Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
09
okt/2023

Az őszi fáradtságot három módon is leküzdheted

Míg mások az őszi túrákat és tökbulikat szervezik, te csak vonszolod magad? Semmi vész, mindjárt jobban leszel!

KÉP: Unsplash


0
Tovább
31
okt/2022

Így használd a mesterséges fényt a szobanövényekhez

Az óraátállítás után beköszönt a sötét évszak, amikor a szobanövényeink megvilágítására különösen oda kell figyelnünk.

otthon ősz tél növény LED világítás energiatakarékosság virág


0
Tovább
30
nov/2021

Mit ajándékozzunk idős rokonainknak karácsonyra?

Jóllehet általában nem tárgyat, hanem élményt érdemes ajándékozni, most tegyünk kivételt az idős rokonokkal. Nekik ugyanis számos olyan ajándékkal kedveskedhetünk, amelyekkel energiát spórolhatnak és biztonságosabbá is válik az otthonuk.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Pexels

Az időseket abból a szempontból is sújtja a COVID-járvány és a karantén, hogy a kevesebb fizikai aktivitás, csökkent mobilitás és fokozódó elszigeteltség miatt az utóbbi időben megnőtt körükben az eleséses sérülések gyakorisága. Egy friss amerikai kutatás szerint az első nagy karantén alatt a megkérdezett idősek 70 százaléka számolt be arról, hogy elesett otthonában. Az ilyen baleset hatására megnőtt aggodalmuk amiatt, hogy ez újból előfordulhat, emiatt még kevésbé mozdulnak ki. 

Az eleséses balesetek számát néhány egyszerű eszközzel nagymértékben csökkenteni lehet.

1. Szereljünk fel jobb világítást!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Pexels

Ha már a fény ünnepének is nevezik a karácsonyt, ajándékozzuk meg idős rokonainkat jól világító és energiatakarékos LED-fényforrásokkal. Ezek megfelelő kiválasztásához nem a wattot érdemes nézni, hanem a lument és a sugárzási szöget, ide kattintva részletes tájékoztató olvasható. Kiegészíthetjük a meglévő fényforrásokat mozgásérzékelős lámpákkal, ennek különösen éjszaka a fürdőszobában van nagy jelentősége. A bejárat fölé napelemes mozgásérzékelő lámpát is felszerelhetünk. Többször is hangsúlyozzuk, hogy a LED-lámpákat nyugodtan hagyhatja bekapcsolva, alacsony a fogyasztásuk.

2. Gondoskodjunk a csúszásmentesítésről!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A szőnyegek alá vegyünk tapadást segítő alátétet. Ha már van ilyen rokonunk szőnyege alatt, feltétlenül ellenőrizzük, mert a gumiból készült alátétek néhány év után elveszítik tapadóképességüket. Az előszobai öreg és felkunkorodó futószőnyegekben túl könnyű megbotlani, cseréljük le ezeket olyan futószőnyegre, amelynek gumírozott a hátulja. Ne hagyjuk ki a fürdőszobai szőnyeget sem! A kültéri és beltéri lépcsők élére ragasszunk csúszásmentes dörzsszalagot. Ajándékozzunk új papucsot vagy mamuszt, aminek csúszásmentes a talpa. Nagyon jó választás lehet egy tépőzáras edzőcipő is, amit könnyű felvenni, és jól fogja a lábat.

4. Akadálymentesítsük a fürdőszobát!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A fürdőszoba az egyik legveszélyesebb terület a lakásban az idősek számára. A kifröccsenő víz miatt csúszik a padló, a kádból nehéz kiszállni. A kád fölé érdemes legalább két kapaszkodósínt felszerelni, lehet kapni vákuumos tapadókorongosat, amihez nem kell megfúrni a csempét (bár az biztosabb megoldásnak tűnik). A vécé mellé jól jön egy lehajtható támaszték, amiben meg lehet kapaszkodni felálláskor.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

A vécére kapható magasító ülőke vagy támaszkodó keret, ami szintén a könnyebb leülést-felállást segíti (ezek a gyógyászati segédeszköz webáruházakban kaphatók). A legnagyobb ajándék persze az volna, ha a kádat ki lehetne cserélni zuhanyzóra. 

5. Pakoljuk át a polcokat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Unsplash

A legveszélyesebb műveletek közé tartozik, amikor az idős ember egy létrára vagy hokedlire állva valamit le akar venni a magasan lévő polcokról, legyen az könyv, edény vagy befőtt. Segítsük őket azzal, hogy a magasan lévő, a következő hónapokban szükségessé váló holmikat átpakoljuk olyan alacsony polcokra, hogy létra nélkül is elérjék és le tudják venni. Pakolás közben jókat lehet emlékezni, beszélgetni, és segíthetünk idős rokonunknak a lomtalanításban is ezzel.

6. Ellenőrizzük a riasztókat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

Feltétlenül cseréljük le a régi szén-monoxid-érzékelőt és füstérzékelőt olyan márkájúra, amelyet a Katasztrófavédelem engedélyezett, ezek listája ide kattintva olvasható. Felszerelhetünk wifis kültéri éjjellátó kamerát is (olyat, amiben elég félévente elemet cserélni), amely emberméretű mozgás esetén a mobiltelefonra küld üzenetet.

7. Szigeteljük a huzatos nyílászárókat!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: internet

Már a hipermarketekben is kapható olcsó D vagy P keresztmetszetű szilikonos szigetelőcsík, amellyel bármilyen öreg ablakot, verandaüvegezést vagy ajtót hatékonyan leszigetelhetünk, ezzel csökkentjük a hőveszteséget és mérsékeljük a fűtési kiadásokat. Érdemes a méretre vágott csíkok két végénél egy kis plusz (kétoldalú) szőnyegragasztó szalaggal megerősíteni a ragasztást, hogy a szigetelőcsík tényleg fennmaradjon tavaszig. A vékony üvegezést víztiszta hőszigetelő fóliával szigetelhetjük, a bejárati ajtó alsó részére szigetelő ajtókefét ragasszunk fel (és két kis csavarral is biztosítsuk).

8. Készítsük elő a jégmentesítést!

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Unsplash

Azzal is sokat segíthetünk, ha megvásároljuk és a bejárat mellé készítjük a jégoldó sprayt, hólapátot, seprűt, csúszásmentesítő hintőanyagot (ezekről itt olvashatsz). Utóbbiból érdemes nagy zsákot venni, és a sufniban vagy pincében letárolni. Vegyünk mellé egy adagolókanalat is, hogy rokonunk a szükséges kisebb mennyiséget át tudja mérni egy zárható műanyagdobozba, amelyben a bejárat mellett tárolhatja a hintőanyagot. Takarítsuk ki a bejárat feletti ereszt, mert az ott felgyűlt levelek miatt csöpöghet az eresz, amitől veszélyes jegesedés és jégcsapok alakulhatnak ki.

ajándék karácsony hőszigetelés LED akadálymentesítés

KÉP: Decathlon

Ha idős rokonunk szeret kimenni a zimankóban is, biztos örülni fog a csizmára vagy bakancsra felhúzható acéltüskés csúszásgátlónak (jégjáró néven is kapható a túra- és sportáruházakban).

365Zö


0
Tovább
22
ápr/2021

Néhány tipp, ha most újítod fel a konyhádat

A járvány miatt a korábbinál sokkal több időt töltünk otthon, pláne a konyhában. Ha már így alakult, és mivel sok család számára elérhető kedvezményes lakásfelúíjtási hitel, biztos sokan tervezik ennek a helyiségnek a felújítását. Érdemes figyelembe venni néhány gondolatot.

konyha otthon újrahasznosítás koronavírus lakberendezés LED

KÉP: Pexels

Hogyan rendezd el a funkciókat?

Rengeteg felesleges talpalástól kímélheted meg magad, ha logikusan rendezed el a konyhádat. A bejáratához közel legyen egy pakolófelület (munkapult, zsúrkocsi vagy asztal), amire érkezéskor leteheted a szatyrodat, hiszen a padlóra mégsem tennéd. Az ételkészítés műveleti sorrendjét figyelembe véve a spájz és a hűtő legyen közel egymáshoz. A hűtő után következzen egy kis pult (legyen hová letenni, amit kiveszel vagy beteszel), utána legyen lehetőség a spájzból vagy hűtőből kivett élelmiszer megtisztítására a mosogatóban. Ezután megint kellene egy kis munkapult a megtisztított alapanyagok felaprításához, majd következhet a tűzhely vagy főzőlap.  

Legyen-e konyhasziget? 

Amilyen divatos volt pár éve, most már sokan rájöttek, hogy túl sok helyet foglal el, nem mindig praktikus, viszont mindig kerülgetni kell. Ha már ilyesmiben gondolkodsz, vegyél inkább egy nagyméretű gördíthető zsúrkocsit, illetve még jobb, ha egy régi konyhaasztalra görgőket szerelsz, pár polcot becsavarozol a lábaihoz, és kész az újrahasznosított konyhasziget.

Hol legyen a hűtő?

A hűtő legyen a spájz és a mosogató között, de feltétlenül a leghidegebb sarokban, a faltól kb. 10 centiméterre, hogy járni tudjon körülötte a levegő. Sokan a konyha bejáratához teszik a hűtőt, mondván, ott akadályozza legkevésbé a forgalmat az ajtónyitogatás. Ez vagy igaz, vagy nem, viszont ha közel van a nappalihoz a hűtő, akkor fennáll a veszély, hogy folyton ki fogsz járni nassért a reklámszünetekben. Ha pedig a hálószobához van közel, akkor éjjel behallatszódhat oda a hűtő búgása. 

Milyen távol legyen a hűtő és a tűzhely?

Az egyik hűtőgyártó a hűtőszekrény és a gáztűzhely között legalább 50 cm távolságot ajánl, érdemes például egy fiókos kisszekrényt közbeiktatni. A villanytűzhely elvileg mehetne közvetlenül a hűtőszekrény mellé, de nyári hőségben ez is túl meleg lehet a hűtőnek. Úgyhogy bármilyen főzőlapod vagy sütőd legyen, minimum fél méter távolságot tarts a hűtőtől, hogy az ne túráztassa magát állandóan, ezzel is pazarolva az áramot -- valamint a hűtő élettartama is rövidülhet.

konyha otthon újrahasznosítás koronavírus lakberendezés LED

KÉP: Unsplash

Mit tegyél az ablak alá?

Mivel ez a legvilágosabb része a konyhának, érdemes ide tenni a mosogatót vagy az étkezőasztalt. Meg persze pár növényt is, például fűszereket, erről ide kattintva olvashatsz.

Mennyi munkapult kell?
Amennyi lehetséges! Az ételkészítésen túl ugyanis egy sor napi szinten használt konyhai eszközt tárolunk a pulton, például a kávéfőzőt, kenyérpirítót, grammos mérleget, turmixgépet, szódagépet, mikrót stb. Jó esetben is kell 2-3 méter munkapult, de a 4 méter sem lehet túlzás (60 cm szélességgel számítva). Az ételkészítéshez önmagában legalább 70-90 cm szükséges a kényelmes és biztonságos munka érdekében.

Lehet a mosogatógépet a tűzhely mellé tenni?

Szabadon álló kombitűzhely mellé 5-10 cm távolságot tartva érdemes elhelyezni szabadon álló vagy  pult alá beszerelt mosogatógépet. Amennyiben a mosogató és a sütő is pult alá van szerelve, a két berendezés között legyen 50-60 cm távolság (pl. egy fiókos alsószekrény). Érdemes ezt vásárláskor megkérdezni, mert lehetséges, hogy befolyásolja a berendezésre adott garanciát.

konyha otthon újrahasznosítás koronavírus lakberendezés LED

KÉP: Unsplash

Miből legyen a konyhaszekrény ajtaja?

Az alsószekrény könnyen tisztítható felületű legyen, mert bizony ételkészítés közben bármi lecsöppehet vagy kifolyhat. A felsőszekrény pedig legyen üvegajtós, hogy tényleg egyetlen pillantással tudni lehessen, hol is van az a piros bögre.

Milyen ajtó legyen a konyhán?

Egy korábbi cikkemben írtam, hogy már az amerikaiak is kezdenek kiszeretni az amerikai konyhából. Ez leginkább csak kisgyerekes szülőknek ideális, akik ételkészítés közben fél szemüket rajta tudják tartani a gyerekeken. Pár év elteltével azonban inkább már nyűg lesz az egybenyitott konyha és nappali, ahol mindig ételszag és edénycsörömpölés van. Ha a konyhád külön helyiség, akkor az ajtaja legyen átlátszó (biztonsági üveg vagy plexi), és lehetőleg nem kilincses, hanem lengőajtó, hogy amikor étellel a kezedben mész az étkező vagy a nappali felé, akkor ne kelljen a kilincs lenyomásval bajlódni.

Lehet a mosogatógépet a hűtő mellé tenni?

Egyesek szerint a túl közel lévő mosogatógép megakadályozhatja a hűtőszekrény kondenzációs folyamatát. Ezt meg kell kérdezni vásárláskor a műszaki áruházban.

Milyen magasan legyen a tűzhely vagy főzőlap feletti páraelszívó?

Az elszívó és a tűzhely távolsága ettól függ, milyen erős az elszívó. Az egyik gyártó villanytűzhelyek esetében 50 centimétert ajánl, gáztűzhelyek esetében 65 centimétert. Nálunk a gáztűzhely feletti elszívó 90 cm magasan van, és még így is optimálisan működik, viszont nem forrósodik fel nagyon. Még valami: amennyiben gáztűzhellyel szeretnél páraelszívót használni, gáztervet kell készíttetni, mert a két berendezés együttes használata depressziós tért alakíthat ki. Ez nem azt jelenti, hogy szomorú lesz a lakás, hanem a levegőutánpótlás csökken. A gázterv határozza meg, milyen szellőzőket, légbevezetőket kell beépíteni.

Mire figyelj a páraelszívó vásárlásakor?

Több fontos dolog van: cserélhető LED-fényforrás legyen a világítás, könnyen, egyszerűen és olcsón tisztítható legyen a szűrő, és hogy ne legyen túl hangos a berendezés működés közben. 

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
30
jan/2021

Megreformálhatja a szabadföldi zöldségtermesztést a LED

Húszezer négyzetméteren szabadföldben ültetett póréhagymát teszteltek éjszakai LED-megvilágítással, és kiderült, a fény hatására a zöldség gyorsabban nőtt, ellenállóképessége fokozódott, tehát a szokásosnál 50 százalékkal kevesebb növényvédőszer elég volt a műveléshez. Így tehát megvalósulhat a fenntartható növénytermesztés minimális ráfordítással.

GIF: Studio Roosegaarde

Vörös fény hatására a növények jobban nőnek, a kék fénytől dúsabban virágoznak, a megfelelő UV-fény pedig a védekezőképességüket javítja. Színes LED-eket eddig csak beltéri növénytermesztéshez, szobanövényekhez vagy hobbikertészek különlegességeihez használták. Daan Roosegaarde holland művész azonban most szabadföldi termesztésben is kipróbálta ezeket egy mintaprojekt keretében.

Ilyen a póréhagyma-ültetvény nappal...

A Grow egyszerre művészeti installáció és tudományos kísérlet, amelyet Roosegaarde a Rabobankkal és a Wageningen Egyetemmel karöltve hozott létre. A napelemes LED-fényforrások lényegében meghosszabbítják a napsütéses órák számát, éjszaka egy bizonyos ideig vörös, kék és UV-fénnyel világítják meg a póréhagyma-ültetvényt. A fényforrások úgy vannak beállítva, hogy vízszintesen világítsanak, tehát ne okozzanak fényszennyezést, ami megzavarná a környékbeli állatok életét. 

... és naplemente után még néhány óráig. KÉPEK: Studio Roosegaarde

A mezőgazdaság egyike a leginkább környezetszennyező ágazatoknak, miközben óriási a jelentősége az emberiség szempontjából. A Grow projekttel Roosegaarde azt szeretné megmutatni, hogy mekkora jelentőségük van az innovatív módszereknek, és milyen fontos a fogyasztók aktív részvétele a folyamatokban. "Pusztán a statisztikáktól nem lesznek zöldebbek az emberek. Rettenetes krízishelyzetben vagyunk, új ötletekbe kell invesztálnunk. Vagy alakítói leszünk a jövőnek, vagy áldozatokká válunk", tette hozzá.

A Grow-projektet 40 országban fogják bemutatni az év folyamán, mindenhol valamilyen őshonos növényt választanak hozzá. Érdemes megnézni a Daan Roosegaarde korábbi projektjeit is a honlapján, itt a blogban szemléztük már az áram nélküli hídvilágítást és a szmogevő toronyt.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna


0
Tovább
31
márc/2018

Izzócserekor ne a wattot, hanem a lument, a sugárzási szöget és a CRI-t nézd!

A téli sötétség miatt jó sokat világítottunk az elmúlt hónapokban, ami meglátszik a villanyszámlánkon. Elhatároztuk, hogy ahol és amint lehet, LED-re cseréljük a meglévő izzóarzenálunkat, amely hagyományos (volfrám izzószálas), illetve halogén körtékből és kompakt fénycsövekből áll. Arra is gondoltunk, hogy ha megint olyan rekkenő nyár lesz, mint tavaly, már előre csökkentsük a lakásban a hőforrások számát, hiszen egy 60 vagy 100 wattos hagyományos izzó teljesítményének 95-98 százaléka hővé alakul. A megfelelő új LED-es fényforrások kiválasztásakor azonban sokkal több szempontot kell figyelembe venni, mint pusztán az árat. A legfontosabbak között van a lumen, ami a kibocsátott fény mennyiségét jelöli, a fényáram mértékegysége. 

FÉNYÁRAM (LUMEN)

LED energiatakarékosság otthon lumen

Ami az átváltást illeti, az izzószál 1 Wattból 12,5-17,5 lument állít elő, a halogén 1 Wattból 16-24 lument, a kompakt fénycső 1 Wattból 45-75 lument, míg a LED 1 Wattból 80-100 lument.

FÉNYSZÜKSÉGLET

Előszobába ajánlott 500-600 lument tenni, hogy kora reggel félálomban is meg tudd különböztetni a fekete és sötétbarna cipőket. Ugyanígy a fürdőszobatükör fölé is kell a 600 lumen borotválkozáshoz, sminkeléshez (Utóbbihoz legalább 80-as CRI, lásd lejjebb). A fürdőszoba mennyezeti lámpája legyen minimum 1000-1200 lumen fényerejű, hogy jól láss takarításkor. A konyha mennyezeti lámpába is kell az 1000 lumen (nagy konyhába 1500 is), a konyhapult 600-800 lumenes megvilágítása állhat több 200 vagy 400 lumenes LED-pogácsából (GX53 foglalat) vagy fényfüzérből. Mosogatáshoz minimum 600 lumen kell, akárcsak az íróasztal megvilágításához. A nappali mennyezeti lámpájába kerülhet fényerőszabályzós (lásd lejjebb) LED-körte, amit 400 és 1800 lumen között változtathatsz (típustól függően). Ha a régi csillárban cserélnéd a körtéket, minimum 400-asokban gondolkodj. Egy szokványos állólámpába érdemes 400-600 lumenes körtét tenni, a hálószobában az ágy melletti kislámpába is elkel a 400 lumen. A hangulatvilágítást szolgáltató lámpákba mehetnek a 200 lumenes körték. 

TIPP: Mielőtt megvásárolnál egy szerinted szép fényes LED-fényforrást valamelyik lakberendezési vagy barkácsáruházban, nézz fel az álmennyezetre: ha tele van neon fénycsövekkel és spotlámpákkal, nehéz lesz megállapítanod, hogy a kiszemelt fényforrás odahaza egymagában mennyire fog világítani. Épp ezért mindenképpen kérdezz rá a termékcsere lehetőségére az eladónál!

SUGÁRZÁSI SZÖG

Kaphatók olyan retró design, úgynevezett filament LED-körték, amelyek úgy néznek ki, mintha volfrám-szál lenne bennük, ezek képesek átlag 300 fokos sugárzási szögre, azaz a teret körös-körül és alul-felül bevilágítják. A kukoricacsőre hasonlító LED-fényforrások sugárzási szöge 180 fokos. A csak előrefelé világító spotlámpáknak 120 fokos, míg a körte formájú LED-fényforrásoknak gyártónként és körteformánként változó, 110-260 fokos a sugárzási szöge.

LED energiatakarékosság otthon lumen

KLUS Design

Az E14-es foglalatú gyertyaalakúaké átlag 200 fok, a GX-foglalatos reflektorpogácsáké 36 fok. Érdemes ezért például a könyvesszekrény tetejére egy felfelé világító, rejtett LED-füzért tenni, hogy közelíts ahhoz a térélményhez, amit a hagyományos, zömmel 300 fokban sugárzó izzóknál megszoktál. 

CR-INDEX

Ez azt mutatja meg, hogy az adott LED-fényforrás megvilágításában mennyire élethűen látod a tárgyakat.

LED energiatakarékosság otthon lumen

VILLANYLAP

Szakemberek azt tanácsolják, hogy hétköznapi tevékenységhez elegendő a 80-as CRI, de abba a lámpába, amelyet a konyhai munkapult (húsok!!!) vagy a hobbitevékenység (barkácsolás, rajzolás, kézimunka) felett használsz, legyen 90-es CRI-jű fényforrás. Lakótérbe semmi esetre se vegyél 70 alatti CRI-jű fényforrást, legfeljebb garázsba, pincébe.

SZÍNHŐMÉRSÉKLET

Ezt a gyártók Kelvinben adják meg, minél alacsonyabb a szám, annál inkább vörösbe hajló, "melegebb" a LED-es fényforrás fénye. (A meleget azért tettem idézőjelbe, mert a LED nem melegít, hiszen nincs benne izzószál.) A gyártók melegfehérnek nevezik a 2700 Kelvines fényforrásokat, míg 3000 Kelvintől felfelé már hidegfehér a fény színe. Az extra melegfehér termékek 2000-2200 Kelvint tudnak.

LED energiatakarékosság otthon lumen

HOMETRONICS

Lehet kapni olyan LED-körtéket és spotokat, amelyek színhőmérséklete egyedileg állítható egy infravörös távirányító segítségével, ezek drágább termékek.

FÉNYERŐSZABÁLYOZÁS

Nem mindegyik LED-fényforrás fényerejét lehet szabályozni, és akkor is ügyelni kell arra, hogy egy hagyományos, 100 wattos izzóhoz készült fényerőszabályzó kapcsoló esetleg nem érzékeli a sokkal kisebb feszültségen dolgozó LED-fényforrást. "A fali szabályzók nagy része még izzólámpához, halogén lámpához készült és egy minimum teljesítmény (megszólalási küszöb) alatt nem működik. Ez a teljesítményhatár 20-40 W körül van, pont a jelenleg kapható retrofit LED-ek egységteljesítménye felett. Egy hatágú csillárban már ezek a teljesítmények összeadódnak, nagyobb az esély a sikerre. (...) A tapasztalat azt mutatja, hogy leginkább RC jelű fali szabályzókkal működnek a retrofit LED-ek, de akadnak renitens típusok. Sajnos, erre sem szabvány, sem iparági megegyezés nincs, mondhatni, hogy ezen a téren teljes a káosz", olvasható a Villanyszerelők Lapjának korábbi cikkében. Tehát vagy olyan LED-es fényforrást vegyél, amihez van távirányító, vagy villanyszerelővel cseréltesd le a meglévő fényerőszabályzót megfelelőre. Az ilyen szempontok miatt is érdemes szaküzletben megvásárolni a LED-es fényforrásokat.

FOGLALAT
A LED-körték becsavarhatók a hagyományos E27-es és E14-es foglalatokba. A LED-pogácsákhoz (GX53 sorozat) villanyszerelési szaküzletben menetes foglalatot kell venni (és felszerelni), ennek ára 700-1000 Ft, de a kettő együtt még így is gazdaságos opció lehet, például fürdőszobatükör fölé.

LED energiatakarékosság otthon lumen

IKEA

A LED-spotlámpák többsége GU10-es foglalatot igényel. A LED-fényfüzérekhez lehet kapni C alakú rögzítőket. 

ÁR / JÓTÁLLÁS / PÉNZVISSZAFIZETÉSI GARANCIA

Azoknál a gyártóknál/forgalmazóknál, amelyek 1 vagy 2 év jótállást vállalnak (például az Ikea, barkácsáruházak saját márkás termékei), mostanában 1 lumen ára nagyjából 1 Ft-tól indul. Azoknál, amelyek akár 3-8 éves önkéntes jótállást vállalnak (például Osram, Philips), ott drágább lehet. A gyártók éves szinten 5000 órás használatot tételeznek fel. Az eladót feltétlenül meg kell kérdezni a visszavásárlási garanciáról, mert egyesek 6 hónapot, míg mások 1 évet adnak, amely idő alatt gond nélkül visszaveszik a legfeljebb kicsomagolt és egyszer kipróbált, de hosszú távon nem használt terméket. (A használattól apránként fokozatosan csökken a fényerő, így érthető ez a kitétel.) Akárhol is veszed a LED-es fényforrásokat, az esetleges csere miatt érdemes külön számlára blokkoltatni őket, és megőrizni a számlákat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna szerk.

A táblázat grafikai koncepciójáért köszönet a Glendaleca.gov oldalnak.

Ez is érdekelhet:

Bio tojásfestés konyhai hulladékkal

LED energiatakarékosság otthon lumen


0
Tovább
11
dec/2017

Az ünnepi fények ihletik a LED-es lakberendezést

A karácsonyt azért is szeretjük, mert ilyenkor az otthonunk meghitt fényben ragyog az ünnepi dekorációnak köszönhetően. Most döbbenünk rá, mennyire fontos a gondosan kialakított világítás a különböző helyiségekben. Nem kétséges, hogy a funkcionálisan tervezett fény javítja az életminőségünket, és nemcsak a téli hónapokban. A két ünnep közötti időszakban érdemes egy délutánt rászánni arra, hogy végiggondoljuk, hogyan emeljük magasabb színvonalra a lakókörnyezetünket a fényforrások segítségével. Az áramszámla miatt sem kell aggódnunk, hiszen a LED-fényforrások energiatakarékosak. S mivel nem bocsátanak ki hősugarakat, teljesen újszerű módon is felhasználhatjuk őket, mint azt a következő képek is illusztrálják. Menjünk végig a képzeletbeli lakáson!

ELŐSZOBA

Halvány színek, jól elhelyezett fények, látványos hatás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Egy sötét és rideg hallt ilyen egyszerűen át lehet alakítani.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Mintha a levegőn lépkednénk az üveg lépcsőfokokon, ráadásul változtatható a megvilágításuk színe.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

NAPPALI

Minimál nappaliban minimál fénydesign: ülőgarnitúra alatti magenta színű sugárzással.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Saját kezűleg sem ördöngösség elkészíteni a 4 panelből álló tévékonzolt, amely hangulatvilágításként is szolgál az esti tévézéshez. Mint korábbi cikkünkben írtuk, nem zavarja meg az éjszakai pihenésünket, ha a monitorokból áradó kék fényt ellenpontozzuk egy kis meleg árnyalattal.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Csak néhány lámpát feldobott a falra ennek a szobának a tervezője, de az eredmény valóságos műalkotás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Hangulatunktól függően világít kéken, zölden vagy vörösen a kanapé oldalát díszítő virágmintás panel.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ki mondta, hogy a függönybe nem kerülhet pár LED-fényforrás?

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Mint ahogy a tapétába is (érdemes a forrásra kattintani további ötletekért)...

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Az asztallap is világíthat (A tervező, Ingo Maurer német designer világító tapétáit is érdemes megnézni ezen a linken).

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

KONYHA

A konyhabútor színe az álmennyezet vörös fényében köszön vissza.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Egy kis kék tiszta hatást ad a konyhában. A munkapult fölé feltétlenül meleg fehér LED-világítás kell, hogy gusztusosnak látszódjanak az ételek főzés közben is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Szintén a kékkel játszott ennek a konyhának a tervezője. A hideg színhez meleg barna fafelületet, padlóburkolatot és festést választott.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ezen a lépcsőzetesen bővülő konyhapulton jut hely néhány növénynek is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A LED-szalagot a konyhabútorba is integrálni lehet.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

FÜRDŐSZOBA

Akár borotválkozáshoz, akár sminkeléshez, jól jön a megfelelő világítás.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Ebben a fürdőszobában többféle módon integrálták a LED-világítást az elemekbe.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Aki viszont hangulatra vágyik a fürdőben, választhat lágyabb fényeket és formákat is.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A járólap fugázásába rejtett LED-fényforrások nagyon jól néznek ki, csak el ne romoljanak...

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

Többféle fényforrás kombinálásával (meg egy ilyen üvegkáddal) a fürdőszoba lenyűgöző lesz.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A kád épített és burkolt pereme alá rejtett fényfüzértől nagyon csábító az összkép. 

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS 

HÁLÓSZOBA

A hajnali derengést idéző világoskék fény segít abban, hogy reggel könnyebben felébredjünk.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS

A gardróbot és az ágyat elválasztja a hangsúlyos LED-füzér.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba 

FORRÁS

TERASZ

A világító ülőgarnitúra szokatlan látványelem, minden kerti parti fókuszpontja lesz.

LED LED-világítás otthon világítás energiatakarékosság fürdőszoba konyha nappali hálószoba rejtett világítás LED-füzér előszoba

FORRÁS


0
Tovább
04
dec/2017

Kékfénydiétával jobban alszik az egész család

Ébredéstől elalvásig fény vesz körül bennünket, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen és mennyi. A jól megválasztott világítás fokozza teljesítőképességünket, energikusságunkat és javítja alvásminőségünket. Ám a műszaki eszközökből és egyes lámpákból áradó kékes fény megzavarja szervezetünk belső óráját, ami komoly egészségügyi problémákat okozhat. Egy friss tudományos kutatásban egészséges 20-29 éves személyek vettek részt, akik 21 és 23 óra között számítógép (bekapcsolt) monitorát kellett nézniük.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

A Haifa Egyetemen történt tesztelés során figyelték az alvásminőségüket, és kiderült, hogy 
1. rövidült az alvásidejük,
2. csökkent a melatonintermelésük,
3. sokkal gyakrabban ébredtek fel éjszaka,
4. magasabb volt a testhőmérsékletük a kontrollcsoporthoz képest.

Nem kell magyarázni, hogy miért probléma az alvásidő rövidülése. Ami a melatonint illeti, ezt a hormon irányítja az alvásciklusokat. A 450-500 nanométer hullámhosszú kék fény más hullámhosszú (színű) fénysugarakhoz képest több mint kétszer hosszabb időre zavarja meg a melatonintermelésünket, és hasonló mértékben megzavarja testünk 24 órás belső óráját, a cirkadián ritmust: 3 óra elteltével vált 1,5 óra helyett.

Ettől viszont borulhat a szív- és érrendszer, az anyagcsere, az immunrendszer, a kedélyállapot és a szellemi funkciók működése. Magas vérnyomás vagy cukorbetegség alakulhat ki. A belső óra olyan fontossággal bír, hogy éppen ennek kutatásáért adták idén az orvosi Nobel-díjat

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

Erős kék fény nézése után éjszaka átlag 7,6 alkalommal ébredtek fel a tesztalanyok, míg más színű fény után átlag 4,5 alkalommal. Az is nagyon érdekes eredménye a vizsgálatnak, hogy kiderült, a kék fény miatt elalvás után nem mérséklődött a tesztalanyok testhőmérséklete, hanem a nappali szinten maradt. Ez jól mutatja a kék fény hatását az emberi szervezetre. Pedig nagyon fontos a testhőmérséklet csökkenése, ez a belépő az elalváshoz. Nem csoda, ha a kék fénnyel megvilágított alanyok másnap fáradtabbnak és ingerültebbnek érezték magukat.

A gyerekekre különösen veszélyes a kék fény, mivel 10 éves korukig a szemlencséjük és szaruhártyájuk nincs teljesen kifejlődve, több fényt enged át a felnőttekéhez képest. Akár egy kék színű szobai őrfénynek is lehet olyan hatása, hogy a gyerek nehezebben alszik el, és alvás közben kevesebb REM (álom) fázis jelentkezik, ami miatt reggel fáradtan, nyűgösen ébred, pedig 8-9 órát csukva volt a szeme.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

A kutatók összehasonlították a kék és a hosszabb hullámhosszú vörös fény hatását, és megállapították, hogy a vörös fény nem okoz ilyen eltéréseket a szervezet működésében. Ennek valószínűleg a természetes fényekhez lehet köze: az evolúció során ahhoz szoktunk hozzá, hogy este vöröses-narancsos naplementében van részünk, míg a hajnali derengés kékes színű. Tehát az esti vörös fényt nem észleljük zavaró hatásként.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

A kék fény ugyanakkor rendkívül hasznos is lehet. Egy korábbi kutatásban kamionokba szereltek be kék LED fényforrásokat, amelyek sötétben a sofőr szemébe világítottak. Ennek köszönhetően ezek a kísérleti személyek arról számoltak be, hogy nem éreztek álmosságot vezetés közben.

A napközbeni kék megvilágítás csökkenti az aluszékonyságot, gyorsítja a reakcióidőt, javítja az éberséget és meghosszabbítja azt az időt, ameddig képesek vagyunk összpontosítani egy feladatra. Sőt: egy másik kutatás szerint annak, aki reggelente 30 percet tölt erős kék fénnyel megvilágítva, a gyorsabb reakcióidő mellett az emlékezőképessége is javulni fog.  

Tippek, ha jobban szeretnél aludni:

Csökkentsd a hálószoba hőmérsékletét 18-19 Celsius-fokra.

Érdemes kipróbálni a karotin és a magnézium táplálékkiegészítőket. Előbbi vegyület erősíti a szem természetes kék fény szűrő képességét, utóbbi  pedig szabályozza a szívritmust és az idegrendszer működését, enyhíti a stresszt, továbbá több mint 300 enzim működéséhez szükséges, amelyek a sejtek energiatermelő folyamataiban vesznek részt.

Napközben (például ebédidőben) legalább 10-15 percet tölts kint a szabadban, hogy a természetes megvilágítás jó hatást gyakorolhasson a szervezetedre.

LED-világítás kék LED otthon gyerek egészség világítás

KÉP

Csináltathatsz olyan olvasószemüveget, amelynek lencséjére kékfényblokkoló réteg is kerül, ezzel nyugodtan monitorozhatsz vagy tévézhetsz este is.

A számítógépre töltsd le az F.lux ingyenes szoftvert, amely a tartózkodási hely és az idő függvényében automatikusan állítja a számítógép monitorának színét: este kicsit rózsaszínesebbé válik a kibocsátott fénye.

A fenti kutatás szerint a szemedet érő kék fény mennyisége számít: minél közelebb van a fényt kibocsátó eszköz az archoz, annál inkább megzavarhatja szervezeted működését. Tehát a méterekre lévő tévé sokkal kevésbé kockázatos ebből a szempontból, mint az archoz közel tartott telefon.

Az elalvás előtti órában az interaktív monitoros tevékenységeket (közösségi oldalak böngészése, videójátékozás) érdemes elhagyni a zavartalan pihenés érdekében.

Leghatékonyabb megoldás, ha meleg fehér fényű lámpákat használsz otthon, különösen azokban a helyiségekben, ahol sokat vagy este: fürdőszoba, hálószoba. A modern LED-fényforrások tervezésekor ma már nemcsak az energiatakarékosság, hanem az egészségmegőrzés is elvárás, tehát a jó minőségű fényforrások minimalizálják a kék fény kibocsátást. 


0
Tovább
17
aug/2017

Ennyibe kerül a világ 7 legszebb díszkivilágítása

Megjöttél Párizsból, és nincs a telefonodban egyetlen kép sem a fényben fürdő Eiffel-toronyról? Ugyan már, ez lehetetlen! Bizony, a világ minden táján vannak olyan szezonális vagy állandó projektek, amelyek díszkivi-lágítása kihagyhatatlan látványosság. Azt már kevesebben tudják, hogy az adott létesítmény fenntartóinak mennyit is kóstál a fényorgia.

A brit Festive Lights világítástechnikai cég arra tett kísérletet, hogy meg-becsülje a világ 7 híres helyszínének energiaköltségét. Míg egye-sek gazdaságosan üzemelnek az energiatakarékos fényforrásoknak köszön-hetően, a legdrágább díszkivilágítás naponta (!) 310 millió forintba kerül átszámolva.

7. Petrie Plaza Mall, Canberra, Ausztrália

energiatakarékosság LED

A világ legnagyobb karácsonyi díszkivilágításának tartják az ausztrál bevásárlókomplexum díszítését. Kiépítése óriási költség lehetett az 1,2 millió LED-fényforrás és az azokat összekötő 12 kilométernyi elektromos vezeték miatt. Az energiatakarékos lámpák napi 0,78 megawattóra áramot fogyasztanak, aminek költsége viszont csak bő 30 ezer forintnyi ausztrál dollár naponta november 28-a és december 28-a között.

6. Spectra fény- és vízjáték, Marina Bay Sands, Szingapúr

energiatakarékosság LED

Majdnem mindennapos látványosság, csupán a helyi nemzeti ünnepeken kapcsolják le. Az energiatakarékos lámpák olyan fényerőt bocsátanak ki, amely egyenértékű egy 4000 wattos reflektoréval. A napi 2,5 megawattos áramszámla költsége 97 ezer forint.

5. Blackpool, Nagy-Britannia

energiatakarékosság LED

Az ismert brit nyaralóhely szeptember 1-től november 5-ig van kivilágítva, akkor viszont 24 órában. Ez naponta 15 megawattot fogyaszt napi 244 ezer forintos költséggel.

4. Ain Dubai óriáskerék, Bluewaters Island, Dubaj

energiatakarékosság LED

Még csak most épül a világ legnagyobb óriáskereke, amely 1400 utas szórakoztatására lesz képes. A 210 méter átmérőjű látványosság 48 kabinja és 80 méteres LED-fala mindennap 14 megawatt energiát fogyaszt majd, kábé napi fél millió forintért. A London Eye óriáskeréknek "csak" 32 kabinja van.

3. Eiffel-torony, Párizs, Franciaország

energiatakarékosság LED

A fény városának jelképe a világ egyik legismertebb díszkivilágítása, amelyet 20 ezer fényforrással alkottak meg. Viszonylag alacsony a számla: a 22 megawattos napi fogyasztás durván 850 ezer forintot kóstál.

2. Times Square, New York, Egyesült Államok

energiatakarékosság LED

A világ második legdrágább díszkivilágítását 55 óriás LED-panel alkotja, így nem meglepő, hogy naponta 6,2 millió forintba kerül a 161 megawattos fogyasztás.

1. Las Vegas Strip, Egyesült Államok

energiatakarékosság LED

Tényleg ez a világ leglenyűgözőbb fényjátéka, csak az MGM hotel áramszámlája havi százezer dollárra rúg. Las Vegasba 2016-ban 42,9 millió turista érkezett, ami rekord volt a város történetében. A dísz-kivilágítás naponta 8000 megawatt áramot emészt fel, ami naponta 310 millió forintba kerül. Nem csoda, ha a helyi városvezetés azon van, hogy az áramfogyasztás egyre nagyobb részét napelemekkel, azaz zöld-energiával fedezzék. Erre minden lehetőségük megvan a nevadai sivatag közepén, így már az áram mintegy 25 százaléka származik megújuló forrásból. 


0
Tovább
21
jún/2017

Melyik lámpa vonzza a legtöbb rovart?

Itt a nyár, jó kiülni az erkélyre, teraszra – egészen addig, amíg a mellettünk lévő lámpa fényére el nem kezdenek özönleni a különféle repülő rovarok, köztük a vérszívók. A problémát vizsgáló tudományos kutatások zömmel az utcai világítótestekre koncentrálnak, de sikerült olyat találnom, amely a háztartásokban használatos fényforrásokat elemezte. 

A lényeg: kiderült, hogy az energiatakarékos LED-fényforrások vonzzák a legkevesebb rovart, de az eltérő színű LED-ek, illetve a lámpák által vonzott rovarok között azért vannak különbségek, mint az mindjárt kiderül.

fényszennyezés energiatakarékosság LED

KÉP

Az egyik kutatásban hatféle fényforrást tesztelt az amerikai Michael Justice ökológus és kutatótársai: volframszálas izzót, kompakt fénycsövet, halogén izzót, hideg fényű LED-et, sárga ("szúnyogriasztó") kompakt fénycsövet és meleg fényű LED-et. Ezeket a kiskereskedelmi forgalomban kapható fényforrásokat felváltva tették be egy világítós rovarcsapdába. 

A teszthónapok során összesen 8887 rovart és pókot ejtettek csapdába. A legtöbb, óránként átlagosan 8 rovart a hagyományos izzó vonzotta, utána a fenti sorrendben csökkent a rovarszám: a sárga kompakt fénycső és a meleg fényű LED egyaránt óránként átlag 4,5 rovart vonzott be

Ami a különféle rovarfajok megoszlását illeti, a különféle fényforrások nagyjából hasonló arányban vonzották/riasztották a rovarokat, kivéve a sárga kompakt fénycsövet, amely minden más fényforrásnál több fülbe-mászót és poloskát vonzott be.

fényszennyezés energiatakarékosság LED

Különféle fényforrások fényének spektruma FORRÁS

Egy német vizsgálat azt állapította meg, hogy mivel az UV-fényt használják tájékozódásra többek között a szúnyogok és csípőlegyek, ezért a széles spektrumú "fehér" LED-ek által kibocsátott kék-zöld hullámhossz, illetve az általuk keltett erős fény-árnyék kontraszt vonzó a vérszívók számára. Viszont az UV-fényt alig sugárzó, meleg fényű LED-lámpa használatával kevésbé hívjuk életterünkbe ezeket a rovarokat.

fényszennyezés energiatakarékosság LED

A rovarok látása eltér az emberétől FORRÁS

Ökológiai szempontból tehát a LED-eknek csak előnyeik vannak, hiszen a rovarsemleges tényező mellett például az is fontos szempont, hogy a kibocsátott fénynyalábjuk pontosabban irányítható, mint például a hagyományos izzóé, tehát kisebb fényszennyezést okoz. Továbbá energia-takarékosak, illetve a teljes életciklus alatt kevésbé környezetszennyezőek, mint más fényforrások.


0
Tovább
«
123

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Címke felhő

újrahasznosítás (221),otthon (184),kert (121),fenntarthatóság (105),energiatakarékosság (76),közlekedés (66),környezetvédelem (63),természetvédelem (55),műanyag (54),hulladék (51),légszennyezés (49),növény (44),napelem (42),kerékpár (40),városi életmód (38),környezetszennyezés (37),környezettudatosság (36),napenergia (35),tél (34),megújuló energia (34),karácsony (34),klímaváltozás (33),nyár (31),globális felmelegedés (30),fenntartható építészet (30),urbanisztika (27),koronavírus (26),PET-palack (25),élelmiszer (24),konyha (23),mezőgazdaság (21),szén-dioxid-kibocsátás (21),egészség (21),hőszigetelés (20),fűtés (20),barkácsolás (19),gyerek (19),ősz (19),építészet (18),természet (18),ecet (18),takarítás (18),zöldség (18),komposzt (18),autó (17),divat (17),városi közlekedés (17),gyümölcs (16),takarékosság (16),kutya (16),szódabikarbóna (16),virág (16),LED (15),klímaválság (14),lakberendezés (14),fa (14),szemét (14),ajándék (13),tavasz (13),tömegközlekedés (13),hulladékhasznosítás (13),szelektív hulladékgyűjtés (12),étel (12),élelmiszerpazarlás (12),víztakarékosság (12),víz (11),papír (11),illóolaj (11),lakásfelújítás (11),elektromos autó (11),művészet (11),természetes gyógymód (11),CO2 (11),raklap (11),Ozone zöld díj (11),talaj (10),allergia (10),háztartás (10),vegán (10),szélturbina (10),ruha (10),sport (9),madár (9),stressz (9),urbánus életmód (9),almaecet (9),levegőminőség (9),szélenergia (9),Kína (9),világítás (9),hulladékgyűjtés (9),WWF (9),ivóvíz (9),méh (8),levegőszennyezés (8),szúnyog (8),Párizs (8),ételpazarlás (8),vásárlás (8),növényvédelem (8),szén-dioxid (8),macska (8),mobiltelefon (8),pazarlás (8),bútor (8),csomagolás (8),lakás (7),Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (7),komposztálás (7),Hollandia (7),gyom (7),alga (7),zajszennyezés (7),Hulladék Munkaszövetség (7),biogáz (7),VOC (7),játék (7),faültetés (6),beporzás (6),Budapest (6),ökolábnyom (6),New York (6),városi élet (6),ünnep (6),Föld napja (6),bioüzemanyag (6),fenyőfa (6),erdő (6),szmog (6),Kanada (6),biodiverzitás (6),Magyar Telekom (6),gyógynövény (6),környezetbarát (6),méz (6),kukoricakeményítő (6),zöld energia (5),busz (5),Ökoszolgálat (5),testről és lélekről (5),város (5),(5),öntözés (5),mulcs (5),Greenfo (5),levendula (5),urbanizáció (5),aszály (5),rovar (5),Föld órája (5),lomtalanítás (5),elektromos kerékpár (5),szelektív hulladék (5),Japán (5),mosás (5),banán (5),térkép (5),pályázat (5),cipő (5),karácsonyfa (5),tárolás (5),turizmus (5),szélerőmű (5),városi hősziget (5)

Archívum