Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
jan/2010

Megbírságolták a Pennyt a sajtakció miatt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Penny Market Kft. a 2009 júniusában tartott "13 éves akció" kapcsán fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott. A vállalkozás a trappista sajtra vonatkozó csalogató reklámot tett közzé, illetve esetenként a reklámokban közöltektől eltérő mértékben korlátozta az egyes akciós termékekből megvásárolható mennyiséget. Emiatt a vállalkozás 30 millió forint bírságot kapott. A versenyhatóság egy másik akciója kapcsán is elmarasztalta a diszkontláncot, abban az ügyben 3 millió forint volt a bírság.

Részletek a Tudatos Vásárló cikkében.




0
Tovább
30
jan/2010

Természetes ételt az állatoknak! Olvasónk tippje

Háziállataink, a kutya, macska, nyúl, hörcsög, tengerimalac, különböző madarak stb. etetése ma már főleg táppal történik, a városi ember tartási szokásai miatt. Nincs olyan háztartás, ahol ne lenne felesleges maradék, akár hústermékek vagy zöldségek, gyümölcsök terén. Sokkal olcsóbban etethetjük kedvenceinket, ha nem hagyjuk veszendőbe menni az ételmaradékokat, a meghámozott gyümölcsöket és a többit. Természetesen mindig ügyelve arra, hogy a kis állatnak nem fogunk olyat adni, ami nem tartozik a természetes étrendjéhez. A korábban vadon élő állatok nem ismerik a konzerveket - írta rovatunknak N. Gábor.




0
Tovább
29
jan/2010

Facsarjuk ki az elemeket! Olvasónk tippje

Ha egy játékot vagy bármely más terméket veszünk, amelyhez nem újratölthető ceruzaelemeket kapunk, az előbb-utóbb annyira lemeríti az elemeket, hogy a készülék működtetéséhez már nem tartalmaznak elegendő energiát. Ugyanakkor még használhatóak más készülékekhez, melyek kevesebb energiát igényelnek: például elektromos falióra, táskarádió, ledlámpák vagy egyéb kis teljesítményű készülékek. Ha már ezek sem üzemelnek a használt elemekkel, meg lehet válni tőlük, és leadhatjuk őket a gyűjtődobozokba.

Ne sajnáljuk a pénzt az újratölthető akkukra és egy jó minőségű töltőre. A megfelelő töltővel több százszor is újra lehet tölteni az akkukat, és a befektetés hamar megtérül.




0
Tovább
28
jan/2010

Vászonzsákot a porszívóknak! Olvasónk tippje

Ma már szinte minden porszívó eldobható zsákokkal üzemel. Ugyanakkor jó tudni, hogy még majdnem minden márkához lehet vásárolni vászonból vagy egyéb anyagból készült zsákot. Ha itt is lehet megtakarítani, miért nem tegyük meg?




0
Tovább
27
jan/2010

Villámkezű nyomtatás - olvasónk tippje

A kis nyomtatóknak nem mindegyike nyomtat még mindkét oldalra, és sokan egy 30-40 oldalas szöveget is kinyomtatnak úgy, hogy a papírnak csak egy oldalát használják.

Általában igaz, hogy miután a nyomtatók kinyomtattak egy oldalt, a következő lap behúzása előtt egy kis szünetet tartanak. Ez az 1-2 másodperc elegendő idő arra, hogy a papírlapot megfordítsuk, és visszahelyezzük a nyomtató tálcájába. Tényleg gyorsnak kell lennünk, de megéri, hiszen dupla annyi dokumentumot tudunk így kinyomtatni, és később kell beszereznünk új papírt.




0
Tovább
26
jan/2010

Bio közétek - csak az elit nőhet fel ezen?

A közétkeztetés legjellemzőbb közönsége a gyerek, és a gyerek sokat közétkezik. A gyerekbe kéne a legkevesebb vegyszer. A bioélelmiszerekben van a legkevesebb vegyszer. A közétkeztetésben meg legkevesebb a bioélelmiszer - a Tudatos Vásárlók írása a hazai helyzetről itt olvasható.




0
Tovább
25
jan/2010

A világ első biomassza-alapú festéktonere

A Ricoh kifejlesztette a világ első biomassza-alapú festéktonerét, amely növényi alapanyag felhasználásával készül, és a hagyományos festékeknél kevesebb kőolajat tartalmaz. Az új fejlesztésnek köszönhetően csökken a tonerek környezetre gyakorolt negatív hatása - valamint a kőolaj-felhasználás és a szén-dioxid-kibocsátás. Évente több mint 200 000 tonna festéktonert gyártanak világszerte, melyek 80%-a kőolaj alapú festék felhasználásával készül.

Részletek a Greenfo honlapján.




0
Tovább
24
jan/2010

Pályázható az idei Zöld Forrás

Letölthető a környezetvédelmi minisztérium honlapjáról az a 120 millió forint keretösszegű Zöld Forrás pályázat, amely zöld civil szervezetek környezet- és természetvédelmi célú programjait támogatja. Határidő: február 19. A Zöld Forrás keretösszegéből 500 ezer és 2 millió forint közötti támogatással valósulhat meg számos zöld projekt, melyek konkrét természetvédelmi tevékenységhez kapcsolódnak, illetve a környezeti nevelésre és a szemléletformálásra fókuszálnak. 

Részletek a Greenfo honlapján.




0
Tovább
23
jan/2010

Támogatókat keresnek a geolokátoros fecskekutatáshoz a 2010-es fecskevédelmi évben

A Magyar Madártani Egyesület (MME) "Együtt a fecskékkel - együtt a fecskékért!" címmel partnerségi együttműködési programot hirdet a 2010-es fecskevédelmi évben. Olyan céges támogatókat keresnek, akik szeretnének bekapcsolódni egy világviszonylatban is rendhagyó és egyedülálló  program, a geolokátoros fecskevonulás-kutatás megvalósításába.
 
A fecskék kis mérete és repülve vadászó életmódja miatt a vonulási és telelési időszakban különösen nehéz a befogásuk, ezért annak ellenére is kevés információval rendelkezünk az afrikai telelőterületeikről, hogy az elmúlt 100 évben 650 000 fecskére került jelölőgyűrű.

Továbbiak az MME honlapján.




0
Tovább
22
jan/2010

Évi 60 ezer tonna PET-palackot termelünk

Magyarországon évi 250 milliárd forintot költünk italfogyasztásra, azaz ilyen értékben vásárolunk a boltban üveges, műanyag palackos, alumínium- vagy kartondobozos italt. Szénsavas üdítőkből mintegy évi 60-70 liter jut minden honfitársunkra, ennek 90%-a Pepsi vagy Coca Cola.



Az üdítőfogyasztás mellé lassan, de biztosan zárkózik fel az ásványvízforgalom. A Magyar Ásványvíz- és Terméktanács adatai szerint 1996-ban még 14 liter volt az egy főre jutó ásványvíz-fogyasztás, 2008-ban ez már több mint 100 liter. Hozzá kell tennünk, hogy Európában még mindig a szerényebb fogyasztók közé tartozunk, de legalábbis a középmezőnybe. Az olaszok és a franciák például évi 120-130 liter ásványvizet isznak fejenként.

A riasztó adatoknak csak egyik következménye, hogy milyen nagyságrendben vásárolunk csomagoló anyagot az italunk mellé (valójában fordítva). Hosszú távon súlyosabb kihatása van a keletkező hulladéknak.

Az italfogyasztáshoz legnagyobb mennyiségben a műanyag hulladék kötődik, csak a PET-palackok tömege 2007-ben világviszonylatban meghaladta az ötmillió tonnát. Kis hazánkban is szép mennyiségben termeljük a szemetet, évi 60 ezer tonna PET-palackot hagyva magunk után.

Milyen megoldások lehetnek erre a problémára? Erről olvashat a Tudatos Vásárlók Egyesületének összeállításában.


0
Tovább
21
jan/2010

Mire figyeljünk oda a mesterséges megvilágítás kialakításakor?

A mesterséges világítás kialakításánál először gondoljuk végig, hogy milyen tevékenységet kell megvilágítani. Azaz csak ott, annyira és addig világítsunk, amíg szükséges. Hazánkban széles körben elterjedt gyakorlat, hogy a nappalit egyetlen, több foglalatos csillár világítja meg, amely minden irányba szórja a fényt. Egy körülbelül 400 W összteljesítményű csillár helyett hatékonyabb, ha egy gyengébb háttérvilágítás mellett, kis fogyasztású, helyi fényforrásokat (pl. halogén spotlámpákat, LED-lámpákat) alkalmazunk megfelelően.

Az általános világításra szolgáló lámpákat úgy helyezzük el, hogy a helyiség megvilágítása egyenletes legyen. Ehhez használjunk olyan lámpát, amelyik a mennyezetet és a falakat is megvilágítja. Az általános világítást helyi fényekkel egészítsük ki. Azokat a helyeket, ahol munkát végzünk, olvasunk, üldögélünk, pontfénnyel, helyi megvilágítást adó lámpával világítsuk meg. Célszerű olyan lámpatestet és fényforrást választani, amely koncentrált, irányított fényt ad, ezekből kisebb teljesítményű is elég. A szórt fénynél jelentős az elnyelődésből fakadó veszteség.

Hagyományos izzólámpás, vagy rossz hatásfokú fénycsöves rendszerrel 40 W/m2 energia szükséges 500 luxos (normál) megvilágítási szint eléréséhez, míg ugyanilyen megvilágítási szinthez szükséges energia korszerű rendszernél csak 13-15 W/m2.Válasszunk hatékonyabb fényhasznosítású lámpatesteket, olyan lámpaburákat, amelyek nem árnyékolják az izzót. Bár a zártabb burák néha hangulatosak, de pazarolják a fényt.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
19
jan/2010

Energiatakarékos világítási tippek

Ahol huzamosabb ideig világítunk, használjunk izzólámpa helyett halogénizzót vagy hatszor, tízszer jobb fényhasznosítású hagyományos vagy kompakt fénycsövet! Cserénél az elhasználódott normál fénycső helyett 30%-kal jobb fényhasznosítású 3 sávost vegyünk!

Cseréljük elektronikusra a hagyományos fénycső előtéteket! Ezek villamosenergia-fogyasztása akár 60%-kal kisebb lehet! Válasszunk opálburás fénycső helyett tükrös, rácsos lámpatestet. Ezek hatásfoka 25%-kal jobb, mint az opálburásoké.

Hasznos ajándék lehet a kompakt fénycső! Ha a helyiséget öt percnél hosszabb időre elhagyjuk, kapcsoljuk le a hagyományos vagy a halogén világítást! A fénycsöveket csak 15 percnél hosszabb időtartamnál érdemes lekapcsolni.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
17
jan/2010

Hogyan használhatjuk ki a természetes fényt?

Tartsuk tisztán ablakainkat, hogy minél több fény tudjon behatolni az üvegen. A bútorok, lakástextíliák, padló és a fal színének megválasztásakor vegyük figyelembe, hogy a világos színek jobban visszaverik a fényt, ezáltal világosabb teret eredményeznek. Napközben tárjuk ki a spalettákat, húzzuk föl a redőnyt, reluxát, húzzuk szét a sötétítő függönyöket.

Fényáteresztő csipkefüggönyt válasszunk. A sűrű szövésű vagy horgolású, vastag szálból készült függönyök nagyon dekoratívak lehetnek ugyan, de bizony sok fényt elvonnak a szobától. Kifejezetten sötét, pl. szuterén lakások esetében, érdemes lehet a párkányokat körberakni tükörcsempével, amely betükrözi a lakásba a felülről érkező fényt. Ha ügyesen helyezzük el lakásunkban a tükröket, megfelelő helyre és szögben szereljük fel azokat, akkor megsokszorozhatják a helyiségbe érkező fényt. Próbáljuk meg mindennapi életünket úgy szervezni, hogy a megvilágítás-igényes tevékenységeket nappali fény mellett végezhessük el.

Forrás: Ökoszolgálat, Zöld krajcár




0
Tovább
16
jan/2010

Zöld ruhák: tanúsító védjegyek, címkék

Létezik néhány olyan tanúsító védjegy, amely garantálja, hogy az adott ruházati termékben nincsenek veszélyes vegyi anyagok, sőt, azt is, hogy a gyártási folyamat környezetbarát módon zajlott. De honnan tudhatjuk, hogy nem csapnak be bennünket? Barna Györgyi írása a Tudatos vásárlók honlapján.

 




0
Tovább
15
jan/2010

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei

A ruhagyártás során használt vegyi anyagok erősen terhelik a környezetet és a munkások egészségét. De a fogyasztók sem védettek. A textíliában maradt vegyszerek a ruhák viselőinek egészségét is veszélyeztetik. Barna Györgyi írása a Tudatos vásárlók honlapján.




0
Tovább
14
jan/2010

Süssön be a téli nap! Zöld tippek

Új lakás építésénél, a meglévők felújításánál válasszunk nagyméretű, hőszigetelt ablakokat, alakítsunk ki minél több üvegfelületet - írja az Ökoszolgálat Zöld krajcár című kiadványa, amelyben rengeteg hasznos zöld praktikát olvashatunk.

Ehhez még annyit tennénk hozzá, hogy a déli irányba néző nappali fölé érdemes egy előtetőt is húzni (ha van rá lehetőség), vagy utólag egy napernyőt szerelni fölé. A nyári, magasan járó Nap így nem tud besütni a nappaliba, nem melegszik át a szerkezet sem. A téli, alacsonyan járó Nap viszont besüthet az előtető (ponyva) alatt.




0
Tovább
14
jan/2010

Közösségi hitelezés Magyarországon - a Tudatos Vásárlók összeállítása

A közösségi hitelezés bankokkal szembeni versenyelőnye a személyességből is fakadó méltányosabb haszonszerzés. Az első hazai szolgáltató beindulása csak a jogi korlátok leomlására vár.



Ha van egy kis befektetni való pénzem, miért adnék kölcsön valakinek? Beteszem a bankba, értékpapírba, részvénybe vagy ingatlanba fektetem. Ez csak természetes. Vagy mégsem? Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egy új befektetési mód, a közösségi hitelezés terjed. A módszer lényege: nekem pénzem van, neked terveid; én odaadom a pénzt, te, mondjuk, nyitsz belőle egy fagyizót. Neked jó, mert beindítottál egy üzletet, a közösség örül, mert nyílt egy új hely. És hogy nekem ebben mi a bolt? Ahelyett, hogy egy arctalan, bürokratikus pénzintézettel kereskednék, egy hús-vér embernek segítettem, ráadásul magasabb kamatért cserébe. A közösségi hitel költségei a bankinál jóval alacsonyabbak, mert nincs folyósítási költség, kezelési költség, hitelbírálati díj, számlavezetési és kártyadíj, de még az előtörlesztésért sem kell fizetni. A költségek megtakarítása viszont magasabb kamatkifizetést tesz lehetővé, ami vonzóvá teszi a kölcsönadóknak az ügyletet.

Az első közösségek az interneten születtek, az úttörő a brit Zopa volt, amely ma is jelentős forgalmat bonyolít, bár az amerikai vállalkozásoké (például a Virginmoney-é és a Prosperé) már jóval felülmúlja. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy egy közösségi hitelezésre szakosodott tanácsadó honlap szerint a világon kihelyezett személyközi kölcsönök összege a 2005-ös száztizennyolcmillió dollárról 2007-re hatszáznegyvenhétmillióra ugrott, a 2010-es előrejelzések pedig már 5,8 milliárdról beszélnek. Azokban az országokban, ahol a közösségi kölcsönzés beindult, egyre nagyobb forgalom bonyolódik a bankok kizárásával. A jelenségre előbb-utóbb a hagyományos pénzintézeteknek is reagálniuk kell.

A módszer személyességet és bizonyos függetlenséget csempész rideg pénzügyeinkbe. Egy bank esetében fogalmunk sincs, mi lesz a pénzünkkel, itt viszont mi döntjük el, hogy kinek, mennyit és mire adunk - plazmatévé-vásárlást, lakásfelújítást vagy iskolaépítést finanszírozunk. A bankokkal szemben itt nincs óriási működési költség (az épületek, a személyzet, a digitális kijelző mind pézbe kerül), a közösségi ügyletekhez szükséges internetes honlap alig kerül valamibe. A pénzintézet önkényesen állapítja meg a kamatot, a személyes kölcsönzésnél erről licit dönt. A korábban már bizonyított, rendes kölcsönvevők jó eséllyel alkudhatnak a kamatból. Kérdés viszont, hogy a rendszer képes-e ugyanúgy garantálni a pénzvisszafizetés biztonságát, mint az erre törvényben kötelezett bankok. Márpedig a biztonság sokaknál többet nyom a latban, mint a magasabb kamat.

További információk a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapján találhatók.


0
Tovább
12
jan/2010

A műanyagok és az egészség - megjelent a Tudatos Vásárlók összeállítása

A biszfenol-A (BPA) nevű vegyület ott van minden háztartásban. Hasznos, de lehet, hogy veszélyes, főleg a csecsemőkre. Észak-Amerikában lépnének ellene, Európában nem annyira szívbajosak. A Tudatos Vásárlók cikke.



A biszfenol-A (BPA) aceton és fenol egyesülésével keletkező szerves vegyület. Napjainkban szinte nincs olyan háztartás, ahol ne találkozhatnánk vele. Cumisüvegek, műanyag tányérok, poharak, kancsók, ételtároló edények, újratölthető vizes- és üdítőspalackok, ivóvízvezetékek anyagában, valamint konzervek és befőttesüvegek fedelének bevonatában is fellelhető.

A biszfenol-A-nak azonban nem csak jó oldala van: hatása ugyanis nagyon hasonlít a nemi hormonokéhoz, a szervezetbe kerülve összezavarja a hormonális folyamatokat. Ez különösen a fejlődésben lévőket veszélyezteti. A legutóbbi kutatások eredményei még több egészségi kockázatról szólnak. Iain Lang és kutatócsoportja az USA Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálata keretében megállapította, hogy a biszfenol-A összefüggésbe hozható többek között a szívproblémák és a cukorbetegség kialakulásával. Az USA Nemzeti Toxikológiai Programja pedig a magzatoknál, csecsemőknél és kisgyermekeknél kialakuló ideg- és viselkedési problémák, illetve a BPA közötti összefüggés kapcsán fogalmazott meg aggályokat. A Cincinnati Egyetem kutatása azt is kimutatta, hogy a BPA csökkentheti a kemoterápiás kezelések hatását.

A csecsemők biszfenol-A-bevitelével kapcsolatos tudományos eredmények nagy vihart kavartak. Alacsony testsúlyuk miatt a kicsiknek arányosan nagyobb dózis jut a szervezetébe, főleg hogy az etetésre használt cumisüvegek nagy része BPA-tartalmú műanyagból készül. A biszfenol-A betiltásának egyik élharcosa Kanada. Olyan törvénytervezetet alkottak, amely tiltja a biszfenol-A-t tartalmazó polikarbonát cumisüvegek reklámozását, árusítását és importját. A tervezetet társadalmi vitára bocsátották, hamarosan döntenek róla. A tiltás híre eljutott más országokba is, az USA több tagállamában hasonló intézkedéseket terveznek. Európában Franciaország lehet az első, ahol törvényben tiltják a BPA használatát az élelmiszerekkel közvetlenül érintkező anyagokban.

Kontinensünkön egyébként nem ennyire egyértelmű a szóban forgó vegyület megítélése. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) szerint az átlagos BPA-bevitel nem veszélyezteti a fogyasztókat. A hivatal 2006-os kockázatelemzése azt mutatta, hogy az átlagos bevitel csecsemők körében a tolerálható érték közel egynegyedét, felnőttek körében egyharmadát teszi ki. Fontos azonban megjegyezni, hogy a vizsgálat a konzervekre, fém tárlódobozokra, műanyag edényekre terjedt ki, és figyelmen kívül hagyta a vízvezetékekből és víztározókból származó mennyiséget, valamint a melegítés hatására történő növekvő kioldódást. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapja a téma kapcsán az EFSA állásfoglalását közli.

A BPA élelmiszerekkel érintkező edényekből, eszközökből oldódhat ki. A rizikót növeli a magas hőmérséklet, az erősen savas vagy lúgos közeg, a hosszú ideig tartó tárolás és az erős igénybevétel (mosogatás, súrolás).

A Tudatos Vásárló magazin 17. Ital című számának szerkesztői megkeresték a nagyobb cumisüveggyártókat és forgalmazókat, és az újság válaszaik alapján összeállítást közöl a BPA-mentes, illetve BPA-tartalmú termékek neveivel. Megtudható továbbá, mire kell odafigyelni a műanyag termékek vásárlásakor ahhoz, hogy elkerüljük vagy legalább minimalizáljuk a BPA-bevitelt szervezetünkbe.


Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete

 


0
Tovább
11
jan/2010

Bemutatjuk a velomobilt, a karosszériás fotelkerékpárt

Manapság rendkívül divatos minden, ami környezetbarát, fenntartható, zéró-emissziójú és zöld. Mielőtt úgy gondolnánk, hogy valami rendkívül forradalmival állunk szemben, el kell árulnom, hogy a fejlesztések jó részét az olajválság hívta életre. A kisautónak kinéző, ám valójában a kerékpárok közé tartozó velomobil pályája is lényegében ekkor kezdett felfelé ívelni, s hol van még a csúcspont!



Kezdjük tehát az elején, mi ez a furcsa jármű? A velomobil egy általában háromkerekű, egyszemélyes, emberi erővel hajtott burkolt fekvőkerékpár. Mindhárom általam felsorolt ismérvre egyaránt jellemző az általánosítás, ugyanis mindegyik alól találunk kivételeket. A kedves olvasó a fekvőkerékpárral (azaz rekumbenssel vagy fotelbringával) már találkozhatott idehaza, az origo is írt a különleges kerékpárokról, ám a velomobil ismertsége messze elmarad ezektől. Ez részben annak köszönhető, hogy mindig máshogy hívják, hol burkolt fekvőkerékpár, hol karosszériás fotelkerékpár névvel illetik, holott van neki saját neve (angolosan velomobile, németesen velomobiel).

Forrás: Győri Viktor


Tavaly immár hatodik alkalommal, Koppenhágában rendezték meg az európai velomobil konferenciát (6th European Seminar on Velomobile Design), ahol a tizenkét előadás egyike "A velomobilozás helyzete és lehetősége Magyarországon" címet viselte. Szerzője Joó Antal, az egyetlen gyári velomobil tulajdonosa és mindennapi használója hazánkban, és fia Joó Gábor, akinek a színvonalas előadást is köszönhettük. Kettejükön kívül még két magyar - jómagam és útitársam - volt jelen a konferencián, képviselve a hazai burkoltbringás társadalmat.

A prezentációk egy kivételével angol nyelven zajlottak, többek között szó volt a velomobilok aerodinamikai tulajdonságairól, a közlekedésben elfoglalt helyzetükről, az előadók több új modellt is bemutattak, valamint megosztották az építés és a mindennapi használat során szerzett tapasztalataikat. A rendezvénynek Koppenhága egyik híres és hírhedt városrésze, Christiania, a hippinegyed egyik barakkja adott otthont, nem messze a sokrétű Christiania Bikes szülőhelyétől.

ForrA!s: GyA'ri Viktor

Dániában és a több gyártónak otthont adó Hollandiában több szempontból is könnyebb a velomobil-tulajdonos élete. Menet közben testi épségéért, leparkolva pedig járművéért kell kevésbé aggódnia, mint Magyarországon. Van mit félteni, ugyanis a személyes biztonságunkon kívül az általunk hajtott szerkezet is egy kisebb vagyont ér. Egy kész háromkerekűre (trike) utólagos burkolatot már akár 2695 eurótól (azaz kb. 720 000 Ft-tól) is kaphatunk, azonban a csúcsmodellek alapára megközelítheti a másfél-kétmillió forintot. Nem szabad elfelednünk, hogy egy ilyen jármű már egy autó kiváltására is alkalmas, és akár éveken belül behozhatja az árát, hiszen nem kell üzemanyagra, parkolásra, biztosításra költenünk. Alapesetben ugyanis emberi erővel, hagyományos kerékpáralkatrészekkel működik szerkezetünk, bizonyos modellekkel gyorsabban lehet haladni, mint egy országúti kerékpárral (például: Quest).

Fokozottabban érzékeny az útburkolat minőségére, ugyanis nem egy, nem is kettő, hanem három nyomon halad és a merev burkolat felerősíti a zajokat. A karosszériát a legmodernebb anyagokból, karbon, üvegszál, alumínium vagy kartonplaszt felhasználásával készül, míg a kerékpár vázát jellemzően még mindig fémből készítik. Első ránézésre két dolog lehet szembetűnő a különleges járművekhez kevésbé értő nézőnek is, mégpedig hogy teljesen - azaz a fejet is eltakaró -, vagy csupán részlegesen burkolt a bringa, illetve hogy elöl van-e két kereke és hátul egy vagy fordítva. Még egy fontos különbség, hogy van-e segédmotor a velomobilban, ugyanis ha legfeljebb 300 W az erőforrás teljesítménye, még a kerékpár kategóriájába tartozik, ha ezt meghaladja, akkor segédmotoros kerékpárról beszélünk, ennek vezetéséhez azonban már jogosítvány szükséges.

ForrA!s: GyA'ri Viktor

Lássuk végül a mindennapos használatot! Legfőbb előnye az időjárási viszontagságoktól való függetlenség, a kényelmes üléspozíció, a gyorsaság. Itthon egyelőre senki sem forgalmaz velomobilt, de a fekvőkerékpárral foglalkozó üzletekben biztos segítségünkre lesznek. A konferencián elhangzott egyik előadás legfőbb mondanivalója az volt, hogy a közlekedés résztvevőiként nem láthatjuk, amire nem is számítunk, sőt azt sem tudjuk, hogy létezik. Ezt figyelembe véve tehát minél feltűnőbb festésű, több lámpával ellátott, fényvisszaverőkkel felmatricázott járművel érdemes csak elindulni!

A bukósisak használata ajánlott, akárcsak hagyományos kerékpáros közlekedésnél is. Ha mégis baleset érne bennünket, az eddigi tapasztalatok szerint a burkolat valamelyest véd a sérülésektől, lehet azonban, hogy hosszútávon az ellenkezője fog bebizonyosodni. U-lakat nélkül el se induljunk, ha kint akarjuk valahol hagyni járművünket, bár a hagyományos kikötési technikánkat át kell dolgoznunk, ugyanis nincs első és hátsó vázháromszög.

Több információért látogasd meg a világ legnagyobb velomobilos linkgyűjteményét (http://velomobil.lap.hu) és a rendszeresen frissülő velomobilos blogot (http://drdj.blog.hu), mindkettő magyar nyelvű!

Írta és a fényképeket készítette: Győri Viktor


0
Tovább
10
jan/2010

Európa Naptár - a tudatos környezeti nevelés eszköze

Rendelje meg iskolája számára az Európa Naptárt! Az Európai Bizottság - a Generation Europe és a Tudatos Vásárlók Egyesülete közreműködésével - a 2010/2011-es tanévre is ingyenesen biztosítja a középiskolák 11. évfolyamos tanulói számára az Európa Naptárat.



Az egész évben elfoglaltságot adó és hasznos tudnivalókat, valamint tanári segédletet tartalmazó oktatócsomag használatával a diákok könnyed, számukra is élvezetes nyelven fogalmazott tudástárból és feladatsorok segítségével ismerkedhetnek meg a felelős gondolkodás alapjaival, cselekedeteik környezeti és társadalmi hatásaival.

Az Európa Naptár a felnövekvő nemzedék különösen hasznos oktatási segédanyaga. Tudatosabb erkölcsi magatartásra nevel, példáival, képes illusztrációival közelebb hozza az európai gondolkodásmódot, megalapozza a felelős és aktív állampolgári ismereteket.

Mi az Európa Naptár? 
• értékes információgyűjtemény a fiatalok számára fontos témakörökről: pályaválasztási lehetőségekről, egészségről, biztonságról, környezetvédelemről, Európai Unióról, stb.
• egy diáknaptár, melyben az iskolások minden oldal aljára felírhatják házi feladataikat, jegyzeteiket, inspiráló idézeteket, vicces tényeket, vagy gondolatébresztő kérdéseket
• naprakész információk a felelős magatartásról, a társadalom működésének környezeti és globális hatásairól, állampolgári ismeretekről
• a tanári segédanyag ötleteket, útmutatókat és feladatlapokat tartalmaz az egyes témákhoz kapcsolódó tanórai foglalkozásokhoz, házi feladatokhoz. (kutatás, elemzés, kvíz, vita, stb.)

Kinek szól az Európa Naptár?
Az Európa Naptárat Magyarországon több mint ezer iskolába juttatjuk el, az Unióban az elmúlt évi kiadását 3,3 millió diák kapta kézhez. A kiadványt elsősorban 11. évfolyamos középiskolás diákoknak ajánljuk. Célja a Nemzeti Alaptanterv kiegészítése.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete

Az Európa Naptár megrendelése
A naptár 2010. január 29-ig (illetve a készlet erejéig) rendelhető meg. A rendeléssel kapcsolatos információk: www.tve.hu címen érhetők el.

További információ:
Tudatos Vásárlók Egyesülete
1027 Budapest, Bem rkp. 30.
Tel/fax: (1) 225 8136
Email: oktatas@tve.hu

 


0
Tovább
09
jan/2010

Pályázati felhívás Ökoiskola Cím elnyerésére

Egy ökoiskola abban különbözik egy átlagos iskolától, hogy nem csak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés, a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén; az iskola működtetése terén éppúgy, mint a gyerekek étkeztetése vagy a táborok szervezése során. Az Oktatáskutató és Fejlesztő intézet honlapján az ökoiskolákkal kapcsolatos bőséges információkat és a legújabb pályázatot is megtalálhatja.

 




0
Tovább
08
jan/2010

Hogyan szellőztessünk télen?

A hő megőrzésének első lépése a helyes szellőztetés: szellőztessünk naponta többször, rövid ideig! Ne csak résnyire nyissuk, hanem tárjuk ki az ablakokat, így a levegő hamar kicserélődik, miközben nem hűl ki a lakás. Eközben persze érdemes lejjebb tekerni a fűtést. Ha folyamatosan résnyire hagyott ablakkal szellőztetünk, miközben megy a fűtés, az utcát fűtjük a lakás helyett!

Energiatakarékossági tippjeink




0
Tovább
07
jan/2010

Tippek ajtók, ablakok utólagos résszigeteléséhez

Az ajtók, ablakok hővesztesége igen jelentős: még a dupla üvegezésű ablakokon is elszökhet a hő 25 százaléka. Ezt csökkenthetjük, ha télen sötétedés után leeresztjük a redőnyt, és behúzzuk a sötétítőt. Ha a "csúcsra járatott" radiátor mellett is hideg a lakás, legtöbbször a hiányos szigetelés felől fúj a szél, hiszen a hő nemcsak az ablakfelületeken, hanem a tok mentén is elszökhet. Az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése viszonylag olcsó megoldás, és általában saját kezűleg is elvégezhető. Egy jól kivitelezett, tartós szigetelés évi 15-20 százalék körüli fűtési energiamegtakarítást eredményez.
 
A piacon több szigetelőanyag közül is választhatunk. A legegyszerűbb megoldásnak a szivacs alapú öntapadós szigetelőcsík látszik, ezekről azonban tudni kell, hogy élettartamuk igen rövid: 1-2 évente cserélni kell őket, s míg a felragasztás könnyű, a ragasztócsík eltávolítása annál nehezebb feladat. Érdemesebb szilikon alapú, tartós és rugalmas anyagokat választani, amik 10-12 éven át is szolgálhatnak. A Magyar Energia Brigádok irodáiban kedvezményes áron kölcsönözhető szigetelőgép.




0
Tovább
06
jan/2010

Zöld Iroda Verseny 2010-ben is

A KÖVET Egyesület negyedik alkalommal hirdeti meg a Zöld Iroda Versenyt, amelyre 2010. február 1-jéig nevezhet bármely szervezet, ahol irodai munka folyik. A verseny célja, hogy a résztvevő irodákban feltárják és csökkentsék a működéssel járó környezeti terheléseket és a keletkező hulladékokat, valamint környezettudatos gondolkodást alakítsanak ki a dolgozók körében.



Egy környezettudatos iroda dolgozói törekednek arra, hogy a lehető legkevesebb környezetterheléssel járjon a munkahelyük működése; környezetbarát eszközöket és tisztítószereket használnak, utazáshoz előnyben részesítik a tömegközlekedést vagy a kerékpárt. De nemcsak nekik lehet fontos, hogy csökkentsék az energiafelhasználást, a papír- és vízfogyasztást, kevesebb hulladékot termeljenek; ami keletkezik, azt különválogatva gyűjtsék.

A Zöld Iroda Verseny során a zöld utat választó szervezetek (vállalatok, intézmények, civil szervezetek) számára a KÖVET Egyesület eszköztárat, módszert és szaktudást biztosít a javulási lehetőségek azonosításához és a fejlődés nyomon követéséhez. A versenyző irodáknak három hónap áll rendelkezésükre (2010. februártól áprilisig), hogy a lehető legtöbbet fejlesztve az iroda működésén és a dolgozók szokásain, Zöld Irodává válhassanak.

A jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalók a KÖVET Egyesület honlapján olvashatók.


0
Tovább
05
jan/2010

Csúszásmentesítés környezetbarát módon

A téli, jeges felületek síkosság-mentesítésére még ma is sok helyen sót, esetleg só-homok keverékét használnak. A felolvadást követően a só a talajba, a növények gyökeréhez jutva azok pusztulását eredményezheti.

A zeolit a természetben előforduló környezetbarát ásványi anyag, amely kitűnő síkosság-mentesítő. 1-2,5 milliméteres szemcsemérete biztosítja a tapadást, és kifejezetten előnyös a talajba szivárogva, ugyanis javítja a növény nyomelemekkel való ellátását. Igaz, például az itt látható árak alapján körülbelül kétszer annyiba kerül, mint a só, de környezetbarát, és a cipőnket, a kövezetet sem marja ki.




0
Tovább
04
jan/2010

Bemutatkozik a Szelektiv.hu

A Szelektiv.hu portál hulladékgazdálkodással kapcsolatos információk, tájékoztatók összefogó bemutatására készült. Interaktív kvízjátékokkal, motivációs versenyekkel szeretnénk a figyelmet felkelteni, ötleteket adni a hazai környezeti kultúra kialakításához. A gyakorlatban rengeteg kérdés tisztázatlan, ami hátráltatja a hulladékok helyes szelektív gyűjtését.
 
A látogatók segítségével napról napra bővül a hulladékkereső szolgáltatás, melyben a hulladékok jellemzőiről, helyes kezeléséről adunk tájékoztatást. A hulladékkereső megjegyzi azon kereséseket, ami az adatbázisban addig nem volt található. Egy sikertelen találat után érdemes pár napon belül visszamenni a portálra, valószínűleg a keresés már eredményesebb lesz. A szelektív hulladékgyűjtéssel csak nyerni lehet, csakúgy mint a Szelektív.hu Online Magazinnal, hisz hetente többször is nyeremények várják az oldalon aktívan résztvevő környezettudatos látogatókat.
 
Támogatjuk a szelektált hulladékok újrafelhasználását és az újrafelhasznált anyagokból előállított termékek bemutatásást. Portálunk gondol a gyerekekre is. A szemléletformálást elsősorban játékos módon kell megközelíteni, esetleg a már hétköznapokból ismert játékokkal, módszerekkel kell kiterjeszteni a környezettudatos hulladékgazdálkodásra.

A szerkesztők

Ajánlat:

Szelektív portál

Szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos cikkeink




0
Tovább
03
jan/2010

Öt lámpa évi 400 kiló szén-dioxid

Ha lekapcsol öt olyan lámpát, amire nincs szükséged (hagyományos 60 wattos izzó) nemcsak pénzt takaríthat meg, de körülbelül évi 400 kilogrammal csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást is.




0
Tovább
02
jan/2010

Karácsonyfa: barát vagy ellenség?

Mit kezdjünk a kidobott karácsonyfákkal? Az immár zöld hulladékká vált ünnepi kelléket első látásra sokan egy helyes kis komposztdombra helyeznék, míg mások például fűtenének vele. A vélemények azonban megoszlanak arról, hogy a fenyő komposztálható-e egyáltalán, és az égetés sem jön be mindenkinek.

Részletek a Kukabúvár cikkében.

Komposztálással kapcsolatos cikkeink.




0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum