Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
12
ápr/2023

8 virágos cserje, amit egy levágott ággal is szaporíthatsz

Nem kell tízezreket elköltened a faiskolában, ha a szomszédaidtól tudsz kérni egy-egy levágott ágat a legszebben virágzó bokraikról.

kert növény virág méh pillangó természetvédelem

KÉP: Pixabay


0
Tovább
31
okt/2022

Így használd a mesterséges fényt a szobanövényekhez

Az óraátállítás után beköszönt a sötét évszak, amikor a szobanövényeink megvilágítására különösen oda kell figyelnünk.

otthon ősz tél növény LED világítás energiatakarékosság virág


0
Tovább
03
okt/2022

ültetési kisokos a földben áttelelő évelő virághagymákhoz

Ha tavasztól kezdve élvezni szeretnénk a csodálatos színekben pompázó hagymás/rizómás virágok özönét, akkor nem árt néhány alapszabályt betartani az őszi elültetésükkor.

kert virág otthon

KÉP: Pixabay


0
Tovább
14
aug/2022

8 gyorsan növő kerti virág, hogy színes legyen az ősz

Augusztusban még elültethetsz pár gyorsan növő kerti virágot, amelyek októberre színpompássá teszik az ágyásokat, kerti ösvény szélét.

kert nyár virág

KÉP: Pexels


0
Tovább
07
máj/2022

Így alakíts ki lélekgyógyító holdkertet

Ha szeretsz esténként kiülni a kertbe, hogy kifújd magadból az egész napos stresszt, akkor alakíts ki holdkertet: így nevezik azt a kertet, amely naplemente után mutatja a legszebb arcát.

holdkert kert otthon virág stresszoldás

KÉP: Guiadejardineria


0
Tovább
27
ápr/2021

15 szép, de mérgező virág, amit ne ültess a kertedbe

Bár nagyon csábítóak a virágok csomagolásán lévő fotók, mielőtt beültetnéd velük a kertet, érdemes tájékozódni, melyik növény lehet veszélyes a gyerekre, kutyára, macskára.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Pexels

A mérgezés úgy történhet, hogy a gyerek vagy háziállat szájába veszi, megrágja a növényt, annak magját vagy gyökerét. De az is okozhat mérgezést vagy bőirritációt, ha letörik egy levél vagy virág, és a sebnél kifolyik a növény nedve. Nézzünk néhány példát:

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: UpstateNYer

1. A húsvéti liliom (Lilium sp.) kutyákra veszélytelen, míg a macskának súlyos vesebetegséget okozhat. 

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Fir0002

2. A levendula (Lavendula angustifolia) mind a macskára, mind a kutyára veszélyes lehet, olyan szerves vegyületet termel (linalil-acetát), ami hányást, hasmenést, étvágytalanságot okozhat.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Ben Schumin

3. A tulipán (Tulipa) hagymájában olyan anyagok vannak nagy koncentrációban, amelyek légzésleállást okozhatnak. 

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Ceasol

4. A nárciszban (Narcissus) lévő likorin hányást, izomrángást, vérnyomásesést, szívritmuszavart okoz, a hagyma a legveszélyesebb rész.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: André Karwath

5. A lobélia (Lobelia) depressziót, hasmenést, hányást, nyáladzást, alhasi fájdalmat, szívritmuszavart okozhat.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Wuzur

6. A dicentraként is ismert nagy szívvirág (Lamprocapnos spectabilis) érintése viszketéstől kezdve hólyagosodásig sokféle panaszt okozhat, megrágása pedig nehézlégzést, hányást, eszméletvesztést.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Biswarup Ganguly

7. A krizantém (Chrysanthemum) egyik hatóanyaga a piretrin, amelyet a biológiai növényvédelemben rovarirtóként használnak. A növényben más mérgező vegyületek is vannak, amelyek hányást, hasmenést, nyáladzást, koordinációs zavart és bőrirritációt okozhatnak. 

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Jim Evans

8. A gyűszűvirág latin neve Digitalis, eredetileg ennek a növénynek a hatóanyaga a ma digitáliszként ismert szívgyógyszer. A vegyület szívritmuszavart, gyengeséget, szívleállást okozhat.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Darorcilmir

9. A sarkantyúfű (Delphinium) annál mérgezőbb, minél fiatalabb a növény. A benne lévő alkaloidok megzavarják a szívműködést, idegrendszeri bénulást okozhatnak, és a légzés leállása miatt halált is.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: H.Zell

10. A gyöngyvirág (Convallaria majalis) minden része mérgező, hányást, szívműködési zavart, vérnyomásesést, kómát okozhat.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: William Pembroke

11. A kardvirág (Gladiolus) megrágása nyáladzást, hányást, letargiát okozhat, a legtöbb hatóanyag a virághagymában van.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Dénes Emőke

12. A begónia (Begonia) méreganyaga az oldható kalcium-oxalát, amely a vese megbetegedését hányást, hasmenést okozhat. Szerencsére a növény legmérgezőbb része a föld alatt van.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: 4028mdk09

13. A kis meténg (Vinca minor) kedvelt talajtakaró növény, de alkaloidjai végzetesek lehetnek: a hányás-hasmenésen túl vérnyomásesést, izomrángást, kómát és halált okozhatnak.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: Wildfeuer

14. A csodatölcsért (Mirabilis jalapa) sokan estikének nevezik, de az igazi estike (Matthiola longipetala) veszélytelen kerti virág, ellenben a csodatölcsér mérgező: a benne lévő alkaloida miatt a gyökére és magja lenyelve hányást, hasmenést okoz kutyáknak. A növény érintése is kiválthat bőrirritációt az arra érzékenyeknél.

kert mérgező virág növény otthon

KÉP: H.Zell

15. A nősziromnak is nevezett írisz (Iris germanica vagy pallida) esetében a terpenoid méreganyagokat legnagyobb mennyiségben a rizómája, azaz a földfelszín közelében lévő gyöktörzse tartalmazza. A növény megrágása nyáladzást, hányást, hasmenést, letargiát okozhat. 

További ismeretek gyűjtéséhez angol nyelvű forrásként ajánlom az amerikai állatvédelmi szövetség (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) adatbázisát, a kaliforniai mérgezésmegelőzési adatbázist (California Poison Control System), illetve a BBC kertészeti adatbázisát. Ezekben a növények latin nevére is lehet keresni, tehát egy kis wikipédiázással kiegészítve pontos információkat lehet nyerni a közismert növényekről (és nemcsak a brit vagy észak-amerikai fajokról). 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
07
márc/2021

Így tartsd tovább frissen a vágott virágot!

A szigorú boltzár miatt (is) meg kell becsülni a 2021-es nőnapra kapott virágot, törekedni kell arra, hogy minél tovább szép és friss maradjon a vázában. Ehhez nyújt segítséget az amerikai Massachusetts Egyetem kertészeti tanszékének tanulmánya, amelyet az alábbiakban kivonatoltam. Sőt, ha lejjebb görgetsz, még egy összesítést is találsz a különféle virágok eltérő igényeiről.

KÉP: Pexels

A vágott virágok különféle fiziológiai változásokon mennek keresztül, miután levágták a szálakat a tőről. Az optimális állapot (=minél hosszabb frissesség) érdekében oda kell figyelni a vázában lévő víz összetételére, a helyiség hőfokára, a betegségek megelőzésére. 

Még mielőtt belemélyedünk a tartósító oldat készítésébe, hadd tanácsoljam, hogy amint megkaptad a virágot, tedd azonnal vízbe, de még előtte metszőollóval vágj le egy kicsit a szár végéből ferde metszéssel, hogy megnyisd a szállítás közben valószínűleg összeszikkadt szár vízfelvételi képességét. Ha nincs metszőollód, használhatsz egy sniccert is vagy egy pengét. A lényeg, hogy a vágás ne legyen roncsolt felületű. A japán virágrendezés (ikebana) művészei állítják, hogy a vágás víz alatt történjen, tehát a szár és a metszőolló is vízbe legyen merítve, mert ezzel megakadályozod, hogy légbuborékok jussanak a szárba, és "eldugítsák" a vízfelvétel útját. Továbbá érdemes a vízszínt alatti leveleket és töviseket eltávolítani a szárról, mert azoktól gyorsabban megposhad a víz.

Cukor! A Massachusetts Egyetem kertészeti szakemberei szerint azért kell valamennyi cukrot adni a váza vízhez, mert a virágokat még azelőtt vágják le, hogy teljesen kifejlődtek volna. Márpedig a bimbók kinyílásához, teljes virággá fejlődéséhez szénhidrátra van szüksége a növénynek. Bizonyos mennyiségű szénhidrátot tárol a levelekben és a szárban, de ez nem feltétlenül elég a virág kinyílásához. A növény anyagcseréje miatt még a teljesen kinyílt virág is igényel tápanyagot. Ha a tárolt szénhidrát mennyisége alacsony, a levelek és a virágok gyorsan elhervadnak, illetve alacsony CH-szintnél a szirmok fakó színűek lesznek. Az étkezési cukor teljesen megfelelő a növények szénhidrátigényének fedezésére, de mivel a cukros oldatban könnyebben szaporodnak a mikroorganizmusok, ezért a víz fertőtlenítésére is szükség lesz (lásd lejjebb).

A cukor optimális mennyisége a virág fajtájától függ, de a legtöbb virág az állandó 2 százalékos cukoroldatot hasznosítja legjobban. Ezt az oldatot úgy tudod előállítani, ha 20 gramm kristálycukrot feloldasz egy liter vízben [20 gramm cukor = kb. 4 csapott kiskanál kristálycukor, de függ a kanál méretétől, érdemes inkább konyhai mérlegen ellenőrizni -- A szerk.]. Az oldatot mindennap frissen készítsd el, hiszen a növény felszívja a tápanyagot. 

Löket-módszer: A vágott virág "felturbózásához" használt módszer, ha éjszakára nagyon cukros vízbe állítod, amitől felhalmozódik a szárban és a levelekben a virág kinyílásához szükséges cukor. A kardvirágot pédául lehet 20 százalékos cukoroldattal "meglökni", ettől még a csúcsán lévő bimbók is kinyílnak, nagyobbak lesznek, és a szár is tovább bírja a vázában. De ez a módszer nem mindegyik virághoz alkalmas.

Fertőtlenítő! Ahhoz, hogy a cukros oldatban ne szaporodjanak el a kórokozók, fertőtlenítőszerre van szükség. Vágott virágokhoz az optimális oldat 50 ppm hipó vagy más fertőtlenítőszer, vagyis 1 ml 1 liter vízhez. Az 1 ml patikában kapható szemcseppentővel adagolható ki legkönnyebben, ha nincs ilyened, akkor tényleg csak néhány cseppet tegyél a vízbe, nehogy túl erős legyen. A hipó a nap folyamán lebomlik a vízben, de hát a cukor miatt úgyis naponta frissen kell készítened az oldatot. A hipó a szár elszíneződését okozhatja.

Citromsav! A tartósító (cukros-hipós) oldat kulcsfontosságú eleme a citromsav, amely az oldat pH-értékének csökkentésével javítja a víz felszívódását a szárban, ezzel megakadályozva a hervadást. Ha a virág már hervadtan érkezik a nőnapi köszöntésre, érdemes tisztán citromsavas vízbe tenni őket (cukor nélkül), hűvös és sötét helyre fél napra. Utána át lehet tenni a fent részletezett cukros oldatba. Citromsav kapható patikában és minden élelmiszerboltban. Az optimális oldat töménysége vízminőségtől függően 350-500 ppm, nagyjából 1 gramm kell 2 liter vízhez. Akinek van indikátorpapírja, állítsa be úgy a víz savasságát, hogy a pH-érték 3,5 legyen.

Tartósító oldat receptek: 
1 db 0,33 l-es cukros és citromos szénsavas üdítőhöz adj 3 x 0,33 l vizet és 1,2 ml hipót
vagy
2 evőkanál friss citromlevet, 1 evőkanál cukrot, 1/2 evőkanál hipót keverj el 1 liter vízben. Cseréld mindennap!

Melyik virág milyen töménységű cukoroldatot igényel?

NÁRCISZ: nem igényel cukros oldatot, ezért ne tedd más virágokkal össze a vázában
GERBERA: akár 6%-os töménységű is lehet a cukoroldat
KARDVIRÁG: 4-6%-os oldat mindennapra, illetve 20%-os oldat a virágzást segítő éjszakai "löket"-hez
LILIOM: 2-3%-os oldat mindennapra, de ennél töményebb oldat a levelek sárgulását okozhatja
MARGARÉTA: legfeljebb 0,5%-os cukoroldat, de inkább ne tegyél cukrot a vázába
BAZSARÓZSA: 2%-os cukoroldat segíti a virágok nyílását és tovább eláll a vázában a virág
FÜZÉRAJAK: 2%-os oldatban kétszer hosszabb ideig eláll a virág
OROSZLÁNSZÁJ: 1,5%-os cukoroldatban a szár csúcsán lévő bimbók is kinyílnak és színesebbek lesznek
TAVASZI LEDNEK: éjszakára tedd 4%-os cukoroldatba, nappalra 2%-os oldatba
TULIPÁN: nem igényel cukros oldatot, vagyis legfeljebb nárcisszal tedd össze egy vázába, és csak hipót tegyél a vízbe

A többi virágfajtát tedd átlagos cukoroldatba.

+1 tipp: Amikor mindennap cseréled a vizet, alaposan mosd ki a vázát is, erre az időre is tedd vízbe a virágot, és roncsolásmentesen csípj le egy kicsit a szár végéből!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna
 


0
Tovább
07
márc/2020

A te döntéseden múlik, hogy utazik-e 8 ezer kilométert egy csokor virág

Nőnapra leggyakrabban virágot szokás ajándékozni. Az utóbbi években a sarki élelmiszerüzletekben is lehet pár száz forintért kapni olyan tulipáncsokrot, ami Kenyából származik. Évszázadokig Hollandia volt a virágtermesztés központja, ám mostanság a holland virágkereskedőknek jobb üzlet az afrikai országból behozatni a virágokat, majd teríteni Európában és az Egyesült Államokban.

De vajon nekünk megéri-e? Hogyan képzelhetnénk, hogy abból a pár száz forintból ki lehet hozni a kenyai munkások rendes bérét, majd a hűtött szállítást repülőgépen, továbbá az egész elosztóhálózat működtetését? Az alábbi térképen jól láthatók a piac fő szereplői, ide kattintva interaktív formában is kinyílik.

virág fenntartható nőnap

1950-ben a világ virágbiznisze 3 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, ehhez képest 2026-ra 104 milliárdra nőhet ez az összeg az iparági becslések szerint. Az üzlet vezetői Németország, az Egyesült Államok és Hollandia. A világ legnagyobb virágaukcióját Aalsmeerben rendezik, ahol mindennap 20 millió virág cserél gazdát. Az oda érkező virágok 40 százaléka utazik tovább. Méghozzá a lehető leggyorsabban: a termesztőtől a virágboltig 24-48 óra telhet el: minden plusz nap szállítással 15 százalékkal csökken a virág értéke. A virágokat azért hűtik, mert így nem nyílnak el idő előtt, tovább frissek maradnak.

A piac 43 százalékát uraló hollandok azonban Amerikában erős konkurenciát kaptak, mivel Kolumbia már 16 százalékot, Ecuador 11 százalékot megszerzett. A virágtermesztők közül Kenya a legismertebb, ahol százezren dolgoznak a vágottvirág-üzletben (a teljes hálózatban 2 millióan), az export a 2006-os 86,5 ezer tonnáról 2017-re 160 ezer tonnára nőtt.

virág fenntartható nőnap

Pexels

A közösségi oldalakon vagy mozifilmekben látott hatalmas csokrok által megihletett vásárlók 18 százaléka havonta egyszer vásárol virágot, 12 százalékuk havonta többször is. Európában felfutóban van az elektronikus kereskedelem, az interneten megrendelt virágot a lakásunkra hozzák. 

Ezen azért el kellene gondolkodni, nemcsak nőnapon, hanem más ünnepeken is. A szállításnak ugyanis olyan környezetterhelése van, amelyet nem a kereskedő, hanem végső soron mi fogunk megfizetni, akár az egészségünkkel. Egy Boeing 747-es repülőgép 90 tonna virágot képes szállítani. A Kenyában termesztett 160 ezer tonna virágot 1778 repülő szállítja először a Nairobitól 6670 kilométeres távolságra lévő Amszterdamba, majd onnan tovább Európa nagyvárosaiba, például Budapestre további 1400 kilométert.

virág fenntartható nőnap

Pixabay

A méltányos kereskedelmet támogató Fairtrade Foundation számítása szerint megéri Kenyában termeszteni a virágot, mert az afrikai napsütésnek köszönhetően nem kell fűteni az üvegházakat. Szerintük ez olyan megtakarítás, amely bőven ellensúlyozza a hűtött repülővel történő szállítás során keletkező károsanyag-kibocsátást. Sajnos a Fairtrade csak a virágpiac 20-30 százalékára lát rá. És akkor még a virágtermesztéshez szükséges vízmennyiségről nem is beszéltünk: ki tudja, a klímaválság miatt meddig lehetséges ezt a rendszert fenntartani? 

Valóban el kell gondolkodnunk azon: szabad-e olyan virágot venni, amelyik 8 ezer kilométert utazott? 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
09
júl/2019

A városi rét gyönyörű, hasznos és még takarékos is

Az Egyesült Királyságban egyre több városi közút mentén, körforgalom közepén és sávelválasztóban a megszokott gyomos gyepszerűség vagy sövény helyére vadvirág magkeveréket vetnek. Az országban a 2. világháború óta a vadvirágos rétek 97 százaléka eltűnt: beépítették vagy szántófölddé alakították. Aki az országban utazgat, rengeteg harsánysárga repceföldet vagy napraforgómezőt láthat, de olyan mesebeli vadvirágos rétet, mint hajdanán, már aligha. A mai gyerekek többsége már nem is tudja, micsoda boldogság a virágok között bóklászni, hallgatni a tücsökciripelést és a méhzümmögést, rácsodálkozni a színpompás pillangókra.

vadvirág városi rét urbanizáció beporzás biodiverzitás

Pictorial Meadows

Ezen a negatív trenden változtat a vadvirág-ültető mozgalom, amely az élővilág sokféleségének, azaz a biodiverzitásnak a gazdagításával szeretné segíteni a növényvédőszerek és más vegyszerek miatt milliószámra pusztuló beporzó rovarok túlélését. 

Minél több vegyszert használunk a haszonnövények termesztéséhez, annál több beporzó rovar fog elpusztulni, csakhogy beporzó rovarok híján nem lesz termés. Kínában helyenként már ott tartanak, hogy reggelente kis ecsettel a kezükben vonulnak ki a munkások a gyümölcsösökbe, és kézzel porozzák be a virágokat, mert a vegyszerezés és környezetszennyezés miatt nincs elég rovar ehhez. Az egész világon próbálkoznak azzal, hogy a szántóföldeken vetési vadvirágos védelmi sávokat hoznak létre, hogy a beporzó rovarokat odavonzzák és táplálják a munkavégzéshez. 

vadvirág városi rét urbanizáció beporzás biodiverzitás

Mathias Tschumi

A rovarpusztulás visszafordításához olyan egyszerű cselekedetek is hasznosak, mint a városi vadvirágos beültetés. A brit Plantlife jótékonysági környezetvédelmi szervezet 2013 óta intéz rendszeresen felhívást a brit önkormányzatokhoz: az útszéli közterületeket vessék be vadvirágmaggal. A vadvirágnak az az előnye az útszéleken általában látható gyomos fűkeverékkel szemben, hogy nagyjából térdmagasságig nő, tehát nem zavarja a járművezetők tájékozódását. S míg a rövidre vágott fűszálak nem nyújtanak semmilyen táplálékot a rovaroknak, a vadvirágokban tengernyi nektárt találnak.

Már több mint 67 ezren írták alá azt a petíciót, amely Anglia-szerte felszólítja az önkormányzatokat, hogy vadvirággal vessék be az említett zöld sávokat, és akár a városi parkokban is alakítsanak ki minél több  ilyen területet. A rotherhami városvezetés az elsők között lépett, és óriási meglepetésükre a vadvirágos beültetés nemcsak a szemet gyönyörködtető látványt nyújt, hanem a városkasszával is baráti: a vadvirágos sávokat elegendő évente egyszer vagy kétszer kaszálni, amivel a 12,8 kilométeres beültetett szakaszon évente 23 ezer fontot tudnak megspórolni. Ez lett a szigetországban a leghosszabb "városi rét". A korábbi füvesített részeket évente akár nyolc alkalommal is kaszálni kellett. Kiderült, hogy a méheket nem zavarja a közúti forgalom, és ez fordítva is igaz: egyetlen olyan eset sem ismert, amikor méh repült volna be egy elhaladó autóba.

vadvirág városi rét urbanizáció beporzás biodiverzitás

Pictorial Meadows

Az Egyesült Királyság úthálózata közel 396 ezer kilométert tesz ki. Ha az utak mellett, a sávok között, a körfogalmak közepén minden vadvirággal lenne beültetve, azzal elképesztő mennyiségű fenntartási költséget tudnának megspórolni. Egyúttal segítenék a beporzó rovarok túlélését, és valljuk be őszintén, az autóvezetők lelkét is felüdíti a vadvirágok látványa. 

A szervezők szerint a magánemberek is sokat segíthetnek a beporzóknak, ha a kertjükben legalább néhány négyzetméternyi területen a kertészeti áruházakban kapható vagy interneten rendelhető vadvirág magkeverékkel vetnék be a földet. A magyar weben rendelhető magkeverékekben például közönséges cickafark, apróbojtorján,kék búzavirág, réti imola, réti margitvirág, mezei szarkaláb, lyukas-levelű orbáncfű, gyújtoványfű, évelő bokros len, fehér mécsvirág, hegyi baltacím, mezei pipacs, vadrezeda, ligeti zsálya, orvosi zsálya található.

Magyarországon több nagyvárosban kísérleteznek vadvirágos ökoágyások létrehozásával, Budapest, Szeged, Hódmezővásárhely után Veszprémben is kialakítottak már "városi rétet". A téma iránt érdeklődőknek sok hasznos információt ad a könyvtárakban és antikváriumokban fellelhető Búvár Zsebkönyvek sorozat Vadvirágok kötete.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
30
jún/2018

Így marad tovább friss a vágott virág a vázában

Akár kaptál egy csokrot, akár magad szedted a kertben, fontos, hogy a lakásban is minél tovább üde maradjon a virág. Nézzük, mivel segíthetsz a tövétől megfosztott növénynek!

virág otthon ecet cukor

PotPourriFlowers

A vázáról

A vágott virág eltartása már a vázánál kezdődik: legjobb az üveg, mert a fémből vagy mázas kerámiából olyan vegyi anyagok oldódhatnak a vízbe, amelyektől tönkremehet a virág. Használat előtt érdemes a vázát mosogatószerrel vagy ecettel kimosni az antibakteriális hatás érdekében, de utána jó alaposan öblítsd ki. 

A virágról

A virágok szárából éles ollóval vagy snitzerrel 45 fokban vágj le 1-2 centit, hogy a sérült végüket eltávolítsd. A japán ikebana-művészek víz alatt végzik ezt a műveletet, tehát metszés közben már a váza vizébe lóg a virág szára, és nem is emelik ki onnan, nehogy légbuborék kerüljön a szárba, mert attól nem fog tudni vizet felszívni.
Ha erre nincs lehetőség, akkor a levegőn történő visszametszés után haladéktalanul állítsd a vízzel teli vázába a virágot. A virág száráról a vízbe lógó alsó leveleket is csípd le, máskülönben elkezdenek bomlani, ami kedvez a virágra káros baktériumok szaporodásának. Ha gallyakat is teszel a vázába, tisztítsd le a kérget a száruk végéről, hogy több vizet tudjanak felszívni.

A vízről

A vágott virág szereti az enyhén langyos vizet, kivéve a hagymás növények virágait, mint például a tulipán, mert azok a hideg vizet szeretik. 
A vízzel kapcsolatban 3 szabály van: gondoskodj a baktériumok visszaszorításáról, a virág táplálásáról és a víz kémhatásának csökkentéséről, mert az enyhén savas vizet könnyebben fel tudják szívni a virágok, mint a semleges vagy lúgos kémhatásút.
Evégből a váza friss vízhez adj 1 kiskanál cukrot, ami táplál, és 1 kiskanál legfeljebb 8 százalékos ecetet, ami elpusztítja a bacikat és savasít. Ugyane célból hasznos lehet átlátszó fajta szénsavas üdítőből (tehát nem kólából vagy más színesből) 1 részt löttyinteni 3 rész vízhez, mert abban cukor van (tápanyag), illetve szénsav (pH-csökkentő).
Egyesek szerint a váza vízhez 1-2 csepp (!) hipót is lehet adni, mert az szintén gátolja a baktériumok szaporodását. De tényleg ne többet, mert egy kísérletben kupaknyi mennyiségtől harmadnapra kifakultak a virágok. Az interneten olvasható fémpénzes, szájvizes és aszpirines vízminőség-javítás nem bizonyított. 

Az elhelyezésről

Ne zsúfold tele a vázát, mert akkor hamarabb elhervadnak a virágok, gyorsabban elfogy a a tápanyag, több baktérium kerül a vízbe. A vékony szárú virágokat megtámaszthatod egy szívószállal, amit hosszában snitzerrel felvágsz, és a szár köré húzod.
A csokrot ne tedd direkt napfényre, és mindig szedegesd ki belőle az elnyílt virágokat. Ügyelj arra, hogy ne kerüljön huzatba, mert az fokozza a hervadást. A közelben ne legyenek gyümölcsök, mert azok etiléngázt bocsátanak ki, amitől szintén gyorsabban hervad a virág.
Csodára képes, ha éjszakára vázával együtt a csokrot beteszed a hűtőszekrénybe -- feltéve, ha van ekkora hűtőd és üres is. Ha viszont nincs, akkor éjszakára tedd hűvös helyre, például kamrába, pincébe, fürdőszoba padlójára a vázát. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
«
123

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (208),otthon (163),fenntarthatóság (105),kert (83),energiatakarékosság (72),közlekedés (65),környezetvédelem (62),műanyag (51),természetvédelem (50),hulladék (47),légszennyezés (47),napelem (41),kerékpár (38),városi életmód (37),környezettudatosság (36),környezetszennyezés (36),napenergia (35),megújuló energia (33),klímaváltozás (33),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),karácsony (29),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),növény (25),tél (22),nyár (22),szén-dioxid-kibocsátás (21),mezőgazdaság (21),fűtés (20),hőszigetelés (20),természet (18),építészet (18),gyerek (18),városi közlekedés (17),komposzt (17),konyha (17),divat (16),autó (16),barkácsolás (15),kutya (15),élelmiszer (15),szemét (14),LED (14),egészség (14),klímaválság (14),ecet (14),takarékosság (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szódabikarbóna (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),ajándék (12),takarítás (12),víztakarékosság (12),Ozone zöld díj (11),élelmiszerpazarlás (11),lakásfelújítás (11),CO2 (11),papír (11),természetes gyógymód (11),művészet (10),lakberendezés (10),elektromos autó (10),levegőminőség (9),szélenergia (9),szélturbina (9),zöldség (9),almaecet (9),stressz (9),ivóvíz (9),urbánus életmód (9),Kína (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),fa (8),étel (8),allergia (8),levegőszennyezés (8),háztartás (8),raklap (8),csomagolás (8),mobiltelefon (8),illóolaj (8),szén-dioxid (8),világítás (8),virág (8),Párizs (8),gyümölcs (8),tavasz (7),VOC (7),vásárlás (7),ételpazarlás (7),méh (7),ruha (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),ősz (7),Hulladék Munkaszövetség (7),vegán (7),komposztálás (7),zajszennyezés (7),biogáz (7),alga (7),játék (7),bútor (7),víz (7),növényvédelem (7),Hollandia (7),pazarlás (6),városi élet (6),gyom (6),sport (6),beporzás (6),kukoricakeményítő (6),biodiverzitás (6),lakás (6),környezetbarát (6),macska (6),Magyar Telekom (6),erdő (6),New York (6),bioüzemanyag (6),ökolábnyom (6),szmog (6),szúnyog (6),Kanada (6),gyógynövény (6),Föld napja (6),Budapest (6),urbanizáció (5),méz (5),karácsonyfa (5),fenyőfa (5),testről és lélekről (5),Greenfo (5),ünnep (5),város (5),Ökoszolgálat (5),városi hősziget (5),turizmus (5),pályázat (5),faültetés (5),busz (5),szélerőmű (5),Föld órája (5),szelektív hulladék (5),térkép (5),Japán (5),zöld energia (5)

Archívum