Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
29
ápr/2020

Pszt! Ecuadorban van a világ első csöndparkja

Ide szívesen elmennénk a karantén után: a dél-amerikai országban a Zabalo folyó mentén húzódó, 4 ezer négyzetkilométeres terület kapta a világ első csöndes vadonjának címét. Ide nem vezetnek országutak, nem engedélyezett az építkezés (lakóház céljára sem), és villanyvezetékek sincsenek. Itt csak a természet hangjai hallhatók, semmi más.

csendpark zajszennyezés

Kép: Quiet Parks International

A Vadon Csend Park (Wilderness Quiet Park) területe az őslakos cofán törzs tulajdonában van. Az alig kétezresre fogyatkozott népcsoport a csöndes turizmussal szeretné megvédeni szülőföldjét és kultúráját.



Hétköznapjainkat állandó zajban töltjük, kisebb-nagyobb hangerővel állandóan zakatol-zörög-zúg körülöttünk valamilyen gép, a hűtőszekrénytől a laptopon át a járműforgalomig. A zajszennyezés minden fajra negatívan hat, a természet csendje gyógyír lehet erre.

A Quiet Parks International szervezet szerint világszerte kijelölhetők olyan területek, amelyek alkalmasak volnának a csendes turizmusra. Magyarországon ilyen például a Hortobágy.

csendpark zajszennyezés

A szervezet szerint túraútvonalak, lakóövezetek, hotelek, közösségek is kérhetnék a csendes minősítést.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
28
ápr/2020

Újrahasznosítás kiMAXolva: építsünk felhőkarcolót repülőkből

Idén is meghirdette az amerikai eVolo fenntartható és innovatív építészeti magazin a felhőkarcoló-pályázatát, amelyen egy legószerűen összeállítható kórház győzött, mindjárt be is mutatjuk, de a dicséretet kapott tervezők között szerepel a címben említett terv:

eVolo Skyscraper fenntartható építészet városi környezet urbanisztika újrahasznosítás

A 737 MAX Tower a világ talán leghírhedtebb repülőgépmodelljét hasznosította újra. A Boeing 737 MAX repülőgép azután került a címlapokra, hogy kiderült, szoftverhiba okozhatta kétszer is a lezuhanását. A tragikus esetek után az egész 737-széria kérdésessé vált. Több ország kitiltotta légteréből a 737-eseket, a Boeing próbálja megoldani a problémát, de felfüggesztette a gyártást. Viszont eddig elkészült több ezer MAX. Közben beütött a koronavírus-járvány, vagyis nem lehet tudni, meddig maradnak földön a repülők. "Mi legyen azokkal a MAX-okkal, amelyeket már legyártottak?", kérdezte egymástól Victor Hugo Azevedo és Cheryl Lu Xu designer, és a többit meg lehet nézni a tervükön.

eVolo Skyscraper fenntartható építészet városi környezet urbanisztika újrahasznosítás

És ahogy említettem a bevezetőben, íme az első helyezett: Epidemic Babel, az egészségügyi sürgősségi felhőkarcoló.

eVolo Skyscraper fenntartható építészet városi környezet urbanisztika újrahasznosítás

Két fő előnye van: az egyszerű kontrukció és a gyors reagálási lehetőség. A kínai D Lee, Gavin Shen, Weiyuan Xu, Xinhao Yuan tervének központi eleme a függőleges acélstruktúra, amelyre a megfelelő ellátódobozokat lehet felszerelni az egészségügyi személyzet igényeinek megfelelően. A dobozok előre gyártottak, csak a helyszínre kell szállítani őket. Az Epidemic Babel kicsit olyan, mint a konténerekből épített mobilkórház vertikális kivitelben, csak ez a tervezők szerint gyorsabban (5 nap alatt) és olcsóbban megépíthető volna. 

eVolo Skyscraper fenntartható építészet városi környezet urbanisztika újrahasznosítás

A fenti tervek nagyíthatóan, illetve további csodás tervek a 2020 eVolo Skyscraper Competition oldalon láthatók a névre kattintva. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
27
ápr/2020

Lézeres gravírozástól a fémfelület instant bacigyilkossá válhat

Korábban már volt szó arról, hogy azért nem szabad kidobni a rézkilincseket, mert ez az egyszerre hétköznapi és különleges fém antibakteriális hatású, sőt, a koronavírus is akár 4 óra alatt elpusztul rajta. Most itt egy kapcsolódó hír: az amerikai Purdue Egyetemen kifejlesztettek egy olyan lézeres gravírozási megoldást, amellyel a fémfelület sokkal gyorsabban válik hatékonnyá. Lényegében a gravírozott rézkilincs azonnal képes volna elpusztítani a kórokozókat, írják a kutatók az Advanced Materials Interfaces szakmai folyóiratban. Állításuk szerint a hatékonysághoz nincs szükség a környezetre és emberre veszélyes fertőtlenítőszerekre vagy gyógyszerekre sem.

lézeres gravírozás koronavírus MRSA réz

Gif: Purdue University/Erin Easterling

Az újfajta felületen eddig baktériumokkal kísérleteztek, és sikerült bizonyítani, hogy pusztán a gravírozott felületi struktúra pillanatokon belül megöli még az MRSA szuperbaktériumokat is: az érdesítés megnöveli a felület méretét, aminek révén nagyobb az esélye annak, hogy a felületre érő kórokozók megsérülnek és elpusztulnak. Persze a baktériumok óriási méretűek a koronavírushoz képest. 

A lézeres gravírozási technológiát eredetileg azért fejlesztették ki, hogy fokozzák a testbe ültetett fémimplantátumok (például térd- vagy csípőimplantátum) felületének hidrofil tulajdonságát. Ennek köszönhetően a fém és a csont közötti kapcsolat erősebb lehet.

lézeres gravírozás koronavírus MRSA réz

Kép: Purdue University/Kayla Wiles

A Purdue Egyetem kutatói a koronavírus-járvány fényében többféle fémen és műanyagon is tesztelni kezdték a módszert. Az a céljuk, hogy így csökkentsék a baktériumok számát és a biofilm kialakulásának kockázatát nemcsak az ortopédiai implantátumokon, hanem például a krónikus sebekhez használt kötszereken is. 

Amennyiben egy felület a gravírozással antimikrobiálissá tehető, az megelőzi a fertőzések terjedését és az antibiotikum-rezisztanciát, hiszen nincs szükség kiegészítő antibiotikumokra a fertőzésveszély megelőzéséhez.

A gravírozási módszert kifejlesztő Rahim Rahimi anyagtudományi professzor szerint a gravírozás mintázata egyszerű, valamint tetszés szerint nagyítható vagy kicsinyíthető, tehát többféle kórokozó ellen lehet alkalmazni a gyógyászati eszközök előállítása során.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
25
ápr/2020

A gardróbod tömegindexe fontos infó a jövőre nézve

Egyetlen póló akár öt kontinensen is végigutazhat, mire célba ér, de akkor sem biztos, hogy hosszú életű lesz. Márpedig, ha eldobjuk vagy más módon hulladékká válik, az csak újabb bizonyítéka "a termék és a vásárló közötti elhibázott kapcsolatnak". Ezt állítja Gwen Cunningham ír designer, aki az Amszterdami Divatintézet fenntarthatósági koordinátora és az iparági körkörös gazdaság egyik szakértője.

Neked hány holmi van a szekrényedben? Kép: Pexels

Divataktivista kollégáival most arra kér mindenkit, hogy a karantént hasznosítva tartson egy olyan délutánt, amikor mindent felcímkéz a gardróbban. Ez lesz a Gardrób Tömeg Index (GTI) alapja, minden egyes darabot be kell sorolni négy kategóriába: ÚJ, TURKÁLÓS, AJÁNDÉK, SOSEM VISELT. Utána számoljuk össze a címkéket.

A tervező GTI-je szerint van 53 új ruhája, 47 turiból származó, 5 ajándékba kapott, azaz összesen 105 darab, amiből 31-et nem hord. Kép: Irish Times

Cunningham szerint a ruhatárunk 70 százaléka is lehet olyan, amit nem szeretünk, nem viselünk, érintetlenül lóg a vállfán. Az összeszámolással fény derülhet a vásárlási viselkedésünkre, illetve az Achilles-sarkunkra. Neki az összeíráskor derült ki, hogy 10 kabátja van, ami nyilvánvalóan túlzás. 

A szakember szerint a koronavírus-járvány idején újra kellene gondolnunk és fogalmaznunk a ruhákhoz és a divathoz való viszonyunkat. "Eddig a kiválogatás-termelés-fogyasztás-növekedés végtelen körhintáján ültünk, amelyről erőszakkal le kellett szállnunk – mondta a The Irish Times lapnak. – Remélem, most egy új materializmus kezdődik."

Ha elkezdődik ez az új materializmus, akkor értékelni fogjuk a ruháinkat. Újraértékeljük, mi számít, mi a fontos. "Érzelmileg tartós dizájnra" van szükség, idézte Cunnigham a kifejezés szülőatyját, Jonathan Chapmant.

A márkáknak meg kell tanulniuk, mi az a körkörös tervezés: tehát hogy a termék teljes életciklusát meg kell tervezni, az előállítástól a viselésen és tisztításon át a javításig és újrahasznosításig.

"A legtöbb divat szakirányos diák csak az esztétikumról tanul, de arról nem, hogy egy termék előállítása milyen hatással van az emberekre és a bolygóra. Azért vagyunk-e, hogy több terméket állítsunk elő, vagy pedig hogy a termék révén megoldásokat találjunk a problémákra? Ez egyre hangsúlyosabb az oktatásban, de a változás sok időbe telhet. Most [a koronavírus miatti lezárások idején – A szerk.] válnak mindenki számára láthatóvá a globális ellátóláncok, és az emberek ráébredhetnek, hogy a megrendelt póló akár öt kontinensen is átutazik, mire a  vásárlóhoz ér."

 

Sokan csak unaloműzésből vásárolnak,
és "annyira olcsó volt, hogy nem lehetett otthagyni". Kép: Pexels

Cunningham akkor ábrándult ki a divatiparból, amikor meglátta, hogy legnagyobb szeretettel megtervezett termék is 75 százalékos valószínűséggel a hulladéklerakóban végzi. Szerinte a másodkézből való (secondhand, turkálós) ruha nagyobb üzlet lesz 10 év múlva, mint a fast fashion. Feljöhetnek olyan új üzletágak, mint a globális online használtruha-kölcsönzés, amely 2017-ben még csak 1 millió dolláros forgalmat bonyolított, és 2023-ra is 1,8 millió dollárt becsülnek, de ez több mint tíz százalékos stabil növekedés. 

Az ír tervező reméli, hogy visszatér a kulturális örökségre alapuló helyi divat és termelés, amely elveszett a fast fashion és a globális ruhatermelés miatt. "A megszorításoktól szárnyra kaphat a kreativitás. Ha már be vagyunk zárva az otthonunkba, és megszűnt mindennapi figyelemelterelés, óriási löketet kaphat a képzeletünk a zenétől, a saját dolgok előállításától és a meglévők újraértékelésétől."

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
22
ápr/2020

Hová dobjuk a használt papír kéztörlő kendőket?

A koronavírus-járvány kezdete óta sokan átálltak a textil törülközőkről a papír kéztörlőkre. Ezeket lényegében az egész lakásban használjuk, nemcsak kéztörlésre, hanem minden más tisztítására, áttörlésére. Vagyis ezek a papír törlőkendők fertőzöttek lehetnek. Ugyanez vonatkozik a nedves törlőkendőkre is, mármint hogy a letörölt szennyeződéssel együtt esetleg vírus is kerül rájuk. Hová dobjuk ezeket a használt és esetleg fertőzött törlőkendőket? Elvileg ugyanis a papír törlőkendő mehetne a szelektív papírgyűjtőbe is, nem?

papír törlőkendő hulladék szelektív hulladék koronavírus otthon szemét hulladékgyűjtés

Pexels

Megkérdeztem erről a Fővárosi Közterület Fenntartó Nonprofit Zrt illetékesét, aki a következőket válaszolta:

Tájékoztatjuk, hogy a hulladékbegyűjtési és -szállítási, továbbá a köztisztasági munkavégzés Budapesten közegészségügyi szempontból is kiemelt közszolgáltatás, amelyet az FKF Nonprofit Zrt. jelenleg is folyamatosan biztosít.
A mostani helyzetben különösen nagy jelentősége van annak, hogy az FKF erőfeszítései mellett Budapest lakossága is segítse a társaság mindennapi munkáját.
Ennek egyik nagyon fontos eleme, hogy most a hulladék ne ömlesztve kerüljön a kukába, hanem zacskókban, illetve zsákokban. Az ilyen jellegű, tisztításra használt törlőket akár duplán is javasolt ”becsomagolni” (pl. kis zacskó és utána a nagyobb zsák), ezzel is jelentősen lehet csökkenteni a fertőzésveszélyt.
Ezt követően pedig a háztartási hulladékos gyűjtőtartályokba tegyék, NE a szelektív hulladékgyűjtőkbe!!!!

--------------------------------------

Tehát ezt úgy fordítottam le magamnak, hogy a mosogató alatt lévő három hulladékgyűjtő tartály (kommunális, papír, műanyag/fém) mellé egy negyediket is be kell állítanom, amelybe egy műanyag zacskót vagy szatyrot teszek, és ebben gyűjtöm a kéztörlőket, papírt és nedvest egyaránt (tehát nem dobok semmit a vécébe vagy simán a kommunális hulladék közé). Amikor megtelik a zacskó, akkor beteszem a kommunális hulladékos edénybe, illetve az abban lévő füles zsákba. Ez így egyben, bekötve-lezárva megy majd az utcai kukába. Emellett odafigyelek arra, hogy mind a szemétgyűjtő edényeket, mind az utcai kukát minél gyakrabban fertőtlenítsem.

A FKF Zrt további kérésekkel is fordult a lakossághoz, ezeket a fontos információkat erre a linkre kattintva lehet elolvasni.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
ápr/2020

Milyen szatyorral menjünk most bevásárolni?

A koronavírus előtti időkben világszerte, így Magyarországon is eltűntek a boltokból az egyszerhasználatos műanyag szatyrok. Ezek valóban rendkívül környezetszennyező termékek, egyetlen előnyük azonban van: újonnan használva higiénikusak. 

Számos országban a koronavírus-járványra hivatkozva ezért átmenetileg feloldották vagy fel fogják oldani a tiltásukat. Illetve éppen a többször használható szatyrokkal nem engedik be a vásárlókat az üzletekbe, mondván, nincs arra garancia, hogy a többször használható, műanyag- vagy textilszatyor makulátlanul tiszta. Sok helyütt pedig az egyszerhasználatos, de szelektíven gyűjtve újrahasznosítható papírszatyrokban és papírdobozokban látják a megoldást, ezek használatát legfeljebb a készlethiány akaszthatja meg.

vásárlás vászonszatyor műanyag újrahasznosítás koronavírus testről és lélekről

Pexels

Magyarországon nem oldották fel az egyszerhasználatos műanyag szatyrok tilalmát, így aztán az üzletekben mindenféle szatyrot látni. Heti bevásárlásra legtöbben erős (többször használható) műanyag- vagy vászonszatyrokkal érkeznek, illetve lehet már egyes hipermarketekben kartonpapír bevásárlódobozt is kapni, amely olyan erős, hogy többször is használható – lenne. De szabad-e?

Az, hogy a koronavírus mennyi ideig marad életképes, fertőző az egyes felületeken, több tényezőtől függ: ilyen a hőmérséklet, a páratartalom, a felület anyaga.

Legtovább, akár 7 napig a rozsdamentes acélon és a műanyagon marad meg, továbbá a sebészi maszk felületén, olvasható a The Lancet orvosi folyóiratban. A 2020. április 2-án megjelent tanulmány szerint 21 Celsius-fokos, 65%-is relatív páratartalmú szobában a koronavírus újságpapírról és papír törlőkendőről 3 óra alatt tűnt el. Fafelületen és textilen nagyjából 2 napig életképes. Üvegen és papírpénzen 4 napig is megmaradhat.

Egy korábbi vizsgálatban szintén 21 Celsius-fokos, de 40% relatív pártartalmú szobában a koronavírus 4 órán át maradt életképes rézfelületen, 1 napig kartonpapíron, és 3 napig műanyagon és rozsdamentes acélon. 

Tehát akkor mivel menjünk bevásárolni?

vásárlás vászonszatyor műanyag újrahasznosítás koronavírus testről és lélekről

Pexels

New York állam egészségügyi minisztériuma (New York State Department of Health) továbbra is okos választásnak tartja az újrahasznosítható szatyrokat, feltéve, hogy minden vásárlás után alaposan megtisztítjuk, kimossuk, fertőtlenítjük ezeket az alábbiak szerint:

1. Az egyes élelmiszertípusokhoz külön szatyrot használjunk: például a zöldségek mellé ne tegyünk péksüteményt, még papírzacskóba csomagolva se. A húst és tejterméket tegyük (egyszerhasználatos, tekercsben kapható) műanyagszatyorba, amelyet vásárlás után azonnal dobjunk a szelektív műanyagos kukába. 

2. A vászonszatyrokat minden használat után legalább 60 Celsius-fokos vízben mossuk ki mosógéppel, vagy kézi mosás esetén jó meleg hipós (vagy más fertőtlenítős) vízben alaposan mossuk ki őket. A tökéletes higiénia érdekében át is vasalhatjuk a vászonszatyrokat gőzölős vasalóval.

3. A többször használható műanyag szatyrokat használat után mosogatószeres vízzel (vagy más fertőtlenítővel) dörzsöljük át, hagyjuk rajta legalább 15 percig, majd öblítsük le, és szárítsuk ki a szatyrot. A művelethez mindenképpen használjuk gumikesztyűt!

4. A többször használható szatyrokat tisztítás után tároljuk hűvös, száraz helyen (például a spájzban) a következő vásárlásig. Az élelmiszervásárláshoz használt szatyrokat ne használjuk más célra (például játékok vagy edzőcucc tárolására).

Kiegészítés: 
Nem tudhatjuk, hogy a tökéletesen higiénikus szatyrunkba mi kerül. Lehet, hogy előttünk valaki piszkos (vagy vírusos) kézzel tapogatta össze az almát, dobozos üdítőt, tejfölt. Érdemes ezért otthon fertőtlenítős szivaccsal áttörölgetni minden olyan árut, ami mosható, az előre csomagolt felvágottat és zacskós kenyeret beleértve. A zöldségeket és gyümölcsöket is alaposan mossuk meg folyó víz alatt, és teljesen csöpögtessük le, töröljük szárazra a felületüket, mielőtt a hűtőbe vagy a spájzba tennénk őket. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
ápr/2020

5 bio permetszer a kerti növényekre

Alig bontották ki a leveleiket a rózsák a kertünkben, máris megjelentek rajtuk a levéltetvek. Először csak a sok hangya tűnt fel, aztán ahogy felhajtottam a leveleket, megláttam a fonákjukon a zöld és barna tetveket. (A hangyák szeretik a tetvek által kibocsátott mézgát, tehát ahol hangyát látsz szaladgálni a növényen, ott levéltetvek is lesznek.) 

Ilyenkor permetezni kellene, ám épp most van a virágzási szezon, márpedig a "bolti" permetszerektől elpusztulnak a beporzó rovarok, köztük a méhek. Most tehát csakis olyan szerrel szabad permetezni, ami nem vagy kevésbé ártalmas a jótékony rovarokra, ellenben hatásos a kártékonyak ellen. Ja, és a bepermetezett növény is maradjon életben... 

Ezért a kész oldattal először csak néhány levelet vagy egy kis ágat fújj be, és 48 óra múlva ellenőrizd, hogy rendben van-e. Ha igen, akkor az a permet biztonsággal használható a továbbiakban. Figyelem: a permeteket 30 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet és/vagy tűző napsütés esetén ne használd, mert megéghet tőlük a növény. Permetezni kora reggel érdemes, még mielőtt kirajzanak a méhek. Ágról-ágra haladva permetezz, a levelek mindkét oldalát fújd be, és ügyelj arra, hogy a virágokra ne kerüljön permetszer. 

kert ecet növényvédelem permetszer

Pexels

1. Házilagos fehér olaj permetszer
Egy zárható edénybe (például befőttesüvegbe) önts 1 rész mosogatószert és 4 rész étolajat. Ezt rázd össze, fehér színű emulziót kapsz. Ebből 1 evőkanálnyit adj 1 liter vízhez, töltsd permetezőflakonba, jól rázd fel, és irány a kert. Az olajos permet beborítja a tetveket, és megfulladnak tőle.

2. Fokhagymás permetszer
Olyan szájszaga lesz tőle minden virágnak, hogy a kártevők fejvesztve menekülnek. A fokhagymás, illetve az alábbi paprikás oldat nem gyilkos hatású, inkább elrettentő. Mindegy is, az a fő, hogy hasson. Ehhez 2 egész fej fokhagymát turmixolj össze egy kis vízzel, hogy jó sűrű püré legyen belőle. Ezt egy éjszakán át hagyd érni, majd másnap átszűröd-átpasszírozod egy egyliteres flakonba, töltesz hozzá 1 dl étolajat, 1 kiskanál mosogatószert, felöntöd vízzel, és jól összerázod. Permetezéshez ebből a keverékből 2,5 dl mennyiséget oldj fel 1 liter vízzel, és ezt használd a kertben.

3. Paprikás permetszer
Ehhez 1 evőkanál csípős paprikaport (aka chilipaprika) összekeverünk 1 liter vízzel és néhány csepp folyékony mosogatószerrel. Ha van a hűtődben összeaszott, de nem penészes egész chilipaprika, azt is felhasználhatod: kb. 10 dkg paprikát turmixolj össze 2,5 dl vízzel, ajd hozzá még 1 liter vizet és forrald fel. Hagyd kihűlni, szűrd le, öntsd egy permetezőflakonba, tegyél hozzá 5-6 csepp folyékony mosogatószert, rázd össze, és használd. A csípős paprika miatt a művelethez használj gumikesztyűt, és még véletlenül se nyúlj a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz.

4. "Mindentbele" permetszer
Ehhez kell 1 fej fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 kiskanál cayenne bors por, 1 evőkanál folyékony szappan vagy mosogatószer, 4 pohár (nagyjából 1 liter) víz. Turmixold össze az egészet, szűrd át (például kávéfilteren) egy permetezőflakonba, hagyd egy órát összeérni, majd permetezd be a levelek mindkét oldalát. A maradék egy hétig hűtőben eltartható.

5. Ecetes permetszer
Ehhez 2,5 dl almaecetet keverj össze 7,5 dl vízzel, majd adj hozzá még 4-5 csepp mosogatószert. Töltsd az egészet permetezőflakonba, rázd jól össze és máris használhatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
16
ápr/2020

Új etikettre volna szükség a kerékpárutakon

A koronavírus-járvány miatt is egyre többen kerékpároznak, illetve a bezártságot enyhítendő kocognak, sétálnak a jó időben. A környékünkön több olyan kerékpárút is van, amely mellett nincs párhuzamos járda kiépítve, emiatt a KRESZ szerint is jogosan használhatják gyalogosok. Az elmúlt egy hónapban a kerékpárúton már nemcsak kerékpárosok haladnak, hanem futók, rolleresek és gyalogosok (kutyasétáltatók) is szép számban. Ahány ember, annyiféle sebesség, de értelemszerűen a kerékpárosok a leggyorsabbak, ergo állandóan beérik a gyalogosokat, futókat.

kerékpár koronavírus közlekedés fenntarthatóság

Pexels

Ebből adódik az első konfliktus: hogyan viselkedjen egymással a kerékpáros és a nem kerékpáros ember? A sétálók és futók ugyanis nem rendelkeznek visszapillantó tükörrel, nem is szoktak hátrnézegetni, fogalmuk sincs, mikor éri be őket egy nesztelenül suhanó cangás. Akkor viszont van nagy ijedtség! A kerékpárosok nem mindig használják a csengőt (pedig jó volna), de ha igen, arra sincs garancia, hogy a gyalogos vagy futó hallja a távoli csingilingit, amennyiben tele van a füle zenehallgató eszközzel. A kerékpárosokat igen zavarja, hogy nem tudnak rendesen haladni, nem érdekli őket a megosztott jogviszony. 

A második konfliktus a futók és a sétálók között keletkezhet. A probléma hasonlít a kerékpáros-gyalogos konfliktusra, amennyiben a futó gyorsabb a sétálónál, beéri és megelőzné, viszont neki nincs eszköze a jelzésre, amikor szeretne elhaladni egy gyalogos mellett. Pedig muszáj volna jeleznie, nehogy a sétálónak pont akkor jusson eszébe óvatlanul a futó elé lépni, illetve ha kutya is van nála, akkor azt érdemes  volna visszafogni, amíg elhalad a futó.

Hogyan kéne ezeket a konfliktusokat feloldani? Hogyan lehet ezt a három (négy, öt, x) csoportot békés együtthaladásra bírni a közös flaszteren?

Nagy segítség lenne, ha a kerékpárúton mindenki úgy haladna, mintha nemcsak úgy odatévedt volna az aszfaltcsíkra, hanem tudatos közlekedő volna egy járműfolyamban, még akkor is, ha az ő járműve a lába. Vagyis folyamatosan észlelje, mi zajlik a környezetében, és ennek megfelelően viselkedjen. Minden szereplő csak olyan hangosan hallgasson zenét vagy mobilozzon, ami még nem csökkenti a közlekedés (észlelés) biztonságát. A sétálók és futók gyakran nézzenek hátra. A kerékpárosok csengessenek. A lassabb engedje el a gyorsabbat, cserébe a gyorsabb köszönje meg ezt az előzékenységet. 

És hát azon is el kellene gondolkodnunk, hogy ha most tényleg több ember közlekedik a kerékpárutakon, mint ahány autó a mellettük futó többsávos utakon, akkor miért nem győz sok lúd disznót a külső sávban? Legalább ezeken a szakaszokon, ahol vagy nincs a kerékpárúttal párhuzamos járda, vagy nincs kijelölt kerékpárút...

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
14
ápr/2020

Ha karanténba vagy zárva, ültess Győzelmi Kertet!

Sok olyan kerttulajdonos van, aki városban él, és eddig eszébe nem jutott veteményessé alakítani a kertjét, mert – egyebek közt – félt attól, hogy az erős forgalom és a levegőszennyezés miatt esetleg több lesz a nehézfém a zöldségben, mint a vitamin. A koronavírus-karantén miatt mostanában annyira mérséklődött a levegőszennyezés, hogy érdemes megfontolni a veteményest. Pláne, mert ez remek testi-, lelki-, szellemi felfrissülést nyújt. De mi az a győzelmi kert, sőt: Győzelmi Kert?

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Peoria Magazines

Ehhez vissza kell ugranunk néhány sor erejéig 1917 márciusáig, amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, és megalakult a Nemzeti Háborús Kert Bizottság. Az volt a célkitűzése, hogy bátorítsa az amerikaiakat arra, termesszék meg a maguk szükségletét zöldségből és gyümölcsből. Ennek révén ugyanis takarékoskodni lehetett azokkal az államilag előállított élelmiszerekkel, amelyeket a sereget és a szövetségeseket támogatta Amerika. 

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library Of Congress

Országszerte plakátok buzdították az embereket, hogy "Vessük el a győzelem magvait!" a kiskertekben, iskolai és vállalatok udvarán, parkokban, foghíjtelkeken. [Nagyjából úgy, mint ma a közösségi kertekben. – A szerk.] Az alábbi poszteren maga Lady Liberty, azaz a megelevenedett Szabadság-szobor veti el a magokat:

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library of Congress

Ez volt a Liberty Garden, azaz Szabadság Kert mozgalom, amelynek szélesítéséhez a kormányzat szórólapok millióin tudatta, hogyan, mit és mikor kell vetni. Az Oktatási Hivatal elindította az Egyesült Államok Iskolai Kerti Seregét, amely a gyerekeket "a talaj kiskatonáiként" mozgósította.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Liberty of Congress

Az erőfeszítések nyomán 1917-ben 3 millió kert létesült, 1918-ban további 5,3 millió kert, amelyek több mint egymilliárd dollár értékű zöldséget és gyümölcsöt termeltek az amerikai asztalokra. Emellett mást is adtak az embereknek: kertművelés közben nem pusztán elfoglalták magukat, hanem ráébredhettek saját hasznosságukra, fontosságukra. Ez lelkileg óriási többletet jelentett a nehéz időkben.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Wisconsin Historical Society

A Szabadság Kertek sikere vezette az USA agrárminiszterét, Claude Wickardot arra, hogy második világháborús hadbalépésüket követően meghirdesse a Victory Garden, Győzelmi Kert mozgalmat. Minden állami és szövetségi kormány szórólapokat és tájékoztató füzeteket készített, az alábbi 1943-as kiadványt az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nyomtatta és terjesztette (ide kattintva lapozható!).

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Archive.org

A legismertebb szórólapok egyike Illionis állam Védelmi Minisztériumáé.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Eastern Illinois University

Az 1942-ben készült, 25-ször 50 láb méretű (nagyjából 7,5-szer 15 méteres, kb. 116 négyzetméteres) kertterv tucatnyinál is több zöldség ültetését mutatja meg, társnövényes elhelyezéssel, időzítéssel, másodvetéssel. Így a kert kora nyártól késő őszig bőven terem a terveknek megfelelően egy öttagú családnak. 1942-ben vezették be ugyanis az élelmiszer-jegyrendszert Amerikában, és ez a kényszerűség is ösztönözte az embereket arra, hogy mindenhol veteményeseket alakítsanak ki. Roosevelt elnök hitvese, Eleanor még a Fehér Ház pázsitját is felásatta konyhakertnek. De New Yorkban is minden szabad területet veteményessé alakítottak, a képen 1955 júniusában a First Avenue egyik telkén gyerekek kertészkednek.

koronavírus kert  győzelmi kert

Forrás: Library of Congress

1942-ben mintegy 15 millió család ültetett Győzelmi Kertet, három évvel később már 20 millió. Ezek a kertek 8 millió tonna élelmiszert termeltek meg. A világháború végéig a Győzelmi Kertek az amerikaiak friss zöldség- és gyümölcsfogyasztásának csaknem felét képesek voltak előállítani a Peoria magazin cikke szerint.

Az alábbiakban a Mother Earth News 7 napig ingyenesen használható kerttervezőjével elkészítettem a fenti 1942-es kertterv magyarított változatát.

koronavírus kert  győzelmi kert

Rajzolgatás közben láttam, hogy kicsit túlteng benne a saláta és a káposzta, viszont hiányzik belőle például a krumpli és az uborka, úgyhogy visszakerestem a neten egy korábbi tervemet, amely darabra adja meg a vetemények számát egy négytagú család számára.

koronavírus kert  győzelmi kert

Ha van a kertedben olyan rész, amelyet naponta legalább 6 órán át süt a Nap, az remek a veteményesnek. Bizonyos zöldségek félárnyékban is megélnek, például a saláta, amely a túl sok napsütéstől még rágós is lehet.

Az ültetéshez jó tisztában lenni a növénytársítás szabályaival, mert némelyik zöldséggel előfordulhat, hogy egy bizonyos másik mellett jól fejlődik, a harmadik mellett meg csak kínlódik. Az optimális társításhoz ajánlom az alábbi táblázatot, amely a fenti kerttervvel együtt élesebben látható és letölthető ide kattintva.

koronavírus kert  győzelmi kert

Ha már ránk kényszerítette a koronavírus a bezártságot, élesszük újjá a háztájit!

További archív képeket és posztereket találsz az Amerikai Kongresszusi Könyvtár (Library of Congress) gyűjteményében.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
11
ápr/2020

Újraterveztek egy lakóházat a koronavírus miatt

Előszó a hírhez: 
Sorházban lakunk, vagyis az utcában minden háznak ugyanolyan az alaprajza. Ahol a padlást tetőtérré építették be, az előszobából vezet fel a lépcső. Kivéve a tájfutó szomszédnál, mert ő ragaszkodott ahhoz, hogy az előszobába kerüljön a fürdőszoba. Azzal indokolta, hogy amikor csapzottan hazaér a futásból, első dolga ledobni a koszos cuccot, lezuhanyozni, és utána tisztán léphet be a nappaliba. Amióta beütött a koronavírus, sokan irigykedünk rá. Nekünk a lakás közepén van a fürdőszoba, és a ház túloldalán a konyha és a spájz. Vagyis a bevásárlásból hazaérve a szatyrok behordása közben akár többször is át kell menni az egész lakáson, esetleg olyan ruhában, amire mondjuk ráköhögött valaki, és emiatt vírus lehet rajta. Nyilván ez feltételezés, de azért motoszkál az emberben. Mindenesetre nem egyszerű a fokozott higiéniát betartva megoldani a helyzetet.
És akkor a hír: 

Az amerikai Philadelphiában az Onion Flats építi a Front Flats nevű lakóházat, amelyben újratervezték a lakások alaprajzát. Ilyen volt:

koronavírus Front Flats építészet

Mint látható, szép nagy, kádas fürdőszoba szerepelt az eredeti tervrajzon, és a közlekedő is jó tágas volt, mondjuk elég sok helyet le is vett a nappaliból.

Ezt áttervezték így:

koronavírus Front Flats építészet

A kádas fürdőszoba helyett zuhanyzós lett. Közvetlenül azután, hogy belép a tulaj a bejáraton, azonnal dobhatja a szennyes ruháját a jobb kézre eső mosógépbe, mellette a kis beugró lehet például cipőtároló. Ezután mehet kezet mosni, illetve akár le is zuhanyozhat. Az előszoba padlója kőlappal borított, bírja a fertőtlenítőszeres felmosást. 

És ami a legjobb: betettek a fürdő és a lakótér közé egy hatalmas ajtót, ami becsukva nem engedi, hogy tisztálkodás közben esetleg a gőzzel a fertőző ágensek is bejussanak a lakótérbe.

koronavírus Front Flats építészet

Ha az ajtó nyitva van, akkor rányílik a zuhanyfülkére, el is rejti azt, és összeköti a két teret. Amikor mindenki tiszta, beléphetnek a lakótérbe. 

Forrás: Treehugger

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
08
ápr/2020

Használt autógumiből készülhet szuperszigetelő aerogél is

Világszerte évente 1 milliárd autógumit dobnak ki. Ez az anyag, épp mert rendkívül tartósnak tervezték, nem is bomlik le biológiai úton. Optimista becslések szerint az abroncsok 40 százalékát újrahasznosítják, de az így készült termék (például játszótéri gumiszőnyeg) értéke csökkent lesz az eredetihez képest. A használt gumiabroncsok 49 százaléka hulladékégető erőművekbe kerül, és legalább 11 százaléka hulladéklerakókba, útszélre, illegális telepekre. Pedig a természetben a gumiabroncs veszélyes hulladéknak számít, hiszen a csapadékkal kioldódnak belőle a méreganyagok. Sokan fűtenek a gumiabronccsal, amivel szintén rendkívül mérgező anyagok kerülnek a környezetbe.

újrahasznosítás aerogél autógumi

Patrick Mangan / Flickr

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (National University of Singapore, NUS), kutatói technológiai áttörést hajtottak végre azzal, hogy a kidobott autógumiból szuperkönnyű aerogélt készítettek, amelyet számtalan területen lehet felhasználni. Ez az első alkalom, amikor autógumiból készül aerogél, amely rendkívül könnyű, óriási mennyiségű folyadékot képes magába szívni, nagyon tartós és kiemelkedő a hő- és hangszigetelése. 

Az autógumik újrahasznosítása költséges és energiaigényes folyamat, amelyre kevés támogatás igényelhető, foglalta össze a kiinduló problémát Duong Hai-Minh professzor, aki a NUS gépészmérnöki tanszékének kutatócsoportját vezeti. Azért döntött a csapat amellett, hogy autógumiból próbáljanak aerogélt készíteni, mert az abroncs széles körben rendelkezésre álló, olcsó alapanyag. Azzal, hogy aerogéllé alakítják, a filléres másodnyersanyagból jó áron értékesíthető, minőségi terméket állítanak elő.

újrahasznosítás aerogél autógumi

Illusztráció: NASA JPL

Úgy készül autógumiból aerogél, hogy a használt abroncsot finomra őrlik, majd ezt (környezetbarát) oldószeres vízben áztatják és 20 percig keverik, amíg sűrű gél képződik belőle. A gélt mínusz 50 fokon 12 órán át fagyasztják, amíg az oldószer el nem párolog belőle, a maradék gél pedig lyukacsos szerkezetű szilárd anyaggá alakul [lényegében olyan, mint a törökméz, csak rugalmas -- A szerk.]. Az egyszerű gyártásnak köszönhetően az aerogél 12-13 óra alatt elkészül, és egy 1 négyzetméteres, 1 centiméter vastag lap előállítása csak 7 dollárba kerül. A kedvező ár megnyitja az utat egy sor kereskedelmi hasznosítási mód előtt.

Az új gumi-aerogél tulajdonságai:
- Extrakönnyű, mégis tartósabb, mint a kereskedelemben kapható hasonló habok
- Fokozottan porózus: a jelenleg abszorbensként használt polipropilén lapoknál kétszer több folyadékot képes magába szívni, vagyis kőolajkiömlések eltakarításához használható
- Kiváló hangszigetelő: a gumi aerogél 27 százalékkal hatékonyabban csillapítja a hangokat, mint a manapság használt habok, aminek nagy hasznát venné az autógyártás (és feltehetően az építőipar is)

- Kiváló hőszigetelő: az 1 hüvelyk (2,54 cm) vastagságú aerogél hőszigetelő képessége egyenértékű 25 standard ablaküvegével
- Nagyon tartós: a szilikát alapú aerogélek törékenyek és elporlanak, de a gumiból készült aerogél összenyomás után is visszanyeri eredeti formáját, vastagságát. Ennek köszönhetően a legszélesebb körben fel lehet használni, például ipari szigetelőanyagként, lakások és hűtőszekrények hőszigeteléséhez, de akár ruhabélésként vagy cipő talpbetétként is
- Ha szilánnal vonják be, akkor vízlepergetővé is válik. [A szilánt használják például a házfalak bevonására, mert nem tapad meg rajta a graffiti.]

További általános ismeretek az aerogélekről a Magyar Kémikusok Lapjában olvashatók.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
05
ápr/2020

Tanulj a világbajnoktól papírrepülőt hajtogatni

Ha otthonról dolgozol, biztos van egy csomó papírhulladék körülötted. Újrahasznosításként ezeket oda lehet adni a gyerekeknek, hogy rajzoljanak a hátoldalukra, de az is szuper megoldás, ha papírrepülőt hajtogattok belőlük. 

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

John Collins olyan repülőt hajtogat, ami képes 69 méterre elrepülni, ezzel megdöntötte a korábbi világcsúcsot. Ehhez sokat tanulmányozta a japán papírhajtogatást, az origamit, illetve az aerodinamikát. 

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

A feleségéről Susanne névre elnevezett modellt egészen egyszerű meghajtogatni.

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

A Boomerang nevű modell már bonyolultabb, viszont -- mint a nevéből is kiderül -- képes arra, hogy visszakanyarodjon a kiindulóponthoz.

papírrepülő újrahasznosítás szelektív hulladék

Ennek meghajtogatását Collins részletesen megmutatja az alábbi videóban 3:42-től.

Az alábbi videóban 5 különféle modellt is megmutat.

Mielőtt azonban meghajtogatnátod és kipróbálnátok, csekkold le, nehogy valami fontos céges iratot indítsatok útnak. Illetve ne feledd, hogy ami az egyik embernek világrekorder papírrepülő, az még a másiknak lehet hulladék: a leesett repülőt szedd össze és ha már tönkrement, dobd a szelektív kukába!

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum