Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
dec/2021

Legyen zöld a szilveszteri koccintás is!

Ha már piál a Föld szilveszterkor, tegye zölden! Egyre többet foglalkozunk azzal, hogy mennyi az ételeink környezeti lábnyoma, azaz milyen terhet ró a természetre az előállításuk: a növényvédőszerek, gyomirtók, erdőirtások, monokultúrás ültetvények mind-mind szennyezik és pusztítják az élővilágot. Na de mi a helyzet az olyan italokkal, amelyek más kategóriába esnek, mint a nagyi által főzött biomálnaszörp? 

szilveszter alkohol fenntarthatóság környezetszennyezés biodiverzitás mezőgazdaság víz szén-dioxid-kibocsátás

KÉP: Pexels

1900 és 2000 között 75 százalékkal csökkent a világ biodiverzitása, azaz az élővilág sokszínűsége, fajgazdagsága - részben az alkohol előállításához szükséges növények monokultúrás (egyetlen fajból álló) ültetvényei miatt. Az alkoholos italokhoz az alkoholon kívül persze rengeteg más összetevő is szükséges, plusz a csomagolás és a szállítás is környezetszennyező lehet. 

Egy korsónyi ale sör megfőzése 300 gramm szén-dioxiddal szennyezi a levegőt, egyetlen liter sör előállításához 155 liter vízre van szükség, az ENSZ szerint egy évtizeden belül nem lesz elegendő ivóvíz a mezőgazdasági termeléshez. Négy szempontot kell figyelembe venni az italgyártáshoz: a szén-dioxid-kibocsátást, a biodiverzitásra gyakorolt hatását, a víz-, illetve a műtrágya- és gyomirtóigényét. Ebből a szempontból az alkoholhoz szükséges alapanyagok közül, mint a cukornád, gabona, burgonya, szőlő stb., az alma lesz a nyerő, mert azt organikus művelésben is lehet termelni.

Jó példák is vannak a fenntartható italgyártásra: az 1990-es mennyiségekhez képest ma már a 33 cl fém italosdoboz 55 százalékkal kevesebb anyagból készül, míg a borosüvegekhez 60 százalékkal kevesebb anyag is elég. Egyre több cég áll át megújuló energiára, illetve az üzemeit LED-világítással és hőszigeteléssel korszerűsíti. 

Ezeken túl is érdekesen alakul a szeszfőzés: világszerte már 50-nél több cég főz sört kenyérből (erről mi is írtunk, a receptért kattints ide) az angliai Toast Ale mintáját követve. Az amerikai Misadventure & Co a vodkáját lejárt szavatosságú péksüteményekből készíti, a William Grant & Sons' Discarded vermutot alkotott a kávébab héjából: a cascara eddig a hulladékba került. A brit Black Cow vodka alapanyaga a sajtkészítésnél megmaradt író, a The Garden Cider Company a kiskertekből gyűjti be a hullott almát a ciderjéhez. Az ausztrál Rootstock fesztiválon a megmaradt italokat (bor, söt, whiskey) összeöntötték, és grappát főztek belőle, amelynek neve Kissing a Stranger (Megcsókolni egy idegent) lett. A dán Carlsberg üvegmosója újrahasznosítja a vizet (és pasztörizálással csírátlanítja), amelynek köszönhetően 45 ezer hektoliter vizet tudtak megtakarítani, ez megtöltene 18 olimpiai méretű úszómedencét. A skót Glengoyne a szeszfőzdéből kieresztett víz tisztításához 12 természetes lápot alakított ki, amelyeket 14 ezer fajta növénnyel ültettek be, ezek biztosítják a víz szűrését. A láp emellett új életteret jelent egy sor helyi állatfajnak is.

szilveszter alkohol fenntarthatóság környezetszennyezés biodiverzitás mezőgazdaság víz szén-dioxid-kibocsátás

KÉP: Pexels

TIPPEK A ZÖLD ALKOHOLFOGYASZTÁSHOZ:
1. Igyál olyan italt, ami almából készült, mert annak a legkisebb a környezeti lábnyoma: ilyen például a cider.
2. Fogyassz az évszaknak megfelelő alapanyagokat, tehát télen ne akarj epret enni a pezsgőhöz, akármennyire is posh és fancy.
3. Válaszd a helyi márkákat, mert az országhatáron belül előállított italok szállításból adódó környezetszennyezése töredéke mondjuk egy kubai ruméhoz képest.
4. Vegyél üveg helyett dobozos italt, mert az alumíniumdoboz sokszor újrahasznosítható, míg az üveg előállítása és újrahasznosítása sokkal  energiaigényesebb.
5. Kutasd fel a spájzot, mert lehet, hogy találsz a hátsó sarokban valami ezeréves különlegességet, amit szilveszterkor végre megmenthetsz a megromlástól (és "anyagában hasznosíthatod")...

Egészségedre és boldog új évet!

365Zö


0
Tovább
28
dec/2021

Ha ezeket az ötleteket meglátod, nem fogod kidobni a karácsonyfádat!

Még néhány nap, és ellepik a járdákat a kidobott karácsonyfák, amelyeket majd elvisznek a kukásautók. Településtől függ, hogy a begyűjtött fenyőfákkal mi lesz: van olyan város, ahol összeaprítják a fákat, és talajtakaró mulcsként hasznosítják a nyesedéket a városi parkokban. Akad olyan település, ahol a hulladékégetőbe kerülnek, és fűtési hőként hasznosulnak. 

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

Neeeem, nem erre gondoltam, görgess lejjebb! KÉP: ScaryMommy

Ha csak egy kicsit kreatív vagy, és ebben az alábbi ötletek is segítenek, akkor nem kell kidobnod a drága pénzért megvásárolt igazi fenyőfát, hanem többféle módon újrahasznosíthatod. Nézzük, milyen irányokba érdemes elgondolkodni. Van még néhány nap a téli szünetből, az újrahasznosítással elfoglaltságot adhatsz a gyerekeknek is.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: ThisOldHouse

1. A tűleveleket rázd le az ágakról, és mulcsként szórd a savanyú talajt igénylő növények tövéhez. A tűlevél nem fogja "szétsavazni" a talajt, de azért a hortenzia, a liliomfa (magnólia), az erdei pajzsika (páfrány), a som, a trombitafolyondár vagy az áfonya hálás lesz a plusz tápanyagért. Tanácsos a fenyőtű alá egy réteg komposztot is elteríteni.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: AllCreated

2. Tedd ki a csupasz fát a kertbe, vagy kötözd ki a kerítéshez, az ágait pakold tele madáreleséggel, és tarts "pótkarácsonyt" a kerti madaraknak. Ne felejts el ivóvizet is kirakni nekik.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: TheImpatientGardener

3. Vágd le a még zöld ágakat, és rendezd el ezeket az ablak alatti vagy erkély korlátjára szerelt balkonládában. Pár hétig jól mutatnak, ültethesz közéjük télálló díszkáposztát vagy hunyort is.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: AZPlantLady

4. A fa letisztított törzse és ágai remekül szolgálnak növénytámaszként.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: Pinterest

5. A fenyőtűktől megtisztított gallyakból készíthetsz madárodút is, érdemes mohával kitömködni a réseket. Azt is megteheted, hogy a meglévő madárodút burkolod be a gallyakkal, így szépen felújíthatod, egyúttal növeled a hőszigetelését.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: FredAndBo

6. A törzset felszeleteled, és a korongokat felragasztod egy szív alakú lapra: tökéletes ajtódísz lesz Valentin-napra (és még rímel is).

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: BackToTheLandLiving

7. A korongokból készíthetsz poháralátétet

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: MikeWarren

kétféleképpen is.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: HazelAndGoldDesigns

8. A korongokra betűket festhetsz, és jövő karácsonykor feliratos girlandként díszíted vele az otthonodat, 

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: BeyondBasicsDesign

vagy tavaszköszöntő feliratot készítesz belőlük.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: JameeSmallDesign

9. Vagy pedig a korongokat tetszés szerint fested, feliratozod, matricázod, és egyedi hűtőmágnessé dizájnolod őket.

karácsony fenyőfa karácsonyfa újrahasznosítás

KÉP: Trendir

10. Vagy szép ajtódíszt készítesz belőlük.

TIPP: A beltérben használt, felszeletelt vagy darabokra vágott fenyőfát érdemes 80 Celsius-fokos sütőben 2-3 órán át szárítani, hogy elpusztuljanak a fában lévő esetleges kártevők. A fenyő gyantát tartalmaz, esetenként sokat is. Ha ezt tapasztalod, akkor a faanyagot hasznosítsd először a kertben, például madáretetőként, aztán nyáron, amikorra már jól kiszáradt, felapríthatod kézműves projektekhez.

365Zö


0
Tovább
23
dec/2021

Kidobott edzőcipőből lesz a legmenőbb újracipő és papucs

Jelske Peterson és Jarah Stoop holland bőrdíszműves-iparművész duó 2016-ban találta ki, hogy a hulladékba dobott Nike, Adidas és Converse edzőcipők felsőrészét újrahasznosítja, és Peterson Stoop néven kézműves divattal kezd foglalkozni. Azért ezt a három márkát választották, mert ikonikus nevek, amelyek újrahasznosítva is jól eladhatók.

hulladékhasznosítás divat szemét Hollandia

Összeguberáltak 500 pár cipőt, és elindult a munka. Úgy találták, hogy általában a cipők talpa nem bírja a strapát sokáig, illetve a nagylábujjnál szokott még kikopni a felsőrész. Ezeket a hibákat leszámítva azonban a cipő többi része még rendben van, nem kellene a szemétben végeznie.

hulladékhasznosítás divat szemét Hollandia

Már csak azért sem, mert becslések szerint egy edzőcipő ezer év alatt bomlik le teljesen a természetben - és ez nem biológiai lebomlást jelent, hanem pusztán annyit, hogy egyre kisebb, végül mikroszkopikus részekre esik szét, ami viszont minden élőlényt tönkretesz.

hulladékhasznosítás divat szemét Hollandia

Az újrahasznosítás során kizárólag természetes anyagokat használnak, bőr alsórészt és parafa és/vagy vulkanizált gumi talpat, bőr cipőfűzőt. 

hulladékhasznosítás divat szemét Hollandia

Az eredeti cipőket alkotóelemeikre szedik szét, majd hagyományos cipőfelsőrész-készítő technikával teljesen új kombinációban varrják össze a felsőrészeket cipővé vagy papuccsá, lehetőleg úgy, hogy a márkajelzések minél jobban láthatóak legyenek. 

hulladékhasznosítás divat szemét Hollandia

De nemcsak a márkajelzés a fontos: minden cipő teljesen egyedi, és az újraértelmezés (újraösszerakás) során sokkal hangsúlyosabbá válik az alkotóelemek eredeti szépsége. 

hulladékhasznosítás divat szemét Hollandia

A megrendelők a 8-12 hétig tartó újjászületési folyamatról fotódokumentációt kapnak. A lábbeliket turkálóból beszerzett ingből varrt zsákba helyezik, majd újrahasznosított cipősdobozba kerülnek, amit újságpapírba csomagolva adnak postára. Egy pár újracipő vagy papucs átlag 500 eurót kóstál, de ez biztos nem fog szembejönni.

365Zö


0
Tovább
21
dec/2021

Karácsonyig még elkészül: egyszerre öko és bio karácsonyfadísz házilag

A zöld karácsonyhoz már sok tippet adtam, például hogy milyen szuper karácsonyfád lehet fenyő nélkül, erről ebben a posztban több tucat ötletet találsz. Igen ám, de mivel díszítsd a fát, ha öko és bio szeretnél lenni? A házilag készült modellezőagyag-díszek legfőbb előnye, hogy nem műanyag bigyók a világ másik feléről környezetszennyező módon ideszállítva, illetve mivel ételfestékkel is megfestheted őket, semmilyen káros anyagot nem tartalmaznak.

KÉP: APieceOfRainbow

Érdemes belevágni a karácsonyi modellezőagyag-díszek készítésébe, mert ha az ünnep előtt egy-két nappal sikerül megcsinálni az alapokat, akkor a 23-i, 24-i fennforgásban nem lesznek láb alatt a gyerekek, mert éppen díszeket festenek.  Ami jól sikerül, mehet a fára, ami pedig nem tökéletes, az apróra törve komposztálható biohulladék. Lássuk, milyen egyszerű és olcsó alapanyagokra van szükség!

A. változat: finomliszt, kukoricakeményítő, nagyon finomszemű só és víz egyenlő mennyiségben
A hozzávalókat alaposan összedolgozod egy gombóccá, folpackba tekered, és legalább 12 órára beteszed a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az alapanyagok. Utána kinyújtod, kivágod a formákat, és hagyod levegőn lassan megszáradni (például a szekrény tetején). Amikor már szikkad, érdemes 2-3 óránként megforgatni, hogy egyenletesen száradjon. A 24-48 óra után teljesen száraz díszeket lehet festeni.

B. változat: 30 g kukoricakeményítő, 140 g szódabikarbóna és 60 ml víz
A hozzávalókat egy tapadásmentes serpenyőbe öntjük, alaposan összekeverjük, és kis lángon elkezdjük melegíteni. Amikor a keverék már massza lesz és elválik az edény falától, azonnal levesszük a tűzről. A masszát gombóc alakúra formáljuk, betekerjük egy nedves konyharuhába, és ebben hagyjuk kihűlni. Utána átgyúrjuk, megint gombócot formálunk belőle, folpackba tekerjük és 12-24 órára a hűtőbe tesszük pihentetni. Aztán már nyújtható, 4-5 milliméternél ne legyen se vékonyabb, se vastagabb. A kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és a sütőben legalacsonyabb hűfokon (résnyire nyitott sütőajtóval, hogy a pára távozni tudjon!) készre szárítjuk. Utána lehet díszíteni. Ha többre van szükség, akkor fel lehet szorozni a mennyiségeket.

+1. tipp: Amíg még nedves massza, anyagában is lehet színezni egy-két csepp ételfestékkel, alaposan össze kell gyúrni vele. 
+2. tipp: Nemcsak festéssel lehet díszíteni a házilag készült öko-bio fadíszeket, hanem ragaszthatsz rájuk fenyőágat, díszbogyót, tobozt is. Mivel a komposztálás a cél, a ragasztáshoz ne ragasztópisztolyt használj, hanem főzz egy jó erős csirízt.

365Zö


0
Tovább
18
dec/2021

Így segíts a kutyádnak, macskádnak, ha stresszel a karácsony miatt

A december nagyon stresszes hónap lehet házikedvenceink számára. Az ünnepi készülődés miatt sok háztartásban felborul a szokásos menetrend, márpedig egyes kutatók szerint a kutyánk például onnan (is) tudja, hogy szeretjük, ha megbízható napirend szerint élünk: mindig ugyanakkor van a séta, játék, étkezés. Kivéve decemberben.

KÉP: Pexels

Ráadásul elkezdünk hazahordani egy csomó új holmit, furcsa zajok jönnek mindenhonnan, ismeretlen szagok töltik be a levegőt, többet vannak egyedül. És valljuk be őszintén, nekünk sincs mindig türelmünk vagy kapacitásunk a szokott módon foglalkozni a házi kedvencekkel. Egy karácsonyfa érkezése a lakásba, aztán pedig a sok csillogó, mozgó dísszel való feldíszítése a cicákat is kizökkenti a nyugalmukból. Nem csoda, ha december közepére már a házikedvencek 40 százaléka stresszes tüneteket mutat. Pedig még hol van a karácsonyi vendégjárás és a szilveszteri durrogtatás!

Stressz jele lehet kutyáknál:
ha a máskülönben jól viselkedő eb szófogadatlanná válik, felugrik az ágyra, ételt lop, széttépi a papírokat, folyton ugat vagy nyüszít, esetleg emésztési probléma jelentkezik. 

Stressz jele lehet macskáknál:
egyebek mellett az ismeretlen okból hirtelen megjelenő alsó húgyúti betegség (cystitis), a túlzásba vitt mosakodás vagy ha szokatlan helyre bújik el hosszú időre (például a szekrény tetejére menekül). 

Így enyhítsük a kutyánk stresszét:
- találjunk ki olyan napirendet az ünnepi időszakra, amit be is tudunk tartani, és tartsuk is be;
- a hideg dacára menjünk vele többet sétálni;
- rendszeresen ismételjük át a már megtanult parancsokat (ül, fekszik, marad, játék stb.);
- alakítsunk ki neki biztonságos zónát, ahová elvonulhat pihenni, pédául hozhat neki a Jézuska egy ketrecet, amelyre egy lepedőt ráborítva stresszoldó kuckóvá varázsolunk;
- az ünnepi készülődéshez szükséges változtatásokat ne egyszerre, hanem 2-3 naponta kis részletekben végezzük;
- figyeljünk oda a hőmérsékletekre: a szobában ne legyen túl meleg, séta közben ne fázzon;
- a vendégek érkezésekor ne legyen jelen a kutya, mert a sok idegentől "kiborulhat", csak később csatlakozzon a már helyet foglalt vendégekhez - de lehet, hogy érdemes végig a másik szobában maradnia.

KÉP: Unsplash

Így enyhítsük a cicánk stresszét:
- költöztessük át a kaparófáját a lakás egy nyugodt zugába, vigyünk oda egy alomtálcát és legyen egy tál friss víz is mindig;
- ha a szekrény tetejére vagy más magaslati helyre menekül, alakítsunk ki neki ott egy biztonságos megfigyelőhelyet;
- ha már a csengőtől is frászt kap, érdemes azt a vendégjárás idejére kikapcsolni, és inkább kopogással vagy mobiltelefonon jelezzenek az érkezők;
- ha hosszabb időre elutazik a gazdi, érdemes lehet egy cicaszittert felbérelni, aki addig elszöszmötöl a lakásba, amíg mindenki haza nem ér;
- a karácsonyfa díszítésekor figyeljük a cica reakcióját: ha megijed a sok mozgó dísztől vagy a villogó fényfüzértől, azt az elemet hagyjuk ki a dekorációból;
- ajánlott egy nyugtató hatású feromon-sprayt vagy párologtatót beszerezni, és a macska számára menedéknek kialakított területet rendszeresen befújni vele.

Feltétlenül nézzünk utána, hogy az ünnepek alatt hol van ügyeletes állatorvos!

365Zö


0
Tovább
11
dec/2021

Ezek az illatok enyhítik legjobban a téli depressziót

A sötét és hideg tél sokakban előhozza a szezonális kedélybetegséget (angol nevén Seasonal Affective Disorder, SAD), de néhány trükkel sikeresen úrrá lehetünk rajta: ilyen például az illóolajokkal végzett aromaterápia.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

A szaglás olyan érzékelés, amely sokkal erősebben képes hatni ránk, mint ahogy hinnénk. Amikor az illatmolekulák elérik az orrunkban lévő szaglóhámot, annak érzékelői (receptorai), amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az agy limbikus rendszerével, üzenetet küldenek az agyba, befolyásolva az érzelmi reakciókat. Ezért hisznek abban az aromaterápiás gyógyítók, hogy a helyesen megválasztott illóolajokkal meg lehetváltoztatni egy személy érzelmi állapotát. A lehangoltságot, szomorúságot, veszteségérzetet a megfelelő illatok segítségével át lehet alakítani kellemesebb érzelmekké. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Az aromaterápia egyszerűen, olcsón és széles körben alkalmazható segítő eszköz. Az illóolajokat csepegtetjük mécsessel hevített vízfürdős aromalámpába, de 2-3 cseppet keverhetünk a testápolóba, masszázsolajba, akár egy kád vízhez is. Fontos, hogy hígítás nélkül nem szabad a bőrre felvinni a tömény illóolajat, mert bőrérzékenységi reakciót, allergiát válthat ki. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Szezonális kedélybetegség ellen ajánlott a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascene) illóolaja, amely enyhíti a szorongást, harmonizáló, kiegyensúlyozó hatású, amely fokozza a boldogságérzetet. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Aki nem akar virágillatot, annak ajánlható a hasonlóan kedvező hatású citromfű (Melissa officinalis): nyugtató, szorongásoldó, belélegzése csökkenti a belső feszültséget - emellett álmatlanság ellen is hatásos.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Harmadiknak egy gyümölcsös illat is szóba jöhet, a grapefruit (Citrus x paradisi), amely nyugtató és kedélyjavító hatású, mérsékli a feszültséget és a depressziós jellegű panaszokat.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Antropocene

+1 tipp: Érdemes kipróbálni a babérfélék közé tartozó, távol-keleti örökzöld faggyúfa, azaz a kubeba édeskés és citrusos jellegű illóolaját (Litsea cubeba), amely enyhíti a stressz negatív hatásait, a lehangoltságot és a fáradtságot, belélegezve nyugtat, frissít és harmonizál. Használható napközben, de lefekvés előtt is.

365Zö


0
Tovább
08
dec/2021

Egy egyszerű trükkel kivédheted, hogy többet vásárolj a kelleténél

Decemberben minden reklám- és marketingeszköz arra ösztönöz, hogy minél több pénzt szórjunk el a különféle akciókban és vissza nem térő kedvezményes lehetőségekben. A vásárlásösztönzés szakmai gurui most azt is kitalálták, hogy meg kellene változtatni a bevásárlókocsik fogórúdját, és helyette inkább két oldalra egy-egy fogantyút érdemes felszerelni: ezekkel ugyanis másképp toljuk a kocsit (ld. a képet lejjebb).

KÉP: Pixabay

Az áruházak most már egészen komoly pszichológiai hadviselést folytatnak a gyanútlan vásárlók ellen, kiváltképp az ünnepi időszakban. Egy friss vizsgálat szerint nem eléggé ösztönzi a vásárlást a tolórúddal felszerelt bevásárlókocsi, azzal ugyanis a tricepsz-izmokat mozgatjuk, amitől tudat alatt bekapcsol az "eltolás" érzet az agyukban, és ennek hatására képesek vagyunk nemet mondani a ránk tukmált árura is, pláne, ha már tele a kocsi. Alul a kép baloldalán a hagyományos bevásárló kocsi látható, jobb oldalon pedig  a vásárlásösztönző.

Amennyiben viszont a kocsi szélére teszik a fogantyúkat, azokat úgy fogjuk meg, mintha egy talicskát akarnánk megtolni, közben a bicepsz-karizmaink dolgoznak. Ennek hatására viszont akár 25 százalékkal többet pakolunk a bevásárlókocsiba a City University of London kutatói szerint. Érdekes belegondolni, hogy valóban ilyen egyszerűen működünk-e. Most már viszont, hogy ezt is tudjuk, úrrá tudunk lenni a fölösleges vásárláson. Legalábbis reméljük...

365Zö


0
Tovább
06
dec/2021

Az élő falburkolat harmadával csökkenti a fűtési igényt

Jóllehet az utóbbi évtizedekben sok szó esett a hőszigetelésről, ezt leggyakrabban úgy tudjuk elképzelni, hogy vagy kőzetgyapotba, vagy polisztirolba (=műanyagba) csomagoljuk az épületeinket. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek, az viszont egészen biztos, hogy ezek csak passzív rendszerek, nem képesek plusz szolgáltatásra.

Ezért nagyon érdekes az a kísérlet, amelyet a brit Plymouth Egyetem végzett el: a kampusz területén az egyik épület nyugati falának felére egy különleges homlokzati molinót feszítettek fel: a filcből készült molinón sok-sok zseb van, amelyeket földdel töltöttek meg és növényekkel ültették be. Az összhatás egy egybefüggő "élőfal", csupa zöld növényből

Már a látványa is esztétikus, de nem pusztán ez volt a cél. A homlokzat másik felén ugyanis meghagyták az eredeti vakolatot, hogy össze lehessen hasonlítani a két felület hőszigetelő képességét. Öt hét mérés után kiderült, hogy a zöld falburkolat 31,4 százalékkal csökkenti a falon keresztüli hőveszteséget a hagyományos vakolathoz képest.  Az alábbi grafikon kékkel mutatja a növényekkel borított fal hőátbocsátási értékét, és pirossal a vakolt falét.

Az Egyesült Királyságban az épületek 17 százalékban felelősek az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, a fűtés teszi ki az épületek teljes energiafelhasználásának 60 százalékát. Ahhoz, hogy a szigetország elérje, hogy csak annyi legyen a szén-dioxid-kibocsátás, mint amennyit meg is lehet kötni (ezt a nettó zéró kibocsátás), sok észszerű fejlesztésre van szükség.

"Épületeink 57 százaléka 1964 előtt épült - mondta Matthe Fox fenntartható építészet kutató, az élőfal-kutatás vezetője. - Jóllehet a szabályozások előírják az új építésű épületek hőveszteségének csökkentését, a meglévő régi épületek igénylik a legtöbb fűtési energiát és ezáltal fokozzák a szén-dioxid-kibocsátást. Létfontosságú, hogy fejlesszük a meglévő épületek hőmegtartó képességét ahhoz, hogy elérjük 2050-re a nettó zéró karbonkibocsátást, és csökkentsük az emelkedő energiaárak miatti fűtési szegénység kockázatát."

Az Egyetem kutatásának célja az élő növényekkel történő beültetéssel, hogy egyrészt csökkentse a fűtési hőveszteséget, másrészt segítse a levegőből a szén-dioxid megkötését. A kutatás az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERDF) támogatásával három év alatt 2,6 millió fontos kerettel zajlik.

"A városi lakosság száma folyamatosan növekszik. A zöld infrastruktúra olyan természetes eredetű megoldás, amely lehetőséget kínál a klímaválság, a légszennyezés és a biodiverzitás-veszteség hatásainak mérséklésére, miközben alacsony szén-dioxid-kibocsátás mellett biztosít gazdasági növekedést - mondta  Thomas Murphy társszerző. - Az élő növényfalak javítják a levegőminőséget, csökkentik a zajt, hozzájárulnak az egészség és a testi-lelki jóllét (well-being) fejlesztéséhez. Kutatásunk igazolta, hogy a zöld fal csökkenti a régebbi épületek karbonlábnyomát is az energiaigény mérséklésével. További vizsgálatok célja, hogy maximalizáljuk a környezeti hatásokat és gazdaságosabbá tegyük a kialakítást."

365Zö


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum