A világ egyik legnagyobb pazarlása csupán egy estére jelmezt vásárolni, amikor gyakorlatilag ingyen összedobhatsz valamit meglévő hozzávalókból.
KÉP: Pixabay
A világ egyik legnagyobb pazarlása csupán egy estére jelmezt vásárolni, amikor gyakorlatilag ingyen összedobhatsz valamit meglévő hozzávalókból.
KÉP: Pixabay
Ha megtörtént a baj, de nincs allergiás reakció, a csípés fájdalmát tudjuk enyhíteni egyszerű módszerekkel.
KÉP: Unsplash
Kertásás közben véletlenül tőből kitörtem egy rózsaágat, amin van egy-két szál gyökérkezdemény, úgyhogy megpróbálom megmenteni. De hogyan?
KÉP: Pixabay
A veteményeskertben úgy szemre is elszórhatjuk a magokat, de sokkal jobban járunk, ha rászánunk egy délutánt a házi magszalag készítésre. Sok előnye van!
KÉP: Seed-Developments
Tíz évvel ezelőtt hóvihar dúlt a Dunántúlon márius közepén, most homokvihar - ez olyan nyarakat vetít előre, hogy lassan nem kérdés, a szántóföldi növénytermesztést a napelemek alatt érdemes végezni.
KÉP: Unsplash
Jóllehet búzát és rizst fogyasztunk legnagyobb mennyiségben, ám a klímaváltozás miatt más gabonafélék iránt egyre nő az érdeklődés.
KÉP: Unsplash
Olyan ötlettel álltak elő a napsütötte Kaliforniában, amellyel egyszerre termelhetnének megújuló energiát és közben megóvnák a felszíni csatornák vízkészletét.
Így nézne ki egy befedett öntözőcsatorna. KÉP: Project Nexus
Javában tart a Veganuár (erről itt írtam korábban), és ennek kapcsán biztosan sokan fogják kipróbálni tehéntej helyett a növényi italokat. Ezek a legváltozatosabb alapanyagokból készülnek: mandula, mogyoró, szója, rizs, zab, kókusz, kesudió, quinoa, kender, továbbá lehetnek ezek kombinációi, illetve speciális ízesítésűek is (kakaós, kávés, vaníliás, karamellás stb.)
KÉP: Pexels
Ha már piál a Föld szilveszterkor, tegye zölden! Egyre többet foglalkozunk azzal, hogy mennyi az ételeink környezeti lábnyoma, azaz milyen terhet ró a természetre az előállításuk: a növényvédőszerek, gyomirtók, erdőirtások, monokultúrás ültetvények mind-mind szennyezik és pusztítják az élővilágot. Na de mi a helyzet az olyan italokkal, amelyek más kategóriába esnek, mint a nagyi által főzött biomálnaszörp?
KÉP: Pexels
1900 és 2000 között 75 százalékkal csökkent a világ biodiverzitása, azaz az élővilág sokszínűsége, fajgazdagsága - részben az alkohol előállításához szükséges növények monokultúrás (egyetlen fajból álló) ültetvényei miatt. Az alkoholos italokhoz az alkoholon kívül persze rengeteg más összetevő is szükséges, plusz a csomagolás és a szállítás is környezetszennyező lehet.
Egy korsónyi ale sör megfőzése 300 gramm szén-dioxiddal szennyezi a levegőt, egyetlen liter sör előállításához 155 liter vízre van szükség, az ENSZ szerint egy évtizeden belül nem lesz elegendő ivóvíz a mezőgazdasági termeléshez. Négy szempontot kell figyelembe venni az italgyártáshoz: a szén-dioxid-kibocsátást, a biodiverzitásra gyakorolt hatását, a víz-, illetve a műtrágya- és gyomirtóigényét. Ebből a szempontból az alkoholhoz szükséges alapanyagok közül, mint a cukornád, gabona, burgonya, szőlő stb., az alma lesz a nyerő, mert azt organikus művelésben is lehet termelni.
Jó példák is vannak a fenntartható italgyártásra: az 1990-es mennyiségekhez képest ma már a 33 cl fém italosdoboz 55 százalékkal kevesebb anyagból készül, míg a borosüvegekhez 60 százalékkal kevesebb anyag is elég. Egyre több cég áll át megújuló energiára, illetve az üzemeit LED-világítással és hőszigeteléssel korszerűsíti.
Ezeken túl is érdekesen alakul a szeszfőzés: világszerte már 50-nél több cég főz sört kenyérből (erről mi is írtunk, a receptért kattints ide) az angliai Toast Ale mintáját követve. Az amerikai Misadventure & Co a vodkáját lejárt szavatosságú péksüteményekből készíti, a William Grant & Sons' Discarded vermutot alkotott a kávébab héjából: a cascara eddig a hulladékba került. A brit Black Cow vodka alapanyaga a sajtkészítésnél megmaradt író, a The Garden Cider Company a kiskertekből gyűjti be a hullott almát a ciderjéhez. Az ausztrál Rootstock fesztiválon a megmaradt italokat (bor, söt, whiskey) összeöntötték, és grappát főztek belőle, amelynek neve Kissing a Stranger (Megcsókolni egy idegent) lett. A dán Carlsberg üvegmosója újrahasznosítja a vizet (és pasztörizálással csírátlanítja), amelynek köszönhetően 45 ezer hektoliter vizet tudtak megtakarítani, ez megtöltene 18 olimpiai méretű úszómedencét. A skót Glengoyne a szeszfőzdéből kieresztett víz tisztításához 12 természetes lápot alakított ki, amelyeket 14 ezer fajta növénnyel ültettek be, ezek biztosítják a víz szűrését. A láp emellett új életteret jelent egy sor helyi állatfajnak is.
KÉP: Pexels
TIPPEK A ZÖLD ALKOHOLFOGYASZTÁSHOZ:
1. Igyál olyan italt, ami almából készült, mert annak a legkisebb a környezeti lábnyoma: ilyen például a cider.
2. Fogyassz az évszaknak megfelelő alapanyagokat, tehát télen ne akarj epret enni a pezsgőhöz, akármennyire is posh és fancy.
3. Válaszd a helyi márkákat, mert az országhatáron belül előállított italok szállításból adódó környezetszennyezése töredéke mondjuk egy kubai ruméhoz képest.
4. Vegyél üveg helyett dobozos italt, mert az alumíniumdoboz sokszor újrahasznosítható, míg az üveg előállítása és újrahasznosítása sokkal energiaigényesebb.
5. Kutasd fel a spájzot, mert lehet, hogy találsz a hátsó sarokban valami ezeréves különlegességet, amit szilveszterkor végre megmenthetsz a megromlástól (és "anyagában hasznosíthatod")...
Egészségedre és boldog új évet!
365Zö
Jön a köhögős-torokfájós évszak, amit mézzel is próbálunk gyógyítani. Ám ránézésre nehéz eldönteni, hogy az aranyszínű folyadékot valóban a szorgos méhek hordták-e össze, avagy nem kevésbé szorgos emberek próbálják felszaporítani cukorsziruppal vagy vízzel az eladni szándékozott méz mennyiségét. Az elmúlt év szélsőséges időjárása miatt valóban elképzelhető, hogy egyes termelők kisebb mézkészlettel indulnak neki a télnek, mint korábban, de ettől még cselekedetük nem menthető.
KÉP: Unsplash
Nekünk, fogyasztóknak azonban több otthoni tesztelési lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy megkülönböztessük az igazit a hamisítványtól. Ehhez persze elsőre mindenképpen muszáj megvennünk legalább egy kis üveggel az adott márkától, de ha kétségeink vannak, legalább nem bukunk sokat. Az igazi méz 17-20 százalék vizet, 76-80 százalék fruktózt (gyümölcscukor) és glükózt, valamint virágport, viaszt és ásványi sókat tartalmaz. Összetétele és színe attól függ, milyen virág nektárját gyűjtötték a méhek.
A 2020-ban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által megfelelőnek minősített méztermelők listája is segít tájékozódni, a lista ide kattintva olvasható.
Otthoni tesztek
1. Vízben oldhatóság
Egy kanál mézet csurgassunk bele egy pohár vízbe. Amennyiben a méz a pohár alján összeáll, akkor igazi - a cukorsziruppal vagy vízzel hígított méz ugyanis gyorsan feloldódik a vízben.
2. Struktúra teszt
Egy mély tálba tegyünk egy kanál mézet, és öntsünk hozzá pár evőkanál vizet. Kezdjük körkörösen lögybölni a vizet, és figyeljük, mi történik a mézzel. Ha feloldódik, akkor az nem igazi, ám ha amolyan méhsejtes szerkezetet látunk kirajzolódni benne, akkor igazi méz. Lásd az alábbi videóban:
3. Csurgási sebesség
Csurgassunk egy tányérra egy kanál mézet: ha lassan csurog, "szálat húzva", akkor nagy valószínűséggel igazi, tömény méz. A vízzel hígított méz ugyanis gyorsan lecsöpög a kanálról.
4. Gyúlékonyság
Egy összetekert konyhai papírtörlőt mártsunk mézbe, és próbáljuk meggyújtani: ha igazi, ez sikerül. Ám ha a mézet vízzel hígították (az alábbi videóban "Adulterated honey"-ként mutatják), akkor nem fog meggyulladni. (A tiszta méz a videóban "Pure honey".)
5. Jódos vizsgálat
Egy pohár vízben oldjunk fel egy kanál mézet. Adjunk hozzá néhány csepp jódot, és ha az oldat kékre színeződik, akkor az azt jelenti, hogy a mézet valamilyen keményítővel vagy liszttel felszaporították.
6. Kenyérteszt
Egy száraz kenyérkockát tegyünk egy kanál mézbe. Tíz perc múlva vegyünk ki: ha még kemény a kenyér, akkor a méznek alacsony a víztartalma, tehát igazi. Ám ha a kenyérkocka megpuhul, akkor az a magába szívott víztől van, vagyis a mézet hígították.
7. Savas hatás
Egy pohár vízben oldjunk fel egy kanál mézet, majd az oldathoz keverjünk 4-5 csepp ecetet. Ha az oldat habzani kezd, az arra utal, hogy valamilyen lúgos hatású vegyület lehet a mézben.
8. Hevítési teszt
Egy kis lábosban melegítsünk egy kanál mézet: ha igazi, akkor karamellizálódni kezd és nem lesz habos. Ám ha bugyborékolni kezd, akkor magas lehet a víztartalma.
9. Víztartalom
Egy konyhai papírtörlőre öntsünk egy kanál mézet, majd hajtsuk félbe a papírtörlőt és nyomkodjuk meg: ha vízfolt jelenik meg a másik oldalán, akkor a méz hígítva volt. Ám ha a papírtörlő másik oldala száraz marad, akkor a mézünk töménysége megfelelő.
10. Árszint
Több helyen is nézzük meg, mennyi a méz átlagára, és ha ennél olcsóbban kínálnak nekünk mézet, kezdjünk gyanakodni.
Az alábbi videóban a "pure honey" az igazi méz, a "fake honey" a hamisított méz.
365Zö