31
jan/2013

2in1 konyhaszekrény és étkező panellakásba is

A német ALNO cég tervezőinek fejéből pattant ki az ötlet: mi lenne, ha fiókként kihúzható lapokból alakítanák ki az étkezőasztalt és a két széket? Elvégre ennél helytakarékosabb elgondolás aligha képzelhető. Az ülőlapok mélysége egyenlő a keskeny konyhapultéval, de az asztallap félbehajtható, azaz nagyjából 70 x 70 centiméteres méretre nyitható ki.

ALNO kihúzható étkező minikonyhába

Az egyébként klasszikus méretű nagykonyhákat (is) gyártó cég a formatervezési kunsztok iránt fogékony fiataloknak ajánlja a megoldást, de kis alapterületű konyhákban bárki számára remekül alkalmazható. A teherbírás érdekében azonban használat közben érdemes volna kihajtható lábakkal aládúcolni a lapokat.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna

14
jan/2013

Szelíd takarítás és szépségápolás – zöld tréning az Ökoszolgálattól

A zöld életmód kialakításában segít az Ökoszolgálat Alapítvány harmadik alkalommal induló öko háztartás tréningje, ahol ismert szakértők mutatják be a környezettudatos háztartásvezetés elméleti és gyakorlati praktikáit.

„Elég felkészültek vagyunk-e, hogy a jelenleginél sokkal környezettudatosabban, takarékosabban éljünk? Minden ehhez szükséges elméleti és gyakorlati tudást igyekeztünk belesűríteni harmadik öko háztartás tréningünk programjába” – mondta Szabó Gyula, az Ökoszolgálat Alapítvány igazgatója.

január 17.       Egészséges táplálkozás, gyógyító receptek Zsuzsa nénitől – dr. Jánosik Zsuzsanna,                        „biokonyhász”
január 24.       Öko babaápolás és gondozásPapp Réka, öko édesanya

január 25.       Hulladék – csökkentés, újrahasznosítás – Bátyi-Földesi Dóra környezeti nevelő
január 31.       Amit tudni akarsz a vízről… - fogyasztás, tisztítás, takarékosság – Dr. Kuklis                      Eszter orvos, életmód tanácsadó és Szabó Gyula az Ökoszolgálat igazgatója

február 7.       Háztartásunk kémiája - takarítás, tisztítás szelíd szerekkel – Szabóné Nyíri                         Zsuzsa, a „Háztartásunk kémiája” c. könyv szerzője

február 14.     Természetes öngyógyítási praktikák - Komsa Ildikó természetgyógyász
február 15.     Szépségápolás mérgek nélkül – Antal Vali bionom hatóanyagelemző,                                             mesterkozmetikus

február 21.     A hatékony szellőztetéstől a napkollektorig - energiatakarékossági                                      praktikák városlakóknak – Szabó Gyula, az Ökoszolgálat igazgatója   

A programot számos pályázó közül választotta be a díj „életmódváltás” kategóriájának döntősei közé New York-i székhelyű Katerva Award zsűrije. A Katerva nemzetközi fenntarthatósági díjat 2011-ben alapították, idén március 7-én, New Yorkban adják át olyan innováció tulajdonosának, melyet fenntarthatósági szempontból a legjobbnak tartanak.

A Katerva a világ minden részéről gyűjti össze a fenntarthatósággal kapcsolatos programokat. Az innovációkat tíz kategóriában jelölik: 1. élelmiszerbiztonság, 2. életmódváltás, 3. gazdaság, 4. ökoszisztémák, 5. nemek egyenlősége, 6. nyersanyagok és erőforrások, 7. emberi fejlődés, 8. energia, 9. közlekedés és szállítás, 10. városi tervezés.

  • A sorozatra egyben és előadásonként is lehet jelentkezni az okosz@okoszolgalat.hu e-mail címen. A résztvevők száma korlátozott.  Belépő: 9 000 Ft a teljes sorozatra, melyből 3 000 Ft levásárolható, illetve alkalmanként 1 300 Ft, melyből 500 Ft levásárolható az Ökoszolgálat Alapítvány Zöld Zug non-profit boltjában. A sorozat támogatója a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja, szakmai támogató az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér.

365 környezettudatos ötlet

blogavatar

Minden, ami zöld: környezetvédelem, ökotudatos élet, fenntartható fejlődés. Tippek a nagyvilágból a klímaváltozás hatásainak enyhítésére, hétköznapi ötletek a zéró kibocsátású háztartáshoz. Elérhetőség: 365zoldotlet(kukac)gmail(pont)com

Archívum