Az élelmiszerhulladék közel fele a háztartásokban keletkezik. De most Húsvétkor nem kell ennek így lennie.

KÉP: Pixabay

 

Felnőtt úgy legalább két generáció, hogy az élelmiszerrel való takarékoskodás, az élelmiszerhulladék megelőzése nem igazán volt téma. Persze, a nagyszülők meséltek arról, hogy ők bizony nem dobtak kukába semmit ("keresztény ember a Krisztus testét jelképező kenyeret nem dobja ki, mert az vétek") a viszonylagos jólét miatt gyermekeik és unokáik sokkal szabadabban viszonyultak a témához. Az első nagyobb sokk a COVID-járvány idején érte az embereket: a boltok üres polcait látva sokan átértékelték vásárlási és fogyasztási szokásaikat. Az utóbbi két évben pedig annyira megdrágultak bizonyos élelmiszerek, hogy most már közelítünk a nagyszülők, dédszülők életviteléhez az élemiszertakarékosság tekintetében. A Húsvét, mint minden nagy családi ünnep, a vendégségről is szól, hiszen a böjt után finom falatokkal ünneplünk. Ezekből a finomságokból semmi nem megy a kukába az alábbi tippekkel.

KÉP: Pexels

1. Vásárolj kevesebbet
Az ünnepi boltzár per pillanat megoldotta ezt a kérdést, de lesz még nagybevásárlás! Az élelmiszerpazarlás megelőzésének legfontosabb lépése, hogy ne vegyünk túl sok ételt, ami ránk romlana és ki kellene dobni. Sajnos sokan a szeretet kifejezésének gondolják a terült asztalt: ha nem várják szeretteiket étellel, akkor azok biztos azt fogják hinni, hogy már nem szereti őket. Ez egy olyan folyamat, amely könnyen túlvásárláshoz vezet. 

2. Vezess kukanaplót
Nagyon jó ellenszere a pazarlásnak a kukanapló: mindig jegyezd fel, hogy mit dobsz ki (mikor, mennyit stb.). Egy idő után látni fogod a mintázatot, hogy mikor, milyen típusú ételeket dobsz ki. Ennek fényében változtass a vásárlási szokásaidon.

KÉP: Unsplash

3. Tárold megfelelően
Sok ételt azért kell kidobni, mert megromlott a nem megfelelő tárolás miatt. Nem mindegy, hogy a hűtőszekrényben hová teszed a különféle ételeket. Érdemes a friss árut frissentartó papírba vagy fóliába csomagolni.

4. Áttekinthető hűtő
Minden ételt tarts átlátszó edényben. Jó szolgálatot tesznek a kimosott befőttesüvegek. Ennek a tippnek az a lényege, hogy ne feledkezz meg a hűtőbe tett kajákról - pláne a fagyasztó tud mindent elnyelő gyűjtővé válni. Ha látod, akkor előbb-utóbb meg is fogod enni.

KÉP: Pixabay

5. Tanulj meg befőzni
Nyilván nem kell ötven üveg paradicsomlét elrakni, de ha több zöldség és gyümölcs áll a házhoz, mint amennyit belátható időn belül el tudtok fogyasztani, akkor érdemes a felesleget valamilyen módon feldolgozni: a gyümölcsből vegyes lekvár, a zöldségből akár savanyúság is lehet - ha csak 2-3 üveg, az is jó, mert nem ment a kukába.

6. Használd a fagyasztót
A fagyasztóba tett ételeket porciózd ki, és a dobozukra írd rá, mit tartalmaz, és mikor került a fagyasztóba. Minden ételnek van egy egészséges tárolási ideje, utána meg kell enni - nem kidobni!

KÉP: Pexels

7. A lejárati dátum nem tuti
A "Best before" dátum azt jelenti, hogy az adott étel a "legjobb" a jelzett lejárati dátum előtt. De ez nem egyenlő a fogyaszthatósággal! Tessék utánanézni ennek az élelmiszerfajtánként változó jelölésnek, de simán lehet, hogy amit kidobnál, az még bőven ehető. Nézd meg, szagold meg, ízleld meg: ha még jó, akkor ne dobd ki.

8. Tarts heti hűtőrendezést
A hűtőd tele lehet olyan ételekkel, amelyek szomorúan várják a sorsukat: fél paprika vagy hagyma, pár szál maradék fűszer, egy kis répa. Ezeket nem kidobni kell, hanem egy jó parasztrántottát csinálni belőlük (úriasabban: frittata), vagy pedig zöldségleves alapnak megfőzni: mindent bele a fazékba, fél órát rotyogtatni, és kész. De egy babgulyásba is belemehet minden maradék zöldség, csak finomabb lesz tőlük.

KÉP: Pixabay

9. A komposzt legyen a végállomás
Ha tényleg marad egy paprikacsuma vagy fonnyadt újhagymaszár, azt se dobd a hulladékba, hanem inkább a komposztba. Nagyvárosi embereknek, társasházban lakóknak remélhetőleg erre jó megoldás lesz a házhoz menő élelmiszerhulladék-gyűjtő rendszer elindulása.

365Zö