Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
30
ápr/2010

Oktatóbázis és erdei iskola Bakonybélben és Tihanyban

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatósága kézzelfogható közelségbe szeretné hozni az általa koordinált és menedzselt környezetvédelmi beruházásokat. A büszkeségre okot adó, egyúttal számtalan ember életét pozitívan befolyásoló beruházások most kézzelfogható közelségbe kerülnek a látogatók számára.



Bakonybél

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási programja keretében nyújt minősített erdei iskolai szolgáltatást a Bakonybéli Erdőismereti Oktatóbázis és Kismesterségek Házában. A projektgazda tájékoztatása szerint az elnyert támogatás keretében megvalósult erdei iskola fejlesztési pályázat hozzájárul az oktatóközpont infrastrukturális hátterének javításához, az oktatástechnikai eszköztár fejlesztéséhez és így az erdei iskolai szezon meghosszabbításához.

A fejlesztési forrásnak köszönhetően nagy ívű építési beruházás zajlott. A magas szintű környezeti nevelői munkavégzéshez szükséges eszközállomány a nagymértékű beszerzést követően teljes körűen biztosítottá vált. A  minőségi tartalmi munkát BISEL, WET és informatikai képzéseken részt vett oktatók is segítik. Az Oktatóközpont maximum 33 fős csoportokat tud fogadni. Az oktatóbázis, erdei iskolás csoportok, baráti társaságok és kirándulni vágyók ideális szállása.

Tihany - Sajkod

A Tihany - Sajkodon található Levendula erdei iskola épülete, egy korábban az apátsághoz tartozó gazdasági épület volt. A félsziget 1952-es védetté nyilvánítása óta természetvédelmi őrházként, kutatóházként funkcionált. A fejlesztés a karsztvíz-bázisra épülő 130 m mélységű kút építésével indult. Kialakították az energiatakarékos 38 kW teljesítményű faelgázosító kazánnal működő, új fűtési-, és melegvíz- ellátási rendszert, amelyhez radiátoros fűtési rendszer csatlakozott.

Forrás: MTI

Az Igazgatóság a fűtési rendszer kiépítése mellett az épület déli és keleti oldalát korszerű, megfelelő hőtartó képességű nyílászárókkal látta el. A kutatóházzal szoros egységet képező kiszolgáló épületben akadálymentes mellékhelyiség került kialakításra. Térkő burkolat lerakásával a főépület megközelíthetőségének akadály mentesítése is megvalósult, továbbá az info-kommunikációs akadálymentesítés biztosítására a látássérültek részére dombornyomásos táblákat, térképeket, Braille feliratokat, a hallássérülteknek indukciós hurkokat szereztek be.   A megnyert támogatásból az erdei iskola eszközparkja is korszerűsödött. A megfelelő oktatói munkát feladatlapok, természetvédelmi és környezetvédelmi plakátok színesítették, és ugyanebből a célból BISEL, WET és informatikai képzésben részesült két szakoktató.


0
Tovább
29
ápr/2010

Így úszik a Balatonnál nagyobb olajfolt a Mexikói-öbölben - műholdképek

A műholdfelvételeken markánsan kirajzolódik a Mexikói-öböl vizében úszó olajfolt, amely már elérte a 150 kilométeres méretet, azaz másfélszer hosszabb, mint a Balaton. A meteorológusok legújabb előrejelzései alapján a dél-amerikai partvidéket már a hétvégén elérheti.



Az április 20-án, egy olajfúrótoronynál történt baleset miatt napi 150 ezer liter olaj ömlik a Mexikói-öböl vizébe. Az alábbi képeket a NASA Aqua műholdjának MODIS detektora és az EO-1 műhold felvételeiből állították össze. A víz tetején sodródó olajfolt jól elkülönül környezetéből, amelynek mozgását és változásait műholdak segítségével pontosan nyomon lehet követni.

Az alábbi fotó felső részén a Mississippi deltatorkolata figyelhető meg, ettől jobbra azonosítható az olajfolt, egy világosszürke, kacskaringós alakzatként. A foltot könnyen felismerhetővé teszi, hogy a tengervíznek a Nap által meredek szögben megvilágított területén van, ahonnan csillagunk fénye éppen a műholdak felé verődik vissza.

Forrás: NASA

A Mexikói-öböl térsége a magasból. A kép nagyméretű változatának  (NASA)

A második felvétel már közelebbről mutatja az úszó foltot. Megfigyelhető, hogy a tengeráramlás és a szelek okozta hullámzás elkezdte szétteríteni a vízfelszínen,

Forrás: NASA

Közelkép az olajfoltról, amely a Mississippi deltájától jobbra látható (NASA)

A harmadik képen pedig már hajók és a szél keltette hullámok is megfigyelhetők. Jól látszik, hogy míg a tengervíz kevés napfényt ver vissza és a napsugarak jelentős része több méterig behatol a felszín alá, addig az olajfolt sokkal kevesebb sugárzást enged át magán, és többet ver vissza.

Forrás: NASA

A közelebbi képen jobbra az olajfolt területe, amelynek előterében hajók is megfigyelhetők

Ajánlat: ezen az oldalon naponta két alkalommal láthatunk új műholdképeket a területről.

A legutóbbi információk szerint az amerikai parti őrség megkezdte az olajfolt elégetését, egyelőre kísérleti jelleggel. A parti őrség egységei helyi idő szerint szerda délután a Mississipi deltájától mintegy 50 kilométerre keletre gyújtották fel az olajfolt egy részét. A víz felszínén lebegő olajszennyeződés sűrűbb részeit tűzálló terelőkkel körbezárták, majd lángra lobbantották.

A parti őrség azt szeretné kipróbálni, hogy működik-e ez a technika, mellyel fel kívánják tartóztatni az olajfolt terjedését, közeledését Louisiana állam partjaihoz. Az NPR amerikai közszolgálati rádió jelentése szerint több mint 5000 hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlött a tengerbe. A British Petroleum (BP) brit olajcég Deepwater Horizon nevű kitermelő platformja felrobbant, kigyulladt, majd múlt csütörtökön elsüllyedt.

A robbanás után 111 embert ki tudtak menteni a toronyból, de 11 ember még hiányzott. A parti őrség pénteken este függesztette fel a kutatásukat, mondván, az eltűntek valószínűleg már nem élnek.

A platformon közben újabb olajszivárgást is észleltek, és kiderült, hogy a korábban becsültnél ötször több nyersolaj kerül a tenger vizébe - közölte a parti őrség. Mary Landry ellentengernagy Houstonban szerdán újságíróknak elmondta: a tornyot üzemeltető BP arról tájékoztatta az amerikai hatóságokat, hogy az újabb szivárgást közel 1500 méteres mélységben, Louisiana állam partjai előtt észlelték.


0
Tovább
27
ápr/2010

Föld-napi fricska az Auchantól

A Föld Napja alkalmából az Auchan Magyarország Kft. környezetvédelmi rajzpályázatot hirdetett gyermekek számára, három korcsoportban. A Tudatos Vásárlók Egyesülete üdvözli a vállalatok környezetvédelmi törekvéseit, azonban az Auchan akcióját cinikusnak és etikátlannak tartja, mert az továbbra sem lépett vissza a fontos természeti értékeket veszélyeztető áruház-bővítési terveitől.



A Tudatos Vásárlók Egyesülete március elején 25 másik civil szervezettel hirdetett országos bojkottot az Auchan ellen, csatlakozva a helyi civil szervezetek, illetve az Élőlánc Dunakesziért! által kezdeményezett tiltakozáshoz. Fellépésük hátterében az Auchan Magyarország Kft. Dunakeszi áruházának bővítési tervei állnak, amelyek a természetvédelmi szempontból igen értékes, mindazonáltal nagyon érzékeny Dunakeszi-tőzegtavak élőhely-együttesét veszélyeztetik.

Bár a beruházási terveket több fontos közigazgatási és tudományos szerv - köztük a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Hivatala és a MTA Biológiai Tudományok Osztálya - is kritizálta, illetve elítélte, a tiltakozáshoz pedig számos helyi és országos társadalmi szervezet csatlakozott, az Auchan továbbra sem lépett vissza felelőtlen terveitől.

"Azzal, hogy mindeközben az Auchan környezetvédelmi témájú rajzpályázatot hirdet, nem más, mint a vállalat imidzsének zöldre festési kísérlete. A Tudatos Vásárlók Egyesülete különösen groteszknek találja ebben az összefüggésben a rajzpályázat egyik legtöbb szavazatot kapott alkotását, amelyen két gólya látható repülés közben. Elképzelhető, hogy épp élelem után kutatnak egy valaha bőséges táplálékot adó lápos terület felett?" - olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében.

Az egyesület gyakorlatban nem látja igazolni az áruházlánc által hangoztatott vállalati felelősséget. Az egyesület szerint félő, hogy ez nem is több, mint az áruházlánc egyik hangzatos PR szlogenjeinek egyike. A Tudatos Vásárlók Egyesülete továbbra is kitart állítása mellett: amennyiben az Auchan valóban felelős vállalat, mint ahogyan állítja magáról, nem építhet új áruházat sem érzékeny természeti területen, sem pedig bármilyen természetvédelmi érték veszélyeztetésével.


0
Tovább
27
ápr/2010

Hogyan dolgozzák fel a PET-palackokat?

A fővárosi műanyag ömlesztve, a vidéki égig érő bálákban érkezik a telepre, ahol az első rostán dolgos kezek - az igazán profik akár óránként kéttonnányit is megszűrnek - válogatják ki a szemétből a nem odavaló dolgokat: zacskókat, sörösdobozokat, papírt és minden egyebet, amit csak el lehet képzelni. Ezután jön a csúcstechnika, egy zajos óriásgép, amely egy ügyes optikai rendszernek köszönhetően a futószalagról pillanatok alatt kiszűri a tiszta PET-hulladékot, a nem odavalókat pedig - sűrített levegős kifújással - elkülöníti. A masina rendkívül hatékony, hiszen minimális hibaszázalékkal dolgozik, és évente 7200 tonna műanyag palack szétválogatására képes.

Részletes képes beszámoló a Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkében.




0
Tovább
27
ápr/2010

Megbízható natúr- és biokozmetikumok

Tudta, hogy az üzleteinkben kapható kozmetikumok nagy részének alapanyagai kőolajszármazékok, szintetikus anyagok, festékek és tartósító szerek?

A kozmetikai ipar a jó minőségű természetes összetevőket jóval olcsóbban előállítható mesterséges alapanyagokkal helyettesíti. Ezek az anyagok azonban sokszor allergiát, és más bőrproblémákat válthatnak ki. Bár sok vegyi anyagot, így a kozmetikumok összetevőinek egy részét is állatokon tesztelik, a legtöbb anyag hatásáról még így is csak részinformációkkal rendelkezünk - azaz nem tudjuk pontosan, hogy a testünkbe kerülve milyen reakciókat váltanak ki.

Az Ökoszolgálat új, látványos és informatív honlapján megtudhatja, miért jók a natúr kozmetikumok, és melyek a megbízható minősítési rendszerek. Olvasson tovább itt!

További sok hasznos információ az Ökoszolgálat "Jól lakni" című új oldalán, amely itt érhető el: http://www.jollakni.hu/.

A "Jól lakni" olyan tudástár, amelyen gyakorlatias tanácsokat kaphatsz az egészség- és környezetbarát otthon ki- és átalakításával kapcsolatban. A "Jól lakni" ház különböző helyiségeiben a kérdéses területre kattintva juthatsz a Téged érdeklő információkhoz.Forrás: jollakni.hu




0
Tovább
22
ápr/2010

Új, globális, zöld világpolitika: Global Green New Deal

Egy globális, zöld világpolitika keretében a G20 országok célul tűzték ki, hogy GDP-jük 1 százalékát környezetvédelmi kezdeményezésekre fogják költeni. Dél-Korea és Kína már komoly összegeket fordított ilyen programokra, ám a többi ország még nem váltotta be ígéreteit, bár ezt a környezetvédelmi és gazdasági érdekek egyaránt indokolják - ezek a gondolatok adják Edward Barbier közgazdászprofesszor új könyvének magját. A Wyoming Egyetem kutatójának új világpolitikáról szóló könyve április végén jelenik meg.



Egy évvel ezelőtt a környezetpusztítás mérséklése, a karbonfüggőség csökkentése és a szegények életkörülményeinek javítása jegyében jött létre az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Programja (UNEP) keretein belül a Global Green New Deal nevű szerveződés, gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő céllal is. A program fogadtatása világszerte kedvező volt, és úgy tűnt, hogy a világ 20 leggazdagabb és legdinamikusabban fejlődő országát tömörítő G20-ak is magukénak érezik a terveket - a megvalósulás azonban még várat magára - olvasható a Nature elemzésében.

Az UNEP programja hasonló Roosevelt amerikai elnök 1930-as években meghirdetett New Deal nevű gazdaságpolitikájához, de annál szélesebb körű és elsősorban "zöldebb". A Green New Deal elfogadói ugyanis azt tűzték ki célul, hogy GDP-jük 1%-át környezetvédelmi kezdeményezésekre költik. Ez egy nagy jelentőségű lépés lenne, hiszen a G20 országok adják a világ népességének kétharmadát és a gazdasági tevékenységek 90 százalékát, valamint innen származik az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább háromnegyede. 

Egy 2009 szeptemberében megrendezett pittsburgh-i konferencián a G20-ak vezetői az energiabiztonság javítását, a fosszilis tüzelőanyagok támogatásának fokozatos megszüntetését és a szegények gazdasági sebezhetőségének csökkentését tűzték ki célul, de eddig sem ezen ígéretek, sem a GDP 1%-ának környezetvédelmi célú felhasználása nem valósult meg. A zöld beruházások pedig igen hatékonyak lehetnének: minden 1 milliárd dollár, amit energiahatékonyságba és tiszta energiákba fektetnek az Egyesült Államokban, évi 450 millió dolláros energiamegtakarítást jelentene, ráadásul csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását (2020-ra mintegy 500 ezer tonnával), és munkahelyeket is teremtene.

Eközben Dél-Korea és Kína igen komoly összegeket szán a "zöld projektekre". A két ázsiai ország mára vezető helyen áll a világ "zöld beruházói" között, s egyaránt bruttó éves termékük 3 százalékát fordítják környezetvédelmi beruházásokra, míg ez a szám az Egyesült Államokban csak 0,7%, Európában pedig 0,2%. Kína megújulóenergia-szektora közel 17 milliárd dollár értékű, és csaknem 1 millió főt foglalkoztat. Az ország a napelemek, szélturbinák, energiatakarékos izzók elsőszámú gyártója, és várhatóan vezető szerepe lesz az üzemanyag-takarékos járművek piacán is. Dél-Korea több mint 70 millió dolláros megújulóenergia-alap létrehozását tervezi, hogy nap-, szél- és hidroelektromos erőmű programjait beindítsa. A tavalyi év júliusában 5 éves "zöld" növekedési programot fogadtak el, ami további 60 milliárd dollárt áldozna a karbonfüggőség csökkentésére és egyéb környezetvédelmi fejlesztésekre. A tervek megvalósulásával 1,5-1,8 millió új munkahely és óriási gazdasági növekedés várható 2020-ra. 

A világon évente 300 milliárd dollárt költenek a fosszilis üzemanyagokra. Ennek kiváltása 6%-os csökkenést eredményezne az üvegházhatású  gázok kibocsátásában, és 0,1 százalékos növekedést a világ GDP-jében. A "zöld" gazdaságélénkítő csomagok a G20-as országok GDP-jét 0,7-2,2 százalékkal növelnék, ehhez azonban el kell szakadni az országok közötti szén-dioxid kvótakereskedelemtől, és zöldebb utakra kell lépni - írja a Nature.

A G20-as országoknak követnie kellene a két ázsiai ország példáját, és komoly, hosszú távú elkötelezettséget kellene vállalnia a környezetvédelmi beruházások irányába. A jelenlegi gazdasági törekvések folytatása ugyanis az energia-bizonytalanság, a klímaváltozás okozta problémák és a környezetpusztulás további növekedéséhez vezet.

Jurecska Laura


0
Tovább
20
ápr/2010

Jól lakni: környezet- és egészségtudatos táplálkozás

Nézzük, mit tehetünk egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással egészségünk és környezetünk megóvása érdekében:

*Választhatjuk a vegetáriánus életmódot vagy korlátozhatjuk húsfogyasztásunkat! A boltokban kapható húsok nagy része nagyüzemi állattartásból származik. Ez a tartási mód állatvédelmi és környezetvédelmi szempontból sem megfelelő. A következő animációs film nagyon jól szemlélteti ezt: www.meatrix.com
*Ha mégsem szeretnénk a húst kiiktatni az étrendünkből, vásároljunk háztáji gazdaságokból vagy biogazdálkodóktól. www.biokontroll.hu
*Keressük tudatosan a hazai terméket, nézzük vagy kérdezzük meg a zöldség-gyümölcs származási helyét. Ezzel támogatjuk a hazai gazdaságot, és a környezetnek is jót teszünk a szállítási távolságok lecsökkentésével. www.magyartermek.lap.hu
*Vásároljunk közvetlenül a termelőtől a helyi piacon, vagy járjunk biopiacra.
*Ha van kertünk, vagy akár csak egy erkélyünk is, termeszthetünk saját zöldség- és fűszernövényeket!
*Gyógyszerek helyett enyhébb náthát, gyomorrontást, stb. kezeljünk gyógynövényekkel.
*Az előrecsomagolt ételek fogyasztása helyett főzzünk friss alapanyagokból.

A témához kapcsolódó további sok hasznos információ az Ökoszolgálat "Jól lakni" című új oldalán, amely itt érhető el: http://www.jollakni.hu/.

A "Jól lakni" olyan tudástár, amelyen gyakorlatias tanácsokat kaphatsz az egészség- és környezetbarát otthon ki- és átalakításával kapcsolatban. A "Jól lakni" ház különböző helyiségeiben a kérdéses területre kattintva juthatsz a Téged érdeklő információkhoz.Forrás: jollakni.hu




0
Tovább
20
ápr/2010

Tükörben a Világ: új, interaktív kiállítás a fenntartható fejlődésről

Mire van szüksége egy emberi lénynek? Egy korty vízre, betevő falatra, szerető ölelésre, biztonságos közegre, szabadságra... Hogy az ember milyen módon oltja oly sokféle szomját, hatást gyakorol a természetre és társai életére.

Az általunk (is) ajánlott új kiállítás egy felfedezőút. A látogatók, miközben kitekintenek a világra, saját magukat is megpillanthatják a tükörben. Mik az alapvető igényeim? Hogyan tudom ezeket kielégíteni anélkül, hogy a bolygó túlélését és az emberi jogokat veszélyeztetném?

A Tükörben a Világ színes, kacskaringós vízió temérdek installációval és játékkal. Célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása: az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, ugyanakkor a környezet és a természeti erőforrások megőrzése a jövő generációk számára.

 




0
Tovább
20
ápr/2010

Látványos és információkban gazdag honlapot indított az Ökoszolgálat

Új, látványos és felhasználóbarát oldalt indított az Ökoszolgálat, "Jól lakni" címmel, amely itt érhető el: http://www.jollakni.hu/ . Nézzünk egy példát a honlapról, menjünk be a szobába! Életünk legnagyobb részét otthonunkban töltjük. Bármilyen furcsán is hangzik, de lakásunk levegője sokszor négy-ötször szennyezettebb, mint a kinti. Ezért kell körültekintően megválogatni lakásunk berendezését, az anyagokat, amiket felhasználunk. Az egészségünk mellett fontos szempont környezetünk védelme is.

Mielőtt új dolgokat vásárolnánk, illetve kidobnánk a régi, használt tárgyainkat, győződjünk meg arról, hogy valóban szükségünk van-e arra, amit vásárolni szeretnénk. Költözéskor gyakran a szemétbe kerülnek olyan bútorok, tárgyak, amiket mások még használni tudnának. Ilyen bútorok beszerzésével jelentős mennyiségű fa kivágását előzhetjük meg.

A konkrét tippek a bútorokról, bútorszövetről, ágyneműről, szőnyegről a "Jól lakni" oldalon olvashatók.Forrás: jollakni.hu




0
Tovább
17
ápr/2010

Fülemülék éjszakája rendezvények országszerte

Április végén, májusban kezdenek el igazán énekelni a világ legszebb hangú madarai közé tartozó, a belvárosi parkok bokrosaiba is beköltöző fülemülék. További különlegességük, hogy a többi nappali madárfajtól eltérően éjszaka is hallatják jellegzetes, csattogó hangjukat. Az MME (Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület) a Madarak és Fák Napja fő rendezvényeként évek óta ekkor szervezi meg egy hónapig tartó, májusi Fülemülék éjszakája programsorozatát, amire bárki ellátogathat.



Mit kell tudni a programról, mit vigyek magammal?

A program késő délután 17-18 óra körül, tehát még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken. Amint összegyűlik 15-20 fő, madarász terepi vezetőinkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok egészen 20-21 óráig.

Bár a rendezvény fő attrakcióját a  fülemülék koncertje jelenti, a májusi estéken számos más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért az időben érkezőkkel többnyire etető madarakat is meg tudunk figyelni, egészen a nappali világosság utolsó perceiig. 

A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Forrás: mme.hu

Amint az esti szürkület teljes sötétségbe fordul, a többi madár elhallgat és rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán 2-3 méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.
A program 21-22 h körül zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

Forrás: mme

Részletes információ és helyszínlista


0
Tovább
16
ápr/2010

Interjú a zöld tévécsatorna vezetőjével

Új tévécsatornát indított az Origo Zrt. OzoneNetwork néven. A tematikus csatorna kizárólag zöld témákat dolgoz fel, és hamarosan állandó, élő időjárás-jelentéssel szolgál a nézők számára. A tévécsatorna igazgatójával, Koltai Péterrel a Ma és Holnap című folyóirat készített interjút.




0
Tovább
15
ápr/2010

Madarász ökotúrák az MME szervezésében

A Magyar Madártani Egyesület (MME) az ország egyik legérdekesebb szegleteibe hívja a kirándulni vágyókat. Az egyedi kirándulások kis - és nagy csoportok, családok számára egyaránt elérhetőek. A túrák területenként választhatóak  az egyéni érdeklődés, az évszakok és a madarak változatossága szerint. Arra is van lehetőség, hogy a túrákat kombináljuk, így a hegyvidéki madarakat, és a pusztai fajokat is megismerhetik akár egyetlen, vagy több nap alatt.

Konkrét ajánlatok, túraútvonalak az egyesület honlapján!




0
Tovább
14
ápr/2010

Tippek rákmegelőző életmódhoz

Megfelelő életmóddal csökkenthető a rák kialakulásának kockázatának. Dr. David Servan-Schreiber A rák ellen - Egy új életmód című könyve konkrét ajánlatokat tartalmaz. A Tudatos Vásárló cikke a könyvről, a szerző rákmegelőző életmóddal kapcsolatos javaslataival.




0
Tovább
13
ápr/2010

Hová tűnt az energia - milliós díjazású pályázatok iskolák számára

Az E.ON Hungária - az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai támogatásával - energiatakarékosság témakörben két új pályázatot ír ki általános és középiskolás diákoknak, "Az energiatakarékosság ábrázolása" és "Hová tűnt az energia?" címmel. A pályázatok részei az EnergiaKaland elnevezésű, környezet- és energiatudatossági szemléletet erősítő oktatási programnak.



A tavalyi év nagy sikerű, diákoknak kiírt kreatív és internetes fotópályázatai, valamint a pedagógusok EnergiaKaland módszertani versenye után idén újabb pályázatokkal jelentkezik az E.ON Hungária. 

A vállalat ezúttal két témában is várja az iskolások munkáit:

"Az energiatakarékosság ábrázolása" a 6-18 éves korosztály tagjai számára kínál alkotási lehetőséget. A feladat az, hogy a pályázók bármilyen technikával rajzolják le vagy ábrázolják meggyőző és figyelemfelkeltő plakátokon, mit jelent nekik az energiatakarékosság. Fontos, hogy az alkotás során használt eszközök környezetre vagy egészségre ártalmas anyagot nem tartalmazhatnak.

A "Hová tűnt az energia?" téma egy kis nyomozásra invitálja a 9-18 éveseket: 3-5 perces hangos vagy némafilmen, videón nyomozhatnak az után, hogy "hová tűnt az energia".  E pályázat alkotásainak az energiapazarlás konkrét, helyi (iskolai, lakóhelyi, települési vagy más helyszínen való) mérséklésének történetét vagy lehetőségeit kell bemutatniuk a takarékosság, a körültekintő energiahatékonyság, a tudatos energia- (elektromos áram, vezetékes vagy palackos gáz) fogyasztás eszközeivel.

A munkák postára adási határideje 2010. április 30.

A pályázatokról bővebb információ az EnergiaKaland honlapján, a www.energiakaland.hu oldalon olvasható.
 


0
Tovább
12
ápr/2010

A média szerepe a fenntartható fejlődésben

A Ma&Holnap évek óta rendszeresen ír a három klasszikus hatalmi ág (törvényhozói, végrehajtói, bírói) feladatairól a fenntartható fejlődés és zöld gazdaság kiépítésének elősegítésében. Legújabb írásukból a médiának a környezetre, jelenlegi ökológiai viszonyainkra gyakorolt hatását ismerhetjük meg.

"Ami a média környezeti és ökológiai hatását illeti, szomorúan kell megállapítani, hogy a tömegmédiának hatalmas szerepe volt abban, hogy társadalmaink a fenntarthatatlan fejlődés irányába haladtak. A reklámiparával a média mindvégig a fogyasztói társadalom legfőbb támasza volt, és az ma is. Ahogy arra Oláh János a Környezetreklám konstruktív ereje című írásában is rámutatott: a tömegmédia mindvégig hatásosan segítette a technoglobalizáció elterjedését, a neoliberális monetáris eszmék sulykolását, termékreklám iparával pedig az emberekből teljes mértékben igyekezett - tegyük hozzá, sikerrel - ökozombikat gyártani."

A teljes cikk: Ma&Holnap folyóirat X. évfolyam 1. szám




 


0
Tovább
11
ápr/2010

Budapest kiesett a Zöld Főváros versenyből

Barcelona, Malmö, Nantes, Nürnberg, Reykjavík és Vitoria-Gasteiz közül kerül ki Európa zöld fővárosa 2012-ben és 2013-ban - jelentette be az Európai Bizottság. Budapest kiesett a versenyből. Az uniós tagországok közül minden évben egy olyan európai város viselheti a zöld főváros címét, amely élen jár a környezetbarát városi életmód kialakításában, így példaként szolgálhat más városok számára. Bővebben itt

Forrás: greenfo/mti




0
Tovább
10
ápr/2010

MalacTour

Állatkínzás vétségének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Több alkalommal kisteherautókban összezsúfolt sertéseket szállítottak minősíthetetlen körülmények között.

A rendőrök csak "MalacTournak" nevezik azokat a közúti szállítmányokat, amelyek ellenőrzésekor azt regisztrálják: a teherautók platóján összezsúfolva szállítják a sertéseket. Az elmúlt napokban több alkalommal is előfordult ilyen, minden esetben állatkínzás miatt indított eljárást a rendőrség - közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Bővebben itt.

Forrás: greenfo/mti




0
Tovább
09
ápr/2010

Bemutatjuk a napelemes katamaránt, a jövő hajóját

A futurisztikus kinézetű, közel 500 négyzetméternyi napelememmel borított hajó 2011-ben indulhat Föld körüli útra, hogy látványosan demonstrálja: életmódunk fenntartható lehet, ha kihasználjuk a rendelkezésre álló technológiát. Bemutatjuk a PlanetSolar nevű katamaránt, a jövő hajóját.



Közel ötszáv évvel azután, hogy Juan Sebastián Elcano a tengeri szelek hátán először körbehajózta a Földet, a svájci vállakozó, Raphaël Domjan és a francia hajós, Gérard D'Abouville arra készül, hogy egy másik megújuló energiaforrás, a Nap energiáját felhasználva megismételje Elcano útját.

Hajójukat, mely 18 millió euróból épült meg, február végén mutatták be a németországi Kielben. A PlanetSolar nevet viselő katamarán 31 méter hosszú, 15 méter széles és 60 tonnát nyom. Azért ilyen hatalmas, hogy kellően nagy felületen érhesse a fény: fedélzetén közel 500 négyzetméternyi fotovoltaikus napelem panel alakítja majd a napsugárzást elektromos árammá.

A 38 ezer napelemcella maximális teljesítménye napos időben 100 kilowatt, körülbelül ötször annyi, mint ami ahhoz szükséges, hogy a hajó a tervezett 8 csomós (15 km/óra) átlagsebességet tartani tudja. Ha nem süt a nap, a PlanetSolar hajócsavarait a világ legnagyobb lítium-ion akkumulátora hajtja majd meg. A 13 tonnás óriás-akku 1300 kilowattóra energiát képes tárolni feltöltött állapotában, ami elegendő arra, hogy a katamarán három napig teljes sötétségben, az átlagsebességhez közeli tempóban szelje a habokat.

A PlanetSolar építésénél - minthogy meghajtásához kevesebb energia áll majd rendelkezésre, mint egy fosszilis üzemanyaggal működő hajó esetében - a legfontosabb szempont az energiahatékonyság volt. Ezt szolgálja a katamarán dupla teste, melynek jóval kisebb az ellenállása, mint egy hasonló méretű egytestű hajóé, valamint a test anyagának megválasztása is: a PlanetSolar ugyanabból a szénszálas kompozitból épült, mint ami a modern repülőgépek könnyű, de erős szárnyait alkotja. A hajó konstrukciója számos hatékonyságot célzó apró fejlesztést tartalmaz még, ilyen például a vízfelszín szintjében elhelyezkedő propeller-rendszere is.

Forrás: AFP

A svájci vállalkozó, Raphaël Domjan és a francia hajós, Gérard D'Abouville

Ha a következő hónapok tesztelési munkálatai sikerrel zárulnak, a PlanetSolar két utasával a fedélzetén 2011 áprilisában indulhat világkörüli útra. A 40 ezer kilométeres, 140 napra tervezett út nagyobb részét az Egyenlítő mentén teszik meg, ahol a legerősebb a napsugárzás. Az útvonal ugyanakkor több nagyvárost is érint, például Hamburgot, Londont, Párizst, New Yorkot, San Franciscót, Szingapúrt és Abu-Dzabit, ahol bemutatják majd a hajót a nagyközönségnek.

Forrás: AFP

Az út fő célja, hogy felhívja a figyelmet a hajózás okozta környezetszennyezés problémájára - a vízi áruszállítás a teljes szén-dioxid-kibocsátás 6%-áért felelős -, és hogy demonstrálják: a mai technológia mellett van lehetőség e problémák megoldására. "Optimisták vagyunk és szeretnénk az optimizmusunkat másoknak is tovább adni" - mondja  Domjan, a PlanetSolar megálmodója. "Mindenki tudja, aki ezen a bolygón él, hogy változtatnunk kell, de sokan úgy hiszik, erre nem vagyunk képesek. Meg akarjuk mutatni a világnak, hogy 'tessék, itt van, működik' - az életmódunk fenntartható lehet, ha kihasználjuk a rendelkezésre álló technológiát."

Gömöri Márton

Forrás: AFP


0
Tovább
08
ápr/2010

A hulladék nem játék - vagy mégis?

A műegyetemi zöldek kartonhulladékból várakat építenek az egyik újbudai óvodában április 9-én. Az egyetemhez kötődő Még töbB MEsét óvoda udvarán egy budapesti játékáruház, a Játékbox által felajánlott kartondobozokból varázsolnak vidám, alkalmi játékokat. A szaladgálós-bújócskázós napon kívül az Egyetemi Zöld Kör egyes tanszékek által felajánlott egy oldalasan használt papírokat is eljuttat az óvodához. Projektjükkel szeretnék megmutatni: ami az egyik helyen haszontalan hulladék, máshol érték lehet.



Nap mint nap szembesülünk azzal, hogy mennyi fölöslegesnek tűnő papírhulladék vesz minket körbe. A BME Egyetemi Zöld Kör (EZK) 2005-ös újraalakulása óta kiemelt figyelmet fordít az egyetemi papírfogyasztás és hulladékkezelés kérdésére. A "Papír és papírvár budapesti óvodákba" című projektjük során néhány máshol már működő elemet ötvöznek, hogy felhívják a figyelmet a környezettudatos intézményvezetés, életvitel és közlekedés fontosságára.

A projekt során a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékei által felajánlott egy oldalasan használt papírokat biciklis riksák segítségével továbbítják a Még töbB MEsét és a Balaton utcai óvodákba - így könnyen lehet, hogy mégis vidám vége lesz egy egyes zárthelyinek vagy beadandónak. Az egyoldalasan használt papírok ugyanis kiválóan alkalmasak további felhasználásra - akár jegyzetelésre, nyomtatásra, jelen esetben pedig rajzolásra. Az egyetemi intézetekben ebből felbecsülhetetlenül nagy mennyiség keletkezik, mely jó részt bármilyen tovább használat nélkül a kukákba kerül. A gyerekek a helyszínen ki is próbálhatják a riksákat, vagyis a kerékpáros taxit, ami a jövőben a városi közlekedés egyik versenyképes, környezetbarát alternatívája lehet.

A gyerekek mindeközben szaladgálhatnak, bújócskázhatnak a Játékbox által felajánlott kartondobozókból épített papírvárakban. A kartonpapír kiváló anyag játékok építésére - csak a kreativitásunkat kell szabadon engedni és a monitor dobozából máris bástyát vagy királyi trónt varázsolhatunk. Az Egyetemi Zöld Kör tagjai néhány ollóval, celluxszal, és ragasztóval felvértezve vágnak bele terveik megvalósításába és a kartondobozokba: lőrésekkel, tornyokkal, kapukkal rendelkező kalandvárat készítenek a BME óvoda gyermekeinek. A nap végén végleg hulladékká váló dobozokat szelektíven kezelik majd.


0
Tovább
07
ápr/2010

Összeborítja-e a szelektív hulladékot a kukásautó? Video

Hosszú idő óta hallani Orosházán: teljesen felesleges különválogatni otthon a műanyagot és a papírt, hiszen amikor a gyűjtőszigethez érkezik a kukásautó, akkor azokat egy az egyben összeborítja. A Szelektív.hu utánajárt egy kamerával, hogy mi ebből az igazság.




0
Tovább
06
ápr/2010

Környezettudatos pizzázás

"Portálunkon már megmutattuk, hogy kellene a pizzásdobozt szelektíven gyűjteni. Bizonyára önök is többször szembesültek azzal a ténnyel, hogy lakóközösségünk tagjai általában keresztbe teszik bele a pizzásdobozt a kukába. Nehogy mellé, alá, fölé bármi beleférjen. Rácsapják a kuka fedelét, s mint aki jólvégezte dolgát, kilépnek az utcára" - írja a Szelektív.hu, ahol azt olvashatjuk, hogy külföldön már megjelent az a termék, amely megváltoztatja pizzaevésünk szemléletét. Bővebben itt.




0
Tovább
04
ápr/2010

Retextil: magyar fejlesztésű módszer a háztartási textilhulladék csökkentésére

A pécsi Retextil Nyitott Műhelyben az érdeklődők olyan magyar fejlesztésű módszert kapnak kézhez, mellyel csökkenthetik a környezetükben felhalmozódó háztartási textilhulladék mennyiségét, miközben elsajátítják az ősi kézműves technikákat is (ismeretbővítés, készségfejlesztés és hagyományőrzés). A műhelybe szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, ahol megnézhetik a Retextil technológiát, a tárgyak készítését, illetve saját maguk is kipróbálhatják, elsajátíthatják azokat.

A Nyitott Műhelyről és a programról bővebben, képekkel, filmekkel itt: http://www.retextil.com/Forrás: [origo]




0
Tovább
04
ápr/2010

Eladhatja nem használt alumínium gázpalackját

A Közép-Európai Gázterminál Nyrt. környezetirányítási programja keretében - a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, és több biztosító társaság támogatásával - megkezdte a használaton kívüli PB alumínium gázpalackok felvásárlását. A cél, hogy a sokszor nem szakszerűen tárolt, sérült, használaton kívüli palackok okozta veszélyhelyzetet csökkentsék, a veszélyes hulladékot ártalmatlanítsák.

A palackok leadásának feltételei itt olvashatók.




0
Tovább
03
ápr/2010

Hulladékért anyukára támadt a hajléktalan

Minden mozgalomnak megvan a maga nehézsége. Az értékes hulladékok szelektív gyűjtésének a jelenlegi fogyasztó társadalomban szinte csak buktatói vannak. De nem baj, hisz hibákból tanul az ember és egyre tökéletesebb megoldásokat találunk. Ez mindaddig rendben is van míg nem életveszélyes. A cikk a Szeletív.hu honlapján olvasható

 




0
Tovább
02
ápr/2010

Ecet újratöltve - környezetbarát tavaszi nagytakarítás, vegyszerek nélkül

A környezettudatos háziasszony takarítóeszközei között az ecetnek is ott kell lenni a só, a szódabikarbóna és a citrom mellett, hiszen az ecet nemcsak a konyhában használható, hanem a háztartás egyéb területein is. Kiváló tisztítószer, vízkő- és zsíroldó, légfrissítő, de még a kutyapisi szagát is kiveszi a szőnyegből.

Forrás: MTI



A mosás során az ecetből néhány csepp az öblítőt is kiválthatja, a mosógépnek pedig kifejezetten jót tesz, ha a vízkőtelenítést egy üveg ecettel oldjuk meg úgy, hogy elindítunk vele egy programot, és ezt félévente megismételjük. A zuhanyrózsát is bedörzsölhetjük vele, ha pedig a csapok végére egy ecettel teli zacskót kötünk, feloldja a vízkövet a csapnyílásról. Mosogatáskor - nem folyó víz mellett - az öblítővízbe ecetet is tehetünk, mert eltávolítja a zsírt, és csillogóvá teszi az edényt, poharat.

Tipp mosáshoz

Évente egyszer öntsünk a gépbe 2 liter 20 százalékos ecetet, és indítsunk el egy 60 fokos programot. Az első öblítés előtt állítsuk le a gépet, és hagyjuk benne állni az ecetes vizet egy napig. Másnap melegítsük fel újra, és fejezzük be a programot. Forrás: Levegő Munkacsoport



Kis edényben az ecet felfrissíti az állott levegő szagát a szobában, a párologtatóba is tehetünk belőle néhány cseppet. A szőnyeg különböző eredetű kellemetlen szagú foltjait (például állati vizelet) spricceljük be egy rész ecet és öt rész víz elegyével, és elillan a kellemetlen szag. Ha hús-, krumplisütés közben egy tálkába ecetet teszünk, akkor hamarabb tisztul a levegő a zsírszagtól.

Ablaktisztításhoz is használhatunk ecetet. Készítsünk egy rész ecetből és négy rész vízből álló keveréket, és permetezzük a már korábban melegvízzel lemosott üvegfelületre, majd újságpapírral töröljük szárazra.

Forrás: MTI

Fontos, hogy az ecetes tisztítás előtt mossuk le az ablakot melegvízzel - ez persze több munkával jár, mintha vegyszeres ablakmosót használnánk

Az ecet tehát nemcsak salátákhoz, ételek savanyításához használható, érdemes kipróbálni takarítás közben is, hiszen természetes, környezetbarát anyag. Mosogatáshoz, tisztításhoz már rendelkezésre állnak környezetbarát mosogató- és tisztítószerek is (itt láthat egy példát). Ne feledje: minél kevesebb szintetikus tisztítószert használ, annál kevésbé terheli környezetét, és annál többet tesz saját és a következő generációk egészségéért!

Ajánlat: további környezet- és egészségbarát takarítási tippek az Ökoszolgálat honlapján.


0
Tovább
02
ápr/2010

Tonhalak: méreganyag a konzervben

Az Ecologist cikke szerint a környezeti fenntarthatóság nem az egyetlen aggasztó tényező a konzerves tonhallal kapcsolatban. Mint minden tengeri csúcsragadozó esetében, idővel a tonhalban is felhalmozódnak a tengerekbe kerülő méreganyagok, például a higany.

A tesztelt konzervek 6%-ában a higany koncentrációja meghaladta 0,35 ppm-et (parts per million; egy millió egységnyi (pl. kg) tonhalkonzervben lévő ugyanolyan egységnyi (pl. kg) higany mennyisége), de esetenként elérte a 0,85 ppm-et is. A fehér vagy hosszúszárnyú tonhal konzerv átlagosan 0,35 ppm higanyt tartalmazott. A "biztonságosnak" tartott szint 1,0 ppm.

Részletek a Tudatos Vásáráló cikkében: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1570




0
Tovább
02
ápr/2010

Hogyan kerüljük el húsvétkor a sonkának látszó tárgyakat?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt ajánlja, hogy alaposan olvassuk el a sonka néven árult húsipari termék címkéjét. Manapság egyre többet hallani a húsvéti élelmiszer-ellenőrző akciók során kirótt büntetésekről. Magas árat fizetnek a termelők azért, ha nem megfelelően szállították vagy tárolták a terméket, vagy ha a készáru eredete nem igazolható. Mi, fogyasztók pedig magas árat fizetünk - egészségünkkel - ha jóízűen elfogyasztjuk a húsvéti sonkának látszó eledelt.



Mit árulnak sonka néven?

Az igazi, sertéshúsból készült sonka hústartalma 100%. De a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása szerint hivatalosan sonka néven forgalomba hozható az alább olvasható alapanyagokat tartalmazó, összedarált, vákuumcsomagolt, préselt, darálékból sonkává formázott akár kötözött termék is.
A szakkönyv szerint "formában vagy bélben hőkezelt sonkák lehetnek a különböző átmérőjű bélbe vagy formába töltött készítmények. Húspépbe ágyazott, legalább15 mm-es egybefüggő pácolt húsmozaikokat tartalmazó, főzéssel vagy füstölés utáni főzéssel vagy sütéssel készült termékek. A húsmozaik pácolt ín nélküli marhahús, és/vagy íntalanított és zsírtalanított baromfihús és/vagy ín és kötőszöveti hártya nélküli sertéshús lehet. A hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 55%", valamint az alábbi kémiai jellemzőknek kell megfelelniük:

Fehérjetartalom legalább 15,0% (m/m)
Víztartalom legfeljebb 77,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 9,0% (m/m)
• a szalonnával fedett és csülöksonka terméknél legfeljebb 15,0% (m/m)
Nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 3,5% (m/m)

Tippek sonka vásárlásához
• Vásároljunk megbízható helyről, ellenőrzött gazdaságból származó sonkát!
• Tanulmányozzuk át a csomagolást, hogy fel van-e tüntetve, és milyen az adott termék összetétele!
• Válasszunk minél kevesebb adalékanyagot tartalmazó húskészítményt!
• Válasszuk az alacsony víz- és sótartalmú, magas fehérjetartalmú terméket! (Minél kisebb egy adott termék víz- és sótartalma, nagyobb a fehérjetartalma, annál jobb minőségű.)

A Tudatos Vásárlók Egyesülete sonkáról készült videója az alábbi linken tekinthető meg:
http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1572

Biztonságos sonkalelőhelyek pedig az alábbi linken érhetők el:
http://malackaraj.blog.hu/2010/03/27/milyen_sonkat_vegyek#more1872105

Háttérinformációk

A sonka körül nagy a fogalomzavar. A házilag, hagyományos technológiával készült sonka mellett a szó tulajdonképpen egy termékcsoportot is jelöl: pácolt húskészítményt. A sonka szó tehát elsősorban a hús egyfajta elkészítési módját jelenti. Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy a boltban kapható szeletelt sonka jobban hasonlít a párizsihoz, mint az eredeti értelemben vett húsvéti sonkához.

A sonka a húson kívül tartósító, térfogatnövelő, illetve zsírtartalom-csökkentő anyagokat is tartalmazhat. Alább bemutatjuk, hogy melyek a leggyakoribb hozzáadott anyagok, és ezek milyen hatással lehetnek szervezetünkre.

Víz. A magyar szabályozásban nem kötelező feltüntetni, hogy mennyi a hústartalma egy adott terméknek, ezért a fogyasztó könnyen megtéveszthető azzal, ha vízzel növelik egy adott termék térfogatát. Igaz, sok sonkánál feltüntetik a termék hústartalmát, szükség lenne azonban az egységes szabályozásra, hogy ez minden sonkára kötelező legyen. Sok sonka ugyanis jelentős részben vízből áll, hústartalma alacsony.
Nitrit/nitrát (E251, E252). Ez biztosítja a különböző húskészítmények szép, rózsaszín színét (azaz esztétikai funkciója van). Emellett tartósítja is a termékeket (olyan bakteriális fertőzések, mint a Clostridium botulinum nevű baktérium méreganyaga által okozott botulizmus megelőzésére szolgál). Bizonyos mérték felett mérgező hatású.

Só (nátrium-klorid). A túlzott sófogyasztás káros: vesebántalmakat, magas vérnyomást, szívelégtelenséget, (agyi) érbetegségeket okozhat, de elősegítheti emésztőrendszeri betegségek kialakulását, befolyásolhatja az anyagcserét, a szervezet hormonális működését is.

A Tudatos Vásárlók Egyesületéről www.tve.hu

A Tudatos Vásárlók Egyesülete non-profit, közhasznú szervezet. Célja a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete, a fogyasztók tájékoztatása. Célja továbbá, hogy hozzájáruljon a fogyasztói értékek és a vállalati működési gyakorlatok pozitív, a társadalmi és természeti környezet fejlődését támogató változásaihoz.
A Tudatos Vásárlók Egyesülete adja ki az egyetlen, kifejezetten a fenntartható fogyasztás témáival foglalkozó fogyasztói magazint, a Tudatos Vásárlót (www.tudatosvasarlo.hu/magazin). 2004 óta működteti www.tudatosvasarlo.hu portált, az ország első és mindmáig egyetlen, az etikus vásárlással foglalkozó napi frissítésű híroldalát. További projektje a Cégmérce (www.cegmerce.hu), a magyarországi vállalatok és márkáik környezetvédelmi, társadalmi és fogyasztóvédelmi szempontú rangsorolása. Honlapján működteti a (www.tudatosvasarlo.hu/eszam) részletes magyarázatokkal kiegészített, kereshető élelmiszer adalék adatbázist. Internetes adatbázisában megtalálhatók továbbá egészség- és környezetvédelmi szempontú terméktesztek és tanácsadó szolgálat a fenntartható fogyasztással kapcsolatos kérdésekben. 2009 októberében jelent meg Budapest zöld térképe, (http:/zoldbudapest.hu/) amely a tudatos vásárlás, a fenntartható fogyasztás helyeit gyűjti össze a fővárosban (javítóműhelyek, bioboltok, kölcsönzők stb.) A www.tudatosutazo.hu weboldal nyílt tanácsadó fórummal várja az érdeklődőket, valamint turisztikával és fogyasztóvédelemmel kapcsolatos ismertterjesztő írások és a turizmussal kapcsolatos legfontosabb fogyasztóvédelmi jogszabályok gyűjteménye található meg.


0
Tovább
01
ápr/2010

Tippek környezettudatos zuhanyzáshoz

További tippek a szelektiv.hu cikkében.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum