Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
28
feb/2018

Hatékonyan fertőtleníthetsz öko módon is

Pár napja volt hír, hogy az újabb típusú autók egyre kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, de a levegő minősége nem feltétlenül javul, amiért részben a háztartásokban használt temérdek tisztítószer okolható. S minél több vegyszert használ valaki az otthona takarításához, annál valószínűbb, hogy 40-50 éves korában csökkent tüdőkapacitást diagnosztizáljon nála az orvos. A csökkenés egyenértékű azzal, mintha napi 20 szál cigit szívott volna el 20 évig.
Nem kell ahhoz mindent szétmaró hypót használni, hogy influenzaszezonban gátat vess a bacik terjedésének, lehet ezt zölden is csinálni. Első persze a kézmosás, utána jön a felülettisztítás környezet- és emberbarát szerrel. Az öko tisztítószerek természetes alapanyagokból állnak, viszont a hatás kifejtése érdekében vagy kicsivel több súrolást, vagy hosszabb hatóidőt igényelnek, mint az erős vegyszertartalmú, például a tévéreklámokból ismert termékek (majdnem azt írtam, hogy "hagyományos"...)

ILLUSZTRÁCIÓ

KÉZMOSÁS
Influenzajárvány idején még azok is antibakteriális szappant kezdenek használni, akik tudják, hogy a benne lévő triklozán veszélyes szer: állatkísérletek szerint felhalmozódik a szervezetben, megzavarhatja a hormonháztartást. Gyermekek és várandós nők számára kerülendő. Ám a normál (baba) szappanos kézmosás is hatékony, ha megfelelően végzed. Ne spórolj szappannal, és a dús habbal alaposan dörgöld végig a kezedet, az ujjak közét és a kézhátat is. A hab viszi le ugyanis a kórokozókat a bőrről. A kézmosás legalább 20 másodpercig tartson (ennyi például a Boci, boci tarka első két versszaka). Normál folyékony szappant úgy tehetsz fertőtlenítő hatásúvá, hogy a 250 ml-es adaghoz csöppentesz 10 csepp teafaolajat.

HIDROGÉN-PEROXID
Patikában tablettás kiszerelésben kapható, széles spektrumú háztartási tisztítóként használható, ráadásul a környezetet sem terheli meg, mert viszonylag gyorsan lebomlik vízre és oxigénre. A hidrogén-peroxidot általában legfeljebb 3 százalékos oldatként használd felületi- és kézfertőtlenítésre, amit azt jelenti, hogy 100 ml vízhez adj 3 tablettát. A hidrogén-peroxidos oldat fényre és szerves anyag hatására lebomlik, ezért a kész oldat rövid ideig tárolható, akkor is sötét üvegedényben, vagy fénytől elzárt helyen (spricnis) műanyagflakonban. A kijuttatott oldatot 3-5 percig hagyd hatni, utána töröld le.

MOSÓSZÓDA
Ez az erősen lúgos anyag a szerves eredetű szennyeződések kiváló tisztító- és fertőtlenítőszere, de a hatás kifejtéséhez időre van szüksége. A mosószódából 100 grammot oldj fel 1 liter vízben, és az áttörölt felületen 15-20 percig hagyd hatni az oldatot. Utána tiszta vízzel öblítsd le. Érzékeny felület esetén első alkalommal egy nem látható kis helyen végezz foltosodási próbát.

CITROMSAV
A savanyúságok tartósítószereként ismert anyagot háztartási vízkőoldóként is ismerjük, emellett fertőtlenítőszernek is alkalmas: 2 grammot adj 1 liter vízhez, és az áttörölt felületen hagyd 20 percig hatni, utána öblítsd le. Nedves szivacsra szórva súrolószerként is használható. Első használat előtt szintén próbáld ki egy nem látható részen.

TEAFAOLAJ
Az ausztrál bennszülöttek csodaszere a baktériumok és vírusok ellen is bevethető, mert a laboratóriumi vizsgálatok szerint gyakorlatilag megmérgezi, életképtelenné teszi a sejtjeiket. A természetes eredetű, biológiailag lebomló illóolajból fertőtlenítéshez készíts 1 százalékos oldatot: 1 ml olajat rázz össze 100 ml gyógyszertári alkohollal vagy vízzel. A keverékkel töröld át a felületeket, hagyd hatni 5-10 percig, majd öblítsd le. Figyelem: a teafaolaj nem használható kutya vagy macska jelenlétében, mert rájuk kifejezetten mérgező! 

ILLUSZTRÁCIÓ

Ha készen kiszerelt, környezetbarát tisztító terméket szeretnél venni, keresd a magyar gyártású öko tisztítószereket (Zöld Lomb, Citromax, Cleaneco, Bio-Sztár, Cudy, Souldrops, Ecolove, Ecowian, Csepke, Be Clean). Jó minőségűek, csak nem mindenhol kaphatók. Hipermarketekben általában a legalsó, látómezőből kieső polcon kapnak helyet (vagy ott sem), ezért érdemesebb az interneten rendelni őket.

A takarításhoz ezek esetében is használj gumikesztyűt, hogy védd a bőrödet. És lehetőleg szellőztess is takarítás közben.
 


0
Tovább
27
feb/2018

Posztmenopauzában a gyümölcslé hizlal, a gyümölcs fogyaszt

Legyen bár 100 százalékos egy gyümölcslé, akkor is hozzájárul a hosszú távú súlygyarapodáshoz, míg ha gyümölcsöt eszik valaki, akkor fogyni fog, állapította meg egy új kutatás, amely közel 50 ezer, 50-79 év közötti nő adatait elemezte ki. "Egy átlagos amerikai évente fél kilót hízik, és a közegészségügy fontos feladata, hogy megállapítsa, milyen ételek és italok okozzák a fokozatos súlygyarapodást", olvasható a Virginia Mason Medical Center tanulmányában, amely az amerikai Preventive Medicine (Megelőző Orvostudomány) folyóirat 2018 januári számában jelent meg.

Az alapadatok abból a nagyszabású felmérésből (Women's Health Initiative) származnak, amelyet az 1990-es években indított az amerikai szövetségi kormányzat, hogy feltárja, milyen kockázatot jelent a posztmenopauzában lévő nők egészségére a hormonpótlásos kezelés. A felmérésben részt vevő nőknek a táplálkozási szokásaikról is éveken át be kellett számolniuk, és a testsúlyuk változását is nyomon követték a statisztikusok.

Az eredmények újraanalizásából kiderült, hogy napi egy adag (kb. 180 ml) 100 százalékos gyümölcslé szerény, de biztos hízást okoz: az átlagos többlet nagyjából 20 dekagramm volt három év alatt. A mennyiség senkit ne tévesszen meg: ez csak egyetlen tétel a naponta elfogyasztott sokféle ételből. A hasonló mennyiségben fogyasztott cukros üdítőital három év leforgása során plusz 30 dekát jelent mérlegeléskor.

posztmenopauza gyümölcs gyümölcslé hízás fogyás női egészség egészség

ILLUSZTRÁCIÓ

Ezzel szemben már napi egy adag gyümölcs fogyasztása is ugyanennyi idő alatt 40 dekával karcsúsította a felmérésben résztvevő hölgyeket. A különbség oka a kutatók szerint abban van, hogy a 100 százalékos gyümölcslevek adagja 15-30 gramm cukrot és 60-120 kalóriát tartalmaz. Továbbá még a gyümölcshússal dúsított 100 százalékos narancslének sem jelentős az élelmi rosttartalma. [Arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsök elrágása is telítő hatású, és mérsékli az utánuk fogyasztott ételek mennyiségét, illetve a rostos anyag jót tesz a béműködésnek -- A szerk.]

Az Egyesült Államokban jelenleg érvényben lévő országos táplálkozási ajánlás naponta legalább két adag gyümölcs fogyasztását javasolja felnőtteknek, és azt, hogy minimalizálják a gyümölcslé fogyasztásukat. "Még ha magas is a vitamin-, ásványi- és tápanyagtartalma, például gazdag antioxidánsokban az adott gyümölcslé, akkor sem barátja azoknak, akik szeretnének leadni a testsúlyukból", mondta a tanulmány vezető szerzője, Brandon Auerbach.

Összehasonlításul: az említett 180 ml-es mennyiséget legalább 8 perc kocogással, 9 perc kerékpározással vagy 20 perc gyaloglással lehet ledolgozni. Továbbá a narancsban lévő C-vitamin legalább 50 százaléka a gyümölcslé pasztörizálásakor elbomlik.

A gyümölcslé környezettudatossági szempontból sem barátunk: a csomagolásához használt, több rétegű italoskarton lebomlási ideje a természetben legalább 3 hónap. Igaz, hogy szelektíven begyűjthető, ám csak a budapestiek kartonjait hasznosítják Magyarországon, az országosan begyűjtött kartonok mennek Lengyelországba, és ez a szállítás környezetszennyező folyamat. Az újrahasznosítás csak részleges: a begyűjtött italoskartonokból áztatással kinyerik a papírt, ezt fel lehet használni például kartonpapír gyártásakor, azonban a műanyag- és fémfólia bélést általában elégetik a hulladékégetőben.


0
Tovább
25
feb/2018

Műanyagböjtöt hirdetett az anglikán egyház Húsvétig

A Hamvazószerdától Húsvétig tartó időszak alatt keresztények milliói világszerte böjtöt tartanak. Ezekben a hetekben lemondanak például a csokoládéevésről, hétvégi bulizásról, Facebookozásról. Az Anglikán Egyház magasabbra tette a mércét: Sir David Attenborough szavát követve arra kéri 25 millió hívét, hogy az egyszer használatos műanyagokra mondjanak nemet Húsvétig.

böjt műanyaghulladék környezetszennyezés anglikán egyház Sir David Attenborough

A Szent Pál Székesegyház nyugati homlokzata

"David Attenborough mindannyiunk figyelmét ráirányította arra, hogy mai 'szemetelő' társadalmunk milyen mértékben veszélyezteti az óceánokat, ahová végül a hulladékunk kerül. Ezért a mostani Nagyböjt alkalmával adjunk esélyt a tengeri élővilágnak, hogy megszabadulva a szeméttől, megújhodhasson", olvasható a londoni püspökség nyilatkozatában.

Világszerte évente 300 millió tonna műanyagot gyártanak, és ennek felét csupán egyetlen alkalommal használják. Nem csoda, hogy percenként 8 tonna műanyag kerül az óceánokba. Attenborough a BBC Kék bolygó II sorozatában emelte föl szavát a mindent elárasztó műanyag-hulladék ellen. Ennek hatására II. Erzsébet királynő is elrendelte, hogy a Buckingham palotában mostantól kerüljék a műanyagtárgyakat.

"A Nagyböjti felhívás ráébreszthet bennünket arra, milyen sok egyszer használatos műanyag vesz körül bennünket, és kihívás számunkra a mennyiségüket csökkenteni. A műanyagböjt illeszkedik ahhoz, hogy keresztényként elhivatottnak kell lennünk abban, hogy vigyázzunk Isten teremtményeire", mondta Ruth Knight, az Egyház környezetvédelmi tanácsosa. 

Az Anglikán Egyház nemcsak a felhívást tette közzé, hanem mindennap egy jó ötlettel segíti is híveit a műanyagböjtben. Például vigyenek magukkal fém evőeszközt, ha olyan helyre mennek, ahol műanyag evőeszközt adnak az ételhez, illetve utazáskor a szállodában is a saját tusfürdőjüket és samponjukat használják, ne a hotel által kínált miniflakonos tisztálkodószereket. A Böjt idejére használjanak újratölthető töltőtollat vagy ceruzát az eldobható műanyagtollak helyett, és ne vásároljanak CD-t, hanem töltsék le a zenéket a netről. 

Sőt, a tippek nemcsak a műanyaghulladék csökkentését érintik, hanem kiterjednek olyanra is, hogy érdemes kitenni egy feliratot a postaládára, miszerint nem kérnek reklámújságokat, vagy hogy vásároljanak second hand ruhákat, amennyiben lehetséges. (A teljes lista angol nyelven itt letölthető.)

Ne dobd ki, hanem használd újra a PET-palackot:

Mókás és komoly ötletek ide kattintva olvashatók:

böjt műanyaghulladék környezetszennyezés anglikán egyház Sir David Attenborough

Itt pedig még 30 szuper ötlet az újrahasznosításra:

böjt műanyaghulladék környezetszennyezés anglikán egyház Sir David Attenborough


0
Tovább
24
feb/2018

Botrány lett a törvényből, ami zebrán átkelve megtiltja a gyalogosoknak a mobilozást

Egyre több nagyváros fontolgatja, hogy jogszabállyal állja útját a "zebra-zombiknak". Így nevezik azokat, akik fejhallgatót viselve és/vagy mobilt bámulva kelnek át a zebrán, és nem ügyelnek a forgalomra.

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

ILLUSZTRÁCIÓ

A sort az amerikai Honolulu kezdte, ahol 2017 októbere óta első alkalommal 35 dolláros bírsággal sújtják az óvatlan elkövetőket, a visszaesőket pedig 99 dollárra büntetik. A kanadai Montrealban, Vancouverben és Torontóban hasonló szigorítást kérelmeztek a városatyák, az utolsó esetében nem jártak sikerrel, de az első két városban még nem dőlt el a törvényjavaslat sorsa. Egy montreali felmérés szerint azok a gyalogosok, akik menet közben mobiloznak, az esetek 30 százalékában rossz döntéseket hoznak, mert nem figyelnek.

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

ILLUSZTRÁCIÓ

2017 decemberében a kaliforniai Montclairben emelkedett jogerőre a tiltás, és 2018 januárja óta minden átkelőnél feliratokkal figyelmeztetik is a gyalogosokat, akik az átmeneti időszak letelte után, augusztustól 100 dolláros büntetésre számíthatnak, ha elkapják őket mobilozva a zebrán. Fotózni sem szabad, és fejhallgatót viselni sem, de a fülbe dugható kis hangszóró megengedett. Egyetlen kivétel van: ha valaki a 911-et, azaz a központi segélyhívó számot hívja éppen. 

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

Figyelmeztető felirat egy montclairi átkelőben ILLUSZTRÁCIÓ

Hogy mi a baj ezzel a törvénnyel? Legfőképp az, hogy bár rájuk hivatkozik, a szigorítás mégsem a gyalogosokat védi, hanem az autósokat, érvelnek a tiltakozók. Márpedig a gyalogos eleve sérülékenyebb az autó "burkában" ülő járművezetőnél.

Az is problémás szerintük, hogy a mobilozást tiltó jogszabály az autósokra nem vonatkozik. Például a honolului törvény első változatában a járművezetőknek sem engedélyezte, hogy mobil elektronikus eszközt használjanak vezetés közben. Aztán ez a kitétel valahogy eltűnt a szövegből. Holott sokkal több balesetet okoznak a mobilozó autósok, mint a mobilozó gyalosok: a lenti grafikonon kékkel jelölik az autósokat, és pirossal a gyalogosokat.

közlekedés mobiltelefon baleset autó gyalogos zebra

A figyelmetlen vezetés, illetve figyelmetlen gyaloglás miatt
bekövetkezett balesetek és halálozások száma az Egyesült Államokban (100 ezer lakosra vetítve) FORRÁS

Ellenzői szerint a törvény szellemében hasonlít azokra a múlt századi jogszabályokra, amelyek az úttesten szabálytalanul átkelő gyalogosokra vonatkoztak. "Baleset esetén ezzel hárították vissza rájuk a felelősséget, és erősítették az autósokban az úthasználathoz való elsődleges jog érzetét", olvasható az amerikai Streetsblogon

Szerintük a törvényhozóknak inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy mi okozhat egyáltalán halálos gyalogosgázolást (például, ha nincs megfelelő járda kiépítve számukra). "Ez a törvény kriminalizálja a gyaloglást, és a társadalom legsérülékenyebb tagjait kiteszi az elfogult jogalkalmazás büntető hatásának", írták.


0
Tovább
21
feb/2018

Miben fagyaszd az ételt, ha nem műanyagban?

Egyre több tudományos kutatás vizsgálja, hogy milyen következménye van, ha műanyagban tároljuk, melegítjük, fagyasztjuk az ételt. Mert igen, állítólag fagyasztás közben is átjuthatnak a sérült felületű vagy gyenge minőségű műanyagból molekulák az ételbe, és onnan a szervezetünkbe. Az angol Exeter Egyetem 2018 február 3-án publikálta azt a tanulmányát, amely szerint az általuk megvizsgált kamaszok 86 százalékának vizeletéből ki lehetett mutatni a biszfenol A (BPA) vegyületet.

A BPA hasonlít az ösztrogén női nemi hormonhoz, és ezért köze lehet pajzsmirigy-problémákhoz, mell- és prosztatarákos megbetegedésekhez, illetve az alacsony spermiumszámhoz és az eltorzult spermiumok kialakulásához, ami terméketlenséget okoz férfiaknál. A BPA megtalálható a polikarbonát (jele a PC vagy 7-es szám egy háromszögben) műanyag edényekben, poharakban stb., illetve különféle tárolóedények (például egyes konzervdobozok) belső bevonatában. Az Európai Unió már vizsgálja a BPA felhasználásának korlátozását, de amíg megszületik a rendelet, magunkra kell vigyáznunk.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Egyes élelmiszerek csomagolásához olyan műanyagot használnak, amelyet ftalát nevű anyaggal lágyítanak. A ftalátok a férfi nemi hormon, a tesztoszteron hatását csökkenthetik. 

A műanyagokból extrém hőmérséklet hatására, illetve sóval, zsiradékkal vagy savas étellel (például ecet, paradicsom) érintkezve kiválhatnak a veszélyes vegyületek és bekerülhetnek az ételbe. (Ezért nem ajánlják például a műanyagbélelésű zacskóban mikrózható pattogatott kukorica fogyasztását sem.)

Visszatérve a fagyasztásra, a másik probléma ezzel a rengeteg nem lebomló műanyaghulladék keletkezése: a különféle zacskók és fóliák csak egyszer használhatók, ráadásul mivel ételmaradvánnyal szennyezettek, nem szabad őket a szelektív hulladékgyűjtőbe dobni, mennek a vegyes kommunálisba. Pedig a műanyag kőolajból készül, abból viszont csak korlátozott mennyiség elérhető a világon. A kommunális hulladék egy részét elégetik, még rosszabb, ha hulladéklerakóba kerül, ki a természetbe.

Szóval miben fagyasszunk, ha műanyagban nem ajánlott?

ZSÍRPAPÍRBAN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Darabos árut lehet zsírpapírba csomagolva, feltéve, ha az a zsírpapír növényi olajjal, nem pedig tisztított petróleumszármazékkal kezelték a víztaszító képesség kialakításához (ha nem találsz erről infót a csomagoláson vagy az interneten, ne vedd meg). A papír lehetőleg natúr barna legyen, ha viszont fehér, akkor feltétlenül klórmentesen fehérített legyen. Papírban 2-3 hétig lehet a fagyasztott ételt tárolni. Fagyasztáson kívül használhatod szendvics csomagolásához, és a mikrózott ételek tetejére is boríthatsz egy lapot, hogy melegedés közben visszatartsa a párát. Tekercses zsírpapír például a német nevű illatszerboltokban kapható. A papír lebomló hulladék, tehát hosszú távon nem terheli a környezetet.

FÉMBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Ne használj olyan konzervdobozt, amelynek belső falán epoxi vagy más bevonat látható. Használhatod viszont a rozsdamentes gasztronómai ételtároló dobozokat (érdemes az akciókat megnézni az interneten), de akár a kerámia bevonatos kisebb sütőformákat is, vagy a nem sérült zománcozású bögréket, kislábasokat. Ha nincs tetejük, fedd le őket alufóliával, igaz, ez legfeljebb kétszer használható, de mégsem műanyag. Az alufólia ne érintkezzen az étellel. Azt is megteheted, hogy mondjuk a muffinos formákban kisebb adagokra osztva megfagyasztod az adott ételt, majd a keményre fagyott darabokat a hosszú távú tároláshoz zsírpapírral elválasztva (hogy ne fagyjanak össze) átteszed egy nagyobb edénybe, amiből csak annyit veszel ki, amennyire épp szükséged van. 

ÜVEGBEN

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Az edzett üveg poharak és tányérok, tálkák, kancsók, a hőálló üvegtálak mind alkalmasak fagyasztáshoz, és ha nincs fedelük, egy kistányérral is le lehet fedni őket, hogy teljesen újrahasznosító legyél. Minél szélesebb és alacsonyabb az üveg alakja, annál jobban bírja a fagyasztást. Ugyancsak használható a legtöbb befőttesüveg is ételtároláshoz a fagyasztóban, nem fog megrepedni, ha betartod az alábbi tippeket.

5 szabály, ha üvegben akarsz fagyasztani

1. Legfeljebb 3/4 mértékig töltsd meg az edzett vagy sima üvegedényt, hogy fagyás közben az ételnek legyen helye tágulnia.
2. Hűtsd le a megtöltött üveget először szobahőmérsékletűre, majd a hűtőben is, és csak utána tedd a fagyasztóba. Kivételkor először hagyd kicsit megmelegedni szobahőmérsékleten, aztán már beleállíthatod meleg vizes edénybe, hogy gyorsabban felengedjen.
3. Széles szájú, egyenes falú befőttesüveget használj, mert abban jobban tud tágulni felfelé az étel fagyás közben, és nem repeszti meg az üveget. 
4. Csak lazán tekerd rá a fedelet, amíg teljesen meg nem fagy, akkor kisebb a kockázata, hogy megreped a befőttesüveg. Ha már megfagyott az étel, rászoríthatod a fedelét.
5. Ne koccanjanak egymáshoz az üvegek a fagyasztó kosarában, mert ettől is elrepedhetnek. Használj elválasztónak kartonpapír lapokat vagy hengereket, még jobb, ha egy tiszta zoknit húzol az üvegre. Kallódó fél párakból úgyis van pár a fiókban...

TIPP: A krumpli és a gomba nem igazán szereti a fagyasztást, akárcsak a sűrű tejtermék, mint a tejszín, tejföl. Ha levest vagy főzeléket tennél el porciózva, ezeket hagyd ki belőle fagyasztás előtt.

Van 25 szuper ötletünk arra, hogyan hasznosíthatod újra a fél pár zoknikat, ezeket ide kattintva olvashatod.

újrahasznosítás otthon fagyasztás étel BPA ftalát műanyag


0
Tovább
19
feb/2018

Kutyák telepítik újra a tűz martalékává vált erdőket chilében

2017-ben a dél-amerikai ország történetének legsúlyosabb tűzvészében mintegy 560 ezer hektár erdő égett porig (ez egyenlő Békés megye területével). Tizenegy ember is meghalt az óriási tüzekben, amelyeket valószínűleg gyújtogatók okoztak.

Az erdőtüzek után elszenesedett pusztaság maradt, amelynek súlyosan károsodott növénytársulását egy különleges csapat kezdte újratelepíteni: három border collie kutya.

kutya természetvédelem erdő Chile erdőtűz border collie

FOTÓ: Francisca Torres

A hatéves Das, valamint kétéves kölykei, Summer és Olivia olyan hátizsákokkal végzik a munkát, amelyekből szaladgálás közben őshonos növényfajták magjait szórják szét. A terep nehézségétől függően alkalmanként 30 kilométert képesek bejárni, miközben összesen nagyjából 10 kiló magot juttatnak ki a talajra, illetve kis tessúlyuknak köszönhetően nem is tapossák szét a már csírázó palántákat. Egy ember a helyi körülmények között naponta 3 kilométer bejárását volna képes megtenni.

Gazdájuk, Francisca Torres szerint ez nem is munka, hanem móka a kutyák számukra, mindig élvezik az erdei túrákat. Torres kutyakiképzőként dolgozik, továbbá a Pewos nevű környezetvédelmi szervezetet irányítja. Azért is választotta a border collie-kat a feladatra, mert van annyi önkontrolljuk, hogy nem támadnak vagy vesznek üldözőbe semmilyen állatot, amelyekkel az erőben találkoznak. "És mert szuperokosak", tette hozzá Torres.

kutya természetvédelem erdő Chile erdőtűz border collie

FOTÓ: Francisca Torres

Torres és nővére saját zsebből állják a kutyák helyszínre utaztatásának, ellátásának és a növénymagok beszerzésének költségét. Lelkesedésüket az táplálja, hogy a rettenetes katasztrófa után látják újjáéledni a természetet.

kutya természetvédelem erdő Chile erdőtűz border collie

FOTÓ: Pewos


0
Tovább
09
feb/2018

Mit árul el a kukád tartalma a személyiségedről?

Szemetünk elemzése, a "kukaboncolás" hasznos módja annak, hogy reális képet kapjunk nemcsak magunkról, hanem a pénzköltési szokásainkról is. Vásárláskor és fogyasztáskor nem tudatosul bennünk, de amikor hetente egyszer összesítve látjuk a különféle dolgokat, szó szerint kicsúcsosodik a lényeg. Amiből túl sok van, azt érdemes átgondolni. A kukaboncolással arra is rájöhetünk, hogy hol folyik el a pénzünk.

Az idő pénz, és ez megfordítva is igaz: a pénz is idő. Sok mindent azért vásárolunk meg, hogy időt takarítsunk meg magunknak, de ezek a dolgok plusz pénzbe kerülnek. Ha el akarjuk hagyni ezeket, akkor időt kell szakítanunk a helyettesítésükre. Az időnyeréshez tervezni kell. A tervezés a tudatos élet alapja minden szempontból, nem is kell ehhez zöldnek lenni.

Szemeted elemzésével és a vásárlásaid átgondolásával már néhány hónap alatt is komoly összeget spórolhatsz meg: nyárra talán annyit, amennyiből egy fél fesztiválozás vagy a gyerek egyheti úszótábora kijöhet. Ez nem igényel óriási erőfeszítést: gondold át a következő 3-5 nap feladatait és teendőit, illetve az ezeket kísérő napi szükségleteket (étel, ruha, tisztálkodás stb.), és hogy milyen időigénye van az előkészületeknek. Ha szervezéssel sikerül kigazdálkodnod a szükséges időt, akkor máris elindultál a takarékosabb, egyúttal (környezet)tudatosabb életmód felé. 

Miből van sok a kukádban, és ez mire utal?

ILLUSZTRÁCIÓ

1. Egyszer használatos csomagolóanyag (műanyag zacskó, műszaki cucc doboza, szeletelt felvágott védőgázas csomagolása, ásványvizes palack, pudingos doboz, tisztítószer, stb.): azért veszel meg dolgokat, mert anyagilag megengedheted magadnak, és nem feltétlenül azért, mert valóban szükséged van rájuk. Tudnál élni e termékek nélkül, de kényelmi okokból mégis megveszed őket. 
Egy pudingot megfőzni annyi vagy rövidebb időbe telik, mint hagyni, hogy a hűtőből elővett bolti puding szobahőmérsékletűre melegedjen. A védőgázas csomagolású felvágott és sajt drágább, mint a pultban kikért, ráadásul utóbbi jellemzően frissebb, igaz, sorba kell állni érte. 
Amennyit egy-két év alatt különféle tisztítószerekre költesz, annyiból már vehetsz magadnak egy gőzös tisztítókészüléket, amelynek segítségével vegyszerek nélkül teheted ragyogóvá az egész lakást, ami nemcsak a családnak, hanem a háziállatoknak is ideális. Amúgy is érdemes volna utánanézned a zöld takarításnak: egy 2011-es kutatásban várandós nőket vizsgáltak meg, és kivétel nélkül mindegyikük véréből kimutathatók voltak a háztartásokban jelen lévő veszélyes vegyületek, amelyek így átkerülhetnek a magzat szervezetébe is. (Nyilván, ha a nők szervezetében benne vannak ezek a vegyületek, akkor mindenki máséban is benne vannak. A fenti kutatásban vizsgált vegyületek között voltak fertőtlenítő-, illetve égésgátló szerek, műanyag- és festékadalékok.) A zöld tisztítószerek közé tartozik az ecet, a szódabikarbóna, de tudtad, hogy kukoricakeményítővel kárpitot is lehet tisztítani?
A kikerülhető kategóriába tartozik az előre csomagolt szendvics is, amit megcsinálhattál volna előző este magadnak. A mentes ásványvízhez képest ugyanolyan jó a kancsós szűrt víz, amit egy fémkulacsban tarthatsz a táskádban. Azért fémkulacsban, mert az könnyen tisztán tartható és jobban bírja a strapát, mint a műanyag. 
Az egyszer használatos csomagolóanyagok óriási környezetterhelést jelentenek: többségük műanyagból van, tehát kőolaj az alapjuk, ami nem megújuló forrás. A műanyagok közül nagyon kevés félét lehet újrahasznosítani, a többi megy a szemétégetőbe, vagyis óriási pazarlás! 

2. Ismert márkanevek a csomagolásokon: bedőlsz a reklámoknak, nem bízol a józan eszedben. 
Minden áruháznak megvannak a saját márkás termékei, a kefírtől a tornacipőig, amelyek sok esetben felveszik a versenyt a tévében unásig reklámozott termékekkel. Gyógyszerek esetében a generikus termék akár a tizedébe is kerülhet, mint a híres testvér, miközben hatóanyagra megegyeznek. A márkás gyümölcsjoghurtnál sokkal olcsóbb és finomabb, ha egy pohár 3 százalékos natúrjoghurthoz hozzákeversz 1-2 kanál (diétás) lekvárt, és akár egy kis müzlit is. 

ILLUSZTRÁCIÓ

3. Fűnyesedék, konyhai hulladék: rendelkezel erőforrásokkal, de nem használod ki őket megfelelően. 
Ha van kerted, de mégsem komposztálsz, akkor azzal pénzt dobsz ki az ablakon, például minden évben ingyen végezhetnél talajjavítást. Ezzel megelőzhetnéd a pázsit legyengülését, aminek következménye a foltos pusztulás, mohásodás -- a pázsit rendbe tétele sokkal többe kerül időben és pénzben, mint a komposztálás. A komposztba mehet a lekváros szalvétától kezdve molyrágta gyapjúfonálon át vécépapír-gurigáig 70 féle cucc, amelyekről itt olvashatsz.

4. Elviteles vagy rendelt ételes doboz, nedves törlőkendő: kevéssé gondolkodsz perspektivikusan
Ha utánaszámolnál, kiderülne, hogy például a rendelt vagy mirelitként vásárolt pizza kb. 6-10-szer annyiba kerül, mintha magad készítetted volna. Igen, kellenek hozzávalók, de a liszt, az instant élesztő, a paradicsomszósz, az étolaj simán eláll a konyhaszekrényben felhasználásig, a többi hozzávaló (sajt, felvágott, hús) pedig porciózva a fagyasztóban várhat a felhasználásig. Ehhez tervezni kell, de ha takarékoskodni szeretnél, akkor valamit valamiért. Alapkaják megfőzése-megsütése nem ördöngősség, és legalább tudod, hogy mi van az ételben, és mi nincs: például mesterséges színezékek, ízfokozók, túl sok só vagy cukor. És mennyivel több lájkot kapsz a FB-on egy saját pizzára, mint a rendelés után maradt zsíros papírdoboz fotójára... Ráadásul a pizzásdobozt nem is szabad a szelektív papíros kukába dobni, mert a szennyeződés miatt nem újrahasznosítható.
Ami a felnőtteknek szánt nedves törlőkendőket illeti, többségük tényleg olyan termék, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy kitaláltak egy nem valós igényt, és ehhez kreáltak egy tökéletesen felesleges terméket, amit viszont eszméletlen pénzekért árusítanak. Ilyen például a fertőtlenítő vagy bútorápoló törlőkendő. Válassz mosható textilkendőt (magyarul porrongyot), az környezet- és pénztárcabarát.

ILLUSZTRÁCIÓ

5. Ruhaneműk, háztartási eszközök, játékok: használd többet az empátiádat és a kreativitásodat.
Ha nem tudod, mit kezdj egy fölösleges holmival, kérdezd meg magadtól: tudná-e még valaki használni? Ha igen, fényképezd le, és tedd fel valamelyik apróhirdetéses weboldalra, vagy a kerületi (városi) FB-os adok-veszek, csere-bere oldalra. Ha nem lehet eladni, add oda egy adományboltnak. Sőt, a legjobb megoldás, ha egy kis kreatívkodással új felhasználási lehetőséget találsz a tárgynak: így lett a fenti konyhai késtartóból alkotódoboz a gyereknek.

6. Maradék vagy fel nem használt étel: többet vásárolsz a szükségesnél, pazarolsz.
Akár mert megszokásból dobálsz be még mindig annyit a kosárba, mint amikor a nagyfiad még otthon lakott, akár mert nem tudod felmérni a valós fogyasztásotokat. Egy átlagos fogyasztású háztartásból akár a megvásárolt ennivaló 20-25 százaléka is a szemétbe mehet. A pazarlás ellen minden héten írd össze, hogy mit és mennyit dobtál ki, és ennek megfelelően tervezd meg a bevásárlólistát, amelyhez következetesen tartsd magad az áruházban. A fonnyadt zöldség, maradék felvágott, sajt pont mehet egy "mindent bele" típusú raguba, amit egy gyors vacsorának össze lehet dobni (vagy lefagyasztani vészhelyzetekre, például a fent említett pizzához feltétnek).
 


0
Tovább
03
feb/2018

Kiderült, hány játékkal elégedett a gyerek

Egy új tudományos kutatásban arra voltak kíváncsiak, amit minden szülő szeretne tudni: hogy hány játékkal játszik jobban a gyerek. Az amerikai Toledo Egyetem kutatói 36 gyereket engedtek egyesével két alkalommal egy megfigyelőszobába, amelyben fél órát töltöttek a gyerekek. Egyik alkalommal 4 játék volt a szobában, másik alkalommal 16 játék. A kutatók kamerával figyelték a kicsiket, hogy dokumentálják a tevékenységüket.

játék gyerek környezetterhelés műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

A 18-30 hónap közötti életkorú gyerekek számára a kutatók négy kategóriába sorolható játékokat válogattak: volt köztük oktató jellegű (például formákat vagy számokat tanító), utánzó (foglalkozásra utaló), cselekvésre ösztönző (építhető, nyitható stb.) játékok, illetve kerékkel rendelkező, tologatható járművek.

A 4-játékos alkalommal minden kategóriából egy-egy játékot tettek a szobába, majd beengedték az adott gyereket. A 16-játékos alkalommal minden kategóriából 4-4 játék várta a gyereket. Ha az egyik játék nagyon tetszett a gyereknek, következő alkalommal nem került a válogatásba, nehogy az elfogultság félrevigye a vizsgálatot.

A kísérlet tanúsága szerint a gyerekek kevés játékkal tartalmasabban játszottak, mint sokkal. Minél kevesebb volt a játék, annál inkább nyújtottak minőségi időtöltést: a gyerekek elmélyültebben, hosszabban, többféle módon játszottak az adott játékkal. A 4-játékos alkalmak során a kicsik átlagosan 3 játékkal játszottak, a 16-játékos alkalmak során pedig átlagosan 8 játékkal. 

Kiderült, hogy a sok játék, a választék bősége éppenséggel zavaróan hatott a gyerekekre, gyorsabban elterelődött a figyelmük arról, amivel éppen játszottak, és indultak egy másik felé. Minél kevesebb játék volt s szobában, annál jobban fókuszáltak a gyerekek az adott játék minden tulajdonságának felfedezésére és minél kreatívabb kihasználására, azaz a minőségi játékra.

játék gyerek környezetterhelés műanyag

ILLUSZTRÁCIÓ

Az ilyen korú gyerekek összpontosító képessége nem túl fejlett, a környezeti tényezők túlságosan könnyen befolyásolhatják figyelmüket. Márpedig a kutatók szerint az a lényeg, hogy a gyerek minél hosszabban játsszon egy adott játékkal, mert így fejlődik a képzelőereje, amelynek hatása van az önkifejezésre és az érzelmi fejlődésre. Javul továbbá a koordinációja, a finommotoros mozgás összehangolása, így később könnyebben fog megtanulni írni. Ha a gyerek egy játékkal elmélyülten és fantáziadúsan játszhat, akkor azzal a szellemi képességei is fejlődnek, így az alkalmazkodás, az ok-okozat felismerése, a problémamegoldás és a tervek kivitelezése. 

Az Egyesült Államokban egy átlagos lakásban 139 játékot lehet összeszámolni, egy gyerek évente átlagosan 70 játékot kap. Európában az Egyesült Királyságban egy átlagos gyerek 238 játékkal rendelkezik, amiből 12-vel játszik rendszeresen.

A játékok többségének elpakolása jó hatással van a gyerekre. Időnként cserélgetni lehet az elpakolt és a használatban lévő játékokat, hogy ne veszítse el az érdeklődését a kicsi.

A megunt, kidobott játékok gyakran a szemétben végzik, ami növeli a nem újrahasznosítható hulladék mennyiségét. Az ilyen a hulladékégetőbe vagy hulladéklerakó telepre kerül. A játékok többsége műanyagból, tehát nem megújuló alapanyagból van. A világszerte forgalmazott játékok 75 százaléka Kínában készül, a több ezer kilométeres szállítás óriási környezetterhelést jelent. A játékok csomagolása azonnal kukába kerül, holott az előállításuk költséges. A modern játékok jelentős része elemmel működik, ami szintén nem környezetbarát.

Az eredeti tanulmány ide kattintva olvasható angol nyelven.

Ez is érdekelhet:

játék gyerek környezetterhelés műanyag

A tömbszappan sokkal zöldebb, mint a folyékony


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum