Minél több a víz, annál szebben virítanak.

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Pixabay

 

Minden kertben vannak olyan részek, ahol megáll a víz. Elsőre persze nem könnyű felismerni, de muszáj egy kis nyomozati munkát végezni, mert ha pangó vízre érzékeny növényt ültetsz egy ilyen területre, annak rövid idő alatt el fog rothadni a gyökérzete. Ez egyrészt pénzkidobás, másrészt szomorúság, harmadrészt annak a növénynek is szenvedés.

A következő teszttel kiderül, pangó vizes-e a kerted talaja:
1. Áss egy legalább 50-60 centiméter mély gödröt, teríts rá vízhatlan ponyvát (vagy egy szilvafőző üst jó nagy fedőjét), és hagyd magára a gödröt 24 órára. Ha másnapra megtelik vízzel, akkor azon a területen pangó víz van a talaj felső részében.
2. Ha a gödör nem telik meg vízzel 24 óra elteltével, akkor a gödör kétharmadáig töltsd fel vízzel, fedd le és megint várj 24 órát. Ha marad benne a víz, akkor a kertnek az a része pangó vizes, ha kiürül a gödör, akkor jó a vízelvezetése annak a területnek.

Ha kiderül, hogy pangó vizes a kerted, akkor sem kell aggódnod, számtalan szebbnél-szebb növény van, amelyik nemhogy elviseli, de egyenesen kivirul egy kis lábáztatástól. Neked pusztán az a dolgod, hogy kiválogasd közülük azt, amelyik színben és formában illik a kertedbe. A vízkedvelő növények között találsz fákat, bokrokat, évelő és egynyári virágokat, mindegyikből ajánlok kettőt-kettőt.

Vízkedvelő fák

Japán juhar

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Unsplash

Többféle fajtája van, lombja lehet zöld, de akár sárga vagy piros is. Kisebb termetű, lassan növő fa, különleges ágrendszere, szép levelei minden kertben magukra vonzzák a tekintetet. A japán juhar a világ egyik legkedveltebb díszfája, nem véletlenül. A tűző napot nem kedveli, érdemes félárnyékba ültetni, enyhén savanyú talajba. Ha nem olyan a talaj, akkor tőzegezéssel vagy egytizednyi marhatrágya hozzákeverésével csökkentsük a kémhatását. Az ültetőgödröt többször is töltsük fel vízzel, hogy jól megszívja magát, ültetés után gyakran locsoljuk a fiatal fát.

Mézgás éger

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Pixabay

Gyorsan növő, nagyobb termetű, akár 25 méter magas, gyakran többtörzsű fának. Fogazott szélű levelei nagyon mutatósak, ősszel csodás sárga színben tündökölnek. Tobozszerű termései sokáig a fán maradnak, díszítő hatásúak. Jó szerkezetű, semleges kémhatású talajba  talajba ültessük, és készüljünk arra, hogy a vegetációs időben rendszeresen öntözni kell, ha nem esik elég csapadék.

Vízkedvelő cserjék

Som

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Pexels

Általában 2-6 méterre megnő, egymással szemben álló levelei ősszel szép színesek lesznek, de még a hajtások is pirosas vagy sárgás színűvé válnak. Kedveli a félárnyékos helyet, ahol a talaj nyirkos és enyhén savanyú kémhatású. Az öreg hajtásokat érdemes tőből kivágni, hogy ezzel új hajtások hozására serkentsük a bokrot.

Rózsalonc

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Pixabay

Nagy fény- és vízigényű növény, cserébe rendkívül látványos, amikor a halvány rózsaszín tölcséres virágai májustól június végéig tömegesen nyílnak. Elvirágzás után érdemes az ágak 20-30 százalékát visszavágni, következő évben ismét, hogy megifjítsuk a növényt. A rózsaloncnak van kúszó, lehajló ágú és magas növésű változata is, mindenki megtalálja a kedvencét.

Vízkedvelő évelők

Bőrlevél

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Pexels

Örökzöld és igénytelen évelő, csak legyen meg a mindennapos félárnyéka és a gyakori öntözése. A 30-50 centis növény kora tavasszal hozza rózsaszín vagy lila virágait. Nagyon jó a gyomelnyomó hatása. Szaporítása a gyökérzete kiásásával és tőosztással lehetséges.

Sásliliom

kert víz árnyék öntözés

A levelei nagyjából 40 centisek, a narancsvörös virágait úgy 60 centis szárakon hozza. Hosszú a virágzási ideje, és nagyon mutatós ilyenkor a növény, de elvirágzás után is, amennyiben rendszeresen locsoljuk, a hosszú levelek sokáig szépek maradnak. Ősszel elszáradnak, ilyenkor mulcsként használhatjuk őket például a rózsák tövéhez. A sásliliom a rizómái kiásásával szaporítható.

Vízkedvelő egynyáriak

Pistike (nebáncsvirág)

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Pexels

A klasszikus kertek kedvence. Érdemes már márciusban magról palántának előnevelni, és a fagyok elmúltával kiültetni a kertbe. Egyszerűen gondozható, meghálálja a rendszeres öntözést sok-sok virágot hoz majd egész nyáron, kora őszig. Ősszel dugványok vágásával szaporítható, ezeket télen cserépben nevelheted a lakásban. Az öreg növények mehetnek a komposztba.

Paprikavirág

kert víz árnyék öntözés

KÉP: Pixabay

A fagyok elmúltával lehet kiültetni félárnyékos helyre, tápdús talajba. Öntözést igényel, cserébe díszíti a kertet fürtös virágaival, amelyek színe lehet narancsos, vöröses, lilás is. Az elnyílt virágokat mindig csípjük le, hogy ezzel is serkentsük a növény megújulását. Ágyásokba, kerti ösvény szegélyezésére is alkalmas.

365Zö