Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
18
dec/2023

Hogyan kerüld el a karácsonyi kiköltekezést?

Az utolsó roham előtt talán megspórolhatsz egy kis pénzt, időt, energiát.

karácsony ajándék vásárlás pazarlás

KÉP: Pexels


0
Tovább
07
jan/2023

Így készíts olcsón és gyorsan huzatfogó kígyót

Állítólag nemsokára visszatér a téli hideg, elkel egy jó kis huzatfogó az ajtó és ablak aljánál. Mutatunk pár egyszerű és nagyszerű tippet többféle stílusban, ami akár ajándékba is adható. Van közte varrás nélküli is!

tél fűtés energiatakarékosság otthon hőszigetelés

KÉP: TheStitchingScientist


0
Tovább
30
nov/2022

Így válassz olyan ajándékot, aminek örülni fog a megajándékozott

Kezdődik az ajándékvásárlási szezon, készülünk a karácsonyra, ami sokkal boldogabban fog telni, ha megfelelő ajándékot vásárolsz.

KÉP: Pixabay


0
Tovább
30
nov/2021

Mit ajándékozzunk idős rokonainknak karácsonyra?

Jóllehet általában nem tárgyat, hanem élményt érdemes ajándékozni, most tegyünk kivételt az idős rokonokkal. Nekik ugyanis számos olyan ajándékkal kedveskedhetünk, amelyekkel energiát spórolhatnak és biztonságosabbá is válik az otthonuk.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Pexels

Az időseket abból a szempontból is sújtja a COVID-járvány és a karantén, hogy a kevesebb fizikai aktivitás, csökkent mobilitás és fokozódó elszigeteltség miatt az utóbbi időben megnőtt körükben az eleséses sérülések gyakorisága. Egy friss amerikai kutatás szerint az első nagy karantén alatt a megkérdezett idősek 70 százaléka számolt be arról, hogy elesett otthonában. Az ilyen baleset hatására megnőtt aggodalmuk amiatt, hogy ez újból előfordulhat, emiatt még kevésbé mozdulnak ki. 

Az eleséses balesetek számát néhány egyszerű eszközzel nagymértékben csökkenteni lehet.

1. Szereljünk fel jobb világítást!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Pexels

Ha már a fény ünnepének is nevezik a karácsonyt, ajándékozzuk meg idős rokonainkat jól világító és energiatakarékos LED-fényforrásokkal. Ezek megfelelő kiválasztásához nem a wattot érdemes nézni, hanem a lument és a sugárzási szöget, ide kattintva részletes tájékoztató olvasható. Kiegészíthetjük a meglévő fényforrásokat mozgásérzékelős lámpákkal, ennek különösen éjszaka a fürdőszobában van nagy jelentősége. A bejárat fölé napelemes mozgásérzékelő lámpát is felszerelhetünk. Többször is hangsúlyozzuk, hogy a LED-lámpákat nyugodtan hagyhatja bekapcsolva, alacsony a fogyasztásuk.

2. Gondoskodjunk a csúszásmentesítésről!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A szőnyegek alá vegyünk tapadást segítő alátétet. Ha már van ilyen rokonunk szőnyege alatt, feltétlenül ellenőrizzük, mert a gumiból készült alátétek néhány év után elveszítik tapadóképességüket. Az előszobai öreg és felkunkorodó futószőnyegekben túl könnyű megbotlani, cseréljük le ezeket olyan futószőnyegre, amelynek gumírozott a hátulja. Ne hagyjuk ki a fürdőszobai szőnyeget sem! A kültéri és beltéri lépcsők élére ragasszunk csúszásmentes dörzsszalagot. Ajándékozzunk új papucsot vagy mamuszt, aminek csúszásmentes a talpa. Nagyon jó választás lehet egy tépőzáras edzőcipő is, amit könnyű felvenni, és jól fogja a lábat.

4. Akadálymentesítsük a fürdőszobát!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A fürdőszoba az egyik legveszélyesebb terület a lakásban az idősek számára. A kifröccsenő víz miatt csúszik a padló, a kádból nehéz kiszállni. A kád fölé érdemes legalább két kapaszkodósínt felszerelni, lehet kapni vákuumos tapadókorongosat, amihez nem kell megfúrni a csempét (bár az biztosabb megoldásnak tűnik). A vécé mellé jól jön egy lehajtható támaszték, amiben meg lehet kapaszkodni felálláskor.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A vécére kapható magasító ülőke vagy támaszkodó keret, ami szintén a könnyebb leülést-felállást segíti (ezek a gyógyászati segédeszköz webáruházakban kaphatók). A legnagyobb ajándék persze az volna, ha a kádat ki lehetne cserélni zuhanyzóra. 

5. Pakoljuk át a polcokat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Unsplash

A legveszélyesebb műveletek közé tartozik, amikor az idős ember egy létrára vagy hokedlire állva valamit le akar venni a magasan lévő polcokról, legyen az könyv, edény vagy befőtt. Segítsük őket azzal, hogy a magasan lévő, a következő hónapokban szükségessé váló holmikat átpakoljuk olyan alacsony polcokra, hogy létra nélkül is elérjék és le tudják venni. Pakolás közben jókat lehet emlékezni, beszélgetni, és segíthetünk idős rokonunknak a lomtalanításban is ezzel.

6. Ellenőrizzük a riasztókat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

Feltétlenül cseréljük le a régi szén-monoxid-érzékelőt és füstérzékelőt olyan márkájúra, amelyet a Katasztrófavédelem engedélyezett, ezek listája ide kattintva olvasható. Felszerelhetünk wifis kültéri éjjellátó kamerát is (olyat, amiben elég félévente elemet cserélni), amely emberméretű mozgás esetén a mobiltelefonra küld üzenetet.

7. Szigeteljük a huzatos nyílászárókat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

Már a hipermarketekben is kapható olcsó D vagy P keresztmetszetű szilikonos szigetelőcsík, amellyel bármilyen öreg ablakot, verandaüvegezést vagy ajtót hatékonyan leszigetelhetünk, ezzel csökkentjük a hőveszteséget és mérsékeljük a fűtési kiadásokat. Érdemes a méretre vágott csíkok két végénél egy kis plusz (kétoldalú) szőnyegragasztó szalaggal megerősíteni a ragasztást, hogy a szigetelőcsík tényleg fennmaradjon tavaszig. A vékony üvegezést víztiszta hőszigetelő fóliával szigetelhetjük, a bejárati ajtó alsó részére szigetelő ajtókefét ragasszunk fel (és két kis csavarral is biztosítsuk).

8. Készítsük elő a jégmentesítést!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Unsplash

Azzal is sokat segíthetünk, ha megvásároljuk és a bejárat mellé készítjük a jégoldó sprayt, hólapátot, seprűt, csúszásmentesítő hintőanyagot (ezekről itt olvashatsz). Utóbbiból érdemes nagy zsákot venni, és a sufniban vagy pincében letárolni. Vegyünk mellé egy adagolókanalat is, hogy rokonunk a szükséges kisebb mennyiséget át tudja mérni egy zárható műanyagdobozba, amelyben a bejárat mellett tárolhatja a hintőanyagot. Takarítsuk ki a bejárat feletti ereszt, mert az ott felgyűlt levelek miatt csöpöghet az eresz, amitől veszélyes jegesedés és jégcsapok alakulhatnak ki.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Decathlon

Ha idős rokonunk szeret kimenni a zimankóban is, biztos örülni fog a csizmára vagy bakancsra felhúzható acéltüskés csúszásgátlónak (jégjáró néven is kapható a túra- és sportáruházakban).

365Zö


0
Tovább
08
dec/2020

Kiderült, mit érdemes ajándékozni a gyereknek

A karácsony közeledtével a legfőbb kérdés, hogy mit adjunk ajándékba családtagjainknak, barátainknak. Jóllehet a gyerekeknek szánt ajándékot sokan letudni vélik egy csilliomodik plüssjátékkal, egy bizonyos életkor fölött már nem szereznek örömet a tárgyi ajándékkal. 

KÉP: AlohaILHawaii

Egy nemzetközi kutatócsoport 3-17 éves gyerekeket kérdezett ki arról, milyen ajándék hozza leginkább lázba őket. Tanulmányuk az International Journal of Research in Marketing szakfolyóiratban jelent meg. Minden csoportban az életkornak megfelelő tárgyi és élmény jellegű ajándékok közül lehetett választani, például plüss Mikiegeret vagy utazást Disneylandbe. 

A 12. életév után fokozottan felerősödik az élmény jellegű ajándékok jelentősége. Ennek okát két tényezőben látják a kutatók. Az egyik a tudatelmélet: "ez a képesség lehetővé teszi, hogy mentális állapotokat – elképzeléseket, szándékokat, vágyakat, színlelést, tudást tulajdonítunk magunknak és másoknak. Valamint annak a megértése, hogy mások elképzelései, szándékai, vágyai különböznek a miénktől". Végső soron az empátiával rokoníthatjuk. 

A másik tényező pedig a gyerek emlékezetének fejlődése. A kisbabák szeretik az olyan játékot, amikor a felnőtt eltakarja az arcát valamivel, majd előbújik, és azt mondja: kukucs! Ezzel a játékkal tanulja meg a kicsi, hogy attól, hogy a szülő nincs mindig látótávolságon belül, még ott lehet a közelben. A fejlődő gyerekek emlékei közé egyre több élmény jellegű momentum kerül, például emlékeznek arra, hogy milyen jól érezték magukat a szülinapi bulijukon viszont a kapott ajándékokat már nem feltétlenül tudják elsorolni, írják a kutatók. 

Ez a két tényező vegyül össze, és valamikor a kiskamasz kortól nagyobb örömforrás az élmény felidézése, mint a kapott ajándékra való visszaemlékezés. Arra viszont a szakemberek nem tértek ki, hogy a koronavírus-járvány által korlátozott karácsony idején hogyan is kellene a fenti elméletet valósággá változtatni. 

Hasonló témájú olvasnivaló itt a blogon: Mit ajándékozz annak, akinek mindene megvan?

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
14
dec/2018

Mit ajándékozz annak, akinek mindene megvan?

Legegyszerűbb volna két csoportra osztani azokat, akikről azt mondhatod, hogy mindenük megvan: 1. a nálad gazdagabbak, 2. a nálad sokkal idősebbek. Nyilván az előbbi csoport bármit megvehet magának, az utóbbiak (például a nagyszüleid) meg már vagy megvették maguknak, amit akartak, vagy az évek múlásával rájöttek, hogy nincs is igazán szükségük arra a dologra.

Szerintem azonban inkább kérdezd meg magadtól: szereted vagy nem szereted az illetőt. 

Ha nem szereted, akkor udvariassági/jelképes ajándékot fogsz neki venni, amivel letudod a kötelességedet: lakáskiegészítőt, illatszert stb. És pontosan tudod, hogy amint kilépsz az ajtón, az úgynevezett ajándékod megy a kukába vagy a vitrinbe a 16-ik hasonló semmiség mellé. Ha összeadhatnánk csak Magyarország fölösleges karácsonyi ajándékait, kiderülne, mennyi értékes erőforrás, alapanyag, energia megy a kukába ezekkel. Mindketten tudjuk, hogy ennek semmi értelme. 

Mi lenne, ha idén karácsonykor csak olyanoknak adnál ajándékot, akiket szeretsz? És nekik is csak olyasmit, ami nem kifejezetten tárgy. 

fenntarthatóság karácsony ajándékozás


 

1. Tanfolyam
Azért, mert megvan mindene a megajándékozni kívánt személynek, még nem biztos, hogy mindent tud is használni. Fizesd be őt egy idegennyelv-, főző-, cukrász-, borkóstoló-, smink-, vezetéstechnikai-, számítógépes-, tánc- vagy bármilyen tanfolyamra. A kuponhoz csomagolj egy merőkanalat, boros poharat, sminkecsetet vagy hasonló eszközt, amit a tanfolyamon használhat.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

2. Jegy
A cirkusztól a mozin, színházon és kiállításon át az állatkertig vagy kirándulásig bármi lehet, a lényeg az élmény. Pláne, ha közös lehet. Ott a zsebedben a mobil, örökítsd meg, tedd közzé, ezzel valóban lehet büszkélkedni.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

3. Előfizetés
Elsőre biztos egy újság jut az eszedbe, az is jó gondolat, de szeretted számára mást is előfizethetsz, csak egy kis szervezést igényel: minden hónap kezdetére egy virágcsokrot, vasárnaponként egy szelet süteményt a kedvenc cukrászdájában, rendszeres kocsimosást, svédmasszázst, havi egy buszos kirándulást valamelyik nyugdíjas otthon csoportjával stb.

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

4. Jótékonyság
Lehet, hogy a célszemélynek mindene megvan, de másoknak nem. Adományozz a nevében valamelyik segítő szervezetnek, fogadj örökbe a nevében egy matakót, farksodrót vagy más veszélyeztetett állatfajhoz tartozó egyedet az Állatkertből, támogass egy olyan kezdeményezést, amelyet ő is kedvel. 

fenntarthatóság karácsony ajándékozás

Látod, rengeteg ötlet közül választhatsz, valami azonban nagyon fontos: az ajándék mellé magadat is tedd oda. Ha a nagyi évek óta azt hallgatja minden közös ebédnél, hogy téged hat lóval sem lehetne elvontatni egy operettre, majd karácsonyra kap tőled egy belépőjegyet azzal, hogy el is kíséred, szerinted mennyire fogja értékelni? Elárulom: nagyon. Elmondja minden ismerősének (közte a piacon a zölségesnek, hadd irigykedjen), és a nagy napon már reggeltől készülődni fog a közös programra. Utána pedig valószínűleg hónapokig mesélni fogja a részleteket. Ha így lesz, akkor biztos, hogy jövő karácsonykor is hasonló ajándék mellett döntesz.
Kellemes Ünnepet!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
06
jan/2018

Ha ezeket a tippeket követed 2018-ban, teljes joggal zöldnek nevezheted magad

Most jött ki a tavalyi év elemzése, ezek szerint 2017 volt a második legmelegebb év a rekorder 2016 után. És elég megnézni az eheti időjárást, ha valaki kételkedne a klímaváltozásban. Márpedig csakis a mi generációnk odafigyelésén, hozzáállásán múlik, hogy mi lesz itt pár évtized múlva. Távolinak tűnik? Mihez képest? A gyerekeinkért, unokáinkért tesszük, érdemes belevágni.

Nem kell ahhoz napelemet meg passzív házat vagy elektromos autót venni, hogy valaki környezettudatos életet éljen. Hétköznapjainkban ezerféle módon tudjuk csökkenteni a környezetterhelést, a Földet elborító hulladék mennyiségét, a pazarlást. Minél többen viselkedünk így, annál hamarább lesz ez a norma. 

Az alábbi tippekből egyet-egyet havonta vagy kéthavonta érdemes beemelni a napi gyakorlatba, nem kell mindent egyszerre, csak apránként, úgy sokkal könnyebb meghonosítani a csaláádban. Az se baj, ha eleinte párszor elfelejtjük őket. Lényeg, hogy törekedjünk a jó ügyért való változásra, változtatásra.

1. Mindig írj bevásárlólistát

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Nálunk egész héten kint van egy cetli a konyhapulton, és amikor kifogy vagy eszünkbe jut valami, felírjuk rá. Ezzel a bevásárlólistával megyünk vásárolni, és odafigyelünk arra, hogy tényleg csak a listán szereplő tételek kerüljenek be a bevásárlókocsiba. Az impulzív (vagyis hirtelen elhatározásból elkövetett) vásárlással ugyanis általában olyan dolgokat szoktunk venni, amikre valószínűleg nincs szükségünk -- hiszen ha már lett volna, akkor szerepelnének a bevásárlólistán. A szigorúságot enyhítendő lehet azt játszani, hogy előre meghatározott időre kell bevásárlolni, és akkor tutira nem lesz lehetőség andalogni a sorok között és "véletlenül" beejteni ezt-azt a bevásárlókocsiba.

2. Mellőzd az autót

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Ha tömegközlekedéssel 2 (3) megállónál közelebb van valami, és nem kell onnan nehéz dolgot hazahozni, tényleg nem volna szabad kocsival menni. Sík vidéken megteszi a kerékpár vagy a roller, hegyen pedig a lábbusz. Ha esik, lehet tömegközlekedést használni :)

3. Ne dobj ki ételt

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Nagymamáinknak még az volt a szavajárásuk, hogy "kenyeret kidobni vétek", és nem feltétlenül csak azért, mert vallásos lévén a kenyér Krisztus testét jelképezte számukra. Az ételpazarlás mára óriási méreteket öltött: az ENSZ Élelmezésügyi Szervezete (FAO) szerint az emberi fogyasztása szánt ételek 30 százaléka a kukában végzi, ez évente 1,3 milliárd tonna ételt jelent, nagyjából 990 milliárd dollár értékben. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni.
Amennyiben megtervezed, hogy mit fogsz főzni és enni a következő héten, és tartod magad a bevásárlólistához, akkor valószínűleg nem készül felesleg, nem romlik rád semmi, nem kell kidobni. A különféle maradékokat kiválóan újra lehet hasznosítani szendvicsekben, de ha mégsem akarod megenni, akkor becsomagolva tedd ki a rászorulóknak vagy vidd el egy Ételadomány-dobozba (ezek elérhetőségét a neten városonként megtalálod).

4. Minden papírt kétszer használj fel

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Elképesztő mennyiségben dobunk a szemétbe olyan papírt, amit még egyszer újra lehetne hasznosítani: egy gyereknek mindegy, hogy arra az üres borítékra firkál-e, amiben a gázszámla volt. A díjbeszedő levelének előlapja, nem betelt iskolai füzetek lapjai is kiválóan alkalmasak például bevásárlólistának. Statisztikák szerint egy átlagos irodista évente 10 ezer lap papírt használ el. A FAO szerint 2016-ban 180 millió tonna fapép készült a papíripar számára, ez 40 százalékkal több, mint 1980-ban. Az évente világszerte kivágott fa kétharmadából papír és fapép készül.  

5. Hús helyett egyél minél több növényi fehérjét

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

2018 egyik nagy trendje lesz (a Pinterest szerint, erről ide kattintva olvashatsz bővebben), hogy fokozódik a növényi fehérjék fogyasztása hús helyett. Ilyen például a hüvelyesek (bab, lencse, borsó, csicseriborsó), olajos magvak (mogyoró, dió, mandula, szezám-, tök- és napraforgómag), gabonák (tönkölybúza, barnarizs, zab, rozs, árpa, quinoa, chia), zöldségek (spenót, burgonya, kukorica, kelfélék, brokkoli, karfiol, paradicsom), gyümölcsök (banán, alma, körte, narancs).
Az élelmiszeripar évtizedek óta eltúlozza a húsfogyasztás jelentőségét. Számítások szerint ha az egész világ felhagyna a húsevéssel 2050-re, akkor az élelmiszer- (benne a vöröshús-)termeléssel kapcsolatos légszennyező gázok kibocsátása 70 százalékkal csökkenne. Ezek a gázok hozzájárulnak az üvegházhatás erődödéséhez, ami a Föld felmelegedését okozza. Ennek egyik tünete a mostani szélsőséges időjárás.  
Múltkor beszélgettem valakivel a húsevésről, és közölte, neki muszáj mindennap húst tennie az asztalra, mert "a fiaim vércsék". Nagy kérdés, hogy ha a gyerekek nem hallanák azt mindennap, hogy ők annyira odavannak a húsért, mint a ragadozó madarak, akkor is ragaszkodnának-e a napi húsfogyasztáshoz?... 

6. Áramtalanítsd a felesleges készülékeket

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

Energiavámpír készülékeink nem lesznek hálásak ezért, de a pénztárcánk igen: 10 százalékkal csökkenhet az áramszámla, ha használaton kívül áramtalanítjuk a stand-by üzemmódban is energiafaló készülékeket. Egy kapcsolható elosztó könnyen használható, és a túláram ellen is véd.

7. Ne tárgyat, hanem élményt ajándékozz

újrahasznosítás környezettudatosság ételpazarlás közlekedés autó ajándék otthon

KÉP

Karácsonykor biztos mindenki kapott olyan kozmetikumot vagy ruhadarabot, amit soha nem fog használni, és néhány fiókban töltött év után megy a kukába. Ha ezek helyett pénzt vagy ajándékutalványt (kártyát) kapott volna az illető, azon olyan dolgot vehetett volna, amire igazán szüksége van, és meg lehetett volna előzni a pazarlást. További ihletadó ötleteinket a vásárlásmentes ajándékozáshoz elolvashatod ide kattintva.  


0
Tovább
18
dec/2017

12 karácsonyi ajándékötlet vásárlás nélkül

Az elmúlt hetekben mindenki az ajándékok beszerzésével volt elfoglalva. Mostanra talán már megvan a nagyja, erre beüt a ménkű: hát a Józsit (Katát, Ica nénit) nem elfelejtettük?! Dugipénz már nincs, de lehet, hogy egy kis átcsoportosítással megoldható a hiány: ha mondjuk a Marcinak szánt sálat odaadjuk Józsinak. De akkor mit kap Marci? És ha mégsem adjuk oda a sálat, akkor mit kap Józsi? Összeszedtünk pár ingyenes ötletet férfiaknak, nőknek, állatbarátoknak, hátha talál köztük hasznosat az olvasó.

1. Házi finomság
Ha még van a spájz egyik magas polcán a nagyitól származó szilvalekvár, az is lehet ajándék. Szépen le kell mosni, és az üvegre speciális filctollal karácsonyi mintát és jókívánságot rajzolhatunk, írhatunk, becsomagoljuk, és kész. Lehet egy tepsi kekszet is adni ajándékba, pláne ha tudjuk az illetőről, hogy nem tud vagy nem szeret sütni. Ha csinálunk magunknak egy nagy fazék csatnit, mondván, úgyis kell valami pikáns szósz a maradék húsok mellé a két ünnep között, akkor abból is adhatunk ajándékba. Nálunk a következő recept a nyerő (sajnos a forrására már nem emlékszem): 

karácsony ajándék vásárlás kutya macska autó otthon takarékosság

A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ

Hozzávalók: 90 dkg meghámozott, felnegyedelt paradicsom, 1 felkockázott padlizsán, 1 felkockázott zöld és 3 piros kaliforniai paprika (ez a három zöldség összesen max. 90 dkg legyen), 70 dkg finomra vágott vöröshagyma, 4 nagy gerezd fokhagyma aprítva, 35 dkg cukor, 300 ml fehérborecet (esetleg almaecet), 1 evőkanál só, 1 kiskanál tört koriandermag, 1 kiskanál őrölt fűszerpaprika, 2 kiskanál őrölt cayenne bors. Vastag aljú fazékban tegyük fel főni a zöldségeket, lefedve pároljuk őket kis lángon 1 órán át. Néha kevergessük meg. Adjuk hozzá a cukrot, sót, fűszereket, forraljuk össze 30 percig gyakran megkeverve. Fedő nélkül rotyogtassuk addig, amíg be nem sűrűsödik, de nehogy odakapjon az alja! Ha kész, forrón töltsük szét steril befőttesüvegekbe, tegyünk az üvegek szájára 1-1 lap celofánt, és csavarjuk rá a tetejét. Hideg helyen legalább 1 hónapig eláll.

2. Virág, zöldpalánta
A sufniban van pár virághagyma eltéve tavaszra, de ha valaki emlékszik a helyükre, a kertből is kiáshat egyet-kettőt. Földbe ültetve a következő napokban fokozatosan szoktassa a szobai meleghez, aztán karácsony este már csak egy szép szalagot kell körétekerni. A meglévő szobanövényekről is le lehet vágni hajtásokat, és gyökereztető porba tenni, hátha megerednek és cserépbe ültethetőek lesznek az ajándékozás időpontjáig. Ha nem erednek meg, akkor sincs pánik, akkor egy alkoholos filccel szépen kidekorált vizespalackba kell tenni őket, és folpackkal körbetekerni az üveg száját, hogy ne folyjon ki a víz szállítás közben. 

3. Zeneválogatás
Régen szuper ajándék volt egy válogatáskazetta vagy -CD, ma már ezek a zenehordozók sehol nincsenek. Attól még össze lehet állítani egy személyre szóló virtuális válogatást mondjuk a Spotify vagy a Youtube kínálatából. Az átadással sem lehet gond, ha van egy okostelefon kéznél :)

4. Felvigyázás
Kell csinálni egy szépen megtipózott "Ígérvény"-t, és bevállalni benne, hogy karácsonyi ajándékképpen vigyázunk az ünnepek alatt egy napot a megajándékozott gyerekére vagy házi kedvencére. Azt a napot pedig az illető úgy töltheti, ahogy régóta szeretné, például elmehet szaunázni, moziba, bármit csinálhat. A lényeg a tehermentesítés! Ugyanez fordítva is működik: elvisszük a gyerekeket egy délutánra, és a szülők végre jól kialudhatják magukat -- vagy csináljanak, amit szeretnének.

5. Macskajáték
Ági nénihez ragasztópisztollyal és spárgával érkezünk, hogy Lizi cica félig szétszaggatott kaparófáját ajándékképpen felújítsuk. Ági néni is örülni fog, és nekünk sem is kell kínosan feszengenünk a bejgli fölött, mert van téma, van tennivaló.

6. Kutyaidomítás
Jó és hasznos ajándék, ha felajánljuk rakoncátlan ebbel rendelkező barátunknak, hogy karácsonyi ajándékként rászánunk egy délutánt az ünnepek alatt, és megtanítunk a kutyájának egy vezényszót. A leghasznosabb talán a "Hozzám"  vagy a "Vissza", csak legyen nálunk elég jutalomfalat.

7. Ó az a polc!
Minden háztartásban van olyan polc, kerékpártartó falikampó vagy más holmi, ami azért áll még mindig a szekrénynek támasztva, mert nincs, aki fúrjon egy-két lyukat a falba a felszereléséhez. Nyilván ezt nem Szenteste kell végrehajtani, de hogy hihető legyen a felajánlásunk, a vendéglátónál leparkolhatjuk a céldátumig az ütvefúrót. Mi is mielőbb vissza akarjuk kapni a fúrót, ő is szeretne végre polcos gazda lenni, igazi win-win helyzet. Fel lehet ám ajánlani cserébe egy kiadós zoknistoppolást!

8. Fenyőállítás
Vannak, akik számára ez komoly segítség és ajándék egyben. Például mert már a fenyőtalppal sem boldogulnak, és különben sincs idejük a sütés-főzés-takarítás miatt a míves díszítgetésre. Mondjuk nekünk is alig, de ha Szenteste előtt valamelyik napon tudunk erre szakítani pár órát, akkor mindenki örülni fog.

9. Ünnepi forgatás
A karácsony vendégjárás során forgathatunk kis klipeket a telefonunkkal, majd a két ünnep között vágunk belőle egy videót. Ez is jó ajándék, de tényleg készüljön el szilveszterig... Mármint idén szilveszterig!

10. Digitális fotóalbum
A régi papírképek családon belüli megosztásának legjobb módja, ha egy tettrekész családtag digitalizálja őket, például a Google PhotoScan alkalmazás segítségével. De az is nagy öröm, ha az esküvői vagy más emlékezetes ezer éves VHS-kazettát digitalizáljuk, és létrehozunk egy felhő tárolót a rokonok számára.

11. Ingyenes program
Ünnepek között és januárban is lesz számos ingyenes program (korcsolyázás, múzeumi séta, templomi hangverseny), amire egyik-másik szerettünk csak azért nem jut el, mert esetleg messze van, vagy ami még valószínűbb, egyedül nem akar elmenni. Csináljunk egy ajándékkártyát, amelyre leírjuk, mikor és milyen programra hívjuk el, ez lesz a mi ajándékunk, még akkor is, ha magunktól nem mennénk el ilyesmire. (Hatvan fölöttieknek egyébként is már nem tárgyakat, hanem élményeket érdemes ajándékozni, legyen az színházjegy vagy gyógyfürdőbelépő.)

12. Autómosás
Míg ajándék lakástakarítást felajánlani sértő is lehet (már akinek), addig az autó külső-belső takarítása, pláne lepolírozása értékes ajándék. Fűtött garázsban nem vészes elfoglaltság, de ha nagyon jó szívűek vagyunk, kertben vagy utcán is meg lehet ejteni, persze nem mínuszban (természetesen a polírpaszta miatt). Arra azért készüljünk föl, hogy gyerekesek autójában elképesztő dolgokat fogunk találni az ülés alatt... :)

Kellemes ünnepeket kívánunk!

És ha már "mentes" a karácsony, ajánlunk összesen 100 tippet arra, ha a fenyőfa helyett is mást szeretnél:
Karácsonyfa fenyő nélkül -- 57+3 ötlet mindenkinek
Még 34+6 szuper ötlet, ha alternatív karácsonyfára vágysz


0
Tovább
20
nov/2017

Karácsonyig még pont elkészül az élő asztal

Lassan minden fa, bokor, évelő növény elhullajtotta a leveleit, kezdődik az az évszak, amelynek színvilágát a szomorú szürke-barna-fekete jellemzi. Visszacsempészhetsz a lakásba egy kis üde zöldet azzal a trükkel, ha a nappaliban az asztalt viváriummá vagy horizontális üvegházzá alakítod. 

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Az élő asztal teljesen más dimenzióban hozza be a természetet a lakásba, mint a hagyományos cserepes növények. Az asztal származhat lomtalanításból is, mint a lenti esetben.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ami a legjobb, hogy ezeket a mini vagy törpe növényeket könnyű kezelni, kezdő lakáskertésznek is remek ajándék!

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Többféle módszert választhatsz: vagy a meglévő asztalra készítesz az asztallappal megegyező méretű dobozt, vagy csinálsz egy dobozt és szerelsz rá négy lábat -- kész is az élő asztal. 

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Egy hatalmas kerámiakaspót lábakra állított, megemelt üveglappal igazi különlegessé alakíthatsz.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ha oldalt felnyíló ajtajú dobozt készítesz, akkor nem kell minduntalan lepakolni az asztal tetejéről, amikor locsolni akarsz.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Edzett (ragasztott) üveget vagy polikarbonát lapot is használhatsz a doboz tetejéhez és oldalához.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Azt is lehet, hogy bádogból készül az asztal ültetőtálcája, erre feltétlenül tegyél egy hálót, hogy a földkeverék ne szóródjon ki.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Érdemes úgy kialakítani az asztallapot, hogy 1-2 centis rés legyen alatta és a doboz fala között, ezen keresztül a benti párás levegő kiszellőzhet. Részletes elkészítési mód a kép alatti linkre kattintva.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ami a rétegrendet illeti, az doboz alja lehet OSB-lemezből, erre mindenképpen tegyél vízzáró fóliaborítást, a széleken körbe legalább 1-2 ujjnyi peremmel, hogy az öntözővíz ne szivárogjon ki. Részletes elkészítési mód a kép alatti linkre kattintva.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Egy kiszuperált akváriumot is felhasználhatsz, készíts hozzá lábazatot, és vágass egy üveglapot a tetejére. Érdemes a záró üveglap mind a 4 sarkát ujjnyi félkörívesben levágatni, egyrészt a szellőzés miatt, másrészt hogy legyen hol megfogni az üveglapot, ha fel akarod emelni.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Ha van a pincében öreg ablakkeret, azokból is összeszerelhetsz egy ilyen különleges terráriumasztalt, tökéletes módja az újrahasznosításnak.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP

Különleges fényhatást érhetsz el, és a beültetett kaktuszok is hálásak lesznek, ha a fedlap aljára körbe LED-fényfüzért rögzítesz vagy legalább egy kis lámpát beszerelsz, amitől ragyogni fog az élő asztalod.

újrahasznosítás otthon növény barkácsolás karácsony ajándék vivarium

KÉP


0
Tovább
23
dec/2010

Környezetbarátan karácsonykor is

Karácsonyra készül mindenki. Mit és miből vegyünk szeretteinknek? Ebben a felfokozott és nagyon sokszor inkább üzleties, mint szeretetteljes várakozásban, készülődésben ritkán jut eszünkbe, hogy mibe is kerül ez nekünk valójában. Az ajándékokra szánt összeget számítgatjuk, de azt az árat, amit hosszú távon EZÉRT a fajta karácsonyért a környezetünk pusztulásával fizetünk, azt már nem szoktuk mérlegelni. Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium érettségi utáni újságíróképzésében részt vevő hallgatók egy feladat keretében ezt megtették. Tegyék meg Önök is! Hogy még jó sok Karácsonya lehessen a Földnek.

Hamarosan elérkezünk az év legszebb ünnepéhez: a karácsonyhoz. Felmerül a kérdés, hogy szokásainkkal környezettudatosak vagyunk vagy nem?
Egyre több embert foglalkozta a környezettudatos karácsony tartása. Mit jelent ez? Legtöbben ezt kérdezik, mikor először meghallják. A válasz rá nem nehéz. Egyetlen egy dologra kell oda figyelni,de viszont arra nagyon. Úgy vásároljunk, készülődjünk, hogy annak minden részét feltudjuk használni. Hogyan tudjuk ezt betartani?

Karácsony előtt kirakjuk a villogó füzéreket. A környezet barát “funkciónak”, akkor nevezhetjük ezeket, ha például nem egész napra gyújtjuk fel, hanem csak mikor már besötétedett. Ezzel a föld energiáin spórolunk. Azonban a szabály nem csak a kinti égőkre érvényes, hanem a bentiekre is. Nem csak tartalékaink fogyasztása miatt ne égessük a füzéreket, akkor ha nem vagyunk otthon, hanem mert ez tűzveszélyes is.

Az ünnep elmaradhatatlan kellékei az ajándék és a karácsonyfa. Fontos, hogy vásárláskor odafigyeljünk, olyan tárgyat vásároljunk aminek örülnek és használni fogják. A becsomagolás része az, ami minket környezetbaráttá tehet,mert ilyenkor természetesen az ajándék függvényében egymásba is csomagolhatjuk őket. Ez azt jelenti, hogy egyik ajándék a másiknak a borítója. Például egy pulóver az ékszeres doboznak vagy egy teás doboz teával, amit beleteszünk egy konyharuhába. Hosszan sorolhatnám a hasonló ajándék párosításokat. Ha csomagoló papírt használunk, akkor figyeljünk, hogy ne dobjuk el a maradék papírt, kötöző madzagot, mert lehet hogy még feltudjuk használni.

A másik és egyben legfontosabb karácsonykor a karácsonyfa. Napjainkban már nagyon sokféle fenyőből választhatunk, de nem a fajtájára gondolok ilyenkor, hanem hogy vehetünk műfenyőt, hagyományos, élő és cserepes fenyőt. Mind a háromban találunk jó és rossz tulajdonságot. A műfenyőt csak egyszer kell megvenni és éveken keresztül eláll, de nincs illata, mint a élő fenyőfának. Az élő fa hamar lepotyog, elszárad, de nem baj mert addig is kárpótól minket illatával és szépségével. A cserepes fenyők között két fajtát különböztetünk meg. Az egyik a bérelhető fenyő, a másik a megvásárolható. A bérbe vett karácsonyfákat az ünnepek után visszavihetjük és a kifizetett összeg valahány százalékát még vissza is adják. A megvásároltban az a jó, hogy azt is elég egyszer megvenni és több éven keresztül díszíthetjük, ugyan azt a fát, de természetesen ez a méretétől is függ. A karácsonyi ünnepek után sokan már lebontják és kidobják a fenyőfát. Ekkor lehetnénk környezetbarátok. Ha a kijelölt helyre vinnék az elszáradt fenyőket. Érdemes, mert ezeket újra felhasználják fűtőanyagként vagy komposztáltként. A cserepes fenyőket ha nagyobbacska, akkor kiültethetjük tavasszal a kertbe és így nem tettünk kárt a természetben.
 
Környezettudatos karácsonyt nem nehéz kitalálni, de a fontosabb pontjait betartani vagy odafigyelni rá elég nehéz. Azért próbáljunk odafigyelni a természetre és másokra is. Én ezzel a pár sorral kívánok mindenkinek Békés Boldog Karácsonyt!

Balázs Luca


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum