Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
19
szept/2023

A legszuperebb elektromos kerékpár újdonságok, plusz egy csodabogár

A nyár folyamán több elektromos kerékpár újdonságról lehetett hallani, ezeket gyűjtöttük csokorba - egy vicces meglepetéssel.

közlekedés elektromos kerékpár kerékpár városi életmód légszennyezés akkumulátor

KÉP: Pixabay


0
Tovább
19
máj/2023

Így néz ki, ha a svédek is beszállnak a villanyautók gyártásába

Nem, nem lapraszerelt, de kicsi, mégis biztonságos, valamint újrahasznosítható a premier előtt álló svéd villanyautó - az ára pedig egészen barátinak ígérkezik.

elektromos autó környezetvédelem légszennyezés városi életmód

KÉP: Luvly O


0
Tovább
21
nov/2022

Legalább 8 hiba, amit ne kövess el, ha télen kerékpárral közlekednél

Napsütéses és száraz hidegben télen is élmény lehet a kerékpározás, főleg, ha nem követed el az alábbi hibákat.

kerékpár tél városi életmód

KÉP: Pexels


0
Tovább
16
nov/2022

Radiátoros fűtésnél így csökkentheted a számlát akár 25 százalékkal

A mostani energiatudatos helyzetben nagyon nem mindegy, hogy milyen állapotban vannak otthonodban a radiátorok. Nézzük, mivel tudnád javítani a helyzetet!

energiatakarékosság tél otthon fűtés takarítás

KÉP: Pixabay


0
Tovább
30
aug/2022

Itt a legújabb bérelhető elektromos jármű: a dobozos tricikli

Jobb, mint egy elektromos kerékpár vagy roller, mert esőben is remekül használható, de közben meg annyi idő alatt fel lehet tölteni, mint egy laptopot.

KÉP: NimbusOne


0
Tovább
20
aug/2022

Hatékony és szép belső falszigetelés újrahasznosított anyagokból

Mostanában azoknak is eszükbe jut a falszigetelés, akiknem ez nem áll módjukban, például mert társasházban élnek, és vagy nincs rá pénze a lakóközösségnek, vagy a műemléki jelleg miatt ez nem egyszerű. Ilyenkor jönnek elő a belső falszigetelésre vonatkozó tippek, legalább a nyílászárók körüli falakon.

otthon hőszigetelés városi életmód VOC

KÉP: FormUsWithLove


0
Tovább
03
nov/2021

5 tipp a szobanövények téli gondozásához

A legszebb szobanövény is tönkremehet télen, mert hiába van kellemes melegben, bármikor jöhet egy fagyos huzat, amitől megfázik. Arról nem beszélve, hogy alig kap természetes fényt, aminek kedvezőtlen hatása van a túlélésére. Nézzük, mivel segíthetünk, hogy kibírja tavaszig!

KÉP: Urban Plant Growers

1. Fokozzuk a fényt
Pótoljuk a fénymennyiséget lámpával, esetleg egy tükröt is a cserép mellé tehetünk, hogy fölerősítse a fényviszonyokat. Alufóliával borított kartonpapírból készíthetünk V-alakú paravánt a növény köré, ezzel a nappali fénymennyiséget is fokozzuk, egyúttal meggátoljuk a huzatot. Amikor LED-fényforrást választunk, az legyen teljes spektrumú LED (Full SPectrum LED), amely ideális a növényeknek. Egy időzítőt is mellé tehetünk, amin beállítjuk a szükséges óraszámot a világításhoz.

KÉP: World of Flowering Plants

2. Ne habozzunk metszeni
Ha sárguló van barnás levelet látunk a növényen, vágjuk le egy éles metszőollóval. Ettől nemcsak egészségesebbnek fog látszani a növény, hanem megakadályozzuk, hogy a száradó levél fenntartására energiát pazaroljon a növény. Meg lehet próbálni szénsavmentes ásványvízzel vagy vízszűrő kancsóban meglágyított vízzel locsolni a növényt, mert okozhat levélsárgulást a kemény csapvíz túl magas kalciumtartalma is.

KÉP: Pexels

3. Ügyeljünk az ablakra
Azt gondolnánk, hogy a legtöbb napfényt az ablakpárkányon kapja a növény, tehát muszáj odatenni. Amennyiben azonban huzatos az ablak, az ártalmas lehet a növényre. Keressünk olyan helyet, ahol nem fenyeget ez a veszély. 

KÉP: Unsplash

4. Óvatosan az öntözéssel
A legtöbb növény kevesebb vizet igényel a téli hónapokban. Igen ám, de ha túl meleg van a lakásban, plusz a központi fűtés miatt száraz a levegő, akkor elképzelhető, hogy nem hetente egyszer, hanem ötnaponta igényli a növény a vizet. Minden öntözés előtt dugjuk be az ujjunkat a földbe, és csak akkor locsoljuk meg a növényt, ha tényleg száraznak érezzük a földet. Tápoldatozni sem feltétlenül kell a tél folyamán, és a földjüket sem szabad most kicserélni.

KÉP: Unsplash

5. Növeljük a páratartalmat
A fűtött lakás páratartalma akár 10-20 százalékra is visszaeshet, miközben a növények a 40-60 százalékot kedvelik. Érdemes ezért lágy vízzel hetente egyszer, lehetőleg reggel megpermetezni a leveleiket. A neten tanácsos lecsekkolni, hogy a növényeink közül melyik igényli a páratartalom növelését, mert nyilván egy sivatagi eredetű kaktusznak nem lesz rá szüksége.

365Zö


0
Tovább
04
okt/2021

Alkalmazkodik használója magasságához a jegyautomata

Úgy néz ki, mint egy lapát nélküli Dyson-ventilátor, de közben ez egy jegyértékesítő automata. Mindannyian szenvedtünk már a tömeg-közlekedésben vagy parkolóban azzal, hogy vagy túl magasan, vagy túl alacsonyan volt az automata. 

tömegközlekedés közlekedés urbánus életmód városi életmód urbanisztika

A Coinvenience fantázianévre hallgató automata a brit Loughborough Egyetem hallgatóinak (Harry Rigler, Katy Finch, Reuben Williams, Omar Alqasem, Bianca Tartaglia) vizsgaprojektje, a társadalmi érzékenységgel párosuló formatervezés jó példája. 

tömegközlekedés közlekedés urbánus életmód városi életmód urbanisztika

Az automata hidraulikus motorja fel-le mozgatja a készüléket, a megfelelő magasságba.

tömegközlekedés közlekedés urbánus életmód városi életmód urbanisztika

A jegyautomata ovális fémháza védi a készüléket, egyúttal a beépített világítás tökéletes megvilágítást nyújt, illetve a fémház árnyékot is vet a készülékre, hogy megakadályozza a monitor becsillogását.

tömegközlekedés közlekedés urbánus életmód városi életmód urbanisztika

Természetesen a feliratok Braille-írással is kitapinthatók. 

via YankoDesign

HKZs


0
Tovább
12
szept/2021

Itt egy totális módszer az elektromos rollerek megregulázására

Míg Magyarországon a KRESZ módosításával kívánják az elektromos rollereket, pontosabban azok használóit szabályozni, az Egyesült Államokban egy ennél valószínűleg hatásosabb módszert terveznek bevezetni: a távellenőrzést. 

közlekedés elektromos roller mikromobilitás városi életmód városi közlekedés

Amióta csak megjelentek az utcákon, azóta jelentenek kisebb-nagyobb problémát az elektromos rollerek. Nyilván beletelik egy időbe, amíg mindenki megtanulja megfelelő módon használni ezeket az úgynevezett mikromobilitási eszközöket. A "megfelelő" alatt értendő, hogy nem lépi túl a sebességhatárt, nem hajt fel olyan útra, ahová nem szabad, továbbá biztonsági felszereléssel védi a vezető testi épségét. 

Ezek közül az első kettőt központilag is szabályozni készül Amerikában a Link elektromosroller-kölcsönző vállalat. Olyan új rendszert vezet be elektromos rollerjainál, amely rögzíti az útvonalat, megakadályozza a vezető szabálytalan haladását, és akár a megállásig is lassíthatja a rollert. A cég képviselői szerint ezzel el lehet érni, hogy az e-rolleresek csak a számukra engedélyezett útvonalakon és sebességgel közlekedjenek. A Link üzemeltetője, a Superpedestrian ezért megvásárolta a Navmatic mikroközlekedési biztonsági startupot, amelynek segítségével valós időben lokalizálhatja és korrigálhatja e-rollerjeinek haladását.

közlekedés elektromos roller mikromobilitás városi életmód városi közlekedés

Nem fordulhat tehát elő olyan, hogy valaki a bérelt e-rollerrel mondjuk olyan szakaszon hajt fel a járdára, ahol ezt nem szabad, vagy hogy például forgalommal szemben, illetve járművek között szabálytalanul haladjon. Az e-rollerek bérlőit vezetési stílusuk alapján minősíti és árcsökkentéssel díjazza a rendszer, de a notórius szabályszegőket akár ki is zárhatja a további bérlésből. 

"Így próbáljuk megvédeni azokat a kiszolgáltatott személyeket, akikre veszélyes lehet az e-rolleres közlekedés, nevezetesen a gyalogosokat, a fogyatékkal élőket, valamint a babakocsisokat. Jelenleg 0,7 másodperc a rendszerünk reakcióideje" - azaz szabálytalan vezetés észlelése esetén a Navmatic szoftver ennyi idő után képes beavatkozni. A Superpedestrian év végéig még 50 ezer e-rollert tervez gyártani, de decemberig mindegyiket felszereli az új ellenőrző rendszerrel.

Más kérdés, vetik fel a terv ellenzői, hogy az elektromos rollerek a szabad közlekedés megtestesítői, és ezt a szabadságot ellehetleníti ez a központi ellenőrzés és irányítás.

via FastCompany, Superpedestrian, TechCrunch

HKZs


0
Tovább
06
szept/2021

A menetszéltől világít az új kerékpárlámpa

Most őszintén, mikor van szükségünk világításra a kerékpáron? Hát menet közben. Éppen erre lesz jó a még fejlesztés alatt álló új kerékpárlámpa, amelynek elemét a menetszél tölti. A projekt Andy Bestenheider, a New York-i The New School művészeti és kutatóegyetem hallgatójának fejéből pattant ki, aki úgy gondolta, ezt a teljesen hétköznapi tárgyat is újra lehet gondolni a környezettudatosság jegyében. 

kerékpár szélturbina megújuló energia városi életmód közlekedés

Így született a Vento kerékpárlámpa, amely túlmutat önmagán, hiszen az energiaforrás megkérdőjelezésével a jövő zöld technológiáit vetíti elénk. Az utóbbi években a megújuló energiatermelés mindenki számára ismert fogalommá vált. Ez a kerékpárlámpa kicsiben is képes arra, amit nagyobb léptékben már megszoktunk. 

kerékpár szélturbina megújuló energia városi életmód közlekedés

A menetszél által töltött kerékpárlámpa úgy néz ki, mint egy miniatűr szélturbina, és úgy is működik: a haladás közben keltett szél hatására forog. Ezt a mozgási energiát a generátor elektromágneses indukció révén alakítja elektromos árammá, amelyet az akkumulátor tárol és a lámpa működéséhez használ. 

kerékpár szélturbina megújuló energia városi életmód közlekedés

A készülék újrahasznosított alumíniumból és plexiből készülne. Kényelmesen elhelyezhető a kormány közepén. A tervek szerint nemcsak egyenletes fényt, hanem villogót is lehet rajta kapcsolni. A 3D-modellezés után a gyártása akár a következő hónapokban elindulhat. 

via YankoDesign

HKZs


0
Tovább
«
1234

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum