Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
04
márc/2023

Indul a barkács- és kertimunka szezonja: 10 tipp a balesetek megelőzéséhez!

Ha magunk vállalkozunk egy feladatra, akkor a testi épségünk megóvása éppoly fontos, mint a munka minőségi kivitelezése. Ehhez adunk most bevált tippeket.

kert otthon barkácsolás zajszennyezés baleset lakásfelújítás

KÉP: Pixabay


0
Tovább
24
jan/2023

A szobanövények a zajszennyezés ellen is védenek

Érdemes minél több növényt tartanunk a lakásban, mert számos kedvező hatásuk van, az egyik a zajszennyezés mérséklése.

KÉP: Pexels


0
Tovább
29
jún/2021

Négy fontos igény a Covid-19 utáni lakásépítésben

A koronavírus nagymértékben átalakította életünket, ideértve a munkát és a magánéletet. Teljesen világos, hogy a sok változás az otthonainkban is megjelenik. Nézzünk néhány fontos szempontot, amelyek befolyásolják a lakásunk kialakítását vagy átalakítását.

1. Beltéri zajszennyezés csökkentése

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

KÉP: Pexels

Amikor az embernek otthonról kell dolgoznia, de a szomszédságból minden behallatszik, akkor végül képtelen lesz a munkára. 2021 júniusának elején tartották az Amerikai Akusztikai Társaság 180. gyűlését. A rendezvényen Ayca Sentop Dümen és Konca Saher török kutatók előadásukban azt járták körül, mennyire befolyásolja az embereket a lakókörnyezeti zaj abban, hogy élvezni tudják az otthonlétet, illetve hogy ez miként befolyásolja a lakóépületek kialakítását. Nos, nem meglepő módon az derült ki kutatásukból, hogy ezzel a témával eddig alig foglalkoztak a szakértők. Pedig a környezeti zajszennyezés súlyos hatással lehet a testi és lelki egészségünkre. A beltéri zaj akusztikai jellemzőiről keveset tudunk, nem is igen veszik figyelembe a problémát a belsőépítészek, a kivitelezők, de még a vásárlók sem. Pedig a török kutatók azt állapították meg, hogy a lakókörnyezetből behallatszó zaj fokozza a stressz és a szorongás mértékét. Tenni kellene valamit ellene a jövőben.

2. Óriás erkélyek minden lakáshoz

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

KÉP: Dezeen

Számos történetet ismer mindenki arról, hogy a nagyvárosi emberek, akiknek még egy ablaknyitási lehetőség sem jutott a karantén alatt, sokkal rosszabbul viselték a bezártságot, mint azok, akik az erkélyükön ki tudtak alakítani egy kis szabadabb életteret. Amikor 2019-ben a franciaországi Montpellierben átadták a Sou Fujimoto által tervezett L'Arbre Blanc (Fehér Fa) nevet kapott 17 emeletes toronyházat (fenti képen), sokan csak hümmögtek a formája láttán: az épületben kialakított mind a 113 lakásnak önálló terasza van. Méghozzá olyan elrendezésben, hogy mindegyik teret hagy a másiknak, hiszen minden lakás más irányba néz. Némelyik terasz akár hét méter hosszú is lehet, és a belül kétszintes lakások erkélyeit lépcső köti össze. Fujimoto célja az volt, hogy a lakók egyszerre élhessenek kint is, bent is. Ráadásul az épület tetején panorámás tetőkert és bár is várja a lakókat (további képek a Dezeen névre kattintva nézhetők meg). A koronavírus miatt elrendelt home office biztosan kevésbé volt nyomasztó ezekben a lakásokban. Szóval, kedves építészek: társasházak esetén tervezzenek minden lakáshoz erkélyt!

3. Energiatakarékos berendezés

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

KÉP: Unsplash

Aki otthonról dolgozik, szomorúan tapasztalja, hogy a rezsije 30-50 százalékkal is megemelkedik. A járvány miatti kényszerű otthonlét idején megugrott a fűtésszámla, mint ahogy melegvízből és áramból is sokkal több fogyott. Ez sokakban megérlelte azt a gondolatot, hogy amint lehet, energiatakarékos berendezésekre cserélik le a régi készülékeket, illetve szerkezeti korszerűsítést is végeznek, például homlokzati hőszigetelést, nyílászárócserét. Érdemes igénybe venni a Magyar Mérnöki Kamara akár ingyenesen elérhető energetikai tanácsadását, amelyről abban a posztban írtam, ahol a függönyszigetelés kedvező hatásáról volt szó. Az energetikai tanácsadás abban segít, hogy ne vesztegess pénzt és időt olyan felújításra, ami kevesebbet hoz, mint amennyibe kerül. 

4. Kreatív belső elrendezés

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

Home office idején bármikor előfordulhat, hogy a következő egy órát online értekezleten töltöd, ahol jó lenne rendezett hátteret mutatnod a képernyőn. Ehhez hihetetlenül hasznos lehet egy hagyományos paraván, de a lapfüggöny is remekül leválasztja a teret. Amennyiben a következő években velünk marad az időszakosan vissza-visszatérő járvány és az emiatti bezárkózás, olyan lakberendezési ötletekre lesz szükségünk, amelyekkel a pillanatnyi igényeink szerint tudjuk átalakítani a lakóterünket. Ilyen például a fenti képen látható okospadló, amelyről korábban írtam.

A transzformer bútorok is nagy segítséget jelentenének a téralakításban, mint például a lenti falitükör, amely kihajtogatva ebédlőasztallá változik. Ilyen trükkökkel talán elodázhatod a lakáscserét is. 

otthon zajszennyezés koronavírus építészet lakásfelújítás konyha bútor

De a konyhában is sokkal-sokkal több időt töltünk a karantén idején, érdemes ennek felújítására is bevetni minden használható elképzelést. Mint ahogy az sem mindegy, hogy járvány idején miből készüljön a munkapult, vagy az is érdekes lehet, hogy már az amerikaiak is kezdenek kiszeretni az amerikai konyhából.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
06
nov/2020

Alzheimert és szellemi hanyatlást okoz a városi zaj

Mostanában sokan elsősorban azért járnak kocsival, mert attól tartanak, hogy a tömegközlekedési eszközökön nagyobb kockázattal kaphatják el a Covid-fertőzést. Magyarországon 2020. november 3-tól megint ingyenes a parkolás, ami azzal járhat, hogy tovább nő a forgalom és ezzel a városi zajszennyezés mértéke. Márpedig újabb kutatás igazolja, hogy a hosszan tartó városi zaj Alzheimer-demenciát és szellemi hanyatlást okozhat az idősebbeknek. A városi zajszennyezésbe beleszámít a közúti forgalom, a kötöttpályás járművek, a légiközlekedés, az ipari létesítmények és az építkezések zaja is.

Az Egyesült Államokban első alkalommal szervezett hosszú távú kutatás, az 1993-ban indult Chicago Health and Aging Project (Chicagói Egészségi és Idősödési Kutatás) felméréseiben Chicago déli részének tízezer lakosa vesz részt. A felmérések szerint a tartós zajterhelés nagyobb kockázatot jelent a fent említett kórok tekintetében, emellett az észlelés lassulását is okozhatja az idősebbeknél. Ezek a következmények egységesek voltak eltérő környezeti feltételek esetén is, továbbá függetlenek voltak a tesztalanyok társadalmi-gazdasági hátterétől.

gyaloglás városi életmód urbanisztika zajszennyezés közlekedés autó

KÉP: Pexels

A zajterhelés káros hatását egy korábbi, német kutatás is igazolta, amelyben 45-75 éveseket vizsgáltak, és hasonló eredményre jutottak. Egy angol kutatás 50-79 évesek alvás közbeni zajterhelését mérte, és 9 év elteltével szintén a demencia megjelenésének fokozódását állapította meg. 

Megelőző vizsgálatok elsősorban arra fókuszáltak, milyen hatással van a zajszennyezés a gyerekek fejlődésére. Nem meglepetés, hogy a városi zajban felnövő gyerekek körében fokozottan kell számítani arra, hogy lassabban fejlődnek, illetve nehézségeik lehetnek a tanulásban és a kognitív teljesítmény terén. 

Az evolúció során úgy lettünk programozva, hogy a hangos zajhatásokat veszélyként észleljük. Így például egy örömében sikítozó kisgyerek hallatán is összerezzenünk, veszélyérzetünk automatikusan élesedik. Míg természeti környezetben a zaj leggyakrabban pontszerű, hirtelen impulzus, a települési környezetben már ismétlődő vagy hosszan tartó jellegű. Az állandósuló zajterhelésre egyénenként eltérő módon reagálunk.  

gyaloglás városi életmód urbanisztika zajszennyezés közlekedés autó

KÉP: Pexels

A zaj akkor is zavarhat, ha ennek nem vagyunk tudatában: repülőtér mellett lakók vizsgálata során az derült ki, hogy még ha nem is ébredtek fel a fel- és leszálló gépek zúgására, sokuknál akkor is hirtelen vérnyomás-emelkedést, szaporává váló szívritmust, érösszeszűkülést és a stresszhormonok szintjének megugrását lehetett kimutatni az erős zaj hatására. Ráadásul ezek a veszélyes keringési problémák még órákkal később is fennálltak, illetve hosszú távon állandósultak, és ezzel egyeseknél hozzájárulhattak a 2-es típusú cukorbetegség, illetve stroke kialakulásához. 

A reptéri kutatás szerzője, Wolfgang Babisch, a Német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal zajkutatója szerint a zajszennyezéshez nem igazán lehet "hozzászokni", az ugyanolyan zavaró akár évek múltán is. Úgy látja, a különböző élethelyzetben vagy környezetben észlelt zaj eltérően hat: 85 decibel zaj nappal a munkahelyünkön enyhébb mértékben zavarja meg szervezetünk működését, mint 65 decibel zaj figyelmet igénylő feladat vagy pihenés közben, illetve 50 decibel zaj alvás közben. A szakértő számításai szerint a 446 millió lakosú Európai Unióban 56 millióan élhetnek olyan környezetben, amelynek átlagos zajszintje meghaladja az 55 decibelt, és így az egészségre ártalmasnak számít.

A Herman Ottó Intézet weboldalán elérhető Magyarország stratégiai zajtérképe. "A stratégiai zajtérkép nem csak egyszerűen egy térkép, hanem egy olyan információs adatbázis, amelyet nem mérések alapján, hanem a közúti, a vasúti, és a légi közlekedés, valamint az IPPC üzemek zajkibocsátását meghatározó paraméterek figyelembevételével, modellszámítással állítanak elő. Részleteiben nem tartalmaznak minden utcát, területet, ezért nem lokális, rövid idejű problémákra, hanem a nagy területet érintő, hosszabb időtávra jellemző zajterhelésekre koncentrálnak. A zajmutatók éves átlagértéket reprezentálnak", írják.

Budapest zajtérképe nappal:

gyaloglás városi életmód urbanisztika zajszennyezés közlekedés autó

És éjszaka:

gyaloglás városi életmód urbanisztika zajszennyezés közlekedés autó

Hát ezek eléggé hasonlítanak.

A közlekedési eredetű városi zajterhelés csökkentésére mindenki fel tudna sorolni legalább háromféle járművet, és akkor a méltatlanul mellőzött gyaloglást tényleg nem is említettem.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
29
ápr/2020

Pszt! Ecuadorban van a világ első csöndparkja

Ide szívesen elmennénk a karantén után: a dél-amerikai országban a Zabalo folyó mentén húzódó, 4 ezer négyzetkilométeres terület kapta a világ első csöndes vadonjának címét. Ide nem vezetnek országutak, nem engedélyezett az építkezés (lakóház céljára sem), és villanyvezetékek sincsenek. Itt csak a természet hangjai hallhatók, semmi más.

csendpark zajszennyezés

Kép: Quiet Parks International

A Vadon Csend Park (Wilderness Quiet Park) területe az őslakos cofán törzs tulajdonában van. Az alig kétezresre fogyatkozott népcsoport a csöndes turizmussal szeretné megvédeni szülőföldjét és kultúráját.



Hétköznapjainkat állandó zajban töltjük, kisebb-nagyobb hangerővel állandóan zakatol-zörög-zúg körülöttünk valamilyen gép, a hűtőszekrénytől a laptopon át a járműforgalomig. A zajszennyezés minden fajra negatívan hat, a természet csendje gyógyír lehet erre.

A Quiet Parks International szervezet szerint világszerte kijelölhetők olyan területek, amelyek alkalmasak volnának a csendes turizmusra. Magyarországon ilyen például a Hortobágy.

csendpark zajszennyezés

A szervezet szerint túraútvonalak, lakóövezetek, hotelek, közösségek is kérhetnék a csendes minősítést.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
08
okt/2019

Már az amerikaiak is kezdenek kiszeretni az amerikai konyhából

Az utóbbi évtizedekben világszerte trendet teremtett az amerikai konyhának nevezett lakberendezés, amely összenyitotta az előszobát és a konyhát az étkezővel és a nappalival. Pártolói nem győznek érvelni a világossága, szellőssége mellett, hogy milyen jó ez a háziasszonynak, aki végre nem érzi elvágva magát a családtól főzés közben, és fél szemmel az étkezőasztalnál leckét író gyerekekre is rálát. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Stílust teremtett Joseph Eichler amerikai modernista építész
Illusztráció: Curbed

Hát kábé ennyi pozitívumot lehet elmondani a nyitott konyháról, amelynek a hátrányait hosszasabban sorolhatjuk. Amerikában az 1990-es években kérdőjelezték meg először a hasznosságát, és azóta egyre gyarapodik a nyitott konyha ellenzőinek tábora. Kisebb családoknak, nyugdíjas pároknak, egyedülállóknak már egyáltalán nem ajánlják.

Például mert a jól szigetelt új lakásokból nem viszi ki a huzat a szagokat, hanem azok szétterjednek az egész lakásban. Vagyis az amerikai konyhában folyamatosan működtetni kell a páraelszívót, ami pazarolja az energiát, abból is a drágábbat, az áramot. A főzéssel járó rendetlenség kényszeressé teszi az állandó rendcsinálást munka közben. A mai világban ráadásul egyre kevesebbszer főzünk mindennap, és gyakran csak annyira használjuk a konyhát, hogy felmelegítjük a gyorsfagyasztott ételt, összedobjunk egy szendvicset vacsorára vagy kitálaljuk a házhoz rendelt pizzát: ezekhez egy mikró és egy asztal bőven elég. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Az amerikai konyhának nevezett térben össze van nyitva az előszoba, konyha, étkező és nappali Fotó: Dreamhomesource

Az összenyitott helyiségekből eltűnnek a falak, ezzel pedig egy csomó tárolási lehetőséget veszítünk: hova tegyük a könyvespolcot, mire függesszük fel a lapostévét vagy a családi fényképeket. Minél nagyobb a konyha, annál többet kell gyalogolni benne, pláne, ha rosszul van kitalálva a szekrények, mosogató, hűtőszekrény, spájz elhelyezése (ld. lenti ábra). Egy háromfogásos vasárnapi ebéd megfőzése után úgy érezheti magát a szakács, mintha lefutott volna egy fél maratont. De még nem pihenhet, mert ha padlófűtéses az amerikai konyha, akkor azt naponta össze kell porszívózni és felmosni. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Christine Frederick amerikai háztartási ökonómus, 1913-ban a Taylorizmus szellemében tervezte meg a hatékony konyhát, amely a jobb oldali rajzon látható: az A ábra az ételkészítés, a B a mosogatás-elpakolás munkafolyamatát mutatja. A pincéből (Cellar) és jégszekrényből (Ice Box) elővett élelmiszereket a fazekakat, fűszereket és konyhai kiegészítőket tároló konyhaszekrény (Cabinet), a tűzhely (Stove) és asztal (Table) között mozogva készíti el. Utána átviszi az étkezőbe (Dining Room) az asztalhoz (Table). Étkezés után a piszkos evőeszközök, tányérok és edények visszakerülnek a mosogatóhoz (Drain és Sink), majd megtisztítva a tálalószekrénybe (China). Bal oldalon a nem hatékony konyhai elrendezés látható. Forrás: ResearchGate

A zajokról már nem is beszélve: a mai otthonokban eleve sokkal kevesebb kárpit van, mint régen, vagyis nem nyeli el a páraelszívó, a robotgép, a mosógép, a botmixer, a kávéfőző kerregését, zörgését, zakatolását. Az eltérő intenzitású hanghullámok ide-oda verődnek a fényes felületű konyhaszekrény, a pult, a járólap, az ablakok és a határoló falak között, kiegészülve a tévében üvöltő reklámokkal és a gyerekek zsivajával -- valóságos akusztikai rémálom!

Az amerikai konyhás elrendezés mentálisan sem szerencsés: a főzés sokak számára intim művelet, lehetőség arra, hogy kikapcsolódjanak a napi robotból. Szükség van ehhez egy elzárt térre, ahol magunk lehetünk, szabadjára engedhetjük a kreativitásunkat, és élvezzük, hogy nagyon mást csinálunk, mint napközben a számítógép előtt. Az elején említettem, hogy milyen jó főzés közben rálátni a gyerekekre: ez csak a kicsikre igaz. A kamaszok ugyanis az iskolából hazajőve bemennek a szobájukba, és lehet, hogy vacsorára sem jönnek ki onnan. Vagyis néhány év után az anyuka ott találja magát egyedül a hatalmas konyhában, ami már inkább nyomasztó, semmint vonzó a számára. De az egy személy érdekében is be kell fűteni és világítani, ami pazarlás. Az amerikai konyha tehát se nem praktikus, se nem zöld.

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Tipikus konyhaberendezés az 1930-as évekből. Fotó: Henry Ford Museum

A régi időkben a konyha ugyanúgy "említhetetlen" helyiség volt, mint például a vécé, írja Kate Wagner amerikai építész a Citylab.com amerikai online építészeti folyóiratban. A módosabb házakban a konyha hátra került, az épület kert felőli oldalára, hogy közel legyen a verem, a spájz, a terménytároló melléképület, illetve hogy gyorsan ki lehessen szellőztetni a szagokat, ki lehessen dobni a hulladékot. Idegen nem léphetett a konyhába (ahogy a  hálószobákba sem), kizárólag a ház elülső szobáiba, mint a nappali vagy az étkező. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Régen gyakoribb volt a több generációs család is, a lakóházakban többen éltek, és szükségük volt privát térre, ami növelte a biztonság és a kontroll érzetét is, különösen a gazdasági világválság, majd a 2. világháború korszakában, ami után a hidegháborús paranoia következett. A helyiségek összenyitása helyett a minél több szoba volt divatban, ez jelképezte a család vagyonát is: a hálószobák mellett volt dolgozószoba, könyvtárszoba, zeneszoba stb. A gazdagabb családokban a villanyvilágítással együtt megjelent a vezetékes víz és a csatorna, ezekkel pedig a fürdőszoba és a mosókonyha.

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Amerikai konyha 1957-ből, étkezősarokkal kiegészítve.
Fotó: Maynard L. Parker, Huntington Gyűjtemény

Eleinte legfeljebb a nappali és az étkező volt összenyitva, a nagyobb helyiségben lehetett a vendégeket fogadni. Aztán a fogyasztói kultúra megváltoztatott mindent: a háziasszonytól valósággal elvárták, hogy minél többet vásároljon és dobjon ki, ez a fajta pazarlás pedig pozitív, elnéző megítélést nyert, mondván,  serkenti a gazdaságot. Ez a szemlélet egyesült a technológiai fejlesztésekkel, mint a légkondicionálás és a beépített tűzvédelmi rendszer. Ekkortól költözhetett át a konyha a ház másik oldalára, fogalmaz Wagner. Ráadásul a konyhakert helyét elfoglalta a garázs, nem lehetett már onnan belépni a házba.

Az "open floor plan", azaz nyitott térrendezés sokáig legfeljebb ajtók nélküli elrendezést jelentett, és csak az utóbbi 25 évben módosult falak nélküli elrendezésre. Csakhogy a globális felmelegedés enyhítése érdekében jócskán csökkentenünk kellene az energiafogyasztásunkat, ehhez pedig sokkal alkalmasabb a zárt konyha, figyelmeztet Wagner. A zárt konyhával ugyanis nem kell hűteni vagy fűteni olyan helyiségeket, amelyek nincsenek használatban, illetve az ajtók becsukásával kint vagy bent tarthatjuk a meleget és a hideget. 

amerikai konyha zárt konyha zajszennyezés otthon energiatakarékosság

Itt az idő, hogy visszatérjünk a régi korok zárt konyháihoz.
Fotó: Ismeretlen szerző, 1940-46,
Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtár Archívum

A szakértő szerint a legjobb a zárt konyhában, hogy a többi szobában lévő családtagnak is ad valamit: csendet, tiszta levegőt és privát teret. Az embereknek ősidőktől fogva igénye, hogy olykor elvonulhassanak egy nyugodt zugba, de azért ne szigeteljék el magukat teljesen. "Néha az igazi szabadság abban nyilvánul meg, hogy felhúzunk egy-egy falat", foglalja össze Kate Wagner amerikai építészkritikus.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
01
feb/2017

A természet hangjai segítenek elviselni az egyterű irodát

A 20. század vége felé vált népszerűvé az egyterű iroda, amelyben a dolgozók nem külön szobákban, hanem egyetlen nagy térben, legfeljebb iratszekrényekkel, paravánokkal vagy növényekkel elválasztva végzik munkájukat. Ezt az elrendezést a főnökök nagyon kedvelik, mert egy pillan-tással átláthatják a munkatársakat, illetve könnyebb egy gyors meetinget lebonyolítani, vagy a módosuló igényekhez alkalmazkodva átrendezni a termet.

munkahely munkahelyi egészség zajszennyezés

KÉP

A dolgozók viszont általában ki nem állhatják a "lóistálló"-nak gúnyolt egyterű irodákat, és nemcsak azért, mert nulla privát szférájuk van, például mindenki rálát a monitorukra. Ennél nagyobb gond az állandó és idegtépő háttérzaj: a kollégák beszéde, a telefoncsörgés, a padló dobogása, a különféle kütyük bimbammolása. Képtelenség a saját munkánkra figyelni, közben pedig nem is haragudhatunk a többiekre, amiért zavarnak bennünket.

munkahely munkahelyi egészség zajszennyezés

KÉP

Erre azt ajánlották a szakemberek, hogy a zajt oltsák ki egy másik zajjal: ezt nevezik fehérzajnak. Modern anyukák ismerik a fogalmat, ez ugyanaz, mint amikor a nyűgös gyereket vinni kell egy kört az autóval, hogy a motor duruzsolása megnyugtassa, vagy amikor kiderül, hogy a bömbölő baba a hajszárító zúgásától azonnal elalszik.

A zajszennyezés elnyomására, a hangmaszkolásra használhatunk állandó frekvencián zümmögő mesterséges fehérzaj-generátort (okostelefonra is letölthető appként), de egyesek szerint ez az állandó erős zaj hallás-károsodást okozhat. 

Az újabb kutatások szerint sokkal jobbat teszünk magunknak, ha idegeink kivasalása érdekében a természet hangjaihoz fordulunk. A patak-csobogás, tengermorajlás, az eső dobolása vagy a fák lombjának susogása olyan fehérzajok, amelyek javítják a dolgozók hangulatát, fokozzák koncentrálóképességüket és munkateljesítményüket, miközben elnyomják a távolabb álló-ülő kollégák beszédét vagy más zavaró hanghatást.

munkahely munkahelyi egészség zajszennyezés

GIF

Jonas Braasch, Alana Deloach és Jeffrey Carter, az amerikai Renssealer Politechnikai Kutatóegyetem munkatársai nemrég szabadalmaztatták is az általuk kidolgozott módszert, amelynek lényege, hogy a különféle természetes zajokat meghatározott hangerővel alkalmazzák egyterű irodákban hangmaszkolásra, a szabvány szerint 45-48 decibeles erősséggel több forrásból sugározva.  

Aki szeretné a természetes zajcsillapítást kipróbálni, letölthet okostelefonjára ilyen alkalmazásokat, a Youtube-on is talál válogatásokat, vannak meditációs oldalak ingyen letölthető hangklipekkel (Google-keresés: "free nature sounds"), illetve meghallgathatja Jean-Michel Jarre klasszikusát, az eső és viharhangokat is tartalmazó Equinoxot.

Egy másik kutatás arra világít rá, hogy az Y-generáció (1980-1999 között született) tagjainál csak akkor érdemes bevetni a természetes hangokból álló teljesítményfokozót, ha vannak ehhez kapcsolódó kellemes emlékeik-élményeik a gyermekkorukból. A nagyvárosi környezetben felnőtt fiatalokra nem szabad olyat erőltetni, ami idegen lehet tőlük – még akkor sem, ha ez a természet.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum