Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
31
júl/2018

Egyetlen fa annyival hűti a környezetét, mint két klímaberendezés

Képzeld a fákat párakapuknak! Minden fa annyival hűti a környezetét, mint két lakossági klímaberendezés, olvasható a Yale Egyetem által publikált tanulmányban, amely a legújabb kutatásokat összegzi. A fák levelei a transpirációnak nevezett párologtatáshoz az energiát a környezettől vonják el, ezzel hűtik a fa körül a levegőt. Minden fa naponta több száz litert is elpárologtathat, és ennek van olyan hatása, mint két klímaberendezésnek.

erdőirtás csapadék globális felmelegedés klímaváltozásfa klímaváltozás

Párás erdő az észak-brazíliai Pico da Neblina Nemzeti Parkban.
Fotó: Peter Van Der Sleen, Leeds Egyetem

A párakibocsátásnak fontos szerepe van a csapadékképződésben is, csak eddig kevés figyelmet fordítottak erre. A fák megannyi párakapuként vagy inkább szökőkútként működnek: a talajból felszívott vizet a levelek pórusain keresztül kibocsátják a levegőbe. A nagyobb erdők párakibocsátása amolyan égi folyóvá áll össze a magasban, és az erdőtől távoli vidéken hullhat le a csapadékként. 

Méghozzá igen távol is: például Amazónia kibocsátása az Egyesült Államokban, Kelet-Európa kibocsátása Kínában. Az Afrika szívében elterülő Kongó dzsungeleiből származik az Etióp-magasföldön lehulló csapadék 30-40 százaléka. Tehát ha az eredeti élőhelyen erdőirtás miatt csökken a fák száma, akkor az több ezer kilométerre okozhat aszályt. Egyre több kutatás foglalkozik a korábban nem értett vagy elhanyagolt témával, vagyis hogy ha tönkreteszik a világ nagy trópusi erdőövezeteinek vízgazdálkodását, az más kontinensen, más országokban lévő mezőgazdasági termőterületeken okozhat veszteséget. 

Az iskolában azt tanultuk, hogy bolygónkon a csapadék az óceánok párolgásával képződik. Kezd kiderülni, hogy ez csak részben, főleg a tengerparti területeken igaz: erdők nélkül a kontinensek belső területei sivatagok volnának. Oda ugyanis "újrahasznosított" csapadék jut, vagyis ami korábban lehullott csapadékként, és folyókból, tavakból visszapárolgott a levegőbe, illetve ennél is nagyobb mértékben a növények, jelesül az erdők által kibocsátott -- ezek a párafelhők a szelek szárnyán jutnak el a szárazföldek belsejébe. Minél messzebbi az a terület, annál többszöri újrahasznosítási ciklus kell a végül ott lehulló csapadékhoz.

Becslések szerint a Föld növényzete naponta 200 köbkilométer vizet párologtat a bolygó légkörébe. Ennek tizedét egyedül az Amazonas vidéke. Régen úgy vélték, hogy azért esik sok eső a Kongó és az Amazonas vidékén, mert a világnak ezen a területeit csapadékbőség jellemzi. Csakhogy kiderült: az erdő miatt esik ennyi eső, mert a trópusi vidékeken a legintenzívebb a transpiráció. Erdők híján az Amazonas vidéke már rég olyan volna, mint a Szahara. 

Az Amazonas vidékén lehulló csapadék harmada a fák párologtatásából származik. Sőt, az amazonasi erdők párakibocsátása az amerikai Középnyugaton hulló csapadék 50 százalékát teszi ki! De lehet, hogy az erdőirtás miatt megváltoznak a nagy légáramlatok, és a felszálló pára nem Amerika, hanem Európa felé indul, és Nagy-Britanniában okoz özönvízszerű esőzést, mint néhány éve.

Még egy érdekesség a Yale-tanulmányból: kétszer annyi eső esik egy olyan légtömegből, amely az előző napokban dús növénytakaró fölött haladt át, szemben az olyan levegővel, amelyet gyér növényzet fölött fújt át a szél. 

erdőirtás csapadék globális felmelegedés klímaváltozásfa klímaváltozás

Így néz ki a tarvágás Szumátrán, ahol a világon a legnagyobb ütemben zajlik az erőirtás. Fotó: Aulia Erlangga / Flickr

Az erdőirtás évente 10 százalékkal növeli a globális felmelegedés ütemét, mert annyival kevesebb széndioxidot kötnek meg a fák. De a fák kivágásának van "nem-CO2" klímahatása is, amelyek nemcsak lokálisan, hanem globálisan is intenzíven befolyásolják az időjárási viszonyok alakulását. Például a fák olyan illékony anyagokat is kibocsátanak, amelyek a levegőben lebegve visszatükrözik a napsugarakat, ezáltal hűvösebbé teszik a környezetet. A kivágott erdők területét leggyakrabban mezőgazdasági művelésbe veszik, ami önmagában is óriási légszennyezéssel jár. 

1850 óta a klímaváltozás mértékének 40 százalékáért a tömeges erdőirtás okolható. Még ha most azonnal beszüntetnénk a kőolaj, szén és földgáz felhasználását, a trópusi vidékek erdőirtása miatt 2100-ig 1,5 Celsius-fokkal nőhet a globális felmelegedés. Szumátrán például a pálmaolajhoz tarra vágott területeken 2000 óta az átlaghőmérséklet 1,05 Celsius-fokkal nőtt, míg az eredeti növényzettel borított területeken "csak" 0,45 fokkal.

Minden fa számít. Közeledik az ősz, a faültetés ideje, már most kezdd el tervezgetni, hogy a kertedben mit tudnál ültetni, hogy hűvösebbé tedd a környezedet.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
29
júl/2018

Az öreg, sprőd törülköző újra puha lesz ökomosással

Nincs rosszabb, mint amikor a leégett bőrödet végigkaristolja az ezeréves törülköződ. A "dörzsi törcsi" problémát ökomosással gyorsan megszüntetheted. Az alábbi mosási útmutató kifejezetten a frottír törülközők mosására szolgál, más textileket moss úgy, ahogy neked tetszik.

Multicoisas

Először is mitől lesz sprőd a törülköző?
Például attól a zeolit nevű ásványtól, amit a mosóporhoz adnak vízlágyító adalékként, illetve ez képezi a vízlágyítóporok alapját is. A zeolit megköti a víz keménységét okozó, a vízben oldott formában található ásványi anyagokat, csakhogy a kicsapódott kristályok megtapadhatnak a mosógépben lévő textil szálain.

Mivel mosd a törülközőt?
Ami engem illet, általában por alakú mosószert szoktam használni, de törülközőmosáshoz alkalmasabb a folyékony mosószer, mert jobban feloldódik a vízben. Viszont ne a szokásos mennyiséget használd, bőven elég a fele. Ne felejtsd el átállítani a mosószeradagolót folyékony mosószerre! Folyékony mosószerből nagyjából 3-4 evőkanálnyi, illetve normál mosóporból 3 púpozott evőkanálnyi, amit alaposan oldj fel egy pohár vízben. Én az egyik illatszerbolt saját márkás folyékony babamosószerét használom a törülközőkhöz. Amennyiben felültöltős mosógéped van, indítsd el a mosást, várd meg, amíg feltölt a dob vízzel, aztán amikor már feloldódott benne a mosószer és a szódabikarbóna, pillanatstoppal állítsd le a gépet, és tedd bele a törülközőket.

Kell adalék a mosószerhez?
Igen, de a vízlágyításhoz ezúttal ne a szokásos vízlágyítószert használd, hanem szódabikarbónát. Az enyhén lúgos kémhatású szódabikarbóna is remekül lágyítja a vizet, ugyanakkor maradéktalanul feloldódik, tehát nem csapódik ki a frottírbolyhokon, mint a zeolitos vízlágyítószer. A szódabikarbónának egyéb előnye is van: szagtalanítja a textilt, eltünteti a foltokat. Egy átlagos törülközőmosáshoz 2 zacskóval, azaz 100 grammot adj.

Kell-e előmosás?
Ha nagyon koszos vagy durva felületű a törülköző, egy éjszakára érdemes szódabikarbónás vízbe beáztatni: egy lavór vízhez legalább 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát adj. Vagy géppel is végezhetsz előmosást: 3 csomag, azaz 150 gramm szódabikarbónát töltsd a mosószertartályba, az öblítőszeresbe meg 1 deciliter 20 százalékos ecetet.

Hány törülközőt lehet egyszerre mosni?
Egyszerre legfeljebb 2-3 törülközőt moss, vagyis maximum félig töltsd meg a mosógép dobját, függetlenül attól, hány kilót bír kimosni a gép. Ez azért fontos, hogy alaposabb lehessen az öblítés. Fontos: törülközőmosáskor ne tegyél be mást a dobba, mert a gombok és cipzárak tönkretehetik a frottírt.

Milyen hőfokon moss?
A frottírkelme a túl magas hőfoktól tönkremehet, mert elvékonyodnak, eltöredeznek a bolyhok szálai. Mosási kísérleteim során az derült ki, hogy a 20 Celsius-fokos, vagy legfeljebb 30 fokos mosás a megfelelő. Ezzel energiát is megtakarítasz. Attól sem kell tartanod, hogy esetleg szennyeződés vagy bacik maradnak a törülközőben, erre jó a szódabikarbóna, ami a víz lágyításával fölerősíti a mosószer hatását. 

Mennyi ideig tartson a mosás?
Ha van ökomosás funkció a mosógépeden, használd azt: ennek lényege, hogy kevesebb energiát használ a mosáshoz, viszont tovább tarrt: átlagos időtartama 3 óra körül van. Mivel most kevesebb mosószert használsz, a piszkos törülközőket érdemes 2-2,5 óráig lötykölni, de az enyhén szennyezetteket elég 1,5 óráig mosni.

Mivel öblítsd a törülközőket?
Frottírhoz ne használd a szokásos öblítőszert, mert annak az a hatásmechanizmusa, hogy bevonatot képez a szálakon. Ez kiváló minden más textil esetében,  de csökkenti a frottír nedvszívó képességét. Törülköző öblítéséhez használj 20 százalékos ecetet: ebből 1 decilitert tölts az öblítőszeradagolóba (valószínűleg pont ennyi az űrtartalma a Max jelzésig).

Hogyan szárítsd meg a törülközőket?
Ha már ennyit fáradtál a mosással, ne tedd tönkre az eredményt. Ezért a kicentrifugázott törülközőket ne tűző napon szárítsd, hanem árnyékban. Teregetés előtt alaposan rázd ki őket, hogy felbolyhosodjanak. Amennyiben van szárítógéped, alacsony hőfokra állítsd, aztán a törülközőket vedd ki, amint elérik a 80 százalékos száradási fokot, és a végére teregesd ki őket. A frottírt nem szabad vasalni sem, ha nagyon muszáj, egy kicsit gőzöld meg a vasalóval.

Hogyan tárold a törülközőket?
Nem hajtogatva, hanem feltekerve: ennek lényege, hogy megőrizze a frottír levegős bolyhosságát. A törülközőt hosszában félbehajtod, és lazán feltekered. A szekrényben ezeket a hengereket nem egymásra fektetve tárolod, mert akkor laposra nyomják az alsókat. Ezért a hengereket állítsd egymás mellé, mint a könyveket. Így könnyebb is átlátni a készletet és kivenni a tisztát.

Milyen gyakran kell törülközőt mosni?
A kéztörlőt akár naponta is kell cserélni, a zuhanyozás után használt fürdőlepedőt 3-4 törülközés után, de legkésőbb hetente. A kéztörlőt ne félbehajtva tedd a törülközőszárító rúdjára, mert úgy nehezebben szárad, amiatt viszont felszaporodhatnak benne a baktériumok. A törülközőt két csipesszel rögzítsd a rúdon, úgy teljes hosszában tud száradni két használat között. A szárazság azért fontos, mert az elpusztítja a baktériumokat és a gombákat. Ha van a családban varrni szerető családtag, kérd meg, hogy varrjon füleket a kéztörlő csücskeire, úgy könnyen felhúzhatod a tartórúdra.

HKZs

Figyelem:
Bár már az első ökomosásnál tapasztalni fogod, hogy puhább lett a törülköző, ám az évek során a szálak között felhalmozódott ásványi és egyéb anyagmaradványok eltávolításához kell 3-4 mosás. Légy türelmes, sikerülni fog!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
24
júl/2018

Figyeld az állatokat, jósold meg az időjárást!

Amilyen változékony az idei nyár, jobban teszed, ha a mobilodon olvasható meteorológiai hírek helyett inkább körbekémlelsz és fülelsz -- lehet, hogy pontosabban megmondod,  milyen idő várható.

Sokat mosakszik a macska
A macska füle különösen érzékeny a légnyomás változására, tehát a rosszra forduló időjárás előre jelzésére. Párás időben többet viszket is a macska bőre, azért is mosakszik-vakarózik.

Füvet eszik a kutya
Egy elmélet szerint ez is rossz idő közeledtére utal, aminek előjeleit a kutya a hasában érezheti, és emiatt azt hiszi, beteg lesz, vagyis muszáj egy kis füvet csipegetnie. Egyesek szerint a füvet amolyan savlekötő, illetve hánytató hatása miatt eszik a kutyák.

Alacsonyan repülnek a madarak
A rovarok az eső elől igyekeznek védett helyre jutni, tehát alacsonyabban repülnek. A párás levegőben el is nehezülhet a hártyás szárnyuk. Azok a madarak pedig, amelyek ezekkel a rovarokkal táplákoznak, szintén alacsonyabbra ereszkednek a táplálékszerzéshez. Hasonlót jelez, ha a nem vízi madarak "fürdőznek".

Nyugtalanul futkos vagy lábhoz bújik a kutya
A távolban már dörög az ég, legfeljebb te még nem hallod. A kutya viszont már igen, és ha fél a vihartól, a gazdihoz iparkodik védelemért. 

Előjönnek a csigák és földigiliszták
Mindkét jelenség közelgő esőt sejtet. Mivel mindkét állatfaj bőre nyálkás, napsütés esetén nem láthatjuk őket, mert a melegben kiszáradnának, annál inkább aktívak az eső előtti párás időben.

Összeáll a csorda
Ha a csordában, nyájban, gulyában élő állatok összetömörülnek, és egy irányba fordulnak, onnan vihar várható.

Többet csípnek a szúnyogok
Ha közeledik a csapadék, a légnyomás esik, amitől a melegvérű emlősök bőre fokozottan párologtat. Ennek leegyszerűsítve az az oka, hogy a testükön belül magasabb marad a nyomás. Ettől viszont intenzívebb lesz a testszag. Ezt megérzik a vérszívók, és máris lecsapnak -- ránk is.

Földön hempereg a kutya
Akárcsak bennünket, a kutyát is erősebben kínozzák a bolhák és más vérszívók vihar előtt. Tehát ez a jel ugyanazt jelenti, mint az előző.

Tollászkodnak a tyúkok, porban fürdenek a verebek
Ugyanaz az oka, mint az előbbinek, illetve a macska mosakodásának.

Sok madár ül a telefonvezetékre
Közeli tájon vihar várható, és az onnan idesereglett madárcsapat megpihen arra az időre, amíg elvonul a vihar. De az a rossz idő hozzád is megérkezhet.

Feljönnek a víz felszínére pipálni a halak
Szintén az eső közeledtét jelzi, mégpedig azért, mert a légnyomásesés miatt a vízben lévő oxigén a felszín alatt dúsul fel, ezért a halaknak fel kell jönniük a mélyebb vízrétegekből.

A hálója közepében ül a pók
Ez szép idő közeledtére utal: a a pók nyugodtan üldögél a hálója közepén, te is indulhatsz a strandra.

Egyfolytában madárszót hallasz
Burukkolnak a galambok? Trillázik egy pacsirta? Szépen fütyül a rigó? Akkor derűs idő várható.  

Nem kuruttyolnak a békák
Mivel a kétéltűek főleg eső előtt szoktak hangosan brekegni, ha elcsendesülnek, akkor nyugodt idő várható.

Este sok denevér repked
Szép, csendes éjszaka várható, hasonló reggellel. Ezért még késő este is bőven rajzanak a különféle rovarok, ezért látsz sok denevért is.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.
 


0
Tovább
18
júl/2018

Így barkácsolj gyorsan napelemes vízmelegítőt a kerti pancsoláshoz

Amilyen változékony az idei nyár, kell egy kis rásegítés a kertben felállított medencének a megfelelő vízhőmérséklethez. Ezt persze jó lenne olcsón megúszni, minimális eszközigénnyel és áramfogyasztással. Itt jönnek képbe a házilag összebarkácsolható vízmelegítő rendszerek -- egy délután kell csak az összeállításukhoz, elkészítésükhöz. Három módszert ajánlunk, a harmadikat fogják legjobban szeretni a gyerekek!

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Yatmandu/Flickr

1. Öntözőcsőből
Mérések szerint minimum 4-5 fokkal emeli meg a medence vízhőfokát ez a műanyag csőrendszer. A fekete színű cső eredetileg kerti öntözőrendszerekhez használt lágy polietién cső, amely 10-30 méteres bundban kapható. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Kell hozzá egy búvárszivattyú, és már mehet is a keringetés. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

LiveDan330

Részletes leírás angol nyelven ide kattintva elérhető.

Az öntözőcsöves rendszert ennél szebben is el lehet rendezni a medence környezetében:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Mildevco

Ha van kapacitásod mindig a Nap járásának megfelelően állítani a szerkezetet, rögzítsd a csövet egy OSB-lapra:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

ClanMan

Sőt, ha van egy sufni, annak a tetejére is fel lehet kanyarítani a csőkígyót, csak legyen elég erős a tetőszerkezet. Így láthatatlan a melegítőrendszer, és nem is foglal helyet a kertben:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

MartinMakes

Na de ha már tetőre tetted a csöveket, lehet tartósabb és esztétikusabb rendszert is kialakítani kemény polietilén csőből:

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

The Casual Traveler

2. PET-palackból
Az újrahasznosítás királya leszel ezzel a megoldással. Itt a kemény műanyag csövek köré üres ásványvizes palackokat húztak, és az egész rendszert egy OSB-lapból készült doboz tartja egyben. A PET-palackokban gyorsan felmelegszik a levegő, így duplán emeli a csőben keringő víz hőmérsékletét. Sőt, a palackokat is be lehet festeni feketére vagy fekete műanyagfóliával borítani a hatás fokozása érdekében. Ehhez a rendszerhez is kell búvárszivattyú.

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Paksc

3. Hulahopp-karikából
Ennél zöldebb nem lehetsz: ez a vízmelegítő áram nélkül működik, igaz, hatásfoka gyengébb. Viszont viccesen néz ki! A hulahopp-karikákhoz rögzítsd fekete műanyag kukazsákból vágott korongokat, és már dobhatod is a víz tetejére. Igazi 2in1 megoldás, ugyanis a víz melegítése mellett megakadályozza, hogy a vízbe falevelek hulljanak. 

újrahasznosítás PET-palack műanyag vízmelegítés napenergia zöldenergia

Insteading


Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
15
júl/2018

Télen csak etted, nyáron kenjed is a mézet!

Leégett a vállad a Balaton-átúszás során vagy a tengerparti nyaraláson száraz szalma lett a hajadból? A virágméz egy sor apróbb nyári probléma enyhítésében segít, legyen szó egészségről vagy szépségápolásról. Fontos a méz minősége: csakis megbízható termelőtől vásárolj mézet, amit nem "szaporítottak fel" cukorsziruppal. Így biztos lehetsz abban, hogy a valódi virágméz hatóanyagai enyhítik a panaszaidat. A méz hidratáló, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású. Ha akarod, nyáron is használhatod belsőleg, erre is kapsz pár tippet a cikkben.

méz leégett bőr házi gyógymód természetgyógyászat bőrápolás

Balansiya

1. Nyugtatja a napégett bőrt
Természetes gyógymódot csakis enyhe esetben szabad használni, ha rákvörösre égtél, feltétlenül menj orvoshoz. De ha tényleg enyhe bőrpírról van szó, azt a gyulladácsökkentő hatású mézzel kúrálhatod a következő módon: 5-6 percig hűtsd le a piros bőrt hideg vízbe áztatott és kicsavart törülközővel, majd kend be fele-fele arányban vízzel hígított mézzel, és fedd be egy gézlappal 1-2 órára. Utána öblítsd le a mézet a bőrödről. A leégett bőr nem fog lehámlani, ha csak rövid ideig vizezed be, tehát zuhanyozni, pakolást rátenni oké, de kádban áztatni nem ajánlott. A leégett bőrnek sem a túl meleg, sem a túl hideg víz nem tesz jót, ezért ne akard a vizes pakolás hatását jéggel fokozni. Viszont a nedves törülközőt 5-10 percre beteheted a hűtőbe. A méz bőrnyugtató hatását fokozhatod, ha nem vízzel, hanem aloe vera géllel vagy lével hígítod.

2. Feszesíti az arcbőrt
Az erős napsugárzás miatt előjött ráncocskák ellen nincs jobb az egyperces mézes arcmasszázsnál: nedvesítsd be az arcodat, fél kiskanál mézet masszírozz be a bőrödbe, majd hideg vízzel öblítsd le. Utána használd a szokásos arckrémedet. Napi használat esetén egy hét múlva már látszik a hatás. A méz enyhén hámlasztó hatású is.

3. Elmulasztja a pattanásokat
A piros dudorokra fülpiszkával kenj egy kis mézet, és hagyd rajta 1 órát, majd mosd le. Naponta 2-3 alkalommal ismételd a pattanás elmúltáig. Lehetőleg olyankor csináld, amikor a kezelés ideje alatt nem kell kimenned a szabadba, mert ne feledd, a méz illata vonzza különféle rovarokat, köztük a darazsakat.

4. Selymesíti a hajat
Az uszoda klóros vizétől vagy a tengerparti nyaralás során kiszáradt, töredező hajvégekre gyógyír az enzimekben és vitaminokban gazdag méz: hajmosás előtt nedvesítsd be a tincsek végét, kend be őket mézzel, majd 10 perc múlva mosd meg a hajad a szokásos módon. Csinálhatod úgy is, hogy 1 evőkanál mézet 2 evőkanál növényi olajjal (leginkább kókuszzsírral) keversz össze, és ezt használod a hajad alsó kétharmadán, 20 perc után moss hajat. A tenyeredbe öntött samponhoz is adhatsz egy kiskanál mézet a dupla hatás érdekében.

méz leégett bőr házi gyógymód természetgyógyászat bőrápolás

Sushasannews

5. Fényesíti a hajat
Szintén hasznos a szalmává száradt haj visszahidratálására, ha 1 teáskanál mézet feloldasz 1 liter langyos vízben, majd hajmosás után ezzel öblíted át a hajadat. Nem kell kimosni! A hajad szép fényes lesz tőle, a szálló pihehajak lesimulnak. 

6. Nyugtató-lazító fürdőhöz
Sportolás után kiváló hatású, ha egy kád középmeleg vízhez adsz 2 evőkanál mézet és 10 csepp levendula illóolajat. A méz hidratálja a bőrödet, miközben a levendula oldja az izomgörcsöket. A mézet érdemes előtte egy bögre vízben feloldani.

7. Energetizál
Közvetlenül edzés, bringázás, túrázás előtt fogyassz el 1 evőkanál mézet: a fruktóz-glükóz keveréke energialöketet ad a sportoláshoz, a benne lévő antioxidánsok és vitaminok erősítik a szervezetedet.

8. Alvásserkentő
Lefekvés (és fogmosás) előtt egy teáskanál méz elfogyasztásával arra serkented a szervezetedet, hogy jobban hasznosítsa a napi táplálékban (főleg a tejtermékekben és fehérjékben) lévő triptofánt -- ez a hatóanyag álmosító, nyugtató hatású.

9. Mérsékli a másnaposságot
Odacsaptál a fesztiválozásnak? Semmi vész, kezeld a másnapot mézzel: a benne lévő, gyors felszívódású cukrok azonnal a véráramba kerülnek, és így helyreáll a közérzeted.

10. Megszünteti az utazási betegséget
Az autózás, hajókázás során fellépő kóválygást, hányingert kúrálja a Mindent gyógyító házi gyömbérszirup, amelynek egyszerű elkészítését a nevére kattintva olvashatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.
 


0
Tovább
12
júl/2018

Biztos, hogy jó helyre teszed a dolgokat a hűtőben?

Mindjárt kezdődik a meccs, és még mindig csak langyos a sör? Vagy hétvégére barátokat vársz, de megromlott a grillezéshez vett hús? Akkor nem jó helyre teszed az ételeket, italokat a hűtőben. Ez nemcsak bosszantó, hanem óriási pazarlás is.

Egy négytagú család évente átlag 14 ezer alkalommal nyitja ki a hűtő ajtaját. Nyáron még a klímás lakásokban is melegebb van, mint télen, ez pedig megterheli a hűtő motorját. Plusz nyáron egyébként is gyakrabban nyitogatjuk az ajtót (például hideg italt, fagyit veszünk elő, több mindent teszünk be stb.), tehát többet dolgozik a hűtő alapjáraton is. 

A hűtőszekrényben 3-4 Celsius-fok legyen a hőmérséklet. A megfelelő hőmérséklet ellenőrzéséhez egy pohár vízbe állíts egy konyhai hőmérőt, tedd a poharat 5-8 órára a hűtőszekrény középső részére, majd ellenőrizd a kijelzőt. A fagyasztóban mínusz 16-18 foknak kell lennie.

A hűtőajtóban ne tarts tejet!
Mindenki odateszi a tejet, pedig a hűtőajtóban nincs egyenletesen alacsony hőmérséklet a gyakori nyitogatás miatt. A meleg viszont nem kedvez a tejnek, még akkor sem, ha UHT. A hideget igénylő ételeket és italokat, mint a tej, tojás, hús (és persze a sör) a hűtőszekrény felső polcaira, ott is a hátfalhoz közel kell tenni. De ne érjenek hozzá a hátfalhoz, mert fagyási foltok alakulhatnak ki rajtuk.

hűtőszekrény ételhűtés nyár ételpazarlás

The Kitchn

Mit tartsd a hűtőajtóban?
Például az újkrumplihoz vett csokor petrezselymet egy pohár vízbe állítva, egy papírzacskóval lazán lefedve. Vagy a ketchupot, vizet, gyümölcslevet.

Meg kell-e tisztítani a zöldséget?
Ha hazaérve megmosod a zöldségeket és gyümölcsöket, mielőtt betennéd őket a hűtőbe, alaposan itasd fel róluk a nedvességet egy konyharuhával, és szétpakolva hagyd őket a pulton vagy asztalon teljesen megszáradni. Máskülönben pillanatok alatt elkezdenek penészedni a hidegben. Így is érdemes egy papírtörülközőt betenni abba a zacskóba, amelyikben vannak, hogy felszívja a hűtés során képződő nedvességet.

A kinyitott konzervvel mi legyen?
Vannak olyan kaják, például a konzervkukorica, hámozott paradicsom, löncshús, amiből maradhat másnapra is. Ezeket tedd át egy tiszta befőttesüvegbe, és tekerd is rá a fedelét. Ha a konzervdobozban hagyod a kaját, annak másnapra konzervdoboz íze lesz, ráadásul vagy magába szívja a többi étel szagát, vagy az ő szagát szívja be a többi étel.

Mit ne tegyél és mit tegyél a hűtőbe?
A kenyérből és más pékáruból, süteményből kiszívja a nedvességet a hűtő, úgyhogy hamar morzsássá válnak. A paradicsomnak, dinnyének, töknek, burgonyának, hagymaféléknek, citrusféléknek megváltozik az íze és állaga a hűtőben. Banánt, nektarint, barackot, körtét is csak akkor tegyél be a hűtőbe, ha túl érett, és félő, hogy elkezd rohadni. A banán héja megsötétedik a hideg hatására, de a belseje nem változik. Az almának viszont jobb a hűtőben, mint a konyhaasztalon. 

Hova tedd a frissen vásárolt ételt?
Hát a hűtő hátuljába. A többnapos, de még ehető maradékokat pedig előre. Így azonnal látod és nem felejted megenni őket, ergo nem is penészednek meg és nem kerülnek a kukába. Ha már annyit költöttél a megvásárlásukra és annyit dolgoztál a megfőzésükkel, ne legyen belőlük hulladék.

Mibe csomagold a maradékokat?
Nálunk gyakorlatilag minden kisebb-nagyobb befőttesüvegekbe kerül. Az alufóliába vagy zsírpapírba tekert dolgok ugyanis valahogy láthatatlanná válnak, és csak jóval a megromlásuk után kerülnek ki a hűtőből.

Mi mennyi ideig tartható el a hűtőben?
Darált húsos étel: 3-4 napig, felvágott: 3-5 napig, főtt-sült tőkehús és baromfi: 3-4 napig, levesek 4-5 napig (tésztabetét nélkül!), krémes sütik 1-2 napig, egyéb sütemények 2-4 napig, pizza 3-4 napig, főtt rizs vagy tészta 3-5 napig, friss zöldsaláta 1-3 napig, főt vagy sült krumpli 3-5 napig, főtt vagy sült zöldség 2-4 napig, főtt tojás 5 napig.
Ezek hozzávetőleges számok, ha bármit kétségesnek látsz, ne edd meg!

Hogyan segíts a hűtődnek nyáron?
A vezető amerikai termékbiztosító cég statisztikája szerint júliusban romlanak el leggyakrabban a hűtőszekrények. Ezt megelőzheted néhány alapszabály betartásával:
Kéthetente porszívózd vagy töröld le a hátulsó kondenzációs rácsot, hogy jobb legyen hőleadás. (Ehhez erre a rövid időre áramtalanítsd a hűtőt.) Ugyanebből az okból nyáron húzd el egy kicsit a faltól a hűtőt, hogy jobban szellőzzön. Rendszeresen tisztísd az olvadékvíz elvezető nyílást (a hűtőben belül hátul alul középen van) egy hurkapálcával vagy szívószállal. A hűtőszekrény alatti csepptálcát is érdemes néha kitakarítani. 
Ne tegyél meleg ételt a hűtőbe. Ne tömd tele a hűtőt. Ne hagyd nyitva az ajtót sokáig: először gondold végig, mit is akarsz kivenni vagy betenni, és csak utána nyisd ki. 
A no-frost hűtőket is évente egyszer le kell olvasztani. 
Ami az ajtó szigetelését illet: csukj rá egy ötszáz forintos papírpénzt az ajtóval a keretre. Ha a pénzt könnyen ki tudod húzni, akkor már elgyengült a szigetelőcsík, érdemes lenne cserélni vagy az ajtó zsanérját megigazítani.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább
09
júl/2018

Mobilappon a hűs helyek és ingyenes ivókutak Párizsban

Most jó turistának lenni a francia fővárosban: csak letölti az ember az EXTREMA Paris nevű valósidejű okostelefonos alkalmazást (iOS/Android), és máris láthatja, a közelében hol van ingyenes vagy fizetős hűsölési lehetőség. Az ingyenesek közé tartoznak az árnyas parkok, templomok, bevásárlóközpontok, a fizetősek közé pedig az uszodák, légkondicionált múzeumok stb.

A párizsi önkormányzat az állami egészségügyi szervezettel és a meteorológiai tévécsatornával karöltve 822 nappal elérhető és 152 éjjel elérhető hűvös helyet listázott, de az alkalmazás puszta felsorolásnál többet tud. Egyrészt hőmérséklet szerint is különbséget tesz a hűsölésre ajánlott kültéri helyek között: az a területet mutatja a legsötétebb zölddel, ahol legalább 50 százalék a fák és bokrok aránya. Tehát eszerint például a Rue des Écoles és a Rue Monge kereszteződése mentén álló Paul Langevin tér hűvösebb hely, mint a közelben elterülő, méretre sokszor nagyobb Luxemburg-kert. 

Az alkalmazás mutat 565 szabadtéri helyet, 36 uszodát, 25 párakaput (brumisateur) és 196 múzeumot, könyvtárat, templomot. Az ingyenes ivókutakat kék cseppek jelzik, az ingyenes pancsolási helyeket (baignade gratuite) világoskék úszó piktogram, az uszodákat és strandokat (piscine) sötétkék úszó piktogram, az árnyékos szabadtéri helyeket, például szezonális pergolákat (ombrière fraîche) napernyő, a múzeumokat és könyvtárakat (musée, bibliothèque) lila négyzetes, a templomokat (lieu de culte) narancs színű kör alakú szimbólum jelzi. 

A La Pétillante-nak nevezett, pink színre matricázott ingyenes ivókutakból szénsavas víz csapolható. Egyelőre csak 8 van a városban, de lesz minden kerületben. A párizsi önkormányzat a rengeteg ingyenes kúttal szeretné több vízivásra ösztönözni a helyieket, egyúttal csökkenteni a mindent elárasztó műanyag palackok mennyiségét.

SBS

Sok téren áll hagyományos Wallace-ivókút, legfeljebb az arra járók nem tudják, hogy nem csak szobor, hanem friss ivóvíz is jön belőle.

Paradise Found Around

Érdemes kipróbálni a legújabb hűsítő helyet, a Gare de Lyon előtt épített 10 személyes fedett padot, amelyet a Szajnából idevezetett vízzel hűtenek: az ülés és háttámla mögötti csövekben cirkuláló víz kellemes érzetet kelt. 

Nemcsak emiatt vezetik ide a Szajna vizét: a városban 70 kilométeres csatornahálózatot üzemeltetnek abból a célból, hogy a bizonyos középületeket (például a Louvre múzeumot) és irodákat környezetbarát módon hűtsenek.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

 


0
Tovább
07
júl/2018

Így csomagolj könnyen a nyaralásra - és még zöld is!

Ha repülővel mész nyaralni, érdemes kabinbőrönddel utazni, mert azt kézipoggyászként felviheted a fedélzetre. Ennek sok előnye van: nem kell vonszolni egy behemót bőröndöt, nem tűnik el az átszállás során, nem lopják ki belőle a kedvenc pólódat vagy parfümödet, sőt még a vámos is gyorsabban átenged a vizsgálaton. Ha kisebb és egyszerűbb a csomag, csökken a nyomasztó stresszfaktorok száma is, és végtére ezért mész nyaralni, nem igaz? Tény viszont, hogy a (légitársaságtól függően) 44-63 literes kisbőröndbe kevés holmi fér.

utazás csomagolás úti ruhatár

Wikipedia

De kérdezd meg magadtól: valóban szükséged van sok cuccra? A nyaralás során muszáj kilépned a komfortzónádból, ez érinti a csomagolást is. Az a vicces, hogy a kisméretű kabinbőrönd egyúttal a legzöldebb megoldás, hiszen a kevesebb poggyász miatt könnyebb repülőgép kevesebb károsanyagot bocsát ki a levegőbe az út során. 

Mire nem lesz szükséged:
Hajszárító, fényképezőgép, strandtörülköző, magas sarkú cipő, esernyő, térkép, útikönyv, villanyborotva, epilátor, edzőcucc, hajsütővas stb.

utazás csomagolás úti ruhatár

The Travel Intern

Mire lesz szükséged:
Útlevél + fénymásolata a bőröndben, jegyek vagy kinyomtatott bizonylatok, biztosítási papírok (SOS telefonszámokkal), okostelefon + töltő, fejedre árnyékoló kalap vagy sapka, bankkártya + némi készpénz és apró, körömvágó olló és reszelő, napszemüveg és tokja, fülhallgató, pár biztosítótű. Ez egy alaplista, lehetnek egyéni eltérések.

Egészségügyi készlet:
Fájdalomcsillapító, folyékony ragtapasz spray (fertőtlenítő és seblezáró hatású, drogériában kapható), tekercses átlátszó ragtapasz (patikában kapható, úgy néz ki, mint a cellux, sarokra, kézre, bárhova jó, és nem látszik), hasmenés és rosszullét elleni tabletták, fogamzásgátló vagy óvszer, szokásos gyógyszerek.

Tisztasági készlet:
Tusfürdő helyett vigyél szappant, samponból, testápolóból, krémből vegyél utazóméretet, vagy mind helyett használd a szállodai piperét: lehet, hogy nem a te perfekt illatod, de egy hétre megteszi. Borotválkozáshoz átmenetileg jó lesz a szappan és eldobható borotva. A hajformázó cuccokat (zselé, hab, spray) hagyd otthon, regeneráló hajbalzsamot viszont vigyél, pláne, ha tengerpartra mész. Vigyél egy kis mosóport a szennyes cuccok kilögyböléséhez, de a szállodai tusfürdő is megteszi. Kell még fogkefe, fogkrém, dezodor, napozószer, napozás utáni nyugtató testápoló. Sminkből csak a minimum, úgysem fogsz ezzel törődni harmadik nap után. A körömlakkozást még indulás előtt végezd el.

A ruhatár összeállítását egyszerűsíti, ha színkódban gondolkodsz: akkor tudod a legkevesebb ruhát a legtöbbféleképpen felvenni, ha színben egységesen visszafogottak vagy jól harmonizálnak egymással. Ha nagyon akarod, egy-két feltűnő színű nyakkendőt vagy kendőt csomagolhatsz, azok nem jelentenek pluszsúlyt és nem foglalnak sok helyet, de színesítik a ruhatáradat. Ne feledd, hogy például Olaszországban nem engednek be templomba, ha kilátszik a vállad vagy a térded. Ez férfiakra is vonatkozik. Ilyenkor jó férfiaknak a cipzáras szárú nadrág, illetve nőknek a nagy kendő, amit másnap a strandra is használhatsz a csípőd köré tekerve szárongnak. Esernyő helyett vigyél kicsire összehajtogatható esőkabátot.

Ruha férfinak 1 hétre:
1 lecipzározható szárú hosszúnadrág, 1 fürdőnadrág, 1 zakó, 2 ing, 1 könnyű pulóver, 2 hosszú ujjú póló, 2-4 rövid ujjú póló, 1 farmer, 3 pár zokni, 3 alsónadrág, 1 öv, 1 esőkabát.
Ezek közül párat már az utazás során viselsz.
+ max. 3 lábbeli: papucs vagy vízicipő vízpartra, kényelmes szandál utazáshoz és városnézéshez, zárt cipő estére.

utazás csomagolás úti ruhatár

Creditwalk

Ruha nőnek 1 hétre: 
2 nyári ruha, 2 ujjatlan top, 1 hálópóló, 1 hosszú ujjú blúz vagy póló, 2 rövidujjú póló, 1 szoknya, 1 hosszú farmer vagy vászonnadrág, 1 rövidnadrág, 1 leggings, 1 kardigán vagy pulóver, 1 könnyű blézer, 3 bugyi, 2 melltartó (1 sötét, 1 testszínű), 2 pár zokni, 1 öv, 1 esőkabát, 1 nagy kendő. Ezek közül párat már az utazás során viselsz.
+ max. 3 lábbeli: papucs vagy vízicipő vízpartra, kényelmes szandál utazáshoz és városnézéshez, csinos szandál vagy balerinacipő estére.

Ne feledd: hagynod kell egy kis helyet a bőröndben még a kiutazáskor, hogy pluszköltség nélkül haza tudd hozni a családtagoknak, barátoknak vásárolt szuveníreket.

Ami a csomagolást illeti, batyuzással tudod a legtöbb ruhát legkisebb méretre összehajtani úgy, hogy ne gyűrödjenek közben. Erről itt látsz egy hasznos videót:

Ennek lényege, hogy a leginkább gyűrődős darab (zakó) van legkívül, utána jönnek az ingek, aztán a hosszú ujjú pólók, nadrágok, pulóverek, rövid ujjú pólók, és a csomag magja a kicsire összehajtogatott alsónadrágokból és zoknikból áll. Egyszerű, hatékony csomagolási módszer!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum