Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
08
máj/2023

tippek stressz ellen a természetes ellazuláshoz

A napi stressz oldására Természet anyánknak van pár fortélya, amelyeket évszázados gyakorlat igazol.

természetes gyógymód stressz gyógyítás

KÉP: Pexels


0
Tovább
15
feb/2023

8 hangulatjavító gyógynövény tél végére

Akármennyire is egészséges életmódot követünk, február környékén azért már sokunk alacsonyabb fordulatszámon pörög, esetleg stresszesebb is. Ez ellen segítenek bizonyos gyógynövények.

gyógynövény természetes gyógymód stressz depresszió

KÉP: Pixabay


0
Tovább
22
jan/2023

Szuper módszer sok minden gyógyítására a tél közepén: aromaterápia

Az illóolajokat több ezer éve használjuk sokféle célra: fejfájás és köhögés csillapításától kezdve az izomlazításig. A sötétszürke tél közepén ez a módszer a hangulatunkat is rózsásabbá varázsolja.

illóolaj tél gyógyítás természetes módszer

KÉP: Pexels


0
Tovább
27
jún/2022

Napozás utáni természetes ápolószerek bőrre és hajra

Olyan erős a napsugárzás, hogy akár félóra alatt pecsenyére éghet az is, akinek alapjáraton nem érzékeny a bőre. Szerencsére a természet számos hatásos alapanyagot kínál a napégés enyhítésére.

napozás bőrápolás hajápolás kukoricakeményítő ecet természetes gyógymód nyár természet egészség szódabikarbóna

KÉP: Pixabay


0
Tovább
11
dec/2021

Ezek az illatok enyhítik legjobban a téli depressziót

A sötét és hideg tél sokakban előhozza a szezonális kedélybetegséget (angol nevén Seasonal Affective Disorder, SAD), de néhány trükkel sikeresen úrrá lehetünk rajta: ilyen például az illóolajokkal végzett aromaterápia.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

A szaglás olyan érzékelés, amely sokkal erősebben képes hatni ránk, mint ahogy hinnénk. Amikor az illatmolekulák elérik az orrunkban lévő szaglóhámot, annak érzékelői (receptorai), amelyek közvetlen kapcsolatban állnak az agy limbikus rendszerével, üzenetet küldenek az agyba, befolyásolva az érzelmi reakciókat. Ezért hisznek abban az aromaterápiás gyógyítók, hogy a helyesen megválasztott illóolajokkal meg lehetváltoztatni egy személy érzelmi állapotát. A lehangoltságot, szomorúságot, veszteségérzetet a megfelelő illatok segítségével át lehet alakítani kellemesebb érzelmekké. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Az aromaterápia egyszerűen, olcsón és széles körben alkalmazható segítő eszköz. Az illóolajokat csepegtetjük mécsessel hevített vízfürdős aromalámpába, de 2-3 cseppet keverhetünk a testápolóba, masszázsolajba, akár egy kád vízhez is. Fontos, hogy hígítás nélkül nem szabad a bőrre felvinni a tömény illóolajat, mert bőrérzékenységi reakciót, allergiát válthat ki. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pixabay

Szezonális kedélybetegség ellen ajánlott a damaszkuszi rózsa (Rosa x damascene) illóolaja, amely enyhíti a szorongást, harmonizáló, kiegyensúlyozó hatású, amely fokozza a boldogságérzetet. 

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Aki nem akar virágillatot, annak ajánlható a hasonlóan kedvező hatású citromfű (Melissa officinalis): nyugtató, szorongásoldó, belélegzése csökkenti a belső feszültséget - emellett álmatlanság ellen is hatásos.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Pexels

Harmadiknak egy gyümölcsös illat is szóba jöhet, a grapefruit (Citrus x paradisi), amely nyugtató és kedélyjavító hatású, mérsékli a feszültséget és a depressziós jellegű panaszokat.

illóolaj stressz aromaterápia természetes gyógymód

KÉP: Antropocene

+1 tipp: Érdemes kipróbálni a babérfélék közé tartozó, távol-keleti örökzöld faggyúfa, azaz a kubeba édeskés és citrusos jellegű illóolaját (Litsea cubeba), amely enyhíti a stressz negatív hatásait, a lehangoltságot és a fáradtságot, belélegezve nyugtat, frissít és harmonizál. Használható napközben, de lefekvés előtt is.

365Zö


0
Tovább
02
jún/2020

Maszkviselés után ápold a bőröd házilag készült arctonikkal

Aki egész nap maszkot visel, annak az arcbőre nem jut elég friss levegőhöz, befülled a maszk alatt, és emiatt hajlamossá válhat a pattanásokra.

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

A problémát enyhítheted házilag készített arclemosó tonikkal, amit mindig a már megtisztított bőrre kell egy vattakoronggal felvinni. Ezeket a természetes eredetű, viszonylag semleges illatú arctonikokat férfiaknak is érdemes használniuk, hiszen a maszkviselés az ő arcbőrüket is kikezdheti.

1. Zöld tea + aloe gél

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pexels

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Merj ki belőle 2 evőkanállal, adj ahhoz 2 kiskanál aloe vera gélt, öntsd egy kis flakonba, rázd össze és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig  eláll. A kínai gyógyászat a zöld teával sokféle bőrproblémát kúrál, a benne lévő hatóanyagok védik a bőrt az UV-sugarak káros hatásai ellen is. Az antioxidáns hatású zöld tea feszesíti a bőrt és csökkenti a gyulladást. Az aloe vera nyugtató hatású, mérsékli a pirosságot, egyúttal hidratálja a bőrt.

2. Zöld tea + almaecet

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Unsplash

Kevés vízzel főzz egy erős zöld teát, áztasd a filtert 2-3 percig, vedd ki, és hagyd kihűlni a teát. Ebből tölts 3 egységnyi mennyiséget egy permetezős flakonba, önts hozzá 1 egységnyi almaecetet, rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A zöld tea gyulladáscsökkentő hatású, feszesíti a bőrt és összehúzza a pórusokat. Az almaecet kiegyenlíti a bőr pH-értékét, tisztítja és mérsékli a zsírosságát. Zsíros bőrűek turbózhatják a keveréket még 1-2 csepp antibakteriális hatású teafaolajjal is. Száraz bőrűek 9/10 zöld teához adjanak 1/10 almaecetet, és teafa olaj helyett turbózzák 1-2 csepp gyulladáscsökkentő hatású levendula olajjal. 

3. Mentatea + citrom

arctonik koronavírus egészség otthon almaecet zöld tea citrom aloe vera  teafa olaj levendula olaj természetes gyógymód

Pixabay

Kb. 2 dl vízzel főzz egy erős mentateát, és hagyd kihűlni. Adj hozzá fél evőkanál frissen facsart citromlevet. Rázd össze, és használd reggel és este. A keverék hűtőben kb. 1 hétig eláll. A mentatea a benne lévő mentolnak és antioxidáns hatóanyagoknak köszönhetően hűsíti és feszesíti a bőrt, csökkenti a gyulladást és a pirosságot. A citrom eltávolítja az elhalt hámsejteket, és mérsékli a faggyúmirigyek működését.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
05
dec/2018

Hogyan lehet csendesíteni a fülzúgást?

Milliókat érint világszerte, mégsincs széles körben használható gyógymód a kezelésére. Akad ugyan új fejlesztésű terápia, az akusztikus CR Neuromoduláció, de az egy jobb használtautó árába kerül. Így aztán a fülzúgás (szakszóval tinnitusz) enyhítésére a természetes praktikákat is érdemes fontolóra venned.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Katemangostar - Freepik.com

Egészségügyi felmérések szerint minden tizedik ember szenved fülzúgástól, köztük sokan évek-évtizedek óta. A zavaró hang nemcsak zúgás lehet, hanem kattogás, dobogás, zümmögés, zubogás, mély vagy magas hangú csilingelés, és jelentkezhet időszakosan, testhelyzet változásakor vagy állandóan is. A tinnituszt okozhatja: fülzsír miatti hallójárat-dugulás, gyógyszer mellékhatás, magas vérnyomás, allergia, idősödés, keringési probléma, pajzsmirigy-alulműködés, vérszegénység, cukorbetegség, kiválthatja fej vagy nyaki sérülés, alkohol- és koffeinfogyasztás, dohányzás, erős hanghatás és a stressz is. Mindenképpen érdemes kivizsgáltatnod fül-orr-gége szakorvossal, mert ő tud továbbirányítani az okot tisztázó vizsgálatokra. (Ehhez a szakorvoshoz nem kell háziorvosi beutalót kérned, hanem egyenesen foglalhatsz időpontot a rendelésre.) A fülzúgást még akkor sem szabad elbagatellizálni, ha nem zavaró mértékű. Amennyiben viszont állandóan idegesít, és emiatt már életminőség-romlást okoz, haladéktalanul fordulj szakorvoshoz. 

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Tisztítás:
A fülzúgás csökkentésére első körben érdemes alapos fültisztítást végezni, de NEM fültisztító pálcikával! Használj inkább patikában kapható fültisztító olajat: a pumpás sprayból kis mennyiség jut a fülbe, ott fellazítja a fülzsírt, ami a fejmozgás hatására észrevehetetlenül kifolyik.  Nem, nem fogsz ijesztően kinézni közben! A fülolajat ráteheted a radiátorra, hogy kicsit megmelegedjen, úgy kellemesebb befújni. Lehet kapni tengervizes fülsprayt is, de az némelyeknek irritációt okoz. A rendszeres szaunázás is kioldja a fülzsírt. A leghatékonyabb fültisztítást speciális eszközökkel a szakorvos tudja elvégezni, körülbelül negyedórás művelet, állami fenntartású rendelőben ingyenes, fizetős ellátásban 3000 Ft.

Gyógynövények:
A természetes hatóanyagok közül első helyen áll az agyi vérkeringést javító gingko biloba, amely az esetek 20-30 százalában segít. A kínai népi gyógyászat szerint a májat és a vesét tisztító gyógynövények jók a fülzúgás ellen, vértisztító és vérkeringést serkentő hatásuk révén. Hatékonynak tartott növények: napi kétszer 1000 mg illatos rózsásvarjúháj (Rhodiola rosea) vagy napi kétszer 40-60 mg fürtös poloskavész (Cimicifuga racemosa) vagy napi háromszor 400 mg fényeslevelű fagyal (Ligustrum lucidum) vagy napi 2-4 g ökörfarkkóróból (Verbascum spp.) tea vagy napi háromszor 200 mg kis meténg (Vinca minor) vagy napi 3 g kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis). Azért írtam vagy-vagy-ot, mert ezeket nem szabad egyszerre beszedni, inkább napi rotációban ajánlják: egyik nap az egyik gyógynövényt, másik nap a másikat, kúraszerűen.
A gyógynövényekről feltétlenül kérdezd meg a kezelőorvosodat, hogy nehogy valamelyik meglévő gyógyszered hatását befolyásolják. 

Étrend:
Első számú táplálékkiegészítő fülzúgás ellen a cink, amelyből 50-100 mg az ajánlott napi mennyiség. Egy jó B-vitamin-komplexet és az omega-3-ban gazdag halolajat is ki lehet próbálni. Több tanulmány is született arról, hogy fülzúgás esetén minimálisra kell csökkenteni a só-, a cukor-, a cukorpótló-, a telített- és transzzsír-, valamint a nátrium-glutamát nevű ízfokozó bevitelét. Közülük például az aszpartám nevű cukorpótló az idegrendszerre hatva súlyosbíthatja a fülzúgást -- de a xilit és a sztívia biztonsággal fogyasztható. A zsírfogyasztás mérséklésével csökken a koleszterinszint, javul a vérkeringés, s ennek köszönhetően a hallószervek vérellátása.  
Kerüld a kinintartalmú tonikot.
Viszont a rendkívül egészséges mediterrán étrend a fülzúgás ellen is alkalmazható.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód

Pixabay

Akupunktúra:
Egy tudományos kutatásban korábbi kísérletek alapján a GB2, GB20, SJ21, SI19, SJ17, SJ3, SJ5, LI4, és SI6 pontokat serkentették tűszúrással, és az akupunktúra a placebónál hatékonyabban volt képes mérsékelni a fülzúgás hangerejét nempulzáló tinnitusz esetén. 

Fehérzaj-generátor:
Jellemzőjük, hogy valamilyen semleges háttérzajjal segítenek a fülzúgást kioltani vagy legalábbis enyhíteni. Sokan a műszaki hangokra esküsznek, mint amilyen a ventilátor, az autó alapjáratú motorhangja, a hajszárító. Hallgass bele az ingyenes TinnitusNotch terápiás alkalmazásba a nevére kattintva.
Kutatások szerint a mesterségeseknél hatékonyabbak lehetnek a természet hangjai, mint a tengermorajlás, patakcsobogás, eső dobolása, fa lombjának susogása. Ilyeneket az ingyenes AudioNotch-ra kattintva hallgathatsz.

fülzúgás tinnitusz természetes gyógymód


Tinnitusz maszkoló:
A webről letölthető alkalmazások már csak azért is érdekesek, mert mindenkiből előhozzák a modern zeneszerzőt, hiszen kreatív módon magunknak kell kikísérleteznünk azt a hangegyveleget, amely kioltja a tinnituszunkat. Az ingyenes appok közül a Tinnitus Neuromodulator-t ajánlom. Ezen is van preset dallam, nekem a Sinescape jött be a csilingelés enyhítésére. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
30
dec/2017

10 tuti gyógymód másnaposság ellen

Van, aki már egy korty pezsgőtől is becsiccsent, mások csak több deci után rúgnak be, de mindannyian szenvedhetnek a másnapi macskajajtól. Az újévet nem szerencsés fejfájással és liftező gyomorral kezdeni, mutatunk pár gyógymódot a panaszok enyhítésére.

Ami nagyon fontos: súlyosbítja a másnaposságot a kialvatlanság, a koplalás, a fizikai kimerültség, az elégtelen folyadékfogyasztás (dehidratáltság) és az általános testi gyengeség.

1. Magnézium
Fejfájás ellen 400 milligramm magnéziumot érdemes bevenni a szilveszteri bulizás előtt és másnap ébredéskor. Az alkoholfogyasztás ugyanis fokozza a szervezet magnéziumvesztését, ezért ezt mielőbb pótolni kell. A magnéziumhiány jellegzetes tünete a görcshajlam fokozódása. Természetes forrásai: zabpehely, mandula, étcsokoládé, tökmag, földimogyoró, banán, spenót.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

2. Gyömbértea
Készüljön akár kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér, akár egy jó csipet szárított gyömbérpor leforrázásával, a gyömbértea nagyon alkalmas a háborgó gyomor lenyugtatására. Meg lehet édesíteni egy kicsi mézzel, az segít helyreállítani az alkohol miatt leesett vércukorszintet.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP 

3. Tojás
A tojás cisztein nevű aminosavat tartalmaz, ami fokozza a méreganyagok lebontását és kiürítését a szervezetből. Ébredés után egy-két főtt tojás vagy rántotta fehérjében dús, ugyanakkor könnyű reggeli, ami visszatölti az energiaraktárakat. A rántottát minimális zsiradékon kell megsütni, nehogy a másnaposság mellé még gyomorégés is társuljon. 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP 

4. Összetett szénhidrátok
Ha már rántotta, lehet mellé pár szelet teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani: a lassú felszívódású szénhidrát normalizálja a vércukorszintet, de nem ugrásszerűen, mint a fehér kenyér, hanem elnyújtott hatással. Vagy egyen egy tál barnarizst, esetleg teljes kiőrlésű zabpelyhet. Akinek nem okoz felfúvódást, süssön magának pár szem édesburgonyát, ami gazdag karotinban, káliumban és B6-vitaminban.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

5. B6-vitamin
Akár étel (banán, búzacsíra, pulyka, marha, hal), akár kapszula formában vesszük be, ez a vitamin csökkenti a másnaposság tüneteit. Ehhez alkoholfogyasztás előtt, 3 órával a buli kezdete után, és a buli végén (vagyis 3 alkalommal) 400-400 milligrammot, összesen 1200 millligramm B6-vitamint kell bevenni a kutatások szerint. Ez 50 százalékkal csökkentheti a másnaposságot.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

6. Máriatövis
A májregeneráló hatású gyógynövény kapszula vagy tea formában kapható. Szilveszterkor SOS-méregtelenítéshez 150 milligrammot érdemes bevenni a bulizás után. A normális májműködéshez napi 50-100 milligrammot ajánlanak.
 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

7. Szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus)
Émelygés, hányinger, gyomortáji fájdalom ellen hatásos 500 milligramm szibériai ginzeng bevétele, mert ez képes enyhíteni a másnaposság tüneteit. A napi adag maximum 1 gramm lehet, és ellenjavallt magas vérnyomás, elhízás esetén.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

8. Dohányzás mellőzése
Kutatások szerint a nikotin fokozza az alkohol által okozott másnapossági panaszokat.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

9. Vízivás
Minden pohár (kupica) alkohol után, illetve a buli végét követően lefekvéskor is érdemes egy nagy pohár vizet meginni. Az alkohol ugyanis fokozza a vízkiválasztást, azaz rövid idő alatt dehidratációt okoz a szervezetben. Lehet 2 kiskanál frissen facsart citromlevet is adni az utolsó pohár vízhez, mert az enyhíti a szájszárazságot, szédülést, izomfájdalmakat.

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

10. Koffeintartalmú italok mellőzése
A kávé és a kóla is fokozhatja az erek összehúzódását, a vérnyomás megemelkedését, a vízvesztést, s annak következtében a másnapossági panaszokat. 

másnaposság természetes gyógymód alkohol magnézium B6-vitamin máriatövis szibériai ginzeng gyömbér tojás teljes kiőrlésű szénhidrát banán víz

KÉP

INFO: Tudományos kutatások szerint azok az alkoholos italok okoznak komolyabb panaszokat, amelyekben sok aromahordozó vegyület van, például tannin vagy acetaldehid. Ilyen a brandy, a vörösbor, a gold tequila, a whiskey és más sötét színű italok. Mérsékeltebb panaszokat okoz a fehér rum, a vodka és a gin. Tehát minél sötétebb színű az ital, annál keservesebb lehet a másnap. 


0
Tovább
18
okt/2017

Ültess gyógyító fát a kertedbe!

Itt az őszi faültetés ideje, de sokan tanácstalanul nézik az óriási választékot. Érdemes volna egy egészen különleges szempontot is figyelembe venned: válassz olyan fát a lakókörnyezetedbe, amely képes erősíteni az immunrendszeredet!

A Földön körülbelül 300 ezer növényfaj él, ami csekély szám a 7,77 milliónyi állatfajhoz képest, mégsem tudunk eleget róluk. Ilyen például a védekezésük módja: a növények nem rendelkeznek gyors helyváltoztató képességgel, tehát ha megtámadják őket, más módon kell megvédeniük magukat. Például különféle vegyületeket kezdenek termelni és kibocsátani: ezeknek a kémiai anyagoknak többféle szerepük van, például elriasztják vagy elpusztítják a kórokozót/kártevőt, figyelmeztetik a fajtársakat, gyógyítják a növény sérüléseit, betegségeit.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Mindig öröm, ha egy népi gyógyászati eljárásról a modern tudomány kideríti, hogy valós alapja van. Ilyen a japán sinrin-joku, azaz erdőfürdő: a szigetországbeliek szerint gyógyító hatással van a testre és a lélekre, ha időnként "megmerítkezünk" az erdei levegőben. És így igaz: az elmúlt években végzett laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy az erdei levegőben lévő természetes vegyületek, a fent említett kémiai anyagok képesek fokozni az emberi immunrendszer működését, egyebek közt növelik vérünkben a természetes ölősejtek (NK-sejtek) számát -- akár 7 nappal a kirándulás után is. Az NK-sejtek olyan nyiroksejtek, amelyek fontos szerepet játszanak a daganatos és vírusosan fertőzött sejtek elpusztításában. 

1937-ben Borisz Tokin szovjet biokémikus alkotta meg a fitoncid szót, amelynek jelentése: a növény által kibocsátott. Tokin több ezer olyan molekulát azonosított különféle növények körül a levegőben és a talajban, és feltétezte, hogy az adott növények ezekkel védik meg magukat a támadások ellen. S mivel egy erdőben egy adott pillanatban mindig van egy vagy több sérült növény, ezért az erdei levegőben sok a fitoncid, mondta Tokin.

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

Jóllehet elmélete nagy népszerűségnek örvendett a Szovjetunióban, Koreában és Japánban, könyvét nem fordították le angolra, ezért Európa és Amerika nemigen szerzett róla tudomást. Persze Nyugaton is foglalkoztak a témával, ott allelopátiának nevezve a jelenséget. Az 1960-as években volt egy felfutása a témának, sokan vélték, hogy a modern orvoslásban is szerepet kaphat, de a lelkesedés lelohadt.

A növények kémiai kommunikációja, védekezése évtizedekre homályba merült. Voltak ugyan próbálkozások, például Magyarországon a néhai Cebe Zoltán erdőmérnök a körmendi kórház parkjában ültetett "gyógyító" fákat akárcsak Tokin hajdanán Szocsi szanatóriumai körül.  Mint írta: "Tokin, majd Brüncev megállapították, hogy a magasabb rendű növények: több fafaj, valamint fokhagyma, retek, torma, vöröshagyma olyan anyagokat termel — természetesen eltérő mértékben — melyek erős fertőtlenítő hatásúak. Főképp az alábbi kórokozók voltak érzékenyek: TBC, kolera, dysenteria, hastifusz, difteria. Ezen anyagok a természetben védekezésre szolgálnak, de az ember is igénybe veheti jó szolgáltatásukat. (...) A növények illata, aromája gyakran esik össze erős fitoncid hatással. Azonban az is gyakori, hogy erős fitoncid hatás nem párosul semmiféle illattal, szaggal." (Cebe másik írása a kórházak biológiai védelméről fitoncidokkal az Erdészeti Lapok 1993. évi 6. füzetének 181. oldalán olvasható ide kattintva.)

faültetés kert népi gyógyászat természetes gyógymód illóolaj fitoncid sinrin-joku erdőfürdő shinrin-yoku allelopátia

KÉP

További egészségügyi kutatások azt állítják, hogy már egy 30 perces erdei séta csökkenti a vérben a kortizol stresszhormon szintjét, valamit a pulzust és a vérnyomást. Emellett serkenti a paraszimpatikus (vegetatív) idegrendszeri aktivitást, ezzel az emésztést és a kiválasztást, illetve mérsékli a szimpatikus idegi aktivitást, vagyis a stresszválaszokat. Néhány napja angol kutatók javasolták, hogy az erdőfürdő legyen a háziorvos által felírható gyógymód.

Az interneten található kutatások szerint a Magyarország éghajlatán is életképes fafajok közül az alábbiak rendelkeznek fokozott fitoncid-hatással: kínai papíreperfa, duglászfenyő, erdeifenyő, japánakác (pagodafa), lucfenyő, csavarttűjű fenyő, európai ciprus, nyír, juhar, atlaszcédrus, jegenyefenyő, tiszafa, nehézszagú boróka, ginkgo biloba (páfrányfenyő),  tölgy, gyertyán, dió. Ezek közül biztosan találsz a kerted méretéhez passzoló fajtát.

Amíg nem jutsz el a faültetésig, érdemes minél többször túrázni az őszi erdőben.

Ha pedig gyorsan növő törpefát akarsz az ablak elé ültetni, ide kattintva olvashatod korábbi posztunkat. 


0
Tovább
13
júl/2017

Napégést enyhítő pakolás, fürdő, permet a konyhából

A következő napokban fokozott a kockázata annak, hogy leég a bőrünk. Például azért, mert enyhül a perzselő meleg, tehát több időt töltünk a sza-badban. Továbbá az éjszakai záporok és szél miatt tisztább a levegő, na-gyon erős az UV-sugárzás. Ha mégis megtörténne a baj, próbáld ki a népi gyógyászat tanácsait a kínzó leégés enyhítésére, a hámlás megelőzésére.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

A leégett bőrt közepesen meleg, nem túl langyos vízzel és natúrszap-pannal vagy babafürdetővel öblítsd le, de ne hagyományos tusfürdővel, mert az irritálhat. A hideg víz sem ajánlott, ugyanis a gyors hőmérséklet-különbség lassítja a bőr gyógyulását. Tehát leégett testtel ne vesd bele magad a hidegvizes medencébe! A törülközővel nem szabad megdör-zsölni a kipirosodott bőrt, legfeljebb felitatni a nedvességet, sőt, jobb is lenne, ha most pár napig a levegőn szárítkoznál.

Pakolások
- Egy egész kígyóuborkát reszelj le vagy apríts föl robotgéppel, adj hozzá 1-2 evőkanál instant zabpelyhet és natúrjoghurtot, és kend a leégett bőrfelületre. Az uborkás pakolás hűsít és segít megelőzni a lehámlást.
- 2-3 szem főtt, hámozott és összetört burgonyát hagyj kihűlni, tejjel keverd pasztává és kend a piros bőrfelületre. A burgonyában lévő kemé-nyítő enyhíti a forróságérzetet és a fájdalmat.
- Kukoricakeményítőből is készíthetsz langyos vízzel vagy tejjel pasztaszerűséget, amellyel bekened a leégett  részeidet.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Fürdők
Leégett bőrrel fájdalmas a zuhanyozás. A teljes test hűtésére alkalmasabb egy viszonylag meleg fürdő, amibe különféle hatásfokozókat tehetsz.
- Egy kád vízhez önts 2 dl almaecetet, amely kiegyenlíti a víz kémhatását, és jótékony hatású.
- Viszketés ellen önts a fürdővízhez 15-20 dkg aprószemű zabpelyhet (még jobb az instant), cseppenthetsz hozzá 3-5 csepp bőrnyugtató levendula vagy kamilla illóolajat is.
- Bőrirritáció és bőrpír ellen 2-3 zacskó szódabikarbónát oldj fel a kád fürdővízben.
- Ugyanilyen hatásos, ha egy kád vízhez 1-2 liter tejet vagy 2-3 pohár natúrjoghurtot hozzáöntesz, mert a bennük lévő fehérjék védőfilmet képeznek a piros bőrön. Ne törülközz meg, ne öblítsd le!
- A fürdővízhez nagyon erős fekete teát is adhatsz, ennek tannintartalma enyhíti a leégett bőr forróságérzetét. A hatást fokozhatod pár csepp hűsítő borsmenta illóolajjal.

Négyteás testpermet
A leégett bőr hűsítésére kiválóan alkalmas a négyféle teából és más természetes összetevőkből kevert testpermet. A válogatott teákban lévő antioxidánsok és polifenolok hűsítik és nyugtatják a kipirosodott bőrt. Az aloé vera átlag 9 nappal rövidíti a leégés gyógyulását.
Hozzávalók:
1 liter víz (lehetőleg szűrőkancsóval tisztított)
1 filter mentatea
1 filter kamillatea
1 filter matétea
1 filter zöld tea
1 dl aloé vera juice (ha van)
10 csepp borsmenta illóolaj
Elkészítés:
Egy kisfazékban felforralod a vizet, és beleteszed a 4 teafiltert. Lekap-csolod a tűzhelyet, és 15-20 percig hagyod a teát kioldódni. Kiveszed a filtereket, lehűtöd a teát, hozzákevered az aloé juice-t és a 10 csepp illóolajat. A keverék üvegedényben hűtőben 2 hétig eltartható. A szükséges mennyiséget kis permetezős flakonba töltöd, használat előtt felrázod. A teával megnedvesített pelenkát hűsítő nyomókötésként is alkalmazhatod.
Tipp: Csak olyan filteres teát használj, amely nem tartalmaz sem természetes, sem mesterséges hozzáadott aromákat vagy más összetevőket.

természetes gyógymód joghurt tej napégés D-vitamin E-vitamin

KÉP

Jó tanács:
A napozószereket legalább 30 perccel a napozás megkezdése előtt fel kell kenni a bőrre, hogy mélyen be tudjanak szívódni és kifejthessék védő hatásukat. A leégés gyógyulása akár 3 hét is lehet! Lehetőleg ne használj olyan napozás utáni gyógykrémeket, amelyek érzéstelenítő hatású benzo-kaint vagy lidokaint tartalmaznak, mert ezek bőrirritációt és allergiás reakciót okozhatnak. Ugyancsak kerülendő minden olyan testápoló, amely petróleum-alapú, mert ez elzárhatja a pórusokat, és lassítja a gyógyulást.

Segíti viszont a gyógyulást, ha minél több vizet, gyümölcslevet, sportitalt, gyümölcsöt fogyasztasz, ezzel hidratálod a szervezetedet, végső soron a bőrödet. Már nyaralás előtt 2-3 hétten kezdj bőrvédő béta-karotint és E-vitamint szedni. A legújabb kutatás szerint a leégés után legfeljebb 1 órával bevett nagy dózisú D-vitamin tabletta csökkenti a napégés keltette gyulladást és duzzanatot. Ehhez a Clevelandi Egyetemi Klinika tesztalanyai egyszerre 200 ezer egységet vettek be egy alkalommal, olvasható a Journal of Investigative Dermatology szakfolyóirat 2017 júliusi számában. Figyelem: ez egyszeri kísérlet volt, s bár a D-vitamin hatásosnak bizonyult, további kutatások szükségesek.


0
Tovább
«
12

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum