Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
28
júl/2017

Pamuthulladékból készül a legklasszabb névjegy

Országok pólója, névjegy a neved – így írhatnánk át Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című, 1844-ben született versének sorát: "Országok rongya, könyvtár a neved". Vörösmarty idejében ugyanis a pa-pírt még rongyhulladékból készítették. A költő még nem tudta, de éppen 1844-ben találta fel a kanadai Charles Fenerty és vele párhuzamosan a német Friedrich Gottlob Keller annak módszerét, hogy papírt lehet készíteni faköszörületből is. Onnantól terjedt el az olcsóbb alapanyag használata, és a nagyüzemi tekercses papírgyártás révén megszülettek a modern nyomtatott újságok (is).

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

Most viszont a MOO amerikai nyomdaipari vállalkozás környezetvédelmi okból visszatért a rongyhoz, méghozzá nem is akármilyenhez. A pamut-pólógyártás során a szabáskor visszamaradó nyesedékből a klasszikus módszer szerint készíttetnek papírt, s abból névjegyet. Ennek márkaneve stílszerűen Cotton (Pamut) lett. A nyesedék ráadásul fehér színű, azaz a készülő pólópapír is azonnal hófehér, nem igényel további klórozást (mint a fapapír). 

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

A MOO a papírkészítést a Mohawk papírmalommal végezteti. Ez a szintén amerikai családi vállalkozás negyedik generáció óta foglalkozik papír-gyártással, és az első olyan papírmalom az Egyesült Államokban, amely teljes energiaszükségletét megújuló szélenergiából nyeri. 

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

Richard Moross, a MOO alapítója az alábbi videóban beszél arról, miért nyilvánvaló és "szuperőrült" a pamuthulladék használata a papír-gyártáshoz. "Használnunk kell a mindenki számára elérhető nyersanya-gokat, különösen azokat, amelyek a divatiparból származnak. Ez ugyanis a kőolaj- és földgázkitermelés után a második legszennyezőbb iparág a világon".

MOO Presents | Cotton Business Cards from moo.com on Vimeo.

Hogy miért jó a pólópapír? Nos, a textil alapanyagból készülő papír tartó-sabb, mint a fapapír, és ára darabonként 50 cent körül van, ami ottani viszonyok között elfogadható. Használója pedig egyrészt tanúságot tesz arról, hogy fontos számára a környezetvédelem, másrészt ennek a névjegy-nek különleges, selymesen puha tapintása van. Mindkettő előnyt jelenthet számára egy üzleti tárgyaláson...


0
Tovább
25
júl/2017

Egy kis kreatívkodással sokat spórolhatsz a kerítésen

Mivel egy átlagos új kerítésre akár egymillió forintot is el lehet tapsolni, érdemes körülnézni az interneten, hogy milyen újrahasznosított anyagból lehet kerítést fabrikálni, illetve hogyan kellene felújítani a régit. Na persze az újrahasznosított alapanyagon látszik a kora, de egy kis kreatívkodással mégis lenyűgöző lesz a végeredmény.

Ha UV-álló műanyagcsíkokkal dolgozol, legalább 5-6 évig kibírja napsu-gárzást ez a színesre megszövött hálókerítés. 

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Ezen a hálón kis műanyaglapokat rögzítettek a szemek közé. Babirkás me-ló, de igazán emlékezetes. Ugyan ez nem magánkerítés, de az ötletet érdemes átvenni.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Dupla újrahasznosítás: a kerítésháló mellett a műanyagpoharak is lehet-nek használtak. A hálószemek közé befér a félliteres műanyagpalack alja is: ezeket érdemes festékkel kilötybölni, akkor nem lesz átlátszó a kerítés.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Maradék fonalból mindenki ízlése szerint horgolhat virágokat, amelyek visszacsempészik a természetet az aszfalt mellé.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Nagyi stelázsiján volt ilyen horgolt szegély, lehet nosztalgiázni.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Na még egy dupla-hasznosítású hálókerítés, amelyen a régi CD-k villogó madárriasztóként szolgálnak a szarkák és galambok ellen. Az egyedi dekoráció megfestésével a gyerekek napokig elvannak a szünidőben.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Térjünk át gyorsan a fakerítésekre. A régi deszkakerítés egyik részét tábla-festékkel lefestve irigylésre méltó méretű rajzfelületet kapnak a kicsik.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Szintén deszkából készült ez a darab, érdekessége, hogy a méretre fúrt lyukakba színes üveggyöngyöket tuszkoltak: csodás fényben ragyog a napsütésben.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Kiszuperált zsalugáterekből is készülhet kerítés. Általában azért dobják ki őket, mert hosszában megvetemednek, na de ez pont nem probléma az újrahasznosításnál. Lehet eltérő és egyező színre is festeni őket.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Ha van zeneszerető gyerek a háznál, akkor egy ilyen zongorakerítés nagy sikert arat.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Aki viszont a virágot szereti, használja fel a régi konzervdobozokat. Ültetés előtt egy lyukat érdemes az aljába fúrni, hogy el tudjon folyni a fölösleges öntözővíz.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Lomtalanítások során gyűjtött sílécekből is készülhet kerítés.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Szintén összelomizott kerékpáralkatrészekből áll ez a kerítés. Fel lehet használni a biciklivázakat is, esetleg egy színre lefestve.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP

Bontások során begyűjtött régi ajtókból is lehet kerítést összeróni.

újrahasznosítás kert kerítés

KÉP


0
Tovább
23
júl/2017

Házi aszalódoboz a bio minőségű finomságokhoz

Őrizd meg a nyári gyümölcsök, zöldségek és fűszerek zamatát aszalással! Az üzletekben kapható, többnyire kén-dioxiddal, cukorral és/vagy étolajjal kezelt aszalványok helyett készíts házilag finomságokat az egyszerűen és olcsón megépíthető aszalódoboz segítségével. A mostani időjárás passzol is ehhez, hiszen az aszaláshoz legalább 30 Celsius-fokos hőmérséklet kell, ugyanakkor a levegő páratartalma legyen 60 százalék alatt: ebből a két tényezőből nincs hiány ezen a nyáron.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

KÉP

Ideális esetben aszalás közben nem éri direkt napfény a terményt, mivel az minőségromlást okozhat az ízében és a tápanyagtartalmában. Termé-szetesen napsütésre szükség van, méghozzá minél többre, de most a hősugarak végzik a munkát. A kert, autóbeálló, erkély vagy terasz olyan pontján állítsd fel az aszalódobozt, ahol déli vagy nyugati irány-ba tájolhatod. Hasonlóan fontos, hogy a dobozt ne tedd növények közé vagy fűre, mert az éjszakai harmattól nedves lesz, és bepenészedhet. Az aszalódoboz alatt legyen burkolt a talaj, ez fokozza a hatékonyságot, hiszen a kövezet éjszaka kibocsátja a napközben elnyelt hőt. A tájoláshoz két beton falazóelemmel emeld meg az egyik oldalon a dobozt. 

A Modern Farmer amerikai weboldal a Dahse-Walk minnesotai őstermelő házaspár által kifejlesztett "napelemes" aszalódoboz tervét közölte, amely-ben még felhős napokon is átlagosan 15 Celsius-fokkal melegebb van, mint a környezet hőmérséklete. Ehhez készítettem magyar feliratokat a könnyű megvalósíthatóság érdekében. Az eredeti, 10 oldalas angol nyelvű és méretezésű leírást ide kattintva olvashatod.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Ennek az aszalódoboznak az az előnye, hogy nincsenek mozgó alkatrészei; úgy állítod a tájolását és a dőlésszögét, ahogy tetszik; az ételt védi a direkt napfénytől; nagyobb darabok is elférnek benne; nem melegszik túl; könnyű tisztítani és használni; éjszakára és szélben is kint lehet hagyni, de esőben nem!; rovar- és sünbiztos.

Az üvegházhatás elv alapján a napfény áthalad a felső polikarbonát- vagy üveglapon, és hősugarai felforrósítják az eggyel lejjebb lévő, feketére festett fémlapot. Ez a második réteg tehát védi a direkt napsütéstől a terményt, illetve hősugárzóként funkcionál. Lefelé a harmadik réteg egy aprószemű erős drót- vagy műanyagháló, erre teríthető a gyümölcs és zöldség. A negyedik réteg egy hullámlemez fémből vagy polikarbonátból: ennek feladata a nedvesség és a párás meleg levegő elszállítása.

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Felhős nyári napon is működik az aszaló KÉP

Az aszalni kívánt termény ne legyen se éretlen, se túlérett. Első lépésként mosd meg alaposan, különösen, ha nem biotermelőtől származik. Utána vágd ki belőle a beteg vagy foltos részeket, a csumát, magot, szárat. Egyenletesen szeleteld a terményt 3-10 milliméter vastagságú szeletekre. Minél vékonyabb a szelet, annál gyorsabb az aszalódás.

A kisebb gyümölcsöket egészben is aszalhatod, például az áfonyát, meggyet, kajszit. A gyümölcsöket és zöldségeket aszalás előtt pár percig forró vízben blansírozhatod is, ezzel szebb lesz a színük, jobb az ízük, és az eltarthatóságuk is megnő. A hőkezelés ugyanis leállítja a terményben az enzimműködést.

A hálón terítsd szét a szeleteket, ne érjenek egymáshoz. Az aszalódást érdemes néhány óránként ellenőrzni. Forró napon a fűszernövények 6-7 óra alatt is készen lesznek, a szeletelt gyümölcsöknek, pláne a zöldségeknek 1-3 nap is kellhet. Akkor jó az aszalt gyümölcs, ha tapintásra ruganyos, bőrszerű, de semmiképp sem kőkemény. Ezzel szemben a zöldségeket feltétlenül csontszárazra, azaz keményre kell aszalni: ha félbe tudod törni a szelet paradicsomot, akkor kiveheted az aszalóból. 

kert étel aszalás napenergia tartósítás zöldség gyümölcs fűszernövény aszalás házilag kemence

Ennek az almának 34 óra kellett a tökéletes aszalódáshoz KÉP

A hosszú eltarthatóság érdekében a gyümölcsöket 20 százalékos, a zöldségeket 10 százalékos nedvességtartalom alá kell aszalni. Ezt úgy állapíthatod meg, hogy leméred a terményt, mielőtt az aszalóba helyezed, és utána is. Éjszakára is benne hagyhatod a terményt az aszalóban, de csak akkor, ha nem fog esni. Így is visszaszív némi nedvességet az éjszakai harmatból, de másnap estére feltehetően már készen lesz. Begyűjtéskor ellenőrizz minden szeletet, hogy ugyanolyan száraz-e, mint a többi. Ha nem, hagyd még a hálón.

A kész aszalványt hagyd lehűlni, utána rögtön csomagold el befőttesüvegbe vagy légmentes műanyagzacskóba, és tárold sötét, hűvös helyen. Felhasználás előtt a zöldségeket 1-2 órára áztasd langyos vízbe, a gyümölcsöt nem muszáj. A hálót körömkefével és mosószerrel sikáld tisztára, szárítsd le, és kezdődhet az újabb kör!

És persze aszalhatsz házilag építhető kemencében is, ennek leírását lásd korábbi cikkünkben ide kattintva.


0
Tovább
21
júl/2017

Most jött el az ideje, hogy etikus ruhatárad legyen

Ha sikerült "túlélni" a nyaralást egyetlen bőrönd ruhával, hazaérve el kelle-ne gondolkodnod azon, hogy szükséged van-e a többire. Ha igen a válasz, akkor viszont arra felelj: MIÉRT?

Egy átlagos nő ruhásszekrényében 22 olyan darab van, amit soha nem hord. A férfiak szekrényében átlag 19 viseletlen darab van. E fölösleges holmik közül első helyen a farmer áll, második a cipő. Legtöbbször bűn-tudatból őrizget valaki egy soha nem hordott darabot: sajnál megválni tőle, mert sokba került, vagy más érzelmi oka van rá, olvasható egy brit felmérésben.

fenntarthatóság divat

KÉP

Ehhez képest a legtöbb reggel úgy indul, hogy ott állunk a csurig tele ruhásszekrény előtt, és pánikolunk, hogy nincs mit felvennünk. Felpróbálunk egy csomó cuccot, és bár a végén valahogy döntésre jutunk, mert sürget az idő, nem igazán érezzük jól magunkat. Csak nem pont a túl sok ruha tesz boldogtalanná bennünket?

Te például az  alsóneműt és a zoknikat nem számolva hány napig tudnál felöltözni tiszta ruhába mosás nélkül? Két hét? Egy hónap? Jól van ez így?

A közgazdaságtanból ismert Pareto féle 80/20-as szabály legtöbbünk-nél a ruhákra is érvényes: a ruhatárunk 20 százalékát viseljük 80 szá-zalékban. (A Pareto-elv szerint a következmények 80 százaléka az okok 20 százalékára vezethető vissza.)

Ideje megvizsgálni, hogy miben különbözik ez a 20 százalék ruha a maradéktól: begombolva is kényelmes, jó a szabása, szépít a színe, tükrözi az egyéniségünket, könnyen tisztán tartható stb.

Ezeket a szempontokat írd bele a telefonodba, ezek lesznek az elvárá-said minden új ruhával szemben. Legközelebb, ha ott állsz egy ruha-üzletben, vesd össze a kiválasztott holmi paramétereivel az elvárásaidat. Ha a zömük nem esik egybe, ne vedd meg azt a cuccot, mert 80 százalék a valószínűsége, hogy nem fogod hordani. Csak azért, mert divatos vagy akciós valami, még nem biztos, hogy jól is áll neked. 

Az etikus ruhatár lényege, hogy ne pazarold az erőforrásaidat (pénz, idő, energia, tárolóhely) olyan holmik felhalmozására, amelyeket nem fogsz viselni. 

Az etikus ruhatár alapja pedig, hogy az új holmik csak számodra legyenek újak. Magyarán: érkezzenek másodkézből, akár baráttól, akár turkálóból. Kiváló minőségű cuccokat lehet találni a turikban, igaz, kell hozzá egy kis idő, amíg az ember rutint szerez a válogatásban.

Ám vigyázat: csak azért, mert ingyen van vagy olcsó egy darab, még nem szabad hazavinni. Némelyek megszédülnek a turik eszméletlen kínálatától, és ezt is, azt is megvesznek, "csak 100 forint volt". Ez nem jó stratégia: ki lehet jönni az üzletből üres kézzel, nem muszáj vásárolni.

fenntarthatóság divat

KÉP

Az etikus ruhatár 5 szabálya Anuschka Rees német stylist-divatblogger szerint: 
5. Etikus márkától vásárolj! (Tehát ne gyerekmunkásokkal és éhbérért dolgoztató fast fashion üzletekben vásárolj, hanem keress olyan hazai tervezőket, akik környezettudatos alapanyagokból és etikus módszerekkel állítják elő termékeiket.) Ha erre nincs mód, akkor:
4. Csak használt ruhát (vintage vagy turkálós) vásárolj!
3. Válassz jó minőségű, tartós darabokat!
2. Vásárolj ritkábban, válassz körültekintőbben: csak azt vedd meg, ami 100 százalékban tetszik!
1. A már meglévő holmijaidat értékeld újra, és viseld gondjukat! (Például varrd meg őket.)

Courtney Carver amerikai divatblogger indította a Project 333  blogot, amelynek üzenete: válassz ki a szezonális ruháid közül 33 darabot (fehérnemű és kiegészítők nélkül), és a következő 3 hónapban csak ezeket viseld. A blogon angol nyelven számos poszt olvasható a ruhatár átszervezésével kapcsolatban.

A szintén amerikai Caroline, az Un-fancy blog szerzője 37 darabot engedélyez magának 3 hónapra: 9 pár lábbeli, 9 alj (nadrág és szoknya), 15 felső (póló, blúz, pulóver, kardigán), plusz 2 ruha és 2 blézer/kabát. Ezen felül értendők a kiegészítők, mint táska, bizsuk, továbbá az tréningcucc, fürdőruha, pizsama, régi ruha takarításhoz, kerti munkához. Caroline is 3 hónapig viseli ezeket a holmikat, eközben nem vehet semmit. A negyedév utolsó 2 hetében terveket készít a következő 3 hónap ruha-tárára, és ha szüksége van valamire, ekkor megy el shoppingolni. Több év tapasztalata alapján a blogger évszakonként 4-8 új darabot vásárol, és ennek megfelelő számú régi holmitól válik meg. Lehet, hogy elsőre ez macerásnak tűnik, de a reggeli őrületet meg lehet vele úszni, és nem kell naponta mosni sem.

Lejjebb tippeket olvashatsz a ruhásszekrény lomtalanításáról.

fenntarthatóság divat

KÉP

Mindannyian ismerünk olyanokat, akik már eljutottak a szelektálásig, aztán továbbra is őrizgetik a nem hordott ruhákat, mert azt hiszik, el tudják adni őket az interneten. A valóságban ez csak ritkán valósul meg, mert az embernek nincs ideje állandóan cuccokat fotózni és a neten lógni (aukciózni). Ráadásul meggazdagodni akkor sem lehet belőle, a ruha ára sohasem jön vissza. Közben pedig foglalja a helyet a szekrényben, és ami ennél rosszabb: a lelkedben is. 

Sokan azért nem dobják ki a kihízott ruháikat, mert majd lefogynak, és újra tudják viselni azokat. Még ha ez egyszer sikerül is, mire lefogysz, az a cucc valószínűleg már kiment a divatból (a ruhagyártók lételeme az állandó újítás). Tehát céltalan pusztán ezért őrizgetni valamit. Rengeteg olyan ember van, aki örülne a levetett holmijaidnak, az interneten, a Facebookon találsz olyan szervezeteket, akik még házhoz is jönnek a használt ruhákért, és elviszik a rászorulóknak.

Itt vannak a legjobb tippek a ruhatár szűkítéséhez:

1. Ha annyira odavagy érte, de valószínűleg már nem fogod viselni, fényképezd le, mielőtt megválsz tőle: digitális formában megmarad a szép emlék. 

2. A reddit közösségi oldalon az alábbi tipp a legnépszerűbb: a ruhartartó rúdon fordítsd meg az összes vállfát úgy, hogy előrefelé nézzen a kampójuk. Amikor használsz valamit, mosás után nyugodtan visszaakaszthatod a hagyományos módon, hátrafelé álló kampóval. Szezon végén ajándékozd el azokat a ruhákat, amelyek vállfája még mindig előrefelé néz. 

fenntarthatóság divat

KÉP

3. A legközelebbi nagymosás után a ruhatartó rúdon told át jobb oldalra a ruhákat. Tegyél középre egy üres vállfát, szúrj rá egy papírt az aznapi dátummal. Onnantól kezdve csak azokat a ruhákat tedd vissza a bal oldalra, amelyeket legalább egyszer felvettél az adott hónapban. Szezon végéig a jobb oldalon szépen kiválogatódnak azok a darabok, amiket egyszer sem vettél fel, ezek mehetnek ajándékba.

4. E módszer másik változata, hogy a frissen mosott ruhákat minden héten válogatás nélkül akaszd be a ruhatartó rúd jobb oldalára, és kötelezd magad arra, hogy következő héten csakis a rúd bal felén lógó holmik közül választasz, esetleg középről. Pár hét alatt az egyáltalán nem hordott ruhák felhalmozódnak a bal szélen, egy mozdulattal teheted át őket egy táskába, és mehetnek az adományboltba. 

5. A hajtogatós holmiknál úgy alkalmazhatod ezt a módszert, ha a legfelső darabra teszel egy feldátumozott papírt, és onnantól minden kivett és viselt darabot a papír fölé teszel vissza mosás után. Amit mégsem veszel föl, azt a papírlap alá kell visszatenni. Ami pár hét után is a papírlap alatt marad, azt nem hordod, mehet.

6. Kicsi a szekrényed (...) és ezért szezon végén bőröndbe vagy zsákba elpakolod a téli ruhákat, csak úgy lesz hely elővenni a nyáriakat? Mi lenne, ha megpróbálnád a jelenlegi szekrényedben elhelyezni az összes ruhádat? Ami nem fér be, annak keress másik gazdát.

7. Másik opció a téli-nyári csere idején: minden egyes darabot próbálj fel. Ami nem jó, menjen! Még jobb, ha elhívsz egy barátot, ismerőst, kamaszgyereket, akinek a megmaradókat is megmutatod. Bízz abban, hogy ők elfogulatlanul mondanak ítéletet, és a végén tényleg csak olyan ruháid lesznek, amelyek 1. jók rád, 2. jól is állnak.

8. Minden felsőnek (póló, ing, blúz, pulóver) passzolnia kell legalább 2, de inkább 3 alsóhoz (nadrág, szoknya). Ami csak egyvalamihez passzol, az nem multifunkciós, engedd el.

9. Ha valami újat veszel, legalább egy régitől szabadulj meg. Egy új ingért egy régit. Még jobb, ha egy újért 2-3 régi holmit leadsz az adományboltban, ez persze már lehet vegyes ruhanemű.

10. J.D. Roth amerikai blogger a GetRichSlowly írója egy nagyon durva, de igazán hatékony módszert fejlesztett ki: egy üres szobába (ha van) vagy padlástérbe költöztesd át az összes ruhádat (nyilván leszámítva a fehérneműt, zoknit stb.). Az első héten bármit kihozhatsz ebből a raktárból, de ha nem vetted föl, vidd vissza őket. A második héttől kezdve főleg azokat a ruhákat kell viselned, amelyek már voltak rajtad legalább egyszer, és ezért mosás után visszakerülhettek a szekrénybe. 12 hónap alatt kiderül, mire nincs szükséged, és ha képes voltál nélkülük élni egy évig, most már tudod, mit lenne a legjobb velük csinálni :) 

Korábban is írtunk arról, hogy miért terjed Japánban az extrém minimalizmus, illetve hogy 15 jól megválasztott tárgy elég lehet a boldogsághoz. (Kattints a címekre az olvasáshoz.)
 


0
Tovább
18
júl/2017

Még meg sem épült, már csodálják az Eindhoveni zöld tömböt

Vannak olyan települések, amelyek nem feltétlenül az agglomerációba való kiköltözést ösztönzik, hanem az elavult épülettömbök zöld felújításával teremtenek élhető városi környezetet. A hollandiai Eindhovenben egy olyan tömbrehabilitáció kezdődik nemsokára, amelynek eredményeként 242 új lakás, 1700 négyzetméter üzlethelyiség, 270 négyzetméter veteményes és földalatti parkoló épül egy felújítandó területen, beágyazva a megőrzésre érdemes régi épületek közé.

építészet fenntarthatóság Hollandia Eindhoven Nieuw Bergen városi életmód napenergia megújuló energia

Méghozzá teljesen környezetbarát módon, mivel a 7 épületből álló Nieuw Bergen nevű tömb energiaellátásának jelentős részét napelemek fogják szolgáltatni, a rézsűs felületeken a levegőt tisztító zöldtetőt alakítanak ki, az épületek tetőterében pedig üvegházat.

építészet fenntarthatóság Hollandia Eindhoven Nieuw Bergen városi életmód napenergia megújuló energia

A 29 ezer négyzetméteres létesítmény különleges sziluettje egyszerre hipermodern, ugyanakkor emlékeztet a Hollandia-szerte látott csúcsos háztetőkre. 

építészet fenntarthatóság Hollandia Eindhoven Nieuw Bergen városi életmód napenergia megújuló energia

A tetők és falak 45 fokos dőlésszög optimális mennyiségű fényt enged be az épületekbe, egyúttal csökkenti a beláthatóságot az utcaszintről. A természetes fény egyébként is az új tömb építészeti lényege.

építészet fenntarthatóság Hollandia Eindhoven Nieuw Bergen városi életmód napenergia megújuló energia

Nieuw Bergen minden épülete más alakú, mégis szerves összhangban vannak egymással. Az épületek teteje lamellás szerkezetű, így a tetőtérbe tervezett üvegházak és közösségi terek mindig optimális megvilágítást kapnak, a téli éjszakákon viszont a lecsukott lamellák a hőszigetelést erősítik.

építészet fenntarthatóság Hollandia Eindhoven Nieuw Bergen városi életmód napenergia megújuló energia

A zöldfelületek mellett főleg kő- és faborítást kapnak a felületek, néhol látszóbeton egészíti ki a természetes építőanyagokat. Zöldtetőkről írt korábbi cikkünket ide kattintva találja.

építészet fenntarthatóság Hollandia Eindhoven Nieuw Bergen városi életmód napenergia megújuló energia

Tervezőiroda: MVRDV

Forrás: Inhabitat


0
Tovább
13
júl/2017

Napégést enyhítő pakolás, fürdő, permet a konyhából

A következő napokban fokozott a kockázata annak, hogy leég a bőrünk. Például azért, mert enyhül a perzselő meleg, tehát több időt töltünk a sza-badban. Továbbá az éjszakai záporok és szél miatt tisztább a levegő, na-gyon erős az UV-sugárzás. Ha mégis megtörténne a baj, próbáld ki a népi gyógyászat tanácsait a kínzó leégés enyhítésére, a hámlás megelőzésére.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

A leégett bőrt közepesen meleg, nem túl langyos vízzel és natúrszap-pannal vagy babafürdetővel öblítsd le, de ne hagyományos tusfürdővel, mert az irritálhat. A hideg víz sem ajánlott, ugyanis a gyors hőmérséklet-különbség lassítja a bőr gyógyulását. Tehát leégett testtel ne vesd bele magad a hidegvizes medencébe! A törülközővel nem szabad megdör-zsölni a kipirosodott bőrt, legfeljebb felitatni a nedvességet, sőt, jobb is lenne, ha most pár napig a levegőn szárítkoznál.

Pakolások
- Egy egész kígyóuborkát reszelj le vagy apríts föl robotgéppel, adj hozzá 1-2 evőkanál instant zabpelyhet és natúrjoghurtot, és kend a leégett bőrfelületre. Az uborkás pakolás hűsít és segít megelőzni a lehámlást.
- 2-3 szem főtt, hámozott és összetört burgonyát hagyj kihűlni, tejjel keverd pasztává és kend a piros bőrfelületre. A burgonyában lévő kemé-nyítő enyhíti a forróságérzetet és a fájdalmat.
- Kukoricakeményítőből is készíthetsz langyos vízzel vagy tejjel pasztaszerűséget, amellyel bekened a leégett  részeidet.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Fürdők
Leégett bőrrel fájdalmas a zuhanyozás. A teljes test hűtésére alkalmasabb egy viszonylag meleg fürdő, amibe különféle hatásfokozókat tehetsz.
- Egy kád vízhez önts 2 dl almaecetet, amely kiegyenlíti a víz kémhatását, és jótékony hatású.
- Viszketés ellen önts a fürdővízhez 15-20 dkg aprószemű zabpelyhet (még jobb az instant), cseppenthetsz hozzá 3-5 csepp bőrnyugtató levendula vagy kamilla illóolajat is.
- Bőrirritáció és bőrpír ellen 2-3 zacskó szódabikarbónát oldj fel a kád fürdővízben.
- Ugyanilyen hatásos, ha egy kád vízhez 1-2 liter tejet vagy 2-3 pohár natúrjoghurtot hozzáöntesz, mert a bennük lévő fehérjék védőfilmet képeznek a piros bőrön. Ne törülközz meg, ne öblítsd le!
- A fürdővízhez nagyon erős fekete teát is adhatsz, ennek tannintartalma enyhíti a leégett bőr forróságérzetét. A hatást fokozhatod pár csepp hűsítő borsmenta illóolajjal.

Négyteás testpermet
A leégett bőr hűsítésére kiválóan alkalmas a négyféle teából és más természetes összetevőkből kevert testpermet. A válogatott teákban lévő antioxidánsok és polifenolok hűsítik és nyugtatják a kipirosodott bőrt. Az aloé vera átlag 9 nappal rövidíti a leégés gyógyulását.
Hozzávalók:
1 liter víz (lehetőleg szűrőkancsóval tisztított)
1 filter mentatea
1 filter kamillatea
1 filter matétea
1 filter zöld tea
1 dl aloé vera juice (ha van)
10 csepp borsmenta illóolaj
Elkészítés:
Egy kisfazékban felforralod a vizet, és beleteszed a 4 teafiltert. Lekap-csolod a tűzhelyet, és 15-20 percig hagyod a teát kioldódni. Kiveszed a filtereket, lehűtöd a teát, hozzákevered az aloé juice-t és a 10 csepp illóolajat. A keverék üvegedényben hűtőben 2 hétig eltartható. A szükséges mennyiséget kis permetezős flakonba töltöd, használat előtt felrázod. A teával megnedvesített pelenkát hűsítő nyomókötésként is alkalmazhatod.
Tipp: Csak olyan filteres teát használj, amely nem tartalmaz sem természetes, sem mesterséges hozzáadott aromákat vagy más összetevőket.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Jó tanács:
A napozószereket legalább 30 perccel a napozás megkezdése előtt fel kell kenni a bőrre, hogy mélyen be tudjanak szívódni és kifejthessék védő hatásukat. A leégés gyógyulása akár 3 hét is lehet! Lehetőleg ne használj olyan napozás utáni gyógykrémeket, amelyek érzéstelenítő hatású benzo-kaint vagy lidokaint tartalmaznak, mert ezek bőrirritációt és allergiás reakciót okozhatnak. Ugyancsak kerülendő minden olyan testápoló, amely petróleum-alapú, mert ez elzárhatja a pórusokat, és lassítja a gyógyulást.

Segíti viszont a gyógyulást, ha minél több vizet, gyümölcslevet, sportitalt, gyümölcsöt fogyasztasz, ezzel hidratálod a szervezetedet, végső soron a bőrödet. Már nyaralás előtt 2-3 hétten kezdj bőrvédő béta-karotint és E-vitamint szedni. A legújabb kutatás szerint a leégés után legfeljebb 1 órával bevett nagy dózisú D-vitamin tabletta csökkenti a napégés keltette gyulladást és duzzanatot. Ehhez a Clevelandi Egyetemi Klinika tesztalanyai egyszerre 200 ezer egységet vettek be egy alkalommal, olvasható a Journal of Investigative Dermatology szakfolyóirat 2017 júliusi számában. Figyelem: ez egyszeri kísérlet volt, s bár a D-vitamin hatásosnak bizonyult, további kutatások szükségesek.


0
Tovább
09
júl/2017

Törött virágcserépből készíts mini tündérkertet!

Remek szünidei elfoglaltság a gyereknek a majdnem minden elemében újrahasznosított részekből álló mini tündérkert megtervezése és össze-állítása.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Kell hozzá egy nagy és néhány kisebb törött cserép, egy zsák virágföld, különféle kistermetű növények, továbbá annyi fölösleges bababútor, tündérfigura (esetleg kerti törpe), játékalkatrész, amennyit csak talál az ember a gyerekszobában. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Először a nagy cserepet töltsd meg félig földdel, és állítsd bele a kisebbet, azt is megtöltve földdel. Ha nagyjából megvan a fő szerkezet, lehet még kisebb cserepeket vagy töredékeket is beletenni.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Amennyiben pozsgás növényekkel ülteted be, válassz kaktuszoknak való laza szerkezetű virágföldet, vagy ha ilyen nincs a környéken, a normál virágföldhöz keverj 1/3 arányban finom szemcsés mosott homokot. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ügyelj arra, hogy az öntözővíz szépen le tudjon folyni minden elemen keresztül és ki cserép aljánál, mert a pozsgások és kaktuszok nem szeretik a pangó vizet. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ezek a növények többnyire igénylik a direkt napsütést, enélkül felnyúlnak.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Természetesen másfajta növényekkel is beültetheted, csak az előbbieket tartsd szem előtt: azonos fény- és vízigényű növényeket válogass össze, hogy minél tovább zöldelljen a mini tündérkerted.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Ha nincs törött cserép, de annyira megtetszett a tündérkert, hogy csinálnál egyet, a cserepet feltétlenül áztasd be vágás vagy törés előtt, hogy akkor szebben hasad. A nagy cserepet kalapáccsal alakíthatod a kívánt formára, a kisebb darabokat két laposfogóval törheted még apróbbra. 

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Öreg mázas tányérokat és szép kavicsokat is felhasználhatsz az alkotáshoz.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP

Érdemes a tündérkert alá gurulós cserépalátétet tenni, hogy könnyebben lehessen mozgatni.

kert újrahasznosítás gyerek

KÉP


0
Tovább
06
júl/2017

A legismertebb mobilkütyük a legkevésbé zöldek

Egy termék valódi árába az is beleszámít, amennyit a következőért fizetünk – vagyis minél tovább tudunk használni egy okostelefont, laptopot vagy tabletet, annál gazdaságosabbnak tekinthető. És nemcsak gazdaságos, hanem környezetkímélő is, hiszen a hosszú használat azt is jelenti, hogy a termék könnyen javítható. 

Éppen ez volt a fő szempont az iFixit* és a Greenpeace** közös felmérése esetében. A világon első alkalommal került sor arra, hogy 17 gyártótól 44 népszerű mobileszközt választva azokat javíthatósági szempontból rang-sorolják. Megvizsgálták, hogy ezeket a 2015 és 2017 között gyártott termé-keket mennyire egyszerű szétszerelni, van-e hozzájuk pótalkatrész és netes javítási útmutató.

környezetvédelem energiatakarékosság iFixit Greenpeace mobiltelefon tablet laptop

KÉP: Greenpeace

Hogy ez miért fontos? Ha a kétéves telefonunknak bekrepál az akksija vagy megreped a kijelzője, akkor ideális esetben csak azt cseréltetjük ki, és nem veszünk új telefont. De ennek egyik feltétele, hogy az akkumulátor és a kijelző cserélhető legyen, nem pedig egybeépített a készülékkel. A javíthatóság tehát jó nekünk, és jó a Természetnek. 

De azért is fontos, mert bár a készülékek egyre könnyebbek és vékonyab-bak, mégis rengeteg különleges, drága, nehezen hozzáférhető alapanyag szükséges a gyártásukhoz. A javíthatóságnak köszönhetően viszont a ter-mészeti erőforrásokat is kíméljük. Egy átlagos mobiltelefonban 1700-1800 alkatrész van, a periódusos rendszerben felsorolt fémek közül 62 félét használnak fel a gyártáshoz, a 17 ismert ritkaföldfém közül 16-ot. Utóbbi-akhoz tartoznak például a neodímium, terbium és diszprózium nevű ásvá-nyok, amelyek a  rezgő üzemmód létrehozásához kellenek. A javíthatatlan készülékekből gyakrabban lesz e-hulladék, ami szennyezi a környezetet és pazarlás a drága nyersanyagokkal.

Visszatérve a javíthatósági rangsorhoz, az iFixit a javíthatóságokat 1-10-ig osztályozta, a legjobb (legnagyobb) pontszámot olyan termékek kaphat-ták, amelyeket viszonylag olcsó megjavítani, mert könnyen szétszerelhetők és a neten elérhető a javítási útmutatójuk. Ugyancsak növelte a pont-számot, ha egy termék upgrade-elhető, ha hétköznapi műszerész szer-számokkal is javítható, illetve az alkatrészeik csereszabatosak. A Green-peace külön nézte, hogy az adott kütyüből mennyire egyszerűen lehet kivenni az akkumulátort és a kijelzőt (ezeket és más alkatrészeket is sok gyártó ragasztóval rögzíti a tokhoz).

környezetvédelem energiatakarékosság iFixit Greenpeace mobiltelefon tablet laptop

FORRÁS: Greenpeace, iFixit

Általában a legkönnyebben javítható mobileszközök a laptopok, de az iFixit szerint úgy fest, a Microsoft és az Apple még nem hallott erről. Az Apple, a Google és a Samsung egyes termékei javíthatók, mások nem, tehát még a maguk alkalmankénti jó példáját sem követik. A vizsgált készülékek 70 százalékában bonyolult az akkumulátor cseréje, és csak 7 százalékot ter-veztek meg úgy, hogy ezt a cserét a felhasználó maga is elvégezhesse. A cserélhetetlen akksi azt is jelenti, hogy idővel a készüléket állandóan tölte-ni kell, ami drága és környezetterhelő.

Az iFixit elemzése szerint elenyésző azon elektronikai gyártók száma, akik részletes információkkal látják el vásárlóikat arról, hogyan javítsák meg a készüléküket. Vizsgálatuk úgy találta, hogy mindössze három márka, a Fairphone, a Dell és a HP biztosít folyamatosan frissített kézikönyvet és cserealkatrészt.

* Az iFixit.com egy olyan internetes közösség, amelynek tagjai mindenkinek segítenek javítási tanácsokkal, útmutatókkal. Küldetésük, hogy az eldobhatósággal szemben a tartósságot népszerűsítsék. Nevüket "kütyü-bontós" projektjeik tették híressé. A közösség blogja az ifixit.org címen elérhető, ők adták a szakmai hátteret a Greenpeace felméréséhez.
** A Greenpeace a világ legnagyobb független természetvédelmi és környezetvédelmi szervezete.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum