A brit Morrison's szupermarketlánc úgy akarja csökkenteni az élelmiszerhulladék mennyiségét, hogy megszünteti a boltjaiban kapható tej csomagolásán a lejárati idő jelölését. Cikkünk a kép alatt folytatódik!

KÉP: Pixabay

 

A brit vásárlóknak ezentúl az orrukra és a szemükre kell hagyatkozniuk, ha a Morrison'sban vásárolták a tejet. Január végétől ugyanis a cég bolthálózatában a tej 90 százalékán nem fogják jelölni a lejárati dátumot. Ezzel a döntéssel azt szeretnék megelőzni, hogy a vásárlók bármiféle érzékszervi vizsgálat nélkül, pusztán a lejárati dátumra hagyatkozva kiöntsék a maradék tejet. Gyakran ugyanis a tejnek még semmi baja. Az élelmiszerhulladék óriási pazarlás, különösen a tejtermékek esetében szükségtelen szén-dioxid- és metánkibocsátáshoz vezet, hiszen a tejtermelés alapja a nagyüzemi szarvasmarhatartás. Márpedig azt mindannyian tudjuk, hogy ez a tényező súlyosbítja a klímaválságot.

Egy pohár (200 ml) tej előállítása során 405 gramm CO2e kibocsátás keletkezik, ugyanennyit bocsát ki egy átlagos autó 3,8 kilométer megtételével. Összehasonlításul: egy adag (100 g) csirkemell előállítása során 1087 gramm CO2e kibocsátás keletkezik, ami 10,2 kilométernyi autózással. Nagy tehát a tétje annak, hogy ne öntsük ki a tejet, ami talán még iható.

A Morrison's továbbra is fogja alkalmazni a "Minőségét megőrzi" jelölést, amely arra utal, hogy mi az a dátum, ameddig a tej fogyasztható marad, de utána sem azonnal romlik meg. Ezen túl azonban a vásárlókra hagyja, hogy megállapítsák a tej fogyaszthatóságát. Ehhez segítségül a következőket tanácsolja az áruházlánc: "A vásárlók úgy ellenőrizhetik a tejet, hogy az orrukhoz tartják: amennyiben savanyú szaga van, akkor már romlott lehet. Ha a tejben alvadt csomók láthatók, szintén nem ajánlott elfogyasztani. A tej eltarthatósága hűtéssel növelhető, az üvegeket/dobozokat egymáshoz közel kell tárolni."

KÉP: Pexels

Az Egyesült Királyságban évente 330 ezer tonna tej megy a lefolyóba, nagyjából az éves tejtermelés 7 százaléka. A legtöbb tejet a háztartások öntik ki, a tej a harmadik legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszer a burgonya és a kenyér után.

Vicces adalék, hogy a tej szavatosságának jelölését Al Capone amerikai gengszter kezdte, aki üzleti ügyeskedés miatt vásárolt egy tejüzemet, ám mivel akkoriban még nem jelölték a dátumokat a tejes üvegen, egyik családtagja beteg lett a romlott tejtől. Nosza, a főgengszter azonnal beszerzett egy gépet, amellyel feliratozni lehetett a tejesüvegeket -- de ez sem mentette meg őt attól, hogy végül adócsalásért börtönbe csukják.
365Zö