A magyarországi élelmiszerboltokban általában zöldje nélkül kapható a cékla. Megvásároljuk a gumókat, hazavisszük, aztán pár nap után azt vesszük észre, hogy már 3-4 centire kihajtottak. Ezeket a leveleket le szoktuk vágni és kidobjuk -- óriási hiba, ugyanis a cékla levele rendkívül értékes "zöldség". Tél végén szervezetünknek szüksége van minden friss tápanyagra, a cékla levele gazdag vasban, ráadásul finom is. Én azt csináltam, hogy a gumókról levágott levélkezdeményeket egy tál vízben továbbhajtatom, amíg megfelelő méretűek lesznek a fogyasztáshoz. 

 

A levágott leveleket alaposan meg kell mosni, és salátacentrifugában leszárítani. A céklalevél fogyasztható nyersen apróra vágva zöldsalátával keverve. Ki lehet próbálni zamatosabb salátafélékkel kontrasztba hozva, mint az endívia, a cikória vagy a radicchio.

KÉP: Pexels

A céklalevelekből pesto is készülhet, olajjal, fokhagymával, sóval, borssal, kis parmezánnal és dióval összeturmixolva. Smoothie-t is turmixolhatunk belőlük almával, banánnal, áfonyával, illetve fagyasztott gyümölcsökkel (kajszi, málna) és zabpehellyel együtt.

KÉP: Pexels

Melegen is érdemes kipróbálni, ehhez a levél nyelét és a zöldjét külön aprítsuk össze. Kis olajon dinszteljünk meg salottahagymát és fokhagymát, adjuk hozzá a levél szárát és pároljuk 3-5 percig, majd forgassuk hozzá a zöldet, és azzal is pároljuk néhány percig.

KÉP: Pexels

Jól illik hozzá egy kis darált dió és petrezselyem vagy bazsalikom, illetve egy kanál tejföl vagy joghurt. Fogyaszthatjuk pirítóssal, pitával, de akár egy hétköznapi sült húsos szendvicsben is finom és egészséges.

365Zö