Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
23
máj/2023

7 tipp, hogy mit használj konyhai papírtörlő helyett

Noha némelyik újrapapírból van, a papírtörlő akkor is egy olyan 20. századi termék, amit a 21. században már jó volna elhagyni.

konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír
konyha otthon újrahasznosítás természetvédelem papír


0
Tovább
19
dec/2022

A karácsonyi csomagolópapír a világ egyik legnagyobb pazarlása

Sok pénzért megvesszük, egy alkalommal használjuk, utána megy a kukába. Ezt tényleg minden évben el kell játszani?

karácsony hulladék energiatakarékosság papír fenntarthatóság


KÉP: Pexels


0
Tovább
19
márc/2021

Jobban fogsz emlékezni, ha papírra jegyzetelsz

Villámgyorsan bármilyen infót lepötyögsz a tableten vagy az okostelefonon? Nem kizárt, de az is biztos, hogy sokkal jobban leszel képes felidézni a jegyzetet, ha papírra írtad, igazolta a Tokiói Egyetem friss kutatása

KÉP: Unsplash

Az általános vélekedés szerint a digitális eszközök fokozzák használóik hatékonyságát. Ezzel szemben a japán kísérletben résztvevő, papírra jegyzetelő diákok 25 százalékkal gyorsabban végezték el a kitűzött feladatokat, mint azok, akik tabletet vagy okostelefont használtak. Pedig mindannyian kézzel írtak, csak éppen az egyik csoport papírra tollal, a másik pedig elektronikus eszközre érintőceruzával (stylus).

A meglepő különbséget az okozhatja, hogy a papír komplexebb térbeli információt tartalmaz, mint az érintőképernyő. Az igazi papír bármikor kézbe vehető (tapintásélmény!), tele van változatos jellemzőkkel, mint például a szamárfülek vagy egyenetlen írásminta. A digitális képernyő egynemű, lapozás (görgetés) közben nincs fix pozíciója, és eltűnik, amint becsukjuk az alkalmazást.

A kísérletben résztvevő egyetemistáknak meg kellett hallgatniuk egy kitalált beszélgetést, amely bizonyos jövőbeni eseményekről szólt. Ezután a kísérleti alanyokat két csoportra osztották, és a hallottak alapján összeírták a beszélgetés szereplőinek tervezett napirendjét -- az egyik csoport papírra tollal, a másik érintőceruzával digitális eszközre. Egy óra elteltével az alanyoknak ki kellett tölteniük egy naptárt az előzőleg lejegyzetelt napirendek alapján, miközben funkcionális mágneses rezonancia készülékkel mérték az agyi vérkeringésük mértékét. (Az aktívabb agyterületen fokozott vérkeringés tapasztalható.)

Azok az egyetemisták, akik papírra jegyzeteltek, 11 perc alatt töltötték ki a naptárt, a tablethasználók 14 perc alatt, az okostelefonosok 16 perc alatt. A papírra jegyzetelő alanyok körében erősebb agyi aktivitás mutatkozott az olyan agyterületeken, amelyek a nyelvhasználatért és a képi megjelenítésért felelősek, illetve a hippokampuszban, amelynek szerepe van az emlékezet működésében és a térbeli tájékozódásban.

KÉP: Unsplash

A kutatók szerint az analóg jegyzetelés gazdagabb térbeli részleteit a "lelki szemünkkel" jobban fel tudjuk idézni. Aki mégis inkább digitális eszközre szeretne jegyzetelni, tegye személyessé a dokumentumot változatos szövegkiemelési eszközökkel, mint a színes kiemelés, aláhúzás, bekarikázás, nyílak rajzolása vagy virtuális post-it cédulák alkalmazása, amelyek az analóg írási stílust utánozva erősíthetik a memóriát.

Jóllehet a japán kutatók egyetemistákat vizsgáltak, szerintük a fiatalabb diákok, így a középiskolások fejlődésben lévő agya sokkal érzékenyebb lehet a papír-digitális jegyzetelésbeli különbségre, mint a felnőtteké. (Ez különösen a most érettségire készülőknek lehet megfontolandó -- A ford.) Sőt, a kreativitást is jobban ösztönözheti, ha az előzetes információkat az erősebb emlékezetet és pontosabb felidézést segítő "igazi" papíron rögzítették. "Legyen szó művészetről, zeneszerzésről vagy más kreatív munkáról, nyomatékosan javasolnám a papír használatát a digitális eszközök helyett", összegezte Kuniyoshi L. Sakai idegtudomány-professzor, a Frontiers in Behavioral Neuroscience folyóiratban megjelent kutatás egyik szerzője. 

Újabb jó érv amellett, hogy miként tudod újrahasznosítsani a csak egyik oldalukon nyomtatott számlákat és más hivatalos papírokat, ahelyett, hogy kidobnád őket.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
22
ápr/2020

Hová dobjuk a használt papír kéztörlő kendőket?

A koronavírus-járvány kezdete óta sokan átálltak a textil törülközőkről a papír kéztörlőkre. Ezeket lényegében az egész lakásban használjuk, nemcsak kéztörlésre, hanem minden más tisztítására, áttörlésére. Vagyis ezek a papír törlőkendők fertőzöttek lehetnek. Ugyanez vonatkozik a nedves törlőkendőkre is, mármint hogy a letörölt szennyeződéssel együtt esetleg vírus is kerül rájuk. Hová dobjuk ezeket a használt és esetleg fertőzött törlőkendőket? Elvileg ugyanis a papír törlőkendő mehetne a szelektív papírgyűjtőbe is, nem?

papír törlőkendő hulladék szelektív hulladék koronavírus otthon szemét hulladékgyűjtés

Pexels

Megkérdeztem erről a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt illetékesét, aki a következőket válaszolta:

Tájékoztatjuk, hogy a hulladékbegyűjtési és -szállítási, továbbá a köztisztasági munkavégzés Budapesten közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatás, amelyet az FKF Nonprofit Zrt. jelenleg is folyamatosan biztosít.
A mostani helyzetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy az FKF erőfeszítései mellett Budapest lakossága is segítse a társaság mindennapi munkáját.
Ennek egyik nagyon fontos eleme, hogy most a hulladék ne ömlesztve kerüljön a kukába, hanem zacskókban, illetve zsákokban. Az ilyen jellegű, tisztításra használt törlőket akár duplán is javasolt ”becsomagolni” (pl. kis zacskó és utána a nagyobb zsák), ezzel is jelentősen lehet csökkenteni a fertőzésveszélyt.
Ezt követően pedig a háztartási hulladékos gyűjtőtartályokba tegyék, NE a szelektív hulladékgyűjtőkbe!!!!

--------------------------------------

Tehát ezt úgy fordítottam le magamnak, hogy a mosogató alatt lévő három hulladékgyűjtő tartály (kommunális, papír, műanyag/fém) mellé egy negyediket is be kell állítanom, amelybe egy műanyag zacskót vagy szatyrot teszek, és ebben gyűjtöm a kéztörlőket, papírt és nedvest egyaránt (tehát nem dobok semmit a vécébe vagy simán a kommunális hulladék közé). Amikor megtelik a zacskó, akkor beteszem a kommunális hulladékos edénybe, illetve az abban lévő füles zsákba. Ez így egyben, bekötve-lezárva megy majd az utcai kukába. Emellett odafigyelek arra, hogy mind a szemétgyűjtő edényeket, mind az utcai kukát minél gyakrabban fertőtlenítsem.

A FKF Zrt további kérésekkel is fordult a lakossághoz, ezeket a fontos információkat erre a linkre kattintva lehet elolvasni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
05
ápr/2020

Tanulj a világbajnoktól papírrepülőt hajtogatni

Ha otthonról dolgozol, biztos van egy csomó papírhulladék körülötted. Újrahasznosításként ezeket oda lehet adni a gyerekeknek, hogy rajzoljanak a hátoldalukra, de az is szuper megoldás, ha papírrepülőt hajtogattok belőlük. 

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

John Collins olyan repülőt hajtogat, ami képes 69 méterre elrepülni, ezzel megdöntötte a korábbi világcsúcsot. Ehhez sokat tanulmányozta a japán papírhajtogatást, az origamit, illetve az aerodinamikát. 

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

A feleségéről Susanne névre elnevezett modellt egészen egyszerű meghajtogatni.

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

A Boomerang nevű modell már bonyolultabb, viszont -- mint a nevéből is kiderül -- képes arra, hogy visszakanyarodjon a kiindulóponthoz.

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

Ennek meghajtogatását Collins részletesen megmutatja az alábbi videóban 3:42-től.

Az alábbi videóban 5 különféle modellt is megmutat.

Mielőtt azonban meghajtogatnátod és kipróbálnátok, csekkold le, nehogy valami fontos céges iratot indítsatok útnak. Illetve ne feledd, hogy ami az egyik embernek világrekorder papírrepülő, az még a másiknak lehet hulladék: a leesett repülőt szedd össze és ha már tönkrement, dobd a szelektív kukába!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
07
dec/2017

Még 34+6 szuper és vicces ötlet, ha alternatív karácsonyfára vágysz

Azt hittük, nem lehet felülmúlni tavalyi, Karácsonyfa fenyő nélkül: 57+3 ötlet mindenkinek című posztunkat. Ám az internet népének kreativitása kifogyhatatlan, így újabb remek tippeket mutatunk azoknak, akik szeretnék meghaladni a zöld fenyő+piros gömb kombót. Összeállításunk végén pedig beavatjuk a kedves olvasót 2017 legmenőbb és legmókásabb karácsonyfa-állítási trendjébe, ami garantáltan emlékezetes lesz a család és a vendégek számára is. Újrahasznosítható alapanyagokat elő, beizzítani a fúrót, megélezni az ollót, vidám karácsonyi készülődést kívánunk! 

Faágak, LED-füzér, fagolyók, némi ezüst angyalhaj, és kész is.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Tortapapírokból készült a behavazott fenyvest idéző asztaldísz.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Igazán rendhagyó karácsonyfa színes filcgömbökből nyúlbarátoknak.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Erős drótból hajlított szerpentinre van feltekerve a LED-füzér. Érdemes úgy csinálni, hogy maradjon néhány led a csúcsdíszhez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Vegetariánus házigazdának brokkoli a karácsonyfája!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Fadobozokból, leselejtezett fiókokból is összeállíthatsz egy karácsonyfa-imitációt, a hangulat a lényeg.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Fotóséknál mi más is lehetne a karácsonyfa?

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Grafikuséknál ez illik az asztalra.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Divattervezőnél ez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Autószerelőnél meg ez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Fonalgombolyagokból némi férceléssel egyedi fa állítható.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Apa megcsinálta fahulladékból a foglalkoztatós karácsonyfát, a kisfia meg eljátszik vele egész ünnep alatt.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ezt meg anya (és nagyi) csinálta filcmaradékokból, bár a gombok felvarrásánál már kicsit fáradtak voltak.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ennél minimalistább aligha lehet egy karácsonyfa.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ha már úgyis energiatakarékos fényforrásokra cseréled a régi izzókat, egy kúpos formává összeragaszthatod őket, és megtömheted a kúp hasát fényfüzérrel.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Hanglemezekből összeállított karácsonyfa lemezjátszóval --végre itt az alkalom a régi kedvencek újrahallgatására!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Hát mi másra lehetne felhasználni a zöld legókockákat, mint karácsonyfának?

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Borbarátok számára ajándékba is jó lesz ez az asztaldísz.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ajándékcsomagoló szalagokból is fel lehet ragasztani párat egy kartonpapír kúpra.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Kivilágított kosztümös csontváz, lábánál diorámával -- hát mit ne mondjunk, elég sok pihentség kell ehhez a kompozícióhoz, de örökre beég a rokonság emlékezetébe.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Abszolút gyerekbiztos az alábbi színes műanyaglap karácsonyfa, amelyre tépőzárdarabok vannak felragasztva: a párjuk a korong alakúra vágott fotók hátuljára került. Jó kis foglalkoztató ez is!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Asztaldísznek kiváló a könyvből készíthető fautánzat, pláne ha ezt a könyvet hozta valamelyik rokon tavaly karácsonykor.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Az idegesítő reklámújságok újrahasznosításához jó módszer, ha fenyőfa alakúra kivágott kartonpapírra felragasztjuk őket. Ünnep után mehet a szelektív gyűjtőbe!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Zöld lufikból is készülhet a fa, de ne tüdővel akarj ennyit felfújni.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Becsomagolt papírdobozok, fényfüzér, pár dísz, és kész is a karácsonyfa.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Kartonpapírból így is kivághatod a fádat.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

A babzsák-karácsonyfát nyugodtan ölelgethetik a legkisebb családtagok, nem szúrja meg őket.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Még egy kartonpapíros karácsonyfa, ünnep után szétszedve macskakuckóként újrahasznosítható

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Aki szeret varrni, zöld filcből készíthet a kartonpiramisokra borítást.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Drótból hajlított csillagok, szögek, fél óra szabadidő kell csak ehhez.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Ez is elég egyszerű: egy háromszögletű zöld textildarab, egy szobasarok és néhány szög -- máris kész a minimalista karácsonyfa. Aki időmilliomos, zöld krepp papírcsíkokból is felragaszthatja, mint az eredeti alkotó.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Aki sok ajándékra számít, ne legyen szégyenlős, csináljon egyből polc alakú karácsonyfát.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Nagy munka megvarrni ennyi párnát, de milyen jó ötlet elajándékozni a rokonoknak, barátoknak emlékül. Ha valaki (mint e sorok írója) arra az ajándékra gyúr, hogy karácsony és újév között legalább egyetlen napot pizsamában tölthessen, biztos értékelni fogja.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Az újrahasznosítás csimborasszója az iratmegsemmisítővel összeaprított csíkokból felhalmozott, és madzaggal körbekötött karácsonyfa.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Na és a meglepetés: 2017 legdivatosabb trendje a fejjel lefelé lógó fenyőfa!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Nem muszáj fenyőből lennie, lehet szép faágakat is összekötni hozzá. 

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Superman fél kézzel megtartja!

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Sokak szerint ez a meghökkentésen túl azért jó, mert kevesebb helyet foglal el a szobából, és állítólag szebben mutatnak rajta a díszek...

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Három egymás alá felfüggesztett koszorú is lehet az alternatív karácsonyfa alapja.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

És ha a fenti vicces ötletek dacára mégis ragaszkodsz a klasszikusokhoz, ezzel a trükkel frissítheted az összképet. A piros gömbök gránátalmák, a fehérek SK készített pomponok.

karácsony újrahasznosítás otthon gyerek papír barkácsolás saját kezűleg kézműves

FORRÁS

Békés, boldog karácsonyt mindenkinek!


0
Tovább
28
júl/2017

Pamuthulladékból készül a legklasszabb névjegy

Országok pólója, névjegy a neved – így írhatnánk át Vörösmarty Mihály Gondolatok a könyvtárban című, 1844-ben született versének sorát: "Országok rongya, könyvtár a neved". Vörösmarty idejében ugyanis a pa-pírt még rongyhulladékból készítették. A költő még nem tudta, de éppen 1844-ben találta fel a kanadai Charles Fenerty és vele párhuzamosan a német Friedrich Gottlob Keller annak módszerét, hogy papírt lehet készíteni faköszörületből is. Onnantól terjedt el az olcsóbb alapanyag használata, és a nagyüzemi tekercses papírgyártás révén megszülettek a modern nyomtatott újságok (is).

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

Most viszont a MOO amerikai nyomdaipari vállalkozás környezetvédelmi okból visszatért a rongyhoz, méghozzá nem is akármilyenhez. A pamut-pólógyártás során a szabáskor visszamaradó nyesedékből a klasszikus módszer szerint készíttetnek papírt, s abból névjegyet. Ennek márkaneve stílszerűen Cotton (Pamut) lett. A nyesedék ráadásul fehér színű, azaz a készülő pólópapír is azonnal hófehér, nem igényel további klórozást (mint a fapapír). 

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

A MOO a papírkészítést a Mohawk papírmalommal végezteti. Ez a szintén amerikai családi vállalkozás negyedik generáció óta foglalkozik papír-gyártással, és az első olyan papírmalom az Egyesült Államokban, amely teljes energiaszükségletét megújuló szélenergiából nyeri. 

újrahasznosítás megújuló energia szélenergia papírgyártás

MOO

Richard Moross, a MOO alapítója az alábbi videóban beszél arról, miért nyilvánvaló és "szuperőrült" a pamuthulladék használata a papír-gyártáshoz. "Használnunk kell a mindenki számára elérhető nyersanya-gokat, különösen azokat, amelyek a divatiparból származnak. Ez ugyanis a kőolaj- és földgázkitermelés után a második legszennyezőbb iparág a világon".

MOO Presents | Cotton Business Cards from moo.com on Vimeo.

Hogy miért jó a pólópapír? Nos, a textil alapanyagból készülő papír tartó-sabb, mint a fapapír, és ára darabonként 50 cent körül van, ami ottani viszonyok között elfogadható. Használója pedig egyrészt tanúságot tesz arról, hogy fontos számára a környezetvédelem, másrészt ennek a névjegy-nek különleges, selymesen puha tapintása van. Mindkettő előnyt jelenthet számára egy üzleti tárgyaláson...


0
Tovább
31
márc/2017

Meddig kell megőrizni a sárga csekkeket, áfás számlákat?

A tavaszi lomtalanítás hevében sokan szabadulnánk a papírhulladéktól, közte az ilyen-olyan nyugtáktól, csekkektől, bizonylatoktól, számláktól. Azt véljük, hogy az évekkel ezelőtt, esetleg cégnévre vásárolt cuccok és pos-tán befizetett összegek már úgysem érdekelnek senkit, ezek a dokumen-tumok csak a helyet foglalják a lakásban, irodában, sufniban. Amióta létezik digitális és felhő alapú adattárolás, különösen nagy a késztetés, hogy gyorsan beszkenneljük a fontosabbnak ítélt fecniket, aztán kidobjuk a papír alapú eredetiket. De ezzel óriási hibát követhetünk el! 

Nagyon nem mindegy, hogy magánszemélyről vagy vállalkozóról van-e szó, és hogy milyen dokumentumot akar kidobni, figyelmeztet Kiss Krisztina könyvelő-tanácsadó.

hulladék irodai papírhulladék selejtezés dokumentumkezelés környezetterhelés

Magánszemély esetében viszonylag kevés szabály van. A befizetett sárga vagy fehér csekkeket érdemes 1 évig megőrizni, mert elmé-letileg ennyi ideig reklamálhat a szolgáltató, hogy nem érkezett meg hozzá a befizetett díj. A legtöbb számlalevélben persze ma már feltünteti a szolgáltató, hogy mennyi volt az előző havi egyenleg, és így azonnal látható, ha valami elmaradás van. Elektronikus regisztráció és átutalásos fizetés (csoportos beszedés) esetén pedig a szolgáltató csak az elszámolást küldi, mi döntjük el, hogy mit csinálunk vele.

Más a helyzet a nem közüzemi szolgáltatókkal: egy parkolóóra által adott nyugtát legalább 1, de inkább 2 évig őrizzünk meg, mert vissza-menőlegesen kérhetik, és ezzel bizonyítjuk, hogy igenis fizettünk egy adott szolgáltatásért. 

A garanciával/jótállással/szavatossággal vásárolt eszközök számláját tartsuk meg a garancia/jótállás/szavatosság végéig, ennek időpont-ját írjuk is rá az eltett számlára, mert eltérő az egyes termékek esetében, és utólag nem fogunk emlékezni rá. Sok helyen a csomagolás megőrzése is feltétel, ami rossz gyakorlat, de egyelőre ez van. Aki erre nem hajlandó, legalább a termék sorozatszámát vágja le a csomagolásról, mert egy betörés esetén ez lehet az ellopott tárgy (például lapostévé) azonosítója a rendőrség és a biztosítója felé. "Vagyonosodási vizsgálatnál pedig 20 évre visszamenőleg kell tudni bizonyítani minden nagy értékű tárgyi eszköz beszerzését magánszemélyként is: tehát egy kétszáz-ezer forintos tévé számláját 20 évig kéne megőrizni", figyelmeztet a szakember.

hulladék irodai papírhulladék selejtezés dokumentumkezelés környezetterhelés

KÉP

A vállalkozókra más elvárások vonatkoznak. Törvény szerint legalább 5+1 évig kötelező megőrizni a vállalkozással kapcsolatos költség-számlákat és egyéb pénzügyi dokumentumokat – ennyi az a határ-idő, ami alatt visszakereshetőnek, ellenőrizhetőnek kell lennie minden adatnak az adóhatóság számára. "Én biztonsági okból tíz évet javasolok a kiadásokat igazoló számlákkal kapcsolatban", mondja Kiss Krisztina. 

A szigorú számadású (sorszámozású) nyomtatványok nyilvántartó kartonját és a hozzá tartozó bevételi számlatömböket együttesen kezelve ajánlatos végig megőrizni a vállalkozás működése alatt, mert egy esetleges NAV-ellenőrzés kapcsán ezeket bekérhetik. A könyvelőnek volt olyan ügyfele, akitől a NAV 16 évre visszamenőleg kért adatokat, és nagy szerencséje volt, hogy megőrizte a céges dokumentumokat.

Ha céges munkaügyek dokumentumairól beszélünk, mint például a beléptetés, kiléptetés, jövedelemigazolás, egyéni számfejtőlap, akkor tudni kell, hogy nem létezik törvényi lehetőség ezek selejtezésére, figyel-meztet Kiss Krisztina. Egy cégnél a leghivatalosabb, legfontosabb doku-mentum a mérlegbeszámoló, annak megőrzésére 20 év van előírva: egy aláírt példányt az ügyvezetőnek és egyet a könyvelőnek kötelező megőrizni ezen idő alatt (még ha meg is szűnik az együttműködésük). 

A gyakorlatban naponta több száz céget számolnak fel, vagy eltűnnek, megszűnnek, és semmilyen dokumentumot nem őriznek meg. Pedig cégfelszámolás vagy végelszámolás esetén a munkaügyi dokumentumok további, végleges őrzéséről a cégfelszámoló, illetve a végelszámoló köteles gondoskodni. "Elektronikus dokumentumként, beszkennelve is megőrizheti ezeket, a törvény csak azt írja elő, hogy olvasható formában kell lenniük", említ egy könnyítést a szakember.

A munkavállalók sem tudják, hogy felmondás vagy közös megegyezéses távozás esetén milyen dokumentumokat kéne elkérniük a munkáltatójuktól. Akinek rendes biztosításos jogviszonyú munkaviszonya van (tehát nem KATA-alany), annak minden év január 31-ig meg kell kapnia a munkálta-tójától az M30-as jövedelemigazolást, amelyre rá van írva, hogy nyug-díjazásig megtartandó. Az aktív éveink során leadott igazolások a szolgálati idő és a nyugdíj kiszámításához lesznek majd fontosak. És ha ezek otthon őrzött másolatai mondjuk egy költözés során elvesztek, akkor érdemes visszamenni a korábbi munkáltatóhoz, és kérni egy másolatot. Ezt persze csak akkor fogjuk megkapni, ha 1. még él a cég, 2. rendesen beadta minden hatósághoz az igazolásokat... 

2006 óta üzemel az elektronikus bevallási rendszer, azóta a könyvelők minden hónapban lejelentik a dolgozók összes adatát a járulékbevallás keretében. A korábbi időszakban minden évben volt egy NYENYI-karton (nyugdíjas egyéni nyilvántartási lap), ezt kellett az előző év összes nyugdíjalapjáról és nyugdíjáról lejelenteni az APEH-nak floppyn, és ez 2009 végéig ment (három évig párhuzamosan az új rendszerrel).

Persze, ha valaki holnap beadna egy kérelmet a NAV-hoz, hogy kéri a szolgálati idejének megállapítását, akkor az adóhatóság a nála irattárban lévő dokumentumokból mazsolázná össze, hogy hol, hány napot dolgozott, és ezek alapján mennyi nyugdíjra jogosult. Ebből a szempontból nem is veszik figyelembe az otthon őrizgetett papírokat. 

Akkor miért kell mégis megőrizni ezeket? "Mert az adminisztráció százszorosa a szükségesnek, ami óriási terhet ró az egyéni munka-vállalókra, a cégekre és a könyvelőkre is", mondja Kiss Krisztina. Hiszen minden hónapban le kell jelenteni egy magánszemény összes adatát – még a születési dátumát, anyja nevét is beleértve, ami élethosszig állandó adat. Ez fölösleges adminisztrációs teher. "Plusz gyártjuk hozzá az egyéni számfejtőlapot, a bérszámfejtési összesítőt, az utalandók listáját minden hónapban minden alkalmazott után a vállalkozók számára – régebben mindent két példányban készítettünk, ma már küldhetjük az ügyfélnek emailen pdf-ként, és mindenki úgy menti el, ahogy neki a legkényelmesebb." 

Ha valaki mondjuk egyéni vállalkozóból most válik nyugdíjassá, és a NAV-val lerendezte már az ügyet, akkor is legkorábban 7 év múlva dobhatja ki a korábbi céges dokumentumait. Hiszen ha idén megy nyugdíjba, akkor a záró bevallása 2018-ban érkezik be az adóhatósághoz, és onnantól számított 6 évig még bármikor kaphat egy ellenőrzést, és visszamenőleg kérhetik az igazolásait.

hulladék irodai papírhulladék selejtezés dokumentumkezelés környezetterhelés

KÉP

Összefoglalva

10 éven belül NEM selejtezhető bizonylatok:
az üzleti évről készített beszámoló, a beszámolót alátámasztó leltár értékelése és a beszámolót alátámasztó főkönyvi kivonat.
8 évig NEM selejtezhető:
a főkönyvi számlák, az analitikus és részletező nyilvántartások, a könyvelést alátámasztó számviteli bizonylatok (pénztárbizonylat, átutalási bizonylat, eszközbeszerzések számlái stb.). 

De az ezeknél régebbi dokumentumokat nehogy egy az egyben kidobja valaki: előbb aprítsa fel őket iratmegsemmisítő géppel vagy égesse el a kazánban, így elkerülve, hogy a személyes adataival valaki visszaéljen.

A törvény szerint a selejtezésről is jegyzőkönyvet kell készíteni, feltüntetve benne a kidobásra ítélt dokumentumok minden részletét. Vagyis a kido-bott dokumentumok helyett újak képződnek... Hát itt tartunk a 21. szá-zadban. Éljen a digitális kor!


0
Tovább
05
márc/2014

Kartonpapírból készül a legjobb bútor gyerekszobába vagy irodába

Kezdjük a legfontosabbal: nem kell aggódni amiatt, hogy egy papírszék összerogy alattunk, mert akár 150-200 kilogramm is lehet a teherbírása. De van olyan összehajtható kartonpuff, a magyar ChairFlip, amely 300 kilót is elbír. 

Amióta 1856-ban Amerikában szabadalmaztatták a kartonpapírt, azóta születtek különféle ötletek arra, hogy a csomagoláson túl mire lehetne még használni a különleges alapanyagot. Bútorként a kanadai Frank Gehry építész-formatervező kezdte alkalmazni, 1972-es Easy Edges sorozatában szerepelt a Wiggle Side Chair elnevezésű szék, amely szinte minden modern művészeti múzeumban helyet kapott. A hatvan réteg kartonpapírból, rejtett csavarozással összeállított széket a Vitra cég máig gyártja és forgalmazza, igaz, csillagászati áron, 1140 dollárért:


Az elmúlt évtizedekben a kartonpapír bútor nemcsak a múzeumokban, hanem a hétköznapokban is teret nyert, ahogy fontosabbá vált a fenntarthatóság és újrahasznosítás. A kartonpapír bútor főleg két területen terjed: a gyerekszobában és az irodában.

Ami az előbbit illeti, itt a kis tömeg jelent előnyt, valamint az eldobhatóság (mármint a szelektív gyűjtőbe), hiszen ha úgyis pár hónap alatt kinövi a gyerek, ésszerűtlen túl drága bútorokba beruházni. Az ausztrál Belkiz cég összehajtható etetőszéket gyárt, amely 20 kilogrammot bír ki. A biztonsági övvel is ellátott szék gyorsan összehajtható, tehát utazás vagy nyaralás során is remekül használható, csupán a kiömlő folyadékokkal kell vigyázni. Ha pedig kinövi a gyerek, mehet a hulladékba. A cég európai üzleti kapcsolatokat is keres a terjeszkedéshez. 


A svájci Nicola Enrico Stäubli építész ingyenesen letölthető bútortervrajzokat kínál Foldschool nevű oldalán. A zsámolyt, kisszéket és hintaszéket odahaza bárki kiszabhatja kartonpapírból, és az útmutató alapján összehajtogathatja. A papírbútor filctollal vagy krétával dekorálható is, utóbbi esetben érdemes a rajzot hajlakkal fixálni (többször fújjunk finom réteget, hogy ne áztassuk el a papírt). Egy hűtőszekrény csomagolásából legalább kettő-három kijön, gyerekzsúrba ideális! 


Az amerikai SmartDeco háromrészes bútorszettje íróasztalból és két polcos elemből áll, és összesen csupán 180 dollárba (körülbelül 40 ezer forint) kerül. Az újrahasznosított kartonpapír berendezés egy tiniszobába vagy kollégiumi szobába is illik, ráadásul az sem tragédia, ha valami baleset éri, könnyen és olcsón kicserélhető. 


A holland Nuy van Noort stúdió már 2009-ben elnyerte a neves Thonet Mart Stam díjat VouwWow fantázianevű összehajtható székével, amely minden szempontból megfelel a fenntarthatósági, funkcionalitási és kényelmi szempontoknak. Ideális irodákba és várókba vendégszéknek, az ára 125 euró (38 ezer forint). 


A tajvani FlexibleLove harmonikaszerűen nyitható-csukható ülőbútor, 8 vagy 16 személyes változatban lehet megrendelni. Előbbi tömege 13 kilogramm és 983 kilogramm tömeget is elbír, utóbbi értékei 25kg/1920kg.

Ideális várótermekbe, kollégiumokba, vagy garzonlakásokba, ahol olyan ülőgarnitúrára volna szükség, amelynek méretét a vendégek számától függően szabadon növelhetjük vagy csökkenthetjük.  


A harmonikaelvet követi a kanadai Molo Design stúdió, amely térelválasztótól a lámpaernyőn keresztül a fotelig mindenféle formát képes kialakítani az alapanyagból (a honlapjukon jópofa videókon mutatják be a tárgyaik variálhtóságát).

A 170 eurótól (53 ezer forint) kezdődő papírbútor barna és fehér színben is kapható, ötletesen variálható, minden térben kihasználhatjuk vele a rendelkezésre álló helyet. 


Irodai felhasználásra főleg lapra szerelve, utólagos hajtogatással kapható a kartonpapír bútor. A natúr hullámkarton alapanyag miatt utólag lehet festeni, mintázni az összeállított berendezési tárgyat. A bútorok polconként 15 kilogrammig terhelhetők, és variálni lehet őket. A polcmagasság úgy lett kialakítva, hogy ráférjen a négyfiókos irattartó, valamint a szokványos méretű irattartó papucsok. 


A síklapokból hajtogatott, funkcionális papírbútorok mellett Terbe János formatervező egyedi, kézzel hajtogatott lakberendezési tárgyakat is tervez. Törökbálinti Karton Design cége lakás-, iroda- és üzletberendezésre, kiállítási standokhoz ajánlja a kartonpapír bútorokat, amelyekről úgy véli, „új életstílust közvetítenek, és észrevétlenül is is környezettudatos gondolkodásra inspirálják használójukat”. 

A könnyű és olcsó, de megfelelően használva ellenálló és tartós karton építészeti célokra is alkalmas lehet. A japán Ban Shigeru a kartonpapír épületek tervezésésének úttörője. Legutóbb a földrengés sújtotta új-zélandi Christchurch városába tervezett kartonpapír katedrálist a megrongálódott és bontásra ítélt régi épület pótlására. Az épület szavatossági ideje 50 év:

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
13
aug/2013

Famentes papír gyártásába kezdett Woody Harrelson színész

„Szoktál lélegezni? Akkor muszáj védened a környezetet!” Így foglalható össze az Oscar-díjra jelölt Woody Harrelson mottója. A világhírű színész évtizedek óta vegetáriánus, egy hawaii ökofarmon él, és tizenöt év fejlesztés után most szalmaalapú papír gyártásába fogott.


Fotó: Rawtographer

Évente 3-6 milliárd fát vágnak ki világszerte a fakitermelő cégek. A nyersfa feléből papír készül, holott a technika ma már lehetővé teszi a teljesen papírmentes iroda működtetését. Ennek ellenére egyre több papír fogy, évente mintegy négyszázmillió tonna. Ez sem hosszú, sem rövid távon nem fenntartható, a Föld tüdejének nevezett erdők pusztulását okozza.

Woody Harrelson éppen ezen próbál változtatni – talán közrejátszik ebben neve, hiszen a wood angolul fát jelent. A színész főleg az erdőirtás elleni politikai kampányokban vállal szerepet, de úgy érzi, a környezetvédő szervezetek nem képesek hathatós eredményeket elérni. „Az egyik helyen sikerül leállíttatni a favágókat, akik a másik helyen folytatják” – mondta a Time magazinnak

Ezért a probléma gyökerénél kereste a megoldást, méghozzá a papírgyártáshoz használt anyagban. Így lett egyik alapítója a kanadai Prairie Pulp and Paper vállalatnak, amely a papírgyártáshoz 80 százalékban szalmát használ, és 20 százalékban fát, de az is fenntartható és felelős erdőgazdálkodásból (FSC) származik. 

Az Egyesült Államokban a Staples irodaszer-ellátó hálózat forgalmazza a Step Forward Papernek elnevezett újfajta papírt: ebből két doboznyi ment meg egy fát a kivágástól. A gyártás a költségek miatt egyelőre Indiában zajlik, ami a szállítás szén-dioxid-lábnyomát figyelembe véve nem túl szerencsés; ha felfut az értékesítés, akkor az USA-ban is üzemet nyitnak.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


1
Tovább
«
123

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum