Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
06
szept/2023

Így készítsd el a zöldségeket tökéletes húspótlónak

A zöldségek olyan finomak lesznek néhány egyszerű konyhai trükktől, hogy kiváltják a húst is.

konyha étel zöldség vegetariánus vegán

KÉP: Pexels


0
Tovább
30
jan/2023

Érdemes volna a szóját algára cserélni?

A feldolgozott élelmiszerek gyártásakor nagy mennyiségben használnak szóját, amit érdemesebb volna a fenntartható módon termeszthető, fehérjében gazdag algára cserélni. Mondjuk is, miért.

élelmiszer fenntarthatóság alga

KÉP: Pexels


0
Tovább
15
feb/2021

Csúnya zöldségből, ütődött gyümölcsből lesz az értékes táplálékkiegészítő 

Pár évvel ezelőtt nevetségesnek tartottuk azt az előírást, ami a bizonyos mértékben görbülő uborkákat leértékelt termékké nyilvánította. Szerencsére ez mára a múlté. Nem úgy a zöldségek és gyümölcsök külsejére vonatkozó igény: a nagy élelmiszerláncok nem szeretik a kicsit csúnyácska, esetleg enyhén ütődött zöldségeket és gyümölcsöket, mert állítólag mi, vásárlók nem vesszük meg ezeket. Jóllehet a növény vagy termés külseje egyáltalán nem befolyásolja a beltartalmi értékét. Statisztikák szerint világszerte évente egymilliárd zöldség és gyümölcs kerül hulladékba e szűklátókörű gondolkodás miatt.

élelmiszerpazarlás környezetvédelem mezőgazdaság egészség vásárlás Kanada

KÉP: Outcast Foods

Akárki legyen is a felelős ebben a kérdésben, a kanadai Outcast Foods (angolul: számkivetett, pária ételek) vállalkozás megpróbál a hátrányból előnyt kovácsolni. Számos helyi gazdával felvették a kapcsolatot, és az esztétikailag nem tökéletes terményt megvásárolják tőlük. Itt jön be az innováció, a hozzáadott érték: az eladhatatlan zöldségeket és gyümölcsöket növényi fehérjeporrá alakítják. Ez a nagy tápértékű por remekül felhasználható bármilyen étel hozzávalójaként.

élelmiszerpazarlás környezetvédelem mezőgazdaság egészség vásárlás Kanada

KÉP: Outcast Foods

Az Outcast Foods nagy körültekintéssel végzi a munkát: a begyűjtött terményt még azonnal lefagyasztják, hogy minél kevesebbet veszítsen a tápértékéből. Amint beértek az üzembe, a terményt ecetes vízben tisztára ossák és megy a dehidratálóba. Az üzemben lényegében nincs hulladék, mert az egész zöldséget vagy gyümölcsöt porrá alakítják: leveleskelt, spenótot, almát, céklát, sárgarépát, paradicsomot, epret és minden más szezonális terményt.

élelmiszerpazarlás környezetvédelem mezőgazdaság egészség vásárlás Kanada

KÉP: Outcast Foods

A porok fehérjepótlóként alkalmasak állateledelbe (brokkoli), bébiételbe, salátaszószokba (sárgarépa), jégkrémbe (alma), levesekbe, vegán turmixokba, sőt, kozmetikumokba (cékla). A kereskedelemben kapható fehérjeporok többsége állati fehérjéből, például tejből készül, márpedig a nagyüzemi szarvasmarhatartás rendkívül környezetszennyező. Ezzel szemben az Outcast növényi fehérjepor előállítása a teljes láncot tekintve is sokkal kevésbé környezetterhelő, és mindenképpen jelentős mennyiséggel csökkenti az élelmiszerpazarlást. 

VIA Treehugger


0
Tovább
27
dec/2020

Rekordszámú jelentkezőt várnak a 2021-es Veganuárra

A klímaválság elleni küzdelmet, de egy újabb járvány elkerülését is szolgálhatja a vegán étrend a hívei szerint. A vegán/vegetariánus hírességek közül, mint például Paul McCartney, Natalie Portman, Woody Harrelson, Ellen Pompeo, Joaquin Phoenix, Benedict Cumberbatch, Beyoncé, Zac Efron, Gisele Bündchen, Ariana Grande, Ricky Gervais, Lily Cole, Bryan Adams sokan támogatják a Veganuár (Veganuary) kezdeményezést, amely immár 8. alkalommal veszi kezdetét 2021. január 1-én. Aki regisztrál, megfogadja, hogy 31 napig kizárólag növényi alapú étrendet követ (és egyébként megkaphatja a hírességek által írt e-szakácskönyvet is, tele tápláló és finom recepttel). 

Veganuár Veganuary vegán vegetariánus

KÉP: Veganuary

Van olyan vegán személyiség, aki közvetlen ok-okozati kapcsolatot lát a klímakatasztrófa, a mértéktelen húsfogyasztás és a koronavírus kitörése között. "Ez a vírus is az állatokról ugrott át az emberekre, akárcsak a Sars, az Ebola vagy a HIV, pusztán azért, mert megzavartuk a természetes élőhelyeket és az ott élő állatokat – mondta Chris Packham brit környezetvédő és tévés műsorvezető az Observernek. – A természet nagyon nyers modorban tanította meg nekünk ezt a leckét. Ha képtelenek vagyunk megérteni, hogy mi is elszakíthatatlanul kapcsolódunk a természethez, és amit megeszünk, az visszahat a természetre, akkor nagy bajban vagyunk. Ezért került előtérbe a vegetarianizmus, a vegánizmus vagy bármilyen más étrend környezetvédelmi szempontja."

2020-ban több mint 400 ezren vettek részt a Veganuárban, 2021-ben akár ez a rekord is megdőlhet, mert a szervezők 500 ezer résztvevőben reménykednek. Mindezt úgy, írja a brit Guardian, hogy bár a flexitariánusok számának növekedésével 2019-ben mérséklődött a húsfogyasztás, de a szigetországban 2020-ban a karantén alatt sokkal több húst ettek: pulykából a tavalyinál 36 százalékkal több fogyott, a vörös- és a baromfihús eladása minden hónapban 10 százalékkal emelkedett. 

A brit hírességek nyílt levele kifejezetten a húsevés környezeti terhelésére összpontosít. "Az állattenyésztés felelős az üvegházhatású gázkibocsátás 14,5 százalékáért. [...] Járványszakértők szerint a következő pandémia kiindulópontja lehet valamelyik túlzsúfolt állattartó telep. [...] Évente egymilliárd tonna növényt kell megtermeszteni kizárólag takarmánynak. [...] Az elmúlt években Brazíliában 80 százalékban azért irtottak ki esőerdőket, hogy a helyükön legelőket alakítsanak ki, és további erdőket fognak elpusztítani azért, hogy az állattenyésztők számára takarmányt termesszenek. Az erdőirtás több szempontból is komoly következményekkel jár. Egyes fajok kihalnak emiatt. Bennszülöttek veszítik el otthonukat. Fölerősíti a klímaváltozást. És közvetlen közelségbe kerülünk a vadállatokkal, illetve az esetleges  vírusaikkal, ami fokozza egy újabb járvány kitörésének kockázatát.[...]" 

Veganuár Veganuary vegán vegetariánus

Chris Packham környezetvédő, a Veganuary egyik
tiszteletbeli nagykövete KÉP: Veganuary

Persze a veganizmusnak is van etikai árnyoldala, tette hozzá Packham. "Az olajpálma-ültetvények miatt letarolták Indonézia és Malajzia erdeit. Mindenben van pálmaolaj, a keksztől kezdve a samponig: mindannyian évente 8-9 kilót fogyasztunk belőle." Szerinte nem kell mindenkinek átállnia a vegán étrendre. Hiszen azok az állattenyésztők, akik alacsony intenzitású, magas minőségű, fenntartható módszerekkel dolgoznak, kifejezetten hasznosak lehetnek a természetes biodiverzitás számára is. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
27
aug/2020

Erre ügyelj, ha vegán bőr cipőt, táskát vennél

Először is tisztázzuk, mit jelent a kifejezés: vegán bőr. Ez egy olyan bőr, ami nem tartalmaz természetes bőrt, sem pedig más, állati eredetű mellékterméket. A vegán bőr nagyjából kétféle módon készülhet: többféle műanyag keverékéből vagy növényi alapanyagok keverékéből. Szerencsésebb volna mindközönségesen műbőrnek hívni a tisztán műanyagkeverékest, hiszen a felhasznált műanyagok (polivinilklorid/PVC, poliuretán/PU) kőolajszármazékok, amelyek nemigen nevezhetők környezetbarátnak, fenntarthatónak -- márpedig a "vegán" jelző sokunk számára ezt sugallja, amellett, hogy nem állati eredetű a termék. 

vegán divat otthon háztartás újrahasznosítás

Úgy néz ki, mint az állati bőr, de ez a szőlő héjából,
szárából és magjából készült. KÉP: Vegea 

A növényi alapú vegán bőrökhöz is adhatnak poliuretánt (ezért írtam fent, hogy "nagyjából kétféle módon készülhet a vegán bőr"), de az igazi vegán bőr kizárólag növényi alapanyagokból készül.

vegán divat otthon háztartás újrahasznosítás

Ez a cipő ananászból készült, strapabíró és vízálló.
KÉP: Nae Vegan Shoes

Ez lehet például az ananász: levelének rostjaiból évszázadokig kelmét szőttek a Fülöp-szigeteken, ez vált a Piñatex márkanevű vegán bőr alapanyagává. Gyártásához nincs szükség további termőterületre, vízre, műtrágyára vagy növényvédőszerre, vagyis sokkal inkább környezetbarát, mint az állati eredetű bőr, amelynek feldolgozása rendkívül környezetszennyező, még nehézfémeket is használnak hozzá. A Piñatex vegán bőrt olyan márkák is elkezdték használni, mint a Boss, a Camper, a Puma vagy a B_Boheme.

vegán divat otthon háztartás újrahasznosítás

A fenti táska alapanyaga a szárított almahéj.
KÉP: The Apple Girl

Dániában működik a The Apple Girl nevű cég, amely a gyümölcslékészítés melléktermékét, az almahéjat fejlesztette vegán bőrré. Fenntartható, biológialag lebomló és természetesen vegán a termék. Egyes felhasználóik alkalmazhatnak műanyagot, például a kanadai SAMARA az almahéjbőrt egy egészen kevés poliuretánnal erősíti meg.

Észak-Olaszországban a PAQ Leather cég is készít úgy legalább 50%-ban vegán bőrt, hogy az alma héját kiszárítja, majd ezt porrá őrölve poliuretánnal elegyíti, utána pedig pamutvászonra keni. Ezt az alapanyagot használja a francia Ashoka Paris divatcég, amely idén májusban hozta ki Pamela Andersonnal együttműködve a vegán táskáit. 

vegán divat otthon háztartás újrahasznosítás

A paratölgy kérge, a parafa hipoallergén, természetes gombaölő hatású és vízálló, ezért is használják évszázadok óta dugónak. A lehántott kéregből készített vegán bőr rugalmas, hajlékony, pillekönnyű és nagyon tartós.

vegán divat otthon háztartás újrahasznosítás

Nemcsak cipő vagy táska, hanem még ülőgarnitúra is lehet belőle.
KÉP: Corticeira Jelinek

Ezen kívül készülhet vegán bőr gombából, teakfa leveléből, kombuchából, szőlőből, kávécserjébőlkókuszból, sőt, még élesztőből is.

vegán divat otthon háztartás újrahasznosítás

Így néz ki a kávéból készült cipő. KÉP: NoBull

Ami a vegán bőr ápolását illeti, mivel felülete nem (vagy kismértékben) porózus, ezért a szennyeződés nem szívódik fel benne, és könnyen tisztítható. Enyhén szappanos szivaccsal lehet tisztítani, aztán törlőkendővel szárazra törölni. Egyes gyártók azt javasolják, hogy a berepedezéseket megelőzendő, érdemes néha egy kis hajbalzsammal bekenni. A vegán bőr nem igazán bírja a napsütést, és egyébként is gyorsabban tönkremegy, mint az igazi bőr, élettartama nagyjából harmada annak. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
22
jan/2020

A húsevők tisztelik a vegákat

Még egy hétig zajlik a Veganuárnak nevezett kezdeményezés, amelynek támogatói azt fogadták meg, hogy január hónapban megpróbálnak tartózkodni a húsevéstől. 

vegán Veganuár vegetariánus üvegházhatású gázok ÜHG mezőgazdaság

Pexels

A brit Bath Egyetem pszichológia tanszékének vezetésével nemrég készült online felmérés szerint a húsevők erkölcsi és fenntarthatósági szempontból támogatják a vegetariánizmust és vegánizmust. Az online megkérdezett 1000 fő átlagéletkora 34 év volt, 73%-uk mondta "etikus"-nak a vegánizmust, 70%-uk szerint jó a környezetnek. Pontosan a felük szerint egészséges, és 60%-uk szerint "elfogadható".

Ezzel szemben a megkérdezettek 80%-a azt is mondta, hogy a vegánizmus nem könnyű, 77%-uk szerint "kényelmetlen", 60%-uk szerint nem élvezetes. Az inkább növényevő válaszolók kedvezőbben nyilatkoztak.
A Veganuár kezdeményezés is rávilágít arra, hogy "az emberek már most is egyetértenek a vegán életmóddal, és tisztában vannak azzal, milyen jó hatást gyakorol a környezetre", mondta Chris Bryant, a Bath Egyetem pszichológia tanszékének munkatársa, a körkérdés szervezője.

vegán Veganuár vegetariánus üvegházhatású gázok ÜHG mezőgazdaság

Pixabay

Vajon mi történne, ha egész Amerika vegánná változna, teszi föl a kérdést az a 2017-es gondolatkísérlet. Az USA-ban alapélelmiszernek számító hamburgerpogácsához például 6 kg takarmány, 6 m2 terület és kb. 36 liter víz kell -- darabonként! Óriási megtakarítás lenne ezt kiváltani, de vajon megéri-e?

A kérdést vizsgáló tanulmány szerint, ha 320 millió amerikai átállna a növényalapú táplálkozásra, azzal 28%-kal csökkenne a mezőgazdaság üvegházhatású (ÜHG) gázkibocsátása. Na persze érdemes ezt a másik oldalról is megvizsgálni: milyen hatása volna, ha a ma állattartásra is használt területeket szántókká-veteményesekké alakítanák, és az állatállományt felszámolnák. 

Először is mindenhol hegyekben állna a növényi hulladék (kukoricacsutka, burgonyaszár, stb.), amit most takarmányként hasznosítanak. Ha ezt a növényi hulladékot elégetnék, azzal 2 millió tonna szén-dioxid kerülne a légkörbe a szerzők becslése szerint. S mivel állattartás híján nincs trágya, azt műtrágyával kellene pótolni, aminek gyártása további 23 millió tonna szén-dioxidot küld a levegőbe minden évben. 

vegán Veganuár vegetariánus üvegházhatású gázok ÜHG mezőgazdaság

Bulbfish

A jelenlegi állatállomány az amerikai mezőgazdaság ÜHG-kibocsátásának 49%-áért felelős. Egy vegán nemzet sokkal kevesebbet bocsátana ki, 623 millió helyett csak 446 millió tonnát évente. Sőt, ha a húsmentes Amerika leállítja a húsimportot például Brazíliából, az abban az országban is csökkentené a CO2-kibocsátást. 

Ami a tápértéket illeti, a kizárólag növényi étrend nem érné el az USA-ban jelenleg hatályos ajánlott mennyiséget kalcium, A-vitamin, B12 és néhány fontos zsírsav tekintetében. De a tanulmányhoz a Science magazinban hozzászóló szakemberek szerint újragondolt területhasználattal tápanyagban dúsabbá tehetők a zöldségek és gyümölcsök.

A Virginia Műszaki Egyetem és az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatóinak tanulmánya az Amerikai Tudományos Akadémia honlapján olvasható el.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
17
feb/2019

Nagy a bizonytalanság a vegán kozmetikumok terén

Egyre gyakrabban halljuk a reklámokban, hogy ez vagy az a tusfürdő, sampon vagy más kozmetikum vegán. Elkezdünk örülni, hogy akkor biztos etikus módon készült, azaz nem tesztelték állatokon. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Sokan használják az állatkísérlet-mentes (angol szóval Cruelty Free, CF) és a vegán jelzőket szinonimaként, holott egyáltalán nem felcserélhetők. Azért mert valami vegán, még nem biztos, hogy CF is: leggyakrabban inkább csak azt jelenti a vegán kozmetikum, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőt. 

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

EthicalElephant

Ilyen például a méhektől származó adalék (viasz, propolisz, méz), a lanolin (tisztított gyapjúzsír), a tej (kecske, tehén) és annak származékai, a kármin színezőanyag (bíbortetűből vonják ki), pézsma (pézsmaszarvas vagy pézsmapocok mirigyváladékából kivont illatanyag), cápamájolaj, szarvasfaggyú, keratin (szaru), hialuronsav (kakastaréjból vonják ki vagy baktériumokkal állítják elő), sztearinsav (állati eredetű zsírsav) stb.

Az egyenlet fordítva is működik: azért, mert vegán egy termék, azaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, még lehet, hogy állatokon tesztelték, tehát nem CF. Ilyen minden márka, amelyet Kínában is forgalmaznak, ugyanis ott törvény írja elő, hogy a kozmetikumokat állatkísérletekben kell vizsgálni. 

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

Danielle Nelson / Flickr

De az is lehet, hogy a termék tényleg vegán, azaz nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, ráadásul CF is, azaz nem tesztelték állatokon, viszont a gyártó cég más termékeit igen, illetve a gyártó cég tulajdonosa egy olyan nemzetközi óriásvállalat, amelyik alkalmaz állatkísérletet más márkáinál. Ekkor a vásárló lelkiismeretén múlik, hogy túllép-e ezen, és megveszi a terméket, avagy tovább keresgél vegán és CF termékek után. 

Érdemes a kozmetikumokon keresgélni olyan szervezetek logóit, amelyek azt hivatottak tanúsítani, hogy a termék vegán vagy vegetariánus vagy CF vagy valami hasonló. Sajnos a legtöbb minősítés önkéntes bevalláson alapul, de remélhetően igazat állítanak.

vegán Cruelty Free kozmetikum állatkísérlet

A keresgélést nagyban megkönnyítik a nemzetközi adatbázisok is. Épp pár napja frissítették a CF-márkák listáját, amit a kattintásra itt kinyíló weboldalon böngészhetsz. A PETA állatvédő szervezet oldalán is böngészheted a különféle adatbázisokat név szerint ide kattintva.

Ha nem találod rajta a kedvenc drogériád nevét, nem kell félni: a Magyarországon működő hálózatok saját márkás termékei általában CF-ek. Sőt, a hazai gyártású kozmetikumok is azok, mivel a magyar (és uniós) törvények szerint 2013 óta nem lehet állatokon kísérletezni kozmetikai céllal. Hogy ez a késztermékre vagy csak valamelyik összetevőre vonatkozik-e, az már más kérdés. Keress rá kozmetikumaidra és a gyártójukra az interneten!
 


0
Tovább
06
nov/2017

Drága a tojás? Helyettesítsd öko módon!

Vásárláskor döbbentem láttam, hogy a tojás darabja 64 forintba kerül a szokásos 34-39 Ft helyett. Mivel gyakran sütök, muszáj felderítenem, milyen olcsóbb élelmiszerekkel lehet helyettesíteni a tojást. Egy tojásallergiás barátunknak egyszer már sütöttem tojás helyett banánnal, és remekül bevált. Nézzük, mi mindent lehet még használni!

tojás vegán

ButterYum / Flickr

KEVERT TÉSZTÁKHOZ

Banán
Az érett banán ugyanolyan szaftossá teszi a tésztát, mint a tojás, de picit módosítja a süti ízét, ezt vedd figyelembe. 
Átváltás: 1 kisebb banán = 1 tojás

Lenmag
Azért teszünk tojást bizonyos tésztákba, hogy segítsen összekötni az alkotórészeket. Erre alkalmas az őrölt lenmag is, ráadásul szuper egészséges. Próbáld ki palacsintában is!
Átváltás: 1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz (zselatinszerű pép lesz belőle) = 1 tojás

Chiamag
Még egészségesebb, mint a lenmag, de drágább, viszont kis mennyiség kell belőle.
Átváltás: 1 evőkanál (őrölt vagy egész) chiamag + 3 evőkanál víz (zselatinszerű pép lesz belőle) = 1 tojás

Almaszósz
Magházával együtt addig kell főzni a cikkelyekre vágott almát, amíg megpuhul, aztán át kell passzírozni pürévé, hogy a magházat és magokat eltávolítsd belőle. Megcukrozni nem kell! Ahhoz, hogy ne barnuljon be, egy csipetnyi citromsavat tegyél bele. Ha szükség van a tojás habosító képességére is a sütemény elkészítéséhez, a liszthez keverj 1/2 kiskanál sütőport. Más gyümölcsből is készíthető szósz, csak legyen magas a pektintartalma, pl. körte. A gyümölcsszószok kicsit elnehezítik a tésztát, de ideálisak kevert tésztákhoz (muffin, brownies). Az adott gyümölcs íze befolyásolhatja a süti ízét, ezt vedd figyelembe. A kész püré jól fagyasztható.
Átváltás: 60 ml almaszósz = 1 tojás

Tofu
A szójatúró az olyan receptekben helyettesítheti a tojást, amelyek például valamilyen öntet vagy lepény feltétének összefőzéséhez-összesütéséhez igénylik a tojást. A tofu nem képes habosítani, felfújni a keveréket, tehát ha ez is elvárás, egy csipet szódabikarbónát érdemes lehet hozzáadni. (Salátákban a kockára vágott, megpirított tofu helyettesítheti a főtt tojást.)
Átváltás: 60 g pürésített tofu = 1 tojás

Joghurt
Kevert tésztákhoz, például püspökkenyérhez vagy gyümölcstorta alaphoz érdemes kipróbálni a legalább 3 százalék zsírtartalmú joghurtot. Ha kevesebb a zsírtartalma, készíts görögjoghurtot egyszerűen: egy tál fölé tegyél egy gézkendővel kibélelt tésztaszűrőt, öntsd bele a normál joghurtot, és várd meg, amíg a savó kicsöpög belőle. 
Átváltás: 60 ml joghurt = 1 tojás

Étolaj
Kevert tésztákban (pl. muffin, püspökkenyér) a tojást helyettesítheted étolajos mixszel.
Átváltás: 2 evőkanál víz + 1 evőkanál étolaj + 2 kiskanál sütőpor = 1 tojás

Krumplipürépehely
Az instant krumplipürépehely is képes összetartani egy sűrű keverék alkotóelemeit, mint a tojás. 
Átváltás: 2 evőkanál krumplipürépehely = 1 tojás

Sütőtök
A főtt, pürésített sütőtök is helyettesíti a tojást, ráadásul szezonja is van, úgyhogy duplán ökotudatos, aki ezt választja.
Átváltás: 60 ml sütőtökpüré = 1 tojás

Sűrített tej
A cukrozatlan sűrített tej pótolhatja a tojás összetartó képességét.
Átváltás: 60 ml sűrített tej = 1 tojás

Kukoricakeményítő
Érdemes vízben feloldani a hozzákeverés előtt. Krémekben, kakaós piskótában is működhet.
Átváltás: 1 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál víz = 1 tojás

PISKÓTASZERŰ TÉSZTÁKHOZ

Gyümölcsszósz (ld. mint fent)

Banán (ld. mint fent)

Lenmag (ld. mint fent)

Zselatin
Ha habos és könnyű tésztát szeretnél tojás nélkül, próbáld ki a zselatint helyettesítőnek. Előtte a kimért mennyiségű zselatint oldd fel meleg vízben, hogy zselészerű legyen.
Átváltás: 1 evőkanál zselatin + 3 evőkanál víz = 1 tojás

Sütőpor és almaecet  (vagy citromlé)
A fenti kombó piskótához, de muffinhoz, püspökkenyérhez is jó lehet. Először kever össze az ecetet és vizet, utána add hozzá a sütőport.
Átváltás: 1 kiskanál sütőpor + 1 evőkanál almaecet (vagy citromlé) + 1 evőkanál víz = 1 tojás

Szénsavas üdítő
A tojás habosítóképességét utánozza, de a sütemény ízét befolyásolhatja, ennek megfelelően válassz kólát vagy mást. Továbbá vedd figyelembe az édességét is, és csökkentsd a tésztakeverék cukortartalmát. Illetve a felhasznált üdítő folyadékmennyiségét vedd le a tésztakeverékhez hozzáadott folyadékokból (pl. tej, esetleg használj a tej helyett tejport, amit a liszttel keversz el. Szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel is próbát tehetsz.
Átváltás: 150 ml szénsavas üdítő = 1 tojás

Burgonyakeményítő
Ezt először keverd a liszthez, és csak utána add hozzá a recept által előírt folyadékot.
Átváltás: 2 púpozott evőkanál burgonyakeményítő = 1 tojás

SÓS ÉTELEKHEZ

Édesburgonya (batáta) vagy főzőburgonya
A főtt, pürésített burgonya például a fasírtot képes tojás híján összetartani.
Átváltás: 2 evőkanál főtt burgonyapüré = 1 tojás

Paradicsomszósz
Húsos, fűszeres ételekben használható.
Átváltás: 2 evőkanál paradicsomszósz = 1 tojás

Zabpehely
Fűszeres/sós ételekben, mint a húskenyér, a zabpehely pótolhatja a tojás összekötő erejét.
Átváltás: 2-3 evőkanál főtt zabpehely = 1 tojás

Barnarizs
Akárcsak az előbbi esetben, ezt is érdemes megpróbálni.
Átváltás: 2-3 evőkanál főtt, botmixerrel összetört rizs = 1 tojás

Zsemlemorzsa és étolaj
Panírozáshoz lehet használni.
Átváltás: 1 evőkanál zsemlemorzsa + 1 evőkanál étolaj = 1 tojás

Liszt és víz
Szintén panírozáshoz ajánlott keverék. A japán ropogós tempura panír úgy készül, hogy annyi jeges vizet adnak a liszthez, hogy a keverék palacsintatészta sűrűségű legyen, majd a belemártott, bundázott zöldségeket 170 Celsius-fokra hevített olajban sütik ki.

Itt olvashatsz még 5+1 remek receptet túlérett banánra!


0
Tovább
28
feb/2017

Betiltja a hivatali húsevést a német zöldminiszter

Barbara Hendricks német környezetvédelmi miniszter pár nappal ezelőtt rendeletet hozott, amely szerint a minisztérium rendezvényein ezentúl nem szolgálhatnak fel hús- vagy halételt. A miniszter arra hivatkozott, hogy az állattenyésztés óriási terhet ró a környezetre és súlyosbítja a globális felmelegedést, illetve a víz- és talajminőség romlását.

"Mindenki azt eszik, amit akar. Szerintünk a vegetariánus étrend sokkal inkább környezetbarát, mint a húson alapuló, mi példát szeretnénk mutatni ezzel az intézkedéssel", mondta Hendricks.

A minisztérium körlevelében azt kérte, hogy a rendezvényeire ételt szállító cégek részesítsék előnyben az idényjellegű és az organikus terményeket, figyelve arra, hogy azokat a lehető legkisebb távolságról szerezzék be, valamint legyenek fair trade módon előállítva. 

környezetvédelem húsfogyasztás vegetarianizmus vegán étrend

Ennyi húst eszik meg egy átlagnémet élete során FORRÁS

Németországról az a kép él a fejünkben, hogy a húsimádók országa, de az országban mind népszerűbb a vegetarianizmus, illetve a legalább vöröshúsmentes étrend. 2010 és 2015 között megduplázódott a vegetariánus és vegán termékek forgalma, ugyanebben az időszakban a húsvásárlás 10 százalékkal csökkent. Németországban az átlagos hús-fogyasztás évente 61 kilogramm. (Magyarországon 2013-ban 55,5 kg/fő volt.) Táplálkozástudományi szakértők heti 300-600 gramm, évente legfeljebb 30 kilogramm hús fogyasztását ajánlják.

környezetvédelem húsfogyasztás vegetarianizmus vegán étrend

Heinrich Böll Stiftung: Fleischatlas 2016

A Der Spiegel magazin közvéleménykutatást végzett a Hendricks-rendelet kérdésében. A válaszadóknak az alábbi négy állítás közül kellett választaniuk, mint látszik, eléggé kiegyensúlyozott lett az eredmény.  

- Aki komolyan törődik a környezetvédelemmel, az megvan hús és hal nélkül is. 26%
- Ez állami szintű paternializmus! Minden étkezésnek legyen része a hús! 21%
- Nem nagy dolog. Ha nem adnak húst a minisztériumban, majd utána bemegyek a kebaboshoz. 21%
- Jó a hús, de érdemes mértékkel fogyasztani. 32%

környezetvédelem húsfogyasztás vegetarianizmus vegán étrend

KÉP


0
Tovább
25
feb/2017

5+1 egyszerű és finom recept túlérett banánból

Ilyenkor tél végén az alma és a citrusfélék mellett a banán a legszélesebb körben kapható gyümölcs, azonban ha bebarnul, sokan kidobják. Megenni ezt már én sem szeretem, ezért sütihez szoktam felhasználni, mert a túl-érett banán zamatossá és szaftossá teszi a legegszerűbb receptet is. Ha épp nem fogy el mind, meghámozva le is lehet fagyasztani a banánt. Igaz, attól tovább barnul és szöttyösödik, de mivel nyers tésztához lesz keverve, ez nem számít. 

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

KÉP

Az alábbi gyors receptekben a liszt fele nyugodtan lehet teljes kiőrlésű, az egy kis diós jelleget ad a  sütiknek. Kevert tésztákhoz jobb a szemcsésebb rétesliszt (más néven grízes liszt), mint a sima BL-55-ös finomliszt, de ha csak az utóbbi van otthon, az is megfelel. A cukor is lehet barna- vagy nádcukor, illetve xilit. A sütik gazdagíthatók mazsolával, aszalt áfonyával, apróra vágott aszalt szilvával, tört dióval vagy sózatlan mogyoróval, csokicsipsszel, sőt, ha nem lenne februárban drága import primőráru, javasolnám, hogy a muffinhoz vagy a banánkenyérhez egy fél cukkinit lereszelve dobjunk hozzá – úgyhogy erre majd nyáron visszatérünk! 

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

1. Banános muffin (12 db)
Száraz hozzávalók: 150 g liszt, 1 teáskanál (továbbiakban: tk) sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, csipet só
Nedves hozzávalók: 3 banán, 1 tojás, 150 g cukor, 170 g szobahőmérsékletű vaj
A sütőt előmelegítjük 170 Celsius-fokra. A száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat külön tálban összekeverjük, aztán elegyítjük a kettőt. A 12-es muffintepsi mélyedéseibe papírkapszlikat teszünk vagy kiolajozzuk a formát. A tésztamasszával 3/4-ig töltjük a muffinformákat, és muffinokat 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a tetejük. 
Tipp: Ha igazán könnyű muffint akarunk, a tojásfehérjét külön habbá verjük, és lazán hozzáforgatjuk a tésztamasszához.

FORRÁS 

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

2. Banános zabkeksz
Nedves hozzávalók: 70 g lágy vaj, 60 g cukor, 1 banán, 1 nagy tojás, 1/2 tk vaníliakivonat
Száraz hozzávalók: 110 g liszt, 20 g zabpehely, 1/2 tk fahéj, 1/2 tk sütőpor, csipet só
Egy tálban habosra verjük a vajat és a cukrot, hozzáadjuk a banánt, a tojást és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, zabpelyhet, fahéjat, sütőport és sót. Az egészet összekeverjük, és betesszük a hűtőbe legalább fél órára, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.
A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a tésztamasszából, és egymástól kétujjnyi távolságra elrendezzük őket egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A gombócokat villával laposra nyomkodjuk, és a forró sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük őket. 

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

3. Csokis banáncsónak
Egy banánt késsel hosszában felvágunk, kicsit széthúzzuk, és a résbe 10-12 szem csokipasztillát szórunk. A töltött banánt egy darab alufóliára tesszük, amelynek széleit táskaszerűen összezárjuk, hogy a banán körül maradjon hely a képződő gőznek. A grillsütőben kb. 15 percig süssük.

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

4. Vegán banánkenyér (tojás és tej nélkül)
A sütőt előmelegítjük 175 Celsius-fokra. Kibélelünk egy őzgerinc vagy püspökkenyér sütőformát sütőpapírral, ha ez nincs, akkor kiolajozzuk és liszttel egyenletesen behintjük. 
Nedves hozzávalók: 3 túlérett banán, 125 g natúr szójajoghurt, 100 ml étolaj, 1 tk vaníliakivonat
Száraz hozzávalók: 125 g liszt, 1 tk szódabikarbóna, 1/2 tk durva só, 150 g cukor
A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverjük, majd az egészet lazán összeforgatjuk egy spatulával. A tésztamasszát beleöntjük a formába, és előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, borítsunk rá egy darab alufóliát. Ha kész, hagyjuk a formában hűlni legalább fél órát, utána szeletelhetjük. A megmaradt szeleteket vésztartaléknak le is fagyaszthatjuk: a felengedéshez száraz serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk... 

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

5. Mikrós banánpuding
Hozzávalók: 100 g vaj, 2 banán, 100 g cukor, 100 g liszt, 1 csipet só, 1 tk sütőpor, 2 tojás, 1 tk vaníliakivonat, 100 g csokicsipsz
Egy egyliteres üvegtálba tesszük a vajat, és a mikróban felolvasztjuk. Hozzákeverjük az érett banánokat, a cukrot, a sót és a lisztet, majd a tojásokat és a vaníliakivonatot, végül a kész masszához hozzáforgatjuk a csokipasztillákat. A tálat betesszük a mikróba, és 750 W körüli magas fokozaton 8-9 percig mikrózzuk, ameddig kissé megemelkedik és átfő. Még melegen egy kanállal szétporciózzuk kistányérokba, akár porcukorral meghintve, akár (konyhakész) vaníliasodóval nyakon öntve.

FORRÁS

banán muffin zabkeksz vegán süti turmix

+1: Banánturmix
2 dl tejhez adjunk 1 túlérett banánt, ízesítsük 1 kanál mézzel, csipet fahéjjal és szerecsendióval, és turmixoljuk össze.

KÉP


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (216),otthon (172),fenntarthatóság (105),kert (96),energiatakarékosság (75),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (53),műanyag (52),légszennyezés (49),hulladék (48),napelem (41),kerékpár (40),városi életmód (38),környezettudatosság (36),környezetszennyezés (36),napenergia (35),klímaváltozás (33),megújuló energia (33),növény (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),karácsony (29),nyár (29),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),tél (22),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),konyha (20),hőszigetelés (20),fűtés (20),gyerek (18),természet (18),építészet (18),városi közlekedés (17),barkácsolás (17),ecet (17),autó (17),komposzt (17),egészség (16),divat (16),élelmiszer (16),takarékosság (15),kutya (15),szódabikarbóna (15),LED (14),klímaválság (14),szemét (14),takarítás (14),hulladékhasznosítás (13),tömegközlekedés (13),lakberendezés (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),virág (12),ajándék (12),víztakarékosság (12),élelmiszerpazarlás (11),papír (11),zöldség (11),természetes gyógymód (11),művészet (11),raklap (11),illóolaj (11),Ozone zöld díj (11),gyümölcs (11),elektromos autó (11),lakásfelújítás (11),CO2 (11),étel (10),ősz (10),fa (10),víz (9),szélturbina (9),ivóvíz (9),almaecet (9),stressz (9),urbánus életmód (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),Kína (9),levegőminőség (9),világítás (9),allergia (9),szélenergia (9),levegőszennyezés (8),vegán (8),Párizs (8),mobiltelefon (8),szúnyog (8),méh (8),háztartás (8),ruha (8),csomagolás (8),szén-dioxid (8),ételpazarlás (7),biogáz (7),alga (7),tavasz (7),vásárlás (7),növényvédelem (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hulladék Munkaszövetség (7),játék (7),bútor (7),lakás (7),Hollandia (7),VOC (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),faültetés (6),Magyar Telekom (6),Kanada (6),gyom (6),ökolábnyom (6),beporzás (6),városi élet (6),környezetbarát (6),erdő (6),talaj (6),bioüzemanyag (6),sport (6),gyógynövény (6),biodiverzitás (6),macska (6),Budapest (6),méz (6),New York (6),Föld napja (6),szmog (6),ünnep (6),kukoricakeményítő (6),pazarlás (6),madár (5),Greenfo (5),város (5),testről és lélekről (5),urbanizáció (5),városi hősziget (5),Ökoszolgálat (5),szelektív hulladék (5),cipő (5),pályázat (5),turizmus (5),térkép (5),Japán (5),zöld energia (5),Föld órája (5),karácsonyfa (5),fenyőfa (5),elektromos kerékpár (5),busz (5),szélerőmű (5)

Archívum