Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
08
máj/2023

tippek stressz ellen a természetes ellazuláshoz

A napi stressz oldására Természet anyánknak van pár fortélya, amelyeket évszázados gyakorlat igazol.

természetes gyógymód stressz gyógyítás

KÉP: Pexels


0
Tovább
15
feb/2023

8 hangulatjavító gyógynövény tél végére

Akármennyire is egészséges életmódot követünk, február környékén azért már sokunk alacsonyabb fordulatszámon pörög, esetleg stresszesebb is. Ez ellen segítenek bizonyos gyógynövények.

gyógynövény természetes gyógymód stressz depresszió

KÉP: Pixabay


0
Tovább
10
ápr/2022

Természetes gyógymódok a tavaszi allergia ellen

Télen a nátha miatt fújtad az orrod, tavasszal pedig a levegőben szállongó virágpor miatt? Összegyűjtöttem pár tippet, amivel enyhíthetnéd a panaszokat.

allergia gyógyszer gyógynövény tavasz

KÉP: Pixabay


0
Tovább
29
máj/2018

A kamilla egész nyáron a legjobb barátod lesz

Egy sor külső-belső egészségügyi problémát enyhít a kis fehér-sárga virág, mert több mint egy tucat hatóanyagot tartalmaz. Amennyiben nem magad termelted, vásárolj inkább szárítottat, mert az út szélén gyűjtött tele lehet szennyező anyagokkal.
A kamillát általában forrázni szoktuk a gyógyhatás legjavának elérése érdekében. Elkészítése: 1 teáskanál vagy 1 filter szárított virágra 2 dl forró vizet önts, letakarva hagyd állni 5-15 percig. Nemcsak melegen, hanem hidegen is felhasználható, fogyasztható. Sőt, ha jó tömény főzetet készítesz, le is fagyaszthatod jégkockatartóban, így mindig kéznél lesz az értékes gyógynövény instant kivonata. 
A kétféle kamilla ismert: a római kamilla (Chamaemelum nobile) és az orvosi székfű, más néven német kamilla (Matricaria chamomilla), utóbbi elterjedtebb, és állítólag erősebb a gyógyhatása. Szóval ha utazol, a piperés nesszeszerbe pár kamillafiltert is tegyél, persze folpackba tekerve, nehogy kiszakadjanak.

Carolina/Flickr

1. A nyugodt alvásért
A hőségben csak forgolódsz az ágyadban fél éjszaka, a munkahelyi stressz miatt zakatolnak a fejedben a teendők? Akkor este lefekvés előtt igyál meg egy pohár (akár hideg) kamillateát.  A több ezer éves használai javallatot modern kutatások is igazolták: a kamillában lévő apigenin nevű természetes flavonoid képes kapcsolódni agyunkban a benzodiazepint is észlelő receptorokhoz. A BZD a legismertebb nyugtatók és altatók hatóanyaga. 

2. Bőrnyugtatóként
Az ókor óta használják a kamillát, mert gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatású. Egy újabb kutatás szerint valóban serkenti a sebgyógyulást. Enyhíti az ekcémát és az enyhébb bőrgyulladást, tehát a napégette bőr nyugtatására is használhatod. A kihűlt kamillateával az aknés és kipirosodott bőrt is kezelheted, akár tonik, akár egy kendőt átitatva maszk módjára (15 perc elég).

3. Hányinger és gyomorégés ellen
Ha hosszabb útra vagy hajókázni indulsz, és sejted, hogy forgó gyomor lesz a vége, ne felejts el egy üveg kamillateát is vinni magaddal. A kamillában lévő bizabolol hatóanyag ellazítja az emésztőrendszert borító simaizmokat, így enyhíti a gyomorfájdalmat. Enyhíti a továbbá az emésztőrendszeri gyulladásokat és alhasi görcsöket is. 

4. A szebb alakért
A kamilla kismértékben csökkenti a vércukorszintet, ezért mérsékli a következő étkezés előtt jelentkező étvágyat is. Klinikai vizsgálat mutatta ki, hogy 8 hétig tartó ivókúra esetén csökkent a diabéteszes betegek átlagos vércukoszintje, és a kamilla védőhatást fejt ki az inzulintermelő hasnyálmirigy bétasejtekre. Nem szabad túlzásba esni: napi 2-3 csészénél többet ne fogyassz belőle, azt is étkezés után.

5. Megfázásra
Nincs is rosszabb, mint nyaralás előtt vagy alatt megfázni. Ilyenkor leghasznosabb egy kamillás inhalálás, amely célzottan juttatja a szervezetbe a gyógynövény hatóanyagait, erősítve az immunrendszert. A kamillatea mellett lehet ehhez (is) kamilla illóolajat használni, amely a legtöbb drogériában és patikában kapható.

6. Piros szem ellen
Akár az uszoda vagy tenger vize, akár kialvatlanság, akár allergia miatt pirosodik be a szemed, a legegyszerűbb módja a megnyugtatásának, ha a forrázás után visszamaradt kamillafiltert kifacsarod, és negyedórára a csukott szemedre teszed. Közben lehet kicsit relaxálni is...

Jaime Pott/Flickr

Figyelem!
A kamilla keresztallergiát okozhat, tehát aki allergiás a fészekvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó növényekre, az kerülje a kamillát is. A fészekvirágzatúak közé tartozik például a napraforgó, kasvirág (echinacea), csicsóka, tárkony, körömvirág, cickafark, betyárkóró, parlagfű, búzavirág, bogáncs, büdöske, őszirózsa, dália, százszorszép, krizantém, gerbera, pitypang stb.
Ugyancsak legyenek elővigyázatosak, akik vérhígító gyógyszert szednek: az orvosukkal egyeztetett mennyiségben fogyaszthatják a szintén enyhén vérhígító hatású kamillát, de akkor csakis rendszeresen, hogy elkerüljék az ingadozó INR-értékeket.
Figyelembe kell venni továbbá, hogy a kamilla vízhajtó hatású is, tehát az ilyen gyógyszerekre ráerősíthet, illetve álmosít, tehát autóvezetés előtt fogyasztása nem ajánlott.


0
Tovább
28
ápr/2017

Termessz házi szájvizet a kertben vagy az erkélyen!

A szomszéd gyerekfogász szerint, ha csak annyit megtennénk, hogy étke-zések (főleg édesség fogyasztása) után vízzel vagy szájvízzel kiöblítenénk a szájunkat, sok-sok fájdalmas fogfúrást megelőzhetnénk nála, és renge-teg pénzt megspórolhatnánk. A szájvizek többsége azonban egyrészt drá-ga, másrészt tele van olyan összetevőkkel, amelyekkel nem mindenki akar naponta többször is öblögetni.

Érdemes megnézni, mi van egy átlagos alkoholos szájvízben:

gyógynövény kert

Aqua - víz
Alcohol - alkohol
Sorbitol - szorbitol / édesítőszer
Poloxamer 407 - emulgeálószer / stabilan tartja a vizes és olajos össze-tevőkből álló keveréket
Benzoic Acid - benzoesav / tartósítószer
Sodium Saccharin - szacharin / édesítőszer
Eucalyptol - eukaliptuszolaj / ízesítő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő
Methyl Salicylate - metil-szalicilát / ízesítő, fertőtlenítő
Aroma - aroma (ismeretlen anyag)
Thymol - timol (illóolaj összetevő) / fertőtlenítő
Sodium Fluoride - nátrium-fluorid / erősíti a fogzománcot
Menthol - mentol / illat- és ízanyag
Sodium Benzoate - nátrium-benzoát / tartósítószer
Cl 15985 - színezék
Cl 42090 - színezék
A fenti felsorolásból 4 tétel tekinthető igazi hatóanyagnak (dőlttel jelöl-ve), a többi (a víz és az alkohol mellett) ízesítő-, színező- vagy tartó-sítószer.

A gyári készítmények kiváltására otthon is simán készíthetünk szájvizet, pontosabban olyan sűrítményt, amit öblögetéshez hígíthatunk. A kivá-lasztott néhány gyógynövény prímán termeszthető akár erkélyen is cserépben, de ha van kertünk, akkor még több lehetőségünk van. Az illó-olajat termelő növények szeretik a napfényt, de némelyikük elviseli a félár-nyékot és a szárazságot is. Addig pedig, amíg az első szüretig eljutunk, vehetünk a patikában vagy illatszerboltban szárított gyógynövényeket. 

gyógynövény kert

KÉP

A házi szájvíz előnye, amellett, hogy tudjuk, miből van, például az is, hogy menet közben folyamatosan kísérletezhetünk az ízekkel, illetve egyénre is szabhatjuk az összetételt: felnőttnek lehet alkoholos tinktúrát készíteni (ld. lent a leírását), míg a gyerekeknek alkoholmentes kivonatot vagy tea-sűrítményt, amely jégkockatartóban lefagyasztható, és öblögetés előtt forró vízzel gyorsan felolvasztjuk.

Milyen gyógynövényeket használhatunk és termeszthetünk a házi szájvízhez?

Menta (nyáltermelő, antiszeptikus)  
Melegigényes, télálló évelő, elviseli, ha csak fél napig süti a Nap. Egyszerűen termeszthető, vagyis különösebb gondozás nélkül akár egy cserépben a konyhaablakban is megél. Előnevelt példányt találunk a szupermarket zöldségrészlegén. A mentát érdemes homokkal és tőzeggel kevert, laza szerkezetű virágföldbe ültetni, mert a felszín alatt vízszintesen terjeszkedik a gyökereivel. Épp ezért érdemes inkább cserépben tartani a kertben is, mert hajlamos a burjánzásra. Hetente egyszer legalább locsoljuk meg, ha sok szép friss levelet szeretnénk. Télálló, azaz nem muszáj a cserepet ősszel bevinni a lakásba. Tavasztól őszig havonta egyszer tápoldatozzuk. Teához a szárított levelét használjuk.

Kamilla (görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus)
Fény- és melegkedvelő, de elviseli a félárnyékot, szárazságtűrő, van egyéves és áttelelő fajta is. Tápozás nélkül is szépen terem. Csak a virág tartalmaz illóolajat, bimbózástól kinyílásig egyre többet. A lecsípett virágok után másodvirágzás is lehetséges. A virágok egy rétegben szétterítve 4-5 nap alatt száradnak ki a napon. Teához a szárított virágot használjuk.

Kasvirág (echinacea) (immunerősítő, nyálkahártya gyógyító, gyulladás-csökkentő)
Április közepe után vethető szabadföldbe, igénytelen, szárazságtűrő növény, de nyáron hetente egyszer érdemes belocsolni. Kedveli a napsü-tötte helyet, a kissé meszes, középlaza talajt. A hatóanyagot legnagyobb mennyiségben a gyökere tartalmazza. A kasvirágot nem szabad 2 éven aluli gyerekeknek és kismamáknak fogyasztaniuk. Bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, érdemes rákérdezni a kezelőorvosnál. Teához a szárított szirmait használjuk.

Zsálya (gyulladáscsökkentő, baktériumölő, antioxidáns)
Melegigényes, szárazságtűrő évelő félcserje. Minél több fény éri, annál jelentősebb az illóolaj-tartalma. Ültetés előtt trágyával érdemes feljavítani a talajt. Magvetés április-májusban. Ha palántát ültettünk, már az első évben arathatunk: a fás részek feletti zöld hajtásokat levágjuk, kiszárítjuk és lemorzsoljuk róluk a leveleket. Teához a szárított leveleket használjuk. 

Rozmaring (gyulladáscsökkentő, görcsoldó)
Melegigényes évelő félcserje, elviseli a félárnyékot is. Szárazságtűrő, kedveli az enyhén meszes talajt és a szélvédett helyet. Érdemes palántát vásárolni, és azt kiültetni. Virágzáskor vagy közvetlenül utána gyűjtött levelében a legtöbb az illóolaj. Teához a szárított leveleket használjuk.

Citromfű (nyugtató és vírusölő)
Meleg- és fénykedvelő, szárazságtűrő, de aszály idején hetente érdemes meglocsolni, különben leáll a fejlődése. Évelő, de fagyérzékeny, télre a cserepet tegyük be a fűtetlen lépcsőházba. Palántát érdemes venni, má-jus közepén-végén kiültethető a kertbe (vagy kitehetjük az erkélyre). Augusztusban aratjuk, ehhez felére visszavágjuk a növényt. A leveleket azonnal kezdjük gyorsan szárítani (aszalóban, sütőben alacsony hőfokon), nehogy megbarnuljanak. Teához a szárított levelét használjuk.

Kakukkfű (gyógyítja a szájüregi gyulladást, fertőtlenítő, immunerősítő)
Meszes, sziklás talajt kedvelő, alacsony, örökzöld félcserje. Melegkedvelő, fényigényes. Magvetés márciusban (idén lehet áprilisban is, tekintettel az időjárásra), vagy palántát is kiültethetünk. Leveles hajtásait virágzás előtt gyűjtjük. Az illóolaj növényeket lehetőleg déli napsütésben gyűjtsük-szedjük, mert ez is fokozza az illóolaj-tartalmat.

Körömvirág (hámképző, immunerősítő, antibiotikus, baktérium- és vírusölő)
Napfény- és melegigényes, szárazságtűrő, egyéves lágyszárú növény (saját magát újraveti). Szereti a homokos, laza szerkezetű talajt. Március-áprilisban vethető. A virágokat csípjük le a növényről, hogy újakat hozzon. Ha túl kicsik az új virágok, vágjuk vissza a növényt. A virágokat azonnal kezdjük kiszárítani. Teához a szirmokat használjuk.

Ánizs (nyákoldó, görcsoldó, fertőtlenítő)
Mediterrán származású, ezért sok napfényt és meleget igényel, egy déli fekvésű erkély kiváló a számára. Márciustól május első hetéig vethető egyéves növény. Teához a magokat használjuk.

gyógynövény kert

KÉP

A fentiekből tetszés szerinti keveréket készítünk, nem is kell mindet felhasználni, de 3-4 legyen benne. Az első főzethez készítsünk egy olyan keveréket, amelyben mondjuk van 3 egység menta, 2 egység kamilla, 1 egység kasvirág vagy zsálya és 1/2 egység rozmaring (utóbbi nagyon karakteres ízű). 

Ha szeretnénk cukor nélkül kicsit édesíteni a házi szájvizet, tegyünk a keverékbe 1-2 egység rooibost, amellyel koffeinmentes, ízesítés nélkül is enyhén édeskés ízű tea főzhető. Érdemes a szájvízbe egy csipet sót is tenni, ezzel harmonizáljuk az ízeket, és természetes tartósítószerként is funkcionál. Használhatunk ízesítésre (és egyúttal hatóanyagként) karda-momot, fahéjat, koriandert, gyömbért, kurkumát is. A házi szájvíz készítés-ben az a szép, hogy kikísérletezhetjük azt a keveréket, amelyiket tényleg szívesen használ a család.

Alkoholos tinktúra készítése: 
Egy kis befőttesüveget félig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel, és először 0,5 dl forró vizet öntsünk rá, majd annyi vodkát, hogy legalább ellepje a keveréket, de inkább tele legyen a befőttesüveg. Zárjuk le, rázzuk össze, és tegyük hűvös, sötét helyre 4-6 hétre. Ezen idő alatt mindennap néhányszor rázzuk fel, hogy elősegítsük a hatóanyagok kioldó-dását. Az áztatási idő leteltével szűrjük le, és öntsük vissza a kimosott befőttesüvegbe. Csak annyit töltsünk ki belőle, amennyit éppen hasz-nálunk, öntsük egy gyógyszertári vagy más cseppentős flakonba. A befőt-tesüveget és a flakont is tartsuk hűtőszekrényben. A tinktúrából 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez, ezzel öblögessünk.

Alkoholmentes kivonat készítése:
Egy kis befőttesüveget harmadáig töltsünk meg a szárított gyógynövény-keverékkel. Öntsünk rá 1 rész forró vizet, hogy elindítsuk a hatóanyagok kioldódását. Töltsük fel az üveget 3 rész növényi glicerinnel. Mivel sűrű, egy kanállal alaposan keverjük el a gyógyfűvel. Jó erősen csavarjuk rá a fedelet a befőttesüvegre. Tegyük a lezárt befőttesüveget egy vízzel teli lábosba, és 72 órát kis lángon (85-90 Celsius-fok) melegítjük, de a gyógyfű-keverék ne forrjon föl! A vízzel teli lábast tehetjük villanysütőbe is, annak precízebben be lehet állítani a hőmérsékletét.
A glicerines áztatás melegítés nélkül is működik, de akkor szintén 4-6 hétig tart. A növényi glicerin nemcsak alkoholmentes, hanem édes is, ezt vegyük figyelembe a kivonat készítésekor. A kész oldat sötétbarna színű. Leszűrés után töltsük vissza a kimosott befőttesüvegbe, és csak annyit vegyünk ki belőle egy cseppentős flakonba, amennyit pár nap alatt elhasználunk. Tartsuk hűtőben. A kivonatból 15-20 cseppet adjunk egy pohár langyos vízhez.

Fagyasztott sűrítmény készítése:
Egy kis befőttesüveget negyedéig töltsünk meg a gyógynövény-keverékkel. Töltsük fel az üveget forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Utána szűrjük le, töltsük jégkockatartóba, és kihűlés után tegyük a fagyasztóba. Szájöblítéshez 1 teakockát adjunk 1 pohár meleg vízhez.


0
Tovább
20
nov/2012

Illatos biopapír óvja a zöldséget a rothadástól

Egyetlen ív jószagú, gyógynövénykivonattal kezelt papírlap megóvja a gyümölcsöket, zöldségeket a penészedésről. A FreshPaper nevű biopapír egy amerikai vállalkozó, Kavita Shukla találmánya. A papírlap a gyümölcsöstálba, kamrapolcra vagy a hűtő zöldséges fiókjába helyezve megakadályozza a penészgombák növekedését és a baktériumok elszaporodását.

Shukla szerint a papír létrehozásával az élelmiszerpazarlásnak igyekszik elejét venni. Az amerikai Természeti Erőforrások Védelmi Tanácsa (NRDC) szerint az Egyesült Államokban fogyasztási szokásoktól függően az élelmiszerek 30-50 százaléka a szemétben végzi. Egy átlagamerikai körülbelül 15 kilogramm élelmiszert dob ki havonta.

A gyógynövénykivonat összetétele titkos, és szabadalom is védi. Shukla annyit közöl a termék oldalán, hogy többek között görögszénát (Trigonella foenum-graecum L.) tartalmaz. A belsőleg gyulladáscsökkentő hatású gyógyszer népszerű fűszer és afrodiziákum a Közel-Keleten és Indiában. Kislányként Kavita Shukla is Indiában, a nagymamájánál tapasztalta, hogyan tarthatók frissen a termények egy bizonyos fűszerkeverékkel. A zöldségek rothadási folyamatait középiskolában kezdte tanulmányozni, majd kipróbálta, felszívja-e a papír a védő hatású növénykivonatot. Az ötlet bevált.

Egy 13-szor 13 centiméteres papírlappal kétszer-négyszer hosszabb ideig maradnak frissen a termények Shukla tapasztalatai szerint. Egy ív körülbelül három-négy hétig fejti ki hatását. Amint az illata gyengülni kezd, cserélni kell. A papír újrahasznosítható, lebomlik, sőt komposztálni is lehet. Az amerikai Whole Foods bioélelmiszer-boltokban kapható papírlap ára 0,62 dollár (136 forint). A 80 ívet tartalmazó csomag ára 52 dollár (mintegy 11 400 forint), postaköltséggel együtt – tény viszont, hogy itthon akkor számítana igazán zöld terméknek, ha helyben állítanák elő, vagy legalább nagy tételben importálnák.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum