Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
02
jún/2020

Maszkviselés után ápold a bőröd házilag készült arctonikkal

Aki egész nap maszkot visel, annak az arcbőre nem jut elég friss levegőhöz, befülled a maszk alatt, és emiatt hajlamossá válhat a pattanásokra.

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

A problémát enyhítheted házilag készített arclemosó tonikkal, amit mindig a már megtisztított bőrre kell egy vattakoronggal felvinni. Ezeket a természetes eredetű, viszonylag semleges illatú arctonikokat férfiaknak is érdemes használniuk, hiszen a maszkviselés az ő arcbőrüket is kikezdheti.

1. Zöld tea + aloe gél

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pexels

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Merj ki belőle 2 evőkanállal, adj ahhoz 2 kiskanál aloe vera gélt, öntsd egy kis flakonba, rázd össze és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig  eláll. A kínai gyógyászat a zöld teával sokféle bőrproblémát kúrál, a benne lévő hatóanyagok védik a bőrt az UV-sugarak káros hatásai ellen is. Az antioxidáns hatású zöld tea feszesíti a bőrt és csökkenti a gyulladást. Az aloe vera nyugtató hatású, mérsékli a pirosságot, egyúttal hidratálja a bőrt.

2. Zöld tea + almaecet

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Ebből tölts 3 egységnyi mennyiséget egy permetezős flakonba, önts hozzá 1 egységnyi almaecetet, rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, feszesíti a bőrt és összehúzza a pórusokat. Az almaecet kiegyenlíti a bőr pH-értékét, tisztítja és mérsékli a zsírosságát. Zsíros bőrűek turbózhatják a keveréket még 1-2 csepp antibakteriális hatású teafaolajjal is. Száraz bőrűek 9/10 zöld teához adjanak 1/10 almaecetet, és teafa olaj helyett turbózzák 1-2 csepp gyulladáscsökkentő hatású levendula olajjal. 

3. Mentatea + citrom

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pixabay

Kb. 2 dl vízzel főzz egy erős mentateát, és hagyd kihűlni. Adj hozzá fél evőkanál frissen facsart citromlevet. Rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A mentatea a benne lévő mentolnak és antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően hűsíti és feszesíti a bőrt, csökkenti a gyulladást és a pirosságot. A citrom eltávolítja az elhalt hámsejteket, és mérsékli a faggyúmirigyek működését.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
06
máj/2020

Most akkor az úttesten kellene flangálnunk?

Egyszerre vicces és informatív az a videó, amit Daniel Rotsztain kanadai művész/városi geográfus készített.

Nagyjából 45 percet tett ki a Social Distancing Machine (közösségi távolságtartási eszköz) összeeszkábálása, aztán elindult, hogy a szűk torontói utcákon demonstrálja: járványveszély idején érdemes volna ezeket a kis utcákat inkább lezárni az autóforgalom elől, hogy a gyalogosok kellő távolságtartással tudjanak haladni. Nyilván a videóban van egy kis túlzás, hiszen ha a művész bal oldalán egy épület van, akkor ott nem kellene 2 métert távtartani. De így is elég jól érzékelteti, mennyire jó volna átgondolnunk a térhasználatot a koronavírus idején. A teljes egy perces videó alább megtekinthető.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
22
ápr/2020

Hová dobjuk a használt papír kéztörlő kendőket?

A koronavírus-járvány kezdete óta sokan átálltak a textil törülközőkről a papír kéztörlőkre. Ezeket lényegében az egész lakásban használjuk, nemcsak kéztörlésre, hanem minden más tisztítására, áttörlésére. Vagyis ezek a papír törlőkendők fertőzöttek lehetnek. Ugyanez vonatkozik a nedves törlőkendőkre is, mármint hogy a letörölt szennyeződéssel együtt esetleg vírus is kerül rájuk. Hová dobjuk ezeket a használt és esetleg fertőzött törlőkendőket? Elvileg ugyanis a papír törlőkendő mehetne a szelektív papírgyűjtőbe is, nem?

papír törlőkendő hulladék szelektív hulladék koronavírus otthon szemét hulladékgyűjtés

Pexels

Megkérdeztem erről a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt illetékesét, aki a következőket válaszolta:

Tájékoztatjuk, hogy a hulladékbegyűjtési és -szállítási, továbbá a köztisztasági munkavégzés Budapesten közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatás, amelyet az FKF Nonprofit Zrt. jelenleg is folyamatosan biztosít.
A mostani helyzetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy az FKF erőfeszítései mellett Budapest lakossága is segítse a társaság mindennapi munkáját.
Ennek egyik nagyon fontos eleme, hogy most a hulladék ne ömlesztve kerüljön a kukába, hanem zacskókban, illetve zsákokban. Az ilyen jellegű, tisztításra használt törlőket akár duplán is javasolt ”becsomagolni” (pl. kis zacskó és utána a nagyobb zsák), ezzel is jelentősen lehet csökkenteni a fertőzésveszélyt.
Ezt követően pedig a háztartási hulladékos gyűjtőtartályokba tegyék, NE a szelektív hulladékgyűjtőkbe!!!!

--------------------------------------

Tehát ezt úgy fordítottam le magamnak, hogy a mosogató alatt lévő három hulladékgyűjtő tartály (kommunális, papír, műanyag/fém) mellé egy negyediket is be kell állítanom, amelybe egy műanyag zacskót vagy szatyrot teszek, és ebben gyűjtöm a kéztörlőket, papírt és nedvest egyaránt (tehát nem dobok semmit a vécébe vagy simán a kommunális hulladék közé). Amikor megtelik a zacskó, akkor beteszem a kommunális hulladékos edénybe, illetve az abban lévő füles zsákba. Ez így egyben, bekötve-lezárva megy majd az utcai kukába. Emellett odafigyelek arra, hogy mind a szemétgyűjtő edényeket, mind az utcai kukát minél gyakrabban fertőtlenítsem.

A FKF Zrt további kérésekkel is fordult a lakossághoz, ezeket a fontos információkat erre a linkre kattintva lehet elolvasni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
ápr/2020

Milyen szatyorral menjünk most bevásárolni?

A koronavírus előtti időkben világszerte, így Magyarországon is eltűntek a boltokból az egyszerhasználatos műanyag szatyrok. Ezek valóban rendkívül környezetszennyező termékek, egyetlen előnyük azonban van: újonnan használva higiénikusak. 

Számos országban a koronavírus-járványra hivatkozva ezért átmenetileg feloldották vagy fel fogják oldani a tiltásukat. Illetve éppen a többször használható szatyrokkal nem engedik be a vásárlókat az üzletekbe, mondván, nincs arra garancia, hogy a többször használható, műanyag- vagy textilszatyor makulátlanul tiszta. Sok helyütt pedig az egyszerhasználatos, de szelektíven gyűjtve újrahasznosítható papírszatyrokban és papírdobozokban látják a megoldást, ezek használatát legfeljebb a készlethiány akaszthatja meg.

vásárlás vászonszatyor műanyag újrahasznosítás koronavírus testről és lélekről

Pexels

Magyarországon nem oldották fel az egyszerhasználatos műanyag szatyrok tilalmát, így aztán az üzletekben mindenféle szatyrot látni. Heti bevásárlásra legtöbben erős (többször használható) műanyag- vagy vászonszatyrokkal érkeznek, illetve lehet már egyes hipermarketekben kartonpapír bevásárlódobozt is kapni, amely olyan erős, hogy többször is használható – lenne. De szabad-e?

Az, hogy a koronavírus mennyi ideig marad életképes, fertőző az egyes felületeken, több tényezőtől függ: ilyen a hőmérséklet, a páratartalom, a felület anyaga.

Legtovább, akár 7 napig a rozsdamentes acélon és a műanyagon marad meg, továbbá a sebészi maszk felületén, olvasható a The Lancet orvosi folyóiratban. A 2020. április 2-án megjelent tanulmány szerint 21 Celsius-fokos, 65%-is relatív páratartalmú szobában a koronavírus újságpapírról és papír törlőkendőről 3 óra alatt tűnt el. Fafelületen és textilen nagyjából 2 napig életképes. Üvegen és papírpénzen 4 napig is megmaradhat.

Egy korábbi vizsgálatban szintén 21 Celsius-fokos, de 40% relatív pártartalmú szobában a koronavírus 4 órán át maradt életképes rézfelületen, 1 napig kartonpapíron, és 3 napig műanyagon és rozsdamentes acélon. 

Tehát akkor mivel menjünk bevásárolni?

vásárlás vászonszatyor műanyag újrahasznosítás koronavírus testről és lélekről

Pexels

New York állam egészségügyi minisztériuma (New York State Department of Health) továbbra is okos választásnak tartja az újrahasznosítható szatyrokat, feltéve, hogy minden vásárlás után alaposan megtisztítjuk, kimossuk, fertőtlenítjük ezeket az alábbiak szerint:

1. Az egyes élelmiszertípusokhoz külön szatyrot használjunk: például a zöldségek mellé ne tegyünk péksüteményt, még papírzacskóba csomagolva se. A húst és tejterméket tegyük (egyszerhasználatos, tekercsben kapható) műanyagszatyorba, amelyet vásárlás után azonnal dobjunk a szelektív műanyagos kukába. 

2. A vászonszatyrokat minden használat után legalább 60 Celsius-fokos vízben mossuk ki mosógéppel, vagy kézi mosás esetén jó meleg hipós (vagy más fertőtlenítős) vízben alaposan mossuk ki őket. A tökéletes higiénia érdekében át is vasalhatjuk a vászonszatyrokat gőzölős vasalóval.

3. A többször használható műanyag szatyrokat használat után mosogatószeres vízzel (vagy más fertőtlenítővel) dörzsöljük át, hagyjuk rajta legalább 15 percig, majd öblítsük le, és szárítsuk ki a szatyrot. A művelethez mindenképpen használjuk gumikesztyűt!

4. A többször használható szatyrokat tisztítás után tároljuk hűvös, száraz helyen (például a spájzban) a következő vásárlásig. Az élelmiszervásárláshoz használt szatyrokat ne használjuk más célra (például játékok vagy edzőcucc tárolására).

Kiegészítés: 
Nem tudhatjuk, hogy a tökéletesen higiénikus szatyrunkba mi kerül. Lehet, hogy előttünk valaki piszkos (vagy vírusos) kézzel tapogatta össze az almát, dobozos üdítőt, tejfölt. Érdemes ezért otthon fertőtlenítős szivaccsal áttörölgetni minden olyan árut, ami mosható, az előre csomagolt felvágottat és zacskós kenyeret beleértve. A zöldségeket és gyümölcsöket is alaposan mossuk meg folyó víz alatt, és teljesen csöpögtessük le, töröljük szárazra a felületüket, mielőtt a hűtőbe vagy a spájzba tennénk őket. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
30
márc/2020

Cserélhető szűrőbetétes, mosható textil arcmaszk varrása részletesen + szabásminta + videó + fotók

Ezt a cserélhető szűrőbetétes, mosható textilmaszkot az amerikai Cedar Rapids Unity Point Health St. Luke's kórház munkatársai fejlesztették ki, és mutatják be az alábbi videón. Nagyon köszönjük fáradozásukat!

Ez alapján én is megvarrtam a maszkot, és a videó alatt bemutatom az elkészítését lépésről-lépésre fázisfotókkal. 

koronavírus mosható textilmaszk

ANYAGVÁLASZTÁS:
Semmiképpen ne használj pólóanyagot, mert az nyúlik, emiatt pedig a szálak között megnőhetnek a hézagok, ami utat enged a vírusnak befelé. Használj például sűrű szövésű konyharuhát vagy 100% pamut lepedőt, párnahuzatot, pamutvászon inget.

Az alábbi táblázat a Cambridge Egyetem kutatásából származik, és azt mutatja meg, hogy köhögéskor és tüsszentéskor, tehát KIFELÉ mennyi kórokozó képes áthaladni a száj elé helyezett textilen. A középső oszlopot kell nézni, mert a Bacteriophage MS mérete szintén a mikronos tartományban van, bár más, mint a koronavírusé.

koronavírus mosható textilmaszk

Tehát kifelé a tea towel, azaz konyharuha 72,46%-os szűrőképességű, a párnahuzat pedig 57.13%. A kutatók tesztelték a porszívó porzsák anyagát is, ami közel olyan szűrőképességű, mint a sebészi maszk, DE DE DE az a nagy baj vele, hogy nehéz azon keresztül belélegezni, vagyis a maszk szélénél fogjuk beszívni a szűretlen levegőt. Ez kockázatos!

koronavírus mosható textilmaszk

Itt láthatod, milyen kicsi a koronavírus: balra a 15 mikron átmérőjű emberi hajszál (strand of human hair), középen a sebészi maszk (surgical mask) áteresztő képessége, ami 2-10 mikron, jobbra a speciális szűrőmaszk (N95) áteresztó képessége, ami 0,3 mikron, és felül pirossal a 0,12 mikron átmérőjű koronavírusok. Forrás: South China Morning Post

Ide kattintva letölthető a UnityPoint Health szabásmintája pdf-en. Figyelem: a maszk szabásmintáját duplázva tették fel, mert jó amerikai szokás szerint igyekeztek eljárni. De elég csak az egyiket kinyomtatni, és kétrétegű anyagra fektetve megduplázni.

Itt az oktatóvideó, alatta az én fázisfotóim.

Ilyen lett az enyém:

koronavírus mosható textilmaszk

Kezdjük:

0. Nyomtasd ki a szabásmintát, figyelj arra, hogy mérethelyes legyen, ehhez az 1x1 hüvelyk méretű tesztnégyzetet (1x1" test square) nézd: ha az nagyjából 2,5 centis a kinyomtatott lapon, akkor jó az oldalméret. Vágd ki a darabokat, és tedd kétrégetű (félbehajtott) anyagra, tehát egy menetben mindent duplán szabsz ki.

koronavírus mosható textilmaszk

1. Szabd ki duplán a 3 részt. Lehetőleg ügyelj a szálirányra, azaz a részek egyenes oldala legyen párhuzamos a textilszálakkal hosszában vagy széltében. 

koronavírus mosható textilmaszk

2. Varrd össze a két legnagyobb, azaz arc (Face) részt a középső íves részénél 2 mm-es egyenes öltésekkel.

koronavírus mosható textilmaszk

3. Nem kell a szélét cikkcakk öltéssel eltisztázni, mert 1. a szélét cikkelyesen bevagdosod a könnyebb kifordíthatóság érdekében, 2. a másik oldalról is kap egy egyenes varrást, ami megerősíti az első varrás vonalát. Ügyelj arra, hogy bevagdosáskor nehogy véletlenül belevágj a varrásba!

koronavírus mosható textilmaszk

4. A két orca (Cheek) rész hosszabbik egyenes oldalát kb. 1 cm szélesen visszahajtod, és végigmész rajtuk cikkcakk öltéssel, amivel egy menetben összevarrod és eltisztázod a szélüket.

koronavírus mosható textilmaszk

5. Az száj (Mouth) részek egyenes oldalát ugyanígy behajtva eltisztázod cikkcakk öltéssel, majd a másik, szín oldalával egymásnak fordítva egymásra fekteted a két darabot, és a hosszabbik íves oldalánál egyenes öltéssel összevarrod, majd bevagdosod a kifordításhoz.

koronavírus mosható textilmaszk

6. A maszk külső részének középvarrását a másik oldalról a felezővonaltól 2-3 mm-re végigvarrod, alul odafogva (odahajtva) a ráhagyást. (Azt az anyagrészt, ami a varrásvonal és a kiszabott rész legszéle között van.)

koronavírus mosható textilmaszk

7. Ugyanezt megcsinálod a belső, arc résszel is.

koronavírus mosható textilmaszk

8. Itt látható a két összevarrt darab.

koronavírus mosható textilmaszk

9. Ezután a külső fél színoldalára ráfekteted a belső fél arcrészét színoldalával lefelé (a külső rész felé) fordítva, majd arra ráfekteted az orca részeket két oldalra szintén a színoldalukkal lefelé. A darabokat gombostűvel összerögzíted, körbevarrod egyenesen. Utána az íves szakaszoknál bevagdosod, a széle sarkokat pedig levágod, a könnyebb kifordíthatóság érdekében. Az orcarész belső széle takarja a szájrész külső szélét, ez lesz a zsebes szájrész széle, tehát nem varrjuk össze, csak fedik egymást.

koronavírus mosható textilmaszk

10. Az egyik zsebnyíláson keresztül kifordítod a maszkot.

koronavírus mosható textilmaszk

11. Itt látható kifordítás közben a másik oldalról.

koronavírus mosható textilmaszk

12. Ha kifordítottad, a fül felé eső széle csücskeit egy hurkapálcával vagy kötőtűvel kinyomkodod szögletesre.

koronavírus mosható textilmaszk

13. Utána egyenes varrással a szélén körbevarrod, ezzel megerősíted az egészet. Látod, ugye, az orr rész szélénél a zsebet? A másik oldaláról is nyitott, ahol a lila a fehérrel találkozik.

koronavírus mosható textilmaszk

14. Ezután a fül felé eső végét kb. 1,5 cm szélesen visszahajtod, és levarrod. Fogsz egy elvágott befőttesgumit, és átfűzöd egy kis biztosítótűn.

koronavírus mosható textilmaszk

15. A biztosítótűt átnyomkodod a levarrt textilszélen, ezzel áthúzod a gumit.

koronavírus mosható textilmaszk

koronavírus mosható textilmaszk

16. Csomóra kötöd és kész. Az amerikai videóban vastag hajgumit használtak erre a célra, de az elég drága alkatrész, ráadásul nem is bírja sokáig a főzéses sterilizálást. De ha mégis azzal akarod csinálni, akkor nem feltétlenül kell levarrni a maszk szélét, hanem a vastag hajgumira ráhajtod az anyagot, és 2 biztosítótűvel rögzíted a ráhajtást. Azért kettővel, hogy ha az egyik kikapcsolódni, akkor is rögzítve maradjon a maszk. Főzés előtt így ki tudod venni a maszkból a hajgumit. Ne felejtsd el, hogy az is fertőzött lehet, ezért alkohollal vagy hypóval fertőtlenítsd! A biztosítótűk a maszk külső oldalán legyenek, ne belül az arcodnál!

koronavírus mosható textilmaszk

17. Az orr-résznél utánozhatod a sebészi maszkot úgy, hogy duplán végigmész a szélén cikkcakk öltéssel, majd abba belefűzöl széthajtogatott gemkapcsot vagy egy 3-4 cm hosszú, fertőtlenített kerti kötöződrótot. Az amerikai videóban kétoldalú ragasztószalagot használtak a rögzítésre az orrnál és az állnál.

koronavírus mosható textilmaszk

TIPP: Ha új anyagból dolgozol, akkor szabás előtt az anyagot feltétlenül avasd be, ami azt jelenti, hogy 90 fokon egy alkalommal átmosod. A legtöbb pamutanyag ugyanis ilyenkor néhány százalékot összemegy, de utána, a későbbi mosásokkor már nem. 

Mit használj szűrőnek?

Dr Chen Xiaoting taiwani aneszteziológus azt javasolja, hogy a két réteg szőtt (textil) anyag között legyen egy nemszőtt réteg, a cserélhető szűrő. A nemszőtt, cserélhető szűrő lehet egy lap 3-rétegű vécépapír vagy egy lap kiszárított nedves törlőkendő. Ezeket használat után vedd ki a mosható maszkból, és dobd ki őket. A művelet során nagyon ügyelj arra, hogy a használt maszk és a szűrő is fertőzött lehet! 

Utána feltétlenül moss kezet alaposan!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (124),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),karácsony (34),megújuló energia (34),tél (34),klímaváltozás (33),nyár (31),fenntartható építészet (30),globális felmelegedés (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (24),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),egészség (21),fűtés (20),barkácsolás (20),hőszigetelés (20),gyerek (19),zöldség (19),komposzt (19),ősz (19),építészet (18),ecet (18),természet (18),takarítás (18),városi közlekedés (17),divat (17),autó (17),virág (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),takarékosság (16),gyümölcs (16),LED (15),fa (14),klímaválság (14),szemét (14),lakberendezés (14),ajándék (13),tömegközlekedés (13),tavasz (13),hulladékhasznosítás (13),élelmiszerpazarlás (13),víz (12),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),víztakarékosság (12),lakásfelújítás (11),papír (11),elektromos autó (11),Ozone zöld díj (11),művészet (11),illóolaj (11),CO2 (11),raklap (11),természetes gyógymód (11),szélturbina (10),ruha (10),háztartás (10),vegán (10),talaj (10),allergia (10),sport (9),stressz (9),madár (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),bútor (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),levegőszennyezés (8),Párizs (8),pazarlás (8),méh (8),ételpazarlás (8),növényvédelem (8),mobiltelefon (8),macska (8),szúnyog (8),szén-dioxid (8),vásárlás (8),csomagolás (8),Hulladék Munkaszövetség (7),zajszennyezés (7),komposztálás (7),Hollandia (7),biogáz (7),gyom (7),VOC (7),játék (7),lakás (7),alga (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),erdő (6),öntözés (6),beporzás (6),városi élet (6),fenyőfa (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),ünnep (6),szmog (6),New York (6),kukoricakeményítő (6),faültetés (6),méz (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Kanada (6),környezetbarát (6),biodiverzitás (6),Budapest (6),testről és lélekről (5),elektromos kerékpár (5),Ökoszolgálat (5),város (5),(5),Föld órája (5),mulcs (5),Greenfo (5),szélerőmű (5),urbanizáció (5),mosás (5),rovar (5),busz (5),lomtalanítás (5),zöld energia (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),cipő (5),banán (5),aszály (5),levendula (5),tárolás (5),karácsonyfa (5),térkép (5),turizmus (5),pályázat (5),városi hősziget (5)

Archívum