tárgyat, hanem élményt ajándékozz

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Karácsonykor biztos mindenki kapott olyan kozmetikumot vagy ruhadarabot, amit soha nem fog használni, és néhány fiókban töltött év után megy a kukába. Ha ezek helyett pénzt vagy ajándékutalványt (kártyát) kapott volna az illető, azon olyan dolgot vehetett volna, amire igazán szüksége van, és meg lehetett volna előzni a pazarlást. További ihletadó ötleteinket a vásárlásmentes ajándékozáshoz elolvashatod ide kattintva.  


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum