Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
máj/2018

Mennyi idő alatt térül meg a komposztáló vécé?

Évek óta elérhető Magyarországon (is), de kevesen tudnak a komposztáló vécé létezéséről, pedig számos területen érdemes alkalmazni: 
- ahol nincs kiépített csatornahálózat, vagy nem éri meg rácsatlakozni (ide sorolható a tanya is); 
- ahol csak időszakosan van szükség vécére (víkendház, kemping, alkalmi rendezvény, fesztivál, építkezés);
- ahol drága a szippantóskocsi rendelése; 
- ahol a környezetvédelmi előírások szigorúak (pl. természetvédelmi terület közelében) stb. 
A régi elv modernizált változata környezet- és pénztárcakímélő megoldás lehet sokak számára.

Clivus Multrum komposztáló vécé fekália komposzt Autonómház Ertsey Attila fenntartható építészet ökotudatosság

ClivusMultrum

"A második háború előtt a kor technológiai szintjének megfelelő, tőzegszórásos módszert még széles körben ismerték, az akkori idők mérnöki szakkönyveiben is szerepelt, aztán ez a tudás feledésbe merült", mondja Ertsey Attila építészmérnök, az Autonómház weboldal alapítója. Nyilván ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a bővülő csatornahálózatra rákötött lakások gyarapodó száma is. Azóta a kerti budik (árnyékszék) gyakorlata terjedt el, amelyek büdösek, táptalajt adnak a kórokozóknak, tisztításuk problémás, nem higiénikusak, és szennyezhetik a talajvizet és az ivóvízbázist is.
"Aki ezt ismeri, nem tudja elképzelni, hogy ennek modern változata olyan színvonalú, hogy beépíthető a házba. Németországban és Svédországban viszont széles körben elterjedt a komposztáló vécé, mert ott a hagyományos paraszti kultúrában ismert volt a technológia, és nem szakadt meg a történelmi-technológiai fejlődés, mint nálunk a kommunizmus miatt."

A modern komposztálós vécé szabadalma Rikard Lindström svéd mérnöktől származik 1939-ből, ő aztán 1962-ben alapította meg cégét. A Balti-tenger melletti szigetvilágban volt hétvégi háza, ahová kulturált és nem környezetszennyező toalettre volt szüksége, így kezdett foglalkozni a témával. Mára a fia által vezetett családi cég már olyan komposztálós vécét is tud készíteni, amelynek gyűjtőtartályát nem kell üríteni akár 30-50 évig.

Clivus Multrum komposztáló vécé fekália komposzt Autonómház Ertsey Attila fenntartható építészet ökotudatosság

Így néz ki a komposztált végtermék,
a steril és szagtalan humusz KÉP: ZO2

"A svéd változat kétszintes építészeti megoldás: a földszinti fürdőszobában van egy pottyantós ülőke, míg a 15-18 Celsius-fokos pinceszinten egy gyűjtőtartály, amibe a konyhai hulladék is bekerülhet. A vegyes nyersanyag 2-2,5  év alatt komposztálódik szagtalan, steril humusszá. A munkát a komposztáló tartály alján elterített vékony földrétegben élő talajbaktériumok végzik el. Az anyaghoz használat során alkalmanként cellulóztartalmú adalékot kell szórni, például szalmatöreket, hogy a komposztálást végző baktériumok számára legyen tápanyag. A tartálynak van egy szellőzőkürtője, hogy a fölösleges nedvesség el tudjon párologni.
A holland változat viszont kompaktabb, kisebb, elfér egy arrafelé gyakori lakóhajón vagy normál fürdőszobában. Ennek tartálya többkamrás, és félévente el kell fordítani, hogy a komposztálandó anyag keveredjen, homogénabbá váljon. Ennél a kompakt komposzternél 1,5 év alatt lezajlik a folyamat, ilyet építünk be mi is", magyarázza a szakember. A forgatást elektromotorral is lehet végeztetni.

Clivus Multrum komposztáló vécé fekália komposzt Autonómház Ertsey Attila fenntartható építészet ökotudatosság

MotherEarthNews

A komposztáló vécét úgy is ki lehet alakítani, hogy a vizelet nem keveredik a szárazanyaggal, hanem vagy külön tartályba kerül, és onnan vízzel hígítva fel lehet használni nitrogénben gazdag folyékony trágyaként (erről írtam korábban Kerted van és még a vécébe pisilsz? címmel), vagy pedig megy egy csövön át a szikkasztóba. Amennyiben közös tartályba kerül a vizelet, akkor a tartály alján van egy dréncső, amely elvezeti a szikkasztóba. Mindezek ellenére megfelelő szellőztetés mellett a komposztáló vécé nem büdösebb, mint egy vízöblítéses vécé.

Egy személy egy év alatti ürülékmennyiségéből 1,5 év múltán két vödörnyi, kb. 20-25 kg humusz képződik. Ezt a trágyát kizárólag és maximum dísznövények talajjavításához szabad felhasználni, mert élelmiszer célú növénytermesztési felhasználásra csakis a szarvasmarhatrágya alkalmas. A komposztáló vécéből származó humuszt kis mértékben hozzá lehet keverni szarvasmarhatrágyához, illetve önmagában kijuttatni olyan területekre, például erdőbe, ahol nincs mezőgazdasági növénytermesztés. "Régen minden faluban minden kertben volt trágyadomb. Az állati trágya felhasználását még a kelták fejlesztették ki, ők jöttek rá arra, hogy a talaj minőségének megőrzéséhez minimum háromévente trágyázni kell a szántóföldeket", teszi hozzá Ertsey Attila.

"Manapság mindenki törekszik az energiahatékonyságra, és amikor valaki kiszámolja a házával kapcsolatos költségeket, rájön, hogy az elektromos áram és fűtés után következő legnagyobb költség a szennyvízelvezetésé." Ezt lehet jelentős mértékben, akár 50 százalékkal csökkenteni a komposztáló vécével. Aminek másik nagy előnye, hogy nem romlik el, szemben egy vízöblítéses vécével.

Clivus Multrum komposztáló vécé fekália komposzt Autonómház Ertsey Attila fenntartható építészet ökotudatosság

A kétszintes változat "fogadóállomása" nem nagyobb,
mint egy hagyományos vécé KÉP: Compostera

"Egy négyfős családra számított kis komposztáló toalett 100 ezer forinttól már elérhető, a víz- és csatornadíj csökkenése miatt nagyjából 2 év alatt megtérül az ára. A nagyobb méretű, 6 fős család számára alkalmas változat kb. 300 ezer forintba kerül, 3-4 év alatt megtérül. A profi német vagy svéd gyártmány 1,5 millióba kerül, de még az is megéri, pláne annak, aki a családjával havi 30 köbméter szennyvizet megtermel. Annak elszállítása szippantós autóval köbméterenként áfa nélkül akár 1000-3000 ezer forint is lehet", összegzi Ertsey Attila.

A komposztáló vécé átlagosan 35 százalékkal csökkenti az ivóvízigényt, szintén 35 százalékkal a szennyvíz mennyiségét, és a komposztálás révén 40 százalékkal a háztartási hulladék mennyiségét. Külön engedély nem szükséges hozzá, mert a komposztáló toalettre jelenleg nincs építési szakhatósági szabályozás magántulajdonú lakóház esetében.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk. 
 


0
Tovább
29
máj/2018

A kamilla egész nyáron a legjobb barátod lesz

Egy sor külső-belső egészségügyi problémát enyhít a kis fehér-sárga virág, mert több mint egy tucat hatóanyagot tartalmaz. Amennyiben nem magad termelted, vásárolj inkább szárítottat, mert az út szélén gyűjtött tele lehet szennyező anyagokkal.
A kamillát általában forrázni szoktuk a gyógyhatás legjavának elérése érdekében. Elkészítése: 1 teáskanál vagy 1 filter szárított virágra 2 dl forró vizet önts, letakarva hagyd állni 5-15 percig. Nemcsak melegen, hanem hidegen is felhasználható, fogyasztható. Sőt, ha jó tömény főzetet készítesz, le is fagyaszthatod jégkockatartóban, így mindig kéznél lesz az értékes gyógynövény instant kivonata. 
A kétféle kamilla ismert: a római kamilla (Chamaemelum nobile) és az orvosi székfű, más néven német kamilla (Matricaria chamomilla), utóbbi elterjedtebb, és állítólag erősebb a gyógyhatása. Szóval ha utazol, a piperés nesszeszerbe pár kamillafiltert is tegyél, persze folpackba tekerve, nehogy kiszakadjanak.

Carolina/Flickr

1. A nyugodt alvásért
A hőségben csak forgolódsz az ágyadban fél éjszaka, a munkahelyi stressz miatt zakatolnak a fejedben a teendők? Akkor este lefekvés előtt igyál meg egy pohár (akár hideg) kamillateát.  A több ezer éves használai javallatot modern kutatások is igazolták: a kamillában lévő apigenin nevű természetes flavonoid képes kapcsolódni agyunkban a benzodiazepint is észlelő receptorokhoz. A BZD a legismertebb nyugtatók és altatók hatóanyaga. 

2. Bőrnyugtatóként
Az ókor óta használják a kamillát, mert gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású. Egy újabb kutatás szerint valóban serkenti a sebgyógyulást. Enyhíti az ekcémát és az enyhébb bőrgyulladást, tehát a napégette bőr nyugtatására is használhatod. A kihűlt kamillateával az aknés és kipirosodott bőrt is kezelheted, akár tonik, akár egy kendőt átitatva maszk módjára (15 perc elég).

3. Hányinger és gyomorégés ellen
Ha hosszabb útra vagy hajókázni indulsz, és sejted, hogy forgó gyomor lesz a vége, ne felejts el egy üveg kamillateát is vinni magaddal. A kamillában lévő bizabolol hatóanyag ellazítja az emésztőrendszert borító simaizmokat, így enyhíti a gyomorfájdalmat. Enyhíti a továbbá az emésztőrendszeri gyulladásokat és alhasi görcsöket is. 

4. A szebb alakért
A kamilla kismértékben csökkenti a vércukorszintet, ezért mérsékli a következő étkezés előtt jelentkező étvágyat is. Klinikai vizsgálat mutatta ki, hogy 8 hétig tartó ivókúra esetén csökkent a diabéteszes betegek átlagos vércukoszintje, és a kamilla védőhatást fejt ki az inzulintermelő hasnyálmirigy bétasejtekre. Nem szabad túlzásba esni: napi 2-3 csészénél többet ne fogyassz belőle, azt is étkezés után.

5. Megfázásra
Nincs is rosszabb, mint nyaralás előtt vagy alatt megfázni. Ilyenkor leghasznosabb egy kamillás inhalálás, amely célzottan juttatja a szervezetbe a gyógynövény hatóanyagait, erősítve az immunrendszert. A kamillatea mellett lehet ehhez (is) kamilla illóolajat használni, amely a legtöbb drogériában és patikában kapható.

6. Piros szem ellen
Akár az uszoda vagy tenger vize, akár kialvatlanság, akár allergia miatt pirosodik be a szemed, a legegyszerűbb módja a megnyugtatásának, ha a forrázás után visszamaradt kamillafiltert kifacsarod, és negyedórára a csukott szemedre teszed. Közben lehet kicsit relaxálni is...

Jaime Pott/Flickr

Figyelem!
A kamilla keresztallergiát okozhat, tehát aki allergiás a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó növényekre, az kerülje a kamillát is. A fészekvirágzatúak közé tartozik például a napraforgó, kasvirág (echinacea), csicsóka, tárkony, körömvirág, cickafark, betyárkóró, parlagfű, búzavirág, bogáncs, büdöske, őszirózsa, dália, százszorszép, krizantém, gerbera, pitypang stb.
Ugyancsak legyenek elővigyázatosak, akik vérhígító gyógyszert szednek: az orvosukkal egyeztetett mennyiségben fogyaszthatják a szintén enyhén vérhígító hatású kamillát, de akkor csakis rendszeresen, hogy elkerüljék az ingadozó INR-értékeket.
Figyelembe kell venni továbbá, hogy a kamilla vízhajtó hatású is, tehát az ilyen gyógyszerekre ráerősíthet, illetve álmosít, tehát autóvezetés előtt fogyasztása nem ajánlott.


0
Tovább
26
máj/2018

6 tipp maradék betonelem újrahasznosítására

Ha építkezés után marad pár beton építőelem, többféle módon is újra lehet hasznosítani őket. Betonfestékkel bármilyen színűre átfesthetők, és az a legjobb, hogy nem kell szerelni és bármikor szétszedhetők!

1. Kerti pad

1001gardens

Kell hozzá pár épületfa meg egy kis festék és lazúr, és máris kész. Kerti partira, sok vendéghez a terasz körül többet is össze lehet rakni, aztán ha már nem kell annyi ülőhely, szétlegózod őket, és mehetnek a sufniba. Ha nem fal mellé állítod, biztonsági okból ne legyen háttámlája.

2. Bortároló

Caglesmill

Masszív tárolóelemmé rakható össze a pincében, és nem kell attól félni, hogy bepenészedik, mint egy fapolc.

3. Polc

Thebottomfw

és még egy pincébe, nyári konyhába, spájzba:

Northcountrypublicradio

4. Tűzrakóhely

Miuiksa

Érdemes a tűzrakóhely alját bontott téglával kirakni, és a betonelemeket kaviccsal vagy homokkal kitölteni.

5. Fűszerkert

Casepractice

A kert napos sarkában felállítható, egy-egy betonelembe pont annyi föld fér, amennyi egy fűszernövénynek kell. Itt írtam múltkor arról, hogyan lehet a teraszon fűszerkerted, és milyen földet érdemes venni hozzá.

6. Mobilgrill

MotherEarthNews

Mielőtt nekiállnál egy kemence vagy pizzasütő megépítésének, amiről itt írtam részletesen, érdemes kipróbálni, hol lenne igazán jó helye a kertben. Például ahonnan nem megy be a házba (vagy a szomszédhoz) a füst. Ehhez jó a mobilgrill!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

 


0
Tovább
23
máj/2018

Akár 90 százalékkal csökkentheti a kullancsok számát egy nagyvadas ötlet

Ahol eddig alkalmazták az Egyesült Államokban, 2-3 év alatt 60-90 százalékkal csökkent a kullancsok száma, s így az általuk terjesztett betegségek is egyre kevesebb embert fertőznek meg a Lyme-kór vagy az agyhártyagyulladás kórokozójával. Az eljárással a kullancsok fő gazdaállatait, a szarvasokat célozzák meg. A kullancs ugyanis ugyanazt az élőhelyet kedveli, mint a nagyvadak, amelyek táplálják a vérszívót. 

Magyarországon is erős átfedés mutatkozik a kullancsfertőzött területek, illetve a gímszarvas, dámszarvas és hasonló nagyvadak előfordulása között: a kullancsok leggyakoribbak abban a karéjban, amely az Északi-középhegységtől a Dunántúli-középhegységen keresztül a zalai dombságig terjed. A kullancsok világszerte egyre nagyobb területen okoznak problémát, ezért részben a klímaváltozás is felelős. A kullancscsípés kockázata késő tavasszal és nyáron a legnagyobb.

kullancs kullacsirtás szarvas 4-poster Lyme-kór

CDC

A 4-posternek nevezett módszer kulcsa a szarvasok számára kifejlesztett különleges "önkezelő csaliállomás": a középső tömb a tároló, amelyből a gravitáció révén jutnak kukoricaszemek az etetőrészbe. Ez szűk és mély nyílás, a szarvasnak jó mélyen be kell dugnia a fejét, hogy elérje a finom csemegét. Közben viszont hozzádörgöli fejét, nyakát és füleit az etető szélén álló, kullancsirtó vegyszerrel átitatott hengerekhez. A felkenődött vegyszert aztán tisztálkodás és a többiekkel való interakciók során az egész testén szétoszlatja. A kullancsirtáshoz 10 százalékos permethrin oldatot használnak.

A módszerrel a vizsgált területeken zömmel háromféle kullancsot sikerült gyéríteni: a Lyme-betegséget okozó Borrelia-baktériumot terjesztő szarvaskullancsot (Ixodes scapularis), kutyakullancsot (Dermacentor variabilis), és a magányos csillag, más néven texasi kullancsot (Amblyomma americanum), amely a hátán lévő foltról kapta a nevét, és arról ismert, hogy csípése hozzájárulhat a húsallergia kialakulásához.

A 4-poster-technikát az amerikai járványügyi hivatal (CDC) is elismeri kiegészítő eszközként, csak olyan területeken nem engedélyezik, ahol valamely fertőző kór (veszettség, gümőkór, krónikus sorvadásos betegség) megjelenését észlelték, mivel az etetőállomáson egymást fertőzhetik meg az állatok.

Itt egy rövid videó a módszerről:

"Four-posters" for controlling ticks on wild deer from Wildlife Health on Vimeo.

A témával kapcsolatos korábbi írásaim:
Interjú Dr. Lakos András infektológussal, a kullancsokról, az általuk terjesztett betegségekről és a kullancseltávolítás helyes módjáról

Párás időben gyakrabban támadnak a kullancsok

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
20
máj/2018

Észtországban ingyenes lesz a távolsági buszközlekedés is

2018. július 1-től a balti államban díjmentessé válik a távolsági buszközlekedés. A témában egyszer már a címlapokra kerültek, amikor 2013-ban a fővárosban, Tallinnban törölték el a tömegközlekedési díjakat a helyi lakosok számára. A szisztéma olyan sikeresnek bizonyult, hogy most kiterjesztik az egész országra.

TTS

Míg az Európai Unióban másutt is találkozhatunk ingyenes távolsági közlekedéssel (Walesben például hétvégente lehet díjmentesen buszozni), addig nincs még egy olyan ország, amely ekkora területre a hét minden napjára 0-24-ben elengedné a viteldíjat. 

Az ingyen buszozástól azt várják az észtek, hogy demokratizálja a közlekedést: nem kell a havi rezsi jelentős részét utazásra fordítani, és talán mérséklődik a járműforgalom okozta levegőszennyezés. Egy felmérés szerint az észtek 33 százaléka lemondana a saját autóról, ha a tömegközlekedés olcsóbb lenne az autózásnál vagy ingyenes lenne.

Ráadásul az egész nem is lesz olyan drága a kormányzat számára. A távolsági közlekedés fenntartásának 80 százalékát eddig is állami támogatásból fedezték. Az ingyenesség az első évben körülbelül 13 millió eurós plusz költséget jelent, olvasható az ERR (észt közszolgálati média) cikkében, ami még egy ilyen kis ország (1,3 millió lakos, 45 ezer km2) esetén sem túl vészes.

OnTheWorldMap

Amúgy is a tömegközlekedés viteldíjának beszedése jelentős költséggel jár: jegyeket kell előállítani, jegyárusító- és kezelő készülékeket beszerezni és fenntartani, továbbá ellenőröket alkalmazni. Összehasonlításul: ez a New York-i közlekedés hatóság (MTA) éves költségvetésének 6 százalékát viszi el. A jegyváltással kapcsolatos sorbanállás, érvényesítés és más hercehurca fokozza a késés kockázatát, (szintén New Yorkban) úgy mérték, hogy az utazási időnek akár a negyedét is felemésztheti.

Az észtek a vidék elnéptelenedése ellen (is) találták ki az ingyenes távolsági buszozást, olvasható a CityLab szakmai fórum cikkében. Ez afféle költségvetési újraelosztás. Észtországban a népesség 32,5 százaléka él vidéki kistelepüléseken, zömmel idősebb, alacsonyabban képzett emberek. A jól képzett fiatalokat felszívja a főváros és a külföldi munkavállalás lehetősége. A kormányzat azt reméli, hogy az ingyenes távolsági közlekedéssel ösztönzi az ingázást, és mérsékelni tudja az elvándorlást.

Az intézkedésre azért is nagy szükség van, mert Észtországban rohamtempóban zajlik a bürokrácia karcsúsítása: a korábbi 220 közigazgatási övezetet összevonták 79-be. S bár az országban a teljes közigazgatás elérhető az internet segítségével, az idősebb polgárok jobb szeretik hivatalos ügyeiket személyesen intézni. Július elsejétől ezt is megkönnyíti az ingyenes buszutazás.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
11
máj/2018

Lehet 1 tonna szén-dioxiddal kevesebb a nyaralás?

Ha épp mostanában tervezgeted, hova utazz nyáron pihenni, válassz olyan úticélt és hozzá olyan légitársaságot, amelynek köszönhetően kevésbé terheled a környezetet. Bár a repülés a leginkább légszennyező utazási forma, néhány tippel mérsékelheted a gépek károsanyag-kibocsátását, és a saját szén-dioxid-lábnyomodat.

légszennyezés környezetszennyezés CO2 szén-dioxid utazás repülés

Atmosfair

1. Válassz takarékos légitársaságot!
Számos cégnél szempont, hogy a legkorszerűbb repülőgépeket vegyék meg vagy béreljék. Európában például a Norwegian Airlines 51 százalékkal hatékonyabb üzemanyagfelhasználású gépeket alkalmaz, mint a British Airways. Amerikában az Alaska Airlines a leghatékonyabb, míg a Virgin America a legkevésbé. Világviszonylatban az első három helyezett a brit TUI Airways, a kínai China West Air és a német TUIfly.

Ide kattintva találod az Atmosfair nevű német szervezet értékeléseit (angol nyelven) a légitársaságokról. Ez a környezetvédelmi szervezet azzal foglalkozik, miként lehet az utazás éghajlatra gyakorolt hatását mérsékelni. Az Atmosfair kalkulátorával kiszámíthatod, hogy milyen légszennyezést jelent a tervezett repülőutad, és hogy melyik légitársaságot válaszd. Az aktuális szén-dioxid mennyiség semlegesítésére szolgáló összeget is megadja a kalkulátor, ezt át is utalhatod környezetvédelmi célokra. Például egy Budapest-Dublin retúrút során 937 kilogramm CO2 kerül a légkörbe, amit 22 eurónyi ráfordítással (például faültetéssel) lehet semlegesíteni.

légszennyezés környezetszennyezés CO2 szén-dioxid utazás repülés


2. Repülj nappal!
A nappali repülés kedvezőbb hatású a környezetre, mert a gép kondenzcsíkja visszaver bizonyos mennyiségű napsugarat, amely így nem éri el a földfelszínt, és nem melegíti azt. Az éjszakai repülés ezzel szemben fokozottan hozzájárul a globális felmelegedéshez, mert a kondenzcsíkok a lentről felfelé irányuló hősugarakat verik vissza a földfelszín felé. Ha azt hiszed, hogy egy kondenzcsík nem csinál nyarat, nézd meg, mekkora az átlagos légiforgalom: 2017-ben 4,1 milliárd ember utazott 23 600 géppel. Egy másik becslés szerint 39 ezer polgári és katonai gép van forgalomban, ebbe nem számolják bele a könnyű kisgépeket. Itt láthatod az Egyesült Királyság légiforgalmi irányító szolgáltatójának (NATS) videóját egyetlen nap forgalmáról:

Europe 24 from NATS on Vimeo.


3. Foglalj non-stop járatra!
A repülőgép a fel- és leszállás során annyi károsanyagot ereszt a levegőbe, mint aztán az egész út alatt (50-50%). Nem beszélve arról az üzemanyagról, amit a gép még a földön felhasznál a kifutópályán. Tehát ha ezt a tényezőt csökkented, máris hozzájárulsz a környezetterhelés mérsékléséhez.

4. Csomagold csak a felét a tervezettnek!
A könnyebb bőrönd nemcsak egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi az egész utazást, hanem csökkenti a gép össztömegét, tehát mérsékli az üzemanyagfogyasztását.

5. Vonatozz!
Erurópán belül, ha lehetséges, menj inkább vonattal. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
08
máj/2018

A fekete autó a legkevésbé zöld, ha mosásról van szó

Autóvásárláskor arra a szempontra kevesen gondolnak, hogy mennyit fognak majd költeni a jármű mosására mind pénzben, mind időben. Jóllehet az autó színe a vásárlások 30-40 százaléka esetén döntő, bizonyos színek mágnesként vonzzák a koszt. Emiatt esetleg hetente kell mosatni a verdát, ami éves szinten alsó hangon 50 ezer forint. 

ABCnet

Az otthoni autómosás sincs ingyen, sőt, egyesek sokkal bővebben folyatják a vizet, mint a benzinkút kézi mosójában, mert "itt nem kell spórolni". Pedig a világ legnagyobb pazarlása, hogy ivóvízzel mossuk az autót. Akinek van kertje, egy hordóban gyűjtheti az esővizet autómosáshoz. Az a lényeg, hogy a hordó szájára tegyen egy dupla szúnyoghálóból kivágott fedőt, nehogy belepetézzenek a vérszívók. Akinek nincs kertje és nem tud esővizet gyűjteni, az kimerheti a kádból a gyerekek használt fürdővizét, pont jó lesz kocsimosáshoz. Csak be kell tárazni ehhez néhány műanyag vödröt. Igen, a hordós-vödrös módszer időigényes, tervezést igényel, fizikailag megerőltetőbb, mint simán megnyitni a slagot. De sokkal környezettudatosabb megoldás, és a gyerekeknek is jó példát mutatunk.

TIPP: A polírozás azért is jó, mert kevésbé tapad meg a kosz a fényezésen, illetve egy jó eső lemossa a nagyját.

Ami a színt illeti, autóvásárlás előtt jó kiindulópont, hogy minél drágább vagy feláras egy szín, annál költségesebb lesz a karbantartása és a javíttatása is az amerikai fogyasztóvédelmi szervezet, a Consumer Reports (CR) szerint.

ConsumerReports

Legmacerásabb a mattfekete fényezés: dögös külsőt ad a kocsinak, viszont minden légypiszok meglátszik rajta. Ráadásul nem polírozható, csak kézzel mosható, és még úgy is csak egyenes mozdulatokkal egy alkoholos ablaktisztító szerel átitatott mikroszálas kendővel (körkörösen suvickolni vagy gépi mosóba küldeni tilos, mert az nyomot hagy a matt felületen). A fényes fekete fényezés is rendkívül sok karbantartást igényel.

Hiába divatos most a gyöngyházszínű autó, hasonlóképpen vonzza a koszt a fehér szín a CR szerint, valamint nagyon meglátszanak rajta az előttünk haladó járművek által felvert aszfaltszemcsék. (A házi praktika szerint az aszfaltfelverődést majonézzel lehet a legkönnyebben leszedni: kenjük rá bőven, hagyjuk rajta 10 percig, aztán töröljük tisztára.)

PPG

A világon 2017-ben gyártott új autók közül 37 százalék fehér volt, 17 százalék fekete, 12 százalék szürke, 11 százalék szürke, 8 százalék természetes, 7 százalék piros, illetve kék, és 1 százalék zöld a PPG autófestékgyartó statisztikái szerint. Magyarországon 2017-ben a fekete után a kék volt az internetezők kedvenc autószíne.

Mosás szempontjából a CR szerint legigénytelenebb a szürke és az ezüst, továbbá az olyan semleges árnyalatok, mint a pezsgőszín vagy a bézs, esetleg a metál világoskék

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
06
máj/2018

Készíts egyedi kerti ösvényt építési maradékokból

Minden építkezés vagy lakásfelújítás után marad egy csomó olyan építési anyag, amiről elsőre azt gondolja az ember, hogy muszáj kidobni. Ilyen a törött csempe vagy járólap, régi deszkák, a lábazatburkoláshoz rendelt kőlapok maradéka, pár raklap. Egy kis kreativitással adj új életet ezeknek a kertben. Az újrahasznosítás mellett egyedi arculatot alakíthatsz ki velük, és a végeredmény olyan klassz lehet, hogy sosem fogsz elköltözni.

Törött és maradék csempékből ilyen színpompás ösvényed lehet.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Egymáshoz is lehet igazítani a csempék és az ösvényt szegélyező virágok színét.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Maradt pár deszka? Jó lesz nyári járdának, télre meg hófogó kerítésként hasznosíthatod.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Thegardenglove

Vegyesfelvágott téglákkal, üveggyöngyökkel turbózva.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Meghökkentő ötlet a maradék étkészlet beépítése, ugyanakkor praktikus: lekaparhatod velük a cipőd talpáról a sarat.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Törött téglákból, kövekből és kavicsokból áll össze ez az ösvény. Ha csak tömörített homokágyba fekteted a darabokat, felverheti a közöket a fű.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Homehad

Konyhai műkő és gránit munkalapok törmelékéből készült ez az ösvény. A visszafogott színskálától elegáns hatású. 

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Bontott cementlap, tégla, egy kis üvegmozaik és kavics kell csak a vadregényes ösvényhez.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Maradt pár raklap az építkezés után? Jó lesz a kert végébe!

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Latrouwski / Flickr

Darabolt régi födémgerendákból is lehet egyszerű, de nagyszerű ösvényed.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Recreatedesign

Jó sok fűrészelés kell hozzá, de ilyen szép lehet a farönkösvény. Arra vigyázz, hogy esőben  csúszóssá válhat, illetve érdemes évente lazúrozni, hogy minél tovább bírja a strapát.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Téglákból és kőlapokból áll ez az ösvény, attól néz ki jól, hogy van benne egy kis rendszer: a téglaívek ismétlődnek.

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Homemydesign

A munkások egész nap itták az ásványvizeket és az üdítőket? Rakj ki a kupakokból mintás ösvényt,

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Sdelajrukami

de vegyesen keverve talán jobban néz ki:

kert újrahasznosítás kerti ösvény raklap építési hulladék tégla

Pinterest

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum