A világ legegyszerűbb mozdulata kukába dobni a banánhéjat - de ne tedd, inkább okosan használd fel.
KÉP: Pixabay
A világ legegyszerűbb mozdulata kukába dobni a banánhéjat - de ne tedd, inkább okosan használd fel.
KÉP: Pixabay
Sokan vagyunk, akik a hideg évszakban is aktív életmódot folytatunk, például kutyát sétáltatunk, havat lapátolunk, gyerekszánkót húzunk, sportolunk. Szükségünk van tehát energiára, de nem mindegy, hogy az milyen forrásból származik. A finomított kristálycukor helyett ajánlom figyelmedbe a téli gyümölcsöket, amelyek rostokban és ásványi anyagokban sokkal gazdagabbak a cukornál. Fogyókúrázóknak is ajánlottak, mert glikémiás indexük sokkal alacsonyabb, mint a kristálycukoré (GI 100), ezért nem dobják meg a vércukorszintet, laktatóbb hatásúak. A mostani vitaminhiányos időszakban is kedvezőbbek a gyümölcsök,, ha valakinek nem kötelező nullkalóriás édesítőt (sztévia, eritritol stb.) fogyasztania. Ráadásul olcsóbbak, mint más természetes édesítőszerek (méz, agavé, kókuszcukor stb.).
Téli gyümölcsök alatt elsősorban az aszalt gyümölcsöket értem, amelyeket remekül lehet használni főételek, sütemények, energiaturmixok készítésekor, forró italokba keverve, vajas kenyérre kenve. Ezek legtöbb esetben a tömegükkel megegyező mennyiségű fehér cukrot helyettesítenek. A túl száraz aszalványokat érdemes először beáztatni langyos vízbe, és azzal együtt pürésíteni. Ezt a hozzáadott folyadékmennyiséget vond le a recept hozzávalóiból (nehogy túl folyós legyen pl. a muffin tésztája). Felnőtt ételekhez víz helyett fehér- vagy vörösbort is használhatsz, képzeld el, milyen finom lesz egy ilyen öntettel meglocsolt túrógombóc!
FÜGE
A benne lévő kalcium, kálium és vas csontépítő, vérképző hatású, az apró magok rendben tartják a bélműködést.
100 g apróra vágott fügét áztass be 50-80 ml vízbe (1-2 órára), majd pürésítsd. Nagyjából egyenlő mennyiségű cukrot helyettesít.
Glikémiás indexe: 61
ALMASZÓSZ
Olyan édes fajtákból, mint a Golden vagy a Fuji, a helyettesíteni kívánt cukorral egyenlő mennyiséget meghámozva kockázz és turmixolj össze, és keverd az alapanyagokhoz. A recept szerinti folyadék mennyiségét kicsit csökkenteni kell! Ide kattintva elolvashatod, hogy az alma héjáról miként távolíthatod el a növényvédőszer-maradékot.
Glikémiás indexe: 40
SÁRGABARACK
Természetes A- és C-vitaminforrás, gazdag vasban és rostokban.
100 g apróra vágott kajszit áztass be 50-80 ml vízbe, majd pürésítsd. Nagyjából 25-30%-kal kevesebb mennyiségű cukrot helyettesít, fajtától függően.
Glikémiás indexe: 31
DATOLYA
Ebben sok kalcium, vas, foszfor, réz és mangán van, ami kedvező a csontoknak, a vérképzéshez és a gyomorműködéshez. Ha tejeskávét vagy teát ízesítenél vele, szedd le a héját, és úgy pürésítsd.
100 g kimagozott, apróra vágott datolyát áztass be 80-100 ml vízbe, majd pürésítsd. Ez a mennyiség kb. 120-150 g cukrot helyettesít, ízlés szerint.
Glikémiás indexe 49
MAZSOLA
A szőlőben lévő antioxidánsokra így tél végén különösen nagy szükségünk van. Koleszterinmentes édesítőszer. Ha nem akarod vízzel pürésíteni, kis étolaj hozzáforgatása után késsel is összeapríthatod pépesre. Ebben az esetben a felhasznált olaj mennyiségét vond le a recept hozzávalóiból.
100 g mazsolát kb. 50 ml vízbe áztass be, majd pürésítsd. A mazsolaszósz 25%-kal kevesebb édesítőhatást képvisel, mint a cukor, tehát 100 g cukrot 125 g mazsolával helyettesíthetsz.
Glikémiás indexe 60
BANÁN
Káliumban gazdag gyümölcs, amelyet éretten ajánlanak gyomorfekélyes jellegű panaszok kúrálására, sőt, magas vérnyomás mérséklésére is. Már itt-ott barna pöttyös, de még nem erjedt banánt dolgozz el egy villával sima péppé, és használd megegyező tömegű cukor pótlására sütiben, smoothieban.
Az érett banán glikémiás indexe 51
Van, aki már egy korty pezsgőtől is becsiccsent, mások csak több deci után rúgnak be, de mindannyian szenvedhetnek a másnapi macskajajtól. Az újévet nem szerencsés fejfájással és liftező gyomorral kezdeni, mutatunk pár gyógymódot a panaszok enyhítésére.
Ami nagyon fontos: súlyosbítja a másnaposságot a kialvatlanság, a koplalás, a fizikai kimerültség, az elégtelen folyadékfogyasztás (dehidratáltság) és az általános testi gyengeség.
1. Magnézium
Fejfájás ellen 400 milligramm magnéziumot érdemes bevenni a szilveszteri bulizás előtt és másnap ébredéskor. Az alkoholfogyasztás ugyanis fokozza a szervezet magnéziumvesztését, ezért ezt mielőbb pótolni kell. A magnéziumhiány jellegzetes tünete a görcshajlam fokozódása. Természetes forrásai: zabpehely, mandula, étcsokoládé, tökmag, földimogyoró, banán, spenót.
2. Gyömbértea
Készüljön akár kiskanálnyi frissen reszelt gyömbér, akár egy jó csipet szárított gyömbérpor leforrázásával, a gyömbértea nagyon alkalmas a háborgó gyomor lenyugtatására. Meg lehet édesíteni egy kicsi mézzel, az segít helyreállítani az alkohol miatt leesett vércukorszintet.
3. Tojás
A tojás cisztein nevű aminosavat tartalmaz, ami fokozza a méreganyagok lebontását és kiürítését a szervezetből. Ébredés után egy-két főtt tojás vagy rántotta fehérjében dús, ugyanakkor könnyű reggeli, ami visszatölti az energiaraktárakat. A rántottát minimális zsiradékon kell megsütni, nehogy a másnaposság mellé még gyomorégés is társuljon.
4. Összetett szénhidrátok
Ha már rántotta, lehet mellé pár szelet teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztani: a lassú felszívódású szénhidrát normalizálja a vércukorszintet, de nem ugrásszerűen, mint a fehér kenyér, hanem elnyújtott hatással. Vagy egyen egy tál barnarizst, esetleg teljes kiőrlésű zabpelyhet. Akinek nem okoz felfúvódást, süssön magának pár szem édesburgonyát, ami gazdag karotinban, káliumban és B6-vitaminban.
5. B6-vitamin
Akár étel (banán, búzacsíra, pulyka, marha, hal), akár kapszula formában vesszük be, ez a vitamin csökkenti a másnaposság tüneteit. Ehhez alkoholfogyasztás előtt, 3 órával a buli kezdete után, és a buli végén (vagyis 3 alkalommal) 400-400 milligrammot, összesen 1200 millligramm B6-vitamint kell bevenni a kutatások szerint. Ez 50 százalékkal csökkentheti a másnaposságot.
6. Máriatövis
A májregeneráló hatású gyógynövény kapszula vagy tea formában kapható. Szilveszterkor SOS-méregtelenítéshez 150 milligrammot érdemes bevenni a bulizás után. A normális májműködéshez napi 50-100 milligrammot ajánlanak.
7. Szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus)
Émelygés, hányinger, gyomortáji fájdalom ellen hatásos 500 milligramm szibériai ginzeng bevétele, mert ez képes enyhíteni a másnaposság tüneteit. A napi adag maximum 1 gramm lehet, és ellenjavallt magas vérnyomás, elhízás esetén.
8. Dohányzás mellőzése
Kutatások szerint a nikotin fokozza az alkohol által okozott másnapossági panaszokat.
9. Vízivás
Minden pohár (kupica) alkohol után, illetve a buli végét követően lefekvéskor is érdemes egy nagy pohár vizet meginni. Az alkohol ugyanis fokozza a vízkiválasztást, azaz rövid idő alatt dehidratációt okoz a szervezetben. Lehet 2 kiskanál frissen facsart citromlevet is adni az utolsó pohár vízhez, mert az enyhíti a szájszárazságot, szédülést, izomfájdalmakat.
10. Koffeintartalmú italok mellőzése
A kávé és a kóla is fokozhatja az erek összehúzódását, a vérnyomás megemelkedését, a vízvesztést, s annak következtében a másnapossági panaszokat.
INFO: Tudományos kutatások szerint azok az alkoholos italok okoznak komolyabb panaszokat, amelyekben sok aromahordozó vegyület van, például tannin vagy acetaldehid. Ilyen a brandy, a vörösbor, a gold tequila, a whiskey és más sötét színű italok. Mérsékeltebb panaszokat okoz a fehér rum, a vodka és a gin. Tehát minél sötétebb színű az ital, annál keservesebb lehet a másnap.
Ilyenkor tél végén az alma és a citrusfélék mellett a banán a legszélesebb körben kapható gyümölcs, azonban ha bebarnul, sokan kidobják. Megenni ezt már én sem szeretem, ezért sütihez szoktam felhasználni, mert a túl-érett banán zamatossá és szaftossá teszi a legegszerűbb receptet is. Ha épp nem fogy el mind, meghámozva le is lehet fagyasztani a banánt. Igaz, attól tovább barnul és szöttyösödik, de mivel nyers tésztához lesz keverve, ez nem számít.
Az alábbi gyors receptekben a liszt fele nyugodtan lehet teljes kiőrlésű, az egy kis diós jelleget ad a sütiknek. Kevert tésztákhoz jobb a szemcsésebb rétesliszt (más néven grízes liszt), mint a sima BL-55-ös finomliszt, de ha csak az utóbbi van otthon, az is megfelel. A cukor is lehet barna- vagy nádcukor, illetve xilit. A sütik gazdagíthatók mazsolával, aszalt áfonyával, apróra vágott aszalt szilvával, tört dióval vagy sózatlan mogyoróval, csokicsipsszel, sőt, ha nem lenne februárban drága import primőráru, javasolnám, hogy a muffinhoz vagy a banánkenyérhez egy fél cukkinit lereszelve dobjunk hozzá – úgyhogy erre majd nyáron visszatérünk!
1. Banános muffin (12 db)
Száraz hozzávalók: 150 g liszt, 1 teáskanál (továbbiakban: tk) sütőpor, 1 tk szódabikarbóna, csipet só
Nedves hozzávalók: 3 banán, 1 tojás, 150 g cukor, 170 g szobahőmérsékletű vaj
A sütőt előmelegítjük 170 Celsius-fokra. A száraz hozzávalókat és a nedves hozzávalókat külön tálban összekeverjük, aztán elegyítjük a kettőt. A 12-es muffintepsi mélyedéseibe papírkapszlikat teszünk vagy kiolajozzuk a formát. A tésztamasszával 3/4-ig töltjük a muffinformákat, és muffinokat 25-30 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a tetejük.
Tipp: Ha igazán könnyű muffint akarunk, a tojásfehérjét külön habbá verjük, és lazán hozzáforgatjuk a tésztamasszához.
2. Banános zabkeksz
Nedves hozzávalók: 70 g lágy vaj, 60 g cukor, 1 banán, 1 nagy tojás, 1/2 tk vaníliakivonat
Száraz hozzávalók: 110 g liszt, 20 g zabpehely, 1/2 tk fahéj, 1/2 tk sütőpor, csipet só
Egy tálban habosra verjük a vajat és a cukrot, hozzáadjuk a banánt, a tojást és a vaníliakivonatot. Egy másik tálban összevegyítjük a lisztet, zabpelyhet, fahéjat, sütőport és sót. Az egészet összekeverjük, és betesszük a hűtőbe legalább fél órára, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet.
A sütőt előmelegítjük 190 Celsius-fokra. Vizes kézzel diónyi golyókat formázunk a tésztamasszából, és egymástól kétujjnyi távolságra elrendezzük őket egy sütőpapírral borított sütőlemezen. A gombócokat villával laposra nyomkodjuk, és a forró sütőben 12-15 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
3. Csokis banáncsónak
Egy banánt késsel hosszában felvágunk, kicsit széthúzzuk, és a résbe 10-12 szem csokipasztillát szórunk. A töltött banánt egy darab alufóliára tesszük, amelynek széleit táskaszerűen összezárjuk, hogy a banán körül maradjon hely a képződő gőznek. A grillsütőben kb. 15 percig süssük.
4. Vegán banánkenyér (tojás és tej nélkül)
A sütőt előmelegítjük 175 Celsius-fokra. Kibélelünk egy őzgerinc vagy püspökkenyér sütőformát sütőpapírral, ha ez nincs, akkor kiolajozzuk és liszttel egyenletesen behintjük.
Nedves hozzávalók: 3 túlérett banán, 125 g natúr szójajoghurt, 100 ml étolaj, 1 tk vaníliakivonat
Száraz hozzávalók: 125 g liszt, 1 tk szódabikarbóna, 1/2 tk durva só, 150 g cukor
A száraz és nedves hozzávalókat külön összekeverjük, majd az egészet lazán összeforgatjuk egy spatulával. A tésztamasszát beleöntjük a formába, és előmelegített sütőben 55-60 percig sütjük. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, borítsunk rá egy darab alufóliát. Ha kész, hagyjuk a formában hűlni legalább fél órát, utána szeletelhetjük. A megmaradt szeleteket vésztartaléknak le is fagyaszthatjuk: a felengedéshez száraz serpenyőben mindkét oldalukat megpirítjuk...
5. Mikrós banánpuding
Hozzávalók: 100 g vaj, 2 banán, 100 g cukor, 100 g liszt, 1 csipet só, 1 tk sütőpor, 2 tojás, 1 tk vaníliakivonat, 100 g csokicsipsz
Egy egyliteres üvegtálba tesszük a vajat, és a mikróban felolvasztjuk. Hozzákeverjük az érett banánokat, a cukrot, a sót és a lisztet, majd a tojásokat és a vaníliakivonatot, végül a kész masszához hozzáforgatjuk a csokipasztillákat. A tálat betesszük a mikróba, és 750 W körüli magas fokozaton 8-9 percig mikrózzuk, ameddig kissé megemelkedik és átfő. Még melegen egy kanállal szétporciózzuk kistányérokba, akár porcukorral meghintve, akár (konyhakész) vaníliasodóval nyakon öntve.
+1: Banánturmix
2 dl tejhez adjunk 1 túlérett banánt, ízesítsük 1 kanál mézzel, csipet fahéjjal és szerecsendióval, és turmixoljuk össze.
Egy friss brazil tanulmány szerint a banánhéjat víztisztításra is lehetne használni ott, ahol az ivóvíz nehézfémekkel, például rézzel vagy ólommal szennyezett. A Sao Paulo-i egyetemhez tartozó kutatóintézet munkatársai azt mondják, a banánhéj az eddig használt módszereknél - alumínium-oxid, cellulóz vagy szilikon - sokkal hatásosabb, ezeknek ugyanis mérgező mellékhatásai is lehetnek, ráadásul drágák is. A banánhéjhoz képest legalábbis mindenképp.
A csapat módszere egy korábbi kutatás eredményeire alapul, mely megállapította, hogy egyes növényrészek, mint például az alma és a cukornád fel nem használt részei, a kókuszrost vagy a mogyoró héja felszívják a méreganyagokat a vízből. Ezek a természetes anyagok olyan vegyületeket tartalmaznak ugyanis, melyek egyszerűen vonzzák a fémeket.
Gustavo Rocha de Castro, a brazil kutatócsoport vezetője állítólag először banánevés közben gondolkozott el azon, talán lehetne valami hasznosat is kezdeni a szemétbe dobott héjakkal. Kollegáival együtt egy héten keresztül szárították a feldarabolt banánhéjakat a napon, majd próbaképpen először olyan folyóvízbe áztatták őket, amelyről pontosan tudták, milyen koncentrációban szennyezett rézzel és ólommal. A banánhéjak mindössze egy óra alatt felszívták a nehézfémek 97 százalékát. A héjakat ezután laboratóriumban is tesztelték, és ott is tökéletesen működtek.
Bár csak rézzel és ólommal próbálkoztak, a kutatók szerint a banánhéjas módszernek kadmium, nikkel és cink esetében is működnie kell. Arra azonban figyelmeztetnek, hogy ez a fajta szűrés sokkal inkább ipari célokra való, mint otthoni víztisztításra, mivel a banánhéjak kapacitása a nehézfémek részecskéinek nagyságától függ, ezt pedig igen bonyolult mérni. Az eredmények alapján már más szakemberek is elismerték, gyors és olcsó alternatívának nevezték a banánhéj-eljárást az eddig használt hagyományos módszerekhez képest.
A tanulmányt február 16-án az Industrial & Engineering Chemistry Research című folyóiratban publikálták. A huszadik század eleje óta létező amerikai tudományos folyóirat manapság kéthavonta jelenik meg az American Chemical Society, azaz az amerikai vegyésztársaság gondozásában.