Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
16
okt/2023

Októberi fontos tennivalók a kertben

Még mindig messzi van a semmittevés időszaka, a következő hetekben halaszthatatlan feladatok várnak a kertben.

KÉP: Pixabay


0
Tovább
29
ápr/2023

Így használd az almaecetet a kertben!

Nemcsak a tojáslevesbe jó az almaecet, hanem a kertben is többféleképpen használhatod. De a tévhitekkel le kell számolni!

kert almaecet növényvédelem otthon tavasz nyár

KÉP: Unsplash


0
Tovább
10
júl/2022

Minden növényünk hálás lesz a gyomokból erjesztett folyékony trágyáért

Gyomokból készül, egyszerűen megvan, és a kertünk még szebb lesz tőle: ez a folyékony trágya, amelyet mindenképpen érdemes kipróbálni.

kert gyom trágya növényvédelem

KÉP: Pixabay


0
Tovább
24
jún/2022

Így szabadulhatsz meg a csigától a kertedben

Kevés hasznát sikerült találnom a csigának, de annál több bosszúságot okoz. Igaz, nem minden csiga kártékony. És szerencsére van néhány bevált házi praktika ellene, bár a közismert tojáshéj valószínűleg nem tartozik közéjük. Lássuk a többit!

kert otthon növényvédelem csiga

KÉP: Pixabay


0
Tovább
11
máj/2021

Szabadulj meg a levéltetvektől természetes módon!

Ahogy beköszöntött a koranyár, megjelentek a levéltetvek a kerti növényeken. Ezek az élősködők a növény nedveivel táplálkoznak, nagy mennyiségben lepik el a fiatal hajtásokat, bimbókat, illetve a levelek hátulját.

növény kert

A levéltetű ellepi a fiatal hajtásokat. KÉP: Wikipedia

Ahol tetű van, ott hangya is van, mivel utóbbi nagyon kedveli az előbbi által kibocsátott mézharmatot (ez egy cukros váladék). A levéltetű azért is káros a növényre nézve, mert a tetvek szívogatják a növény nedveit, illetve a mézharmat hozzájárulhat a penészgombák megtelepedéséhez. Úgyhogy nagyon fontos a levéltetvek irtása, de lehetőleg természetes módon. Széles spektrumú "bolti" rovarirtószert már csak azért sem szabad használni, mert az nemcsak a tetveket pusztítja el, hanem azokat a rovarokat is, amelyek éppen a tetveket fogyasztják nagy mennyiségben, mint a katicabogár vagy a fürkészdarázs. 

növény kert

A vacsora tálalva! KÉP: Unsplash

Korábban is írtam házilag készíthető permetszerekről, illetve a tavaszi lemosó permetezésről.

A levéltetvek ellen a permetezés mellett még kétféle stratégiával veheted fel a harcot.

1. Illóolajos permetezés

növény kert

Érdemes venni egy kompressziós permetező flakont. KÉP: Unsplash

Kétféle módon történhet: vagy direkt illóolajat keversz el vízzel, és ezzel permetezed be a tetűfertőzött hajtásokat, leveleket, vagy pedig illóolaj tartalmú növényeket összeturmixolsz forró vízzel, majd lehűtve és leszűrve áttöltöd egy permetezősflakonba, és azt használod. Az illóolajos permetezéshez ajánlom a rozmaringot, ebből kb. 20 cseppet rázz össze 1 liter vízzel. A turmixhoz használhatsz fokhagymát, mentát, levendulát, körömvirágot, metélőhagymát, édesköményt, oregánót, kakukkfüvet,  ezekből nagyjából 1 maréknyi kell 1 liter vízhez.

2. Növénytársítás

növény kert

Darázs a mézvirágon. KÉP: Pexels

Védendő növényünk mellé érdemes olyan növényeket ültetni, amelyek erős illatukkal elriasztják a környéken megjelent élősködőket, illetve kedvelik a tetvek természetes ellenségei, és amelyek onnan majd átjárnak a tetvekből is csemegézni. A fürkészdarázs kedveli az ernyősvirágúakat, nosza, ültessünk a rózsa mellé kaprot, ánizst, köményt, koriandert. A kerti virágok közül hasznodra lesz a körömvirág, a százszorszép, vagy a mézvirágként is ismert illatosternye. Persze olyanokat is ültethetsz, amelyeket az illóolajos permezetéshez használtál, mint például fokhagymát, rozmaringot, mentát, levendulát.

3. Tetűmágnes ültetése

növény kert

Az árvácska olcsó és két évig élő virág. KÉP: Pexels

Azt is megteheted, hogy a védendő növény mellé olyan növényt ültetsz, amely a levéltetű számára vonzóbb, mint a védendő növényed. Ha beválik a fortély, a tetvek átmasíroznak a tetűmágnesre, nyomukban a hangyákkal, a védendő növényed pedig fellélegezhet. A levéltetveket vonzza a kapor, az árvácska, a hajnalka, a zsálya, a bársonyvirág (büdöske), és a muskátli.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
30
máj/2020

Három haszna is van a kacsaseregnek egy bioszőlészetben

Dél-Afrikában, a Fokvároshoz közeli Vergenoegd Löw szőlészetben közel kétezer kacsa végzi a biológiai kártevőmentesítést. Nevezetesen indiai futókacsák, amelyek úgy nyelik a csigákat, mint khm... kacsa a nokedlit. Ez az egyik hasznuk. 

A második az a bevétel, amit a sok szájtáti turista fizet, akik nem győzik videózni, amint a végtelennek tűnő kacsasereg reggel elindul a dűlőkre dolgozni. Van köztük néhány liba is, amelyek a kacsákra vigyáznak, elijesztik a mongúzokat és a baglyokat. A kacsák reggel hétkor ébrednek, és fél 11 körül indulnak munkába. Az egész napos csigahabzsolás után 4 körül érkeznek vissza a gazdaságba. Van egy saját tavuk is, ahol szabadon kacsálkodhatnak. És jár nekik éves szabadság is szőlőérés idején, mivel akkor csigák helyett esetleg az érett szemeket csipegetnék fel.

A szőlészet egyébként egyike a legrégebbieknek Dél-Afrikában, 1696-ban alapították. Tulajdonosai 1983-ban tértek át az ökologikus és fenntartható művelésre. Először csirkéket alkalmaztak a kártevőmentesítéshez, de azok nem voltak elég hatékonyak.

Így kerültek a képbe az indiai futókacsák, amelyeket Ázsiában évszázadok óta alkalmaznak a rizsföldek kártevőmentesítésére. A sáskák ellen is hasznosak, mivel egyetlen futókacsa napi 200 sáskát is képes megenni. (Ezért ajánlott idén tavasszal Kína százezer kacsát a pakisztáni sáskajárás gyérítésére.)

A Vergenoegd-szőlészetben a futókacsák harmadik haszna, hogy megtrágyázzák a szőlőtőkék tövét, így nincs szükség mesterséges tápanyag utánpótlásra. Ami pedig az életük végét illeti, egyik sem kerül a tányérba. "Az olyan volna, mintha a kollégáinkat ennénk meg", tiltakozott Gavin Moyes, a borkóstoltatást irányító alkalmazott az Atlas Obscura magazinnak.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
21
ápr/2020

5 bio permetszer a kerti növényekre

Alig bontották ki a leveleiket a rózsák a kertünkben, máris megjelentek rajtuk a levéltetvek. Először csak a sok hangya tűnt fel, aztán ahogy felhajtottam a leveleket, megláttam a fonákjukon a zöld és barna tetveket. (A hangyák szeretik a tetvek által kibocsátott mézgát, tehát ahol hangyát látsz szaladgálni a növényen, ott levéltetvek is lesznek.) 

Ilyenkor permetezni kellene, ám épp most van a virágzási szezon, márpedig a "bolti" permetszerektől elpusztulnak a beporzó rovarok, köztük a méhek. Most tehát csakis olyan szerrel szabad permetezni, ami nem vagy kevésbé ártalmas a jótékony rovarokra, ellenben hatásos a kártékonyak ellen. Ja, és a bepermetezett növény is maradjon életben... 

Ezért a kész oldattal először csak néhány levelet vagy egy kis ágat fújj be, és 48 óra múlva ellenőrizd, hogy rendben van-e. Ha igen, akkor az a permet biztonsággal használható a továbbiakban. Figyelem: a permeteket 30 Celsius-foknál magasabb hőmérséklet és/vagy tűző napsütés esetén ne használd, mert megéghet tőlük a növény. Permetezni kora reggel érdemes, még mielőtt kirajzanak a méhek. Ágról-ágra haladva permetezz, a levelek mindkét oldalát fújd be, és ügyelj arra, hogy a virágokra ne kerüljön permetszer. 

kert ecet növényvédelem permetszer

Pexels

1. Házilagos fehér olaj permetszer
Egy zárható edénybe (például befőttesüvegbe) önts 1 rész mosogatószert és 4 rész étolajat. Ezt rázd össze, fehér színű emulziót kapsz. Ebből 1 evőkanálnyit adj 1 liter vízhez, töltsd permetezőflakonba, jól rázd fel, és irány a kert. Az olajos permet beborítja a tetveket, és megfulladnak tőle.

2. Fokhagymás permetszer
Olyan szájszaga lesz tőle minden virágnak, hogy a kártevők fejvesztve menekülnek. A fokhagymás, illetve az alábbi paprikás oldat nem gyilkos hatású, inkább elrettentő. Mindegy is, az a fő, hogy hasson. Ehhez 2 egész fej fokhagymát turmixolj össze egy kis vízzel, hogy jó sűrű püré legyen belőle. Ezt egy éjszakán át hagyd érni, majd másnap átszűröd-átpasszírozod egy egyliteres flakonba, töltesz hozzá 1 dl étolajat, 1 kiskanál mosogatószert, felöntöd vízzel, és jól összerázod. Permetezéshez ebből a keverékből 2,5 dl mennyiséget oldj fel 1 liter vízzel, és ezt használd a kertben.

3. Paprikás permetszer
Ehhez 1 evőkanál csípős paprikaport (aka chilipaprika) összekeverünk 1 liter vízzel és néhány csepp folyékony mosogatószerrel. Ha van a hűtődben összeaszott, de nem penészes egész chilipaprika, azt is felhasználhatod: kb. 10 dkg paprikát turmixolj össze 2,5 dl vízzel, ajd hozzá még 1 liter vizet és forrald fel. Hagyd kihűlni, szűrd le, öntsd egy permetezőflakonba, tegyél hozzá 5-6 csepp folyékony mosogatószert, rázd össze, és használd. A csípős paprika miatt a művelethez használj gumikesztyűt, és még véletlenül se nyúlj a szemedhez, orrodhoz vagy a szádhoz.

4. "Mindentbele" permetszer
Ehhez kell 1 fej fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, 1 kiskanál cayenne bors por, 1 evőkanál folyékony szappan vagy mosogatószer, 4 pohár (nagyjából 1 liter) víz. Turmixold össze az egészet, szűrd át (például kávéfilteren) egy permetezőflakonba, hagyd egy órát összeérni, majd permetezd be a levelek mindkét oldalát. A maradék egy hétig hűtőben eltartható.

5. Ecetes permetszer
Ehhez 2,5 dl almaecetet keverj össze 7,5 dl vízzel, majd adj hozzá még 4-5 csepp mosogatószert. Töltsd az egészet permetezőflakonba, rázd jól össze és máris használhatod.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
11
ápr/2018

10 szép virág, amely növényvédőként is beválik a zöldségek mellett

Sokan szeretnének egy kis konyhakertet létrehozni, ugyanúgy, mint nagyszüleik. Például azért, hogy gyerekeikkel megszerettessék a zöldségek-gyümölcsök fogyasztását: tudományosan bizonyított, hogy azok a kisgyerekek, akik testközelből ismerkedhetnek meg a tányérra kerülő növényekkel, könnyebben rászoktathatók az egészséges táplálkozásra. A kertészkedéshez nem kell nagy terület, elég egy napsütötte erkély, az a lényeg, hogy ültetni, gondozni és szüretelni lehessen pár növényt. (Ezért hála minden óvónőnek, aki az óvoda udvarán kialakít egy kis ágyást, és abban akár csak pár szem babot vagy paradicsompalántát elültet.)

KÉP: Harvest To Table

Visszatérve nagyszüleinkre, ha felidézzük a kertjüket, mindenkinek beugrik, hogy a zöldségágyások között mennyi virág virított. Nagymamámnál egy sor rézvirággal kezdődött a veteményes, utána jött két sor földieper, aztán törökszegfű, büdöske, mézvirág váltakozva a különféle zöldségekkel, az ösvényt pedig kapor szegélyezte. Az ő generációja még tudta, hogy virágokat nemcsak a szépségükért ültetjük, hanem mert bevonzzák a kertbe a hasznos rovarokat, amelyek például a beporzáshoz szükségesek, illetve elriasztják a káros rovarokat, férgeket. 

Az ősi tudásból a modern mezőgazdaság is profitálhat: az utóbbi években olyan svájci és brit kísérletek zajlanak, amelyek a műholdas helymeghatározást párosítják a virágültetéssel. Nevezetesen úgy, hogy a traktor GPS-szel van felszerelve, amely programozott vetésre képes: bizonyos távolságonként nem haszonnövényt, hanem virágmagot vet. Korábban legfeljebb a táblák szélén ültettek rovarhívogató virágágyásokat, ám a hasznos rovarok nem voltak képesek bejutni a tábla közepéig -- egy néhány milliméteres rovarnak az beláthatatlan távolság.

KÉP: Agroscope

A virágültetés révén például a téli búza levélkártevőinek károkozása 61 százalékkal mérséklődött egy 2015-ös svájci mezőgazdasági kísérletben. Az elültetett pipacs, koriander, kapor, napraforgó és más virág ugyanis bevonzotta a katicákat, amelyek tizedelni kezdték a kártevőket -- összességében 10 százalékkal nagyobb lett a terméshozam, és csökkenteni lehetett a vegyszerhasználatot. A megnövekedett terméshozamból származó bevételből pedig nemcsak a virágültetés költsége térült meg, hanem még egy kis haszon is kerekedett.

A brit Centre for Ecology and Hydrology (CEH, Ökológiai és Hidrológiai Központ) Kelet-Angliában végzett szabadföldi kísérletein az adott táblák 2 százalékát margitvirágból, réti heréből, réti imolából és vadmurokból álló keverékkel ültetik be: 100 méterenként elég egy 6 méteres sáv ahhoz, hogy a hasznos rovarok képesek legyenek az egész táblán kifejteni áldásos hatásukat, olvasható a brit Guardian napilap interjújában, amelyet Richard Pywellel, a CEH tudományos igazgatójával készítettek.

Visszatérve a konyhakertünkre, az alábbi virágokkal érdemes próbát tenni a hasznos rovarok becsalogatása, a károsak elriasztása és így a termés védelme érdekében:

1. BÍBOR KASVIRÁG

KÉP: Wikipedia

Latin nevéről jobban ismerjük: echinacea. Gyógyászati célra a gyökerét használják. Mivel 1 méteresre is megnőhet, ültesd magas fűszernövények mellé, mint a kapor, zsálya, édeskömény, lestyán. (Utóbbi a karalábé tökéletes zöldfűszere, kihozza az édeskés ízét.)

2. BÜDÖSKE (más néven bársonyvirág)

KÉP: Wikipedia

Tavasztól őszig virágzik, többféle színű és magasságú változata kapható. A kicsit kellemetlen szagú virágot messzire elkerüli többféle kártevő, így a fonálférgek és a tökbogarak is. Ültesd tök, uborka, paradicsom, paprika, padlizsán és burgonya mellé.

3. HAMVAS ZSÁLYA (más néven lisztes zsálya)

KÉP: Australian Seed

A magasra növő változatok (például a sötétkék Victoria) ugyan többnyire nem ehetők, viszont temérdek virágukkal vonzzák a méheket. Mivel némelyik fajta 50 cm-re is megnő, ültesd paradicsom vagy paprika mellé. 

4. KÖRÖMVIRÁG

KÉP: Wikipedia

Amilyen igénytelen, annyira értékes gyógynövény (mi is írtunk erről és még itt is, illetve állatgyógyászati alkalmazásáról is). Ültesd cékla, brokkoli, borsó, káposztafélék, sárgarépa és salátafélék mellé.

5. MÉZVIRÁG (más néven fülesternye)

KÉP: Hobbikert

Kerti ösvények illatos szegélyeként ismerjük. Egynyári (de önvető), virága lehet fehér, rózsaszín vagy lila. Ültesd bokorbab, salátafélék, brokkoli, padlizsán, bazsalikom, káposztafélék és hagymafélék mellé.

6. NAPRAFORGÓ

KÉP: Wikipedia

Méretes virágzata mindenféle rovart behív a kertbe. Észak-Amerikából származik, az indiánok kukoricával vagy tökkel párosítva ültették. A törpe változatot ültesd cukkini vagy bokorbab mellé.

7. PILLANGÓVIRÁG

KÉP: Wikipedia

80-10 cm magas, meleg- és fényigényes egynyári növény, virágai egész nyáron nyílnak, kiválóan alkalmas növénytársulásokhoz. Ültesd paradicsom, bab vagy uborka mellé.

8. RÉZVIRÁG (más néven cínia vagy zinnia)

KÉP: Wikipedia

A lepkék odavannak ezért a virágért, amely egynyári, tehát évente gondoskodni kell az ültetéséről. Többféle színben és méretben kapható, tehát bármilyen zöldség mellé párosítható. A kisebbeket ültesd paprika, édeskömény vagy bimbós kel mellé, a magasabbakat kombináld zöldfűszerekkel, például bazsalikommal.

9. TÖRÖK SZEGFŰ

KÉP: Wikipedia

Szereti a napos helyet, a jó vízelvezetésű talajt, a rendszeres öntözést, cserébe tucatjával vonzza a beporzást végző rovarokat. Ültesd alacsony termetű  zöldleveles növények mellé (káposzta, saláta) ágyásszegélynek, illetve tearózsa tövéhez illatos talajtakarónak.

10. SZÉPECSKE (más néven menyecskeszem)

KÉP: Wikipedia

Észak-Amerikában őshonos, az indiánok vörös italt főztek belőle, a kávé behozatala előtt azt itták, olvasható a fenntartható életmóddal foglalkozó amerikai Mother Earth News weboldal növénytársításról szóló cikkében. A magasabbra növő változatokat ültesd karóra felfuttatott növények mellé, mint amilyen a paradicsom, bab, uborka. Az alacsonyabbak mehetnek a padlizsán, kelkáposzta vagy paprika mellé.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Mennyi ideig kell megőrizni a sárga csekkeket, áfás számlákat?


0
Tovább

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum